НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Асоциацията на индустриалния капитал в България връчи наградите в конкурса „Икономика на светло“ за 2017 г. (ОБЗОР)

Асоциацията на индустриалния капитал в България връчи наградите в конкурса „Икономика на светло“ за 2017 г. (ОБЗОР)

17 Юли 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Асоциацията на индустриалния капитал в България връчи наградите в конкурса „Икономика на светло“ за 2017 г. На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, както и редица представители на бизнеса и политиката. Целта на конкурса беше да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика. По този начин АИКБ цели да повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика, да поощри предприемането на активни действия в тази посока и да популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.
В категория „Нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“ призът спечели Националния съвет за тристранно сътрудничество с председател вицепремиера Валери Симеонов. Той се присъжда на държавна/общинска администрация или на нейни представители за предлагането/въвеждането на нормативен акт или административна практика, които водят до ефективно ограничаване на сивия сектор и подобряване на бизнес средата. Номинирани в категорията бяха: Национален съвет за тристранно сътрудничество; Министерство на финансите на Р България и Комисия по енергетика към 44-то Народно събрание на Р България.
В категория „Личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ призът спечели Асоциация на организациите на българските работодатели. Той се присъжда на личност, НПО, научна организация, компания, която има задълбочени изследвания по темата, постоянни и активни медийни изяви, или е генерирала предложения за промени в законови актове и/или административни практики и т.н. Номинирани в категорията бяха: Асоциация на организациите на българските работодатели; Асоциация „Активни потребители“; Д-р Жанет Захариева, главен съветник на УС на Виваком и председател на работната група по законодателство на Българската асоциация на кабелните и комуникационни предприятия (БАККО): Българската асоциация на частните училища.
В категория „Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика“ призът спечели репортерът на бТВ Биляна Гавазова за рубриката „Чети етикета“. Призът се присъжда на журналист или медия за принос в актуалното и многостранно отразяване на проблемите и постиженията, свързани с дейностите по ограничаване и превенция на неформалната икономика, в насърчаване и промотиране на светлия бизнес и формиране на обществена нетърпимост към сивия сектор. Номинирани в категорията бяха: Биляна Гавазова за рубриката „Чети етикета“; Вестник „Сега“ – Красимир Цигуларов и отдел „Икономика“; Телевизия „Европа“; Нова ТВ – „Господари на ефира“ – репортери Борис Ваклинов, Влади Василев и Димитър Върбанов.
По време на събитието премиерът Бойко Борисов заяви, че контрабандата на цигарите ще падне до 6% тази седмица. По думите му издиханията и яростната агресия на опозицията с жълти новини няма да доведе до пречупване на правителството, което ще продължи да се бори и да полага огромни усилия в борбата с контрабандата. Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че наградите „Икономика на светло“ стимулират работата на успешния бизнес, икономическата активност в страната ни и насърчават инициативността на българина. По време на връчването на наградите председателят на УС на АИКБ Васил Велев обяви, че сивата икономика е по-малка, отколкото усещането за нея. По думите му стойността на създаденият от АИКБ индекс за мерене на сивата икономика е 77.78%. Той измерва светлата част от икономиката, а останалата част от него е сивия сектор Васил Велев допълни, че през 2017 година е имало най-голям ръст в индекса, което е в корелация с политическата и икономическата стабилност в страната ни. Той каза, че според тенденцията в стойностите на индекса, до 2021-2022 година би следвало да стигнем европейските стойности на икономиката на светло. Васил Велев изтъкна и позицията на АИКБ за намаляване на разплащанията в брой от 10 000 лева на 5000 лева в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Според него тази мярка ще доведе до изсветляването на икономиката.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Велев, АИКБ: Позицията на АИКБ е за намаляване на разплащанията в брой от 10 на 5 хил. лв. в Закона за ограничаване на плащанията в брой

Васил Велев, АИКБ: Позицията на АИКБ е за намаляване на разплащанията в брой от 10 на 5 хил. лв. в Закона за ограничаване на плащанията в брой

17 Юли 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на АИКБ е за намаляване на разплащанията в брой от 10 на 5 хиляди лева в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Това каза председателят на УС на АИКБ Васил Велев по време на връчване на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За съжаление Парламентът не успя да изкачи този праг. Знаем, че това понякога води до ограничаване на свободата в икономиката, но според нас тази мярка е дозирана и ще доведе до изсветляването на икономиката“, допълни още той. „Връзката между трите награди мисля, че се вижда. Организациите и хората разкриват причини за съществуване на сиви практики. Медиите ги огласяват и най-накрая се стига до промяна в нормативен акт или административната практика, които водят до изсветляване на икономиката. Разбира се, тя може да бъде и обратна – медиите да разкрият такива практики, хората да измислят решения и заедно да подтикнат управляващите да приемат съответните решения“, каза още Велев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Наградите "Икономика на светло" стимулират работата на успешния бизнес и икономическата активност в страната

Вицепремиерът Валери Симеонов: Наградите "Икономика на светло" стимулират работата на успешния бизнес и икономическата активност в страната

