НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Слободен печат“ (Македония): Голямата българска рана, те са предателите, българското ВМРО е софийско полицейско творение

„Слободен печат“ (Македония): Голямата българска рана, те са предателите, българското ВМРО е софийско полицейско творение

14 Август 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Господин Кекеновски, лидер на легията несъгласни, бранители на името и борци от първата линия на фронта за бойкот на референдума, в своята публикация отправи сериозни забележки към премиера Зоран Заев за неговото извинение към официална София, за неговия „лапсус“ в изказването, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Според Кекеновски това е срамен ход, но и слепота на всички, които стоят зад министър-председателя, пише Бошко Нацевски, пенсиониран журналист, кореспондент на вестник „Нова Македония“ в София от края на 70-е години, в материал за македонското електронно издание „Слободен печат“, публикуван без редакторска намеса.
Кекеновски, наистина ли ни мислиш за толкова недъгави, за да си позволиш, че можеш така лесно да ни влачиш за ушите? Заев не е идеален, още по-малко е гениален лидер, но за разлика от всички вас около него, има в себе си искреност и честност. Достойнство, с което повлече този народ зад себе си. Той сложи пръст в очите на престъпниците. А ето и сега си в някой друг отбор. Да не им споменавам имената, но много от тях, вярвам, че и вие искрено ги смятате за нискокачествена материя.

Голямата българска рана

Що се отнася до поведението на официална София, то дори не се приближава до коректното държавническо. Но, това им е едновековен маниер. Те са циници, които използват момента, когато и двата крака на Македония са в една обувка и премълчавайки този важен факт, ние избираме по-малкото зло, за да излезем от този балкански ад, на чието дъно ни завличат маргинални самообявени лидери и болни персони за някаква лична политическа печалба.
Българите удрят по всички звънци, казват първи ни били признали под конституционното име, а до днес ни смятат за част от тяхната територия. За част от тяхната история, а половината от нашето историческо, културно и духовно богатство са го откраднали и поставили в техния цивилизационен акаунт.
Когато през 1933 година е формиран екипът за отбелязване на 30-годишнината от Илинденското въстание, в неговия състав са изключително македонци, защото на българските власти им е било пределно ясно, че това не е българско въстание. Преди няколко месеца, Каракачанов, лидерът на ВМРО (българското), иначе софийско полицейско политическо творение, заяви, че в България има два милиона македонци, смятайки, че това са българи от Македония. Но на него му е повече от ясно, че това са македонци, голямата българска рана, която официална София прави опит да лекува с политическо насилие, асимилаторски методи и заплахи.

Те са предателите

Чел ли си историческата част от произведенията на Христо Силянов, историк, писател и Илинденец, за да видиш, че, когато Тодор Паница, съратник и верен другар на Яне Сандански ликвидирал дворцовите пионки и диверсанти в македонското революционно движение, Иван Гарванов и Борис Сарафов, реакцията на софийското правителство е следната: „С убийството на Сарафов е убита българщината в Македония“.
Така че, тя не е природен, генетичен наш белег, а инжектирана систематично, с помощта на перфидиите на българската дворец хегемонистична пропаганда. Тази българщина, драги Кекеновски, те, както и по време на управлението на Любчо Георгиевски, сънуват да я върнат отново и днес, тънко, законно, но подло, използвайки нашата политическа неизвестност, в която ни вкараха безхаберниците от детронирания криминален режим на Груевски. Заев не сгреши, когато каза, че Илинденското въстание е македонско, а извинението е изнудено с шантажите на София за възможно нейно вето за нашето приемане в ЕС и НАТО.
Предателството е на тяхна страна. Ние мълчаливо преглътнахме, когато на Илинден българският президент заяви, че Илинденското въстание било българско. Ние, господин Кекеновски, не сме нито слепим нито глухи за вълчия вой около Македония. Затова не стреляй с кьорфишеци по Заев. А ние не сме тесто, за да ни месят политическите печалбари. Мисля, от тридесет делии им е дружината, в която, за съжаление и моя изненада, си и ти, който си си продал душата на дявола.
Сега на нас ни е необходима трезвеност, хомогенност, мислене в една посока, за да се измъкнем от мрачните коридори на този лабиринт, в който сме вкарани. Да не го използваме за малки политически печалбарства. Този народ, въпреки многобройните отклонения, видя светлината в тунела!

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Националистически закани от съсед или съседско неразбирателство?

„24 Вести“ (Македония): Националистически закани от съсед или съседско неразбирателство?

14 Август 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Националистически закани от съсед – член на Европейския съюз, или съседско неразбирателство, което няма да има последици – анализаторите са разделени в мненията си за извинението на премиера Зоран Заев към Бойко Борисов по повод думите му, че „Илинденското въстание е македонско“, предава скопската електронна медия „24 Вести“ като представя мненията на двама изтъкнати македонски общественици.
Професор Йове Кекеновски пита македонския премиер дали след извинението, както той каза, за Илинденското въстание, дали ще последва забрана за употреба на термина македонски. От друга страна първият човек на северноатлантическия съвет в страната заяви, че не очаква последици и подчертава, че историята не трябва да става пречка за бъдещето.
„Реакциите от нашия съсед, който иска добросъседски отношения са непремерени. Значи ако приемем общо отбелязване, те не могат да се поставят в ситуация да отнемат чувството ни, че Илинденското въстание е македонско“, заяви Йове Кекеновски.
"Не бива да се натоварваме с никаква позиция, когато има политически твърдения с твърде много история, защото тогава пътят към евроатлантическите интеграции ще бъде много по труден за нас по отношение на членството в НАТО и ЕС", заяви Исмет Рамадани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Заканите на София, че ще блокира евроинтеграцията на Скопие са смешни. Целият свят бута Македония, а тя – България, нямало да даде. Ще даде.

„Независен“ (Македония): Заканите на София, че ще блокира евроинтеграцията на Скопие са смешни. Целият свят бута Македония, а тя – България, нямало да даде. Ще даде.

