НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Здравка Герджикова: Стресът е нещо, много различно за всеки човек

Д-р Здравка Герджикова: Стресът е нещо, много различно за всеки човек

22 Юли 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Стресът е нещо, което е много различно за всеки човек. Това каза психиатърът д-р Здравка Герджикова в интервю за Агенция „Фокус“. „Стресът, хроничен или остър би могъл да бъде причина за разстройство на психичното равновесие на човека. Това са неврозите, психогенните разстройства. Всеки вид стрес е в зависимост от характера на личността. Един голям виенски психиатър казва, че психотравмата (стресът) съвпада като ключ в ключалка. Нещо, което е за мен може да бъде сериозен стрес, за вас може да е никакъв“, каза още тя. „Всекидневните напрежения и тревоги, всекидневната несигурност и неразбиране за това какво се случва около нас се обединяват в названието хроничен стрес. Причина за това може да бъде и закъснението на трамвая, с който пътуваме, повишаването на цените и неща от ежедневието, на които понякога се преувеличава значението. Остър стрес е смърт на близък, тежко заболяване на дете, присъстване на някакво много тежко събитие – катастрофа, земетресение, наводнение и т.н. Той като че ли се лекува по-лесно, отколкото хроничния стрес“, допълни още д-р Герджикова.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Здравка Герджикова: Ако пациент с тежко психично заболяване се лекува навреме и адекватно не може да се стигне до проява на агресия

Д-р Здравка Герджикова: Ако пациент с тежко психично заболяване се лекува навреме и адекватно не може да се стигне до проява на агресия

22 Юли 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Ако един пациент, даже и с тежко психично заболяване, се лекува навреме и адекватно до агресия не може да се стигне. Това каза психиатърът д-р Здравка Герджикова в интервю за Агенция „Фокус“. „Агресия се получава тогава, когато пациентът се обостря, лекува се в болница, изписва се поддържащо лечение, но то не се контролира. Някъде на първия месец, след като прекрати поддържащото лечение, могат да се получат подобни проблеми. И това не е от лошотия, това е свързано с психозата и нещата, които се случват в неговия личен свят, когато не си взима лекарствата“, допълни тя. „Иначе агресията дали е само от психично болните – това е друга тема. Агресивни стават хората, които злоупотребяват с алкохол и други вещества. Особено със съвременните вещества. Употребата на морфин и хероин намалява. Увеличава се употребата на „спидови“ наркотици – кокаин, амфетамин, производни на метаамфетамина „дизайнерски дроги“. Те могат да бъдат директни производители на агресивно поведение“, каза още д-р Герджикова.

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.