НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: За миналата учебна година имаме 12 хил. отпаднали деца, а по време на предходните данните показваха 20 хил. деца, които са отпаднали

Министър Красимир Вълчев: За миналата учебна година имаме 12 хил. отпаднали деца, а по време на предходните данните показваха 20 хил. деца, които са отпаднали

18 Юли 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. За миналата учебна година имаме 12 хил. отпаднали деца, а по време на предходните данните показваха 20 хил. деца, които са отпаднали. Toва каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Работата по механизма показа, че когато институциите работят заедно има успех. Бих казал, че това са безпрецедентни институционални усилия - 1100 екипа, 11 хиляди учители, над 200 хиляди обхода по места, близо 24 хиляди деца допълнително включени в образователната система, малко над 2 хиляди – вторично отпаднали. Нетният резултат е бих казал дори изненадващ за самите нас“, коментира Вълчев.
Образователният министър посочи, че това не означава, че проблемът решен. „Макар и значителна, крачката, която направихме през първата година, е малка. В образованието резултатите идват с продължителни, целенасочени усилия. Всяко едно дете да има базовата грамотност, да е усвоило основните компетентности и да е завършило училищно образование. Това са и основните индикатори. Имаме 12 хиляди деца през последната година, които са отпаднали, като данните показват, че приблизително две трети от тях са заминали в чужбина. Значи имаме 4 хиляди деца допълнително отпаднали. И това е значително по-малко от предходните години, когато данните показваха 20 хиляди деца, които са отпаднали, включително и тези, които са заминали в чужбина“, обясни Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: Преждевременното отпадане на деца и ученици от училищната система е една от най-големите обществени загуби, които можем да претърпим

Mинистър Красимир Вълчев: Преждевременното отпадане на деца и ученици от училищната система е една от най-големите обществени загуби, които можем да претърпим

18 Юли 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. Преждевременното отпадане на деца и ученици от училищната система е една от най-големите обществени загуби, които можем да претърпим. Toва каза министърът на образованието Красимир Вълчев на пресконференция след провеждането на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На Координационното звено присъстваха всички областни структури на Агенцията за социално подпомагане, на МВР и на Министерството на образованието. Накратко отчетохме работата през първата година на действие на механизма и очертахме основните задачи през следващите месеци. Механизмът показа, е съвместната координирана работа на институциите има доста висока добавена стойност и постига високи резултати. Задачата пред нас е да мобилизираме в максимална степен институционалните ресурси през следващите месеци в навечерието на учебната година, но вече в по-голяма степен и през учебната година. Много по-фокусирани ще бъдат усилията ни в следващата кампания, тъй като до голяма степен сме идентифицирали децата, знаем кои са в чужбина, знаем кои не са открити и продължаваме да ги търсим, знаем кои са рискови – такива, които са включени в образователната система, такива, които още не са включени, и такива, които са включени, но не посещават редовно училище“, обясни Вълчев.
Министърът на образованието посочи, че разчита в най-голяма степен на учителите, на социалните работници, на полицаите, на служителите в общините и на служителите в регионалните управления. „Те са тези хора на терен, които могат да свършат най-голяма работа и да ни помогнат да се справим с тази задача, която е едно от най-големите ни социални предизвикателства. Ситуацията е ясна, имаме увеличаващ се брой на децата от семейства с липса на отношение към образованието, семейства, които не осигуряват присъствието на децата си в училище, не чувстват това като свое родителско и нормативно задължение или изобщо не знаят за него. Противодействието на това е единствено многогодишна и многодневна работа на институциите, която да включва всяко едно дете. Крайната цел е ясна – всяко дете да бъде в образователната система, да придобие ключови компетентности, да има базова грамотност, да завърши училищно образование. Преждевременното отпадане на деца и ученици от училищната система е една от най-големите обществени загуби, които ние можем да претърпим като общество. Ако днес не положим тези усилия, след 20 години ще трябва да полагаме два пъти повече“, каза още Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Мотивирани сме да направим така, че да вкараме всички деца в класните стаи, а не след това да преследваме престъпници

Министър Валентин Радев: Мотивирани сме да направим така, че да вкараме всички деца в класните стаи, а не след това да преследваме престъпници

18 Юли 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Мотивирани сме да направим така, че да вкараме всички деца в класните стаи, а не след това да преследваме престъпници. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на пресконференция след провеждането на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е първият най-важен приоритет на правителството и ние успяваме за сега да се справим. По полицейски ги преброих - над 150 човека имаше в залата, освен областните управители 33-ма бяха от МВР, сред които директори на областни дирекции на МВР, шефа на Националната полиция, главен секретар, заместник-министър, който отговаря за полицията. Във всички области работим. Имаме още много работа да свършим. Тези, които са отвън, да ги вкараме буквално за ръчичка в училищата и в предучилищната“, коментира Радев.
„Ние от МВР сме много мотивирани и се опитваме да направим така, че тези дечица да влязат там, а не след това да преследваме престъпници. Без значение от каква социална група са. Работим с всички, където и когато е поискана помощ от МВР. Това не е основната ни дейност, но една от най-важните“, обясни вътрешният министър и посочи, че това е една от най-перспективните задачи пред обществото в момента.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Поели сме ангажимент всяка година да даваме с по 330 млн. лв. повече за учителите

Премиерът Бойко Борисов: Поели сме ангажимент всяка година да даваме с по 330 млн. лв. повече за учителите

18 Юли 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Поели сме ангажимент всяка година да даваме с по 330 млн. лв. повече за учителите. Toва каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
“Нашата ангажираност е огромна и за първи път образованието го поставяме толкова в центъра на това, което правителството е поело като ангажимент. Защото съм убеден, че по-доброто и качествено образование води до по-добра квалификация, а оттам и по-висок БВП. Над 700 млн. лв. се заделиха за образователна инфраструктура – огромни пари, никога не са се давали такива. С по 330 млн. лв. сме поели ангажимент повече да даваме за учителите всяка година“, обясни Борисов.
Той припомни, че тази година в класните стаи са влезли с 22 хил. повече деца. „Така че много направихме, но не само, че темпът, не само, че ангажиментът, не само че усилията ни не трябва да намаляват, а точно обратното – да ги увеличаваме, да помагаме на учителите. Защото истината е в това - учителят или учителката се запомня за живот. Така че моето присъствие тук е да задължа министрите на вътрешните работи, на здравеопазването, на социалната политика да подпомагат всичко, което трябва да се прави, за да продължи тази програма. Ако имаме претенциите, че сме правителство с дългосрочна визия – това е най-яркото доказателство. Резултатите ще дойдат след 10 -11 години, когато всички тези деца, които ходят сега на училище ще завършат гимназия“, каза още Борисов.
Той увери още веднъж, че правителството изпълнява поетите към сектор „Образование“ финансови ангажименти и изрази увереност, че резултатите следващите поколения ще ги почувстват. „Предвижда се по програма на МОН да бъде осигурен безжичен интернет за всяко училище. Октомври месец възнамеряваме да качим всичко на електронен носител“, каза още Борисов. Той посочи, че в тази връзка, че всеки един човек трябва да може след това да си намери работа. „Поощрявайте хората, стойте зад тях. Няма по добро дело от това, което правим в момента“, коментира премиерът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.