НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: С поднасяне на цветя, тържествени слова и поклон пред паметника на Апостола на свободата градът почете 181 години от рождението на Васил Левски

Велико Търново: С поднасяне на цветя, тържествени слова и поклон пред паметника на Апостола на свободата градът почете 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С поднасяне на цветя, тържествени слова и поклон пред паметника на Апостола на свободата Велико Търново почете 181 години от рождението на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Церемонията започна с прочит на награденото на първо място в Националния литературен конкурс „Паметта на Левски днес“ есе „Плача за Левски!“, чиито автор е 15-годишната великотърновка Моника Иванова. То бе изпълнено от Ема Колева и Павел Люцов, членове на клуб „Млад възрожденец“. Текстът припомни какво означава Левски за българския народ, както и причините, поради, които трябва да почитаме паметта му и днес. Авторът призовава всеки един българин да си спомня за Левски, не само в днешния ден и подчертава, че за да пребъде България, всеки един от нас трябва да носи паметник на Апостола вътре в себе си.
Последва празнично слово на доц. д-р Марко Златев, преподавател по „Военна история“ в НВУ „Васил Левски”. В началото на речта си той припомни, че в днешния ден 18 юли, ние почитаме 181 години от рождението на Апостола на свободата. Освен това разказа и интересни и малко известни факти от живота на бореца за българска свобода. „В историческите извори и историографията, той се е срещал с още 15 имена и прозвища, сред които присъстват най-вече Левски, Лъвски, Дяконът, дякон Игнатий, Васил Левски, а след 1873 година и Апостол на свободата или просто Апостол. Освен това, за да скрие истинската си самоличност от официалната власт на Османската империя, в паспорти и тескерета, той използва 10 фалшиви и чужди имена. Най-много обаче са неговите революционни псевдоними, с които той подписва писма и други документи на създадената от него Вътрешна революционна организация. Техният брой, според последната книга на покойният проф. Дойно Дойнов, се приближава до 40“, каза още доц. Златев.
Той допълни, че за Левски до момента са писани хиляди страници от десетки български и чужди автори и изрази надежда, че те и следващите трудове, които предстои да бъдат написани, ще задоволят знанията на любознателните българи. Цветя в знак на признателност поднесоха зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, зам.-областните управители, представители на Общински съвет – Велико Търново, ректорите на двата университета в града, представители на политически партии, десетки граждани и ученици. Празничният ден, по традиция ще приключи в 21.30 часа на площад „Цар Асен І”, където ще бъде представен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Асеновград отбеляза тържествено 181 години от рождението на Васил Левски

Пловдив: Асеновград отбеляза тържествено 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Асеновград отбеляза тържествено 181 години от рождението на Васил Левски. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Отбелязването на годишнината започна с приемане на почетна рота на 4-ти артилерийски полк от подполковник Стоичко Белишки. Слово за живота и делото на великия син на България Левски изнесе доц. Владимир Янев – преподавател в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Той припомни думите на белетриста Васил Попов: „Неговото пътуване не е завършило и ако се вгледаме в нашите нощи и дни, ще съзрем следите от стъпките му навсякъде. Те бродят по земята на милото ни Отечество и ще бродят вовеки веков, за да напомнят на всяко поколение какво е неговото предназначение, какъв е смисълът на живота му, да изправят наведени глави и просветляват помътени погледи. В този смисъл Апостолът присъства и ще присъства винаги на всяко българско раждане и на всяка българска смърт, всевиждащ и всечуващ.”
Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов поднесе венец пред бюст-паметника на Левски. Цветя бяха поднесени също от името на Общинския съвет, Историческия музей, Градската библиотека, Общински младежки съвет, политически партии, неправителствени организации и граждани. Честването завърши с химна на Република България и едноминутно мълчание в чест на Васил Левски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Поклон пред делото и себеотрицанието на Левски - нито бесилото, нито времето могат да заличат отдадеността му към Отечеството

Корнелия Нинова, БСП: Поклон пред делото и себеотрицанието на Левски - нито бесилото, нито времето могат да заличат отдадеността му към Отечеството

18 Юли 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Поклон пред делото и себеотрицанието на Левски - преклонението ни пред него показва, че нито бесилото, нито времето могат да заличат отдадеността му към Отечеството. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".
"Днес е ден за поклон и благодарност - 181 години от рождението на Васил Левски. Поклон пред делото и себеотрицанието му. Благодарност за най-съвършения урок по родолюбие. Заветите на Апостола ни дават национално самочувствие. Но те ни и заклеват в чест и отговорност, борбеност и почтеност. Важно е да помним, защото преклонението ни днес показва, че нито бесилото, нито времето могат да заличат Неговата отдаденост на Отечеството. Поклон и пред Гуна Кунчева - българката, майката, която роди и отгледа любимия герой на България", пише лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Регионалният исторически музей съхранява дяконския пояс на Васил Левски и два печата на БРЦК

Велико Търново: Регионалният исторически музей съхранява дяконския пояс на Васил Левски и два печата на БРЦК

18 Юли 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Регионалният исторически музей във Велико Търново съхранява дяконския пояс на Васил Левски и два печата на БРЦК. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Жюлиета Гюлева, уредник в Музея. Тя посочи, че дяконският пояс е бил съхраняван от ботевия четник Димитър Тодоров – Димитрото. „Не е известно как е попаднал в него. В началото на 20 век той отива при Атанас Топлийски с молба за заем, тъй като бил изпаднал в нужда. Като залог, че ще възстанови взетата сума той, оставил „дяконския товар на Васил Левски“, с уговорката, че ще си го прибере в последствие. Той не успява да върне дължимата сума и по този начин дяконският пояс остава в семейството на Атанас Топлийски. По-късно орарът е дарен на Регионалния исторически музей във Велико Търново от неговия син“, допълни Гюлева.
Музеят във Велико Търново пази и двата печата на БРЦК, поръчани от Левски за дейността на вътрешната революционна организация. Те имат сходни изображения. В центъра е представена фигура на лъв с лице на дясно. Единият е с корона, а другият е без корона. „Известно е, че Левски е искал печата на БРЦК да бъде с лъв с корона, но той е изработен без корона. Това е печатът, който Левски е ползвал за своята дейност. Печатът на лъвче с корона става готов след като Левски вече е бил заловен“, посочи Жюлиета Гюлева. Двата печата са били притежание на д-р Васил Радославов – министър-председател на България в края на 19 и началото на 20 век. През 40-те години на 20 век те са откупени от търновеца д-р Петър Аладжов. В резултат на неговото дарение, печатите стават притежание на Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Сред ценните предмети, свързани с живота и делото на Апостола на свободата, във фондовете на музея е и снимка, подарена от Левски на неговия съратник търновецът Сава Пенев през лятото на 1870 година. По-късно при изследователска дейност тя е открита в дома на Сава Пенев в Свищов. Фотосът е дарен на Регионалния исторически музей във Велико Търново от неговия син – Богдан.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП помогна за изграждането на паметник на Васил Левски в Руен

