НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: В село Сенокос расте вековен бор, който според местното население притежава магическа сила, а в клоните му се вижда ликът на св. Марина

Благоевград: В село Сенокос расте вековен бор, който според местното население притежава магическа сила, а в клоните му се вижда ликът на св. Марина

17 Юли 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Симитли. Вековен бор с магическа сила, а в клоните му се вижда ликът на св. Марина, расте в симитлийското село Сенокос. Дървото е на повече от 500 година. Местните хора от селото твърдят, че борът има лековита сила, а когато се докоснеш до него – той пречиства, изцелява и дарява плодовитост. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Община Симитли. Всяка година около вековния бор в подножието на Пирин се правят водосвет и курбан за здраве преди празника на св. Марина – 17 юли. Хора от различни краища идват тук, за да открият чудотворната му сила. Традицията бе спазена и тази година. Жители и гости на община Симитли усетиха магическата сила на вековния бор край Сенокос. Дни преди празника, в който Православната църква отбелязва света Марина, бе отслужен тържествен водосвет. Специално за празника местните сложиха дълги трапези, които да съберат всички желаещи да се докоснат до причудливото място.
Света Марина отбелязаха и в село Ракитна. В местността, наречена на света великомъченица Марина, край село Ракитна в навечерието на празника бе отслужен празничен водосвет и бе раздаден курбан за здраве и благополучие. По традиция в Ракитна света Марина се почита от всички миряни, десетки бяха на живописното място. Кметовете на Ракитна, Брежани и Мечкул празнуваха заедно с местните и вдигнаха наздравици.
От няколко години жителите и гостите се радват на нов навес с пейки и маси. Времето както обещаха синоптиците беше прекрасно и празнуващите се повеселиха в живописната местност, която открива уникална гледка пред себе си.
Организаторът на празника отново беше Георги Апостолов и като всяка друга година не пропусна да благодари на всички присъстващи. Той обеща, ако е дал Бог още дълги години, да прави празник на мястото.
Отец Яне отслужи празнична литургия, поръси за здраве всички и благослови присъстващите. Няколко казана курбан бяха осветени и раздадени на гостите. Кметът Апостол Апостолов също запали свещ за здраве заедно с кметовете на Ракитна, Градево, Черниче, Полето и Мечкул.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Представители на 40 читалища и пенсионерски клубове ще участват във  фестивала “Света Марина”

Варна: Представители на 40 читалища и пенсионерски клубове ще участват във фестивала “Света Марина”

17 Юли 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Певци и танцьори от 40 читалища и пенсионески клубове в цяла Североизточна България ще се представят днес на сцената на фестивала “Света Марина” в село Ботево край Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Община Аксаково. Фестивалът ще се проведе в местността Света Марина. Общият брой на изпълненията е 70. Във фолклорния празник участие ще вземат певчески и танцови колективи от Аксаково, Варна, Суворово, Белослав, Вълчи дол, Провадия, Аврен, Ветрино, Девня Добрич, Добричка, Генерал Тошево, Нови пазар, Балчик, Крушари, Тервел които ще представят традиционния български фолклор, характерен за Североизточна България. Началото на фестивала е в 11 часа, след приключване на традиционния водосвет, който тази година се отслужва в присъствието на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. За участниците в празника и гостите ще има курбан, който ще бъде приготвен на място от Ути Бъчваров и неговия екип.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Над 160 жители на общината празнуват имен ден на света Марина

Смолян: Над 160 жители на общината празнуват имен ден на света Марина

17 Юли 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 160 жители на община Смолян празнуват имен ден на 17 юли – денят, в който Православната църква почита света Марина. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в местната администрация. Дамите, носещи името Марина, са 49, а Маринка са наречени 3 жени. Марин са кръстени 61 мъже. В деня на света Марина празнуват и всички с имената Маринела, Марчо и Марко, които в Смолян и околните села са над 50 души.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Йорданова, етнолог: Денят, в който почитаме Света Марина, е най-празнувания горещник в Родопите

Ваня Йорданова, етнолог: Денят, в който почитаме Света Марина, е най-празнувания горещник в Родопите

17 Юли 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Смолян. В традиционните представи на българите за най-горещи дни през годината – горещници, се приемат трите поредни празника 15 юли, когато се почитат светците Кирик и Юлита, 16 юли – св. Юлия и 17 юли – св. Марина. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова, етнолог в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. В Родопите 17 юли е най-празнувания горещник, а култът към света Марина е популярен само в някои селища. „Веднъж тя се почита като защитник срещу гръмотевици и пожари, както е практиката в селата Широка лъка и Петково, а втори път култът към нея се осмисля като господарка на змиите, както и в някои села от Западните Родопи. Характерно за този ден е това, че според народните вярвания жените не трябва да решат косите си, за да не се провличат змиите в домовете им, не трябва да хващат ножици, конци и въжета – не трябва да шият и плетат. Вярва се също така, че светицата помага при болни очи и по тази причина на 17 юли се мият в лековити води“, каза още Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Керемидарска, етнограф: Третият ден от горещниците се почита за предпазване от пожари