14 Август 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият главнокомандващ на българските военновъздушни сили, който сега е на длъжността президент на България, Румен Георгиев Радев, никак не разбира, че отдавна не носи камуфлажна военна униформа, а елегантен тъмен дипломатически костюм. Следващата седмица ще стане година и половина, откакто е баща на нацията и е чудно как досега не схвана, че времето на кавгаджийските политици и държавници е минало и сега на Балканите духат нови ветрове, пише Горан Адамовски в материал за скопското електронно издание „Независен“, представен без редакторска намеса.

Изявленията от типа „Достатъчно ли е това извинение? Вие чухте ли извинение? Аз не чух. Това през „Фейсбук“ не е извинение. Заев посочи, че е направил грешка, но не си поправи думите. За мен е необяснимо някой да каже, че българското правителство не реагира така, както трябва да реагира. Според мен е недопустимо и неприемливо, евроатлантическата перспектива на Македония да бъде поставяна пред българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да са жертва на политическия маркетинг“, са може би интересни за издигане, но те не прилягат на актуалния политически момент.

Българският генерал-майор на армейските резервисти, който спечели президентските избори като независим кандидат, подкрепен от Социалистическата партия, вероятно работи зад гърба на премиера Бойко Борисов, но същевременно открито работи и за подкопаване на отношенията между двете страни, които за първи път след десетилетия станаха приятелски . Не че реакциите и на Борисов и неговият екип са хептен братски, но да се иска нов допълнителен анекс към договореното и подписаното от двете правителства споразумение е наистина прекалено.
Историята е една, само се изкривява с годините, десетилетията, вековете, но преди всичко с промяна на чипа, който създават притежателите на политическата власт. Особено в комунистическите страни, където митологията имаше голяма важност заради липсата на икономически просперитет. Илинденското въстание не се е случило през XIII век, а преди 115 години, до не толкова отдавна имаше и живи свидетели, така че не е хубаво, когато от българското правителство казват: "въстанието географски принадлежи на Македония, но исторически е българско". Не само не е хубаво, но не е вярно, ако питат македонските историци.

За историята и така трябваше да спорят научни екипи от двете страни, само че какво послание изпраща ако се стига до караница на всеки Илинден, празникът, който трябваше двата "братски народа" да празнуват заедно?

От друга страна премиерът Зоран Заев работи на своя глава и допуска да бъде обект на социалните мрежи, на обществеността и политическите кръгове, когато смирено се извинява, че е казал, че "Илинденското въстание било македонско". Самият той казва, че е оставил суетата настрана, но не получава подобно отношение от изток. Договор с България все още не е приет от цялото общество в страната, неговите противници сега ликуват, техните думи получават гласност, а на поддръжниците им избиват козовете от ръкава. Договорът не е подкрепен нито от македонския президент Георге Иванов, който пък при неотдавнашното си посещение в София беше приет единствено от Радев, когато останалото политическо ръководство на България отказа да се срещне с него заради това, което стана на срещата със Заев и Никола Димитров. За да заживее в действителността, ще има нужда от много воля и разбиране, предпазливост в изявленията и коментарите. Да имаме обща история не е само по себе си достатъчен факт, защото единственото нещо, за което се съгласяваме, е, че София и Скопие са различни градове.

Не помагат, а и са смешни, заканите на София, че ще блокира евроинтеграцията на нашата страна. Целият свят бута Македония в НАТО, ама, ето, България нямало да даде. Ще даде. И сигурно няма да има нов анекс към договора. Затова, постарайте се да функционира това, което беше подписано с крайни мъки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Тълкуванията за това чие е Илинденско-Преображенското въстание извадиха отново на показ различията между България и Македония

„Телма“ (Македония): Тълкуванията за това чие е Илинденско-Преображенското въстание извадиха отново на показ различията между България и Македония

14 Август 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като миналата година в църквата Свети Спас в Македония и тази година в Благоевград отбелязаха заедно Илинденско-Преображенското въстание, българското и македонското правителство отново се натъкнаха на историята, при това точно на Илинден. Тълкуването на това, чие е въстанието отново извади на показ различията между двете страни, отбелязва в свой коментарен материал скопският телевизионен канал „Телма“.
Македонският анализатор Владимир Божиновски е на мнение, че и в България, но и в Гърция, когато искат да прикрият вътрешни сътресения или негативни нагласи за политиките на властта се вмъква въпросът за Македония, с цел да се отклони общественото внимание към друга тема. Според Божиновски, в момента в България това се използва в битката между властта и опозицията.
„Сега проблемът е, че нашето правителство не се справя добре с проблема и дава допълнителни аргументи на България да продължи с тази проблематика“, заяви Божиновски.
Той смята, че македонската страна може да се окаже с вързани ръце по отношение на евроинтеграцията с оглед на злоупотребата с историческите въпроси от страна на България, докато не бъде постигнато съгласуване на позициите между двете страни и на ниво власти и историци.
„Целта е да се постигнат определени позиции, които ще бъдат съгласувани с България и които по някакъв начин двете страни ще бъдат обвързани да не променят. Да не се случи обаче така, че поради това, че нещо не е добре дефинирано, България да го използва и да ни блокира по някои теми, защото точно така изглежда“, обяснява Божиновски.
Македония и България създадоха съвместна експертна комисия за решаване на открити исторически въпроси. От македонска страна Комисията се състои от пет историци. На въпроса на Телма за коментар от комисията за последните развития около Илинденско-Преображенското въстание те заявиха, че позицията им е да не коментират изявления на политици и смятат, че политиците трябва да се въздържат от коментари, защото така само усложнява нещата. Комисията проведе първото си заседание през юни в България, а следващата среща е насрочена за октомври в Македония.
Иначе, за македонските историци, Илинденско-Преображенското въстание е македонско и в никакъв случай не може да се счита за българско. Историкът Далибор Йовановски посочи, че никой не може да оспори правото на българите да го отбелязват, но забравят, че точно втори август е избран за ден на създаването на македонската държава.
„Ако илинденското въстание е чисто българско, защо партизаните са избрали да създадат македонската държава на 2 август“, заяви Йовановски и подчерта, че „Първият Илинден“, както го наричат в съседната страна, е македонско въстание.
„В нито един акт на МРО (Македонската революционна организация) и нито един на въстаниците не се споменава за присъединяване към България, а само самостоятелна държава“, допълва историкът.
При това Йовановски твърди, че не е оптимист, че такива важни исторически въпроси могат да се решат на маса, с комисии, които да ревизират историята.
„Проблемите ще се решат в този момент, когато престане да се отрича македонската идентичност“, твърди той.
Специалистът заяви още, че македонските историци никога не са отричали правото на другите да тълкуват историята така, както смятат, че трябва, а само са оспорвали изводите им.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Зоран Заев лъже доста цинично и не видях да се извинил за Илинденското въстание

