НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Хора, които не искат да има рокади в Касата, с предварителни действия бетонираха кадровата ситуация

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Хора, които не искат да има рокади в Касата, с предварителни действия бетонираха кадровата ситуация

23 Юли 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Някои хора, които не искат да има рокади, направиха едни предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуация в момента. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в отговор на въпрос ще има ли рокади в НЗОК след избирането му за управител след откриването на дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване“ по повод създаването на първия „Индекс на болниците“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разумно е и се надявам да ми се позволи, като всеки който иска да провежда промени, да имам екип“, коментира той. По повод данните от „Индекса на болниците“ д-р Дечев посочи, че има много голямо разминаване в нивото на компетентност, както и между това, което предлагат болниците. „Ако заложите параметри на медицината на 21 век, ще отпаднат тези, които лекуват с медицината в началото на 20 век“, обясни Дечо Дечев. „Това води до политически проблем, защото там има депутати, които по всякакъв начин ще се борят медицината от преди един век, която се предоставя, да продължи да съществува, защото това са работни места. Големият проблем е сблъсъкът между експертното и политическото решение“, обяви той. „Първите неща, които ще направя като управител на НЗОК, са концентрирани в три принципа - ефективност, ефикасност и контрол“, заяви д-р Дечев. „До 3 месеца ще бъдат обявени конкретно стъпките, които касаят горещите точки. Има прекалено много проблеми в лекарствената политика, лечението в чужбина и контрола“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев: НЗОК трябва да работи в три посоки - ефективност, ефикасност и контрол

Д-р Дечо Дечев: НЗОК трябва да работи в три посоки - ефективност, ефикасност и контрол

23 Юли 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. В момента има силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде, и силно болнично лоби, прокарващо политика, която е изцяло в негова полза. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
На въпрос дали е наясно какво е състоянието на дълговете на НЗОК в момента, след като предишният управител проф. Камен Плочев изнесе информация, че дълговете са в размер на 271 млн. лв. към чужди каси, той отговори: „Това е публична информация и той е прав. Има официален отчет и това, което е посочено в него, е това, което знам. Доколко са точни числата, предстои да разбера. Има си погасителен план с всеки един фонд и мисля, че се спазва. Не съм конкретен, защото нямам конкретна информация към момента. Едно от положителните неща, заради което приех, е, че мисля, че по-тежка ситуацията няма да стане“, обясни д-р Дечев.
На въпрос откъде ще дойдат парите за погасяването на дълговете, той отговори: „Има ред измислени начини какво се случва в ситуация, в която някой някому нещо дължи. Една от тезите, които развиха, беше приета и това е да променим коренно начина, по който български граждани отиват на лечение в чужбина“, каза още управителят на НЗОК.
На въпрос какво ще поиска за следващия бюджет, д-р Дечев отговори: „Трябва да има адекватност между дейностите, които са заложени за даден период от време, и определеното за тях финансиране. Това е, което трябва да се заложи. На практика това, което се предлага, е коренна промяна в дейността на НЗОК и там трябва да има три ключови посоки, по които да се работи – ефективност, ефикасност и контрол. Ако трябва да преведем на популярен език това, ще си позволя един елементарен пример. Представете си, че Вие, аз и Вашият оператор искаме да отидем от София до Варна. Вие тръгвате с леката кола и стигате до Варна, аз взимам едно такси и стигам до Варна, но Вашият оператор казва, че иска да отиде с яхта – отива до Солун, взима яхта и отива до Варна. И така тримата стигаме до Варна и постигаме целта си. И това означава, че сме ефективни – т.е., че сме спазили първият критерий, което в медицината означава да постигнем положителен клиничен резултат, да сме ефективни. И тримата обаче го постигаме на три различни цени – и на тримата касата ни заплаща пътя до Варна. Тоест, независимо от цената на постигането на ефекта, в момента НЗОК плаща всичко и затова греши. Ето това искаме да постигнем – ефективността да има ефикасност. Ясно ни е, че тези, които в момента се возят в яхтата, ще са против – те са малка група, но са много гръмогласни, защото имат достъп до всякъде – до медии, до политици. Групата на фармакомпаниите са тези, които в момента формират най-големия разход за лекарства. Това е едно силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде. След това има едно силно болнично лоби – големи корпоративни играчи, които за сметка на държавните и общинските болници прокарват политика, която е изцяло в тяхна полза по т.нар. лимити“, каза още д-р Дечев.
На въпрос дали прогнозира, че ще изкара целия срок на позицията си той отговори: „Прогнозата ми е за много къса позиция - засега за 3 месеца, след които ще направя детайлна сметка какво трябва да се направи по трите направления – ефективност, ефикасност и контрол, и ако бъде одобрена, се надявам да я проведа“, обясни управителят на НЗОК.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Проблемът в НЗОК идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, и дърпат конците на касата

