НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: По технически причини концертът „Опасен чар“ с песните на Тодор Колев няма да се състои

Велико Търново: По технически причини концертът „Опасен чар“ с песните на Тодор Колев няма да се състои

17 Юли 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. По технически причини концертът „Опасен чар“ с песните на Тодор Колев няма да се състои тази вечер, съобщиха от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Концертът бе част от съпътстващата програма на Третият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Билетите, закупени за събитието, могат да се заверят без доплащане за мюзикъла „Зоро“ на 21 юли, от 21.00 часа, на крепостта Царевец във Велико Търново по следната ценова схема: 10 и 12 лева в ценовия пояс от 20 лева, както и 15 лева в ценовия пояс от 30 лева, а 20 и 25 лева в ценовия пояс от 40 лева. Презаверяването ще се извършва в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини ще бъде представен от Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

Велико Търново: Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини ще бъде представен от Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

14 Юли 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини ще бъде представен от Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново. История за младата гейша Чо-Чо-Сан ще завладее публиката тази вечер, от 21.00 часа, съобщиха от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“.
Със своята завладяваща музика и сърцераздирателна история за изоставена от своя любим гейша, „Мадам Бътерфлай“ на Пучини е една от най-популярните опери на всички времена. В главната роля ще влезе Йоана Железчева, а нейният любим – лейтенант Пинкертон, ще бъде изпълнен от световноизвестния тенор Калуди Калудов. В образа на вярната прислужница Сузики ще влезе Андреана Николова, а звездата на македонската опера Марян Йованоски ще изпълни баритоновата партия на американския консул Шарплес.
Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев, а режисьор -директорът на Държавна опера Бургас – Александъър Текелиев.
Още 6 спектакъла на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе ще бъдат представени на основната сцена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. Това са оперите „Луд Гидия“ (3 август), „Джоконда“ (11 август) и Аида“ (18 август) и мюзикълите „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ (27 юли) и „Човекът от Ла Манча“ (5 септември).
След всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“.
Фестивалът има и съпътстващи събития в Летния театър на Велико Търново, където ще са концертите „Опасен чар“ (17 юли) и „Обичайните заподозрени“ (24 август). В Летния театър на 15 септември ще е и балетът „Ромео и Жулиета“ на „Арабеск“, чието представление на Царевец на 7юли бе отменено заради лошото време.
„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ слага официалното начало на оперния фестивал „Сцена на вековете“

Велико Търново: Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ слага официалното начало на оперния фестивал „Сцена на вековете“

11 Юли 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини поставя началото на тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“. Той ще бъде представен от изпълнители от Бургаската опера в събота, на 14 юли. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново управителят на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. Той припомни, че стартът бе отложен със седмица, поради лошите метеорологични условия. „Мадам Бътерфлай“ ще бъде изиграна на сцената в крепостта Царевец, като началото ще е в 21.00 часа. В главната роля ще влезе най-доброто родно сопрано – Йоана Железчева, а нейният любим – лейтенант Пинкертон, ще бъде изпълнен от световноизвестния тенор Калуди Калудов. В образа на вярната прислужница Сузики ще влезе Андреана Николова, а звездата на македонската опера Марян Йованоски ще изпълни баритоновата партия на американския консул Шарплес. Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев, а режисьор -директорът на Държавна опера Бургас – Александър Текелиев. Още 6 спектакъла на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе ще бъдат представени на основната сцена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. Това са оперите „Луд Гидия“ (3 август), „Джоконда“ (11 август) и Аида“ (18 август) и мюзикълите „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ (27 юли) и „Човекът от Ла Манча“ (5 септември). След всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“.
„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019. Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: „Сцена на вековете“ 2018 на Царевец започва с балета „Ромео и Жулиета“

Велико Търново: „Сцена на вековете“ 2018 на Царевец започва с балета „Ромео и Жулиета“

1 Юли 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С танцовия спектакъл „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“ ще бъде официално открит Третият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново, съобщават от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Трупата се завръща на фестивалната сцена в болярския град след 8-годишно отсъствие на 7 юли в 21,00 часа.
Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, ще оживее с музиката на Сергей Прокофиев.
Авторският екип на балет „Арабеск“, начело с хореoграфа Боряна Сечанова, създава един модерен прочит на произведението, преоткривайки Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на балет „Арабеск“ – Виктория Петрова и Филип Миланов, в образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа са в дъното на трагичната развръзка.
Сценограф на спектакъла е Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Николина Костова – Богданова.
Още 7 спектакъла на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе ще бъдат представени на основната сцена на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. Това са оперите „Мадам Бътерфлай“ (14 юли), „Луд Гидия“ (3 август), „Джоконда“ (11 август) и Аида“ (18 август) и мюзикълите „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ (27 юли) и „Човекът от Ла Манча“ (5 септември). След всяко представление като подарък за зрителите ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“.
Фестивалът има и съпътстващи събития в Летния театър на Велико Търново, където ще са концертите „Класика§ Джаз с Хилда Казасян“. (6 юли), „Опасен чар“ (17 юли) и „Обичайните заподозрени“ (24 август).
„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Пуснати са в продажба билетите за Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“

Велико Търново: Пуснати са в продажба билетите за Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“

12 Май 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В продажба са билетите за III Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който ще се проведе на историческата крепост „Царевец" във Велико Търново от 7 юли до 5 септември. Това потвърдиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Те се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5.
8 заглавия в жанровете опера, балет, оперета и мюзикъл са в афиша на тазгодишното издание на фестивала. На откритата сцена в Двореца на средновековните български царе най-добрите си спектакли за сезона ще покажат балет „Арабеск“, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе.
„Сцена на вековете“ 2018 стартира на 7 юли със спектакъла „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“. Оперните заглавия в афиша на фестивала са „Мадам Бътерфлай“ (14 юли) и „Аида“ (18 август) в изпълнение на Държавна опера - Бургас, „Джоконда“ (11 август) на Театрално-музикален продуцентски център – Варна и „Луд Гидия“ от Парашкев Хаджиев (3 август) на Русенската опера.
Под звездите на Царевец през лятото ще могат да се видят и три мюзикъла – премиерното заглавие на Театрално-музикален продуцентски център – Варна „Зоро“ (21 юли), „Криворазбрана цивилизация“ по Добри Войников в изпълнение ма Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново (27 юли) и „Човекът от Ла Манча“ на Държавна опера – Русе (5 септември).
За първи път за фестивала се предлагат пакетни билети. Те са три вида: Колекция Събрано – за всичките 8 заглавия; Колекция Опера и балет – билети за 5 спектакъла (оперите „Мадам Бътерфлай“, „Луд Гидия“, „Джоконда“, „Аида“ и балетът „Ромео и Жулиета“); Колекция Мюзикъл - билети за 3 спектакъла (мюзикълите „Зоро“, „Криворазбрана цивилизация“ и „Човекът от Ла Манча“). Пакети се продават само в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново
Специално за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчвано емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.
„Сцена на вековете“ е първият у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта „Царевец" във Велко Търново. Първите две издания са през 1985 и 1987 година. Културният форум е възстановен през 2008 година по повод 100 години от обявяване Независимостта на България и от тогава се провежда всяко лято. За изминалите години на сцената в Двореца са представени над 50 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия.
Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. разви фестивала в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.
Изданието на формата през 2018 година ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.