НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: До два дни ще стане ясно дали чумата е тръгнала по околните села, няма как да си позволим да не проверим отново целия район

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: До два дни ще стане ясно дали чумата е тръгнала по околните села, няма как да си позволим да не проверим отново целия район

19 Юли 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. До два дни ще стане ясно дали вирусът е тръгнал по околните села, няма как да си позволим да не проверим отново целия район. Това каза д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ, по време на брифинг след провеждане на Междуведомствения координационен щаб рано тази сутрин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Директорът на БАБХ показа пред журналисти протоколите от лабораторията в Монпелие. „Имаше някакво неразбиране или недостатъчно информация от г-жа Корнелия Нинова, че това са различни лаборатории. Не е така, тя е една и съща. И комисар Андрю Кайтис потвърди всичко това“, коментира д-р Илиев.
Той обясни, че резултатите от изследвания излизат за два дни особено когато са единични и насочени за определени животни и ферма. „Малко време ни е необходимо, защото ги потвърждаваме в лабораторията в Монпелие, за която стана ясно, че е една и съща. И транспортът, и осигуряването на тази проба се организира заедно с тази лаборатория. Търсим абсолютна сигурност. Тук има представител на същата лаборатория, която изследва във Франция, от мисията и считаме, че най-късно до следващата седмица ще имаме типизация на вируса. Това, което питаха хора, които станаха изведнъж вирусолози, беше каква е типизацията на вируса и дали с нея се доказва, че е от Турция. Просто емпирично звучи - защото няма откъде да е от друго място, значи от Турция“, каза директорът на БАБХ.
Д-р Илиев обясни, че започва нов кръг изследвания. „Те се правят на всеки 21 дни, за да можем да кажем накрая, че държавата е чиста и няма вече вирус. До два дни трябва да е ясно дали вирусът е тръгнал по околните села. Там беше голям хаос и няма как да си позволим да не проверим отново целия район“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика

Румен Петков, АБВ: Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика

19 Юли 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. Достатъчно доказателства за здравния статус на избитите в Странджа животни липсват. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков в предаването в ефира на бТВ и отправи предупреждение за повишен контрол по отношение на заплахата от африканска чума по свинете от Румъния, съобшиха от пресцентъра на ПП АБВ.
„Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика. Това, което се вижда от кадрите и на телевизиите е, че животните са здрави”, каза Петков и добави, че подобни становища са изразили и ветеринарни специалисти. Освен, че такива предписания за масова евтаназия на животни при риск от зараза от чума няма, но и избиването на добитъка в Странджа започна дни преди да излязат лабораторни резултати от взетите проби, обясни председателят на ПП АБВ.
„Нито България, нито Европа реагираха адекватно в ситуацията. Това е нещо, за което трябва да се търси отговорност. Твърди се, че една четвърт от животните в този край са неидентифицирани”, коментира Румен Петков. Той припомни, че 700 огнища на болестта в Турция са били известни и по-рано, но темата от нашите власти е била неглижирана.
Румен Петков отново призова президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата за заразата с чума по дребни преживни животни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Икономическите загуби са реална опасност, ако не овладеем ситуацията с чумата

Министър Румен Порожанов: Икономическите загуби са реална опасност, ако не овладеем ситуацията с чумата

19 Юли 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Икономическите загуби са реална опасност, ако не овладеем ситуацията с чумата. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на брифинг след провеждане на Междуведомствения координационен щаб рано тази сутрин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Икономически загуби са възможни в зависимост от това как би се разпростряла болестта. Прогнозата да слагаме ваксина е изключително негативна и това се потвърждава дори и от специалистите от Брюксел, които са тук в България. Но икономическите загуби са една реална опасност, ако не овладеем ситуацията. Просто искам да отворя леко вратата – с решение на правителството, разговарял съм и с ресорния вицепремиер Томислав Дончев, ще създадем Националния епизоотичен щаб, който разглежда именно икономическата опасност от едно или друго опасно заразно заболяване. Тук, разбира се, слагаме и африканската чума по свинете“, каза още Порожанов.
Министърът коментира и появилите се изказвания, че не се предоставя достатъчно информация по темата. „Всякаква информация сме предложили да бъде предоставена. Но истината е, че информацията не се търси, а се интерпретира по начин, който създава напрежение“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Президентът решава дали да се свиква КСНС заради чумата по дребните преживни животни

Министър Валентин Радев: Президентът решава дали да се свиква КСНС заради чумата по дребните преживни животни

19 Юли 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът решава дали да се свиква КСНС заради чумата по дребните преживни животни. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно това трябва ли да се свика КСНС, след като няма политическо доверие в координационния щаб, вътрешният министър коментира: „Дали да се свиква КСНС решава президентът. Вчера лично говорих с него, той беше на място, обменили сме мнения. Запознахме екипа му за обстановката“, добави той.
На въпрос дали причините за отлагане на евтаназията са политически, министър Радев заяви: „Дали са политически причини, аз ги изложих. Две са причините – едната, че изчакваме резултатите и се опитваме да удържим огнищата. Втората е усещането за колебливост в политическото доверие. Отидохме два пъти при ръководителите на Парламентарните групи и те самите, ако не са убеди да ни кажат какво искат от нас още, за да ги убедим. Всичко сме направили, което са поискали от нас“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им

Министър Валентин Радев: Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им

19 Юли 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. Искаме утре отново да обясним на народните представители нашите действия за чумата по животните и да получим доверието им. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно отлагането на евтаназията, която трябва ще да се извършва днес, министър Радев уточни, че проведеното среднощно заседание е било заради неполучените пълни резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата. „Надяваме се през деня да получим пълните резултати от изследванията, за да знаем как да разположим силите, как да продължим с ветеринарите и накъде ще ни насочат от БАБХ“, обясни той.
По думите му втората причина е промяната в декларираното доверие към действията на координационния щаб от представителите на всички политически сили, участвали в заседанието на председателския съвет. „По наша молба във вторник сутринта поискахме извънредно заседание на председателския съвет на НС, да покажем документи, да попитаме дали имат някакви въпроси, защото ги видяхме на място осуетявайки с поведението си действия на МЗХГ. Получихме и сутринта във вторник, и в среда, че действията ни са правилни. Ние, МВР осигуряваме всички техни действия“, добави той.
„Вчера имаше митинг, на който г-жа Корнелия Нинова каза – не ни убедиха, че има чума. Отново ни разколебава. И сега решихме, координационния щаб, първо създаваме местен координационен щаб в община Болярово, който ще бъде посетен от мен и министър Порожанов. Второ ще поискаме изслушване или поне да отидем в парламента и да разкажем това на народните предствители и да поискаме доверието им. Няма как, спасявайки държавата си от такова зло като чумата по дребните преживни животни да не получаваме доверието на всички политически сили. Те го декларират и после на другия ден правят друго“, каза още Радев.
„Помолил съм г-жа Цвета Караянчева да ни допуснат утре в парламента с министър Порожанов, за да обясним на всички народни представители и да искаме препотвърждение на правилността на действията ни. Не може да спасяваме държавата от тази чума и някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Най-малкото не е комфортно да изправят родната полиция срещу друга част от обществото с неясни мотиви. Ако някой не е убеден – видяха документит. Ако предлагат друг вариант от опозицията – да го кажат. Ако нямат да ни кажат - да правилна е посоката, в която работите, работете. И те го казаха“, поясни той.
Радев уточни, че продължават с мерките. „Ние продължаваме да правим неща, които само подобряват обстановката и задържаме огнищата“, каза още той. Той призова хората, които не са от района на огнищата, но са там и мислят, че помагат да се обръщат към местният координационен щаб, да се допитват до кметове, обществеността и т.н. „Да ограничим движението. Сами да се спасим от тази чума“, добави той. "Ако някой има съмнения да ни каже, а не зад гърба ни да работи срещу националния интерес", каза още вътрешният министър.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време

Министър Румен Порожанов: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време

19 Юли 2018 | 08:10 | Агенция "Фокус"
София. Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на брифинг след провеждане на Междуведомствения координационен щаб рано тази сутрин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба – едното е на баба Дора и едно в село Болярово. Трябваше да пристъпим към обичайната процедура за евтаназия на животните, но ще я отложим за малко време. Междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място с присъствие на екипи, които да правят дезинфекция на входа, се извършва под усилен контрол“, каза още министърът.
Порожанов посочи, че всички проби са качени на сайта на БАБХ. „Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор, е на базата на пробите с положителни протоколи. Очакваме и още такива. Надяваме се по места чумата бързо да бъде овладяна. Притесняваме се, че напрежението се нагнетява“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Отлагат се планираните за днес действия за евтаназия на доказано заразените животни