БСП помогна за изграждането на паметник на Васил Левски в Руен

18 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. “Без БСП, без всеки един редови член на левицата, тук - днешният празник по повод откриването на паметника на Васил Левски, нямаше да се случи”, това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев днес в град Руен. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. "Почти 9 години тази инициатива се проточи, но накрая, със съдействието на Националния съвет и парламентарната група на "БСП за България", паметникът на този велик българин вече е факт”, допълни той. "Аз съм сигурен, че макар и да не се чу от микрофона, че левицата е спомогнала за този празник, хората го знаят”, коментира още заместник-председателят на БСП.
Добрев подчерта, че с осъществяването на днешната инициатива, всеки един член на левицата в община Руен, може да се гордее и да има самочувствие. “Няма как да имаме претенции, че можем да управляваме тази държава, ако нямаме самочувствие”, добави той.
"Хората вървят след победители, те тръгват след лидери със самочувствие и ако нещо трябва първо да променим в БСП, то това е самочувствието във всеки един от нас” - допълни Кирил Добрев. “БСП винаги е носила отговорност за действията си, БСП не е политическа еднодневка и скоро ще отбележим поредната си годишнина на Бузлуджа” - коментира зам.-председателят на левицата. “Поколения, свързани с тази партия ще се съберат на върха, за да отбележат своя празник”, каза пред присъстващите той.
Добрев припомни, че в събота ще бъде представен проект на “Визия за България”, където ще бъдат засегнати 4 основни теми: здравеопазване, образование, регионално развитие и икономика и доходи. “Тази визия тръгва за обсъждане в цялата партия - във всяка една организация. Отделно ще бъде представена пред обществото - ще бъде предоставена на експерти, специалисти, браншови и НПО-организации, за да могат да кажат своите предложения” - допълни Кирил Добрев. "Целта е тази визия да стигне до всеки български гражданин, който да направи своето предложение, защото само програма, която е минала на обсъждане през народа, може да се нарече управленска програма" - подчерта заместник-председателят на БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на отбраната: Представителни военни подразделения участваха в прояви в цялата страна по повод годишнината от рождението на Апостола на свободата

Министерство на отбраната: Представителни военни подразделения участваха в прояви в цялата страна по повод годишнината от рождението на Апостола на свободата

18 Юли 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. С участието на представителни военни подразделения на Българската армия в цялата страна се отбелязва 181-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
В родния град на Левски - Карлово, от 21.00 часа тази вечер на площад „Васил Левски“ с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада ще се състои тържествен митинг (заря) с полагане на венец на славата и на венци и цветя от държавни и местни институции, граждани и гости. По-рано днес в храм „Свети Николай“ в града беше отслужена тържествена Света литургия и бяха положени цветя пред гроба на майката на Апостола на свободата – Гина Кунчева.
Във Велико Търново от 17.30 ч. курсанти от Националния военен университет, който носи името на Васил Левски, ще се включат в ритуала по полагане на венци и цветя пред паметника на Апостола.
Почетни караули от Сухопътните войски участваха във военни ритуали и тържествени мероприятия по случай годишнината пред паметници на Апостола в градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Асеновград, Шумен, Ловеч, Сливен, Благоевград, Горна Оряховица. В Пловдив пред паметника на Васил Левски представително формирование и представителният духов оркестър на Военновъздушните сили от гарнизона участваха в тържественото честване и поднасянето на венци и цветя. Присъстваха началникът на гарнизон Пловдив и командир на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, командирът на 3-та авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров, гости и граждани на Пловдив.
В Бургас и Варна военните моряци се включиха в общоградските тържества по повод годишнината. Пред паметника на Васил Левски в Морската градина на Варна се състоя поклонение и военен ритуал за поднасяне на венци и цветя, където заместник-началникът на Щаба на Военноморските сили капитан І ранг Венцеслав Димитров прие строя на почетния караул и Представителния духов оркестър на флота. В Морската градина на Бургас в ритуал по повод годишнината участва почетен караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби с командир на караула капитан-лейтенант Калоян Попов. Строят бе приет от капитан І ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: С възпоменателна церемония в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Апостола

Сливен: С възпоменателна церемония в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Апостола

18 Юли 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Сливен. С възпоменателна церемония на площад „Васил Левски“ в Сливен бяха отбелязани 181 години от рождението на Апостола. Това съобщиха от пресцентъра на Общината, която е организатор на събитието.
„В многовековната ни история, Левски е едно от най-ярките имена и личности, които се открояват с делата си. Голям идеалист, много решителен, с огромна любов към България, той ни завещава най-святото – свободата. Многопластова е неговата личност – от Дякон Игнатий до знаменосец на четата на нашия съгражданин Панайот Хитов и основна движеща сила в националноосвободителната борба на България“, е казал в словото си кметът Стефан Радев. Той е призовал всички да се учат от Левски и да следват неговия пример. „Ние и идните поколения трябва да следваме неговите завети – да обичаме нашата родина и да отстояваме вярата си в нея. Нека в този ден сведем глави пред делото и личността на Апостола на свободата.“
Венци и цветя пред паметника на Васил Левски са поднесли представители на различни институции, партии, организации и граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военните моряци отбелязаха годишнината от рождението на Васил Левски

Военните моряци отбелязаха годишнината от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Варна. Днес, 18 юли, военните моряци се включиха в общоградските тържества по повод 181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски в градовете Варна и Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.
Пред паметника на националния герой на „Алеята на възрожденската памет” в Морската градина на Варна се състоя поклонение и военен ритуал за поднасяне на венци и цветя. Заместник-началникът на Щаба на Военноморските сили капитан І ранг Венцеслав Димитров прие строя на почетния караул и Представителния духов оркестър на флота.
Да отдадат почит на Апостола бяха дошли областният управител, кметът на Варна, представители на държавни и общински структури, командира на военни формирования и офицери от Щаба на ВМС, неправителствени и родолюбиви организации, ветерани, ученици, граждани и гости на града.
В ритуала, който се състоя в Морската градина на Бургас, участва почетен караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби с командир на караула капитан-лейтенант Калоян Попов. Строят бе приет от капитан І ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
На тържествената церемония присъстваха областният управител на област Бургас, кметът на града, представители на държавната и местна власт, много граждани и гости. Бяха поднесени венци и цветя в памет на Апостола.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: В Музея на Възраждането разказват малко известни факти от живота на Васил Левски

Варна: В Музея на Възраждането разказват малко известни факти от живота на Васил Левски

18 Юли 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Карлово. Музеят на Възраждането във Варна ще отбележи 181-та година от рождението на Васил Левски, като ще бъдат показани негови снимки, а в беседа от 16.00 часа ще бъдат изнесени малко известни факти от живота му. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна уредникът на Музея Мариана Николова. По думите й, снимките отразяват периода, в който Левски все още хайдутува, когато е част от четата на Панайот Хитов и от легиите на Георги Раковски. „Снимки, които ни се струват особено популярни, но сякаш не ги свързваме с този етап от живота му“, обясни уредникът. Тя допълни, че ще бъдат изнесени и факти от периода, преди Дяконът да започне изграждането на вътрешната революционна организация в страната.
Едновременно с беседата, ще бъде излъчен и филм, посветен на българските хайдути, предоставен от Сдружение „Традиция“. В него се разказва за българските хайдути, за тяхното въоръжение и за облеклото им. Най-атрактивната част от днешната програма ще е изваждането на автентични хайдушки оръжия от фонда на музея. Сред тях, хората ще видят така нареченото чифте пищови, за което много се пее в народните песни. Ще могат да разгледат хладни оръжия като ятагани, саби, различни видове ками, ножове, които са използвали хайдутите, а също и огнестрелно оръжие – различни видове пушки, пистолети. „Добре дошли са всички, които имат интерес към българската история и към нашето минало. За първи път се предоставя възможност на хората не само да видят оръжията, но ще имат и възможност да ги пипнат, да проверят колко тежи един ятаган, колко сила е била нужна на един български хайдутин, за да замахне с него, за да може да се отбранява или да напада“, каза още Мариана Николова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Деца изрекоха клетвата на Апостола пред неговия паметник в двора на СУ „Васил Левски” в село Коларово