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Проблемът в НЗОК идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, и дърпат конците на касата

23 Юли 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът в НЗОК идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, и дърпат конците на касата. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Разглеждам подкрепата на народните представители за моето назначение като истинска подкрепа и може би не толкова върху моята персона, а за това, че политическата класа е разбрала, че проблемите в сектора са много тежки и трябват промени. По същество длъжността трябва да бъде не политическа, а експертна, въпреки че в годините много политици искаха да я направят политическа. И мисля, че дойде времето, в което те разбраха, че са били на погрешен път. Аз съм човек, който никога не е бил политически обвързан и щом съм поканен на тази длъжност това означава, че е заради някакви други качества. Познавам здравния министър, работили сме дълго време заедно и мисля, че ще имаме добра комуникация и ще работим добре. Не е тайна кой ме е поканил, предложен съм от ПП ГЕРБ, подкрепен съм от техните политически партньори и това означава, че хора от този кръг са провели разговори с мен“, каза още управителят на НЗОК и обясни, че е ангажиран с тях дотолкова, доколкото да предложи концепция, която да доведе до по-добри резултати.
На въпрос защо е приел поста предвид, че за 18 години са се сменили 18 управители на НЗОК: „Няма никаква логика във въпроса, защото длъжността с нищо не ми носи повече предимство от тази, на която бях – нито е по-добре заплатена и проблемите, които трябва да се решават са огромни. Ако политическата класа гласува доверие, мисля, че в рамките на правомощията ми можем да се справим. Проблемът идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на НЗОК. На практика те решават какво да става в касата. Знам кои са, но не искам да казвам имена – те имат функции, които имат отношение към управлението на касата и си позволяват да ги разширяват. Ще се опитам да работя с тях, ако не - ще видим кой ще си ходи. Тези хора обаче не позволяват в момента да се направи избор на екип. И направиха едни ходове, с които желаеха да бетонират кадровата ситуация в момента, но ще се опитам да променя това. Затова ще бъде трудно да бъде подменен част от персонала. Тези хора са отдавна в системата и имат не толкова политическа обвързаност, колкото икономическа и корпоративна“, каза още д-р Дечев и поясни, че има много интереси в сектора и по думите му тези лобита са прокарали хора, които влияят върху направлението, по което се развива политиката на НЗОК.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев е новият управител на НЗОК (ОБЗОР)

Д-р Дечо Дечев е новият управител на НЗОК (ОБЗОР)