МВР: Отлагат се планираните за днес действия за евтаназия на доказано заразените животни

19 Юли 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
София. Междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни проведе второ заседание късно тази вечер. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Повод за това заседание бяха очакваните и неполучените до края на работния ден резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата, както и промяната в декларираното доверие към действията на координационния щаб от представителите на всички политически сили, участвали в заседанието на председателския съвет, проведен тази сутрин в кабинета на председателя на НС. На заседанието на координационния съвет бяха взети следните решения: oтлагане на планираните действия за евтаназия на доказано заразените животни, засилване на контрола на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза, изчакване на резултати от изследване на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата, активна дейност по дезинфекция на 10-километровата зона около заразените зони, доставяне от МЗХГ и МВР на допълнително оборудване за пропускателните пунктове на изходните и входните пътища към населените места.
Следващото заседание да се проведе от 7.00 часа на 19 юли 2018г. Резултатите от заседанието ще бъдат оповестени на брифинг за медиите в сградата на МВР на 19 юли 2018 г. от 8.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров и още трима души от Министерството на земеделието, храните и горите (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров и още трима души от Министерството на земеделието, храните и горите (ОБЗОР)

18 Юли 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. Решението на премиера е взето след срещата на министър Румен Порожанов с представители на протестиращите на 18 юли животновъди. Министър-председателят разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.
По-рано през деня животновъдите се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни. Исканията им бяха за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояваха компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина заради чумата по дребни преживни животни да е в размер от 40 лева на животно. Освен това бяха поискани и оставки. След срещата си с представители на протестиращите министър Румен Порожанов посочи, че исканията за оставките са удовлетворени, а помощта „де минимис“ за овцевъдите и козевъдите ще бъде увеличена на 15 лв., тъй като премиерът Бойко Борисов е обещал да бъдат отпуснати допълнителни средства. „Няма как увеличението да стане на 20 лв., тъй като става твърде голямо като възможност за изплащане. А това, което беше свързано с Наредбата – ще се направи анализ от гледна точка на производители, които не са успели да получат плащания по обвързаното, и след анализа ще заложим средства в бюджета за 2019 г.“, обясни министърът.
Междувременно, вече започна изплащането на обезщетенията за евтаназираните заради чумата животни. Първите места, в които това се случи, бяха селата Кости и Воден. „В момента стадата, които не са в засегнатите райони, не могат да търгуват своето мляко, тъй като имат ограничение. Затова завишихме компенсацията да стане от 25 на 47 лв. В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани, вървят протоколите, ще отидем и на място, за да могат стопаните да подпишат протоколите и да получат големите плащания“, коментира министър Порожанов. Той посочи, че за 4 хил. животни ще трябва да се платят обезщетения за малко над 1 млн. лв., като 75% от тях ще бъдат предоставени от Европейската комисия за възстановяване.
Министър-председателят Бойко Борисов обясни, че ако сега бъде прекратена заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони. „Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал. А да не говорим и когато българите започнат да разбират, че ако сме заразили всичко, трябва да има внос след това“, коментира Борисов и посочи, че един такъв развой на събитията обрича сектора на загиване.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско

Възобновяват евтаназията на животни заради чумата в Ямболско и Бургаско

18 Юли 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. От утре се възобновява умъртвяването на животните в районите с чума по дребния рогат добитък в Ямболско и Бургаско, съобщава БНТ. Освен това се затягат мерките около населените места с възникналите огнища. Въвежда се пълен контрол на всички хора и автомобили, които влизат и напускат трите населени места с доказани случаи на животни заболели от чума, за да не се допусне разпространение. Увеличава се живата охрана по цялата граница с Турция, както и проверките за превоз на животни по граничните пунктове. На засилен контрол ще бъдат подложени още влаковете и плавателните съдове, които влизат от югоизточната ни съседка.
Заради опасността от север да се разпространи друго заболяване - африканска чума по свинете, по 140 км сухопътна граница между Румъния и България спешно започва изграждането на ограда от бодлива тел, за да не преминават диви прасета у нас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Никъде не са представени доказателства, че има чума по дребните преживни животни у нас, симптомите в отделните села са различни

Евродепутатът Момчил Неков: Никъде не са представени доказателства, че има чума по дребните преживни животни у нас, симптомите в отделните села са различни

18 Юли 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
София. Никъде не са представени доказателства, че има чума по дребните преживни животни у нас, симптомите в отделните села са различни. Това каза в дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Момчил Неков. Той заяви, че още на 12 юли е изпратил въпроси към Европейската комисия и френската лаборатория, изследваща пробите, за това дали евтаназията е единственото решение на проблема. „Отговор към днешна дата все още няма“, каза още Неков. Според него част от съмненията произтичат от тезата, че лабораторията е частна и се финансира с проекти. „Това не е държавна лаборатория, защо БАБХ е избрала такава лаборатория? Ако е такава, това означава ли, че самата лаборатория е зависима, ако се финансира от проекти? И второ, къде са резултатите от тази „зависима или независима“ френска лаборатория? И тук мога да ви дам един пример: ако някой човек е болен от дадена болест и му потвърдят такава тежка диагноза, той няма ли да отиде при втори доктор за потвърждения на същата диагноза? И ако тя бъде оспорена от второ лице, то човек няма ли да потърси трети доктор“, коментира Момчил Неков. Той добави, че би трябвало при установяване на заболяло животно, да се евтанизира единствено съответното стадо, а не животните в цялото населено място. „По закон животните в радиус от 3 километра трябва да бъдат поставени под карантина, а в радиус от 10 километра се поставят под наблюдение“, обясни Неков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Трябва да бъде изготвена нова стратегия в сферата на животновъдството, която да бъде адекватна и навременна

Евродепутатът Момчил Неков: Трябва да бъде изготвена нова стратегия в сферата на животновъдството, която да бъде адекватна и навременна

18 Юли 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да бъде изготвена нова стратегия в сферата на животновъдството, която да бъде адекватна и навременна. Това каза в интервю за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Момчил Неков. По думите му днешният протест на животновъдите е бил в полза на това не само да има нова стратегия, но и тя да бъде финансово подплатена. „Притесненията на фермерите са свързани с настанилото се информационно затъмнение около резултатите от взетите от животните проби“, обясни Неков. Според него това, което се е разбрало от заседанието на Министерски съвет днес е, че заразата трябва да бъде спряна, за да не се наложи България да бъде слагана под карантина и да се внася месо от чужбина. „Тук искам да кажа, че ние и сега внасяме месо, като над 50% от агнешкото и козето месо е внос. Другото, което е важно е има ли въобще чума, тъй като никой не е виждал резултатите от самите анализи. Ако това е чума, то тези животни трябва да са умрели в рамките на десет дни.“, коментира Момчил Неков. Той добави, че не се представят никакви документи на фермерите, чиито животни са били умъртвени, доказващи законността на предприетите действия. „Това, което животновъдите всъщност получават е лист без подпис и без печат с устната уговорка, че техните животни са били заразени с чума“, каза още Неков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Информация за африканската чума по свинете бе представена на заседание на Областната епизоотична комисия

Кюстендил: Информация за африканската чума по свинете бе представена на заседание на Областната епизоотична комисия