Благоевград: Деца изрекоха клетвата на Апостола пред неговия паметник в двора на СУ „Васил Левски” в село Коларово

18 Юли 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Петрич. Деца изрекоха клетвата на Апостола пред неговия паметник в двора на СУ „Васил Левски” в село Коларово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Петрич. Патриотичната инициатива по повод 181 години от рождението на Васил Левски включи също поход в подножието на планина Беласица с развяти национални трикольори. Деца от клуб „Млад планинар”, клуб „Родолюбие” и клуб „Зелени патрули” при Общински детски комплекс изминаха пеша разстоянието от Военен паметник „Бялата чешма” край с. Самуилово до паметника на Васил Левски в с. Коларово. Пред монумента на Апостола в двора на СУ „Васил Левски” с. Коларово децата сведоха глава в знак на признателност пред делото на Левски.
„На този ден не са нужни гръмки слова, на този ден свеждаме глава и мислим за бъдещето на България”. С тези думи директорът на училището г-жа Любка Панкова посрещна младите родолюбци.
„Следвайте стъпките на Апостола, пречупени през нашето съвремие”, каза зам.-кметът на Община Петрич Илияна Попова. Веднага след това децата изрекоха колективно клетвените слова, написани и произнесени от Левски. Монументът на Апостола в двора на СУ „Васил Левски” е дарение от жители на село Коларово, които живеят в Италия и е дело на скулптура Евгени Гоцков. На този паметник децата положиха и своите цветя днес. Специално за годишнината от рождението на Левски беше подредена експозиция с творения на ученици от училището, чийто патрон е Апостолът на свободата. Прочетено беше и стихотворение, написано също от ученик на СУ „Васил Левски” с. Коларово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Жителите на Община Руен доказват, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия

Президентът Румен Радев: Жителите на Община Руен доказват, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия

18 Юли 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Жителите на Община Руен доказват, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия, така както преди години Васил Левски учеше нашите предци. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай откриването на паметник на Апостола на свободата Васил Левски в село Руен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Паметникът е издигнат с финансовата подкрепа и събраните дарения от хората от общината.
По думите на президента до днес са издигнати над 150 паметници на Апостола на свободата, като много от тях са извън пределите на България, разпръснати от Аржентина до Япония. „Днес, в деня на рождението на Васил Левски, скромната по размер Община Руен, но голяма по дух заема своето място в тази символична география на почитта“, посочи Румен Радев.
Държавният глава подчерта, че с родолюбивото си дело жителите на Руен дават пример, че можем да имаме общи ценности и вяра в името на доброто бъдеще на България. „Днес паметниците на Васил Левски се множат, за да съхраним заветите и идеите на Апостола, да предадем на децата си трудните уроци на историята и да ги научим да отстояват чистата и свята Република, която трябва да бъде място на съгласие, братство и абсолютно равенство между всички народности“, посочи Румен Радев.
Президентът изказа благодарност на хората от инициативния комитет, на многобройните дарители, на скулптора на паметника и ръководството на Община Руен за това, че след девет години обединени усилия това родолюбиво дело има своя успешен завършек.
По време на посещението си в село Руен държавният глава проведе среща с кмета Исмаил Осман и неговия екип. Румен Радев посети и новопостроения православен храм „Свети Георги Победоносец“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: С ритуал по поднасяне на цветя и венци в Каварна беше отдадена почит към личността и делото на Васил Левски

Добрич: С ритуал по поднасяне на цветя и венци в Каварна беше отдадена почит към личността и делото на Васил Левски

18 Юли 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Каварна. С ритуал по поднасяне на цветя и венци в Каварна беше отдадена почит към личността и делото на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. „Днес е благословен ден за българския народ. Преди 181 години съдбата ни дари с един от най-великите синове - големият български революционер Васил Иванов Кунчев. Той е една от най-светлите, най-силните и най-безспорните личности в нашата история. Колкото време минава, толкова името и делото му ни правят горди и по-силни“. С тези думи уредникът на Исторически музей - Каварна Пенко Георгиев се обърна към всички присъстващи дошли да изкажат своята почит към Апостола.
Пред паметника на Васил Левски своята признателност с цветя и венци изказаха зам.-кмета на Община Каварна Митко Недев, секретарят Дарина Колишева, Общинският съвет, Народно читалище „Съгласие-1890“, Историческият музей, Пенсионерският клуб, училища, детски градини, граждани и родолюбци.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Нека сведем глави и замълчим, за да потърсим в себе си поне малка част от качествата на Апостола на Свободата

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Нека сведем глави и замълчим, за да потърсим в себе си поне малка част от качествата на Апостола на Свободата

18 Юли 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Хасково. 181 години от рождението на Васил Левски бяха чествани в Хасково днес. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола участваха кмета Добри Беливанов, военослужещи от Хасково, Духовият оркестър на общината, политически и родолюбиви организации, децата от Детска градина №3 и граждани. В словото си кметът подчерта, че Левски освен идеолог и организатор на българската национална революция е демократ и борец за „свята и чиста Република“ и за свобода - лична, национална и общочовешка. „Безсмъртно е делото на Левски, всички цитираме думите му “дела трябват, а не думи", но понякога за съжаление остават само думите. Нека често си спомняме онова “Народе????“ с въпросителни, което задава въпроси и води отговори след себе си. Нека днес сведем глави и замълчим, за да потърсим у себе си, като достойни наследници, поне малка част от качествата на Апостола на Свободата“, каза още той.
9-годишният Михаил Евтимов изпя песен за Левски а 6-годишната Теодора рецитира стихотворение посветено на Апостола на Свободата.
Община Хасково обнови пространството около паметника на Левски. Оформени са нови цветни лехи, има монтирано осветление, подменени са плочките пред паметника и са ремонтирани стълбите до него.
По повод рождението на Васил Левски Общината закупи няколко броя от книгата на доц. Ивайло Христов - „Публичният образ на Васил Левски“ и я предостави на библиотеката в Читалище „Васил Левски“ в село Орлово, библиотеката в училище „Васил Левски“ в село Книжовник, библиотеката в училище „Васил Левски“ в Хасково, както и в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ и в тази на Читалище „Заря“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С тържествено шествие в Карлово бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски и празника на града

Пловдив: С тържествено шествие в Карлово бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски и празника на града