Екатерина Керемидарска, етнограф: Третият ден от горещниците се почита за предпазване от пожари

17 Юли 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Третият ден от горещниците се почита за предпазване от пожари. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил доц. д-р Екатерина Керемидарска, етнограф към Регионален исторически музей – Кюстендил. Този ден се почита в Родопите, Странджа, междуречието на Струма и Места. „Този ден се нарича още Марина огнена и опалена Марина. Света Марина се тачи и като господарка на змиите и лечителка на тяхното смъртоносно ухапване”, каза Екатерина Керемидарска. Света Марина е била дъщеря на езическия жрец, а още от 12-годишна възраст тя се отдава на християнската вяра. Въпреки жестоките мъчения и обгарянето на раните ѝ с огън, тя не се е отказала от християнската вяра.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С курбан за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на параклиса „Света Марена” край село Бистрица

Кюстендил: С курбан за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на параклиса „Света Марена” край село Бистрица

17 Юли 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Дупница. С курбан за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на параклиса „Света Марена” край село Бистрица, община Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия. Празникът ще започне около 12.00 часа с освещаване на курбана и водосвет за здраве. Отец Паликарски посочи, че православният храм е издигнат върху останки от древен некропол. На мястото всяка година се събират хора от близки и далечни населени места. С него започват и родовите срещи в село Бистрица, където през лятото се завръщат много от жителите, работещи в чужбина.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пловдивският митрополит Николай отслужва празнична архиерейска света Литургия в храм „Света Марина”

Пловдив: Пловдивският митрополит Николай отслужва празнична архиерейска света Литургия в храм „Света Марина”

17 Юли 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Празнична архиерейска света Литургия отслужва пловдивският митрополит Николай, в съслужение с гости архиереи в Митрополитския храм „Света Марина”, по повод храмовия му празник, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. На 17 юли се чества паметта на света великомъченица Марина.
По покана на пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на Митрополитския храм „Света Марина”, снощи бяха посрещнати част от светите мощи на свети апостол Андрей Първозвани. Светинята беше донесена от Негово Високопреосвещенство Теодосий, архиепископа на Томи (Констанца) – от Румънската православна църква – в Катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив, от където с литийно шествие мощите бяха занесени до Митрополитския храм „Света Марина”. Те бяха поставени за поклонение на вярващия народ и ще останат в храма до 16.00 часа днес.
На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на св. Андрей и памук, осветени на светите мощи.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Във всички храмове в областта се отслужва света Литургия за почитане на паметта на св. Марина

Велико Търново: Във всички храмове в областта се отслужва света Литургия за почитане на паметта на св. Марина

17 Юли 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Българската православна църква почита паметта на св. Марина - покровител здравето и водата. Днес във всички християнски храмове в областта се отслужва света Литургия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Десетки миряни се стичат да запалят свещ за своето здраве и здравето и благодатта на семействата си. Етнографът от Регионалния исторически музей във Велико Търново Илия Вълев посочи, че св. Марина е на особена почит сред народа и днешният ден 17 юли е най-големият летен празник. „Според народните предания, тя предпазва от огън и пожари. Освен това се приема и за покровител на не малко целебни извори, чиито води помагат срещу очни болести. В Търновско, в нашия регион, се сещам за два такива извора – единият е чешмата близо до Царева Ливада и Дряново, а другият – в село Кесарево“, коментира етнографът.
Имен ден днес празнуват Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия за храмовия празник на митрополитската църква „Св. вмца Марина”

Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия за храмовия празник на митрополитската църква „Св. вмца Марина”

17 Юли 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. Днес, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния Митрополитски храм на Пловдив, от 9.00 часа ще бъде отслужена празничната архиерейска света литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в съслужение с гости архиереи, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Светата Литургия ще бъде отслужена пред гостуваща светиня - частица от светите мощи на свети апостол Андрей Първозвани.
Тя бе донесена от Негово Високопреосвещенство Теодосий архиепископа на Томи (Констанца) - от Румънската православна църква и поставена за поклонение на вярващия народ.
На всеки богомолец ще се дава за благословение икона, с образа на св. Андрей, и памук, осветени на светите мощи.
Светите мощи ще останат в храма до 16.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави св. Литургия в храм „Св. Марина“ в двора на Софийската света митрополия

Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави св. Литургия в храм „Св. Марина“ в двора на Софийската света митрополия

17 Юли 2018 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Днес Светата Православна църква прославя св. вмца Марина. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. От 9.00 часа света Литургия в митрополитски храм „Св. Марина“ в двора на Софийска света митрополия ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина

Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина

17 Юли 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
София. На 17 юли Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина. Света Великомъченица Марина понесла нечовешки мъчения, отдавайки своя живот на християнската вяра. В течение на няколко века християните търпели много и нечувани изпитания и страдания, пролята била много кръв. През това велико за вярата време Иисус чрез Светия Дух избра измежду езичниците угодни Богу мъже и жени, за да ги направи благовестници на словото Си и на спасението и да ги прослави. Бог им отвори врата за словото и в езическия свят, за да разгласят Христовата тайна. И те, обхванати от любовта Христова, смело проповядвали Евангелието и покорявали на Словото все повече и повече хора. Една от избраниците на Бога била св. великомъченица Марина. Марина била дъщеря на езически жрец от Антиохия, живяла през ІІІ век. По това време римската власт жестоко преследвала християните. Някои от тях се криели по пустините и в планините, а мнозина от тях оставали в градовете, където проповядвали и разпространявали Божието слово. От един такъв християнин 12-годишната Марина научила за Господа Иисуса Христа и сърцето ѝ се изпълнило с любов към Него. Марина не се бояла открито да изповядва името Господне, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение. Когато станала на 16 години, в околностите на града девойката срещнала Олимврий – управител на източните области на империята. Той пристигнал в техния град, за да предаде на съд християните. Марина така поразила управителя с необикновената си красота, че решил да я вземе за жена. Но като влязъл в разговор с нея девойката не скрила и това, че вярва в християнския Бог на християните и, че е посветила живота си на Него. Като чул това Олимврий заповядал на войниците си да хванат Марина и да я водят след него в града, но да не ѝ направят нищо лошо. Така той се надявал лесно да я склони да се отрече от християнската вяра. На другия ден Марина била изправена пред съда. Олимврий ласкаво ѝ казал: "Виждат боговете, че жаля твоята младост и искам да те спася. Послушай ме, принеси жертва на боговете. Ще ти дам богати дарове и така ще устроя съдбата ти, че ще ти завиждат твоите връстници." Аз се научих да изповядвам Отца и Сина и Светия дух, едно Божество в Троица, и Нему да принасям хвалебна жертва, - отговорила девойката – Не мога на бездушни идоли да въздавам оная чест, която принадлежи на моя Създател. " Управителят започнал да увещава девойката ту с примамливи обещания, ту със заплахи, но Марина била непреклонна. Девойката била подложена на нечовешки мъчения, които тя понасяла достойно и търпеливо изтезанията. През нощта докато била в тъмница тя изведнъж видяла над себе си сияещ кръст, който озарил тъмничния мрак и чула думите: "Радвай се, Марино, защото ти победи злобата на врага! Радвай се, защото скоро, като мъдрите девойки, ще влезеш в чертога на твоя Жених, безсмъртния небесен цар!" Сърцето на Марина се изпълнило с неизказана радост. Тя молела Бога да я удостои със Свето кръщение, та измита чрез него да влезе в небесния чертог. Тези молитвени думи навели управителя на мисълта да удави Светата мъченица и заповядал да му донесат огромна каца с вода. Марина извикала: "Господи Иисусе Христе, Който си счупил оковите на смъртта и ада, милостиво погледни над Твоята рабиня, развържи моите вериги и нека тая вода ми бъде желаното от мен свето кръщение и възраждане на живот вечен! " Едва свършила молитвата си и веригите й се разкъсали, а самата тя била огряна от неизказана светлина. Тогава управителят я осъдил на смърт. Преди мъченическия си край Марина призовала хората да познаят истинския Бог. В този предсмъртен час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечен покой. Тогава Марина навела глава под меча на палача.
Според народните вярвания Марина е символ на небесния огън, покровителка на жътвата и нивите. Тя е покровителка на здравето, пазителка от змии и закрилница на Южното ни Черноморие. Често Св. Марина е изобразявана като победителка на дявола, която убива дракона-изкусител.
Почитането й съвпада с третия ден на горещниците. На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве, а хората си взимат от него, за да запалят огнището. Вярва се, че през тези дни, който се изкъпе в бликнала топла вода, няма да боледува през цялата година.
В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като "господарка на змиите" и лечителка на ухапаното от тях.
Св. Марина е покровителка на град Созопол. На 17 юли градът чества своя празник.


На този ден празнуват всички с имена: Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.