18 Юли 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Африканската чума по свинете беше основна точка в заседанието на Областната епизоотична комисия в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Заседанието беше председателствано от зам.-областния управител на Кюстендил Райчо Цветин. Сред присъстващите бяха директорите на Областно пътно управление Юлиана Божилова и на Регионална дирекция по горите Здравчо Тодоров. В срещата участваха представители на Районно управление – Кюстендил, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, на регионална здравна инспекция, на Агенция „Митници”, ловните сдружения и други. Присъстваха д-р Велка Войнова, изпълняващ длъжността на директор на Областна дирекция по безопасност на храните, както и д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към дирекцията. Пред присъстващите беше изнесена подробна информация за историята на заболяването, неговото придвижване и моментното състояние на засегнатите държави. Стана ясно, че на този етап африканска чума по свинете в България няма. Най-близкото огнище на заразата е в съседна Румъния.
„Съществува реална опасност от проникване на това заболяване в нашата страна, защото инфекцията вече я има в съседна Румъния. Към днешна дата в България и в частност на територията на област Кюстендил по отношение на това заболяване епизоотичната обстановка е благоприятна. Нямаме клинични признаци за установено съмнение за това заболяване. Ние трябва да работим в повишена епизоотична готовност”, каза д-р Емил Гъгнев. По думите му има възможност заболяването да проникне и на територията на България, защото към момента има повишен поток от туристи, което крие голяма опасност от проникване на заболяването. Най-рискови са териториите при границата с Румъния. До момента няма разработена ваксина за превенция на болестта. „Старата максима, че профилактиката е по-добра от лечението, важи в пълна сила за африканската чума по свинете”, каза д-р Емил Гъгнев. По думите му стратегията за контрол на това заболяване на територията на Европейския съюз е базирана на ранно откриване на болестта, стриктни мерки за контрол на биологичната сигурност в животновъдните обекти, както и максимално намаляване на популацията на дивите свине. Причинителят на заболяването може да проникне посредством живи свине, свинско месо, колбаси, кости и други продукти от свине, но най-често с необезвредени хранителни отпадъци. Вероятността заболяването да проникне в България е посредством малки количества продукти от свине в личния багаж на пътниците, което е най-рисково.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи протестът на животновъдите в столицата

Приключи протестът на животновъдите в столицата

18 Юли 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът на животновъдите в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. След среща в Министерски съвет, председателят на НОКА Симеон Караколев обяви пред журналисти, че исканията им са удовлетворени. Движението по бул. „Дондуков“ все още не е възстановено.
Цветелин ДИМИТРОВ
Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Част от протестиращите животновъди се срещаха с министър Румен Порожанов в сградата на МС

София: Част от протестиращите животновъди се срещаха с министър Румен Порожанов в сградата на МС

18 Юли 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Няколко души от протестиращите животновъди бяха допуснати до сградата на МС за преговори със земеделския министър Румен Порожанов и останалите министри от кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус". Срещата продължи около два часа. Очаква се всеки момент земеделският министър да обяви резултатите от нея.
Голяма част от протестиращите пред сградата на правителството се разотиват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров

Премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министър Цветан Димитров

18 Юли 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди.
Министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петко Митев, ОДБХ-Пазарджик: За болестта африканска чума по свинете няма ваксина и лечение, смъртността е 100%

Д-р Петко Митев, ОДБХ-Пазарджик: За болестта африканска чума по свинете няма ваксина и лечение, смъртността е 100%

18 Юли 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Евентуалното навлизане на болестта африканска чума по свенете в България ще нанесе много сериозни икономически загуби, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Петко Митев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Пазарджик. По думите му възможността тя да навлезе в страната е чрез летния туристически поток, чрез внасянето на заразени храни или изхвърлянето на хранителни остатъци от тях на наша територия. „За тази болест няма ваксина и лечение и смъртността е 100-процентова. Заразата е агресивна и ще причини сериозни икономически загуби. Основно ще бъдат ударени малките ферми, където мерките за биосигурност не могат да се прилагат в пълна степен. Тъй като основно чумата по свинете идва от дивите прасета, в момента се провеждат обучителни курсове в ловните дружинки на територията на областта за това как да се действа при съмнение за заразено диво прасе и при намиране на трупове. Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на периодите за отстрел на диви свине с цел намаляването на броя им, завърши изложението по темата началникът на пазарджишките ветеринари“, уточни д-р Митев. Той допълни, че превантивните мерки в област Пазарджик, а и в цялата страна, трябва да бъдат приети и да влязат в сила в най-кратки срокове.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Георгиев, животновъд: Фермерите от Пазарджишко са на мнение, че протестът няма да реши проблемите в сектор „Животновъдство“

Румен Георгиев, животновъд: Фермерите от Пазарджишко са на мнение, че протестът няма да реши проблемите в сектор „Животновъдство“

18 Юли 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Фермери от Пазарджишко няма да се включат в Националния протест на животновъдите днес пред Министерски съвет. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в Пазарджишко. По думите му този протест няма да реши нищо. „Не това е начинът да се решават проблемите в сектор „Животновъдство“. Днешният протест има по-скоро демонстрационен характер. Фермерите в страната са разделени на две групи – такива, които се навъртат около министъра на земеделието и приемат случващото се и другите, които се бунтуват срещу системата“, уточни Георгиев. Той добави, че обидно ниско е обезщетението, което дава държавата за евтанизирано животно. Изискванията към стопаните са европейски, но не и компенсациите. От асоциацията на овцевъдите и козевъдите също обявиха, че са категорично несъгласни с размера на компенсациите, които се изплащат на стопаните с евтанизирани животни в района на Странджанско. Животновъдите ще настояват и за повече пари за онези стопанства, чието мляко не може свободно да се продава, тъй като са в района на заразата.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Набелязани са мерки за недопускане разпространението на африканската чума по свинете и дребните преживни животни на територията на областта

Пазарджик: Набелязани са мерки за недопускане разпространението на африканската чума по свинете и дребните преживни животни на територията на областта

18 Юли 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от Областния управител Стефан Мирев, което се проведе днес, беше обсъдена епизоотичната обстановка в община Пазарджик по отношение на болестта африканска чума по свинете и дребните преживни животни, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пазарджик от Областна администрация - Пазарджик. Набелязани са мерки за недопускане разпространението на болестта на територията на област Пазарджик, като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Установени са някои задължения на собственици на животновъдни обекти за промишлено отглеждане на свине, като първа предпазна мярка е да се осигурят добро ниво на мерките за биосигурност на фермите, като засилят охраната на животновъдни обекти и режима на влизане и излизане от обекта. Да се осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащи в и от обекта пътнотранспортни средства. Правилно функциониране и използване на филтъра за влизане и излизане на хора. Да не се допускат отглеждането на свине в ”заден двор” от служителите и работещите в обекта. Да се забранят внасянето на храни от животински произход в обекта, да се съхранява в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете, да се спазват плановете за дератизация на помещенията в обекта. Да не допускат достъпа на диви птици и да съхраняват труповете на умрели животни в закрити помещения до вдигането им от екарисажа. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да забранят влизане и излизане на хора и животни от района на фермата или стопанството и сигнализират обслужващия ветеринарен лекар. Задълженията на собственици на животновъдни обекти за отглеждане на свине за лична консумация да декларират отглежданите свине по вид и брой в съответното кметство и ги подадат за вписване в информационна система на БАБХ. Да не разрешават контакт на външни лица с животните. Да не изхранват животните с хранителни отпадъци от животински произход, да се съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да сигнализират кмета на населеното място и съответно да се вземат необходимите мерки.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на МС

София: Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на МС

18 Юли 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на МС. Те блокираха и движението по бул. "Княз Ал. Дондуков", предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите са пред Министерски съвет с искане управляващите да слязат и да ги изслушат. Животновъдите се опитаха да пробият полицейската жива верига и да нахлуят в сградата на МС.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме да не се унищожава българското селско стопанство и обезщетения за пострадалите

Корнелия Нинова, БСП: Искаме да не се унищожава българското селско стопанство и обезщетения за пострадалите

18 Юли 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да не се унищожава българското селско стопанство и обезщетения за пострадалите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на протестите на животновъди пред Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Това е гневът на народа срещу държавата. Нашите предложения ги знаете. - Да се спре с убиването на животни, докато не се изясни наистина ли става въпрос за чума, да им се дадат справедливи обезщетения. Това, което им се предлага е нищо спрямо загубите, да се направи една програма "Странджа-Сакар" за възстановяване на района. Оставката на министър Порожанов я искаме вече трети ден", заяви тя. "Дойдохме с хората от Шарково, с които бяхме онзи ден. Правя всичко, което мога. Управляващите изправиха държавата срещу народа. Това е българската храна, българската икономика. Това е животът на милиони хора. Хората имат нужда от подкрепа и ние трябва да сме до тях през цялото време. Убиват българското земеделие, убиват българското селско стопанство", каза още тя. "Трябва всички българи да се противопоставим заедно. Имаме възможност да спасим българското земеделие. Искаме компенсациите, искаме да се спре с това избиване.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата

Министър Румен Порожанов: В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата

18 Юли 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата. Това каза в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„В съседните на засегнатите райони - в седемте общини, стадата, които не са в засегнатите райони, в момента не могат да търгуват своето мляко, тъй като имат ограничение. Затова компенсацията, която правим в момента, завишихме от 25 на 47 лв. В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани, вървят протоколите, утре ще отидем и на място, за да могат стопаните да подпишат протоколите и да получат големите плащания“, каза още министърът.
Порожанов посочи, че в 13.00 ч. ще има оперативен щаб.
„Вече стартира почистването на районите, където има много отпадъци, които създават предпоставки за чума. Огнищата към днешна дата са пет. В селата Кости и Воден вече извършихме изплащането на обезщетенията по банков път и респективно на място в кметствата на земеделските стопани, които не са земеделски производители с банкови сметки. Предстои и в другите три, които са в община Болярово, но в момента има едно стадо, което е под блокаж от протестиращи. И за съжаление към тях се включиха и други лица, които не дадоха само граждански елемент на този процес", обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест

София: Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест

18 Юли 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Животновъди изляха мляко и изгориха вълна пред Министерски съвет в знак на протест, предаде репортер на Агенция "Фокус". Млякото беше излято с призиви и скандирания за оставка на земеделския министър и неговия заместник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни

София: Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни

18 Юли 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Животновъди се събраха на протест пред Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Исканията на протестиращите са за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребни преживни животни да е в размер от 40 лева на животно. По рано днес УС на фонд „Земеделие“ прие увеличение на помощта „де минимис“ на 47 лева за овца/коза за стопаните от 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата. Подпомагането е допълнение към компенсациите за евтаназирани животни, чието заплащане започна в понеделник за селата Воден и Кости."Минимална помощ" или „де минимис“, представлява финансова помощ, която не нарушава или не застрашава в голяма степен конкуренцията, поради минималния си размер. Първоначално помощта се вдигна от 25 лева на 40 лева на овца/коза, но на 12 юли 2018 г. фонд „Земеделие“ прие животновъдите да получат още 7 лева за животно и така общата сума става 47 лева на овца/коза.
Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява и за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, които се изразяват в: 300 лева за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол и 200 лева за овци/кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекционен контрол и 700 лв/брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол, както и 6лв/кг живо тегло за агнета и ярета.
Плакат на протестиращите животновъди гласи, че изгарянето на мъртви животни е крачка към Средновековието. Животновъдите се обявяват против мерките взети от БАБХ и настояват за оставките на министъра на земеделието храните и горите Румен Порожанов и неговия заместник Цветан Димитров.
Протестът е подкрепен от единадесет неправителствени и граждански организации.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв., необосновано е и не може да бъде изпълнено

Министър Румен Порожанов: Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв., необосновано е и не може да бъде изпълнено

18 Юли 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно необосновано и не може да бъде изпълнено. Това каза в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов във връзка с протеста на овцевъдите и козевъдите днес, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какви са претенциите на протестиращите? Те са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди – те представляват около 25% от козевъдния и овцевъдния бранш в страната. И всички останали – както в овцевъдство и козевъдство, така и в говедовъдство, биволи, птици, свине и т.н., на вчерашния съвет по животновъдство казаха, че не споделят това, което се коментира“, обясни Порожанов.
Той посочи, че една от претенциите е за адекватно обезщетение за хората с еватаназирани от чумата животни. „В момента това, което е направено, и това, което вече направихме при първите плащания онзи ден, е оценката на животните да не бъде под 190 лв. Това е една изключително висока цена, която покрива не само пазарната цена, но и други разходи. Разбира се, това е минимална цена, в зависимост от методологията на изчисление, може да има животни и с по-високи цени. Средното плащане онзи ден беше 327 лв. на една овца, тъй като това са животни с повече разходи. Но от вчера искането вече е съвсем различно, като то едва ли не е съвсем малко - не, това не е така“, коментира министърът.
„Второто искане беше плащане на „де минимис“ въобще в целия сектор овцевъдство от 20 лв. на единица животно. Направихме разчети, които да покриват загуби, които се калкулират в рамките на стопанската година. Има две основни субсидии - Европейски гаранционен фонд, където средствата за сектор „Животновъдство“ са към 120 млн. лв. годишно, и Преходна национална помощ, която дава около 75 млн. лв. годишно. С тези субсидии и овце и кози не са на минус. И тяхното искане от 20 лв. на животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно икономически необосновано и не може да бъде изпълнено“, каза още Порожанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички

Премиерът Бойко Борисов: Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички

18 Юли 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Упрекът ми към Агенцията по храните е, че трябва да прояви максимална човечност, това са животинки. Защото след това 1,1 млн. животни трябва да се избият, ако не се прекрати тази зараза. Има държави, които горят всичко в 10 км зона, за да прекратят подобни зарази“, каза още Борисов.
Премиерът посочи, че е разпоредил по румънската граница да бъдат сложени електропастири. „Но сега от МВР ми казват, че има опасност, ако някое дете отиде при тях. Направете тъй, че да се реши и гарантира този въпрос. Допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. И компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Просто проявете необходимото съчувствие, човещина, бързо плащайте. Убедете хората и всички останали, че след това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал. А да не говорим и когато българите започнат да разбират, че ако сме заразили всичко, трябва да е внос след това. Обяснете хубаво, тук политика няма. И затова извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните, напротив“, каза Борисов.
В отговор на изказване на министър Румен Порожанов, че всичко това вече се прави, Борисов каза: „Абе, прави се след като стана проблема, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото заради няколко животни после 1,3 млн. лв. ще трябва да плащаме".
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони

Премиерът Бойко Борисов: Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони

18 Юли 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всичко, което се прави по животните – няма друга нито европейска, нито световна практика. Разпореждам на министъра на земеделието Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин. Аз гледам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат“, каза още премиерът.
„А сметнете 1,3 млн. по 190 лв. И три години след това износът е забранен. И какви са щетите след това за държавата? Лесно можем да кажем: „Оставете ги“. Но после за целия бранш следва това. Веднага подгответе стада, веднага с парите хората да могат да си вземат животни и да си напълнят малките ферми, фермички и въобще кошари. Ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки стоици милиони“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Предприетите мерки срещу чумата по дивата свиня са изключително закъснели

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Предприетите мерки срещу чумата по дивата свиня са изключително закъснели

18 Юли 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Предприетите мерки срещу чумата по дивата свиня са изключително закъснели. Това каза доц. Христо Михайлов, експерт на АБВ в областта на околната среда в интервю за Агенция „Фокус“ за новия Закон за лова и опазване на дивеча и чумата по свинете. „Да, бих могъл да кажа, че има план А и план Б, но има и мерки, които са абсолютно глуповати. Невъзможно е в рамките на един ловно-стопански район да се изгради една площадка за загробване на убитите диви свине. В един ловно-стопански район от 50 хил. дка, може да ловуват няколко ловни групи. Ако си представим, че една ловна група убие две, три, четири, пет, десет диви свине – тя трябва да ги премести на 10-15 км на мястото на тази площадка, където е определена“, каза доц. Михайлов. По думите му това е указание, подписано от чиновници в Агенцията по горите, и разпратено по всички структури по места. „Като цяло, въпреки някои безумни текстове в мерките за превенция, като цяло са правилни, но безвъзвратно закъснели“, допълни още експертът на АБВ.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: На 47 лв. за овца/коза се увеличава помощта „де минимис“ за фермерите, чиито животни бяха евтаназирани заради чумата

МЗХГ: На 47 лв. за овца/коза се увеличава помощта „де минимис“ за фермерите, чиито животни бяха евтаназирани заради чумата

18 Юли 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. УС на фонд „Земеделие“ прие увеличение на помощта „де минимис“ на 47 лв. за овца/коза за стопаните в 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата. Подпомагането е допълнение към компенсациите за евтаназирани животни, чието изплащане вече започна от понеделник за селата Воден и Кости. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие“ гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта „де минимис“. Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназирани животни.
Помощта „де минимис“ за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата се вдига от 25 на 40 лв. на овца/коза. Те ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд „Земеделие“ като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те общини с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Създава се усещане, че умишлено се цели разпространение на чумата, евентуална ескалация би била изключително опасна за страната

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Създава се усещане, че умишлено се цели разпространение на чумата, евентуална ескалация би била изключително опасна за страната

