НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Daily Express: Брюксел брои разходите от Брекзит: Петте страни, които ще бъдат засегнати най-тежко от Брекзит без споразумение

The Daily Express: Брюксел брои разходите от Брекзит: Петте страни, които ще бъдат засегнати най-тежко от Брекзит без споразумение

14 Август 2018 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Страните-членки на Европейския съюз вече броят потенциалните разходи от Брекзит без споразумение преди преговорите, които продължават след кратката лятна почивка, в която двете страни вярват че могат да отблъснат това, което ще се превърне в катастрофално за Брюксел членство, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Членките на ЕС може да приключат със загуби от над 500 милиарда паунда, докато се приготвят за търговски мита и допълнителни разходи свързани с напускането на Великобритания без споразумение, според нов доклад.
Според изследване, извършено от бившия съветник на Маргарет Тачър и председател на Икономистите за свободна търговия професор Патрик Минфорд, ЕС ще приключи с разходи от 433 милиарда паунда в търговски мита при споразумение със Световната търговска организация (СТО).
Държавите от ЕС ще понесат и спад от 1.5 процента в националния си доход при случай на излизане без споразумение, според отделно изследване на Международния валутен фонд (МВФ).
Изгубената икономическа продукция на ЕС ще струва на Блока близо 189 милиарда паунда, оставяйки индустриите на страните-членки потенциално разорени.
Ирландия, Италия, Франция, Белгия и Германия ще бъдат сред най-големите губещи в Евросъюза. Ето как могат да бъдат засегнати.

Ирландия

Дъблин ще получи солиден 4-процентов удар на своето БВП като резултат от Брекзит без споразумение – най-тежкият от всички членки на ЕС.
МВФ прогнозира, че заради високо интегрирания характер на ирландската и британската икономики, Ирландия може да се изправи пред значителни последствия като резултат.
Дъблин разчита сериозно на трансграничната търговия със Северна Ирландия. През 2016 година Северна Ирландия е изнесла стоки и услуги на стойност 4 милиарда паунда на юг.
Ирландия е изнесла близо 1.3 милиарда паунда в стоки през същата година, според собствените им данни.

Франция

Търговският излишък на Париж с Великобритания от 4 милиарда паунда ще бъде изложен на значителен риск, ако не бъде постигнато споразумението за излизане.
Жералд Дарманиан, бивш френски финансов министър, заяви че Брекзит без споразумение ще бъде „катастрофа“ за потока на стоки между Великобритания и Континента.
Франция е ядосана и защото планирането на Европейската комисия реши да изключи френските пристанища от новите търговски маршрути между Ирландия и Континента.
Това означава, че крайбрежните пристанища на Париж може да изгубят милиарди от европейско финансиране, с което да помогнат за увеличаване на капацитета си след Брекзит.

Германия

Берлин понастоящем се наслаждава на търговски сделки с Великобритания на стойност 61 милиарда паунда, за които Федерацията на германските индустриалци (ФГИ) предупреждава, че са изложени на риск при случай на излизане без споразумение.
ФГИ се тревожи заради увеличеното напрежение в търговията с Великобритания след Брекзит. Островът е вторият най-голям износен пазар за германските автомобилопроизводители.
Митнически такси от 2 милиарда паунда на година ще бъдат прибавени към разходите на германски автомобили, закупувани от британски потребители при случай на Брекзит без споразумение.
През изминалата година, 950 000 автомобили произведени от Фолксваген, БМВ и Мерцедес са били регистрирани във Великобритания като част от вноса на германски автомобили на стойност 20 милиарда паунда.

Белгия

Брекзит без споразумение „ще нарани белгийската икономика много сериозно“, според шокиращите предупреждения на финансовия министър на страната Йохан ван Овертвелт.
Страната ще загуби около 42 000 работни места само във Фламандския регион.
Ван Овертвелт заяви: „Белгия е четвъртият по-големина износител, по номинални сметки, във Великобритания, в паритет с Франция, която е много по-голяма страна. При този случай, ако Брекзит поеме по грешния път, т.е. твърд Брекзит, това ще нарани белгийската икономика много сериозно. Говорим за хиляди и хиляди работни места, зависещи от бизнеса с Великобритания“.

Италия

Рим ще трябва да допринася с допълнителни 900 милиона паунда на година в хазната на Брюксел, за да запълни дупката, оставена от Брекзит.
Фермерите в страната също са притеснени, че всякакви ограничения в свободната търговия между Италия и Великобритания ще разорят тяхната индустрия.
Роберто Монкалво, президент на италианския фермерски съюз „Колдирети“ заяви, че излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 година ще „отслаби“ фермерската индустрия и износната търговия на Италия.
Той предупреди, че италианското земеделие „не може да плати цената на Брекзит“.
Те се опасяват от предполагаемо съкращение на 2.7 милиарда евро (2.3 милиарда паунда) от бюджета на Общата селскостопанска политика, нещо което би имало сериозен удар върху 800 000 италиански ферми.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Обществената подкрепа за нов референдум расте, покрай вътрешното разделение около плана за Брекзит на Тереза Мей

The Independent: Обществената подкрепа за нов референдум расте, покрай вътрешното разделение около плана за Брекзит на Тереза Мей

14 Август 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обществената подкрепа за нов референдум върху споразумението за Брекзит на британския премиер Тереза Мей, е нараснала значително през последния месец, покрай дълбокото разделение върху нейния подход към излизането от Европейския съюз, пише британският вестник The Independent.
Анкета, направена за The Independent, разкрива подкрепа за ново публично гласуване върху каквото и да е споразумение, която е нараснала с четири пункта за същия период от седмици.
Анкетата на „BMG Research“ разкрива и увеличаваща се подкрепа за замяна на Тереза Мей, ако нейният кабинет не може да договори споразумение, а дори по-голямо мнозинство вярва, че незабавни генерални избори ще са необходими при такъв вариант.
Изследването идва покрай намаляващата обществена подкрепа за плана на Тереза Мей за Брекзит и нарастващото несъгласие в собствената ѝ партия, а някои хора „от кухнята“ смятат, че смяна на лидерството в партията е възможно още през тази година.
Преди един месец, анкетьори запитаха близо 1 500 респонденти: „Трябва ли да бъде постигнато споразумение за Брекзит между Великобритания и ЕС, до каква степен бихте подкрепили или опонирали провеждането на референдум, който да запита обществеността дали приема или отхвърля условията на споразумението?“
По онова време 44 процента са подкрепили идеята, 27 процента са били против, 15 процента не са имали твърдо мнение, докато 14 процента са заявили, че не знаят.
Четири седмици по-късно, покрай увеличаващото се публично разделение върху плана за Брекзит на Тереза Мей, както вътре в Консервативната партия, така и навън, 48 процента вече искат нов референдум.
Противниците на тази идея също са намалели с три пункта, след като само 24 процента са против нов референдум за Брекзит, 16 процента нямат твърдо мнение и 11 процента твърдят, че не знаят.
Анкетата на „BMG“ разкрива и че отношението към британския премиер също се е втвърдило от юли насам, когато 46 процента от хората смятаха, че тя трябва да бъде заменена ако не може да постигне споразумение, докато през този месец процентът се е увеличил до 49.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Членовете на Консервативната партия около Джейкъб Рийс-Мог очертават собствен план за твърд Брекзит

The Times: Членовете на Консервативната партия около Джейкъб Рийс-Мог очертават собствен план за твърд Брекзит

14 Август 2018 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативните привърженици на Брекзит планират да контрират премиера Тереза Мей като публикуват свой собствен „позитивен“ план за твърд Брекзит, пише британският вестник The Times.
Започната е работа по написването на политически документ, който ще бъде публикуван следващия месец, очертаващ предимствата за Великобритания от напускането на Европейския съюз и създаване на икономически отношения според условията на Световната търговска организация (СТО). Очаква се този документ да има подкрепата на 60 до 80 от консервативните депутати, увеличавайки натиска върху министър-председателя преди партийната конференция в Бирмингам.
Въпреки, че документът все още се разработва, става ясно че той ще позволи да бъде сключено евентуално споразумение за свободна търговия от канадски тип, но единствено ако Европейският съюз отстъпи в исканията си за ирландската граница. Ако ЕС откаже, Великобритания ще разчита единствено на механизмите на СТО, според документа.
При споразумение от канадски тип, няма да има мита върху търговията между Великобритания и ЕС, но Островът няма да бъде част от единния пазар или митническия съюз. Хартиеният документ се ръководи и организира от Джейкъб Рийс-Мог, председател на Европейската изследователска група (ЕИГ) на британските депутати консерватори. Той работи с бившия министър по въпросите за Брекзит Стив Бейкър върху план да създаде „алтернативно виждане“ на правителствения „бял лист“.
Те възнамеряват да съгласуват документа като „обща позиция“ от консервативните членове на ЕИГ, противно на официалната позиция на парламента, очертана в „белия лист“ от Чекърс (официалната резиденция на британския министър-председател).
Притеснението сред съветниците на Тереза Мей е, че подобна демонстрация на сила от дясното крило на Консервативната партия ще обезкуражи Брюксел от навлизане в сериозни преговори с нейните предложения, защото от там ще изчислят че Мей няма да има нужното мнозинство да прокара плана си през Уестминстър.
Висшестоящи фигури в ЕИГ вярват, че Брюксел очевидно ще отхвърлят предложението на Мей така или иначе. „Ясно показахме, че не приемаме предложенията от Чекърс, но има признание че трябва да създадем някаква алтернатива“, заяви един от тях. „Трудната част ще бъде да стигнем до обща позиция, под която всеки да може да се подпише, но съм уверен че ще можем да постигнем това“.
Друг източник заяви: „Работим, за да създадем един позитивен политически документ, който ще предприеме реалистичен подход, очертавайки какво е възможно в рамките на резултата от референдума“.
В „The Times today“, консервативният бивш министър Лорд Питър Лили, който е член и на ЕИГ, пише че докато търговско споразумение от канадски тип ще бъде „най-добрият вариант“, вариант без споразумение „ще бъде вторият най-добър“.
„Планът от Чекърс е замиращ и споразумението, предложено от ЕС през март, е неприемливо, защото „ирландската спирачка“ означава разделяне на Обединеното кралство“, пише той. „Никаква сделка е вероятна и ще бъде вторият най-добър вариант, позволявайки да се преговаря и постигне по-добро споразумение на по-късен етап“.
Британски и европейски преговарящи ще проведат „технически разговори“ през тази седмица, за да опитат да постигнат някакво споразумение за ирландската граница, която Брюксел твърди че е въпрос на „абсолютна спешност“. Според информациите Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, и Доминик Рааб, министърът по въпросите за Брекзит, няма да присъстват, но ще направят съвместно изявление през следващата седмица.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сър Винсънт Кейбъл: Парламентът може да насрочи референдум в рамките на седмици

