НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерският съвет отпуска близо 2,8 млн. лв. за преодоляване на щетите от бедствията в общините Мизия, Дупница и Тетевен

Министерският съвет отпуска близо 2,8 млн. лв. за преодоляване на щетите от бедствията в общините Мизия, Дупница и Тетевен

3 Октомври 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери за 2018 г. в размер на 2 782 263 лв. по бюджетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и общините Мизия, Дупница и Тетевен. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Сумата е предназначена за преодоляване на щетите от бедствията в посочените общини и е предложена с решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Заложените цели са: възстановяване на засегнати обекти в следствие на падналите обилни валежи на 23 и 24 юли т.г. в района на Община Тетевен, ремонтни дейности на улици и сгради в Мизия, укрепване на пътя Дяково-Кременик чрез изграждане на подпорна стена.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Отменено е бедственото положение в общините Борован, Мизия и Хайредин

Враца: Отменено е бедственото положение в общините Борован, Мизия и Хайредин

11 Август 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Враца. Отменено е бедственото положение в общините Борован, Мизия и Хайредин. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Враца Малина Николова. Тя поясни, че бедственото положение е било в сила до 10 август и след тази дата срокът му автоматично е изтекъл. „В момента, в който изтича този срок, автоматично бедственото положение отпада“, поясни Малина Николова.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 10 юли 2018 г. трите общини обявиха бедствено положение заради падналите валежи и опасността от преливащи язовири. Поради тази причина кметовете на общините бяха предупредени да предприемат мерки за защита на населението. На 19 юли 2018 г. бедственото положение в трите общини се удължи до 10 август 2018 г., за да може да се извършат възстановителните дейности по публичната инфраструктура и хидротехническите съоръжения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: 2,4 млн. лева е стойността на щетите в Мизия

Министър Николай Нанков: 2,4 млн. лева е стойността на щетите в Мизия

25 Юли 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. 2,4 млн. лева с ДДС е стойността на щетите в Мизия. Това каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков за стойността на щетите и възстановителните дейности в Мизия след поройните дъждове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Редуцирахме първоначалните сметки с около 2 млн. лева, намаляха на 3 млн. лева. Редуцирахме ги още веднъж, заедно с общинската администрация и АПИ, до 2,4 млн. лева с ДДС“, обясни той. „Комисията за бедствията и авариите ще осигури бюджета. Щетите вече се възстановяват“, заяви министър Нанков. „Говорим за пътната част, за улиците, ВиК частта под тях, дейности по общинската инфраструктура“, уточни Николай Нанков. „Като държава сме осигурили подкрепа“, заяви той. „Мизия вече се върна към нормалния си ритъм на живот. Започнаха действия по укрепване на цялата каскада от язовири, не само тези в община Хайредин, а и в община Борован“, каза още регионалният министър.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Бедственото положение в общините Мизия, Хайредин и Борован ще бъде удължено до 10 август

Враца: Бедственото положение в общините Мизия, Хайредин и Борован ще бъде удължено до 10 август

19 Юли 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Враца. Бедственото положение в трите общини от област Враца – Мизия, Хайредин и Борован, ще бъде удължено до 10 август, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от Областната администрация. Това се налага, за да може да се извършат възстановителните дейности по публичната инфраструктура и хидротехническите съоръжения. Има осигурено финансиране с постановление на Министерски съвет за програмата на Областна администрация – Враца за планово почистване на речните корита. Осигурени са 147 000 лева за изпълнение на програмата. Голяма част от дейностите е по речното корито на р. Скът, като се работи комплексно, както с язовирите, така и по проводимостта на реките на територията на областта. През другата седмица ще бъде свикано извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за осигуряване на финансирането на пострадалите общини в област Враца.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще инспектира възстановителните работи след наводнението в Мизия

Министър Николай Нанков ще инспектира възстановителните работи след наводнението в Мизия