18 Юли 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Създава се усещане, че умишлено се цели разпространение на чумата по дребните преживни животни, евентуална ескалация би била изключително опасна за страната. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. По думите му към момента контролът по огнищата на болестта е безпрецедентен заради свободно движещите се хора там, които могат и да разнесат болестта. Д-р Илиев добави, че не е ясно кога ще има успокоение по темата и окончателното ѝ овладяване, виновници за което са и всички, неспазващи разпорежданията на БАБХ в засегнатите райони. “Не можем да кажем точна дата кога ще се успокои обстановката, защото когато сложим на карта проблема с хората, които ни пречат и има потенциална опасност да разпространят заразата и от това, че имаме над 6000 взети проби от района, на които не всички резултати са излезли, не е невъзможно да има нови огнища. През цялото време искаме мерките за сигурност да са стриктни. Вече има национален щаб. Вчера се срещнахме с политическите ръководства в Народното събрание. Всички подкрепят мерките и изразяват недоволство от недостатъчната информираност на фермерите, въпреки че са направени законовите неща. Създадени са щабове на областно и общинско ниво, където са извикани всички кметове и фермери“, каза той. Д-р Дамян Илиев коментира още, че мерките, които БАБХ предприема, са единствените, които могат да се окажат полезни за страната, като те са съгласувани и одобрени и от ЕК. "Контролът с органите на МВР също е добър с цел ограничаване незаконния превоз на животни", добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Областната епизоотична комисия ще проведе заседание във връзка с африканската чума по свинете

Разград: Областната епизоотична комисия ще проведе заседание във връзка с африканската чума по свинете

18 Юли 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Разград. Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен е насрочил заседание на Постоянната областна епизоотична комисия за 11.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Заседанието е във връзка с влошената епизоотична обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете в Румъния и опасността от навлизането на територията на Република България. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - Разград д-р Илиян Драмалиев ще представи пред участниците в заседанието Заповеди 11-1225/06.07.2018 г. и 11-1226/06.07.2018 г. на Изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, във връзка с влошената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в Република Румъния и опасността от навлизане на болестта на територията на Република България. Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ от ОДБХ д-р Юлиян Йорданов ще запознае членовете на епизоотичната комисия със ситуацията и с планирането на действия за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Заседанието започва в 11.00 часа в зала 712 в Областна администрация - Разград.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Областният управител Станислав Дечев свиква заседание на Областната епизоотична комисия за мерките за ограничаване на заразните болести по животните

Хасково: Областният управител Станислав Дечев свиква заседание на Областната епизоотична комисия за мерките за ограничаване на заразните болести по животните

18 Юли 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Хасково. Областният управител на Хасково Станислав Дечев свиква заседание на Областната епизоотична комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. То е насрочено за 9.30 часа днес в Малката зала на Областна администрация. Заседанието на Епизоотичната комисия е поредното, на което ще бъдат обсъдени сега действащите превантивни мерки за недопускане разпространението на заразни болести по животните в Хасковска област. След заседание на 21 юни, със своя заповед областният управител на Хасково нареди:
В граничните общини на област Хасково - община Тополовград и община Свиленград да се забранят:
- Търговията, придвижването и транспорта на дребни преживни животни, с изключение на тези предназначини за незабавно клане, и след разрешение от официален ветеринарен лекар или такива преминаващи транзит.
- Търговията, придвижването и транспорта на едри преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни преживни животни с изключение на: тези предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или такива преминаващи транзит; животни от държави членки на ЕС, преминаващи транзит; транспортирането на ЕПЖ след получаване на разрешение от ЦУ на БАБХ.
- Организиране на пазари и изложби на дребни преживни животни на територията на Област Хасково.
- Директорът на ОДБХ - Хасково да информира кметовете на населените места както и лицата отглеждащи едри преживни животни за клиниката на Чума по дребните преживни животни и спазването на мерките за биосигурност в обектите и задължението им при съмнение за заболяване и/или смъртност незабавно да информират съответният официален ветеринарен лекар.
- Директора на ОДБХ - Хасково да приведе в готовност наличната дезинфекционна техника.
- Кметовете на населените места да оказват съдействие на ветеринарните органи при провеждане на мероприятията.
Заповедта е сведена до кметовете на общини, ОДБХ - Хасково и всички членове на Областна епизоотична комисия. Контролът за изпълнението й е възложен на д-р Стефка Здравкова – Зам. областен управител на Област Хасково.
Тези мерки са въведени от 21 юни 2018 година и не са отменяни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пред Министерския съвет в София ще се проведе Национален протест в подкрепа на българските овцевъди и козевъди

Пред Министерския съвет в София ще се проведе Национален протест в подкрепа на българските овцевъди и козевъди

18 Юли 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
София. Пред Министерския съвет в София ще се проведе Национален протест в подкрепа на българските овцевъди и козевъди. Протестът ще започне в 12.00 часа и в него се очаква да се включат над 5000 фермери от цялата страна. Протестните действия са организирани от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и са продължение на националните протести, които започнаха на 13 юли т.г. край с. Шереметя до Велико Търново със символична блокада на главен път София-Варна. Недоволството на животновъдите бе предизвикано от принудителната евтаназия на домашни животни в Странджанско, заради опасността от разпространение на заразата от чума по дребните преживни животни.
Исканията на протестиращите са за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско, да е в размер на 40 лева на животно. НОКА настоява и за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, които се изразяват в: 300 лв. за овце-майки, кози-майки под селекционен контрол и 200 лв. за овце-майки, кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекц. контрол и 700 лв/брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол; 6 лв/кг живо тегло за агнета и ярета.
Националният протест на българските овцевъди и козевъди е подкрепен от единадесет неправителствени и граждански организации, които също ще се включат в протестните действия пред Министерски съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Животновъдни организации ще дарят животни на колегите си от засегнатите от чума по дребните преживни животни райони в Странджа

МЗХГ: Животновъдни организации ще дарят животни на колегите си от засегнатите от чума по дребните преживни животни райони в Странджа

17 Юли 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Животновъдни организации ще предоставят помощ на колегите си от засегнатите от чумата по дребни преживни животни райони в Странджа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Те ще дарят безвъзмездно животни, като за целта вече е създаден щаб, който да се заеме с организацията. До момента има готовност да се дарят 150 животни от областите Перник и поне 80 от Кюстендил. Очаква се в инициативата да се включат още области от страната. Веднага след като БАБХ отмени карантинния период на засегнатия район, събраните животни ще се насочат към новите си стопани.
По време на консултативния съвет по животновъдство, стопани подчертаха, че ситуацията с българските овцевъди не бива се използва за печелене на лични дивиденти нито от политици, нито от браншови и други организации.
Министър Порожанов потвърди, че е направена проверка и потвърдена законосъобразността на издадените заповеди за необходимите действия и мерки за справяне със заболяването. Той информира още, че всички стопани, чиито животни са евтаназирани освен компенсациите, ще получат и подпомагането си за 2018 г. в пълния му размер съгласно подадените заявления за обвързана подкрепа или преходна национална помощ.
"Няма съмнение в наличието на заболяването", подчерта от своя страна д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз, като потвърди становището си, че взетите и предписани мерки са адекватни и своевременни.
Порожанов посочи още, че не е възможна промяна в самите условия на подпомагане в рамките на тази календарна година, както искат от една от браншовите организации, като подчерта, че те вече са утвърдени от ЕК.
Междувременно стана ясно, че Българската агенция по безопасност на храните е изплатила още 110 868 лева обезщетение на трима стопани от селата Кости и Воден, като обезщетението е за 501 животни под селекционен контрол.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заразено животно от Турция е най-вероятната причина за проникване на чумата в България и ЕС (ОБЗОР)

Заразено животно от Турция е най-вероятната причина за проникване на чумата в България и ЕС (ОБЗОР)