Сър Винсънт Кейбъл: Парламентът може да насрочи референдум в рамките на седмици

13 Август 2018 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Парламентът може да насрочи референдум в рамките на седмици, заяви лидерът на либерал-демократите Сър Винсънт Кейбъл, цитиран от The Independent
Сър Винсънт Кейбъл заяви, че е възможно да се узакони нов референдум в рамките на седмици и да се проведе преди изтичането на процеса по член 50.
В реч по време на митинг, организиран от кампанията за нов референдум, сър Кейбъл отхвърли опасенията на "фанатиците" на Брекзит, че няма време за внасяне на законодателство чрез парламента за втори референдум.
"Те грешат, ако не подвеждат умишлено хорат. Ако парламентът може да приеме закони за национализиране на банките по време на финансовата криза в рамките на няколко дни, тогава можем да осигурим законодателството, което да позволи на хората да имат право на последно решение в рамките на седмици ", казва той.
Но в оценката на референдума от 2016 г. избирателната комисия препоръча законодателството да бъде ясно поне шест месеца преди датата на гласуване.
Седем месеца бяха необходими на парламента, за да изготви законодателството за предишния референдум, което означава, че депутатите ще трябва да работят с извънредно бързи темпове, за да приемат ново законодателство, ако трябва да се съобразят с препоръките на избирателната комисия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: Увеличават се желаещите Великобритания да остане в Европейския съюз

The Observer: Увеличават се желаещите Великобритания да остане в Европейския съюз

12 Август 2018 | 02:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Увеличават се желаещите Великобритания да остане в Европейския съюз, пише британският седмичник The Observer.
Повече от 100 избирателни секции в Уестминстър, които гласуваха да напуснат ЕС, вече прехвърлиха подкрепата си за оставане, според нов анализ, коментиран от изданието.
В констатациите, които биха могли да окажат значително влияние върху парламентарната битка за Брекзит по-късно тази година, проучването заключава, че на повечето места във Великобритания сега от избирателите, които искат да останат в ЕС преобладават.
Анализът, една от най-изчерпателните оценки на настроенията след референдума, предполага, че тази промяна се дължи на съмнения между избирателите, които подкрепиха напускането.
В резултат на това тенденцията е най-силна в северната част на Англия и Уелс - сърцевината на лейбъристите, сред които изглежда, че се променя настроението спрямо Брекзит. Развитието ще натрупа допълнителен натиск върху Джеръми Корбин, за да смекчи опозицията на партията да преосмисли напускането на Великобритания от ЕС.
Изследователи от фирмата за анализ на потребителите на Focaldata събраха разбивката, като моделираха две анкети на YouGov от повече от 15 000 души, проведени преди и след като Тереза Май публикува предложената от нея сделка за Брекзит на 6 юли.
632 избирателни района в Англия, Шотландия и Уелс бяха разгледани в проучването. Установено е, че в 112 настроението на избирателите е променено от напускане към оставане. Новият анализ показва, че сега има 341 избирателни района с мнозинство за оставане, в сравнение с 229 района на референдума.
Една район в Шотландия и 97 в Англия са променили настроението си, докато 14 от 40-те района в Уелс са се променили от позицията към оставане. Като цяло, моделът поставя оставането с 53% подкрепа срещу 47% подкрепя за напускане.
Това показва, че сега има мнозинство за оставане в Шотландия и Уелс - което означава по-голям натиск върху Съюза след Брекзит. Младите гласоподаватели и тези от етническите малцинства също насочват преференциите си към оставане.
Този резултат идва на фона на необходимостта премиерът да преговаря за гласове в Долната камара за Брекзит по-късно тази година, както и перспективата за парламентарно гласуване на окончателната сделка за Брекзит. Вече се изготвят плановете и от опонентите на Мей да се опитат да наложат нов референдум или избори.
В събота лидерът на либералните демократи сър Винс Кейбъл заяви, че тези опоненти трябва да работят заедно, за да дадат шанс на хората да кажат думата си. "Трябва да работим без значение на партийните различия", каза той, като говори в Бристол на първото от поредица регионални митинги в планирано лято на действие от кампанията за гласуване на народа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Оказват натиск върху Тереза Мей  заради плана и за споразумение след Брекзит

Daily Express: Оказват натиск върху Тереза Мей заради плана и за споразумение след Брекзит

9 Август 2018 | 04:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Оказват натиск върху Тереза Мей заради плана и за споразумение след Брекзит, пише британският вестник Daily Express.
Привърженици на „твърдия“ Брекзит са събрали 50 хиляди подписа, с които искат да окажат натиск върху британския премиер да изпълни волята на референдума.
Става ясно, че министри от кабинета, както и различни политически кръгове от своя страна настояват Великобритания да направи всичко възможно да сключи споразумение с ЕС независимо от компромисите и да не се допусне Брекзит без споразумение.
В писмото, придружаващо подписката се казва „Десетки хиляди избиратели стоят зад нас и нашите подписи, настоявайки Вие да изпълните желанието на британското общество да се изпълни решението на референдума“
Представител на кампанията казва: „Ние изпратихме съобщение, ясно и високо, до върховете на правителството, от името на десетките хиляди подписали петицията, че плановете на Тереза Мей за Брекзит са напълно неприемливи.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Европейската комисия заяви, че ЕС не трябва да бъде обвиняван, ако Великобритания излезе без договор

The Independent: Европейската комисия заяви, че ЕС не трябва да бъде обвиняван, ако Великобритания излезе без договор

7 Август 2018 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия разкритикува британското правителство, настоявайки, че ЕС не трябва да бъде обвиняван, ако Великобритания излезе от него без споразумение, пише The Independent.
„Преговарящите работят ден и нощ, 24 часа на денонощие, седем дни в седмица, за да има споразумение“, пише в заявление на ЕК, което опровергава думите на министъра на търговията на Великобритания Лиъм Фокс, че нейното „бездействие“ увеличава шансовете за Брекзит без споразумение. От там допълниха, че следващият кръг преговори ще се проведе между 16 и 17 август.
„Дневният им ред ще се публикува в скоро време“, уточниха от ЕК.
Междувременно британското правителство не подкрепи думите на Лиъм Фокс, заявявайки, че продължава да работи над споразумение, „което не само да съвпада с интересите на Великобритания, но и на ЕС с неговите 27 страни членки“.
От там уточниха, че все пак „министърът на търговията има право да казва, че има риск преговорите да са неуспешни и затова правителството трябва да се подготви за всяка възможност“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей е убедена в постигането на договореност с Брюксел

The Guardian: Тереза Мей е убедена в постигането на договореност с Брюксел

6 Август 2018 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей е убедена в постигането на договореност с Брюксел, пише британският вестник The Guardian.
От Даунинг Стрийт настояват, че Тереза Май е уверена в сключването на сделка с Брюксел, въпреки твърдението на Лиъм Фокс, че Великобритания изглежда ще напусне ЕС, без да постигне споразумение.
Правителствени източници посочиха, че изказването на министъра на международната търговия в неделя е част от умишлена стратегия, да се говори за перспективата за Брекзит без споразумение, за да постави лидерите на ЕС под натиск да приемат плана на премиера
Министрите обаче са все по-загрижени за това, че решимостта на Брюксел да се придържа към червените си линии, въпреки обиколката на британската дипломация през последните дни, включително срещата с френския президент Еманюел Макрон, може да предизвика неприятности.
Министърът на търговията Лиъм Фокс определи в неделя шансовете Брекзит без споразумение" на "60-40", въпреки че и двете страни заявиха, че искат да постигнат споразумение относно условията за напускане на Обединеното кралство от блока през март 2019 г.
Той обвини непримиримостта на машината в Брюксел за нарастващия риск от липса на сделка. "Европейският съюз е длъжен да определи дали иска да запази идеологическата чистота на Еврокомисията за сметка на реалните икономики на страните", каза той.
Външният секретар Джереми Хънт заяви, че Брекзит върви към ситуация на липса на споразумение поради случайност засилвайки предупрежденията си за евентуален срив в преговорите. "Това не проект „страх“ а проект „реалност“".
Един от източниците на кабинета каза: "Ние сме казвали на бизнеса в продължение на две години, че няма да се достигне до липса на споразумение и все още вярваме, че това е много малък шанс, но това не е 0% шанс, така че правителството трябва да се подготви.
"Съществува събуждане в Европа на вредите за тях, ако няма сделка, и че повечето държави-членки нямат планове за това.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: Министърът на търговията на Великобритания заяви, че Брекзит „без споразумение“ става все по-вероятен

Daily Mail: Министърът на търговията на Великобритания заяви, че Брекзит „без споразумение“ става все по-вероятен

5 Август 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на международната търговия на Великобритания Лиъм Фокс заяви, че е напълно възможно Великобритания да не успее да постигне споразумение „по развода“ с Европейския съюз преди да го напусне следващия март, пише Daily Mail.
Лиъм Фокс заяви, че „несговорчивостта“ на служителите на ЕС „ни тласка към никаква сделка“. Той определи възможността Великобритания да излезе от Съюза без споразумение на 60%.
Разговорите по Брекзит са в застой, а британското правителство се опитва да упражни натиск върху останалите 27 държави от ЕС, за да постигне компромис, като подчертава икономическата вреда, причинена от Брекзит „без споразумение“, който налага тарифи и други бариери пред търговията между ЕС и ЕС.
Блокът смята, че Великобритания до момента не е направила реалистични предложения. Консервативното правителство на британския премиер Тереза Май е разделено на това колко тясна трябва да бъде бъдещата икономическата връзка с блока.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Предупреждението на гуверньора на Bank of England раздразни привържениците на „твърд“  Брекзит

Huffington Post: Предупреждението на гуверньора на Bank of England раздразни привържениците на „твърд“ Брекзит

5 Август 2018 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Предупреждението на гуверньора на Bank of England Марк Карни, че напускането на Съюза без споразумение е „крайно нежелателно“ раздразни привържениците на „твърд“ Брекзит.
Карни заяви в петък, че шансовете за Брекзит без споразумение са „неприятно високи“ и политиците трябва „да направят всичко възможно да го избегнат“
Джейкъб Рийс-Мог, който ръководи консервативната про-Брекзит група, заяви: "Марк Карни отдавна е бил една от водещите фигури на Проекта „Страх“, чиято репутация за неточно и политически мотивирано прогнозиране накърни репутацията на Английската централна банка."
Иън Дънкан Смит повтори коментарите на Рийс-Мог, казвайки по радио ВВС, че Брекзит без сделка не съществува.
Бившият секретар по въпросите на труда и пенсиите заяви: "Липсата на споразумение се представя, сякаш има някакъв външен мрак, в който Великобритания ще попадне и там никой друг не съществува.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лиъм Фокс: Вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава

Лиъм Фокс: Вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава

5 Август 2018 | 02:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава, заяви министърът на търговията на Великобритания в интервю за The Sunday Times.
Той определи шансовете за Брекзит без споразумение на 60:40, като категорично обвини "непримиримостта" на Европейската комисия.
Фокс обвини еврократите, че поддържат "религиозна мания" относно правилата на ЕС, а не мислят за "икономическото благосъстояние", което би довело до "само един резултат".
Неговото мнение идва на фона на нарастващите опасения за потенциалния колапс в преговорите. Даунинг стрийт отказа да каже какво е постигнала Тереза Май, когато премиерът посети френския президент Еманюел Макрон в южната част на Франция в петък, за да обсъди проекта си за за бъдещи отношения с ЕС.
Говорейки, след края на търговска мисия в Япония, Фокс заяви, че преди това не е мислил, че перспективите за Брекзит без споразумение са "повече от 50:50", но рискът от липса на търговска сделка се е увеличил.
"Мисля, че непримиримостта на комисията ни принуждава да не се договорим", каза той. "Ние изложихме основата, на която може да се постигне сделка, но ако ЕС реши, че религиозната мания на неизбраните европейски бюрократи има предимство пред икономическото благоденствие на хората в Европа, то това е Брекзит на бюрократите а не на хората [и] тогава ще има само един резултат. "
Фокс обвини главния преговарящ на Брюксел Мишел Барние, че е отхвърлил предложенията на Великобритания, "защото никога не сме го правили", и твърди, че "това увеличава шансовете за напускане без споразумение“
Той призова ЕС да даде свои собствени отговори. "Ако те не харесат една сделка, която сме поставили на масата, тогава нека те да предложат нещо , което би било приемливо за нас", каза той. "ЕС е длъжен да определи дали те искат идеологическата чистота на Европейската комисия да бъде поддържана за сметка на реалните им икономики".
Фокс разясни, че изправянето на ЕС пред рисковете от липсата на сделка е част от стратегията на правителството. "Мисля, че е от съществено значение напускането на Съюза без сделка да изглежда вероятно за Брюксел", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Тереза Мей търси помощта на Еманюел Макрон за заобикаляне на Брюксел

New Europe: Тереза Мей търси помощта на Еманюел Макрон за заобикаляне на Брюксел

4 Август 2018 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Великобритания желае да засили преговорите за Брекзит според новия британски министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб, след първата му среща с главния преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние в Брюксел и преди формалните преговори между Брюксел и Лондон, които ще продължат на 13 август. Паралелно с тези преговори, британският премиер Тереза Мей ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в замъка Брегансон, официалната резиденция на държавния глава на Франция, през уикенда, в опит да даде нов живот на застоялите преговори за Брекзит, пише електронното издание New Europe.
Мей е под натиск да сключи сделка, тъй като крайният срок за финализирано споразумение наближава бързо. В случая, че двете страни не успеят да постигнат решение, Великобритания рискува да напусне ЕС без план. Докато този сценарий започва да изглежда все повече и повече вероятен, собствените министри на Тереза Мей започват да стават все по-критични към неспособността ѝ да избегне това, което може да се превърне в катастрофално икономическо развитие за Великобритания след Брекзит.
По време на скорошна визита в Париж, новият външен министър на Великобритания Джереми Хънт за пореден път предупреди за опасността от напускане на Евросъюза без търговско споразумение между двете страни, заявявайки че цената на провален развод ще тежи колкото на Великобритания, толкова и на Европа и по-късно добави, че „рискът от бурен развод“ остава реална възможност.
Новите надежди на британския премиер са да заобиколи преговарящите на Брюксел и да убеди отделните държавни лидери от 27-те страни-членки на ЕС за важността от постигане на компромис преди срещата на върха на ЕС в Залцбург през есента, за която Мей се надява, че ще задържи вратата отворена за постигане на Брекзит.
Тази надежда, обаче, беше попарена още от началото, след като Макрон даде да се разбере, че не би си позволил да подкопае съвместните усилия на ЕС. Той дълго време отхвърляше опитите на британските преговарящи да разделя и владеят 27-те членки на ЕС, което той вижда като опит за отслабване на преговорната позиция на Блока.
Франция е известна като заемаща твърда позиция в преговорите за Брекзит, особено по отношение на финансовите услуги, поради очакванията на Париж, че ще бъде новия дом на водещите световни банкови институции, след като те зарежат Лондон, който е международната финансова столица, за сметка на град, който се намира в пределите на ЕС.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Гуверньорът  на Bank of England предупреждава, че опасността  от Брекзит без споразумение е „неприятно голяма“

Huffington Post: Гуверньорът на Bank of England предупреждава, че опасността от Брекзит без споразумение е „неприятно голяма“

4 Август 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Гуверньорът на Bank of England Марк Карни предупреждава, че опасността от Брекзит без споразумение е „неприятно голяма“ пред ВВС Радио 4, цитиран от британският вестник Huffington Post.
Карни заяви, че ако Великобритания не успее да сключи търговска сделка с ЕС, това би означавало "по-високи цени за определен период от време" за британските потребители
Помолен да обясни на хората, Карни говори за "нарушаване на търговията, каквато я познаваме", преди да добави: "В резултат на това, нарушение на нивото на икономическата активност, ще се установят по-високи цени за определен период от време".
"Нашата работа в Bank of England е да се уверим, че тези проблеми няма да засегнат финансовата система, така че хората ще имат право да се тревожат за липсата на сделка за Брекзит, като вероятността за това е неприятно голяма, но да не се тревожат за парите си в банките."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Британският премиер предприема офанзива да убеди европейските лидери през главата на Мишел Барние

Daily Express: Британският премиер предприема офанзива да убеди европейските лидери през главата на Мишел Барние

4 Август 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер предприема офанзива да убеди европейските лидери през главата на Мишел Барние, пише вестник Daily Express.
Тереза Мей прекрати почивката си на брега на езерото Гарда, за да посети френския президент в южната част на Франция, като се опита да го убеди в ползата от нейния план да създаде задълбочено и тясно партньорство с ЕС.
Дискусиите бяха обгърнати в тайна, като двамата само позираха за снимки и публично размениха топли думи.
Разбираемо е, че освен няколко служители присъстваха само съпругът на премиера Филип Май и съпругата на Макрон Бриджит, които се присъединиха към тях за вечеря.
Източници в Брюксел обаче заявиха, че президентът Макрон е основната пречка за постигането на споразумение за Брекзит, тъй като Франция е последният глас, който отхвърля компромисите, предложени от Обединеното кралство.
Източник на Елисейския дворец отрече, че Франция е основната пречка, казвайки пред френския вестник Le Mond: "Липсата на споразумение за оттеглянето не е сценарият, който желаем както ние, така и нашите партньори".
Въпреки това източникът заяви, че няма да има официално изявление или споразумение от срещата и че Брюксел все още взема ключовите решения.
Британски служител се съгласи, казвайки: "След това няма да има декларация. Това е просто рутинна работна среща.
Това ще бъде четвъртата среща на високо равнище между британските и френските политици във Франция за осем дни, тъй като британските представители лобират пред партньорите
Преди срещата си с френския президент също така се оказа, че Терза Мей е имала разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който наблюдатели виждат като предложение за преговори.
Дискусиите са последвали предупреждения на външния министър Джеръми Хънт при посещения в редица европейски столици, че ЕС рискува "липса на споразумение", което би означавало, че няма да получи сметката за раздялата от 39 милиарда долара и ще понесе последиците от изгубения достъп до пазара в Обединеното кралство.
Невъзможността да се сключи споразумение и да се продължи съгласно условията на Световната търговска организация (СТО), може да бъде много благоприятно за Обединеното кралство, като страните, работещи при тези условия, се справят три пъти по-добре от страните-членки на ЕС, пише вестникът
Преди разговорите дипломат от ЕС заяви пред "Експрес", че от някои държави-членки нараства натискът за промяна на твърдата линия на Брюксел от главния преговарящ Мишел Барние.
Източникът каза: "Мишел Барние все още е главният преговарящ на ЕС-27, но неговите насоки за водене на преговори са определени от държавните глави.
"Посещавайки Макрон и Меркел, премиерът Мей действа през главата на Барние и неговите позиции може да се променят под натиск."
Разбираемо е, че германците са отворени за отстъпки, а канцлерът Меркел е одобрила спорния план на Мей, който създава общи правила за движението на стоките, но изключва услугите.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей и Еманюел Макрон проведоха неформални разговори за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей и Еманюел Макрон проведоха неформални разговори за Брекзит

4 Август 2018 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Брегансон. Тереза Мей и Еманюел Макрон проведоха неформални разговори за Брекзит, пише британският вестник The Guardian.
Срещата беше представена във френската преса като отчаян опит на британския премиер Тереза Мей да получи от френския президент Еманюел Макрон подкрепа за плана си за Брекзит.
Срещата се е състояла в лятната резиденция на френския президент на средиземноморското крайбрежие, като британският премиер пристигна от италианското езеро Гарда, където е на почивка в момента.
Каквито и да са очакванията на Тереза Мей, Макрон ясно заяви, че няма да направи нищо, за да подкопае усилията на избрания от ЕС преговарящ, Мишел Барние.
"Планът беше да отидем в Брегансон, която освен лятна резиденция е и място за работа, а британският премиер завърши почивката си в Италия, ние предложихме срещата да се състои тук", заяви източник в офиса на Макрон.
Мей ще представи "позицията на Лондон за разговорите за Брекзит и бъдещите му отношения с ЕС", каза източникът. "Това ще предостави възможност да се изясни британското предложение и да се обсъди политическият контекст."
Макрон отдавна е отхвърлил опитите на британските преговарящи да „разделят и владеят“, отказвайки да се включи лично в преговорите и потенциално да отслаби позицията на Барние.
В резултат на това от Елисейския дворец заявиха, че след срещата няма да има пресконференция или изявление. "Няма абсолютно никакво намерение да се говори вместо Мишел Барние", добави президентският източник.
Пред британския премиер нараства натискът да спечели съюзници на континента, след като принуди двама от нейните министри да подадат оставка в знак на протест миналия месец. Тя има само няколко месеца преди споразумението за развода на Великобритания от ЕС, който трябва да стане на 29 март 2019 г. и трябва да бъде подготвено по принцип преди европейската среща на върха в средата на октомври.
Смята се, че Франция е приела особено твърд подход в преговорите по Брекзит, особено по отношение на финансовите услуги, като Париж вече очаква да получи около 3,500 нови банкови работни места, тъй като водещите играчи преместват операциите си извън Лондон.
Източникът от офиса на Макрон заяви, че Мишел Барние настоява, че всяко споразумение за Брекзит "трябва да отговаря на икономическите интереси на 27-те останалите членове на ЕС, както и че президентът винаги е подкрепял това." Но Макрон също иска да се избегне "объркан развод".
В петък гуверньорът на Bank of England Марк Карни заяви, че Възможността за Брекзит без споразумение съществува и такъв резултат би довел до по-високи цени.
Той каза, че Обединеното кралство и ЕС трябва да "правят всичко, за да избегнат" сценарий "без сделка", но добави, че финансовата система на страната е в състояние да издържи на такъв шок.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: По-малко от една трета от компаниите във Великобритания има план за Брекзит

Reuters: По-малко от една трета от компаниите във Великобритания има план за Брекзит