20 Юли 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК. „За“ кандидатурата му гласуваха 124 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 1, с което д-р Дечев бе избран за управител с мандат до 12 март 2020 г. Съгласно процедурните правила за избор, кандидатурата му се счита за приета, след като за нея са гласували повече от половината от народните представители.
Изборът на нов управител на Касата се наложи, тъй като на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха проф. Камен Плочев от тази длъжност. След освобождаването на предишния управител, парламентарните групи имаха възможност да предлагат кандидати в срок до 3 юли 2018 г. В този срок постъпи само едно предложение от страна на ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които издигнаха кандидатурата на д-р Дечо Дечев.
След избора на д-р Дечев министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира, че д-р Дечо Дечев има пълната му подкрепа. Ананиев изрази надежда заедно с него да реализират новия модел в здравеопазването.
В рамките на дебата доц. Георги Йорданов от ПГ на „БСП за България“ коментира, че групата му няма да подкрепи кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК не защото се съмнява в качествата му, а защото постът му е обезвластен.
От „Обединени патриоти“ обявиха цялостната си парламентарна подкрепа за всички разумни инициативи на д-р Дечо Дечев.
От ДПС посочиха, че ще подкрепят д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, но обърнаха внимание, че това е доверие в аванс.
От своя страна д-р Дечо Дечев заяви, че ако предложенията му бъдат подкрепени, 2019 година ще бъде първата, която НЗОК ще завърши без дефицит. Той обясни, че и лекарствената политика ще се гради на принципите ефикасност и ефективност.
В свое интервю новоизбраният управител на НЗОК предложи медицинският одит да стане държавна агенция на подчинение на премиера, за да има истински контрол над медицинската дейност, в момента Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е към Министерството на здравеопазването.
„Тази агенция трябва да стане със статут на държавна агенция, тоест да е подчинена на премиера на страната или да използваме нейния щаб и бюджет и действително в Касата да има ефективен контрол, защото той в момента отсъства“, каза той.
„Познавам голяма част от хората, работещи в Здравната каса и смятам, че те ще участват в бъдещия екип, който ще направи предлаганите от мен промени“, заяви още новият управител на Касата.
Агенция „Фокус“ припомня: НЗОК остана без управител, след като на 20 юни 2018 г. парламентът освободи от длъжността управител проф.Камен Плочев. Проф. Плочев бе избран за управител на НЗОК през юли 2017 г. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. През февруари 2018 година проф. Камен Плочев заяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка. „Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“, коментира тогава проф. Плочев. Малко по-късно той излезе в болничен. В края на май 2018 г. проф. Плочев поиска да се оттегли от поста си, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. След това Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на Плочев до парламента и остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Медицинският одит да стане държавна агенция на подчинение на премиера

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Медицинският одит да стане държавна агенция на подчинение на премиера

20 Юли 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Медицинският одит да стане държавна агенция на подчинение на премиера, за да има истински контрол над медицинската дейност. Това предложи д-р Дечо Дечев в интервю за БНР, след като по-рано днес бе избран от парламента за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
В момента Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е към Министерството на здравеопазването.
„Тази агенция трябва да стане със статут на държавна агенция, тоест да е подчинена на премиера на страната или да използваме нейния щаб и бюджет и действително в Касата да има ефективен контрол, защото той в момента отсъства“, каза той.
„Познавам голяма част от хората, работещи в Здравната каса и смятам, че те ще участват в бъдещия екип, който ще направи предлаганите от мен промени“, заяви още новият управител на Касата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Д-р Дечо Дечев има пълната ми подкрепа - надявам се заедно да реализираме новия модел в здравеопазването

Министър Кирил Ананиев: Д-р Дечо Дечев има пълната ми подкрепа - надявам се заедно да реализираме новия модел в здравеопазването

20 Юли 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Д-р Дечо Дечев има пълната ми – надявам се заедно да реализираме новия модел в здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след избора на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека да започна с поздравленията за избора на д-р Дечев и да му пожелая успех в нелеката работа. Той може да разчита на моята пълна подкрепа и на подкрепата на моя екип в Министерство на здравеопазването. Познавам д-р Дечев много отдавна“, каза Ананиев. Според него д-р Дечо Дечев е управлявал добре Университетската МБАЛ „Св. Иван Рилски“. „Той ще отговори на огромните очаквания на българското население да се справи с една изключително сложна система в един изключително сложен момент“, каза министърът. Той отчете, че системата се намира в трудно положение и пое ангажимент да представи новия здравноосигурителен модел. „Готов съм с него, но ми е необходим период от време, в който да го съгласувам с партньорите в правителството“, каза още министърът. Той посочи, че иска да види и какво е отношението на българските граждани, които ще помогнат да се види накъде трябва да върви модела.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 124  гласа "за" и 1 - "въздържал се" парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Със 124 гласа "за" и 1 - "въздържал се" парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