17 Юли 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Това мероприятие стимулира работата на успешния бизнес и икономическата активност в страната. Това каза вицепремиерът по икономическа и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на връчването на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поздравявам организаторите на това мероприятие. По този начин вие стимулирате работата на успешния бизнес и медиите в посока насърчаването на икономическата активност в България и на насърчаване на инициативността на българина, която в бъдеще ще извади страната от положението, в което се намира“ каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Контрабандата на цигарите ще падне до 6% тази седмица

Премиерът Бойко Борисов: Контрабандата на цигарите ще падне до 6% тази седмица

17 Юли 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
София. Контрабандата на цигарите ще падне до 6% тази седмица. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на връчванеto на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да честитя на победителите. Фактът, че сме поканени е достоен за гордост. Никой не може да обвини АИКБ и Васил Велев, че са близки на правителството. Когато водеща е жената на депутата от БСП Кристиан Вигенин най-малко някой може да е пипал данните“, коментира премиерът. „Много лесно се говори. Много глупости се изговарят. И това като се прави ежедневно, хората започват да вярват. Ето ги безапелационните данни. По време на служебния кабинет на БСП само за 2 месеца и половина – 120 млн. лева по-малко в митниците. Когато някой се прави на по-почтен от папата – да погледне данните“, посочи Бойко Борисов. „Полагаме огромни усилия и боят по контрабандата няма да го изпуснем. Виждате издиханията и яростната агресия на опозицията със жълти новини. Акция "пречупване" се казва, а няма изобщо да им се дадем този път. Аз го обещавам. На победителите честито“, каза още Бойко Борисов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Велев, АИКБ: Сивата икономика е по-малка, отколкото усещането за нея

Васил Велев, АИКБ: Сивата икономика е по-малка, отколкото усещането за нея

17 Юли 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
София. Сивата икономика е по-малка, отколкото усещането за нея. Това каза председателят на УС на АИКБ по време на връчване на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Колкото е по-голяма икономиката на светло, толкова повече приходи в бюджета и честни правила за бизнеса. За това ограничаването на сивата икономика е сред приоритетите на АИКБ“, обяви той. „Създадохме уникален индекс, който да мери равнището на сивата икономика. Стойността му е 77.78%. Той мери светлата част на икономиката. Останалата част е равнището на сивата икономика“, обясни Васил Велев. „Изсветляването на икономиката е в корелация с политическата и икономическа стабилност. 2017 е най-големият ръст в индекса, което отнесено към размера на сивия сектор е над 10% изсветляване“, заяви той. „На база на стойностите на индекса, в годините в които го мерим от 2010 година, показва, че през 2021-2022 би следвало да стигнем европейските стойности на икономиката на светло“, каза още Васил Велев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 София: Започна връчването на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г., организирано от АИКБ

София: Започна връчването на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г., организирано от АИКБ

17 Юли 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
София. Започна връчването на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г., организирано от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Наградите ще бъдат връчени за пети пореден път. Целта на конкурса е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика. По този начин АИКБ цели да повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика, да поощри предприемането на активни действия в тази посока и да популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.
Призът „Икономика на светло“ за 2017 г. ще се присъди в три категории:
-За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата. Присъжда се на държавна/общинска администрация или на нейни представители за предлагането/въвеждането на нормативен акт или административна практика, които водят до ефективно ограничаване на сивия сектор и подобряване на бизнес средата. Номинирани в категорията са: Национален съвет за тристранно сътрудничество; Министерство на финансите на Р България и Комисия по енергетика към 44-то Народно събрание на Р България.
-За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция. Присъжда се на личност, НПО, научна организация, компания, която има задълбочени изследвания по темата, постоянни и активни медийни изяви, или е генерирала предложения за промени в законови актове и/или административни практики и т.н. Номинирани в категорията са: Асоциация на организациите на българските работодатели; Асоциация „Активни потребители“; Д-р Жанет Захариева, главен съветник на УС на Виваком и председател на работната група по законодателство на Българската асоциация на кабелните и комуникационни предприятия (БАККО): Българската асоциация нна частните училища.
-За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика. Присъжда се на журналист или медия за принос в актуалното и многостранно отразяване на проблемите и постиженията, свързани с дейностите по ограничаване и превенция на неформалната икономика, в насърчаване и промотиране на светлия бизнес и формиране на обществена нетърпимост към сивия сектор. Номинирани в категорията са: Биляна Гавазова за рубриката „Чети етикета“; Вестник „Сега“ – Красимир Цигуларов и отдел „Икономика“; Телевизия „Европа“; Нова ТВ – „Господари на ефира“ – репортери Борис Ваклинов, Влади Василев и Димитър Върбанов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асоциация на индустриалния капитал в България ще връчи наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. на официална церемония в София

Асоциация на индустриалния капитал в България ще връчи наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. на официална церемония в София

17 Юли 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще връчи наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. на официална церемония в София Хотел Балкан. Това съобщиха от пресцентъра на Асоциация на индустриалния капитал в България. Сред гостите на събитието, което ще започне в 18.00 часа, ще бъдат министър-председателят на Република България Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на бизнеса, неправителствени организации и социални партньори.
Целта на ежегодния и добил вече популярност конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика. Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към сивата икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.