3 Август 2018 | 05:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според социологическо проучване на британския „Институт на директорите“ по-малко от една трета от компаниите в страната имат план за действие за след Брекзит, предава Reuters.
49% от допитаните компании не смятат, че излизането на Великобритания от ЕС ще ги засегне, а 42% сочат, че ще започнат да правят промени, едва след като бъдещите отношения между страната и ЕС станат по-ясни.
Според подучването насочените към чужбина компании са по-активни в подготовката за Брекзит.
„Много компаниите все още не са готови и това не е по тяхна вина“, заяви директорът на Института Стивън Мартин. „По отношение на подробностите около излизането, компаниите са оставени в неведение“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mirror: Преговорите между Тереза Мей и Еманюел Макрон нямат шанс

Daily Mirror: Преговорите между Тереза Мей и Еманюел Макрон нямат шанс

3 Август 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Срещата между британския министър-председател Тереза Мей и президента на Франция Еманюел Макрон, които ще се проведат в петък и които целят нов тласък на намиращите се в застой преговори за Брекзит, според бившия посланик на Великобритания във Франция лорд Рикетс, няма да постигнат резултат, пише Daily Mirror.
Рикетс смята, че министър-председателят няма да може да да отцепи Макрон от позициите на останалите лидери на Европейския съюз. Той смята, че европейските столици смятат заплахите на правителството, че Брекзит ще се проведе без споразумение за „блъф“ предвид ниското равнище на подготовка във Великобритания за толкова хаотично излизане.
Според лорд Рикетс възможността по време на срещата Мей да смекчи твърдите позиции на Макрон по Брекзит е много ниска.
„Не виждам шанс за това. На първо място той е страстен проевропеец. На второ място той е последният човек, който би се отделил от общата позиция на ЕС, която е невероятно дисциплинирана. Няма да може да проведем двустранни преговори с европейските лидери, ще трябва да преговаряме с Брюксел“, допълни дипломатът.
Според него ще е най-добре преговорите между Мей и Макрон да се съсредоточат върху сигурността, борбата срещу тероризма, границите, отбраната и как след Брекзит двустранните отношения да останат добри.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Тереза  Мей предприема дипломатическо настъпление, което да заобиколи Мишел Барние

The Daily Express: Тереза Мей предприема дипломатическо настъпление, което да заобиколи Мишел Барние

3 Август 2018 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей предприе дипломатическо настъпление, за да обеди лидерите на Европейския съюз, че нейният план за Брекзит си струва. В момента тя праща министри от правителството си по целия свят с този проект. Това може би е ключът да се вдъхне нов живот на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, коментира The Daily Express.
В последните седмици Великобритания полага усилия да политизира преговорите за Брекзит, за да отнеме правомощията от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и да тласне напред намиращите се в застой Преговори.
Министър-председателят Тереза Мей проведе в последните седмици двустранни срещи с лидерите на ЕС като германския канцлер Ангела Меркел, австрийския Себастиан Курц, чешкия министър-председател Андрей Бабиш. Сега се очаква в петък да се срещне и с президента на Франция Еманюел Макрон. По този начин тя цели основната тежест на преговорите за Брекзеит да се измести на двустранно равнище.
Скорошният план на Тереза Мей за Брекзит бе посрещнат с критика от Барние, заради което тя предприема европейска обиколка, подпомагана от външния си министър Джереми Хънт в своето дипломатическо настъпление.
Според високопоставен служител от Европейската комисия в момента все повече страни членки искат тактиката на преговорите за Брекзит да се промени, за да се постигне излизане на Великобритания от Съюза с успешен и за двете страни резултат.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей се готви на преговори с Еманюел Макрон, които могат да осъществят плановете й за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей се готви на преговори с Еманюел Макрон, които могат да осъществят плановете й за Брекзит

3 Август 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се надява да откъсне френския президент Еманюел Макрон от останалите европейски лидери и да подкрепи нейната визия за Брекзит, по време на личната им среща в петък, предава The Guardian.
Според високопоставени британски дипломатически източници ще бъде сложно френският президент на бъде спечелен, но смятат, че ако Мей успее да му повлияе, това ще промени позициите на страните членки на ЕС по Брекзит.
Според друг източник преговорите между Мей и Макрон ще са от извънредна важност. „Франция може да размрази преговорите и да повлияе върху тях“, смята той.
Въпреки че френското правителство не е отхвърлило напълно последния план на Обединеното кралство, се е разбрало, че има дълбоки опасения относно сътрудничеството в областта на сигурността, космическия проект „Галилео“ и по-специално за финансовите услуги.
Великобритания стартира дипломатическа офанзива, като бизнес министърът Грег Кларк, външният министър Джеръми Хънт и министърът на Брекзит Доминик Рааб се срещнаха с френските си колеги през последната седмица. Част от стратегията е да се заобиколят ръководителите на Европейската комисия и да се ангажират директно с националните лидери.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС няма да смекчи съпротивата си срещу плана на Тереза Мей за Брекзит

The Independent: ЕС няма да смекчи съпротивата си срещу плана на Тереза Мей за Брекзит

3 Август 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че няма да се постигне компромис „който да подкопае единния пазар, който е едно от най-големите постижения на ЕС“. Така той демонстрира силна съпротива срещу плана на британския министър-председател на Великобритания Тереза Мей по Брекзит, пише The Independent.
Барние разкритикува плановете на Мей, които според него „позволяват свободното придвижване на стоки“ между Великобритания и ЕС, „но не и на хора и услуги“. Той отхвърли възможността за „митническо споразумение, според което Великобритания би напуснала митническия съюз, но в същото време да определя своите собствени мита“.
„Тя предлага прилагането на правилата на ЕС без да е част от ЕС. Така Великобритания иска да си върне суверенитета и контрола над границите, нещо което уважаваме, но не може да иска от нас да загубим контрола над нашите граници и закони“, допълни Барние.
По-рано в британските медии се появиха данни, германският канцлер Ангела Меркел е готова да настоява за омекотяване на червените линии на Брюксел, за да улесни Мей при сключването на споразумението.
Министрите от британското правителство подеха офанзива през лятото по целия континент, вярвайки, че столиците на ЕС са пътят им към успеха - като самата Мей ще проведе разговори с президента на Франция Еманюел Макрон.
В статията си обаче г-н Барние иска да подчертае, че той не е все по-изолиран, но вместо това работи с пълната подкрепа на националните лидери на ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Еманюел Макрон е изолиран по отношение на Брекзит: Франция е изправена пред отпор от ЕС, заради твърдия си подход към Великобритания

The Daily Express: Еманюел Макрон е изолиран по отношение на Брекзит: Франция е изправена пред отпор от ЕС, заради твърдия си подход към Великобритания

2 Август 2018 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Париж/Лондон. Твърдият подход на Франция към Великобритания заради Брекзит не се споделя от други страни-членки на Европейския съюз, на които все повече писва от поведението на Париж към преговорите, разкрива дипломат от ЕС, докато напрежението в Блока нараства, пише британският евроскептичен всекидневник The Daily Express.
Правителството на френския президент Еманюел Макрон се превърна в най-яростния противник на Лондон в рамките на ЕС, след като непрестанно налага вето върху британските предложения за споразумение за Брекзит.
В интерес на истината Париж беше най-критичен към „белия лист“ на британския премиер Тереза Мей, който представи мек вариант на Брекзит, очакван да задоволи ЕС.
Но този твърд подход, насочен към задушаването на бизнесите и пазарите на Острова, оставя Франция „изолирана“ сред 27-те страни-членки на ЕС.
Дипломат от Евросъюза, пожелал да остане анонимен, заяви пред „The Sun“: „Не всяка страна-членка има същата позиция по всичко, особено Брекзит“.
„Има една страна, която е много твърда спрямо британците и това е Франция. Тя е малко изолирана в мнението си. Те са най-твърди, но не знам защо, тъй като французите имат много по-голям интерес от Брекзит в сравнение с другите“, поясни дипломатът.
Разкритието идва малко, след като външният министър Джереми Хънт апелира към Франция и Германия да накарат Европейската комисия да сключи „разумно“ търговско споразумение с Лондон и по този начин да избегне Брекзит без споразумение.
Според новоназначения министър възможността Островът да излезе от ЕС без споразумение „се увеличава с всеки ден“.
Подобен изход ще предизвика загуба на работни места сред целия континент и ще удари бизнесите на ЕС намиращи се в Лондон, предупреди Хънт.
Той заяви пред „London Evening Standard“: „Вероятността за никакво споразумение се увеличава с всеки ден, докато не видим промяна в подхода от Европейската комисия, която има тази визия, че трябва единствено да изчака и Великобритания ще намигне. Това е дълбоко неразбиране на нас като нация. Има реална възможност за инцидентното несключване на споразумение. Всеки смята, не, не, не, това никога няма да се случи. Е, всъщност може да се случи.
Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал към Комисията, че трябва да договорим прагматичен и разумен изход, който ще предпази работните места и от двете страни на канала, защото за всяко загубено работно място във Великобритания, ще има изгубени работни места и в Европа, ако Брекзит се обърка“.
Докато преговорите между Брюксел и Лондон стават все по-трудни и по-трудни, възможността за увеличаване на преходния период губи привлекателността си.
Европейският дипломат добави: „Хората питат защо трябва да се удължава преходният период завинаги, докато в същото време се преговаря и Зоната за свободна търговия? Това отношение вече набира все по-голяма сила. Стигнало е до момента, в който си казваме, че ако бъде твърд Брекзит, значи ще бъде твърд Брекзит. Просто искаме вече да приключим с този въпрос и то сега“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Германски източници отрекоха предполагаемото предложение за споразумение за Брекзит

The Guardian: Германски източници отрекоха предполагаемото предложение за споразумение за Брекзит

2 Август 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Лондон/Берлин. Информациите, че Германия е готова да предложи на британския премиер Тереза Мей широкообхватно споразумение за Брекзит, така че да предотврати излизането на Великобритания от Европейския съюз без такова, включиха сирените в кампанията за оставане на Острова и подтикнаха опроверженията от германски източници, пише британският вестник The Guardian.
Кампанията за оставане, сега наречена „Народен глас“, се фокусира върху свикването на втори референдум за излизането от ЕС. Тя предупреди за това, което описа като „сляп Брекзит“, и в рядка критика към Европейската комисия обяви, че ЕС не трябва да предлага на Мей спасяващо споразумение, в което голяма част от важните въпроси бяха отсрочени за преговаряне по време на преходния период, след като Великобритания напусне Блока.
Има опасения сред някои поддръжници на оставането, че главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е готов да отправи предложението, ако има подкрепата на Германия и Франция, на основание, че мнозинството от лидерите на ЕС се страхуват от възможността за излизане без споразумение. Има опасения и, че детайлите на бъдещите отношения не могат да бъдат договорени в краткия период, който остава.
Досега се предполагаше, че Франция и Германия ще настояват всяка политическа декларация за бъдещите отношения да включва и детайли за планираните бъдещи търговски отношения след Брекзит. Сравнително кратка декларация за бъдещите отношения не би била формално споразумение, за разлика от споразумението за излизане, което ще дава детайли за бъдещите британски плащания, ирландската граница и правата на гражданите. Широкообхватно споразумение за бъдещите отношения е по-вероятно да бъде приемливо за депутатите на Тереза Мей и по-трудно за Лейбъристката партия да опонира.
Активистите за оставане са неспокойни от месеци насам за това как ЕС ще изиграе финалните преговори и дали представителите на еврокомисията ще са склонни да отложат многото въпроси, стига някакво споразумение да съдържа законови гаранции за ирландската граница.
Кампанията за оставане няма систематичен дипломатически контакт с ключовите играчи в ЕС и разчита на специалните контакти, правени от високопоставени фигури като Сър Ник Клег или Тони Блеър.
Германските източници настояват, че въпреки редицата информации от представители в Брюксел и ЕС, никакви инструкции не са отправени към комисията да подкрепи широкообхватен план, допълвайки че ясните гаранции за планираните бъдещи търговски и отбранителни отношения са основно изискване за Берлин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Британският външен министър смята, че Берлин и Париж трябва да предотвратят Брекзит без споразумение - основната тема в британския печат (Агенция "Фокус")

Британският външен министър смята, че Берлин и Париж трябва да предотвратят Брекзит без споразумение - основната тема в британския печат (Агенция "Фокус")

1 Август 2018 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че шансът Брекзит да приключи без споразумение се увеличава с всеки изминал ден. Той обвини Европейската комисия, че чака Великобритания да "мигне първа" и да отстъпи на преговорите, което е погрешен подход от нейна страна, което може да доведе до загуба на работни места и от двете страни на Ла Манша. Той призова Берлин и Париж да упражнят влияние върху Брюксел, за да се постигне "разумен и прагматичен" изход на Лондон от Европейския съюз. Това е основаната тема в британската преса, представена в обзор на Агенция "Фокус".