18 Юли 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Враца. От 14.00 часа днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще направи инспекция на възстановителните работи след наводнението в Мизия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
За оказаната навременна помощ при бедствието и отстраняване на щетите, нанесени от поройните дъждове министър Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов получиха благодарствени писма от кмета на Мизия Виолин Крушовенски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цено Цоловски, кмет на село Малорад, Община Борован: Трети ден помпената станция е наводнена и в селото няма питейна вода

Цено Цоловски, кмет на село Малорад, Община Борован: Трети ден помпената станция е наводнена и в селото няма питейна вода

13 Юли 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Борован. Трети ден помпената станция в село Малорад, Община Борован, е наводнена и в селото няма питейна вода, каза за Радио „Фокус“ – Видин Цено Цоловски, кмет на Малорад. Той посочи, че помпената станция, която се намира в най-ниската част на населеното място, е наводнена от падналите поройни дъждове преди 3 дни. „От Община Борован посочиха, че днес с тежки машини ще дойдат и ще отводнят помпената станция и водоснабдяването ще бъде възстановено“, каза Цоловски.
Той допълни, че жителите на Малорад са 1900 души. В дните, в които не е имало вода, всеки ден по два пъти от водоснабдителното дружество са доставяли цистерна с по 5 тона вода.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов разпореди спешен ремонт на най-засегнатите от дъждовете улици (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов разпореди спешен ремонт на най-засегнатите от дъждовете улици (ОБЗОР)

11 Юли 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов разпореди спешен ремонт на най-засегнатите от дъждовете улици. Това стана ясно от думите му в началото на правителственото заседание. „Нанков, да отидете да видите с Радев по Мизия и Дупница улиците, които ги дават разрушени по телевизията, да възложите на кметовете още днес да почнат да асфалтират. Фондът след това да ги оправи. Така че хората още днес, утре да може да се прибират по къщите. Намерете начина, по който кметът да възложи и вие веднага да го реализирате“, заяви Борисов.
От своя страна регионалният министър Николай Нанков обясни, че още вчера сутринта са направили организация с Областно пътно управление. „Колегите на Ивайло Московски от транспортното възстановяване също оказаха съдействие, макар и логистично. Над 20 машини, леки и тежки, за почистване на калта и тинята на засегнатите улици. Говорим за горната част на Мизия, не за долната, която беше залята 2014 г. от наводнението, за кални потоци, дошли от съседните дерета. Вече от днес ще започне и това, което казвате“, посочи Нанков.
Премиерът отговори: „Язовири, дерета, има други. Улиците, където живеят хората в градовете и селата, където мина наводнението и ги показват по телевизиите, веднага кметовете да възложат, да ги оправят и от Фонда за подпомагане след това ще им оправите парите. Но не първо да кандидатстват, да мине един месец, докато минат комисии, второ, трето. Веднага да възложат и да приведат в ред“, подчерта премиерът.
На брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира, че са решени да направят така, че да възстановят възможно най-бързо улиците, които са най-засегнати от дъждовете. „Решихме да помислим дори и за законодателни промени по-натам, но сега трябва да направим нещо бързо, за да възстановим тези улици“, подчерта Радев и призова всички, които са заети с този ангажимент, да не прекаляват, а да бъдат обективни, така че да отсеят тези случаи, които са най-належащи.
