НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сергей Цветарски, НСИ: Допълнителни дейности леко ще оскъпят преброяването, но то е по-евтино, отколкото едни избори

Сергей Цветарски, НСИ: Допълнителни дейности леко ще оскъпят преброяването, но то е по-евтино, отколкото едни избори

9 Юли 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Допълнителни дейности леко ще оскъпят преброяването, но то е по-евтино, отколкото едни избори. Това каза Сергей Цветарски, председател на НСИ по време на среща с медиите във връзка с Преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос на каква стойност ще бъде преброяването през 2021 г., Цветарски отговори: „Етапът, на който се намираме е съвсем начален. Сега започваме да очертаваме мащабите на бъдещето преброяване и като въпроси, и като продължителност, и като участници. При класическото преброяване в предишни години са участвали от порядъка на 40-45 хил. души. Това влияе върху бюджета на преброяването. Нека в момента се задоволим със сумите, които са били харчени при предишните преброявания, но да имаме предвид, че при предстоящото преброяване, ще имаме допълнителни дейности, които леко ще го оскъпят“, каза Цветарски. По думите му преброяването е основата за всички други изследвания, които се провеждат сред населението и възвръща многократно разходите, направени за него. „Към момента нека това не е главният въпрос. Той има значение, тъй като ние планираме бюджета на преброяването за четири години напред, започвайки от 2019 г. до 2022 г. и той ще бъде разпределен съобразно дейностите във всяка една от годините“, поясни Цветарски. Той обърна внимание, че при предишното преброяване е имало спестяване на разходи. „Софтуерът тогава е бил различен, а сега ще бъде в съответствие с новите технологии“, коментира Цветарски.
На въпрос защо има колебания за въпросите, свързани с майчин език и вероизповедание, Цветарски допълни, че НСИ не се колебаят. "Ние статистиците сме лакоми за информация и искаме, колкото се може повече да съберем, не защото искаме да я използваме за свои любопитни цели, а защото това помага за добрите политики впоследствие. Въпросът е докъде и как хората могат да го приемат. Има различни реакции на тези въпроси. Хората започват да го интерпретират и точно тук ще разчитаме на медиите да обясните докъде и как може да се прониква в личното пространство", допълни Цветарски.
На въпрос колко ще бъдат вариантите при избор на пол, Цветарски заяви, че е рано да се каже. "Нека това бъде предмет на обсъждане", допълни още председателят на НСИ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Янчева, НСИ: Оптимисти сме, че на 18-ото преброяване доста повече хора ще се преброят електронно

Диана Янчева, НСИ: Оптимисти сме, че на 18-ото преброяване доста повече хора ще се преброят електронно

9 Юли 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Оптимисти сме, че на 18-ото преброяване доста повече хора ще се преброят електронно. Това каза Диана Янчева, заместник-председател на НСИ по време на среща с медиите във връзка с Преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й подготовката на преброяването започва сега, тъй като има много въпроси за обсъждане. „Единият от въпросите, който подлежи на обсъждане е как да бъде проведено това преброяване – електронно, чрез административни източници, чрез класически метод, с преброители и анкетни карти. Ако надделее мнението, че трябва да бъде електронно и въобще да бъде такова, може да е комбиниран методът, ще ни бъде необходим времеви ресурс, за да обявим обществена поръчка и да бъде изработена информационна система“, коментира Янчева. Тя допълни, че НСИ са оптимисти, че на 18-ото преброяване доста повече хора ще се преброят електронно.
По думите й оптимизмът идва от факта, че през 2011 г. 42% от населението се е преброило електронно. „Този оптимизъм е подхранван от това, че около 45 % от домакинствата тогава са имали достъп до интернет, към 31 декември 2017 г. около 68 % от населението вече има достъп до интернет“, коментира Янчева и допълни, че НСИ има готовност за такова електронно преброяване. Заместник-председателят на НСИ поясни, че друг въпрос, който трябва да бъде обсъден е дали да има въпроси относно вероизповеданието, етноса и майчиния език на хората. „Съгласно Закона за статистиката тези въпроси винаги се поставят за доброволен отговор, но пък трябва да си даваме сметка, че преброяването е единственият източник на такава информация въобще. Добре е поне от преброяване на преброяване да видим каква е структурата на населението“, каза Янчева.
По отношение на необходимия отделен закон за преброяването, Янчева коментира, че подготовката за него е започнала през май тази година. Тя поясни, че НСИ предвижда две регионални срещи: в Пловдив на 13 юли 2018 г. и във Велико Търново на 23 юли 2018 г., а на 27 юли 2018 г. специално за София град и София област. „Освен това ще имаме и консултации с министерства и ведомства, които са планирани за 26 юли 2018 г. Целта ни е да достигнем до колкото се може заинтересовани страни и бъдещи участници в преброяването“, допълни още заместник-председателят на НСИ. „Целта ни е около 7 септември 2018 г. да имаме изготвен законопроект, който също ще бъде качен на сайта за обществени консултации. Идеята ни е някъде към кая на октомври да приключим всички консултационни етапи и законопроектът да бъде внесен чрез ресорния ни вицепремиер на заседание на Министерски съвет, който да го утвърди, за да влезе в законодателната програма на НС в първото полугодие на 2019 г.“, допълни Янчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Янчева, НСИ: Ще предложим три времеви варианта за преброяването, но не желаем да се осъществи, когато има избори

Диана Янчева, НСИ: Ще предложим три времеви варианта за преброяването, но не желаем да се осъществи, когато има избори