18 Юли 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Карлово. С тържествено шествие в Карлово бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски и празника на града. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Тържествената програма започна със света литургия, отслужена от негово благоговейнство отец Марко Тодоров в храм „Св. Николай”. След молебена в храма кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков, заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев, проф. д-р Иван Гаврилов – носител на Наградата на Карлово за 2015 г., общински съветници, висши военни, жители и гости на Карлово поднесоха цветя пред гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева. С тържествено шествие, съпровождано от духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, всички се отправиха към площад „20-ти юли“, където бяха издигнати знамената на Република България и Карлово.
„…Каузата на България и на нашия град не може да бъде кауза на един човек. Това е каузата и енергията на хиляди. На хилядите карловци и на милионите българи. Така ще устоим на предизвикателството на времето, защото благословена е тази земя, която има герои като Левски. Благословена е България, защото Левски е Карлово, защото Левски е България! Честит празник скъпи съграждани!“, каза д-р Емил Кабаиванов в своето тържествено слово, след което той отличи всички ръководители на 11-те лъча със специална почетна грамота за участието им в националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“.
Поздравителни адреси до кмета на община Карлово по повод годишнината от рождението на Васил Левски изпратиха: Даниел Панов – кмет на община Велико Търново, Иван Портних – кмет на община Варна, Калин Каменов – кмет на община Враца, Пламен Стоилов – кмет на община Русе, Корнелия Маринова – кмет на община Ловеч, Георги Икономов – кмет на община Банско, Димитър Иванов – кмет на община Марица, д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, София Янчева – председател на УС на НАСО РБ, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Г. С. Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22680, Васил Василев – председател на Общобългарски комитет Васил Левски, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Георги Гергов – Международен панаир Пловдив АД, Петър Томов и Стефан Димитров – „Евро Ферт“ АД.
Отбелязването на 181-годишнина от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово ще продължи с тържествен митинг-заря, който ще започне в 21.00 часа на площад „Васил Левски“ в Карлово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Елена Чългънова, РИМ – Благоевград: Трябва да помним заветите на Васил Левски, тъй като той е свята личност за българската история, сравним единствено с Христо Ботев

Д-р Елена Чългънова, РИМ – Благоевград: Трябва да помним заветите на Васил Левски, тъй като той е свята личност за българската история, сравним единствено с Христо Ботев

18 Юли 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Трябва да помним заветите на Васил Левски, тъй като той е свята личност за българската история, сравним единствено с Христо Ботев. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград д-р Елена Чългънова по повод 181-годишнина от рождението на Апостола. Тя заяви, че е дълъг на всеки българин да знае кой е Левски и за какво се е борил той. „Животът и делото на Васил Левски са потвърждение на това, че един човек може да жертва себе си в името на цял народ“, каза още д-р Чългънова. Тя отбеляза, че най-интересната част от биографията на Васил Левски е свързана, с неговата всеотдайност към освободителната борба. „Вероятно най-интересно за хората от Благоевград, говорейки за Левски ще бъде коментарът за събитията, свързани с изграждането на революционната организация от Апостола, което всъщност представлява неговото най-значимо дело. Има един интересен факт за жителите на града, свързан с това, че изграждайки основите на Вътрешната революционна организация и нейното разрастване, Васил Левски идва тук. Това се случва през 1872 година като има доста доказателства потвърждаващи това нещо“, добави д-р Чългънова. Тя отбеляза, че посещението на Васил Левски в Благоевград е било част от обиколката, която той предприема в Македония. „За съжаление поради непредвидената му смърт, той не успява да основе в повече градове на Македония планираните революционни комитети. Говорейки за Васил Левски ми се иска така да се обърна към подрастващото поколение – да бъдат съпричастни към този така най-голям българин в нашата национална история, да пазят неговата памет и завети, тъй като това е една свята личност, с която може би единствено Христо Ботев е сравним в своето величие. Тези двама българи заслужават да бъдат почитани от целия български народ“, подчерта д-р Чългънова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Симитли отбелязаха 181-годишнина от рождението на Васил Левски с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя

Благоевград: В Симитли отбелязаха 181-годишнина от рождението на Васил Левски с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя

18 Юли 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Симитли. В Симитли отбелязаха 181-годишнина от рождението на Васил Левски с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Таня Тасева, експерт „Връзки с обществеността“ към общината. Ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли разказаха за живота и делото на Апостола и показаха голям респект и уважение, като почетоха годишнината от рождението му. Цветя и венци бяха положени от поколенията, които винаги ще помнят заветите на великия българин и ще се опитват да ги следват. Ръководството на Община Симитли в лицето на кмета Апостол Апостолов и председателя на Общински съвет Симитли Владимир Христов поднесоха цветя пред бюст-паметника на Левски, примерът и последваха и много граждани.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Със слово и рецитал в Дупница бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

Кюстендил: Със слово и рецитал в Дупница бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Дупница. Със слово и рецитал в Дупница бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница. Тържествената програма се е състояла пред бюст-паметника на Апостола в Дупница. На нея са присъствали кметът на Община Дупница Методи Чимев, зам.-кметът Крум Милев, председателят на Общински съвет – Дупница Емил Гущеров, общински съветници, общественици и граждани. Слово, посветено на рождената дата на Васил Левски, е произнесено от директора на Историческия музей в Дупница Анелия Геренска, според която Левски ежедневно трябва да стои пред българите като еталон, с който да се измерват идеал, родолюбие и отдаденост на род и родина. Рецитал по повод годишнината е изнесен от възпитаници на Основно училище „Христо Ботев” в село Самораново. Присъстващите са поднесли венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Апостола в Дупница.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов, кмет на Бургас: Левски е най-известната и значима личност в България за всички времена, за която толкова много е говорено и писано

Димитър Николов, кмет на Бургас: Левски е най-известната и значима личност в България за всички времена, за която толкова много е говорено и писано

18 Юли 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. Присъединявам към мнението на всички българи, че Левски е най-известната и значима личност на България за всички времена и даже си мисля, че може би няма българин, за който толкова много да е говорено и за когото толкова много да е изписано. Това каза пред журналисти кметът на Община Бургас Димитър Николов по време на полагането на венци и цветя пред паметника на Васил Левски по повод 181 години от рождението на Апостола, предаде репортер на Радио “Фокус“ – Бургас. Според Николов, ако Левски можеше сега да наблюдава от страни, би се смутил от тази своя популярност, защото не е целял това. „Той е живял винаги в нелегалност, криел се е, сменял е самоличности и паспорти, за да може да си изпълнява тази тази активна революционна дейност“, каза още кметът на Бургас. По думите му това показва значимостта и признанието, че е икона на българската революция за всички времена.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Днес община Руен взима своето място в символичната география на почетта към Апостола

Президентът Румен Радев: Днес община Руен взима своето място в символичната география на почетта към Апостола

18 Юли 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Руен. Днес община Руен взима своето място в символичната география на почетта към Апостола. Това каза президентът Румен Радев по повод откриването на паметника на Васил Левски в Руен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Румен Радев посочи, че съществуват над 150 паметника на Левски, много от които са извън пределите на България. Според него паметникът има изключителна стойност, тъй като е издигнат от хора, независимо от техния етнос, така както преди години Левски е учил нашите предци.
„Правим го, за да съхраним заветите и идеите на Апостола. Правим го, за да предадем на децата си трудните уроци на историята. Да ги научим да отстояват чистата и свята Република, която трябва да бъде място на съгласие, братство и абсолютно равенство между всички народности“, добави президентът. По думите му заветите на Дякона трябва да останат, да се четат, препрочитат, да вълнуват сърцата и да провокират нашата съвест.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: С богата празнична програма в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

