НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

От 1 октомври бездимните цигари ще се облагат с по-висок акциз

От 1 октомври бездимните цигари ще се облагат с по-висок акциз

26 Юли 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Народните представители решиха акцизът за бездимните цигари да бъде 40% от този на обикновените цигари. Така акцизът за тези изделия ще бъде 233 лева за 1 кг тютюн. Досега акцизът беше 152 лева на кг. Промяната влиза в сила от 1 октомври 2018 година.
Промените бяха приети на първо четене на 18 юли. Първоначално парламентът предложи бездимните цигари да се облагат с акциз, равен на този на останалите. При обсъждането на промените обаче депутатите решиха да предложат по-нисък акциз. Между двете четения на закона отпадна и предложението с акциз да се облага и бирата в опаковки над 5 литра. В момента акцизът за кутия бездимни цигари е 0,93 лв. А ако акцизът се изравни с този на цигарите, ще бъде 3,54 лв. за кутия. На 24 юли парламентарната бюджетна комисия, която е водеща, прие предложенията на второ четене.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене данъкът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 40% от този на конвенционалните цигари (ОБЗОР)

Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене данъкът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 40% от този на конвенционалните цигари (ОБЗОР)

24 Юли 2018 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Koмисията по бюджет и финанси в Народното събрание реши на второ четене данъкът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 40% от този на конвенционалните цигари. Това означава, че акцизът на тези изделия ще бъде 233 лв. за 1 кг тютюн. Промените ще влязат в сила от 1 октомври, ако предложението бъде прието и от Народното събрание.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че се предлага данъкът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде на база тютюнево съдържание, защото се очаква пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн. „Когато миналата година по това време приемахме акциза за нагреваемите тютюневи изделия, считахме, че те са твърде малък дял от пазара и подобно на електронните цигари, които не успяха да се развият, ще умрат с времето. За съжаление, още през първите месеци на 2018 г. след изключително агресивна реклама на производителите на тези изделия, се оказа, че те имат ръст oт над 50%. И всичко това означава, че разлика от акциза от конвенционални цигари и акциза на нагреваемите тютюневи изделия просто няма да постъпи в бюджета. Това ни мотивира да направим предложението още от средата на годината, а не да чакаме края, когато се правят промени в данъчните закони“, обясни тя. Стоянова посочи, че при всички случаи повишаването на акциза ще става плавно. "Но как и кога ще се случи това, предстои да коментираме със специалисти от Министерството на финансите, Агенция „Митници“ и съответните производители“, коментира тя.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев посочи, че решението промените в данъка на нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение на Закона за обществените финанси и противоречи на нормативните актове на Народното събрание. „Един твърди, че ще съберем 3 млн. лв., а аз мога да твърдя, че ще съберем 3 лв. Къде са им сметките? Какви ще са ефектите върху търсенето на другите цигари?“, коментира Гечев. „Цитирах в парламента на първо четене шефа на Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ, който преди няколко дни направи изявление, че САЩ поемат курс към диференциация на акциза върху тези цигари“, припомни той и посочи, че ние вървим в обратна посока.
Предстои предложението да бъде разгледано и в пленарна зала най-вероятно до края на седмицата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Оттеглих предложението за бандерол на бирата в опаковки над 5 л, защото видяхме, че на този етап технически е невъзможно производителите да изпълнят това искане

Менда Стоянова, ГЕРБ: Оттеглих предложението за бандерол на бирата в опаковки над 5 л, защото видяхме, че на този етап технически е невъзможно производителите да изпълнят това искане

24 Юли 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Оттеглих предложението за бандерол на бирата в опаковки над 5 л, защото видяхме, че на този етап техническо е невъзможно производителите да изпълнят това искане. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред журналисти след края на днешното заседание на комисията във връзка с изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Стоянова обясни, че предложението за бирата не е касаело по никакъв начин размера на акциза за бирата. „Това предложение касаеше допълнителна мярка във връзка с контрола. При проверките си НАП – особено в курортите, където се предлага all inclusive, e констатирала невъзможност да се осъществи контрола за количеството бира, което е закупено и продадено, защото all inclusive-а е включен предварително в цената и не се знае какво количество от тази напитка ще се използва“, обясни тя.
Стоянова припомни, че предложението беше направено от специалисти от Агенция „Митници“. „Но след като направихме проучване на място, видяхме, че на този етап технически е невъзможно производителите на бира да изпълнят това изискване. Ако го гласуваме в този вид, в който беше, просто то нямаше как да се изпълни. Затова го оттеглих, като се разбрахме с производителите на бира да избегнем възможността за неотчитане на оборотите на заведенията от наливна бира“, каза тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ръстът от 50% на потребление на нагреваемите тютюневи изделия ни мотивира да направим предложението за промяна в акциза сега, а не в края на годината

