НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sputnik: Външният министър на Еквадор обеща да преразгледа статута на Джулиан Асандж

Sputnik: Външният министър на Еквадор обеща да преразгледа статута на Джулиан Асандж

21 Юни 2018 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Новият външен министър на Еквадор Хосе Валенсия заяви в сряда, че протекцията и статутът на убежище, дадени на създателя на „WikiLeaks“ Джулиан Асандж, могат да бъдат премахнати, предава Sputnik.
„Еквадор търси решение на проблема. Подслоняването не е вечно и не може да очакваш да изкараш години без ние да преразгледаме ситуацията, включително защото това нарушава правата на бежанеца“, заяви Валенсия в телевизионен коментар.
Комуникациите на Асандж с външния свят бяха прекъснати през март, след като Еквадор го обвини в поставянето под риск на добрите отношения на страната с Лондон. Президентът на Еквадор Ленин Морено по-късно премахна допълнителната охрана на дипломатическата мисия в Лондон.
Ако Асандж изгуби убежището си в еквадорското посолство, го грози риск от депортация в САЩ, където може да бъде съден по редица обвинения за изнасяне на строго секретна информация.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Пребиваването на Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон е под въпрос

CNN: Пребиваването на Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон е под въпрос

26 Май 2018 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Пребиваването на Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон е под въпрос според множество източници на американския телевизионен канал CNN.
И преди Джулиан Асандж е твърдял, че убежището му в еквадорското посолство е под заплаха, но сега ситуацията му е „необичайно лоша“ и той може да бъде принуден да напусне посолството „всеки следващ ден“, или защото може да бъде изгонен или защото може да му бъдат наложени толкова ограничения, че той самият да поиска да напусне.
Излизането на Асандж от еквадорското посолство може да стартира нова фаза в американското разследване срещу него.
САЩ са подготвили обвинения, с които да искат ареста му, като смятат, че Русия е използвана като посредник за разпространяване на хакнатите електронни писма на Хилъри Клинтън по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 година.
Адвокатите на Асандж твърдят, че той е задържан в продължение на 2 720 дни, в 53 от които е лишен от посетители и всякакви връзки с външния свят, като не е направил нищо нередно – само е публикувал материали – нещо, което медиите правят всеки ден.
Новоизбраният еквадорски президент Ленин Морено е подложен на нарастващ натиск от страна на САЩ да изгони Асандж от посолството. Самият Морено определя положението на основателя на „Уикилийкс“ като „наследен проблем“ и като „повече от неудобство“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Еквадор ще премахне допълнителната охрана на Джулиан Асандж от посолството си в Лондон

The Guardian: Еквадор ще премахне допълнителната охрана на Джулиан Асандж от посолството си в Лондон

18 Май 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на Еквадор Ленин Морено е разпоредил отмяната на допълнителната охрана възложена на еквадорското посолството в Лондон, където създателят на „WikiLeaks“ Джулиан Асандж се намира от близо шест години, пише британският вестник The Guardian.
Решението е обявено ден след като разследването на „Guardian“ и „Focus Ecuador“ разкри, че държавата е финансирала мултимилионна шпионска операция за защита и подпомагане на Асандж, наемайки международна охранителна компания и агенти под прикритие, които да следят посетителите, служителите в посолството и дори британската полиция.
За период от над пет години Еквадор е изразходил поне 5 милиона долара (3.7 милиона паунда) в секретен бюджет за разузнаване, който е пазил Асандж когато е имал посещения от Найджъл Фараж, членове на европейски националистически групировки и хора свързани с Кремъл.
Рафаел Корея, тогавашният еквадорски президент, който е одобрил операцията, по-късно я защити като „рутинна и скромна“.
По всичко изглежда, че неговият наследник Морено е с различно виждане по въпроса. Неговото правителство обяви: „Президентът на републиката Ленин Морено разпореди всички допълнителни хора свързани със сигурността в посолството на Еквадор в Лондон да се оттеглят незабавно. От тук нататък посолството ще поддържа нормално ниво на сигурност подобно на останалите посолства на Еквадор“.
Морено досега е определял ситуацията с Асандж като „камък в обувка“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Еквадор се готви да предаде Джулиан Асандж на Великобритания

Sputnik: Еквадор се готви да предаде Джулиан Асандж на Великобритания

13 Май 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. След повече от шест години, откато Джулиан Асандж намери закрила в посолството на Еквадор в Лондон, създателят на „WikiLeaks“ се намира в опасност от депортация, пише Sputnik.
Коментар направен през тази седмица от министъра на външните работи на Еквадор Мария Фернанда Еспиноса предполага, че правителството може скоро да отнеме политическото убежище на Асандж, което му даде през 2012 година, и да го предаде на британските и след това на американските власти, пише уебсайтът на „World Socialist“.
В интервю от сряда, 9 май, Еспиноса заяви че правителството на Еквадор и Великобритания „имат намерението и интереса да решат този казус“.
Тя добави, че двете страни работят за постигането на „крайно решение“ относно Джулиан Асандж.
Ако Асандж бъде предаден на британските власти, те ще могат да го екстрадират в САЩ, където ще бъде изправен пред съд заради публикации в „WikiLeaks“ разкриващи американски военни и дипломатически документи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Еквадорското посолство  спря интернета на Джулиан Асандж