Веднага след заседанието на Министерския съвет двамата министри тръгнаха към населените места. Регионалният министър Николай Нанков посети Мизия заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. На място те се запознаха с пораженията върху инфраструктурата. Улиците в Мизия ще бъдат възстановени, а канализацията за дъждовна вода ще бъде рехабилитирана и разширена, тъй като сега съществуващата не може да поема води с такава интензивност, съобщи при посещението си министър Нанков.
Регионалният министър обърна внимание, че в Мизия от причинените от валежите кални потоци земна маса са разрушени основно улици. По думите му индикативната стойност на разходите за възстановяване на инфраструктурата в общината е до 3 млн. лв. Вече се прави описание на щетите и ще се изготвят количествено-стойностни сметки, информира регионалният министър и допълни, че средства ще бъдат отпуснати и от Комисията за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет. Николай Нанков съобщи, че част от изпълнените възстановителни дейности по яз. „Рогозен 1“ са компрометирани от валежите. Засегнат е главно преливникът. Към момента не може да се даде оценка. Уверението на фирмата изпълнител - „Транспортно строителство и възстановяване“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, е, че щетите ще останат за нейна сметка. Предстои да се направи опис, който трябва да приключи максимално бързо, коментира той.
Необходимо е максимално бързо да се възложи инженеринг на ремонта на яз. „Бързина“, за който има осигурени около 1 млн. лв. от Министерския съвет, информира още министърът.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посети Дупница, където заедно с областния управител на Кюстендил и с директора на ОДМВР, се среща с местната управа и се запозна на място с нанесените от валежите поражения по инфраструктурата в града. Министър Радев обясни, че има възможност по закона за обществените поръчки аварийно да се оправят улиците, въпреки че са ангажимент на кметствата, а след това комисията да разплати средствата, като така няма да е необходимо да се изчакват дългите процедури по обществените поръчки. Той инспектира започналото изграждане на стълбите и обезопасяването на района около ул. „Родопи“ в града, засегната сериозно от падналия пороен дъжд. При разговора с областния управител на Кюстендил Виктор Янев и кмета на Дупница Методи Чимев той бе информиран на свлачищен участък от пътя до село Кременик. Заедно те отидоха на място, за да се запознаят с проблема, и да бъде обсъдена възможността за спешно отпускане на средства от Комисията по бедствия и аварии.
По темата мнението си даде и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която в социалната мрежа „Фейсбук“ написа, че всяка демагогия има граници, но „не и Бойковата“. „Премиерът разпореди на министрите Радев и Нанков да заминават за Мизия и да наредят на кмета веднага да започне асфалтиране на отнесените от пороя улици, а Фондът след това щял да възстанови разходите. Така правителството ще си е свършило работата, а вината ще се прехвърли на местната власт. Само че общините нямат пари в бюджетите си, с които да ремонтират", пише Нинова. "Давам ви решението - днес правителството трябваше да отпусне с Постановление извънредни средства, както е правило многократно за общини на ГЕРБ и ДПС. Само за една година така раздадоха над милиард и половина. Сега си измиват ръцете с голи нареждания към кметове, които няма как да се справят", допълва тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: До 3 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на щетите в Мизия

