НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Здравка Герджикова: Стресът е нещо, много различно за всеки човек

Д-р Здравка Герджикова: Стресът е нещо, много различно за всеки човек

22 Юли 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Стресът е нещо, което е много различно за всеки човек. Това каза психиатърът д-р Здравка Герджикова в интервю за Агенция „Фокус“. „Стресът, хроничен или остър би могъл да бъде причина за разстройство на психичното равновесие на човека. Това са неврозите, психогенните разстройства. Всеки вид стрес е в зависимост от характера на личността. Един голям виенски психиатър казва, че психотравмата (стресът) съвпада като ключ в ключалка. Нещо, което е за мен може да бъде сериозен стрес, за вас може да е никакъв“, каза още тя. „Всекидневните напрежения и тревоги, всекидневната несигурност и неразбиране за това какво се случва около нас се обединяват в названието хроничен стрес. Причина за това може да бъде и закъснението на трамвая, с който пътуваме, повишаването на цените и неща от ежедневието, на които понякога се преувеличава значението. Остър стрес е смърт на близък, тежко заболяване на дете, присъстване на някакво много тежко събитие – катастрофа, земетресение, наводнение и т.н. Той като че ли се лекува по-лесно, отколкото хроничния стрес“, допълни още д-р Герджикова.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Здравка Герджикова, психиатър: Увеличават се психичните заболявания, които са предизвикани от начина на живот и околната среда

Д-р Здравка Герджикова, психиатър: Увеличават се психичните заболявания, които са предизвикани от начина на живот и околната среда

22 Юли 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Увеличават се психичните заболявания, които са предизвикани от начина на живот и околната среда. Това каза психиатърът д-р Здравка Герджикова в интервю за Агенция „Фокус“. „Психичните болести трябва да се разглеждат в два плана. Има т.нар. ендогенни заболявания, за част от които е доказано, че са генетични – рецесивни или доминантни. Така или иначе това са си заболявания, които възникват независимо от средата. Дали човек ще живее в най-прекрасната среда или не, тези заболявания ще възникнат. Покачване на тези заболявания не се наблюдава. Не само в България, но и в световен план", обясни д-р Здравка Герджикова. "Покачват се по-скоро психичните заболявания, които са предизвикани от начина на живот и околната среда – панически атаки, депресивни разстройства, невротично-подобни разстройства“, каза още тя.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.