17 Юли 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. Нелегално транспортирано заразено животно от Турция е най-вероятната причина за проникване на чумата по дребните преживни животни в България и Европейския съюз. Това обяви по време на пресконференция д-р Ивайла Давидова, началник отдел „Верификация на официалния контрол“ към БАБХ. Междувременно държавата продължава със спешните мерки срещу разпространението на заразата. От 17 юли експертна мисия от Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на Европейската комисия започва 5-дневна проверка на мерките, които страната прилага за локализиране на огнищата на болестта. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на чума по дребния рогат добитък, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.
По време на пресконференция на Съюза на ветеринарните лекари в България стана ясно, че днес екипите за евтаназия са изтеглени от село Шарково – едно от петте села, които са обявени за огнища на болестта, тъй като там е имало протести и опити за физическа разправа със служителите. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол д-р Николай Георгиев обяви, че в селото трябва да бъдат евтаназирани още 115 животи, тъй като според него, те са стояли твърде много в близост до заразата и рискът от разпространение на инфекцията остава. Председателят на съюза на ветеринарите д-р Михаил Бащавелов обясни, че чумата е заболяване, обявено за биологично оръжие, и гражданите трябва да оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари, за да могат да си свършат качествено работата.
В същото време кризата с чумата придоби политически измерения. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика извънреден председателски съвет, на който представители на МЗХГ, БАБХ и МВР обясниха пред представителите на парламентарните групи предприетите от тях мерки за противодействие на заразата. От БАБХ бяха категорични, че няма съмнения за наличието на чума по дребните преживни животни и именно затова са предприети мерки за евтаназия на стадата, където са открити заразени животни. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посочи, че предприетите от институциите мерки са били адекватни на ситуацията, при която в страната за първи път е установена болестта. Като пропуск той отчете единствено не дотам добрата комуникация със собствениците на животни. Лидерът на БСП Корнелия Нинова напусна заседанието преди края му и обяви действията на институциите за незаконни. Тя обяви, че БСП иска оставката на ресорния министър - Румен Порожанов, който по думите ѝ наред с премиера носи лична отговорност за случващото се. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че искането на оставки е ежедневно упражнение за опозицията и отбеляза, че само преди десетина дни имаше неуспешен вот на недоверие срещу кабинета. От своя страна, министър Румен Порожанов заяви, че оставката му не е кой знае каква тема, тъй като в момента, в който премиерът каже, всеки един министър може да си тръгне. Порожанов отбеляза, че не смята, че нещо не е направено както трябва.
За оставка призоваха и от СДС - те поискаха д-р Дамян Илиева да напусна поста си на изпълнителен директор на БАБХ, заради изгубеното доверие в институцията, а лидерът на ПП АБВ Румен Петков поиска президентът да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност заради чумата по дребния добитък. Той заяви, че се наблюдава безсилие от страна на държавата във връзка с чумата по животните, тъй като взетите мерки са на парче и са резултат от натиск. Петков попита къде в тази ситуация е Европа и препоръча на правителството да търси отговорност за чумата по животните и от ЕК.
От своя страна, министър Румен Порожанов и представители на браншовите организации проведоха Консултативeн съвет по животновъдство. Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев обясни, че не може да бъде постигнато единомислие с МЗХГ за понасянето на отговорност за случващото се в Шарково. По думите му за обезщетение браншът искат това, което се изплаща, да го получат по най-бързия начин. Той посочи, че на 18 юли ще има протест от 12.00 ч. пред сградата на Министерски съвет. Министър Порожанов коментира, че няма нарушение на закона по отношение на заповедите за евтаназия на дребните преживни животни заради чумата. Трифон Цветков от Българския ветеринарен съюз посочи, че чумата по дребните преживни животни не може да се разпространи в страната, защото мерките, които се вземат, са адекватни. Заместник-председателят на Асоциация „Обединени български животновъди“ Юлия Коюнджийска обясни, че асоциацията ще създаде оперативен щаб за дарение на животни за пострадалите им колеги към Странжданския край.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Момчил Неков изиска отговори от европейските институции и анализи от френската лаборатория във връзка с чумата по дребните преживни животни у нас

Момчил Неков изиска отговори от европейските институции и анализи от френската лаборатория във връзка с чумата по дребните преживни животни у нас

17 Юли 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Шарково. Евродепутатът Момчил Неков изиска отговори от европейските институции и анализи от френската лаборатория във връзка с чумата по дребните преживни животни у нас. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата. „Съобразно Директива 92/119 чл. 5 умъртвяването е мярка, която се прилага само при доказани случаи на чума в стадо, а не в цяло населено място. А то трябва да е под карантина и наблюдение, тоест да не бъдат избивани животни. Колко такива стада има във всички селища никой не обявява“, коментира Момчил Неков в село Шарково. „В тази връзка изисках директно от френската лаборатория резултатите, за да видим точно в кои стада има установени случаи на чума. На 12 юли отправих запитване към Европейската комисия /ЕК/ с приоритет ще има ли санкции за България, ако вместо евтаназия, животните бъдат поставени под карантина. Настоявам за отговори в най-кратки срокове от всички европейски институции“, допълва Неков. Днес следобед евродепутатът посети села от община Болярово и община Средец и разговаря със стопаните. При посещението му в региона, стопани са споделили с Неков, че в селата Факия и Момина църква се взимат проби от животните и на хората пак нищо не са казва. „От 124 животни са взети 48 проби. Хората се притеснени. Идват някакви хора, взимат проби, не казват кога ще имат резултати и какво се прави. БАБХ признават за грешка, че не информират хората, а това продължава. Време е хората да знаят какво ще стане с тях и техния поминък“, коментира Момчил Неков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Убеден съм, че протестът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация не е спонтанен

Министър Румен Порожанов: Убеден съм, че протестът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация не е спонтанен

17 Юли 2018 | 19:00 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че не е спонтанен протестът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция след Консултативния съвет по животновъдство, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той посочи, че от асоциацията искат заместник-министър Цветан Димитров и още двама директори на дирекции да си подадат оставката. „Защо? Защото сектор „Животновъдство“ бил в криза. Животновъдтвото винаги е чувствителен сектор“, коментира Румен Порожанов и поясни, че не държавата не е единствената, която трябва да се грижи за този сектор. „Затова са тези асоциации“, обяви министърът. „Разбира се, аз съм убеден, че не им е толкова спонтанен протестът, но всеки е в правото си да направи каквото прецени“, каза Порожанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Няма да подам оставка на база искането на Корнелия Нинова- не съм направил нищо незаконно

Министър Румен Порожанов: Няма да подам оставка на база искането на Корнелия Нинова- не съм направил нищо незаконно

17 Юли 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
София. Оставка на база искането на Корнелия Нинова няма да подам. Не смятам, че съм направил нещо незаконно. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция след Консултативния съвет по животновъдство, предаде репортер на Агенция "Фокус" . Той обясни, че в момента, в който премиерът му каже, че е дотук- ще си подаде оставката. На въпрос каква ще е съдбата на останалите две стада в Шарково, Румен Порожанов поясни, че няма как те да станат под карантина.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлия Коюнджийска, животновъд: "Обединени български животновъди" решихме да създадем оперативен щаб за дарение на животни за пострадалите колеги към Странжданския край

Юлия Коюнджийска, животновъд: "Обединени български животновъди" решихме да създадем оперативен щаб за дарение на животни за пострадалите колеги към Странжданския край

17 Юли 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. "Обединени български животновъди" решихме да създадем оперативен щаб за дарение на животни за пострадалите колеги към Странжданския край. Това каза заместник-председателят на Асоциация „Обединени български животновъди“ Юлия Коюнджийска на пресконференция след Консултативния съвет по животновъдство , предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя поясни, че решението е взето спонтанно. „Всички колеги от Управителния съвет решихме да създадем оперативен щаб за дарение на животни от нас към пострадалите колеги от Сранджанския край. Изразяваме искрено съчувствие към тях. Перник, Кюстендил и Благоевград пострадаха от други заболявания“, каза тя и поясни, че тогава животновъдите са съдействали на ветеринарните власти. „До момента вече имаме обаждания от колегите от Перник и Кюстендил, като 150 животни са осигурени по списък от Перник и 80 броя от област Кюстендил“, каза Коюнджийска.
Попитана колко броя животни ще се съберат, тя поясни, че в „Обединени български животновъди“ членуват 13 области в страната. „Очаквам колегите от област Кърджали, Смолян, Пловдив да се включат“, каза заместник-председателя на асоциацията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Евтаназията на животните предизвиква обществено недоволство и инициирано такова – в Шарково дежурят народни представители

Министър Румен Порожанов: Евтаназията на животните предизвиква обществено недоволство и инициирано такова – в Шарково дежурят народни представители

17 Юли 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. Евтаназията на животните предизвиква обществено недоволство и инициирано такова – в Шарково дежурят народни представители. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция след Консултативния съвет по животновъдство , предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите му към момента има хора, които стоят в заразеното огнище и те са потенциални носители на заразата. „Смятам, че имаме достатъчно съдействие, но нали разбирате, че никой не желае да прилага сила. В това се търси провокация“, каза Порожанов.
„Всички много добре разбираме и сме с пълно съчувствие към всеки един стопанин, затова че самият акт на евтаназия е много неприятен акт. Разбира се, това неслучайно предизвика обществено и инициирано обществено недоволство“, каза министърът. Порожанов обясни, че докато е бил в Шарково дори е говорил с с баба Дора и тя се е примирила. „Не искам да кажа, че се е съгласила“, допълни той. „В момента се появяват помощници. Знаете, че в момента дежурят народни предтавители, на които органите на реда не могат да им направят каквото и да е“, поясни Порожанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково са незаконни