Враца: До 3 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на щетите в Мизия

11 Юли 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Мизия. Улиците в Мизия ще бъдат възстановени, а канализацията за дъждовна вода ще бъде рехабилитирана и разширена, тъй като сега съществуващата не може да поема води с такава интензивност. Това съобщи при посещението си в засегнатия от интензивните валежи град министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Днес той, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, провери на място състоянието на инфраструктурата в града.
Регионалният министър обърна внимание, че в Мизия от причинените от валежите кални потоци земна маса са разрушени основно улици. От вчера поддържам връзка с кмета, който беше направил необходимата организация. Ние се включихме чрез Агенция „Пътна инфраструктура“, посочи министърът. Справихме се веднага с републиканската инфраструктура и пренасочихме екипи на Областното пътно управление към общината. Допълнителни машини, които да се включат в почистването, са изпратени дори от Пловдив, коментира Николай Нанков. Той изказа благодарност към екипите на АЕЦ Козлодуй, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и АПИ, които се включиха в разчистването на пострадалия град.
В авариен режим ще бъдат изчистени последиците, след това започваме с цялостно укрепване на инфраструктурата, заяви министър Нанков. Той допълни, че се осигуряват допълнителни водоноски, които са необходими за измиване и изчистване на свлечената земна маса, и още няколко машини – т.нар. бобкат, които са най-маневрени и ще помогнат за разчистване на засегнатите улици и възстановяване на настилката.
Това ще коства средства. Индикативната стойност на разходите за възстановяване на инфраструктурата в общината е до 3 млн. лв. Вече се прави описание на щетите и ще се изготвят количествено-стойностни сметки, информира регионалният министър и допълни, че средства ще бъдат отпуснати и от Комисията за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет. Държавата реагира адекватно. С добра координация и помощ от наша страна ще овладеем последиците от бедствието, заяви регионалният министър.
Николай Нанков съобщи, че част от изпълнените възстановителни дейности по яз. „Рогозен 1“ са компрометирани от валежите. Засегнат е главно преливникът. Към момента не може да се даде оценка. Уверението на фирмата изпълнител - „Транспортно строителство и възстановяване“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, е, че щетите ще останат за нейна сметка. Предстои да се направи опис, който трябва да приключи максимално бързо, коментира той.
С кмета на Хайредин уточнихме, че е необходимо максимално бързо да се възложи на инженеринг ремонта на яз. „Бързина“, за който има осигурени около 1 млн. лв. от Министерския съвет, информира още министърът. Трябва да решим и проблема с Борован, където говорим за каскадно разположени общински язовири. Започнахме отдолу нагоре, защото това бяха най-компрометираните и най-проблемните съоръжения, но все пак трябва да оправим горното течение на каскадата, каза той.
Хубаво е че влязоха в сила промените в Закона за водите. Ще търсим съдействие от областния управител и при необходимост – от министъра на икономиката Емил Караниколов, за язовирите, при чието управление кметовете срещат трудности. Министерството на икономиката ще може не само да ги управлява, но чрез държавното предприятие към него ще може да ги ремонтира в авариен режим, посочи Николай Нанков. Той допълни, че ще бъде осигурен и финансов ресурс, така че от добрата воля на Община Борован, кмета и общинския съвет зависи максимално бързо да предприемат действия по предаване, за да може след това да се изпълнят аварийно-възстановителни работи по тези язовири, така че да се реши в цялост проблемът с течението на река Скът. Принципал на съоръженията в момента е общинският съвет. Ако общината не ги предаде на Министерството на икономиката, но продължава да не ги стопанисва добре, могат да бъдат наложени санкции, каза още Николай Нанков.
Министърът посочи, че с ръководството на Община Мизия е коментирана темата с притеснения на хората за хигиената и извършване на дезинфекция в града. С кмета очертахме план от мерки. Колегите от Регионалната здравна инспекция са на разположение. Проблем с водата няма, качеството е в необходимите норми, няма заливане на помпената станция, съобщи той.
Коментирахме също осигуряването на нова пътна варианта между село Крушовица и Липница, което би решило част от проблема със сблъскването на водните течения на р. Скът и каскадните язовири от р. Хайредин. Това ще даде дълготраен ефект върху цялата ситуация с бъдещи наводнения в региона, информира регионалният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Правителството трябваше да отпусне извънредни средства за пострадалите от дъждовете общини, а си изми ръцете с голи нареждания към кметовете

Корнелия Нинова, БСП: Правителството трябваше да отпусне извънредни средства за пострадалите от дъждовете общини, а си изми ръцете с голи нареждания към кметовете

11 Юли 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Всяка демагогия има граници, но не и Бойковата. Това написа в официалната си страница във "Фейсбук"лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Премиерът разпореди на министрите Радев и Нанков да заминават за Мизия и да наредят на кмета веднага да започне асфалтиране на отнесените от пороя улици, а Фондът след това щял да възстанови разходите. Така правителството ще си е свършило работата, а вината ще се прехвърли на местната власт. Само че общините нямат пари в бюджетите си, с които да ремонтират", пише Нинова. "Давам ви решението - днес правителството трябваше да отпусне с Постановление извънредни средства, както е правило многократно за общини на ГЕРБ и ДПС. Само за една година така раздадоха над милиард и половина. Сега си измиват ръцете с голи нареждания към кметове, които няма как да се справят", допълва тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще посети Дупница

Министър Валентин Радев ще посети Дупница

11 Юли 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Дупница. Министърът на вътрешните работи ще посети днес Дупница. Заедно с областния управител на Кюстендил и с директора на ОДМВР, той ще се срещне с местната управа и ще се запознае на място с нанесените от валежите поражения по инфраструктурата в града. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Кратки изявления за медиите се очакват след 14.00 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще посети Мизия