Смолян: С богата празнична програма в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Смолян. С богата музикално-литературна програма програма в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски. Честването беше пред читалище „Балкански просветител“ в квартал „Райково" заради ремонтите, които се извършват в ПМГ „Васил Левски“, където обичайно се провеждат тържествата и където се намира паметникът на Апостола. Пред Радио „Фокус“ – Смолян председателят на Общински комитет „Васил Левски“ Таня Марева заяви, че за 11-и пореден път от 2007 година насам, ежегодно в Смолян се чества освен паметната дата 19 февруари, свързана с пътя на Левски към безсмъртието и неговата рождена дата 18 юли. „Това дължим на факта, че имаме паметник на Левски, пред който да отдаваме своята почит и преклонение за тези две бележите за българската история дати. И за двата празника организатор е Природо-математическа гимназия „Васил Левски“, която с достойнство носи името на своя патрон, Общинския съвет „Васил Левски“, Община Смолян и РУО - Смолян“, добави Марева. От три години насам към тази организаторска група се присъединява и клуб „Млади възрожденци“, който е създаден по инициатива на Общобългарския комитет „Васил Левски“ и е един от първите 100 клуба, създадени в България. Другият такъв клуб в областта е към ОУ „Васил Левски“ в Златоград.
Програмата беше подготвена от учениците на ПМГ и техните учители, а публиката беше развълнувана от песента „Хубава си моя горо“, в изпълнение на ученичка от гимназията. „Участие в честването взеха и децата от Детската градина „Славейче“, които изпълниха песни и стихотворения за Левски", допълни Марева. „На честването имаше достатъчно гражданство, за да покаже, че Смолян е един от градовете, където паметта на Апостола е жива. Имаше различни поколения от възрастни хора до 4-5-годишни деца, които носят в сърцата си Левски и смятат, че той трябва да бъде запомнен в България с великите си дела на реформатор и обръщащ часовника на България безвъзвратно и завинаги. Това е най-важния факт от днешния ден, в който цяла България се прекланя пред Левски и всички българи по света го правят“, каза още Таня Марева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ беше представена в Карлово

Пловдив: Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ беше представена в Карлово

18 Юли 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Карлово. Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ беше официално представена днес в Карлово в Национален музей „Васил Левски”. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив директорът на музея Дора Чаушева. Експозицията и нейното представяне в Карлово са посветени на 181 години от рождението на Апостола на свободата. „Това е една изложба на РИМ - Варна, допълнена с материали от Историчесикя музей в Карлово и материали от летиция Атанасова, правнучка на италианец, дошъл и преселил се в България”, посочи Чаушева.
В изложбата са включени материали, представящи влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите през XIX в. „Изложбата показва 25-годишната дейност на символа на италианското освобождение Джузепе Гарибалди с борбаата си за обединение на отечеството и участието на много българи, станали съпричастни към национално освободителните борби на италианците и включили се в различните отряди на Гарибалди от 1848, та чак до 1871 година, когато Италия извоюва своето освобождение”, каза още Дора Чаушева. Това са личности като Петко Войвода, художника Димитър Добрович, войводата Хаджи Димитър, сподвижника на Левски Теофан Райнов, който лично Раковски изпраща при Гарибалди, за да проучи опита на дружините за освобождение на Италия, като Стефан Динов - представител на банадските българи, хайдути като Нено Маринов от село Отец Паисиево и неговият съселянин Гюро Начев, Иван Хаджидимов, Никола Смилов, всичките достойно носели тази следа от името на Гарибалди, помощникът на Левски Димитър Общи и още много българи, които са се озовали в Италия, за да воюват редом с Гарибалди.
Показани са още и италианци, които след освобождението на Италия идват в България, остават тук и доживяват до старини. Тук намират своята втора родина. Гостите на музея ще могат да видят бойно знаме от походите на Гарибалди. Знамето е носено от Винченцо Пиетрогранде и участва в походите до Сицилия 1860 г., Аспромонте – 1862 г., и Ментана – 1867 г. Показана е и червената риза, с която са били облечени участниците в отряда на Гарибалди.
В експозицията присъстват и два интересни портрета – на Левски и Гарибалди, така както един италианец ги е видял.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Деца и възрастни положиха цветя пред паметника на Левски в града

Стара Загора: Деца и възрастни положиха цветя пред паметника на Левски в града

18 Юли 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С общоградски ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност Стара Загора тържествено отбеляза днес 181 години от рождението на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Общината. Деца и възрастни отрупаха с цветя паметника на Апостола, „който в младежките си години е ученик в Старозагорското класно училище“, каза в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова. Тя припомни още, че „Докато учи в него, Левски започва да пее и в църковния хор и се проявява като надарен певец и отличен ученик. Стара Загора пази спомена за личността на Дякона и пламенното му слово, което вдъхновява и събужда радетелите за свободата на България.“
„Длъжни сме, заставайки днес, на това свято за всички старозагорци място, да направим равносметка. Дали даваме всичко от себе си за България? Дали историята, която пишем днес е продължение на неговите светли идеали? Ще има ли достойни наследници в лицето на бъдещите поколения? Длъжни сме и пред тях, за да няма забрава за великия герой на България, който увисна на бесилото заради идеала си за „чиста и свята република“! Нека им предадем ценностите, които той създаде. Нека знаят, че само обединени сме силни и можем да постигаме целите си.“, призова в словото си Чахова.
Ритуалът започна със Заупокойна литургия в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на катедрален храм „Свети Димитър“.
В него взеха участие зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, зам.областните управители Димитър Драчев и Красимир Червилов, командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Костадин Кузмов, общински съветници и др.
Стихове за безсмъртното дело на Апостола произнесе актьорът Ивелин Керанов от Драматичен театър „Гео Милев“. Шестокласничката от Четвърто основно училище „Кирил Христов“ Деница Иванова рецитира стихове на Недялко Йорданов, посветени на Левски.
В знак на признателност бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет и Областния управител. Цветя положиха патриотични, политически и обществени организации, много граждани. В ритуала участваха още Военният духов оркестър, почетен караул и знаменна група от Втора механизирана бригада.
Музеен обект „Хилендарски метох” днес е отворен безплатно за посетители с работно време от 09.30 до 17.30 ч.
За учениците е организирана музейно-образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща беседа, занимателни игри и кръстословици. Участието в програмата е безплатно.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: С ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 181 години от рождението на Апостола

Бургас: С ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 181 години от рождението на Апостола

18 Юли 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. С ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха отбелязани 181 години от рождението на Апостола, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Десетки жители и гости на Бургас отдадоха почит към паметта на революционера по повод годишнина от рождението му.
На събитието присъства кметът на Община Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам. областният управител Севдалина Турманова, зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева и общинският съветник Живко Табаков.
„Един човек с много висок морал, с принципи, които основават държавността, свободата, реда и нацията. Човек, който е искал и се е борил с ясното съзнание, че може и да не спечели, но е дал живота си за това България да я има. Човек, който е светъл пример за всички нас и който всички ние трябва да следваме и подражаваме в максимално висока степен. Смятам, че днешно време имаме много нужда от такива личности като него и от подражание на неговия героизъм и водачество на нацията“. Това каза областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов ще участва в тържествения митинг-заря по повод 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски и празника на град Карлово

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов ще участва в тържествения митинг-заря по повод 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски и празника на град Карлово

18 Юли 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Карлово. Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов ще участва в тържествения митинг-заря по повод 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски и празника на град Карлово от 21.00 часа днес. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Той ще произнесе слово по повод годишнината.
Преди това Емил Христов ще се срещне с ръководството на Община Карлово и ще се включи в шествието със знамето на Карловския революционен комитет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таня Караиванова, Общински комитет „Васил Левски“ - Пловдив: Всеки носи своя представа за Апостола на нашата национална революция

Таня Караиванова, Общински комитет „Васил Левски“ - Пловдив: Всеки носи своя представа за Апостола на нашата национална революция