Румен Петков, АБВ: Зоран Заев лъже доста цинично и не видях да се извинил за Илинденското въстание

14 Август 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Зоран Заев лъже доста цинично и не видях да се извинил за Илинденското въстание. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков във връзка с напрежението, което възникна след коментара на македонския премиер, че Илинденското въстание е македонско.
„Уважаван политик като Зоран Заев пропуска България в съвместната ни историята и второ – обявява Илинденско-Преображенското въстание за македонско. Аз не видях да се е извинил. Той направи една ретроспекция колко пъти е влизал в цветарски магазин да купува венци и цветя и да ги полага по паметниците. Лъже доста цинично. За човек, който лъже аз знам едно определение – лъжец. Той излиза и казва „Аз съм първия македонски политик, който е поднесъл цветя на паметника на Гоце Делчев в Благоевград“ – лъже. За първи път това се прави от вицепрезидента Марин и президента Борис Трайковски през 2003 година“, заяви лидерът на АБВ.
„Всъщност Георги Първанов е човекът, който има 15-ина срещи годишно със своите колеги от Македония и тогава Илинденско-преображенското въстание в действителност беше чествано като обща история. А сега Заев излиза и говори - участвали албанци, цигани, сърби, турци, само не българи. Да каже „аз направих грешка“. Историята не започва с него. Честването на въстанието има история и когато някой се опитва да я пренаписва, от това губи обществото“, каза още Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонското издание „Република“ цитира акад. Георги Марков: Драмата на македонците е, че дедите им са българи

Македонското издание „Република“ цитира акад. Георги Марков: Драмата на македонците е, че дедите им са българи

14 Август 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. Георги Марков, български учен и историк, без да подбира или да мери думите си, коментира бурята в България, което предизвика македонският премиер Зоран Заев с твърдението, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, преди да се извини, отбелязват в редакцията на близкото до кръговете на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издание „Република“.
„Не пречим на никого да се дефинира като македонец, но тяхната драма е, че дедите им са били българи. Затова не докосвайте гробовете на загиналите, за да вадите костите им и да ги помакедончвате! Защото това е морално престъпление“, цитира изданието думите на акад. Георги Марков от интервю за български ежедневник.
„До края на Втората световна война историята ни с Македония е обща! И това е българска история. Колкото и комисии да направим, няма начин да постигнем споразумение. Въпреки че знам, че политиците го искат", изрази увереност академикът.
Тайният сътрудник на Главна дирекция „Държавна сигурност", отбелязват от редакцията, е категоричен за „българския характер" на Илинденско-Преображенското въстание, твърдят от редакцията.
„Това е българско въстание според всички документи, а чуждестранните консули на големите държави казват, че българите участват в него. Никъде няма думата македонци", казва Марков, според който целта на въстанието е била да се изпълни Берлинския договор за политическа автономия на Македония и Одринска Тракия.
„Дългосрочната цел на революционната организация, която е българска, е, след него да се започне преход към присъединяването към Княжество България. Следвайки примера на Съединението между Източна Румелия и Княжество България, това трябваше да се случи с Македония и Одринска Тракия. Но Османската империя и нейните съседи са знаели, че това не бива да се допуска. Вместо това те са обещали реформи, които всъщност не се прилагат до Балканските войни", обяснява Марков.
Академикът от БАН се нахвърли а и върху „скопските фалшификатори", които, според него, разделят въстанието на Илинденско - на запад от река Места, в което участват 11 000 македонци, и Преображенско с около 4000 българи. „Истината е, че всички са били заедно и са били българи", казва Марков.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Градим приятелство с България, не трябва да забравяме кой ни помага

Зоран Заев: Градим приятелство с България, не трябва да забравяме кой ни помага

14 Август 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското електронно издание „Фактор“ цитира още едно изявление на министър-председателя Зоран Заев по повод напрежението, което възникна с България след коментарите му за характера на Илинденско-Преображенското въстание.
„Аз съм много внимателен човек. И правя всичко възможно за създаване на приятелство. Гледам да оставя суетата настрана. Република България е партньор на Македония“, подчерта Заев по отношение на изявлението на президента ни Румен Радев.
„България демонстрира това партньорство непрекъснато. Тя организира среща за Западните Балкани и ЕС. Подкрепя всички страни, включително и Република Македония", заяви Заев и добави, че министрите на външните работи на България и Гърция са се борили сякаш за собствената си родина, за да стане възможно Македония да получи дата за начало на преговорите.
„Повтарям всичко това, защото не е редно да ги забравяме. Трябва да уважаваме този, който ни помага! Македония винаги ще помага с всичко, от което се нуждае България. Призовавам всички ни да оставим настрана политическите интереси, голия популизъм и това, което ни прави по-малко внимателни", добави македонският премиер.
„Договорът за приятелство и добросъседство потвърди всичко това с нашите подписи. Ние все още трябва да уважаваме и да градим приятелството, което е от взаимен интерес за двете страни и преди всичко за бъдещите поколения. Вече отбелязваме общата ни история, тя е част от цялата ни история", отбеляза Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият депутат на Никола Груевски Александър Пандов към Заев за "илинденското извинение": Отиди да направиш свирка на Радев така, както знаеш, обилно, с лигавене, гледайки го в очите

Бившият депутат на Никола Груевски Александър Пандов към Заев за "илинденското извинение": Отиди да направиш свирка на Радев така, както знаеш, обилно, с лигавене, гледайки го в очите

13 Август 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият депутат от ВМРО-ДПМНЕ по времето на Никола Груевски Александър Пандов е поредната публична личност в Македония, която се нахвърли върху премиера Зоран Заев за извинението му към премиера Бойко Борисов във „Фейсбук“ , че е нарекъл Илинденско-Преображенското въстание македонско. Той съветва министър-председателят да отиде да направи публична свирка на президента Румен Радев, който не е доволен от извинението. Коментарът на бившия народен представител на Груевски се отличава с цинизма си, което обаче се хареса на множество негови сънародници, които харесаха публикацията му в социалната мрежа „Фейсбук“. А ето я и нея, без редакторска намеса.