20 Юли 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За“ кандидатурата му гласуваха 124 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 1 , с което д-р Дечев бе избран за управител с мандат до 12 март 2020 г. Съгласно процедурните правила за избор, кандидатурата му е приета след като за нея са гласували повече от половината от народните представители.
Кандидатурата на д-р Дечев бе подкрепена от Комисията по здравеопазване в сряда. Изборът на нов управител на Касата се наложи, тъй като на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха проф. Камен Плочев тази длъжност. След освобождаването на предишния управител, парламентарните групи имаха възможност да предлагат кандидати в срок до 3 юли 2018 г. В този срок постъпи само едно предложение от страна на ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които издигнаха кандидатурата на д-р Дечо Дечев.
Агенция „Фокус“ припомня:
НЗОК остана без управител, след като на 20 юни 2018 г. парламентът освободи от длъжността управител проф.Камен Плочев. „За“ освобождаването му гласуваха 109 народни представители, „против“ - 72, „въздържал се“ - 30, с което проекторешението бе прието. Проф. Плочев бе избран за управител на НЗОК през юли 2017 г. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. През февруари 2018 година проф. Камен Плочев заяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка. „Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“, коментира тогава проф. Плочев. Малко по-късно той излезе в болничен. В края на май 2018 г. проф. Плочев поиска да се оттегли от поста си, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. След това Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на Плочев до парламента и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев: Ако предложенията ми бъдат подкрепени, 2019 година ще бъде първата, която НЗОК ще завърши без дефицит

Д-р Дечо Дечев: Ако предложенията ми бъдат подкрепени, 2019 година ще бъде първата, която НЗОК ще завърши без дефицит

20 Юли 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Ако предложенията ми бъдат подкрепени от депутатите и приети от Надзора на НЗОК се наемам 2019 година да бъде първата от финансова гледна точка, която НЗОК ще завърши без дефицит. Това каза от парламентарната трибуна изпълнителният директор на Университетската МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев преди гласуването за избирането му за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще спазя срока от 3 месеца, в който ще предложа детайлни мерки в направленията на бюджета, в които той е провален“, обяви той. „В лекарствената политика, за скъпоструващи медикаменти и за онкологията, в контрола и за медицински изделия“, обясни д-р Дечев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев: Лекарствената политика ще се гради на принципите ефикасност и ефективност

Д-р Дечо Дечев: Лекарствената политика ще се гради на принципите ефикасност и ефективност

20 Юли 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Лекарствената политика ще се гради на принципите ефикасност и ефективност. Това каза от парламентарната трибуна изпълнителният директор на Университетската МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев преди гласуването за избирането му за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Никъде не се говори за изключване на определени медикаменти“, посочи той. „Ако искаме да поставим всички потребители в равнопоставено положение, поставяме всички във фонд, в които ще получават еднакво финансиране, а не еднакви лекарства“, обясни д-р Дечев. „Никога не говорено, че ще се изваждат едни препарати, а ще се вкарват други, че ще има специално отношение към една или друга фирма“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Ще подкрепим предложението за нов управител на НЗОК

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Ще подкрепим предложението за нов управител на НЗОК

20 Юли 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим предложението за нов управител на НЗОК. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски в дебатите по избора на нов управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ситуацията в НЗОК от гледна точка на финансирането е много сериозна“, обяви той. „Има тежко префинансиране на фармаполитиката, за сметка на болничната дейност“, обясни д-р Поповски. „Ще имате цялостната ни парламентарна подкрепа за всички разумни инициативи, които чухме в Комисия по здравеопазване и в ПГ на „Обединени патриоти“, се обърна Калин Поповски към д-р Дечо Дечев, който е единственият кандидат за поста управител на НЗОК.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: Няма да подкрепим кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, защото постът му е обезвластен

Доц. Георги Йорданов, БСП: Няма да подкрепим кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, защото постът му е обезвластен

