НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Марияна Чавдарова, РЗИ-Видин: Контролът върху качеството на водата в басейните в областта и тяхното стопанисване започва още в началото на летния сезон

Д-р Марияна Чавдарова, РЗИ-Видин: Контролът върху качеството на водата в басейните в областта и тяхното стопанисване започва още в началото на летния сезон

10 Август 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Видин. Контролът върху качеството на водата в басейните във Видинска област и тяхното стопанисване започва още в началото на летния сезон, каза за Радио „Фокус“ – Видин д-р Марияна Чавдарова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ в Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Видин. Тя посочи, че всяка година инспектор от Регионалната здравна инспекция във Видин отива проверява басейните в областта, като всяка година инспекторът е различен и се назначава със заповед на директора на инспекцията.
„Проверката включва взимането на проба от басейна за изследване на химични и микробиологични показатели.Проверяват се и журнали, в които е описан самоконтрола на собствениците на басейни, които също трябва да носят проби за изследване периодично“, обясни д-р Чавдарова. От началото на сезона нарушения са открити в три басейна, в тях водата е била с по-голяма концентрация на хлор. В сроковете, посочени в издадените предписания, нарушенията са отстранени.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: РЗИ извършва проверки на всички открити плувни басейни в областта

Благоевград: РЗИ извършва проверки на всички открити плувни басейни в областта

10 Август 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В началото, средата и края на летния сезон традиционно Регионална здравна инспекция – Благоевград извършва проверки на всички открити плувни басейни в областта. Това казаха за Радио „Фокус“ – Пирин от Дирекцията. Освен това, собствениците на водни обекти също трябва да правят периодичен контрол и при отклонения в нормите веднага да сигнализират към отговорните институции. Към момента трудно може да се каже каква е точната бройка на водните съоръжения, които в региона се използват за плажуване, тъй като на много места в Благоевград и останалите общини има добре развити хотелски бази, които често предлагат и басейни, голяма част от които се използват не само от гостите, но и от жителите на даденото населено място. Така например единственият по рода си воден атракцион в Югозападна България, който се намира в областния център, е любимо място за жителите и гостите на Благоевград. Аквапаркът се намира непосредствено над Алея на здравето и е разположен на 10 000 кв. метра с общ капацитет от 1000 души. Спортно-развлекателният комплекс разполага с басейн с олимпийски размери, закрит плувен басейн, 500 шезлонга, детски водни съоръжения, скоростни водни пързалки, басейн с морски вълни, декоративен водопад, магазин със спортни и плажни аксесоари, VIP зона, релаксираща зона, два мокри бара, ресторант, food бар, медицински център с двама лекари – специалисти и спасители. През този сезон управата на комплекса е предвидила цена на вход от 5 лв. за деца и 7 лв. за възрастни през седмицата, включващ шезлонг и чадър и ползване на водните атракциони, като продължение на тенденцията да предлага услуги на цени, достъпни за всички. Персоналът се грижи за чистата вода във водните басейни благодарение на най-модерни технологии за пречистване.
В община Симитли за жителите и гостите на града и малките населени места са осигурени по два басейна за възрастни и за деца. Басейните на стадион „Септември“ са най-добрата прохлада в летните горещини. На разположени за жителите и гостите на града е голям басейн с хладна вода и малък за децата. Басейнът е с вход 4.00 лева, като са включени шезлонг и чадър. В района е разположен и открит кръгъл бар, предлагащ напитки и храна за всички желаещи. Минералните басейни също съчетават прохладата на лятото с прекрасната природа на градския парк в Симитли. Малък и голям басейн за всеки вкус, топла минерална вода, открити барове, храни и напитки очакват почиващите в най-горещите дни на лятото. Там входната такса е 5 лева за възрастни, 3 лева за деца, шезлонг и чадър се предлагат на цена от 4 лева общо.
Обновеният минерален плаж в разложкото село Баня също се превърна в любимо място за хората в региона. Комплексът разполага със зелени площи, голям и малък плувен басейн. Цената на билета за възрастни е 3.00 лева, за деца до 7 години е безплатно, за ученици и студенти – 1.00 лев. Цената за ползване на шезлонг е 2.00 лева.
В градския парк на град Сандански се намира Спортен интернат по плуване. През лятото басейнът работи като градски плаж. В Петрич предпочитано място за разхлада е плувния комплекс в село Чучулигово, който разполага с плувен басейн с олимпийски размери.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ - Пазарджик: Плувните басейни в областта отговарят на нормативните изисквания

РЗИ - Пазарджик: Плувните басейни в областта отговарят на нормативните изисквания

9 Август 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Здравните експерти са извършили през юли проверки на 31 плувни басейна, разположени на територията на област Пазарджик, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Пазарджик и уточниха, че проверките са осъществени от Областната комисия по водноспасителна дейност, сформирана със заповед на областния управител. За нормалното функциониране на плувните басейни и плажове още преди началото на активния туристически сезон инспекторите от отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ -Пазарджик са издадоли предписания с подробни указания, касаещи максималното им обезопасяване, съгласно изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи. Акцент при проверките е поставен върху регистрация на обектите в РЗИ – Пазарджик, като обекти с обществено предназначение, съгл. Закона за здравето, обособяване на спасителни постове с необходимото оборудване, обслужване от спасител през цялото работно време на басейните, осигуряване на медицински чанти с необходимите медикаменти.
В хода на проверките са изисквани документи като свидетелство и талон за правоспособност на спасителя за настоящата 2018 г., заверен от Регионалната структура на БЧК, медицинско удостоверение и трудов договор на спасителя, протокол от лицензирана фирма за извършена дезинсенкция и дератизация на площите около плувния басейн, протоколи от анализи на водата по микробиологични и химични показатели, удостоверяващи нейните качества. Извършен е също преглед на състоянието на пречиствателните съоръжения, както и проверка на журналите за остатъчния хлор. След приключване на проверките областната комисия е направила обобщение, че басейните са добре подготвени за упражняване на дейността си и фирмите, стопанисващи обектите, изпълняват нормативните изисквания. Установените нарушения са единични, като: талон на спасителя с изтекъл срок на заверка и недостатъчен брой спасителни постове, спрямо водната площ на обекта. Издадени са 3 предписания от страна на РЗИ - Пазарджик. Няма заповеди за спиране и актове за административни нарушения.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.