„Минаха години Зоки, „Чакам те да дойдеш, чакам те със буйна страст“, му каза българският президент на нашия премиер. Е море зайко, до какво ниво падна, че на Радев не му е достатъчно, че си се извинил само на „Фейсбук“, та сега те вика да му направиш свирка пред всички. Такава, каквато ти си знаеш, с обилно лигавене, без задръжки, като за последен път да е, до свършване, а при това да го гледаш и в очите! Направи му на човека, няма да ти е за първи път, а бога ми, нито за последен. Лошото във всичко това е, че хората в България те възприемат като премиер на Република Македония и само заради този факт си мисля, че имат чувството, че чрез теб си правят майтап с всички нас. Така е Зоки, между другото, и за това унижение и бламиране, което ни правиш, ни се смеят целите Балкани, на 30.09 Македония ще бойкотира“, написа Пандов.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският писател Божин Павловски за „илинденското изявление“ на Зоран Заев: Трябваше ли да опропасти мандата си по този начин?

Македонският писател Божин Павловски за „илинденското изявление“ на Зоран Заев: Трябваше ли да опропасти мандата си по този начин?

13 Август 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Писателят Божин Павловски излезе с реакция за събитията около „илинденското изявление“ на македонския премиер Зоран Заев и последвалото извинение към българските власти, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Павловски констатира, че президентът на България Румен Радев ясно е дал да се разбере какво ще бъде качеството на договорите, постигнати от македонския министър-председател.
"Докато не преглътнем и майчиното си мляко, затова, че сме създали македонска държава срещу българската историография, ще бъдем изнудвани с тези блокади за присъединяване към НАТО и ЕС. Дадохме шанс на една също така малка страна на Балканите да се изживява като нас заради техните пусти Санстефански сънища ", написа Павловски във „Фейсбук“.
Той се пита дали и Гърция ще постъпи по същия начин, т.е. дали споразумението от Преспа е само началото на изнудването, тъй като се опасява, че в последствие ще се стигне до името на македонския език заедно с идентичността.
„В договора ясно е отбелязано, че Македония остава в Гърция, срещу Северна Македония. Значи, че следва диференциране на македонското от северномакедонското.
И как ще се държи Албания, когато се отвори Конституцията? Разбира се, изпълняване на всички искания от Тиранската платформа или дърпане на чергата изпод краката на Заев.
Разпадане на управляващата коалиция. Най-малкото,което ще поискат те е Северна Македония да бъде страна на два народа. До тук беше играта, че искаме гражданска държава.
Трябваше ли Заев да си опропасти мандата по този начин? Неговият успех би бил впечатляващ ако си имаше работа с искрени партньори. Но, за съжаление, ние за половин век живот във Федерацията не решихме нито един проблем, нито с Гърция, нито с България, нито дори с Албания.
Оставихме времето да заличи раните, след като сто пъти се опитахме да се договорим. Ако Заев не вярва, че Република Македония е правила много опити, да отиде в Държавния архив, за да се запознае с фактите.
Не мога да се начудя защо не даде предимство на предизборните си обещания, а падна право в лапите на пропагандата. Не искам да вярвам, че го доведоха на власт, за да им служи", смята Павловски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев апелира за освобождаване на отношенията между България и Македония от популизма, в отговор на Румен Радев

„Телма“ (Македония): Зоран Заев апелира за освобождаване на отношенията между България и Македония от популизма, в отговор на Румен Радев

13 Август 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Политическите интереси и голия популизъм да излязат от сътрудничеството между България и Македония, поиска в понеделник македонският премиер Зоран Заев в отговор на реакциите в България за неговото изявление, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
"Призовавам всички заедно да извадим политическите интереси, голия популизъм или това, което наистина ни предизвиква да бъдем недостатъчно внимателни, защото договора за приятелство сътрудничество и добросъседство потвърди това чрез нашите подписи там, но трябва да го подхранваме и надграждаме", заяви Заев.
На въпроса - "Ще се договорите ли за това чие е Илинденското въстание?", македонският премиер отговори:
„Значи, ние вече отбелязваме част от нашата обща история. И това е част от нашата обща история“.
Освен това той поиска от политиците, историците и експертите да бъдат внимателни и да допринасят за приятелството между страните.
„Телма“ припомня думите на президента Румен Радев, който смята, че Заев не се е извинил.
В отговор към Радев, Заев заяви:
„Аз съм внимателен човек и се опитвам да изграждам приятелство. Виждате, че оставям своята суета настрана и искам искрено да градя приятелство“, подчерта македонският премиер.
Според Заев Договора за добросъседство е инструмент, който затвори отворените между двете страни, но той трябва да се пази и надгражда. При това той повтори позицията, че не трябва да се забравя голямата помощ на България за Македония в ЕС и НАТО и как тя се е борила за нея.
Това, което се случва по линията Скопие – София, отбелязва скопската телевизия, бе коментирано и от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който смята, че споразумението с България, както и това с Гърция, съдържа скрити опасности.
„Става дума за още много неща, скрити опасности, които са проникнали от миналия период и за които ВМРО-ДПМНЕ предупреждаваше. Станахме свидетели на една такава опасност преди няколко дни, когато премиерът бе поставен в една много неизгодна ситуация да трябва да се извинява“, заяви Мицковски. По неговите думи, това е резултат от ексхибиционистката политика на правителството през изминалите 15 месеца.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Целувките на бате – на София трябва да й е ясно, че желанието на македонците за братска близост с българите не означава да приемат тезите за българския характер на македонския народ

