НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали за проблеми при окомплектоването на ТЕЛК след влизането в сила на Наредбата за медицинската експертиза

В Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали за проблеми при окомплектоването на ТЕЛК след влизането в сила на Наредбата за медицинската експертиза

22 Август 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. От влизането в сила, на 3 август 2018 г., на Наредбата за медицинската експертиза в Министерството на здравеопазването не е постъпил нито един сигнал от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) на територията на цялата страна за затруднения при окомплектоването на съставите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Към министерството не са адресирани и сигнали на граждани за намален процент неработоспособност. Проверка на ведомството показа, че и в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) няма постъпили обжалвания на експертни решения, издадени след влизането в сила на промяната.
Новите правила действат по-малко от месец и по никакъв начин не може да се говори за масово намалени проценти и за неокомплектованост на ТЕЛК в страната. Недопустимо е да се тиражират подобни твърдения и обществото да се въвежда в заблуда преди да е извършен анализ на действието на направените нормативни промени.
В Наредбата изрично е посочено, че в срок до шест месеца от влизането в сила на Постановлението ще бъде извършена оценка на въздействието му и при необходимост ще бъдат предприети действия.
Относно окомплектоването на ТЕЛК съставите, обръщаме внимание, че с промените в Правилника за медицинската експертиза отпаднаха изискванията за основен и за трудов договор на членовете на ТЕЛК, а това дава възможност да се привличат повече специалисти, както от същото, така и от други лечебни заведения, в съставите на ТЕЛК.
Министерството на здравеопазването ще изпрати указания до териториалните комисии за прилагането на промените в медицинската експертиза с цел уеднаквяване тълкуването на новите текстове, за да се унифицира подходът при освидетелстването на лицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Отнемането на възможност на омбудсмана да представи позицията си в защита на нарушени човешки права е грубо незачитане на принципите на правовата държава

Омбудсманът Мая Манолова: Отнемането на възможност на омбудсмана да представи позицията си в защита на нарушени човешки права е грубо незачитане на принципите на правовата държава

17 Юли 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Отнемането на възможност на омбудсмана да представи позицията си в защита на нарушени човешки права е грубо незачитане на принципите на правовата държава. Това се посочва в позиция на омбудсмана Мая Манолова, която беше отстранена незаконно от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество към МС.
Председателстващият съвета Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика, не се съобрази със закона и след консултация с присъстващите социални партньори и с изричното съгласие на синдикатите омбудсманът на Република България Мая Манолова беше приканена да напусне заседанието.
Според международните стандарти, включително Парижките принципи на ООН, свързани със статута на националните правозащитни институции, на омбудсмана във всяка държава следва да се осигури възможно най-широк мандат от компетентности. Парижките принципи не просто предоставят право на националния обществен защитник да насърчава и защитава правата на човека, но и според чл. 3 му възлагат като отговорност участието и намесата във всяка ситуация при нарушавани човешки права. Такъв мандат на омбудсмана му е предоставен с Конституцията на Република България, а чл. 20 от Закона за омбудсмана предвижда, че националният обществен защитник има право на достъп до органите, техните администрации и лицата по чл. 2 (държавните и общинските органи и администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги), включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях.
Отнемането на възможност на омбудсмана да представи позицията си в защита на нарушени човешки права е грубо незачитане на принципите на правовата държава и основите на функционирането на демократичните институции.
„Аз съм тук като вносител на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които да дадат възможност на миньорите от последния подземен рудник „Бобов дол“, около 80 души, да се пенсионират по начина, по който се пенсионираха всички миньори до края на миналата година“, заяви Манолова.
Тя беше възмутена, защото преди седмица е предупредила министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, че ще участва в заседанието на тристранката.
Омбудсманът припомни, че още на 8 януари 2018 г. е внесла с писмо през председателя на парламента Цвета Караянчева законодателните промени в КСО, които са припознати от депутатите на ГЕРБ.
„Бях помолена от г-жа Светлана Ангелова, която има работа в избирателния си район, да дойда на това заседание и да защитя законопроекта“, подчерта Манолова.
По думите ѝ проектът се налага да бъде защитен, защото в края на миналата година без никакви дебати, обяснения и финансова обосновка депутатите в парламента отнемат правото на подземните миньори с трудов стаж по 10, 15, 20 години да се пенсионират по стария ред.
„Тъй като тристранката очевидно е одобрила предишните промени, с които е лишила миньорите от пенсиониране, беше нормално да дойда да чуя аргументите им. Още повече, че становището по този законопроект на КНСБ е отрицателно“, каза омбудсманът и допълни, че утре ще има такова обсъждане и в парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.
„Оказа се, че не всички са готови да отговорят публично на неудобни въпроси. За мен е абсолютно абсурдно синдикат, който е призван да защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на 80-те души, от последния закрит рудник, при условия, които са били валидни до края на м.г.“, категорична бе Манолова.
„На нас ни се отнема правото с тази поправка от м.г. да се пенсионираме по-рано, тъй като съкращението ни е по-рано от годините, които навършваме“, допълни Кирил Минев, миньор с 44-годишен трудов стаж. Той подчерта, че има още три работни дни в рудник „Бобов дол“, на 20 юли 2018 г. изтича предизвестието му и него реално го съкращават, уволняват, а не напуска доброволно.
„Важното, за което сме тук, е да се реши проблемът с ранното пенсиониране на миньорите, касае се за 80 човека, които се пенсионират поетапно, така че едва ли ще бъде ощетен бюджетът на НОИ. Заедно с г-жа Манолова дойдохме тук, за да искаме подкрепа, но странното е, че синдикатът КНСБ не ни подкрепи“, подчерта кметът на Бобов дол Елза Величкова. Тя изрази безпокойство, че ръководената от нея община ще остане с голям брой безработни хора.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

БСП: Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

17 Юли 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи. Това се посочва в позиция на ИБ на НС на БСП по повод недопускането на омбудсмана Мая Манолова на заседанието на Съвета. В позицията се посочва още: "Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по присъствие на Омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения.
В петък, народни представители от БСП за България се срещнаха с миньори. И тогава, и сега заявяваме, че подкрепяме промените за пенсионирането им".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не допуснаха омбудсмана Мая Манолова да присъства на заседанието

Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не допуснаха омбудсмана Мая Манолова да присъства на заседанието

17 Юли 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не допуснаха омбудсмана Мая Манолова да присъства на заседанието, предаде бТВ. Омбудсманът обясни, че темите, които ще се обсъждат са важни, а по един от законопроектите дори тя е вносител - този за ранното пенсиониране на миньорите. „Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана“, коментира Манолова.
Тя обясни, че Светлана Ангелова от ГЕРБ я е помолила да защити съвета на Тристранка вместо нея, тъй като народният представител има ангажимент в избирателния си район. По думите ѝ социалният министър Бисер Петков е знаел за това от седмица.
Вицепремиерът Валери Симеонов каза, че не може да се нарушава правилникът на заседанието на НСТС, дори и да дойдат главният прокурор или министър-председателят неканени.
Членовете на НСТС обсъждат проектите на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза.
Работодателите не приемат степента на увреждане да се определя от водещото заболяване. Според тях това не е начинът да се решат натрупаните с години проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди промените в Наредбата за медицинската екпсертиза

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди промените в Наредбата за медицинската екпсертиза

17 Юли 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание от 11.30 часа в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Ще бъдат обсъдени проектите на постановления на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинска експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата медицинската експертиза, внесени от министъра на здравеопазването.
На своето заседание членовете на НСТС ще разгледат и Проект на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година
Тереза Мей. Ангела Меркел. 11 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.