Британският външен министър Джерем Хънт заяви, че ако Брюксел не успее да сключи споразумение със страната му за след Брекзит, това ще доведе до удар по работните места и от двете страни на Ла Манша. Той допълни, че с всеки изминал ден възможността, „Брекзит да се обърка“, се увеличава, пише Daily Mirror.
Хънт заяви, че Европейската комисия в момента часа Великобритания „да мигне първа“ и да отстъпи по време на преговорите за Брекзит и призова Париж и Берлин да упражнят натиск върху Брюксел за сключване на „разумно“ споразумение.
„Шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден. ЕК смята, че трябва да чака, докато Великобритания мигне. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
„Франция и Германия трябва да изпратя силен сигнал до ЕК, че трябва да се договори прагматичнен и разумен изход, който да защитава работните места“, убеден е Хънт.
***


Външният министър на Великобритания Джереми Хънт предупреди, че Великобритания може да напусне ЕС следващия март без споразумение, което ще навреди върху бизнеса и работни места и от двете страни на Ла Манша, пише The Daily Express.
Думите на Хънт подчертават, че Брекзит без сключено споразумение ще навреди и на ЕС, не само на Великобритания. Според него начинът, по който Европейският съюз води преговорите за излизането на Великобритания може да навреди върху „отношенията и доверието“ между страната му и европейските държави.
„Възможността за Брекзит без споразумение ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не видим промяна в метода на действие от страна на Европейската комисия. Те смятат, че трябва да изчакат Великобритания „да мигне“ първа, но това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, заяви министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Комисията, че трябва да се договори прагматичен и разумен резултат, който да защити работните места от двете страни на Ла Манша, защото за всяка загубена работа във Великобритания ще има загубени позиции в Европа, ако Брекзит не се проведи правилно. Ще има икономически последствия за Великобритания, но ще има дълбоки последствия и за останалата част от Европа“, предупреди Хънт.
По-рано министърът призна, че е бил първоначално за оставането на Великобритания в ЕС, но Брекзит все пак е демократично решение на народа.
***

Британският външен министър Джереми Хънт призова Германия и Франция да заставят Европейската комисия да сключи „разумно и прагматично“ споразумение за Брекзит. Той обвини Брюксел, че чака Великобритания да отстъпи първа в преговорите и заяви, че шансовете Великобритания да излезе от ЕС без споразумение се увеличават „от ден на ден“, пише The Guardian.
„В Брюксел има дълбоко неразбиране на британците като нация. Има реален шанс Брекзит да завърши без споразумение“, заяви Хънт. „Има възможност, увеличаваща се от ден на ден, да стане така, защото Европейската комисия чака Великобритания „да мигне“ първа“, допълни министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до ЕК, че трябва да се постигне прагматично и разумно споразумение, което да защити работните места и във Великобритания, и в Европа“, убеден е той и допълни, че за всяко загубено работно място в страната ще има загубено и в Съюза.
По-рано Франция заплаши Великобритания „че ще навие обратно червения килим“ пред британските банки след Брекзит, но Хънт предупреди, че Брекзит без споразумение ще е „икономическа трагедия“ и за двете страни.
„Лондонското сити ще процъфтява независимо от резултата на Брекзит. Но за европейския бизнес последствията ще са дълбоки“, смята министърът.
***

Британският министър на външните работи Джереми Хънт призова Франция и Германия да се намесят, за да не позволят на страната му да излезе от ЕС без споразумение. Той призова те да заставят Брюксел да предложи на Великобритания по-добри условия за излизане и предупреди, че шансът на Брекзит без споразумение „се увеличава от ден на ден“, пише The Independent.
„Има реален шанс за излизане без споразумение. Всички мислят, че това не е възможно, но всъщност е!“, заяви Хънт. „Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Европейската комисия, че трябва да се договори прагматичен и разумен изход, който да защити работните места и от двете страни на Ла Манша, защото за всяко загубено място във Великобритания, ще има загубено и в Европа, ако Брекзит се проведе неправилно“, допълни той.
„Възможността за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден и ще е така, докато не видим промяна на действията на Европейската комисия, която чака Великобритания да „мигне“ първа. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
Същевременно той допълни, че дори и Брекзит да се проведе без споразумение „ние ще намерим начин да процъфтим икономически, защото ние сме Великобритания“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mirror: Според британския външен министър с всеки изминал ден шансовете за Брекзит без споразумение се увеличават

Daily Mirror: Според британския външен министър с всеки изминал ден шансовете за Брекзит без споразумение се увеличават

1 Август 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джерем Хънт заяви, че ако Брюксел не успее да сключи споразумение със страната му за след Брекзит, това ще доведе до удар по работните места и от двете страни на Ла Манша. Той допълни, че с всеки изминал ден възможността, „Брекзит да се обърка“, се увеличава, пише Daily Mirror.
Хънт заяви, че Европейската комисия в момента часа Великобритания „да мигне първа“ и да отстъпи по време на преговорите за Брекзит и призова Париж и Берлин да упражнят натиск върху Брюксел за сключване на „разумно“ споразумение.
„Шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден. ЕК смята, че трябва да чака, докато Великобритания мигне. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
„Франция и Германия трябва да изпратя силен сигнал до ЕК, че трябва да се договори прагматичнен и разуменв изход, който да защитава работните места“, убеден е Хънт.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Джереми Хънт заплаши ЕС с „Брекзит-трагедия“

The Daily Express: Джереми Хънт заплаши ЕС с „Брекзит-трагедия“

1 Август 2018 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Джереми Хънт предупреди, че Великобритания може да напусне ЕС следващия март без споразумение, което ще навреди върху бизнеса и работни места и от двете страни на Ла Манша, пише The Daily Express.
Думите на Хънт подчертават, че Брекзит без сключено споразумение ще навреди и на ЕС, не само на Великобритания. Според него начинът, по който Европейският съюз води преговорите за излизането на Великобритания може да навреди върху „отношенията и доверието“ между страната му и европейските държави.
„Възможността за Брекзит без споразумение ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не видим промяна в метода на действие от страна на Европейската комисия. Те смятат, че трябва да изчакат Великобритания „да мигне“ първа, но това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, заяви министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Комисията, че трябва да се договори прагматичен и разумен резултат, който да защити работните места от двете страни на Ла Манша, защото за всяка загубена работа във Великобритания ще има загубени позиции в Европа, ако Брекзит не се проведи правилно. Ще има икономически последствия за Великобритания, но ще има дълбоки последствия и за останалата част от Европа“, предупреди Хънт.
По-рано министърът призна, че е бил първоначално за оставането на Великобритания в ЕС, но Брекзит все пак е демократично решение на народа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джереми Хънт призова Франция и Германия да повлияят за „разумен“ Брекзит

The Guardian: Джереми Хънт призова Франция и Германия да повлияят за „разумен“ Брекзит

1 Август 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт призова Германия и Франция да заставят Европейската комисия да сключи „разумно и прагматично“ споразумение за Брекзит. Той обвини Брюксел, че чака Великобритания да отстъпи първа в преговорите и заяви, че шансовете Великобритания да излезе от ЕС без споразумение се увеличават „от ден на ден“, пише The Guardian.
„В Брюксел има дълбоко неразбиране на британците като нация. Има реален шанс Брекзит да завърши без споразумение“, заяви Хънт. „Има възможност, увеличаваща се от ден на ден, да стане така, защото Европейската комисия чака Великобритания „да мигне“ първа“, допълни министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до ЕК, че трябва да се постигне прагматично и разумно споразумение, което да защити работните места и във Великобритания, и в Европа“, убеден е той и допълни, че за всяко загубено работно място в страната ще има загубено и в Съюза.
По-рано Франция заплаши Великобритания „че ще навие обратно червения килим“ пред британските банки след Брекзит, но Хънт предупреди, че Брекзит без споразумение ще е „икономическа трагедия“ и за двете страни.
„Лондонското сити ще процъфтява независимо от резултата на Брекзит. Но за европейския бизнес последствията ще са дълбоки“, смята министърът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британският външен министър предупреди, че шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден

The Independent: Британският външен министър предупреди, че шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден

1 Август 2018 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър на външните работи Джереми Хънт призова Франция и Германия да се намесят, за да не позволят на страната му да излезе от ЕС без споразумение. Той призова те да заставят Брюксел да предложи на Великобритания по-добри условия за излизане и предупреди, че шансът на Брекзит без споразумение „се увеличава от ден на ден“, пише The Independent.
„Има реален шанс за излизане без споразумение. Всички мислят, че това не е възможно, но всъщност е!“, заяви Хънт. „Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Европейската комисия, че трябва да се договори прагматичен и разумен изход, който да защити работните места и от двете страни на Ла Манша, защото за всяко загубено място във Великобритания, ще има загубено и в Европа, ако Брекзит се проведе неправилно“, допълни той.
„Възможността за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден и ще е така, докато не видим промяна на действията на Европейската комисия, която чака Великобритания да „мигне“ първа. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
Същевременно той допълни, че дори и Брекзит да се проведе без споразумение „ние ще намерим начин да процъфтим икономически, защото ние сме Великобритания“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Ирландският премиер Лео Варадкар предупреди, че „твърдият Брекзит ще доведе до презапасяване с лекарства“

The Daily Express: Ирландският премиер Лео Варадкар предупреди, че „твърдият Брекзит ще доведе до презапасяване с лекарства“