„Плюс Инфо“ (Македония): Целувките на бате – на София трябва да й е ясно, че желанието на македонците за братска близост с българите не означава да приемат тезите за българския характер на македонския народ

13 Август 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. На София трябва да й е ясно, че желанието на македонците да изградят братска близост с българите все пак не означава, че трябва да приемаме тезите за българския характер на македонската нация и че в бъдеще всяко събитие от нашата обща история ще брандираме като българско. Това не са честни отношения между искрени приятели, не е добросъседство, пише Бранко Героски в статия за скопската електронна медия „Плюс Инфо“. Агенция „Фокус“ представя превод на публикацията без редакторска намеса.

„Всяка приказка си има начало. Така и приказката за „невнимателната“ изява, в която премиерът Зоран Заев определи Илинденско въстание като македонско, след което бе принуден да се обяснява, а българските държавници Бойко Борисов и Румен Радев накрая публично го порица, защото „извинението“ не бе според техните очаквания.
Тази приказва започна с целувките, с които Заев и Борисов потвърдиха договора за добросъседство между Македония и България. Този договор, между другите, предвижда част от нашата история да я третираме като обща с историята на българите. Не съм против този подход. Напротив. Но, Заев трябваше да знае, че по принцип целувките са въведение в „секса", а той от своя страна понякога поставя сериозни въпроси, най-сериозният от което е този за профилактиката.
Ясно ли това? От отношението на премиера и неговата служба за връзки с обществеността изглежда, че все пак не е ясно.
Да обясня. В случая не е същото да се каже, че Илинденското въстание е българско и да се каже, например, че въстанието е изиграло ключова роля за самобитността и държавността на македонската нация. Нюансите са изключително важни. А за кой ли път ще подчертая, че не е работа на Заев да „улавя" тези нюанси, но е негова отговорността да си намери хора в екипа, които да се грижат за публичните му изяви. Тези хора трябва да предвиждат всички възможни проблеми, да нюансират изявленията на своя шеф, а той да е задължен да ги научи на памет, за да не бъде никога „невнимателен“.
Ето колко е просто. А когато премиерът все пак сгреши, същите хора, малко по-запознатите и по-образованите, трябва да научат своя шеф, че и той е човек и има право на грешка, че не трябва да се „извинява“ и да усложнява ситуацията, а да решава проблемите малко по-елегантно. Как? Ето това вече е малко по-сложна задача, която нямам намерение да обяснявам публично. Има начин, ама изисква знание, умение и търпение.
Иначе, историята за характера и целите на Илинденското въстание е достатъчно ясна. В призива на Централния комитет на ВМОРО до Великите сили, преди въстанието се споменават Македония и Одринско. Крайната цел на въстанието е автономията на Македония. Във всеки един смисъл, значи, въстанието е македонско (без оглед на това кой как разбира значението на това определение), така както е факт и това, че в някои области в по-широкия регион в същото време са вдигнати и други въстания и бунтове срещу Отоманската империя.
Но, да се върнем в настоящето време. На София трябва да й бъде ясно, че желанието на македонците да изградят братска близост с българите все пак не означава, че трябва да приемаме тезите за българския характер на македонската нация и че в бъдеще всяко събитие от нашата обща история ще брандираме като българско. Това не са честни отношения между искрени приятели, не е добросъседство.
Всяка приказва си има своя край. Да се надяваме, че всички ще извлекат поука от този нещастен епизод и че краят ще бъде украсен с работата, която започна с първите целувки между двамата държавници. И че няма да чакаме следващия Илинден.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Георг Георгиев: В дипломацията нещата не стоят по същия начин, по който в авиацията

Зам.-министър Георг Георгиев: В дипломацията нещата не стоят по същия начин, по който в авиацията

12 Август 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Варна. В дипломацията нещата не стоят по същия начин, по който в авиацията. Това каза пред журналисти във Варна Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, във връзка с днешното изказване на президента Румен Радев, че българското правителство не е реагирало достатъчно по повод изявлението на Зоран Заев, предаде репортер на "Радио "Фокус" - Варна. "Когато възникне някакъв проблем или някакво недоразумение между държавите, първото, което правиш, не е да подходиш агресивно и да се опиташ да влезеш в една риторика, която впоследствие може да има много злощастни последици и политически, но и репутационни. Договорът, който ние сключихме с Република Македония съвсем ясно регламентира нашите взаимоотношения на добросъседство, партньорство и сътрудничество. Този договор лежи на една декларация от 1999 година, в която се задава духът на двустранни взаимоотношения между България и Република Македония. Всичко това, което ние направихме във всяка една посока както за подобряване на нашите добросъседски отношения посредством договора, посредством ангажимента, който България предприе по това да подпомага Македония по пътя на нейната евроатлантическа интеграция, но така също и когато сме се отнасяли отговорно към незаслужени критики, които сме получавали от другата страна на западната ни граница, българското правителство винаги е имало последователна и ясна политика", подчерта Георг Георгиев. Според него няма по-силна и по-еднозначна реакция на думите на македонския премиер Зоран Заев от това, което каза и премиерът Борисов, че тогава, когато е необходимо, думите ще имат своето значение и когато България разглежда своите мерки по разширяване на двете организации - НАТО и ЕС, ние ще си спомним за това какво са ни казали от Република Македония. "Смятам, че реакцията на премиера Заев беше навременна, той доуточни това, което е имал предвид и наистина не отива на държавния глава, предвид и генезиса на партията, която го номинира за поста, на който е той в момента, да отправя критики към българското правителство за начина, по който води то политиката спрямо Република Македония. Уверявам ви, че тя е такава, която едновременно пази националното ни достойнство, отстоява интересите ни, но и е в помощ на страна, с която ние имаме договор за сътрудничество и добросъседство", заяви Георг Георгиев.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Това надскачане кой е по-българин е безпредметно и излишно налива напрежение по тази ос