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ръстът от 50% на потребление на нагреваемите тютюневи изделия ни мотивира да направим предложението за промяна в акциза сега, а не в края на годината

24 Юли 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. Ръстът от 50% на потребление на нагреваемите тютюневи изделия ни мотивира да направим предложението за промяна в акциза сега, а не в края на годината. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред журналисти след края на днешното заседание на комисията във връзка с изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос как ще отговори на критиките на опозицията, че не са сметнали нещата правилно преди и как могат да им вярват, че сега са сметнати правилно, Стоянова отговори: „Когато миналата година по това време приемахме акциза за нагреваемите тютюневи изделия, считахме, че те са твърде малък дял от пазара и подобно на електронните цигари, които не успяха да се развият, ще умрат с времето. За съжаление, още през първите месеци на 2018 г. след изключително агресивна реклама на производителите на тези изделия, се оказа, че те имат ръст над 50%. И всичко това означава, че разлика от акциз от конвенционални цигари и акциза на нагреваемите тютюневи изделия просто няма да постъпи в бюджета. Това ни мотивира да направим предложението още от средата на годината, а не да чакаме края на годината, когато се правят промени в данъчните закони“, обясни тя.
На въпрос дали от 1 януари 2019 г. съотношението може да се промени и да има нови цени, Стоянова отговори: „В момента производителят на нагреваеми тютюневи изделия, който се намира на българския пазар, е един. В хода на разговорите обаче се идентифицираха още двама производители, които всеки момент ще влязат на пазара, и това най-вероятно ще доведе до още по-голямо повишаване на дела на тези изделия. И съответно ще има по-голяма загуба в бюджета от акцизна конвенционални цигари. Така че ще продължим разговорите с производителите, за да може повишението да става поетапно. Причините, поради които внесохме предложенията за изравняване на размера на акциза, бяха само бюджетни. Още повече, че от здравна гледна точка няма ясна позиция дали тези изделия са по-малко вредни, дори има различни тълкувания. Дори Световната здравна организация се произнесе с писмо до Министерството на здравеопазването, че всяко изделие, което съдържа тютюн, е вредно за здравето. Така че и този аргумент просто не е наличен“, каза още тя.
Стоянова посочи, че при всички случаи ще има плавно повишаване на акциза на нагреваемите тютюневи изделия. "Но как и кога това ще се случи това, предстои да коментираме с експерти от Министерството на финансите, Агенция „Митници“ и съответните производители“, обясни тя. Стоянова обясни, че мотивът за това не са производителите, а силната обществена реакция.
„Изненада съм от рязката позиция на БСП, която иначе е доста сериозен искател на средства за разходи в бюджета, но когато става дума за приходи, те са против. Наистина съм изненадана от тази реакция, но явно тя беше добре организирана и постигна своя ефект. В крайна сметка ние сме тук не за да налагаме едно или друго свое решение, а да се съобразяваме с общественото мнение“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 233 лв. на 1 кг тютюн

Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 233 лв. на 1 кг тютюн

24 Юли 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 233 лв. на 1 кг тютюн, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. По този начин данъкът на нагреваемите тютюневи изделия ще бъде 40% от този на обикновените цигари. Промените ще влязат в сила от 1 октомври. Предстои предложенията да бъдат гласувани и от Народното събрание.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: Решението промените в данъка на нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение на законите

Румен Гечев, БСП: Решението промените в данъка на нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение на законите

24 Юли 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Решението промените в данъка на нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение на законите. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ пред журналисти след днешното заседание на бюджетната комисия във връзка с изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това решение за промените в данъка за нагреваемите тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври е грубо нарушение в Закона за обществените финанси и противоречи на нормативните актове на Народното събрание, тъй като няма никакви разчети, няма никакви числа. Един твърди, че ще съберем 3 млн. лв., а аз мога да твърдя, че ще съберем 3 лв. Къде са им сметките? Какви ще са ефектите върху търсенето на другите цигари?“, коментира Гечев.
Той посочи, че не съм пушач и този въпрос пряко него не го вълнува, но като народен представител го интересува какво става с пазара на цигарите. „Тези цигари са вредни, но са по-малко вредни от класическите – това го заявяват лаборатории от цял свят. Цитирах в парламента на първо четене шефа на Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ, който преди няколко дни направи изявление, че САЩ поемат курс към диференциация на акциза върху тези цигари. А ние вървим в обратна посока. Още повече, че самите управляващи го предложиха преди няколко месеца. И сега какво ни казват – „сбъркахме преди 8 месеца“. Каква ни е гаранцията и че сега не бъркат? Затова гласувахме против“, обясни Гечев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Предлагаме данъка на нагреваемите изделия да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн

Менда Стоянова, ГЕРБ: Предлагаме данъка на нагреваемите изделия да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн

24 Юли 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме данъчната основа на бездимните цигари да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова по време на днешното заседание на комисията във връзка с изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Параграф 2, който предлагаме всъщност, замества двата отхвърлени преди това параграфа така, защото данъчната основа да бъде на база тютюнево съдържание или количество тютюн в съответното нагреваемо изделие. Това предложение се прави, защото всичките видове тютюневи изделия, които очакваме да залеят българския пазар в следващата година, ще имат различно количество тютюн“, обясни Стоянова.
На въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев за това, защо гласуват този законопроект, след като е разбрал от медиите, че той е бил изтеглен по-рано през деня от премиера Бойко Борисов, Менда Стоянова отговори: „За да се изтегли един проект, преди първото му четене в пленарна зала всички вносители да се подпишат под съгласието за изтегляне. Така става изтеглянето, а не чрез медиите.“
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъди на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъди на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове

24 Юли 2018 | 07:42 | Агенция "Фокус"
София. От 15.00 часа в зала „Запад“ на Народното събрание Комисията по бюджет и финанси ще проведе заседание, на което ще обсъди на второ четене Законопроект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В петък от ГЕРБ са оттеглили предложението си за бандерол на бирата в опаковки над 5 литра. Идеята за бандерол бе внесена от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Мотивът за това бе осъществяването на по-голям контрол върху производителите без това да се отрази на цената на наливната бира, която и сега се облага. В законопроекта обаче остава без промяна предложението за облагането на бездимни цигари, като акцизът за тях ще е 40%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ оттегля предложението си за бандерол на бирата в опаковки над 5 литра

ГЕРБ оттегля предложението си за бандерол на бирата в опаковки над 5 литра

23 Юли 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ оттегля предложението си за бандерол на бирата в опаковки над 5 литра. Това става ясно от внесените между първо и второ четене промени в законопроекта за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове, публикувани на сайта на Народното събрание. Идеята за бандерол бе внесена от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Мотивът за това бе осъществяването на по-голям контрол върху производителите без това да се отрази на цената на наливната бира, която и сега се облага. От сайта на Народното събрание става ясно, че самата Стоянова е оттеглила внесеното преди месец предложение.
В законопроекта обаче остава без промяна предложението за облагането на бездимни цигари, като акцизът за тях ще е 40%.
Утре законопроектът ще бъде гласуван на второ четене от Комисията по бюджет и финанси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Жителите и гостите на града не подкрепят решението за по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра

Бургас: Жителите и гостите на града не подкрепят решението за по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра

19 Юли 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Жителите и гостите на Бургас не подкрепят приетите на първо четене в Народното събрание законови промени, предвиждащи по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра, показват резултатите от анкета на „Радио „Фокус“ – Бургас. Според всички анкетирани това няма да се отрази по никакъв начин на навиците им. Анкетата сочи още, че повечето от тях не биха заменили стандартните цигари с бездимни, защото са по-скъпи, а и не носят същото удоволствие. Предпочитаната напитка през летния сезон сред мъжете в града е бирата, докато представителките на женския пол предпочитат вода и газирани напитки.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще въведат по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра (ОБЗОР)

Депутатите ще въведат по-висок акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата в опаковки над 5 литра (ОБЗОР)