31 Юли 2018 | 04:59 | Агенция "Фокус"
Лондон/Дъблин. Ирландия предупреди, че се подготвя с презапасяване с лекарства заради опасенията от Брекзит без споразумение, пише британският вестник The Daily Express.
Ако Великобритания напусне Европейския съюз, без да сключи споразумение, това може да доведе до несигурност при доставките на лекарства, предупреди ирландският министър-председател Лео Варадкар.
Преди една година той заяви, че подобна ситуация е „малко вероятна“, но заплахата сега е отчетена като сериозно „притеснение“.
Това е поредният опит на ирландския лидер да окаже натиск върху британския премиер Тереза Мей за сключване на споразумение за Брекзит с ЕС – нещо, за което привържениците на твърдия Брекзит се опасяват, че ще завърже Великобритания към Блока и ще я постави в положението на васална държава.
Варадкар заяви: „Има потенциално притеснение около лекарствата, защото голяма част от нашите вериги за доставки минават през Великобритания. Някои компании виждат Великобритания и Ирландия като единен пазар“.
„Всеки един детайл чак до опаковките, включително информацията на английски език която се съдържа във вашата кутия с таблетки, се прави върху широка британско-ирландска основа“, поясни той.
„Така че това е притеснение, което имаме и е нещо, върху което правим планове за непредвидени разходи“, обясни ситуацията ирландският премиер.
Според него в момента се извършва планиране за непредвидени разходи, което да осигури „достатъчно снабдяване с лекарства“.
Изявлението на Варадкар идва, след като британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб разпали притесненията обещавайки подобна мярка, която в случая трябва да осигури „адекватно снабдяване с храни“ дори и във варианта на никакво споразумение при излизането от ЕС.
Тереза Мей също се включи заявявайки, че обществото трябва „да бъде спокойно“, че плановете за запасяване с храни се очертават в момента.
„Далеч съм от това да се притеснявам за подготовките, които предприемаме. Бих казала, че хората трябва да са спокойни и сигурни“, бяха думите на Мей.
Коментарите бяха определени като „нелепи“ от търговците. Един изпълнителен директор на голяма супермаркет е заявил: „Нелепо е. Плашещо е, защото показва колко далеч е правителството от реалността на това как работят нещата. Генерално това е притесняващо“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Великобритания предупреди Брюксел за сериозните последствия от Брекзит и зае по-твърдя позиция

The Times: Великобритания предупреди Брюксел за сериозните последствия от Брекзит и зае по-твърдя позиция

31 Юли 2018 | 04:04 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Великобритания предупреди Брюксел, че хиляди европейски инвестиционни фондове ще бъдат застрашени, ако той откаже да се съгласи на исканията за обширно търговско споразумение с град Лондон след Брекзит, пише британският вестник The Times.
Представители на британското правителство са започнали да излагат рисковете пред Европейския съюз от следването на твърдия подход към столицата, който е окуражен от французите.
Британската предупредителна стратегия „око за око, зъб за зъб“ е проектирана да подчертава щетите, които могат да бъдат причинени, ако Великобритания не успее да сключи специално споразумение за Лондон. На подобно споразумение се съпротивляваше Мишел Барние, главният преговарящ за Брекзит на ЕС, докато подходът му изглежда сякаш омекна през изминалата седмица.
По време на среща в Брюксел, британските преговарящи заявиха пред европейските си колеги, че освен ако не се очертаят правила, които да позволят на британските застрахователи и други британски компании за финансови услуги да продават на европейски клиенти, фирмите от ЕС също ще изгубят много.
Един по-гласовит привърженик на Брекзит от Консервативната партия заяви, че британският лъв е започнал най-накрая да реве. Но правителствен източник побърза да охлади страстите: „Това не беше предназначено като заплаха. По-скоро искахме да изясним какво могат да изгубят и двете страни, ако не сключим добро споразумение и това беше разбрано в този дух“.
Тактиката започва да резонира из цяла Европа, докато се появяват признаци от страни-членки, включително Германия и Холандия, че желаят да омекотят позицията на Европейската комисия дори повече.
Ходът идва седмици, след като Великобритания изостави опитите си да задържи Лондон близко свързан с финансите в ЕС, със схема на „взаимно признаване“, предпочитана от повечето финансови компании.
Европейските компании се готвят за най-лошото. Николас Макел, изпълнителен директор на Люксембург за финансите заяви, че инвестиционните мениджъри в ЕС са очаквали да изгубят достъп до британския пазар, ако Брюксел не покаже някаква гъвкавост с Лондон.
„Ако ЕС не позволи на британските фондове да бъдат продавани в Европа, Великобритания напълно резонно има право да не позволи на европейските фондове да бъдат продавани във Великобритания. Всеки работи върху предположението, че трябва да приемеш британските фондове, ако искаш да продаваш на самата Великобритания“, заяви Макел.
Говорител на финансовото министерство заяви: „Миналата седмица проведохме позитивни дискусии с Европейска комисия относно нашето предложение за прагматична нова уговорка за финансовите услуги, след като напуснем ЕС“. Преговарящите са намерили „обща почва в признаването на европейското и британското желание да имат контрол върху собствения си процес на взимане на решения и нуждата от двустранен диалог и сътрудничество, което да отрази дълбоко интегрираната природа на британските и европейски финансови пазари“.
Повече от 7 000 т.н. фондове в Европейската икономическа зона имат възможност да продават своите продукти на британските търговци на дребно и институционални инвеститори, но ако реципрочна сделка се окаже невъзможна, те могат да бъдат закрити, твърдят официални представители.
Предупреждението беше направено от делегация в Брюксел, водена от Катерин Брадик, генералният директор за финансови услуги в министерството на финансите на Великобритания. Тя се срещна с официални представители от отдела за финансови услуги на Европейската комисия, познат като „Физма“. Това беше първия път, в който членове от двете страни се срещнаха в лице, за да започнат дискусиите относно бъдещите отношения между Великобритания и ЕС в сферата на финансовите услуги.
Екипът на Брадик подчерта, че и двете страни могат да изберат погледа върху равностойността, която може да изключи другата страна, но според източник от правителството, като цяло срещата е „преминала добре“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британският външен министър ще предупреди Франция и Австрия за цената от Брекзит без споразумение

Reuters: Британският външен министър ще предупреди Франция и Австрия за цената от Брекзит без споразумение

31 Юли 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Париж/Виена. Британският външен министър Джереми Хънт ще посети Париж и Виена през тази седмица, за да обсъди Брекзит и да предупреди за цената за Великобритания и за Европейския съюз, в случай на провал за преходно споразумение, заявиха от неговия офис във вторник, предава Reuters.
Хънт беше в Пекин в понеделник, където Китай предложи на Великобритания разговори за споразумение за свободна търговия.
При връщането си в Европа, Хънт ще пътува до Франция и Австрия, срещайки се с техните външни министри Жан-Ив Льо Дриан и Карин Кнайсл и ще се опита да получи подкрепа за предложенията за Брекзит на премиера Тереза Мей.
„Ще обясня на своите колеги в Париж и Виена, че е време ЕС да се ангажира с нашите предложения, или ще сме изправени пред потенциалната перспектива за никакво споразумение, което ще бъде много предизвикателно и за Великобритания, и за ЕС“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Новият външен министър на Великобритания пристигна в Китай за първата си отвъдморска визита

Reuters: Новият външен министър на Великобритания пристигна в Китай за първата си отвъдморска визита

30 Юли 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Пекин. Британският министър на външните работи Джереми Хънт ще се срещне с китайския си колега в Пекин в понеделник, за да обсъди сътрудничеството между двете страни по време на първата си голяма отвъдморска визита, откакто замени бившия външен министър Борис Джонсън по-рано през този месец, предава Reuters.
Хънт и Ван И, китайският външен министър, се очаква да обсъдят въпросите за свободната търговия, налагането на санкции върху Северна Корея и как Великобритания и Китай могат да работят заедно върху глобалните предизвикателства като климатичните промени, заявиха от британския „Форин офис“.
Говорейки преди визитата, Хънт заяви че докато Великобритания излиза от Европейския съюз, тя е ангажирана към задълбочаване на партньорството си с Китай.
„Британско-китайският стратегически диалог е важна възможност за засилване на нашето сътрудничество върху споделените предизвикателства в международните дела, вариращи от глобалната свободна търговия до неразпространението на ядрени оръжия и промените в околната среда, при Глобалното партньорство между Великобритания и Китай и „златната епоха“ за британско-китайските отношения“, заяви Хънт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: ЕС се опитва да „измами“ Великобритания в преговорите за Брекзит, заяви Матео Салвини

The Daily Express: ЕС се опитва да „измами“ Великобритания в преговорите за Брекзит, заяви Матео Салвини

30 Юли 2018 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Рим. Един от най-влиятелните политици в Италия, вътрешният министър Матео Салвини, в неделя обвини Европейския съюз за това, че „няма добра воля“ в преговорите за Брекзит и отвори вратата за двустранни преговори с британския премиер Тереза Мей, пише британският вестник The Daily Express.
Салвини, който е и вицепремиер на Италия, заяви пред „The Sunday Times“, че ЕС се опитва да „измами“ Великобритания извън добро споразумение.
Той окуражи Тереза Мей да заеме по-твърда позиция в преговорите за Брекзит. „Моят опит в Европейския парламент ми казва, че или ти се налагаш или те те мамят“, заяви Салвини.
Според него британският премиер трябва да бъде готов да си тръгне от Брюкселския блок без споразумение. „Само заради някои принципи не е нужно да си гъвкав и не трябва да отстъпваш“, поясни той.
Италианският вицепремиер обвини Брюксел за това, че се самообслужва и че няма „никаква обективност“ в преговорите. „Няма обективност или добра воля от Европейската страна“, смята той.
Салвини похвали решението на Великобритания за излизане от ЕС и избора на бившето правителство за провеждане на референдума. „Надявам се преговорите да завършат добре за Великобритания, за да служат като пример на хората, качващи се на върха в ЕС. Помня етапа на референдума като пример за участие и свобода“, добави той.
Лидерът на „Лига“ заяви, че Италия ще бъде приятел на Великобритания в преговорите и че той „със сигурност“ желае Острова да излезе с добро споразумение. „Надявам се това да бъде възможност за британците“, каза още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Великобритания има таен резервен план за Брекзит, ако Брюксел отхвърли този, предложен от Тереза Мей

Sunday Express: Великобритания има таен резервен план за Брекзит, ако Брюксел отхвърли този, предложен от Тереза Мей