Министър Владислав Горанов: Това надскачане кой е по-българин е безпредметно и излишно налива напрежение по тази ос

12 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Варна. Това надскачане кой е по-българин е безпредметно и излишно налива напрежение по тази ос. Това каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на днешното изказване на президента Румен Радев, че българското правителство не е реагирало достатъчно по повод изявлението на Зоран Заев, предаде репортер на "Радио "Фокус" - Варна. "Правителството влезе веднага в контакт с македонския премиер и изчетох много внимателно неговата позиция, която изключително балансирано - така, както трябва да се случват нещата на Балканите, в дух на разбирателство, казва не само, че съжалява, че е прибързал и допуснал грешка в подобно изказване, но и коментира изключително големия принос от страна на България и българските политици от всички нива в последните няколко години по повод приноса на България за стабилността на Балканите и за проевропейското и пронатовско развитие на съседна Македония. В този смисъл това надскачане кой е по-българин е безпредметно и излишно налива напрежение по тази ос", заяви Владислав Горанов.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Българският президент не е видял никъде извинение от Зоран Заев

„Фактор“ (Македония): Българският президент не е видял никъде извинение от Зоран Заев

12 Август 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на България Румен Радев заяви, че написаното от македонския премиер във „Фейсбук“ не е било извинение, както твърдят българските медии, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„Вие чухте ли да има извинение? Аз не чух. Това във „Фейсбук“ не е извинение. Той (Заев) посочи, че се правят грешки, но не коригира мислите си. Не може всичко да се свежда до политически пиар и да не се мисли дългосрочно. Призовавам правителството на България да каже ясно дали е нарушена някоя от разпоредбите на договора за добросъседски отношения с Македония“, заяви Радев пред журналистите.
„Фактор“ коментира, че Заев не е направил конкретно извинение, но е изразил съжалението си във „Фейсбук“, че няколко дни по-рано каза „Илинденското въстание е македонско“, на което реагираха официални лица в България и лидери на партии от страната.
Медията отбелязва, че с цел да потуши напрежението, Заев е изразил съжаление в социалната мрежа, а българските медии са изтълкували това като извинение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Недопустимо е евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет

Президентът Румен Радев: Недопустимо е евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет

12 Август 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Варна. Недопустимо е за мен и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Това каза па време на посещението си във Варна президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. „Вие чухте ли, че има извинение, аз не чух. Това във Фейсбук не е извинение”, коментира държавният глава по повод изявлението на Зоран Заев през изминалите дни. „Той посочи за грешка, но не коригира думите си, а за мен е необходимо. Българското правителство не реагира така, както трябва", каза още президентът. Държавният глава добави, че не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически ПР. „Очаквам от българското правителство ясно заложени параметри и откровено споделени по формален начин на нашите отношения с Македония. Имаме всички основания за добросъседство и за включване на клаузите от този договор, разбира се, разширени в глава 35-а от преговорния процес на република Македония в Европейския съюз”, посочи Румен Радев.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев успокоява страстите в България след изявлението си за Илинденско-Преображенското въстание

„Телма“ (Македония): Зоран Заев успокоява страстите в България след изявлението си за Илинденско-Преображенското въстание

11 Август 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев се опита да успокои страстите в България след изявлението си, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Думите му предизвикаха реакция от страна на българския премиер Бойко Борисов, който призова Заев да бъде предпазлив в думите си, защото ще дойде момент, когато Македония ще се нуждае от гласа на страната му в Съвета на Европейския съюз, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Оставям всички да си мерят думите, защото са за негова сметка. Ако той (Зоран Заев) ги е изрекъл умишлено или то отново е за негова сметка. Защото, когато дойдем в Съвета на ЕС и трябва да дадем своето съгласие, ще си припомним тези неща. Моят съвет към всички е да бъдат по-предпазливи", бе коментарът на Борисов.
По-рано ръководителят на българската дипломация Екатерина Захариева подчерта, че Илинденско-Преображенското въстание може да е македонско от географска гледна точка, но исторически то е българско.
Заев не спомена конкретно изявленията за въстанието и реакцията в двете страни за това, но написа, че политиците понякога правят грешки. „Понякога правим и грешки, но Ви уверявам, че това е само небрежност, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство, затова подписахме договор за добросъседство и приятелство ", пише Заев.
В социалната мрежа „Фейсбук“ Заев припомня, че вече повече от година Македония и България отбелязват заедно съвместната си история, като привежда няколко примера за събития, чествани с участието на представители на двете страни.
Заев в текста на Facebook припомня, че Македония и България повече от една година честват общи части от историята между двата народа и няколко пъти заедно отбелязал исторически събития, споменавайки част от тях. Той увери критиците в Македония и България, че няма никаква дилема по отношение на приятелството и сътрудничеството между двете страни, които – съгласно думите му – са искрени.
Македонският премиер се обърна директно и към българската общественост с думите „скъпи приятели и братя“, като я призова да вярва в искреното приятелство между Скопие и София, което за няколко десетилетия в миналото е било „загубено“.
„Намерихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад“, написа още Заев в социалната мрежа. Същевременно той увери, че страната му не би могла да забрави за усилията, положени от Бойко Борисов и външния ни министър Екатерина Захариева в името на това Македония да получи дата за началото на преговори за членство в Европейския съюз.
„Нима можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО?", допълни Заев.
В заключение македонският премиер увери, че страната му е благодарна на България. Поради тази причина и занапред двете страни ще честват заедно „миналото и на основите на това минало ще продължаваме да градим общо бъдеще“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Бойко Борисов посъветва Зоран Заев да мисли два пъти преди да каже нещо

„Плюс Инфо“ (Македония): Бойко Борисов посъветва Зоран Заев да мисли два пъти преди да каже нещо