Кристиан Вигенин, БСП: Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково са незаконни

17 Юли 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково и другите села не са адекватни на заплахата. Имаме големи съмнения- необходими ли са такива драстични действия спрямо животните. Това стана ясно и от доклад на експерти от министерството. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той добави, че левицата смята, че докато не се покаже необходимост от евтаназиране на всички животни, е прибързано това да се прави. Вигенин бе категоричен: "До този момент всички действия на МЗГХ и БАБХ са незаконни, защото заповедта е издадена в противоречие със Закона за ветеринарномедицинската дейност . Станах свидетел- има драстична разлика в това, което трябва да се направи на теория и това, което се прави в Шарково и другите села. Не са изпълнени, например- предписанията по отношение на дезинфекцията”, обясни Вигенин. Народният представител заяви, че политическата отговорност в случая трябва да се носи от министъра на земеделието. „БАБХ и съответните звена не са си свършили работата и не я вършат и в момента. До днес нямаше необходимия контрол- кой влиза и излиза от населените места, не беше подсигурен периметърът, животните не се загробват по правилния начин”, изтъкна той. Кристиан Вигенин каза още, че между вземането на първите проби от с. Шарково и съседните села до излизането на резултатите на 9-ти юни минават около 20 дни. „Има съмнение, че това е силно заразна болест. В тези 20 дни обаче, не се предприемат никакви мерки за ограничаването на движението на животните. Не се отцепва периметърът, няма санитарна зона. 20 дни има съмнение за чума в тези села и през това време няма никакви мерки”, каза още народният представител. Той добави, че никой не е предупредил хората да държат животните затворени, за да не се разпространява потенциална зараза. „Всеки следващ ден води отговорността към министър-председателя заради поредицата от неадекватни действия”, категоричен бе Вигенин. „Аз съм в Шарково, защото тук е моят избирателен район. Познавам хората и съм длъжен да отстоявам техните интереси и интересите на страната. Когато виждаме, че определени структури не си вършат работата, няма как да си затворим очите и да кажем- да правят каквото могат”, каза още Кристиан Вигенин. Той добави, че Корнелия Нинова е била човекът, който е успокоил напрежението в Шарково, защото полиция и хората, които пазеха стадото, са били на път да се сбият. „През тези няколко дни, нито една коза не се е разболяла. Това продължава да поражда въпроси”, каза още Вигенин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: От страна на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация няма диалогичност и разбиране, от моя страна бяха направени всички стъпки

Министър Румен Порожанов: От страна на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация няма диалогичност и разбиране, от моя страна бяха направени всички стъпки

17 Юли 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. От страна на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация няма диалогичност и разбиране, от моя страна бяха направени всички стъпки. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция след Консултативния съвет по животновъдство във връзка с обявения от асоциацията протест пред Министерски съвет утре , предаде репортер на Агенция "Фокус".
По думите му една овца в момента няма такава цена, каквато искат животновъдите. „Има желаещи да получават по 300 евро“, каза Порожанов. Във връзка с протеста на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация пред Министерски съвет утре в 12.00 часа, Порожанов заяви: „Има неща, които сме коментирали с асоциацията. Някои от нещата се случиха. Те имат и други искания, които не мога да направя, дори по нормативни пречки. Тук не се търси диалогичност и разбиране, за което съжалявам. От моя страна бяха направени всички стъпки“, каза още министърът на земеделието. Той изрази учудване, че председателят на асоциацията Симеон Караколев е изразил недоволство, защото е бил с него в Шарково в събота. "Смятаме ,че при цялото натрупване на компенсации се получава едно свръхкомпенсиране", допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Илиян Костов, Център за определяне на риска: Оценката на центъра за риска към МЗХ не е диагноза, тя цели да информира какво би се случило

Д-р Илиян Костов, Център за определяне на риска: Оценката на центъра за риска към МЗХ не е диагноза, тя цели да информира какво би се случило

17 Юли 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. Оценката в становището на центъра за риска към МЗХ не е диагноза, тя цели да информира какво би се случило. Това каза в интервю за дневния блок „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“ д-р Илиян Костов, зам.-директор на Центъра за определяне на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите по повод епизоотичната обстановка в страната. Той поясни, че мерките по отношение на заболяването по дребните преживни животни се определят от законодателството на ЕС. Д-р Костов допълни, че центърът няма право да определя дали взетите мерки за спиране разпространението на болестта са правилни или не. По думите му наложените мерки би следвало да се изпълняват стриктно от прилагащия орган. „Центърът не оспорва диагнозата и бих искал да кажа, че законодателството се изпълнява задължително. Така че аз мисля, че колегите от Българската агенция за безопасност на храните наистина са спазили директивата и съответното законодателство на ЕС. Това не e обект на Центъра за оценка на риск. Ние правим анализ на риск, а спазването и мерките на това заболяване, ако би следвало да се вземат, се взимат от т.нар. управления на риска, в които влиза Българската агенция по безопасност на храните“, коментира Илиян Костов. Той добави, че становището на Центъра за определяне на риска не оспорва наличието на чума. „След като бъдат изследвани и анализирани допълнително взетите 6 хиляди проби, оценката на Центъра ще бъде актуализирана“, обясни Костов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Трифон Цветков, Български ветеринарен съюз: Чумата по дребните преживни животни не може да се разпространи в страната, защото мерките, които се вземат са адекватни

Трифон Цветков, Български ветеринарен съюз: Чумата по дребните преживни животни не може да се разпространи в страната, защото мерките, които се вземат са адекватни

17 Юли 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. Чумата по дребните преживни животни не може да се разпространи в страната, защото мерките, които се вземат са адекватни. Това каза Трифон Цветков от Български ветеринарен съюз на пресконференция след заседание на Консултативния съвет по животновъдство, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите му съмнение, че има заболяване, няма. „Понеже се задава много често един въпрос – морално ли е да бъдат убивани животните. Който е завършил ветеринарна медицина, неговото задължение е да лекува. Има втори елемент в нашата професия – това е стопанският ефект. Може ли заради едно животно, страната да бъде лишена от възможност за реализация на тази продукция“, каза Цветков. По думите му трябва да се разсъждава от тази гледна точка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Няма нарушение на закона по отношение на заповедите за евтаназия на дребните преживни животни заради чумата

Министър Румен Порожанов: Няма нарушение на закона по отношение на заповедите за евтаназия на дребните преживни животни заради чумата

17 Юли 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Няма нарушение на закона по отношение на заповедите за евтаназия на дребните преживни животни заради чумата. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция след заседание на Консултативния съвет по животновъдство, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите му ако трябва ще се свика Централния епизоотичен съвет. „Не знам какво ли не говорих по темата. Само дето на сън не си говоря за това. Предполагам, че скоро ще защитя и доктурантура по отношение на тези вируси“, каза министър Порожанов за чумата по дребните преживни животни. „Тъй като темата беше вдигната и на ниво политици, ние пожелахме да бъде направена среща в Председателския съвет в парламента, да може както да запознаем председателите на парламентарни групи, така и да представим документите. Отвори се темата за заповедите дали са законосъобразни, или не. На излизане знам, че е споменато, че не са“, каза Порожанов и визира изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова след заседанието на председателския съвет. „На страницата на Фонда сме качили всички основания“, каза Порожанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симеон Караколев, животновъд: Не може да постигнем единомислие с МЗХГ нито за ставките за овцевъдите и козевъдите, нито за понасянето на отговорност за случващото се в Шарково

Симеон Караколев, животновъд: Не може да постигнем единомислие с МЗХГ нито за ставките за овцевъдите и козевъдите, нито за понасянето на отговорност за случващото се в Шарково