18 Юли 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които обложиха с по-висок акциз бездимните цигари. С промените бирата в опаковки над 5 литра задължително ще трябва да се облепва с бандерол. Първоначално парламентът предложи бездимните цигари да се облагат с акциз равен на този на останалите. При обсъждането на промените обаче депутатите са решили между двете четения да предложат акцизът да бъде само 40%, а не 100%, с цел повишението да се извърши по-плавно. В момента акцизът за кутия бездимни цигари е 0,93 лв. А ако акцизът се изравни с този на цигарите, ще бъде 3, 54 лв. за кутия. Промяната в акциза за бездимните цигари ще влезе в сила от 1 октомври 2018 година, а тази за бирата - от 1 януари 2019 година. В обсъждането от БСП припомниха, че премиерът Бойко Борисов е наредил промените да се изтеглят. Според тях бездимните цигари са по-малко вредни от обикновените. В отговор от ГЕРБ обявиха, че няма да бъдат агенти на тютюневите нагреваеми изделия и призоваха и колегите си да се ограничават от тази функция. Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че според Световната здравна организация бездимните цигари са вредни и трябва да се облагат. „Ще се спра на бюджетния аспект - има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лева на кутия, се губят около 32 млн. лева“, обясни тя. Спрямо миналата година обемът на продадените нагреваеми тютюневи изделия се е увеличил с над 50%. От „Обединени патриоти“ посочиха, че промените трябва да се подкрепят в името на здравето за сметка на постъпленията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Между двете четения на промените в Закона за акцизите депутатите ще предложат акцизът за електронните цигари да бъде 40% от този на останалите

Между двете четения на промените в Закона за акцизите депутатите ще предложат акцизът за електронните цигари да бъде 40% от този на останалите

18 Юли 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В приетия законопроект се предлага „нагреваемите тютюневи изделия“ или т.нар. електронни цигари да се облагат с акциз, равен на този на цигарите. Браншовите организации са изразили становища против така направеното предложение. Затова между двете четения на закона депутатите ще предложат акцизът за електронните цигари да бъде 40% от този на останалите, а не 100%, с цел повишението да се извърши по-плавно. В момента акцизът за кутия електронни цигари е 0,93 лв. А ако акцизът се изравни с този на цигарите, ще бъде 3, 54 лв. за кутия. Депутатите приеха и промяна за бира, която е в опаковки над 5 литра. Те въведоха задължение за облепването й с бандерол с цел оптимизиране на контрола. Промяната в акциза за електронните цигари ще влезе в сила от 1 октомври 2018 година, а тази за бирата - от 1 януари 2019 година.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: От ГЕРБ искат да вдигнат данъка на наливната бира – защо посягат и на това удоволствие на българските граждани

Драгомир Стойнев, БСП: От ГЕРБ искат да вдигнат данъка на наливната бира – защо посягат и на това удоволствие на българските граждани

18 Юли 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. От ГЕРБ искат да вдигнат данъка на наливната бира – защо посягат и на това удоволствие на българските граждани. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички говорим за цигарите, а преди да започна бих искал да влезете във функция, когато народни представители обиждат други народни представители. Уважаеми дами и господа, в този закон освен за цигари, говорим и за бира. Тук говорим за тази бира, която е най-често потребяваната. Наливната бира. От ГЕРБ искат да вдигнат данъка и на наливната бира. Нещо, което е крайно недопустимо. Защо посягате и на това удоволствие на българските граждани?“, попита Стойнев. Той попита още нима приходите в бюджета не са достатъчни. „Вчера министър-председателят пусна плочата на борбата с контрабандата“, каза той и посочи, че не би трябвало да имаме контрабанда. Според него този закон не е писан от Менда Стоянова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Управляващите да обяснят на майките на деца с увреждания как техният закон не минава, защото е средата на годината, а приемат данъчен закон по същото време

Георги Гьоков, БСП: Управляващите да обяснят на майките на деца с увреждания как техният закон не минава, защото е средата на годината, а приемат данъчен закон по същото време