29 Юли 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания има таен резервен план за Брекзит, ако Брюксел отхвърли този, предложен от Тереза Мей, пише британският вестник Sunday Express.
Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис е започнал работа по плана, който се основава на първокласни сделки между ЕС и други държави като Канада, Япония, Южна Корея и Нова Зеландия.
Но документацията остана недовършена вследствие на оставката му миналия месец.
Документът вече е оставен в ръцете на наследника му Доминик Рааб да бъде завършен и се смята, че е опция в случай, че планът, предложен от Тереза Мей бъде отхвърлен.
Дейвид Дейвис заяви пред вестника: "Ако през октомври нямаме решение ще имаме проблем в реално време.
"Ако съществува пълен и напълно написан договор - пълен правен текст - можем да се върнем към европейските държави и да кажем, че това е много по-добро, отколкото никаква сделка.
"Аз го нарекох "резервният парашут". Ще бъде привлекателно за европейските страни, които искат да избегнат липсата на споразумение и да не загубят сметката за развода на Великобритания в размер на 39 млрд. лири "
Тази опция ще премахне митата и ще разчита на система за "взаимно признаване" по отношение на стандартите на произвежданите стоки, като направи явно сравнение с компромиса на Тереза Мей, който поддържа Обединеното кралство обвързано с правилата на ЕС за стоките.
Резервният парашут се основава на споразуменията на Световната търговска организация и схеми на "доверен търговец", подобни на канадските и японските търговски сделки, които намаляват необходимостта от митнически проверки.
Той също посочи сделката на Нова Зеландия с блока, която минимизира проверките на селскостопанските стоки.
Дейвид Дейвис прогнозира, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще отхвърли предложението на премиера условно.
Той каза: "Ако обществеността реши, че не сме изпълнили изискванията на референдума и даваме само името на Брекзит, те ще ни накажат".
Източник на правителството каза: "Работим усилено, за да популяризираме плана на кабинета“
"Това е добра и прагматична сделка, която ни позволява да напуснем единния пазар и митническия съюз. На това се фокусираме. "
Новините за резервния парашут идват след като Доминик Рааб предизвика страхове, след като настоя, че ще гарантира, че Обединеното кралство ще има адекватни хранителни доставки след Брекзит.
Неговите забележки бяха определени като "абсурдни" от собствениците на супермаркетите, които не само омаловажиха коментарите на г-н Рааб като проява на "пълна наивност", но също така отхвърлиха намеците, че запасите трябва да попаднат под отговорността на хранително-вкусовата промишленост.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Себастиан Курц: Европейският съюз трябва да осигури близко партньорство с Великобритания след Брекзит

Себастиан Курц: Европейският съюз трябва да осигури близко партньорство с Великобритания след Брекзит

28 Юли 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Виена. Европейският съюз трябва да осигури близко партньорство с Великобритания след Брекзит чрез споразумение заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, пише британският ежедневник Daily Express.
Той каза, че Виена и Лондон се нуждаят от „много силни“ връзки, след като Великобритания напусне Европейския съюз през март 2019 г.
Той приветства Тереза Мей в австрийската столица, след като главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние разкритикува Бялата книга на британския премиер, отхвърляйки реално нейния план за митническо споразумение.
Себастиан Курц подчерта важността да се сключи споразумението за оттегляне, за да могат преговарящите да продължат напред в дискусиите относно бъдещите отношения на Великобритания с ЕС.
Австрийският лидер каза: "Мисля, че преговорите вървят доста добре. Бих искал да благодаря на главния преговарящ Мишел Барние, с работата му ще успеем да намерим решение през октомври.
"Ще подкрепим Мишел Барние и се надявам, че можем да намерим начин, по който след Брекзит отношенията между Великобритания и Австрия, Великобритания и Европейския съюз да останат много добри, защото бих казал, че и двете страни се нуждаем от това".
Неговата подкрепа за Барние идва, след като източник от ЕС съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел е станала много неспокойна заради забавените преговори и иска да даде възможност на държавните глави да работят заедно, за да намерят решение.
„Време е за промяна на курса. Време е лидерите да проведат сериозна дискусия", каза източникът.
Мишел Барние отхвърли твърдениетo, настоявайки: "Всеки, който иска да намери разминаване между моя мандат и лидерите, си губи времето".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Европейският парламент заплаши да  наложи вето на споразумението за Брекзит заради границата между Ирландия и Северна Ирландия

The Independent: Европейският парламент заплаши да наложи вето на споразумението за Брекзит заради границата между Ирландия и Северна Ирландия

28 Юли 2018 | 03:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент заплаши да наложи вето на споразумението за Брекзит заради границата межди Ирландия и Северна Ирландия, пише британският ежедневник The Independent.
Европейският парламент драматично повиши залозите в разговорите за Брекзит, като заплаши да наложи вето на споразумението, освен ако Тереза Мей не излезе с нови планове за границата със Северна Ирландия.
Ръководната група за Брекзит, съставена от депутати от всички фракции, обвини Тереза Мей в "отстъпление" по въпроса, въпреки че се ангажира да предотврати твърда граница през декември и отново в писмо през март.
Но групата, председателствана от координатора на Брекзит Ги Верхофстад, заяви, че Обединеното кралство не успя да измисли работещ начин за предотвратяване на твърда граница и че с действията си прави споразумението "невъзможно".
"Както призна премиерът в писмото си до председателя на Европейския съвет Доналд Туск от 19 март 2018 г.," предпазният механизъм "трябва да избегне твърдата граница на остров Ирландия, да защитава Споразумението" Разпети петък "и да защитава целостта на единния пазар, митническия съюз и общата търговска политика ", се казва в изявление в петък след срещата.
"Обединеното кралство е задължено да не отлага вече и да предложи свое собствено работещо и законово предложение за ирландския проблем. Работната група за Брекзит подчертава, че без надежден и работещ план, Европейският парламент няма да може да даде съгласието си за споразумението за напускане.
Работната група "потвърждава отново, че във връзка със споразумението за оттегляне няма да приеме отстъпление от минали ангажименти, по-конкретно тези, вписани в съвместния доклад от 8 декември 2017 г."
Въпреки фокуса на Великобритания върху бъдещите търговски отношения след Брекзит, въпросът за Северна Ирландия е най-вероятно да провали преговорите за споразумение и да се стигне до Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mirror: Мишел Барние отхвърли плана на Тереза Мей за митниците

Daily Mirror: Мишел Барние отхвърли плана на Тереза Мей за митниците

27 Юли 2018 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние отхвърли плана на британския министър-председател Тереза Мей за митнически съюз след Брекзит, според който Лондон ще събира допълнителни мита на границата от името на Съюза, предава Daily Mirror.
„ЕС не може и няма да предостави митническата си политика на срана, която не е член и не е подчинена на структурите на ЕС. Споразумение за митниците или митнически съюз, което да намали триенето на границата, ще дойде с общата политика за стоките“, заяви Барние.
„Великобритания иска да поеме контрола над парите, закона и границите си – нещо което уважаваме. Но ЕС иска да запази контрол над своите пари, закон и граници и Великобритания ще трябва да уважи това“, допълни той.
Барние каза, че иска да „донесе нова енергия в преговорите за Брекзит“ през следващите седмици преди срещата на високо равнище на ЕС през октомври, на която се надява да финализира Споразумението за оттегляне и да постигне политическа декларация за бъдещите отношения.
Той заяви, че предложенията на Великобритания по сигурността означават „реална стъпка напред“ и приветства признанието в Бялата книга на Тереза Мей, че Европейският съд е единственият арбитър на правото на ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: ЕС и Великобритания са постигнали споразумение върху 80 процента от сделката за Брекзит, включително правата на гражданите

Мишел Барние: ЕС и Великобритания са постигнали споразумение върху 80 процента от сделката за Брекзит, включително правата на гражданите

26 Юли 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви, че Брюксел и Лондон са постигнали консенсус за около 80 процента от споразумението за излизане на Великобритания от Блока, включително и уреждането на правата на гражданите, предава Sputnik.
„Нека не забравяме, че вече сме постигнали споразумение върху голяма част от тази сделка за излизане, много голяма част, близо 80 процента, което включва и много важния въпрос за правата на гражданите, който беше наш приоритет още от началото на тези преговори“, заяви Барние по време на съвместна пресконференция.
По-рано през деня той се срещна с британския министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб, за да обсъди позициите на Брюксел и Лондон върху споразумението за излизане, след като британското правителство представи своя план за излизане.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британският министър за Брекзит Доминик Рааб е уверен в намирането на решение за ирландската граница

Reuters: Британският министър за Брекзит Доминик Рааб е уверен в намирането на решение за ирландската граница

26 Юли 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб заяви в четвъртък, че е уверен в намирането на работещо решение, което да разреши въпроса за границата с Ирландия след Брекзит, предава Reuters.
Рааб заяви, че Великобритания и Европейският съюз са се споразумели по въпросите свързани с правата на гражданите след Брекзит, както и по въпроса за финансовото споразумение и че сега засилват усилията за гарантиране на това, че няма да има твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.
„С прагматизъм от двете страни съм уверен, че можем да намерим начин да превърнем това в работещо решение“, заяви Рааб по време на пресконференция.
Той поясни, че е възможно да няма никаква сделка, докато тя не бъде завършена напълно. Главният преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние заяви, че за Блока е ясно че Великобритания се е съгласила за окончателно решение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Според ирландския вицепремиер Брекзит без споразумение с  ЕС е малко вероятен

The Guardian: Според ирландския вицепремиер Брекзит без споразумение с ЕС е малко вероятен

26 Юли 2018 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според ирландския вицепремиер Саймън Ковени Брекзит без споразумение с ЕС е малко вероятен, пише британският вестник The Guardian.
Твърде много хора "говорят неподходящо" за вероятността да няма споразумения за Брекзит, заяви ирландският заместник министър-председател след разговори с министри в Лондон, след като Тереза Мей каза, че хората не трябва да се безпокоят от текущото планиране на такова събитие.
Саймън Ковени, който е и външен министър, както и заместник на ирландския премиер Лио Варадкар, заяви, че хората трябва да се откажат от "твърдата позиция", че е добре да няма никаква сделка, заявявайки, че сега е момента Обединеното кралство да покаже гъвкавост в преговорите.
Възможността Великобритания да напусне ЕС без споразумение е била обсъждана от някои привърженици на „твърд Брекзит“ в последните дни, докато във вторник министърът за Брекзит Доминик Рааб призна, че правителството ще трябва да гарантира, че има достатъчно хранителни продукти за Обединеното кралство, ако се окаже, че март догодина Великобритания напусне ЕС без сделка.
Мей каза, че вместо да бъдат разтревожени, хората трябва да бъдат успокоени от факта, че министрите се подготвят за това, като все още очакват възможно най-добра сделка.
Ковени говори след разговорите с заместника на Тереза Мей Дейвид Лидингтън и секретаря за Северна Ирландия Карън Брадли като част от британско-ирландската междуправителствена конференция - първата подобна среща за 11 години.
Но попитан за шансовете за Брекзит без споразумение, Ковени заяви: "Мисля, че много хора говорят неподходящо за вероятността да се случи това. Не вярвам, че е вероятно. Не вярвам, че някой го иска. Не вярвам, че има мнозинство, определено в парламента, откъдето идвам от или в парламента в Лондон, което би подкрепило това.
"Затова мисля, че трябва да се съсредоточим върху интензифицирането на преговорите, да се опитаме да намерим решения по пътя напред, за разлика от твърдата позиция, която някои хора заемат, че трябва да предприемат във връзка с казвайки:" Добре , направете най-лошото, можем да се справим със ситуация, в която няма сделка". Това няма да реши проблема",казва Ковени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доминик Рааб:  Правителството ще направи необходимото да осигури достатъчно хранителни запаси при Брекзит без споразумение