20 Юли 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подкрепим кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК не защото се съмняваме в качествата му, а защото постът му е обезвластен. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ доц. Георги Йорданов по време на дебатите по кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес ние няма да подкрепим вашата кандидатура. Ние няма да я подкрепим, не защото се съмняваме във вашите лични качества. Вие сте един от малкото значими мениджъри“, каза доц. Йорданов на кандидата за управител д-р Дечо Дечев. Той поясни, че БСП е имала предложение да се промени статутът на управленските органи на касата и след това да се избере управителят. „Това предложение за съжаление не беше прието. Ние ще направим необходимото нашите предложения да ги облечем в съответния законодателен пакет“, каза доц. Йорданов. Той помоли д-р Дечо Дечев, когато си влезе в кабинета да се занимае с отказания договор на Карловската болница за родилна дейност. По думите му родилките трябва да пътуват километри. „Вече в лично качество искам да ви пожелаем здраве и да прекъснете лошата традиция“, каза още доц. Йорданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов: ДПС ще подкрепи д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, но това е доверие в аванс

Д-р Хасан Адемов: ДПС ще подкрепи д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, но това е доверие в аванс

20 Юли 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. ДПС ще подкрепи д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, но това е доверие в аванс. Това каза народният представител от ПГ ДПС д-р Хасан Адемов на по време на дебатите по кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние ще подкрепим убедено кандидатурата на д-р Дечо Дечев, защото неговият профил е свързан със сериозна експертиза и сериозно познаване на здравното осигуряване, мениджмънта на лечебните заведения“, каза д-р Адемов. По думите му това е доверие в аванс, защото от ДПС все още не са убедени, че концепцията, която е изложил д-р Дечев по време на изслушването си в Комисията по здравеопазване, може да бъде реализирана от сега управляващото мнозинство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев: Предлагам обединяване на структурите за лечение в чужбина

Д-р Дечо Дечев: Предлагам обединяване на структурите за лечение в чужбина

18 Юли 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам обединяване на структурите за лечение в чужбина, не виждам причина да са разделени. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на Университетска МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев след заседание на парламентарната здравна комисия, на което беше изслушан като единствен кандидат за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлагам обединеното звено да бъде към НЗОК, защото те имат най-богат опит. Има международен отдел, който има някаква подготовка и то добра. Естествено трябва да се разшири като капацитет“, заяви той. „Става въпрос за български граждани, не виждам причина едните да преминават през комисията в министерството, вторите през Фонда за лечение на деца, а третите пред НЗОК“, коментира д-р Дечев. „Това трупа излишен административен екип, който трябва да работи. Ако той бъде на едно място ще предлага много по-компетентна помощ и грижа“, обяви той. „Така променяме модела да харчим пари и да плащаме на чуждите болници, след като 80% от тази дейност може да извършва в нашите болници и да се получава допълнително финансиране за това“, каза още Дечо Дечев.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната здравна комисия единодушно одобри д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала

Парламентарната здравна комисия единодушно одобри д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала

18 Юли 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Единодушно с 14 гласа „за“ парламентарната здравна комисия одобри д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предстои окончателното решение да бъде взето в пленарна зала. Д-р Дечев изложи пред депутатите от комисията концепцията си за управление на Касата. Той е и единственият кандидат за поста, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Дечо Дечев има над 37 години професионален опит в системата на здравеопазването. До избор на нов управител на Касата се стигна след като на 20 юни парламентът освободи предсрочно проф. Камен Плочев от поста. В писмо той уведоми Надзорния съвет, че поради заболяване не е могъл да изпълнява задълженията си и призова да се вземе решение дали да продължи да заема длъжността управител. Проф. Плочев застана начело на Касата през юли 2017 година, като през февруари 2018 година заяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жени Начева: Нямаме намерение да работим по промени в здравноосигурителния модел без НЗОК, ние сме екип

Зам.-министър Жени Начева: Нямаме намерение да работим по промени в здравноосигурителния модел без НЗОК, ние сме екип

