НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП – София почете паметта на Никола Вапцаров и неговите другари (ОБЗОР)

БСП – София почете паметта на Никола Вапцаров и неговите другари (ОБЗОР)

21 Юли 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. БСП – София почете паметта на Никола Вапцаров и неговите другари - Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов, с възпоменателно митинг-поклонение по повод 76 години от техния разстрел. Събитието се проведе на мемориала „Гарнизонно стрелбище“ в столицата и в него взеха участие членове на Изпълнителното бюро на НС на БСП, народни представители, евродепутати, общински съветници, родственици на загиналите и десетки граждани. Бяха поднесени венци от името на президента на Република България Румен Радев, от НС на БСП и парламентарната група на „БСП за България“, от Градския съвет на БСП – София и от посолството на Руската федерация.
По време на официалната част бе прочетено слово от президента Румен Радев, в което се казва, че преди 76 години на гарнизонното стрелбище в София е угаснала един от най-ярките поети на България. „Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята от името на малкия човек, останал извън нейните празни култури. И ако днес стиховете му продължават да ни окриляват и смущават, то е, за да ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне, че между нас и надеждата за утрешния ден са барикадите на живота, които единствено делата и ръцете ни могат да срутят. Разстрелът не съкруши гласа на поета, не ни отне Вапцаровата убеденост в прогреса – технически човешки, обществен, социален напредък за всички, за упованието, че дори когато животът без милост ни връзва крилата, с главите си можем да счупим ледовете, да снемем слънцето при нас“, се казва още в словото на държавния глава.
Според лидера на БСП – София Калоян Паргов e непростим творческият вандализъм, на който станахме свидетели в последните месеци, а именно стихове на Вапцаров да се превръщат в „долнопробна чалга“. „Наш дълг, като потомци, е да не допускаме световният поет Никола Вапцаров за пореден път да бъде разстрелян. Не само трябва да запазим „Моторни песни“ в учебниците, но и да съхраним смисъла на неговата гениална поезия. Ето защо тук, на Гарнизонното стрелбище, трябва да си обещаем, че ще отстояваме и браним паметта за героите и истината за техния подвиг“, призова участниците във възпоменанието Калоян Паргов. Той посочи, че не трябва да допускаме истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена.
„Делото на героите, чиято памет днес почитаме, заедно с делото на десетките хиляди участници в съпротивата, е неопровержимо доказателство, че българският народ, в периоди на съдбовни изпитания, може да отстоява с оръжие в ръка родовите си и общочовешките ценности“, каза проф. Ваня Добрева, заместник-председател на БСП – София и водещ на събитието.
Цветилена СИМЕОНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kaлоян Паргов, БСП - София: Не трябва да допускаме истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена

Kaлоян Паргов, БСП - София: Не трябва да допускаме истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена

21 Юли 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да допускаме истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена. Това каза председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет и лидер на БСП – София Калоян Паргов по време на възпоменателно митинг-поклонение по повод 76 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите другари Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„76 години ни делят от онзи юлски ден, в който бе прекъснат животът и творческият път на гениалния български поет Никола Вапцаров заради неговата вярва в едно по-справедливо, по-хуманно общество, заради неговите леви идеи. Всяка година ние, социалистите и паметливите граждани, се събираме тук, на гарнизонното стрелбище, за да почетем паметта на героите Антон Попов, Антон Иванов, Петър Боганов, Георги Минчев и Атанас Романов. Но в този ден сме длъжни да припомним кой и защо отне животът на тези млади мъже. Това е българският фашизъм, за който днес псевдодемократи с приповдигнат патос твърдят, че, видите ли, той не е съществувал. Същият този несъществуващ според тях фашизъм, който без съд и присъда ликвидира Гео Милев, Сергей Румянцев, Йосиф Хербс, Христо Ясенов, Георги Шейтанов. Днес, през второто десетилетие на 21 век, ние, българските граждани, сме длъжни да заявим, че е имало фашизъм и антифашистка съпротива. Българските антифашисти се бореха за по-добър живот, за по-добър свят“, каза още Паргов и посочи, че тази истина няма как да бъде заличена 76 години по-късно.
„Тук, на гарнизонното стрелбище, всеки един от шестимата политзатворници мигове преди разстрела се прощава с близките си. В последните им думи няма и грам колебание за смисъла на борбата, за вярата в по-доброто бъдеще на хората. Ярка метафора на продължението на живота е сватбата на Антон Попов часове преди да бъде разстрелян. Вярата в бъдещето е основен мотив в прощалните думи на Антон Иванов, Петър Богданов, Атанас Романов и Георги Минчев. А също така и в шедьовъра в световната любовна лирика на Вапцаров – „Прощално“. Наш дълг и като социалисти, но и като европейски граждани е да не допуснем истината за жестокото лице на фашизма и за героите на антифашистката съпротива да бъде подменена. Да не допуснем да се изкривяват фактите и да се омаловажава подвигът. Наш дълг като потомци е да не допускаме световният и гениален поет Никола Вапцаров за пореден път да бъде разстрелян. Не само трябва да пазим „Моторни песни“ в учебниците, но и да съхраним смисъла на неговата гениална поезия. Защото през последните месеци станахме свидетели на непростим творчески вандализъм, в който стиховете на Вапцаров се превърнаха в долнопробна чалга. Ето защо тук днес трябва да си обещаем, че ще отстояваме и отбраняваме паметта на героите и истината за техния подвиг. Поклон пред светлата им памет!“, каза още Паргов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Стиховете на Вапцаров ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне и че единствено делата ни могат да срутят барикадите на живота

Президентът Румен Радев: Стиховете на Вапцаров ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне и че единствено делата ни могат да срутят барикадите на живота

21 Юли 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Стиховете на Никола Вапцаров ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне и че единствено делата ни могат да срутят барикадите на живота. Това се посочва в слово на президента Румен Радев, прочетено по време на възпоменателно митинг-поклонение по повод 76 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите другари Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди 76 години на гарнизонното стрелбище в София угасна един от най-ярките поети на България. Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята от името на малкия човек, останал извън нейните празни култури. И ако днес стиховете му продължават да ни окриляват и смущават, то е, за да ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне, че между нас и надеждата за утрешния ден са барикадите на живота, които единствено делата и ръцете ни могат да срутят. Разстрелът не съкруши гласа на поета, не ни отне Вапцаровата убеденост в прогреса – технически човешки, обществен, социален, - напредък за всички, за безброя, упованието, че дори когато животът без милост ни връзва крилата, с главите си можем да счупим ледовете, да снемем слънцето при нас“, се казва още в словото.
Президентът Радев посочва, че вярата е също така нужна на човека, както и хлябът. „Оставил приживе само една стихосбирка, Никола Вапацаров доказа, че талантът не се измерва с обема на творчеството и от дистанцията на миналите години все по-ясно виждаме как със своя стих и съвест поетът надживява палачите си – и физическите, и тези от новото време. Поклон пред паметта на Никола Вапцаров. Поклон пред всички, загинали на гарнизонното стрелбище в София!“, заявява още президентът в словото си.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.