18 Юли 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Всеки носи своя представа за Апостола на нашата национална революция. Това каза в своето слово по повод 181 години от рождението на Васил Левски литераторът и член на УС на Общински комитет „Васил Левски“ - Пловдив Таня Караиванова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „В личността, в характера и делото му са отразени едни от най-хубавите черти на българина възрожденец. Той непринудено присъства в сърцата, в умовете и въображението ни. Всеки носи своя представа за Апостола на нашата национална революция. Тя идва по пътя на онова, което сме прочели, което ни е разказано за него, от възпоминанията, от многобройните научни изследвания и художествени творби, от отделни портрети или архивни снимки. Всичко така се преплита в нашето съзнание, че ни е трудно да разграничим верния образ на Левски от вариантите и трактовките, осъществени със средствата на перото и палитрата. Днес е денят на неговото рождение и ни дава повод да се докоснем отново до подвига му, да заживеем с величието и чистотата на мечтите и идеалите му, да съпреживеем изключителното му родолюбие и най-възвишен демократизъм“, каза Таня Караиванова.
Пловдив отбеляза годишнината от рождението на Васил Левски с военен ритуал, поклонение и полагане на венци и цветя пред паметника на Апостола на централната алея на парк Бунарджика. Водещ на честването беше Златко Павлов. В церемонията участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, венценосци и членове на Комитет „Родолюбие“.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в село Руен

Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в село Руен

18 Юли 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Руен. Президентът на Република България Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Руен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Паметникът на Левски ще се извисява в центъра на Руен, в непосредствена близост от сградата на Общината. Той е дело на скулптора Иван Бахчеванов.
Поводът за събитието е181 години от рождението на Апостола на свободата, които се навършват днес.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Деца четоха стихове за Левски в библиотеката

Перник: Деца четоха стихове за Левски в библиотеката

18 Юли 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Перник. "Левски в литературата" - така беше наречена изложбата, която бе открита днес в Регионална библиотека „Св. Минков” по повод честването на 181 г. от рождението на най-великия българин - Васил Левски. Интересни книги писани за Апостола, статии в националния и регионалния печат от фонда на библиотеката бяха показани в експозицията. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник.
Гости на откриването на изложбата бяха децата от организирания летен отдих в Обединения детски комплекс. Те прочетоха стихове за Апостола, сред които най-известните - „Левски” на Иван Вазов, „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев, както и стихове от Блага Димитрова, Дамян Дамянов и Недялко Йорданов.
Децата разгледаха с интерес изложбата, като най-любопитно за тях се оказа „Тефтерчето на Левски” . На мултимедия те видяха факсимилета от него.
Децата и библиотекарите се включиха след това в общоградското тържество пред паметника на Апостола.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Десетки жители и гости на града положиха венци и цветя пред паметника на Васил Левски по повод 181 години от рождението на Апостола

Пловдив: Десетки жители и гости на града положиха венци и цветя пред паметника на Васил Левски по повод 181 години от рождението на Апостола

18 Юли 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки жители и гости на града отбелязаха 181-та годишнина от рождението на Васил Левски. Представители на общинската и областната администрация, народни представители и граждани положиха венци и цветя пред паметника на героя на централната алея на Бунарджика, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Тържествено слово произнесе Таня Караиванова-литератор и член на УС на Общински комитет „Васил Левски“ - Пловдив. Водещ на честването беше Златко Павлов. В церемонията по традиция участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: 181 години от рождението на Васил Левски бяха отбелязани в Казанлък

Стара Загора: 181 години от рождението на Васил Левски бяха отбелязани в Казанлък

18 Юли 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 181 години от рождението на Васил Левски бяха отбелязани в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. На събитието присъства председателят на Общинския съвет Николай Златанов, секретарят на Общината Ваня Иванова, представители на патриотични и родолюбиви организации, граждани и деца.
„Името на Васил Левски е написано със златни букви в българската история. Във всяко българско сърце живее споменът за него – споменът за Апостола, неуловимият Дякон, мъжът с най-чистата душа. Децата ни започват да учат българската история с неговото име - символ на безграничната обич към род и Родина. Името му е синоним на безкористна служба на народа, на жертвеност, себеотрицание, икона на освободителната ни борба. Не търся герои, помня ги и съм горда, че съм българка“, каза в словото си по повод годишнината директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова.
Присъстващите на събитието поднесоха венци и цветя на признателност пред подвига на Васил Левски пред паметника в едноименния парк в Казанлък.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: С възпоменателна церемония в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

Перник: С възпоменателна церемония в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Перник. С възпоменателна церемония в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на националния герой от кмета на Община Перник Вяра Церовска, от името на народните представители, на председателя на ОбС Иво Савов, на зам. областния управител Иво Иванов, на кмета на кв. „Изток“ Емил Костадинов, общински съветници, политически партии и граждани. По традиция по време на честването дадоха почетен караул членове на местното дружество "Традиция". Прозвучаха стихове и песни, посветени на великия син на България.
Васил Левски е един от идеолозите на българската национална революция, роден в Карлово. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.
Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Десетки жители и гости на града се събраха пред паметника на Васил Левски в Морската градина по повод 181 години от рождението на Апостола

Варна: Десетки жители и гости на града се събраха пред паметника на Васил Левски в Морската градина по повод 181 години от рождението на Апостола

18 Юли 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Варна. Десетки жители и гости на Варна се събраха пред паметника на Васил Левски в Морската градина на общоградското честване по повод 181-та годишнина от рождението на Апостола, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В 9.00 часа пред монумента на Алеята на възрожденците в Приморския парк, където имаше почетен караул, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Присъстващите сведоха глави и запазиха едноминутно мълчание в знак на почит към делото на Васил Левски. По традиция церемонията завърши с тържествен марш на представителните части на Военноморските сили. На тържеството присъстваха представители на местната власт и държавни институции, Генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, граждани, деца и общественици.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 181 години от рождението на Васил Левски бяха тържествено отбелязани пред бюст-паметника на Апостола

Кюстендил: 181 години от рождението на Васил Левски бяха тържествено отбелязани пред бюст-паметника на Апостола

18 Юли 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 181 години от рождението на Васил Левски бяха тържествено отбелязани пред бюст-паметника му в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. На събитието присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, зам. областният управител Райчо Цветин, председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова, представители на политически партии, неправителствени организации, възпитаници на детски градини и граждани. По време на отбелязването на годишнината от рождението на Апостола беше посочено, че идеите на Левски за свободата и революцията, както и неговите прозрения за свобода и демокрация, излизат от границите на България и вече принадлежат на цялото човечество. С всичко това Левски израства до един от големите граждани на света, като нарежда името си до имената на най-великите мъже на Деветнадесети век. За пореден път на бяха положени венци и цветя пред паметника Васил Левски и със синовна обич и признателност присъстващите сведоха глави пред него.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С ритуал по полагане на венци и цветя в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

Благоевград: С ритуал по полагане на венци и цветя в града бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост отбеляза 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Зам.-кметът на Благоевград Иво Николов, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, представители на политически партии, учебни заведения, институции и граждани се поклониха пред бюст-паметника на Левски, който се намира на едноименния площад. Ученици припомниха част от живота и делото на Дякона.
Васил Левски е роден в китното подбалканско градче Карлово на 6 юли 1837 г., (18 юли нов стил). Образованието си започва в килийното училище в родния си град. Година по-късно продължава в местното взаимно училище. “Аз съм посветил себе си на Отечеството: да му служа до смърт и да работя по народната воля“. Левски се отправя към Сърбия, за да се присъедини към Първата Българска легия, организирана от Раковски. Легендата гласи, че по време на военни упражнения той прави лъвски скок, от който всички са възхитени и започват да го наричат Левски. В Белград Левски укрепва познанствата си от Първа легия. Там той се запознава и с нови революционери, сред които Ангел Кънчев и Любен Каравелов.
На 11 декември 1868 г. с параход от Турну Мъгуреле (град в Румъния), Дяконът тръгва за Цариград. Започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от „Българско общество“.
Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч и е съден в София.
Обесен „там близо край град София“ на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и Музей „Затвор“ ще са отворени за безплатни посещения по повод 181 години от рождението на Васил Левски