10 Август 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. Българският министър-председател Бойко Борисов, след обществените реакции в неговата страна заради изявлението на македонския му колега Зоран Заев, казал, че Илинденското въстание е македонско, му заръча да мисли два пъти преди да каже нещо, предава „Плюс Инфо“.
Според Борисов това е важно, защото е настъпило времето, когато страните членки на ЕС ще решат съдбата на Македония.
„Независимо дали го е казал това умишлено или неволно, това отива на негова сметка, защото когато става въпрос за ЕС и ние трябва също така да дадем съгласие, а ние в тези моменти ще си припомним тези неща. Моят съвет е да бъде по-внимателен“, заяви българският министър-председател.
По-рано лидерът на социалистите в България, Корнелия Нинова също разкритикува Заев и призовава Борисов да реагира на изявлението.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Шок след изявлението на Зоран Заев за македонското Илинденско-Преображенско въстание

„Република“ (Македония): Шок след изявлението на Зоран Заев за македонското Илинденско-Преображенско въстание

10 Август 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скорошното изказване на македонския премиер Зоран Заев, че Илиндеско-Преображенското въстание е македонско „разбуни духовете и се превърна в историческа тема, блокирайки колелата на иначе безпрепятствената дипломация между двете страни“, оцениха гостите в сутрешната програма на телевизия Bulgaria ON AIR, цитирани от приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“.
„Имам смесени чувства за това дали трябва да реагираме или не, защото ако трябва да реагираме на всичко, което идва от Македония, ще преекспонираме темата“, заяви журналистът Валери Тодоров в студионто на Bulgaria ON AIR и добави:
„Досега ние показваме толерантност, но България и Македония имат една идентичност и тя е българска“, категоричен е журналистът, според когото българската държава трябва ясно и категорично да каже своята позиция и тя трябва да бъде разпознаваема.
Според депутатът от ВМРО-БНД Любомир Милошев, за България е важно да следи пътя на Македония към ЕС и НАТО. „Най-отговорната позицията на българската държава е да подкрепя максимално присъединяването на Македония към ЕС и НАТО“, цитира македонската медия думите му. Милошев е обяснил още, че има комисия, която се занимава с историческите теми, в която спорните точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Не стихват реакциите в България: „Зоран Заев си играе с историята“

„Фокус“ (Македония): Не стихват реакциите в България: „Зоран Заев си играе с историята“

10 Август 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Дори една седмица след отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, в България не стихват реакциите по отношение на изявлението на македонския премиер Зоран Заев, който заяви в интервю пред местна телевизия, че „Илинденското въстание е македонско“. Българското общество е раздразнена и продължително напада Заев за думите му, пише македонският „Фокус“.
По-рано опозицията в съседната държава призова българския премиер Бойко Борисов да поиска обяснение от Заев. Министърът на отбраната Екатерина Захариева, отговори на това, че Илинденско-Преображенското въстание може географски е македонско, но исторически е българско, припомня медията.
Нещата са стигнали до там, че българските интелектуалци искат да се изпрати протестна нота до Макдония, продължава македонският „Фокус“ и цитира думите на политическия анализатор Боян Чуков, който обвини Заев, че прави замяна на тезите. „Не ме изненадва неговото изказване, той си играе с тезите и историята, както и с договора, постигнат между двете страни“.
Той смята, че реакциите на българската власт са закъснели и че е трябвало още на следващия ден след изявлението на Заев в българското МВнР да бъде извикан македонският посланик, за да му бъде връчена протестна нота. Той казва, че България трябва да вземе пример от гръцката политика спрямо Македония, продължава македонското издание.
Бившият министър на вътрешните работи на България и настоящ председател на АБВ Румен Петков заяви, че заради изявлението на Заев, България трябва да оспори преговорите на Македония с ЕС и НАТО.
„Няма Илинденско-Преображенско въстание за тях, за тях има само Илинденско въстание, в което са участвали македонци, гърци, турци, албанци и власи, но не и българи“, заяви той и поиска промяна в състава на работните групи между двете страни.
Въпреки че реакциите продължават една седмица, българският премиер Бойко Борисов отговори чак в четвъртък, като заповяда на Заев да се замисли два пъти, преди да каже нещо. Той заплаши, че Македония може да загуби подкрепата на България за присъединяване към ЕС, отбелязва македонската медия.
Заев пък тази сутрин изпрати успокояваща съобщение, в което призовава на преден план да се поставят приятелските отношения между двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев се извини на „приятелите и братята“ българи за коментарите си за Илинден

Зоран Заев се извини на „приятелите и братята“ българи за коментарите си за Илинден

10 Август 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев поднесе ивинения на „приятелите и братята“ българи на своята страница във „Фейсбук“ за думите си в телевизионно интервю пред „1ТВ“ от 4 август, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, като посочи, че коментарите са направени по „невнимание“ и са „грешка“ и този път не си позволи исторически интерпретации.
Това се случи един ден след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че, „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение“.

А ето и пълния текст на извинението към България:

„Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество.

Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени.
Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, стана първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклани на паметника на еврейския холокост.

Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад. Това е наш дълг пред децата ни. Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство.

Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за да получи Македония дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна.

Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО“, написа македонският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Искаме мир на Балканите, но не и да се пренаписва историята

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Искаме мир на Балканите, но не и да се пренаписва историята

9 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Вчера призовах държавните институции да изразят позиция по изказването на Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско и настъпи голямо объркване в главите на управляващата коалиция. Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа Фейсбук, съобщиха от пресцентъра на партията. "Вицепремиерът Каракачанов изведнъж се сети, че е "патриот" и поиска от другия вицепремиер Захариева веднага да реагира. Тя пък, вместо да го послуша, нападна БКП и Титова Югославия. И патриотът се спихна. Като капак на всичко това днес премиерът Борисов замете темата, казвайки, че когато дойде време да приемаме Македония в ЕС, ще се сети за тези думи и ще взема решение - бъдещо несигурно събитие", допълни тя. Според нея е бъдещо, защото поканата за Македония предстои, а несигурно, защото не се знае дотогава какъв акъл ще му дойде на премиера. "Толкова ли е трудно да се намери един български държавник, който прямо и отговорно да заяви: искаме мир и добросъседство на Балканите, но не пренаписвайте историята и не си решавайте вътрешните проблеми за сметка на нашата държава България", попита Нинова.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Нужни са политически преговори на най-високо ниво с Македония за посегателството върху историята ни