18 Юли 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите да обяснят на майките на деца с увреждания как техният закон не минава, защото е средата на годината, а приемат данъчен закон по същото време. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защо сега, защо в средата на бюджетната година?. Мисля си сега как ни гледат от вън тези майки на деца с увреждания, които протестират и на които вие обяснявате, че в средата на бюджетната година няма как да им увеличите това, което трябва да получават, а изведнъж променяте данъчните закони в средата на годината. Някой да излезе и да им обясни“, призова депутатът от БСП. Той обърна внимание, че управляващите са убедили протестиращите, че Законът за личната помощ няма как да влезе в средата на годината, защото е свързан с плащания. „Прави впечатление, че премиерът ви каза да оттеглите законопроекта, вие не го направихте. Забелязвам, че има някакво гражданско неподчинение в ГЕРБ. Какво става тук?“, попита Гьоков. „Дерзайте и действайте“, каза Гьоков на ГЕРБ.
В реплика председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, че БСП са се опитали да обвинят ГЕРБ и колегите й, че правят промените, защото са лобисти. „Аз категорично мога да ви кажа, че вие сте лобисти“, каза Стоянова и посочи, че във всичките си изказвания от БСП са правили реклама на производители на цигари.
В дуплика Гьоков отвърна, че не обвинява никого. „Само, че вие тук си позволявате да слагате епитети – рекламни агенти. Дори не знам, кой ги произвежда тези цигари. Нямам идея. За ваша изненада може би, не знам кой ги продава. Дали съм ви обвинил в лобизъм към някой от производителите на конвенционалните цигари. Не съм го направил, просто ви попитах“, каза депутатът от БСП. Той призова за повече наглост от страна на ГЕРБ в помощ на хората в неравностойно положение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": Дори да има шанс бездимните цигари да са по-малко вредни, трябва да го подкрепим и да дадем преференция в името на здравето за сметка на постъпленията

Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": Дори да има шанс бездимните цигари да са по-малко вредни, трябва да го подкрепим и да дадем преференция в името на здравето за сметка на постъпленията

18 Юли 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Дори да има шанс бездимните цигари да са по-малко вредни, трябва да го подкрепим и да дадем преференция в името на здравето за сметка на постъпленията. Това каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Както винаги, когато става дума за акцизи, духовете се бунят. Факт е, че не е стандартно да се променят акцизи в този период на годината. Факт е обаче, че случаят е доста специфичен", каза той и припомни, че от ВМРО са се възпротивили на първоначалното предложение за 100 % акциз на цигарите. "Вследствие на нашата ярка позиция се стигна до дебат, в който се стигна до компромисен подход", поясни Веселинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ДПС няма да подкрепи промените в Закона за акцизите и данъчните складове

ПГ на ДПС няма да подкрепи промените в Закона за акцизите и данъчните складове

18 Юли 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ДПС няма да подкрепи промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, с които се въвежда акциз на бездимните цигари, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цонев поясни, че основният аргумент на ДПС е, че се променя акциз в средата на годината. "И двете страни в дебата използваха аргументи, които са меко казано спорни, да не кажа неверни. Фискалният аргумент е верен донякъде. В средата на годината няма как да се направи равносметка как вървят приходите", каза Цонев. По думите му неверен е аргументът, че бездимните цигари са по-малко вредни, защото не са правени изследвания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Няма да бъда рекламен агент на тютюневите нагреваеми изделия - моля колегите да се ограничават от тази функция

Менда Стоянова, ГЕРБ: Няма да бъда рекламен агент на тютюневите нагреваеми изделия - моля колегите да се ограничават от тази функция

18 Юли 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Няма да бъда рекламен агент на тютюневите нагреваеми изделия и моля всички колеги, които се изказват занапред да се ограничават от тази функция. Това каза председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в обсъждането на промените на първо четене в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основната теза на Румен Гечев беше, че тези изделия са по-малко вредни и затова трябва да ги стимулираме. Няма да се спирам на здравния аспект на проблема, защото Световната здравна организация ясно и категорично казва, че те са вредни и трябва да се облагат“, посочи тя. „Ще се спра на бюджетния аспект - има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лева на кутия, се губят около 32 млн. лева“, заяви Менда Стоянова. „През ноември миналата година приехме ниска ставка. Но никой не е предвиждал такова главоломно нарастване на относителния дял на тези цигари“, коментира тя. „Спрямо миналата година обемът на продадените нагреваеми тютюневи изделия се е увеличил с над 50%. С чудесната рекламна кампания, която спретнахме по телевизии и радиа, може би ще бъде и надхвърлен“, каза още Менда Стоянова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Премиерът Борисов нареди да се изтеглят промените в Закона за акциза – да видя ГЕРБ как ще гласуват

Проф. Румен Гечев, БСП: Премиерът Борисов нареди да се изтеглят промените в Закона за акциза – да видя ГЕРБ как ще гласуват

18 Юли 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. На 4 юли 2018 г. премиерът Борисов каза, че е наредил да се изтеглят промените в Закона за акциза – да видя ГЕРБ как ще гласуват. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на дебатите по промените в Закона за акциза и данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гечев посочи, че новият тип цигари са по-малко вредни от обикновените. Проф. Гечев даде пример с Германия, където затварят производствата на дизелови двигатели. „Защо? Защото дизеловите двигатели са вредни за хората?“, каза проф. Гечев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.