Министър Николай Нанков ще посети Мизия

11 Юли 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети град Мизия. На място той, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, ще се информира какви са пораженията върху инфраструктурата. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Вчера по разпореждане на регионалния министър около 20 машини на АПИ и на пътноподдържащите фирми започнаха да помагат на Мизия за по-бързо справяне с тежката обстановка. Техните екипи ще съдействат за почистване на уличната мрежа и на общинските пътища от калната маса и за възстановяването на банкетите край пътя, отнесени от проливните дъждове.
Министър Николай Нанков ще бъде в Мизия около 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Решени сме да възстановим възможно най-бързо улиците, които са най-засегнати от дъждовете

Министър Валентин Радев: Решени сме да възстановим възможно най-бързо улиците, които са най-засегнати от дъждовете

11 Юли 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Решени сме да направим така, че да възстановим възможно най-бързо улиците, които са най-засегнати от дъждовете. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Премиерът разпореди с министър Нанков да направим така, че да ускорим възстановяването на улиците и подстъпа към домовете на гражданите, които са го загубили заради дъждовете. На места в Мизия, в Бургаско и други гражданите казват, че от 50 и повече години не са виждали такива наводнения. Има кадри, в които се вижда, че част от улицата я няма или пък цялата по средата е като дере. Решихме да помислим дори и за законодателни промени по-натам, но сега трябва да направим нещо бързо, за да възстановим тези улици. Процедурата досега е – има комисии, минават, областният управител ги назначава, те отиват, правят оглед, описват нещата, дават ги в Комисията по възстановяване и подпомагане и ние изплащаме средствата там, където сме решили, че е най-наложително, тъй като парите в тази комисия са ограничени всяка година до около малко над 70 млн. лв.“, обясни Радев. По думите му тази година също е оставен резерв. „Два пъти досега сме заседавали, гласували сме повече от 20 млн. лв. на два пъти, остават около 30 млн. лв., но всичко може да стане до Нова година. Затова внимаваме с тези средства. Въпреки това сме решени да направим така, че да възстановим тези улици възможно най-бързо. От момента, буквално пред мен Нанков разпореди на неговите хора, а аз на моите от ГД „ПБЗН“, да обходят лично и докладват там, където можем да помогнем и е най-належащо да възстановим улиците и подстъпа към домовете“, допълни той и коментира, че хората на места буквално не могат да изкарат автомобилите си или другата си техника, ако е необходимо, за да отидат на работа. „Моля, всички, които са заети с този ангажимент, да не прекаляват, да бъдат обективни, така че да можем да отсеем тези случаи, които са най-належащи. Очевидно няма да можем да покрием всички такива случаи, но там, където са най-належащи, като Мизия, Бургаско, Габрово и т.н., всичко ще бъде огледано. Целта е една - веднага да те да наемат фирми и да започне възстановяването. Ще определим точно какъв ще бъде редът между двете министерства как да стане заплащането“, каза още Валентин Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Нанков, Радев, отидете да видите Мизия и Дупница и възложете на кметовете още днес да почнат да асфалтират разрушените улици след дъждовете

Премиерът Бойко Борисов: Нанков, Радев, отидете да видите Мизия и Дупница и възложете на кметовете още днес да почнат да асфалтират разрушените улици след дъждовете