Румен Петков, АБВ: Нужни са политически преговори на най-високо ниво с Македония за посегателството върху историята ни

9 Август 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Трябват политически преговори на най-високо ниво - да се каже институционално, че непризнаването на българското участие в Илинденско-Преображенското въстание е посегателство върху нашата история и в средносрочна перспектива е предпоставка за териториални претенции. Това каза на пресконференция във Варна лидерът на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Варна. Петков коментира, че в момента явно има стремеж Сърбия да бъде „закопчана отвсякъде“ със страни-членки на НАТО. Неглижирането на българската история от страна на Македония обаче ще даде пълни основания на страната ни да спрем преговорния процес с Европейския съюз и НАТО. „Министерството на външните работи и парламентът трябва да се свържат незабавно с посланика на Македония у нас и да заявят, че се нарушава договора за междусъседство“, добави той.
Според Румен Петков втората важна стъпка е съставът на т. нар. Мултидисциплинарна комисия да бъде сменен с хора, които имат обективно отношение към историята, патриоти, хора, които ще се борят за българския национален интерес. Лидерът на АБВ припомни, че по време на тържествата за Илинден миналата година, единствено партията му е алармирала, че министър-председателят и председателят на парламента на Македония са постъпили изключително цинично спрямо историята на България. „За тях няма Илинденско-Преображенско въстание, а само Илинденско, в което са участвали македонци, турци, гърци, албанци, власи, но не и българи. Тогава всички политически партии и държавни институции си замълчаха. Когато преди два месеца се обяви намерението да се търси името Илинденска Македония, в България реагира единствено политическа партия АБВ“, каза още Петков. „Ние от АБВ твърдим, че е изключително груба грешка България да не участва в разговорите с Македония за името на държавата. Т.е. да си останат разговорите единствено между Гърция и Македония. Когато излезе вторият вариант със Северна Македония ние предупредихме, че това е предпоставка за посегателство срещу нашата история и бъдещи териториални претенции“, добави той. Лидерът на АБВ отбеляза още, че от БСП енергично са подкрепили идеята за Северна Македония, ВМРО и ГЕРБ също, а вчера и Корнелия Нинова, и Красимир Каракачанов са преповтаряли аргументите, които партията е изложила преди един месец.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще си спомня думите на Заев за Илинденското въстание, когато дойде време да изкажем становището си за присъединяването на Македония към ЕС

Премиерът Бойко Борисов: Ще си спомня думите на Заев за Илинденското въстание, когато дойде време да изкажем становището си за присъединяването на Македония към ЕС

9 Август 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Сливен Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение. Това каза пред журналисти премиерът във връзка думите на македонския премиер Зоран Заев, който в свое телевизионно интервю за 1TV от 4 август заяви, че Илинденското въстание е македонско.
Премиерът Борисов заяви, че всеки носи отговорност за собствените си думи. „Независимо дали е казано преднамерено или не, отговорността е на този, който го е изрекъл“, заяви той и допълни, че когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение.
Людмила ЙОРГОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия

Министър Екатерина Захариева: Не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия

8 Август 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за Агенция „Фокус“, потърсена с въпрос как ще коментира призива на лидера на БСП Корнелия Нинова към премиера Бойко Борисов да реагира на думите на Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско.
Ето какво заяви министър Захариева специално за Агенция „Фокус“:
„Чета призива на г-жа Корнелия Нинова към премиера незабавно да защити българските национални интереси от премиера Зоран Заев, който поставял на изпитания крехките основи на добросъседството.
Да, Илинденско-Преображенското въстание географски може да бъде наречено и македонско, и тракийско, но исторически е българско. Само преди дни премиерът Зоран Заев почете Гоце Делчев пред паметника му в центъра на Благоевград, където по време на цялото честване бе подчертан българският характер на Илинденско-Преображенското въстание за освобождението на Македония и Тракия.
Госпожо Нинова, бъдете спокойна, правителството се грижи за опазването на националните ни интереси.
Благодарение на нашата работа Република Македония ще стане член на НАТО и ще започне преговори с Европейския съюз, а българското знаме може спокойно да се вее в Скопие, докато звучи българският химн както се случи на фестивала „One Love“.
Не приемаме поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Същата партия-държава променяше насилствено идентичността на собствените си граждани и ги караше да се пишат македонци.
Политиката на противопоставяне е демоде. С това говорене вече само може да се губят избори. Питайте Груевски!“Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана, Борисов мълчи за думите на Заев, че "Илинденското въстание е македонско"

Корнелия Нинова, БСП: Историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана, Борисов мълчи за думите на Заев, че "Илинденското въстание е македонско"

8 Август 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Изчаках няколко дни премиерът да реагира на думите на македонския му колега Зоран Заев, че "Илинденското въстание е македонско", но той мълчи и до днес. Затова поемам отговорността да кажа следното: личното ми приятелство с г-н Заев, общите идеи и съвместната работа между БСП и СДСМ, общото бъдеще на двете страни като част от Европейския съюз и НАТО са много важни и ние държим на тях, но историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана. Това написа във "Фейсбук" председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя подчерта, че разбира сложната вътрешнополитическа ситуация в Република Македония, предстоящия референдум и деликатните баланси, но подчерта, че те не трябва да се решават за сметка на България и да не се поставят на изпитание крехките основи на добросъседството, градени с труд и надежда през последната година. „Призовавам премиера Борисов да се откаже от политиката на мълчаливо съгласие с такива изявления, защото по-късно това може да се върне като бумеранг срещу България“, заявява още Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нова терористична атака в Лондон. 14 август 2018 г.
Нова терористична атака в Лондон. 14 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.