18 Юли 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме намерение да работим пакета от мерки за промени в здравноосигурителния модел и за оптимизиране на системата без участието на НЗОК и на управителя й. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева на заседание на парламентарната здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме екип, който трябва да постигне по-ефективно и ефикасно лечение на българските граждани и усвояване на средствата, които парламентът е гласувал за тази цел“, заяви тя. „Мисля, че сега имаме редкия и уникален шанс да работим като екип, като експерти, за които са ясни проблемите в системата“, посочи Жени Начева. „С общи усилия, на базата на професионализма ни, със съдействието на депутатите, съсловните и пациентските организации ще се справим“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев: Предлагам НЗОК да остойностява леченията с най-висока ефикасност

Д-р Дечо Дечев: Предлагам НЗОК да остойностява леченията с най-висока ефикасност

18 Юли 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам на базата на международно признати критерии и ръководства за лечение да се остойностява лечението с най-висока ефикасност, което да стане референтно за дадената диагноза. Това каза на заседание на парламентарната здравна комисия изпълнителният директор на Университетска МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев, който е единственият кандидат за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлагам стриктно спазване на принципа ефективност- ефикасност“, обяви той. „Ако имате трима пациенти с една и съща диагноза, при които се прилагат три различни терапии и при трите се постига еднакъв положителен резултат, казваме, че критерият ефективност е постигнат. Разходите за лечение обаче са различни, тоест имат различна ефикасност“, обясни д-р Дечев. „Предлагам създаване на реална конкурентна среда между изпълнителите на медицинска помощ. В момента НЗОК изплаща напълно онкомедикаментите, независимо от ефикасността им“, посочи той. „Друг принцип, който касае промяна в реда на скъпоструващи лекарства- намаляване на субективизма за изписване на лекарства по протоколи“, обяви Дечо Дечев. „В момента отпускането на препаратите много се забавя, което води до други проблеми“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев: Проблемите в някои пера на бюджета на НЗОК и в контрола стават хронични и постоянно се задълбочават

Д-р Дечо Дечев: Проблемите в някои пера на бюджета на НЗОК и в контрола стават хронични и постоянно се задълбочават

18 Юли 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно е, че проблемите в някои пера на бюджета на НЗОК и в контрола стават хронични и постоянно се задълбочават. Това каза на заседание на парламентарната здравна комисия изпълнителният директор на Университетска МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев, който е единственият кандидат за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „НЗОК не е лечебно заведение, а финансова институция, чието ръководство има задача да провежда политика за спазване на предварително заложените параметри на бюджета“, обяви той. „Политиката трябва да води до баланс между интересите на осигурените лица, индустрията и изпълнителите на медицински дейности. Там, където под влиянието на различни лобита във времето, е нарушаван този принцип, са най-големите проблеми в момента“, заяви д-р Дечев. „Цел в лекарствената политика, която трябва да се постави като главна- спазване на предварително заложените параметри в бюджета. В резултат на ежегодно повишаващият се ръст на разходите, главно за иновативните лекарства, се достигна до процентно отношение, между тях и разходите за болнична помощ, непознати за никоя цивилизована държава. За тази година се очаква те да се изравнят“, обясни той. „Обикновено тези разходи трябва да бъдат минимум 1 към 2. Тази година включвайки и разходите за лекарства, които се използват по клинични пътеки се очаква, те са се изравнят“, каза още Дечо Дечев.
Д-р Дечо Дечев е завършил висше образование с образователно квалификационна стенен „Магистър" в Медицинска академия-София и е с придобита медицинска специалност „Ушно-носно-гърлени болести" През 2010 I с придобил магистърска степен по специалност „Мениджмънт на здравните грижи" Владее английски и руски език. Започва работа като завеждащ УНГ кабинет в общинската болница в град Ихтиман, продължава като лекар в Окръжна болница-София н в МВР болница. От 1995 г. до 1997 г. е работил в Министерството на здравеопазването като началник на Отдел „Лекарствена политика". От 2004 г. до 2008 Р. е бил последователно заместник -директор на НЗОК и член на Управителния съвет на НЗОК. От м. август 2008 г. до настоящия момент е кратко прекъсване, е директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" гр. София, която е една от държавните болници без просрочени задължения и с положителен финансов резултат.
Доктор Дечев е преминал редица обучения в сферата на управление на болничната система и формиране на здравна политика.

Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.