11 Юли 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Нанков, да отидете да видите с Радев по Мизия и Дупница улиците, които ги дават разрушени по телевизията, да възложите на кметовете още днес да почнат да асфалтират. Такава задача постави министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание на вътрешния министър Валентин Радев и на регионалния министър Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Фондът след това да ги оправи. Така че хората още днес, утре да може да се прибират по къщите. Намерете начина, по който кметът да възложи и вие веднага да го реализирате“, заяви Борисов.
От своя страна регионалният министър Николай Нанков заяви, че още вчера сутринта са направили организация с Областно пътно управление. „Колегите на Ивайло Московски от транспортното възстановяване също оказаха съдействие, макар и логистично. Над 20 машини, леки и тежки, за почистване на калта и тинята на засегнатите улици. Говорим за горната част на Мизия, не за долната, която беше залята 2014 г. от наводнението, за кални потоци, дошли от съседните дерета. Вече от днес ще започне и това, което казвате“, посочи Нанков.
Премиерът отговори: „Язовири, дерета, има други. Улиците, където живеят хората в градовете и селата, където мина наводнението и ги показват по телевизиите, веднага кметовете да възложат, да ги оправят и от Фонда за подпомагане след това ще им оправите парите. Но не първо да кандидатстват, да мине един месец, докато минат комисии, второ, трето. Веднага да възложат и да приведат в ред“, подчерта премиерът.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малина Николова, областен управител на Враца: Обстановката в общините Борован, Хайредин и Мизия постепенно се нормализира, най-критичен остава язовир „Рогозен 1“

Малина Николова, областен управител на Враца: Обстановката в общините Борован, Хайредин и Мизия постепенно се нормализира, най-критичен остава язовир „Рогозен 1“

11 Юли 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Бедственото положението в общините Борован, Хайредин и Мизия постепенно се нормализира, най-критичен остава язовир „Рогозен 1“. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ областният управител на Враца Малина Николова. Тя обясни, че екипите на Гражданска защита и Пожарна безопасност продължават да изтеглят водата от наводнените къщи в Мизия, като днес ще бъде изтеглена и водата от административната сграда на града. Николова съобщи, че водоподаването в Мизия е възстановено, като се работи и за подобряването на пътната настилка. „Наблюдава се и сериозен спад на язовирите, разположени в Община Борован“, каза още областният управител на Враца. „Евакуирани са само хора от четирите къщи, в чиито домове има придошла от реката вода в село Бързина, като те са настанени при роднини. Хората са спокойни, този път наводнението не се случи в ниските квартали на Мизия, не се случи от повишаване нивото на река Скът, а от придошли води и огромните валежи, паднали в Оряхово и Кнежа. Тоест, наводнението е във високите квартали, хората са подготвени, знаят как да реагират и сигнализират на 112“, обясни Малина Николова. Тя добави, че никой не е застрахован от природни бедствия, а поука от предишни подобни събития очевидно не е била взета, тъй като малка част от хората са застраховали своето имущество. „Бедственото положение е обявено в 7-дневен срок, до 13-ти юли, като целта е за този период да се възстанови разрушената инфраструктура“, поясни Николова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодор Алексиев, кмет на Хайредин: Ситуацията в общината се нормализира, нивото на язовир „Рогозен 1“ е спаднало с повече от метър

Тодор Алексиев, кмет на Хайредин: Ситуацията в общината се нормализира, нивото на язовир „Рогозен 1“ е спаднало с повече от метър

11 Юли 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. Ситуацията в община Хайредин се нормализира, нивото на язовир „Рогозен 1“ е спаднало с повече от метър. Това каза в интервю за утрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. Продължава изпомпването на водата със сифоните и модулните помпи на Гражданска защита, съобщи Алексиев. Той поясни, че за сметка на това нивото на преливника на язовир „Бързина“ се е увеличило. „Отточната тръба обаче е в изправност и няма риск да застраши живот или имущество. Подсигурено е 24-часово наблюдение и на двата язовира, каза още кметът на Хайредин. „Работят екипи на Гражданска защита, на Общинска администрация, на полицията и жандармерията. Предприемаме мерки, свързани с изпомпването на язовирите, с почистването на канали, с евентуално оказано съдействие на хора, в случай че водата е приближила до техните къщи. Ще съдействаме, ако ни помолят за преместване на кошери, имущество или нещо друго, но обстановката вече се нормализира и няма вече такава опасност“, информира Тодор Алексиев. Той добави, че сигнали за бедстващи хора не са постъпвали. „Бедственото положение ще бъде отменено тогава, когато областният управител на Враца прецени, че няма опасност за жителите и техните имущества“, съобщи кметът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.