The Times: Еквадорското посолство спря интернета на Джулиан Асандж

29 Март 2018 | 04:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Еквадорското посолство спря интернета на Джулиан Асандж, пише британският ежедневник The Times.
Всеки съвременен родител знае как да спечели вниманието на непослушно дете – като му спре интернета. Това и направи еквадорското посолство в Лондон за своя все по-нежелан гост. Асандж вече шеста година се укрива в чуждестранната мисия, след като съдът отказа да отмени заповедта му за арест, въпреки, че иска по който беше задържан за изнасилване на шведска гражданка отпадна поради давност.
Алан Дънкан, министър за Европа и Америка, заяви миналия вторник, че е „време е този малък червей да излезе от посолството и да се предаде на британските власти“.
Асандж му отговаря „По-добре „червей“ – здравословно същество, което обогатява почвата, отколкото змия“
Според негови приятели освен интернета са му забранени и посетителите.
Еквадорското правителство заявява, че са „спрели системите, които позволяват на Асандж да комуникира“, като според властите в южноамериканската страна „мярката ще се прилага докато Асандж не спази обещанието си да не изпраща съобщения, които влияят върху отношенията с други държави“ .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еквадор лиши Джулиан Асандж от връзка с външния свят

AFP: Еквадор лиши Джулиан Асандж от връзка с външния свят

28 Март 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Лондон/Кито.Еквадор обяви, че отнема възможностите на Джулиан Асандж да комуникира с външния свят от посолството на страната в Лондон, където създателят на „Уикилийкс“ пребивава от 2012 г. насам, предава AFP.
Решението бе взето, за да се предотврати намесата на австралиeца в други страни, съобщи правителството на Еквадор.
Решението е взето, след като по-рано тази седмица Асандж постави под съмнение обвинението на Великобритания, че Русия е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Еквадор: Великобритания не е готова да си сътрудничи по въпроса за Джулиан Асандж

МВнР на Еквадор: Великобритания не е готова да си сътрудничи по въпроса за Джулиан Асандж

24 Февруари 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Кито. Външният министър на Еквадор Мария Фернанда Еспиноза заяви, че офертата за посредничество от страна на властите на страната и към Великобритания по отношение с основателя на сайта за разследвания „Уикилийкс“, не е дала резултат, предава РИА Новости, позовавайки се на данни на еквадорски медии.
„За посредничество са необходими две страни. Еквадор е готов, но другата страна не“, заяви Еспиноза. Тя отбеляза, че Еквадор ще продължи да защитава интересите на Асандж.
Асандж през 2010 г. бе обвинен от шведската прокуратура в изнасилване, като делото бе прекратено през май 2017 г. От 2012 г., Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон, а след това се обърна към еквадорски власти за политическо убежище поради страх от екстрадиране в САЩ във връзка с дейността му в „Уикилийкс“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският съд отказа да оттегли заповедта за арест, издадена срещу Джулиан Асандж

The Guardian: Британският съд отказа да оттегли заповедта за арест, издадена срещу Джулиан Асандж

13 Февруари 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският съд отказа да изтегли заповедта за арест, издадена срещу укриващия се в екавадорското посолство в Лондон основател на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, пише вестник Guardian.
„Смятам ареста за съразмерно действие, въпреки че Асадж ограничава сам своята свобода вече известен брой години“, заяви съдия Ема Арбътнот.
Австралиецът се укри в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., за да попречи на екстрадирането си в Швеция, където срещу него има повдигнати съдебни обвинения в сексуално посегателство, които Асандж отрича. Наскоро шведските прокурори снеха обвиненията срещу него, но основателят на „Уикилийкс“ все пак ще бъде арестуван защото с бягството си в посолството е нарушил полицейската си гаранция.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британски съд ще се произнесе относно валидността на заповедта за арест на Джулиан Асандж

The Independent: Британски съд ще се произнесе относно валидността на заповедта за арест на Джулиан Асандж

6 Февруари 2018 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Съдебното решение за това дали британската заповед за арест срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е все още валидна трябва да стане ясно във вторник, 6 февруари, припомня вестник The Independent.
Асандж живее в сградата на дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон повече от шест години след дело, свързано със сексуално насилие, заведено срещу него от шведски прокурори.
Основателят на „Уикилийкс“ влезе в посолството през 2012 г. Въпреки че разследването срещу него е прекратено, Асандж ще бъде арестуван, ако напусне посолството за нарушаване на условията за освобождаването му под гаранция във Великобритания.
Адвокатите на Асандж внесоха молба до магистратите на Уестминстър с искане за окончателна отмяна на заповедта на Обединеното кралство с аргументите, че тя е „загубила своята цел и своята функция". От редакцията поясняват, че каквото и решение да вземе съдът, и двете страни ще получат право да го обжалват.
Асандж на свой ред се опасява, че ако напусне посолството ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще отговаря за неговата дейност в „Уикилийкс“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.