Велико Търново: Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и Музей „Затвор“ ще са отворени за безплатни посещения по повод 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и Музей „Затвор“ във Велико Търново ще са отворени за безплатни посещения по повод 181 години от рождението на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Жюлиета Гюлева, уредник в Регионалния исторически музей – Велико Търново. Двете експозиции са отворени за посетители от 10.00 часа.
Жюлиета Гюлева припомни, че в търновския затвор Левски прекарва последните си дни. На 27 декември 1872 година той е заловен от турските заптиета в Къкринското ханче. Откаран е за разпит първоначално в град Ловеч. Там не успяват да установят самоличността му. Той казва, че е търновец, в следствие на което е докаран в Търново. Апостолът на свободата лежи в Търновския затвор от 28 до 31 декември 1872 година. В последствие той признава своята самоличност и в ранните часове на 31 декември е конвоиран в град София, където е съден от следствена комисия.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Фолклорен събор в памет на Васил Левски се провежда в село Новоселяне

Кюстендил: Фолклорен събор в памет на Васил Левски се провежда в село Новоселяне

18 Юли 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Фолклорен събор в памет на Васил Левски се провежда в село Новоселяне. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил председателят на Читалище „Васил Левски” Йордан Антов. Съборът започна от 10.00 часа. „Васил Левски е изключително почитан и уважаван от хората в Новоселяне. Преди повече от 150 години именно тук Левски е основал първия таен революционен комитет за Дупнишкия край. Това е гордост за Новоселяне, че в точно в нашето мъничко село, сега е мъничко. Някога е наброявало 1500 човека. Сега сме по-малко от 50, но в това мъничко село и в този тих район Левски е създал комитет”, каза Йордан Антов. В селото е поставена и паметна плоча на Васил Левски, пред която хората редовно поднасят цветя.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С ритуал по полагане на цветя и венци в Симитли ще отбележат 181 години от рождението на Васил Левски

Благоевград: С ритуал по полагане на цветя и венци в Симитли ще отбележат 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Симитли. С ритуал по полагане на цветя и венци в Симитли ще отбележат 181 години от рождението на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Таня Тасева, експерт „Връзки с обществеността“ към общината. Жителите и гостите на града ще засвидетелстват своята почти пред бюст-паметника на Дякона в мемориалния парк на площад „Септември“. В церемонията ще се включат и децата, участващи в лятната занималня „Пъстро лято“, която се организира от общинска администрация през тази седмица. Събитията, включвани в инициативата продължават и през следващите дни до петък, включително.
На 19 юли, децата сами ще направят градският парк, в който играят всеки ден, по-приветлив и приятен. „Те ще запретнат ръкави и ще почистят заедно площите на лесопарка“, заяви Тасева.
На 20 юли, когато се отбелязват 115 години от Илинденско-Преображенското въстание, читалището в Симитли ще направи едно виртуално пътешествие в историята. Всички мероприятия за децата ще започват в 10:00 часа.
За поредна година Община Симитли разработва програма, част от стратегията за здравословно развитие на младежта, в която всеки ученик може да оползотвори максимално лятната ваканция.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Регионалният исторически музей ще излъчи два филма за живота и делото на Васил Левски по повод 181 години от рождението на Апостола

Велико Търново: Регионалният исторически музей ще излъчи два филма за живота и делото на Васил Левски по повод 181 години от рождението на Апостола

18 Юли 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. По повод 181 години от рождението на Васил Левски Регионалният исторически музей ще излъчи два филма, свързани с живота и делото на Апостола на свободата. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Жюлиета Гюлева, уредник в музея – Велико Търново. Лентите са дарение от Националния музей „Васил Левски” в град Карлово. Първият филм се казва „За Левски и вярата”. Сценарист и режисьор е Горан Благоев. Документалната лента обръща внимание на момента от живота на Васил Левски, в който той е ръкоположен за йеродякон. „Филмът акцентира върху вярата като живот и като мисъл в съзнанието на Левски, който въпреки че оставя пътя на духовник и избира пътя на свободата, остава верен до край във вярата си в Бог и следва принципите на христовото учение“, посочи Жюлиета Гюлева. Вторият филм е „Черна легенда“. Той акцентира върху темата за предателството, като задава въпроса има ли изобщо предател или Левски е заловен по стечение на обстоятелствата в следствие разкриване на верига от сведения. „Филмът представя по нов начин темата с предателството и изгражда пред зрителя образът на поп Кръстьо като интелигентен, образован човек, активен участник в църковно-националната и революционна борба, съратник на Левски, какъвто в действителност е бил. Филмът задава въпроси и в крайна сметка всеки един от зрителите може да открие нещо за себе си и да погледне на Левски и на хората около него по нов начин“, посочи Жюлиета Гюлева. Сценарист на лентата е Георги Мишев, а режисьор – Дочо Боджаков. Прожекции на двата филма ще има през целия ден в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Първата започна от 10.00 часа, а последната е в 14.00 часа.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Отстъпили сме от идеалите и стремежите на Васил Левски и неговите съвременници

Проф. Пламен Павлов: Отстъпили сме от идеалите и стремежите на Васил Левски и неговите съвременници

18 Юли 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Отстъпили сме от идеалите и стремежите на Васил Левски и неговите съвременници. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод 181-годишнината от рождението на Апостола на свободата. По думите му има какво да наваксваме, от какво да се учим и дори от какво да се срамуваме, имайки предвид делата на хора като Дякона в едни много по-тежки времена. „Васил Левски и неговите съвременници не правят никакви компромиси с националните интереси на България, като е важно днес да се разбере, че патриотизмът не пречи на европейските ценности и желание за изравняване със света. Левски не е обикновен човек, а свята личност който се ражда веднъж на 1000 години, но не трябва да го превръщаме в икона", каза още той. „Парадоксално е, че той е монах безсребърник, а в писмата му се говори най-често за пари. Това показва неговия прагматизъм и реализъм. Той не е някакъв мечтател фанатик, а човек който си е поставил за цел да освободи България. Реално погледнато той успява да го направи“, обясни той. Проф. Пламен Павлов допълни, че Левски мечтае за България в нейните реални етнически граници, като идеите му не са били наивност. „Независимо от десетилетията на нихилизъм и днес има хора, напомнящи за идеалите на Апостола", каза още историкът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: С възпоменателна церемония на пл. „Васил Левски“ ще бъдат отбелязани 181 години от рождението на Апостола на свободата

Сливен: С възпоменателна церемония на пл. „Васил Левски“ ще бъдат отбелязани 181 години от рождението на Апостола на свободата

18 Юли 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Сливен. С възпоменателна церемония на пл. „Васил Левски“ ще бъдат отбелязани 181 години от рождението на Апостола на свободата. Годишнината ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония на пл. „Васил Левски“ от 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Пред паметника на Апостола на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя. Община Сливен кани гражданите на церемонията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С молебен за здраве и поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски ще бъдат отбелязани 181 години от рождението на Апостола и 140 години от освобождението на града

Шумен: С молебен за здраве и поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски ще бъдат отбелязани 181 години от рождението на Апостола и 140 години от освобождението на града