9 Юли 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Ще предложим три времеви варианта а за преброяването, но не желаем да се осъществи, когато има избори. Това каза Диана Янчева, заместник-председател на НСИ по време на среща с медиите във връзка с Преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Едната е януари – февруари 2021, втората е май 2021 и третата ноември – декември 2021 г.“, каза Янчева. Тя поясни, че през 2021 г. предстоят парламентарни избори през пролетта и президентски през есента. Янчева обясни, че предвид факта, че основните помощници в преброяването са общините и областните управители, които са ангажирани пряко с избори, от НСИ не желаят точно тогава да има и преброяване. "Достатъчно тежки са като организационна дейност и двете неща, за да ги смесваме“, каза още тя.
По думите й януари и февруари населението е относително немобилно. „Май месец ще бъде време след избори, т.е общините вече няма да са ангажирани с дейности по парламентарните избори, но пък тогава има много почивни дни, населението е доста мобилно. Това са недостатъците през този месец. Ноември-декември е периода след президентските избори. Тогава страстите ще са утихнали. Няма да има ангажираност от страна на общините, но тогава имаме евентуално лоши метеорологични условия“, каза още Янчева.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Цветарски, НСИ: 18-ото преброяване на населението ще бъде проведено през 2021 г. и трябва да бъде уредено с отделен закон

Сергей Цветарски, НСИ: 18-ото преброяване на населението ще бъде проведено през 2021 г. и трябва да бъде уредено с отделен закон

9 Юли 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. 18-ото преброяване на населението ще бъде проведено през 2021 г. и трябва да бъде уредено с отделен закон.Това каза Сергей Цветарски, председател на НСИ по време на среща с медиите във връзка с Преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е 18-ото ни преброяване и то ще бъде в изпълнение на нашите ангажименти съгласно регламент 763 от 2008 г. на ЕП и на Съвета на ЕС и по една случайност той е приет точно на 9 юли 2008 г. Днес е също 9 юли.Този регламент се отнася специално за преброяването на населението и жилищния фонд в целия ЕС. От друга страна изпълняваме ангажиментите си съгласно Закона за нормативните актове и търсим максимална прозрачност и информираност на населението с оглед на постигане на целите на това преброяване“, каза Цветарски. „Стартираме съвсем навреме. Бъдещото преброяване трябва да бъде проведено през 2021 г.“, каза Цветарски и уточни, че датата ще бъде обявена допълнително. „Изчерпателното преброяване трябва да бъде уредено с отделен закон, съгласно разпоредбата на чл. 18 от Закона за статистиката. В тази връзка възложихме на фирма с опит, изготвянето на цялостна предварителна оценка на въздействието на един нов Закон за преброяване на населението и жилищния фонд“, каза още председателят на НСИ.

Последните три преброявания на населението (Справка на Агенция „Фокус“)

Преброяването на населението е единственият източник на точни данни за броя на хората в страната и в отделните населени места по пол, възраст, образование, грамотност, занятие, вероизповедание, етническа принадлежност.

Февруари 2011 г.
През февруари 2011 г. в България се проведе 17-то преброяване на населението и жилищния фонд. Към 2011 година населението на България е 7 364 570 души. Въпросите от преброителната карта уточняват възрастта, образованието, трудовата дейност, семейното положение и местоживеенето, жилищните условия, доходите или данъците.
Март 2001 г.
Преброяването на населението в България през 2001 година се състоя на 1 март. Към тази дата броят на населението на България е 7 932 984 души. Това е първото преброяването за 21 век и за първи път датата и периодът на провеждането не са традиционно в началото или края на декември, а в съответствие с препоръките на Евростат. По време на преброяването е осигурена възможност данните за България да бъдат съпоставими с данните от другите европейски страни и да бъдат част от данните за Европа и за света като цяло.

Декември 1992 г.
Към 4 декември 1992 г. населението на страната е 8 487 317 души. Преброяването се съпътства с изследване на процесите на реституция, приватизация и хода на аграрната реформа. Проведено е изследване на заетостта и безработицата. Преброяването е проведено в изпълнение на решение на Народното събрание от 1992 г.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Цветарски, НСИ: Преброяването на населението е най-мащабното статистическо изследване, което осигурява базисна информация за управлението на една държава

Сергей Цветарски, НСИ: Преброяването на населението е най-мащабното статистическо изследване, което осигурява базисна информация за управлението на една държава

9 Юли 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Преброяването на населението е най-мащабното статистическо изследване, което осигурява базисна информация за управлението на една държава.Това каза Сергей Цветарски, председател на НСИ по време на среща с медиите във връзка с Преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Неслучайно преброяването е споменато дори и в Библията. С преброяването започва функционирането на всяка една държава. В най-новата ни история първото основание за създаването на статистическото отделение в България през 1880 г. е именно преброяването на населението с оглед на това да знаем какъв е нашият ресурс. Не само като ресурс за използване от държавата, но и хората, които трябва да бъдат обгрижвани от тази държава“, коментира Цветарски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В НСИ ще се проведе среща за Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 година

В НСИ ще се проведе среща за Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 година

9 Юли 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. В НСИ ще се проведе среща за Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 година. Това съобщиха от пресцентъра на института.
На срещата медиите ще бъдат информирани за етапите на подготовка и реализиране на Преброяване 2021.
Събитието ще се проведе от 11.00 ч. в зала „Пресцентър“ на НСИ.
В срещата ще участват:
· Сергей Цветарски - председател на НСИ
· Диана Янчева - заместник-председател на НСИ
· Магдалена Костова - директор на дирекция „Демографска и социална статистика“
Това е първата от поредица информационни срещи, консултации и фокус-групи с различни групи потребители и заинтересовани страни, които ще проведем в следващите няколко месеца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.