17 Юли 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Не може да постигнем единомислие с МЗХГ нито за ставките за овцевъдите и козевъдите, нито за понасянето на отговорност за случващото се в Шарково. Това каза пред журналисти Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация след като излезе от заседанието на Консултативния съвет по животновъдство, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Утре протестираме. Очакваме самото общество да ни подкрепи. Минимум 5000 човека очакваме със сигурност", каза Караколев и уточни, че протестът ще се проведе утре в 12.00 часа пред Министерски съвет.
"Искаме конкретни лица, които държим да си подадат оставки. По същия начин не намираме решение на компенсациите. Надявам се утре всички тези неща да бъдат решени от премиера. Ние искаме 20 лв. на глава за цялата страна по ставка de minimis", каза Караколев.
По думите му за обезщетение браншът искат това, което се изплаща да го получат по най-бързия начин. "Официална информация миналата седмица бе 150 лв., след наша намеса се вдигна", каза Караколев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Нормално се осъществява преминаването на моторни превозни средства през ГКПП „Гюешево”

Кюстендил: Нормално се осъществява преминаването на моторни превозни средства през ГКПП „Гюешево”

17 Юли 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Нормално се осъществява преминаването на моторни превозни средства през ГКПП „Гюешево”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил дежурният на българо-македонския пункт. Трафикът към този час на деня е слаб. Няма образували се колони от чакащи автомобили. Пътят в посока граничния пункт е сух. Няма наложени ограничения за движението на моторни превозни средства.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Николай Георгиев, БАБХ: Oще около 115 заразени животни в Шарково трябва да бъдат евтаназирани

Д-р Николай Георгиев, БАБХ: Oще около 115 заразени животни в Шарково трябва да бъдат евтаназирани

17 Юли 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Oще около 115 заразени животни в Шарково трябва да бъдат евтаназирани. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол д-р Николай Георгиев по време на пресконференция във връзка с чумата и справянето със заразните болести при животните, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Веднага след получаването на заповедта на изпълнителния директор д-р Дамян Илиев, след като излязоха официалните резултати за серопозитивните животни, направихме организация за изпълнението на тази заповед. Животновъдите на място бяха напълно запознати с всичко, информацията беше сведена до тях от ветеринарната служба. Колегите ветеринарни лекари, които работят в този регион, също са информирали – първата информация, когато първото стадо, е подадена именно от тях. И след това всичко тръгва по веригите нагоре, взимане на проби и т.н.“, обясни д-р Георгиев.
Той уточни, че вчера е имало посегателство върху негови колеги от страна на граждани, които се опитват да предпазят заразените животни. “Това вече е крайност. Но има хора, които са агресивни. Има и пътна, и гранична полиция, която проверява автомобилите“, уточни д-р Георгиев. „Разположихме и мобилна техника на входа на Шарково за дезинфекциране, но ни се наложи да я изтеглим днес, защото имаше посегателства, бяха ритани табелите, късани маркучите. Оттеглих хората си, за да не пострадат“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Вариантите за чумата са три – нерегламентиран внос, пробиви на граничната ограда или латентно огнище

Румен Христов, СДС: Вариантите за чумата са три – нерегламентиран внос, пробиви на граничната ограда или латентно огнище

17 Юли 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. Вариантите за чумата са три – нерегламентиран внос, пробиви на граничната ограда или латентно огнище. Това каза председателят на СДС Румен Христов в интервю за Агенция „Фокус“. „Три са вариантите, които БАБХ обсъжда в момента за появата на чумата по дребните преживни животни. Единият е нерегламентиран и нелегален внос. А кой го контролира? На всеки граничен пункт има представители на ветеринарните власти. Значи е изтървано. Тоест БАБХ не си е свършила работата“, обясни Христов. „Второто е да има пробиви по т.нар. гранична ограда между България и Турция. Твърдеше се, че тя е непреодолимо съоръжение. Очевидно е, че от там е възможно, ако има компрометирани части на оградата да преминават диви и домашни животни“, добави той и уточни, че идеята за изграждането на оградата е била категорично подкрепена от него не толкова заради емигрантите, а заради ограничаването на болестите, които са многобройни. „Дори застъпвах тезата да построим такава ограда и към Гърция, защото пък от там пристигат болестите от Африка. Така или иначе това е решение на правителството, няма да им давам аз съвети. Третият вариант е да е имало латентно огнище на тази болест“, каза още Христов.
„България е лоялен член на Европейския съюз, изпълнява всички директиви. Те са стриктни и категорични. Ние нямаме съмнение, че взетите мерки щяха да се случат рано или късно. Ние имаме забележки относно защо се случи по този начин, защо не беше обяснено. От друга страна виждам пропуски от страна на държавата – на министъра на земеделието и правителството пред Брюксел. Брюксел трябва да е наясно, че България, Гърция и други страни, които са на пътя на тези болести между Мала Азия и Африка са санитарен кордон“, допълни той. „България е бедна страна и това, което плащаме годишно за нас е много. За това ЕС трябва да бъде по-солидарен с нас и да ни отпуска основния процент от средствата за компенсации. За тях са нищо, но за нас са много. Тези хора заслужават една справедлива оценка на труда си, на сантимента си към тези животни. Те трябва да получат средства, които първо да им дадат възможност да си закупят породисти, качествени животни. Нека тази тяхна трагедия даде възможност да обновим стадата им“, допълни още той.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Интензивен трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Кулата“

Благоевград: Интензивен трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Кулата“

17 Юли 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Продължава да е интензивен трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Кулата“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Гранична полиция. На ГКПП „Илинден“ преминаването се извършва без проблеми. На българо-македонската граница трафикът е нормален.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Михаил Бащавелов, Съюз на ветеринарните лекари: Чумата е заболяване, обявено за биологично оръжие, гражданите трябва да оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари

Д-р Михаил Бащавелов, Съюз на ветеринарните лекари: Чумата е заболяване, обявено за биологично оръжие, гражданите трябва да оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари

17 Юли 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Чумата е заболяване, обявено за биологично оръжие, гражданите трябва да оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари. Това каза д-р Михаил Бащавелов, председател на Съюза на ветеринарните лекари в България, по време на пресконференция във връзка с чумата и справянето със заразните болести при животните, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Съюзът на ветеринарните лекари се обявява в пълна подкрепа на ветеринарните лекари, които се борят с опасната болест в област Ямбол. И се обявява против политизирането и извличането на изгода от човешкото нещастие, против езика на омразата и ксенофобията“, каза още д-р Бащавелов.
Той посочи, че през юни болестта чума по дребните преживни животни проникна за първи път в България и Европа. „Тя е силно заразна, но към момента не е опасна за хората. Болестта е потвърдена двукратно – от лаборатории в България и Франция, и не съществува съмнение дали този вирус е проникнал на територията на нашата страна. Болестта е особено опасна, силно заразна и подходяща като употреба за биологично оръжие. Мерките за превенция и борба с това заболяване изисква високо ниво на биосигурност и не включват поставяне под карантина. Нужна е евтаназия по хуманен начин. Всяко присъствие на хора без подходяща екипировка на мястото на огнищата и опитите за пренос на животни с цел да бъдат спасени повишава неимоверно риска от повишаването на разпространението на болестта във вътрешността на страната“, каза още д-р Бащавелов.
„Наистина цигани работят заедно с нашите колеги, те ни помагат и не е нормално това да провокира агресия и призиви за саморазправа с тях. Призоваваме гражданите да не пречат, да не проявяват агресия и да оказват пълно съдействие на ветеринарните специалисти, чиято единствена цел е да предпазват вътрешността на страната от навлизане на болестта. Искаме да напомни на обществото, че хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният лекар лекува човечеството“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Камен Николов, БАБХ: Единственото решение на проблема с чумата е евтаназия на заразените животни, няма алтернатива

Д-р Камен Николов, БАБХ: Единственото решение на проблема с чумата е евтаназия на заразените животни, няма алтернатива

17 Юли 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Единственото решение на проблема с чумата е евтаназия на заразените животни, няма алтернатива. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в София д-р Камен Николов по време на пресконференция във връзка с чумата и справянето със заразните болести при животните, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Д-р Николов посочи, че иска да развенчае три лъжливи новини. „Първо, това, че населението не е информирано достатъчно за това какво се случва с чумата. Това не е вярно, защото нашите колеги провеждат комисии и на тях присъстват всички заинтересовани страни – кметове, областни управители, пожарна, МВР и др. На второ място, това, че нашите колеги работят непрофесионално. Това не е вярно, тъй като в огнищата са изпратени колеги с изключително висок опит. Третото, което не е вярно е, че поведението в този случай има алтернатива. Единственото решение е евтаназия на животните, алтернатива няма“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.