18 Юли 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Шумен. С молебен за здраве и благоденствие и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски Шумен ще отбележи днес 140 години от освобождението на града и 181 години от рождението на Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Програмата ще започне в 09.00 часа в храм „Свето Вознесение Господне“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите и молебен за здраве и благоденствие. В 11.30 часа пред паметника на Васил Левски ще бъдат поднесени венци и цветя от официални лица и граждани. В 18.30 часа на пл. „Освобождение” започва концерт-спектакъл с участието на Национално дружество „Традиция” и рок група „Епизод”. От 16 до 20 юли в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” шуменци и гостите на града ще могат да видят фотодокументална изложба „18 юли 1878 г.:140 години от освобождението на Шумен”. От 10.00 часа и от 14.30 часа от 16 до 20 юли посетителите в отдел „Изкуство” на библиотеката ще могат да гледат български игрални филми, посветени на Освобождението на България. Организатори на честванията са Община Шумен и културни институти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Венци и цветя ще бъдат поднесени пред бюст-паметника на Васил Левски в Дупница по повод 181 години от рождението на Апостола

Кюстендил: Венци и цветя ще бъдат поднесени пред бюст-паметника на Васил Левски в Дупница по повод 181 години от рождението на Апостола

18 Юли 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Дупница. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред бюст-паметника на Васил Левски в Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница. Тържествената програма, посветена на 181-годишнината от рождението на Апостола, ще започне от 10.30 часа пред паметника на Дякона. „Община Дупница организира програмата, но нека всички жители и гости на града да присъстват пред паметника, с което да отдадем заслужената почит пред Васил Левски”, каза Христо Апостолов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: На пл. „Велбъжд” ще се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 181-годишнина от рождението на Васил Левски

Кюстендил: На пл. „Велбъжд” ще се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 181-годишнина от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Община Кюстендил организира отбелязване на 181-годишнина от рождението на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. По думите ѝ от 11.00 часа ще се състои тържественото отбелязване, посветено на рождението на Апостола на свободата. „По традиция пред паметника на Левски на площад „Велбъжд” ще се съберат представители на Областната управа и на Общината, на читалища, училища, детски градини и сдружения”, каза Дима Укалска. Пред присъстващите ще бъде изнесено слово за живота и делото на Дякона. След това ще бъдат поднесени венци и цветя.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Асеновград ще бъдат отбелязани 181 години от рождението му

Пловдив: С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Асеновград ще бъдат отбелязани 181 години от рождението му

18 Юли 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Асеновград ще отбележи тържествено 181 години от рождението на Васил Левски. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Честването ще се проведе от 10.00 часа, като програмата включва поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола.
Слово ще произнесе доц. Владимир Янев, преподавател в катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. В церемонията по традиция ще участва и представителна част от Военно формирование 24490 - Асеновград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика ще бъдат отбелязани 181 години от рождението на Апостола

Пловдив: С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика ще бъдат отбелязани 181 години от рождението на Апостола

18 Юли 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Градът ще отбележи 181-та годишнина от рождението на Васил Левски, съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от Общината. Представители на общинската и областната администрация, народни представители и граждани ще положат венци и цветя пред паметника на героя на централната алея на Бунарджика от 10.00 часа. В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци.
Слово за живота и делото на Апостола на свободата ще произнесе литераторът Таня Караиванова, член на УС на Общински комитет „Васил Левски“ в Пловдив.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Община Каварна организира поклонение пред паметника на Васил Левски по случай 181 години от рождението му

Добрич: Община Каварна организира поклонение пред паметника на Васил Левски по случай 181 години от рождението му

18 Юли 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Каварна. С поклонение пред паметника на Васил Левски в Градската градина и полагане на венци и цветя от 11.00 часа ще бъде почетена 181-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Общината кани всички жители и гости на града на общоградското честване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Продължават проявите по повод 181 години от рождението на Васил Левски в Карлово

Пловдив: Продължават проявите по повод 181 години от рождението на Васил Левски в Карлово

18 Юли 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Карлово. В родния град на Левски – Карлово, и днес продължават проявите по повод 181 години от рождението на Апостола на свободата, съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив организаторите от общината. В 9.00 ч. в църквата „Св. Николай“ започва Света литургия. След службата традиционно ще бъдат поднесени венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. С литийно шествие ще се стигне до площад „20 юли“, където ще бъдат издигнати националното ни знаме и това на Карлово. Там кметът на града ще посрещне участниците в националния туристически поход „По стъпките на Апостола“.
Проявите продължават с литературно-музикална програма и откриване на изложба, посветена на делото на Гарибалди и българите; литературен салон и концерт на военния духов оркестър.
Вечерта от 20.20 ч. ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей „В. Левски”, а от 21.00 ч. на площад „Васил Левски“ започва празничният митинг – заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С общоградски ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

Стара Загора: С общоградски ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Навършват се 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В града годишнината ще бъде отбелязана тържествено с общоградски ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към делото му. Ритуалът ще започне в 11.00 часа пред паметника на Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Заупокойна панихида в памет на Дякон Игнатий ще отслужи храмовото свещеничество на катедрален храм „Свети Димитър“. В ритуала ще участват Военен духов оркестър и почетен караул от Втора механизирана бригада.
Музеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посетители с работно време от 09.30 до 17.30 часа.
За учениците ще бъде организирана музейно-образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща беседа, занимателни игри и кръстословици. Участието в програмата е безплатно.
Организатори на проявата са Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Общината организира ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 181 години от рождението на Васил Левски

Хасково: Общината организира ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 181 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Хасково. Община Хасково организира ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 181 години от рождението на Васил Левски от 10.30 часа на паметника на Апостола до едноименното училище. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В ритуала ще участват военослужещи от хасковския гарнизон, Духовия оркестър на Община Хасково.
Общината обнови пространството около паметника на Левски. Оформени са нови цветни лехи, има монтирано осветление, подменени са плочките пред паметника и са ремонтирани стълбите до него.
По повод рождението на Левски общината закупи книгата на доцент Ивайло Христов „Публичният образ на Васил Левски“ и я предостави на библиотеката в читалище „В. Левски" в село Орлово, библиотека в училище „В. Левски“ село Книжовник, библиотеката в училище „В. Левски“ в Хасково така също в Регионалната библиотека и в тази на читалище „Заря“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Ритуал по поднасяне на венци и цветя ще се проведе пред паметника на Васил Левски по повод 181 години от рождението му

Добрич: Ритуал по поднасяне на венци и цветя ще се проведе пред паметника на Васил Левски по повод 181 години от рождението му

18 Юли 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Добрич. Гражданите на Добрич ще почетат Апостола на българската свобода – Васил Левски, по повод 181 години от неговото рождение и кап. Димитър Списаревски по повод 102 години от неговото рождение с поднасяне на цветя на паметниците на героите. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Ритуалите по поднасяне на цветя и венци ще се състоят от 10.00 часа днес пред паметника на Васил Левски и на 19 юли през целия ден на паметната плоча на кап. Димитър Списаревски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Общината организира ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски по повод 181 години от рождението му

Бургас: Общината организира ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски по повод 181 години от рождението му

18 Юли 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. Общината организира ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски по повод 181 години от рождението му. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. На 18 юли се навършват 181 години от рождението на Апостола на българската свобода. По този повод от 11.00 часа Община Бургас организира ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя, който ще се проведе при паметника на Васил Левски в Морската градина.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.