Доминик Рааб: Правителството ще направи необходимото да осигури достатъчно хранителни запаси при Брекзит без споразумение

25 Юли 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството ще направи необходимото да осигури достатъчно хранителни запаси при Брекзит без споразумение, обещава министърът, отговарящ за напускането Доминик Рааб, като потвърждава, че правителството има специални планове за натрупване на хранителни запаси, за гарантиране на снабдяването на населението при напускане на ЕС без сключване на споразумение, пише британският ежедневник The Independent.
Според Рааб не правителството, а индустрията ще има водеща роля в процеса.
В телевизионно интервю в неделя Доминик Рааб отказа да обсъди плановете за Брекзит без споразумение- предизвиквайки обвинения, че държи обществото неинформирано за предстоящите последици.
Запитан отново от комитета за Брекзит, той каза че ще бъдат изготвени "технически бележки" през следващите месеци, за да се подготви индустрията и търговците за запазване на добре заредените рафтове на супермаркетите.
Министърът заяви: "Би било грешно да го представим като „правителството, което трупа запасите. И, разбира се, идеята, че внасяме храна в тази страна само от един континент, не е точна“. "Но ние ще разгледаме въпроса и ще се уверим, че има достатъчно храна," добави той.
Доминик Рааб завърши: "Няма да давам повече подробности, докато не мога да представя отговорно и пълноценно".
Той призна за "несигурността, пред която ще се сблъскаме" в краткосрочен план, ако Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение, но настоя: "В дългосрочен план бихме могли да процъфтяваме".
И той отказа да повтори думите на Дейвид Дейвис, предшественика си, че до деня на излизане следващия март може да бъде договорена пълна търговска сделка с ЕС, като каза: "Това би било предизвикателство, но аз се заемам".
Каролайн Лукас, зеленият депутат и поддръжник на кампанията за втори референдум, по въпроса за складирането на запаси от храна каза: "Това ще разтревожи моите избиратели и милиони други хора в цялата страна.
"Само малко повече от две години след референдума от 2016 г. престанахме да казваме, че" не съществува недостатък на Брекзит, само значителни ползи ", на фона на правителството, което предупреждава, че може да не разполагаме с достатъчно храна, за да се храним.
Въпреки коментарите на Рааб относно внос на храни от други континенти, собствените данни на правителството показват, че 30% от храната идва от ЕС през 2016 г, 5% от Африка и 49% е местно производство.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей обяви, че от тук нататък тя ще води преговорите за Брекзит с ЕС

AFP: Тереза Мей обяви, че от тук нататък тя ще води преговорите за Брекзит с ЕС

24 Юли 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обяви във вторник, че от тук нататък лично тя ще води преговорите за Брекзит с Европейския съюз, предава AFP.
„Аз ще водя преговорите с Европейския съюз, заедно с министъра по въпросите за Брекзит (Доминик Рааб), който ще ме замества“, заяви Мей в изявление пред британския парламент.
Крайната дата за излизане на Великобритания от ЕС е 29 март 2019 година, а в последните дни се заговори че Островът може да напусна Евросъюза без споразумение (твърд Брекзит).


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Джереми Хънт предупреди Германия, че Европа трябва да бъде по-гъвкава, за да се избегне Брекзит без споразумение

The Daily Express: Джереми Хънт предупреди Германия, че Европа трябва да бъде по-гъвкава, за да се избегне Брекзит без споразумение

24 Юли 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Британският външен министър Джереми Хънт заяви на своя германски колега Хайко Маас, че Европа трябва да демонстрира повече гъвкавост и креативност, за да избегне Брекзит без сключване на споразумение, пише The Daily Express.
„Ясно е, че европейските ни партньори трябва да демонстрират повече гъвкавост и креативност в преговорите, ако искаме да избегнем сценарий без споразумение“, заяви Хънт. Той допълни, че британското общество ще обвини Брюксел, ако излизането на страната от ЕС се проведе хаотично, което, според него, ще оформи негативното мнение към Съюза „за цяло поколение“.
„Великобритания иска да продължи да работи до европейските си приятели и съюзници в защита на нашите споделени ценности“, увери Хънт.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британският външен министър предупреди, че „съвсем случайно“ преговорите за Брекзит може да приключат без споразумение

The Independent: Британският външен министър предупреди, че „съвсем случайно“ преговорите за Брекзит може да приключат без споразумение

24 Юли 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Новоназначеният външен министър на Великобритания Джереми Хънт предупреди, че присъства риск „съвсем случайно“ Брекзит да завърши без споразумение, ако преговарящите от страна на Брюксел, изчакат твърде дълго Великобритания да „мигне“, предава The Independent.
„Ако няма промяна в начина, по който ЕС води преговорите за Брекзит, се сблъскваме с реалния риск за такъв без споразумение по съвсем случаен начин“, заяви Хънт в Берлин след срещата си със своя германски колега Хайко Маас. В момента британският министър обикаля европейските столици, за да получи подкрепа за проекта за излизането на Великобритания от ЕС, подготвян от министър-председателя Тереза Мей.
„Излизането без споразумение ще бъде невероятно икономическо предизвикателство. Но в края на краищата Великобритания не само, че ще оцелее, но и ще процъфти икономически“, допълни министърът. Той допълни, че виновни за такъв сценарий ще са „тези в ЕС, които си мислят, че могат просто да изчакат достатъчно дълго, че Великобритания да мигне първа“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският външен министър заяви, че британското общество ще обвини ЕС, ако  преговорите за Брекзит приключат без споразумение

The Guardian: Британският външен министър заяви, че британското общество ще обвини ЕС, ако преговорите за Брекзит приключат без споразумение

24 Юли 2018 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Новият външен министър на Великобритания Джереми Хънт предупреди, че има шанс страната да излезе от Европейския съюз през март 2019 г. без споразумение, заради забавянето на процеса от страна на преговарящите от Съюза. Според него резултат от това ще бъде влошаването на британското обществено мнение към Европа, пише The Guardian.
По време на първото си пътуване в чужбина, откакто е на поста, Хънт заяви в Берлин на германския си колега Хайко Маас, че „има заплаха за Брекзит без споразумение, и това е защото мнозина в ЕС мислят, че трябва да чакат, докато Великобритания прояви слабост“. „Без действителна промяна у действията на европейските преговарящи, ние ще се сблъскаме с реалния риск за Брекзит без споразумение и това ще бъде невероятно предизвикателство за икономиката“, допълни външният министър.
Той изрази мнение, че Великобритания ще премине през сложния икономически период, но че „за цяло поколение публичното мнение на британците към Европа ще бъде променено“.
По-късно, след срещата си с Хайко Маас, Хънт заяви, че единственият, който ще се радва на Брекзит без споразумение, ще бъде руският президент Владимир Путин.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Задават се нови оставки заради плана за Брекзит на Тереза Мей

Sunday Express: Задават се нови оставки заради плана за Брекзит на Тереза Мей

22 Юли 2018 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Задават се нови оставки заради плана за Брекзит на Тереза Мей, пише британският вестник Sunday Express.
Според информация достигнала до вестника един от най-приближените до премиера Тереза Мей – министърът на транспорта Крис Грейлинг, който стои зад издигането на Мей до лидерския пост в консервативната партия е заявил, че няма да допусне повече отстъпки към Брюксел
Пени Мордант, министър на международното икономическо развитие и Естър МакВей, министър на труда и и пенсиите също са на път да се оттеглят от кабинета заради несъгласие с „омекването“ към Европейския съюз. Лидерът на Долната камара на парламента Андреа Лийдсъм е заявила, че „мрази“ приетите „компромисни“ решения, като е обвинила министрите, че предават резултата от референдума през 2026 година.
Министърът на външната търговия Лиъм Фокс се е съгласил да се съобрази с решението на кабинета, след като е получил гаранции, че договорът с Брюксел няма да блокира шансовете на Великобритания да подписва споразумения за свободна търговия с държави извън ЕС. Според среди от кабинета, колегата му Майкъл Гоув вярва, че може да „спаси Брекзит ", след като Великобритания напусне ЕС през март догодина.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания праща министрите си в Европа, за да спасят правителствения план за Брекзит

The Independent: Великобритания праща министрите си в Европа, за да спасят правителствения план за Брекзит

22 Юли 2018 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания праща министрите си в Европа, за да спасят правителствения план за Брекзит, пише британския вестник The Independent.
Министрите от кабинета ще бъдат изпратени в цяла Европа, за да се опитат да спасят плана на Тереза Май за Брекзит след неодобрението от Главния преговарящ в ЕС Мишел Барние.
Ще се проведат преки преговори с ключови политици от страните от ЕС, като министър-председателят ще положи усилия да заобиколи опозицията срещу нейните предложения в Европейската комисия.
Този ход идва, след като преговорите стигнаха до нова задънена улица, когато Мишел Барние предупреди, че аспектите на плана на Обединеното кралство са непрактични или дори незаконни.
Настоявайки, че планът на британското правителство не може да формира основа за разговорите, Барние каза, че останалата част от Европа ще остане широко отворена за измами заради най-новите митнически предложения на Тереза Мей.
Това би могло да доведе до рай за контрабандистите, предупреди той, със стоки, умишлено декларирани като предназначени за Обединеното кралство , за да се ползват от по-ниски тарифи и в последствие да бъдат изпратени в ЕС, избягвайки по-високи задължения.
Той също така предупреди, че не може да има напредък при договарянето на план за бъдеща търговия, освен ако Великобритания бързо не се присъедини към правно приложим "защитен механизъм", за да се избегне „твърдата“ граница за Северна Ирландия.
Сега премиерът ще се опита да преодолее безизходицата, като се срещне с лидерите на Австрия, Чешката република и Естония през следващата седмица.
По-късно този месец Дейвид Лидингън, нейният заместник, ще замине за Франция, външният министър Джереми Хънт ще посети Германия, докато вътрешният министър Саджид Хавид ще бъде в Испания, а министърът на икономиката Грег Кларк ще лети до Италия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доминик Рааб: Великобритания няма да плати нищо на ЕС без търговска сделка след Брекзит

Доминик Рааб: Великобритания няма да плати нищо на ЕС без търговска сделка след Брекзит

22 Юли 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания няма да плати нищо на ЕС без търговска сделка след Брекзит, казва новиат министър за Брекзит Доминик Рааб пред британския вестник The Sunday Telegraph
Великобритания ще откаже да плати сметката си за развода с Европейския съюз от 39 милиарда паунда на Брюксел, ако не бъде постигнато споразумение за търговска сделка, обеща новият британски министър
Доминик Рааб каза пред The Sunday Telegraph, че ще направи огромното плащане официално условно, ако ЕС "изпълни своята част на сделката".
Обещанието ще бъде приветствано от водещи привърженици на Брекзит, след като правителството заяви през май, че няма планове за правно приложима връзка между плащането и бъдещите търговски отношения.
На фона на разпадането на доверието към кабинета Филип Хамънд заяви, че "напускането без заплащане на дължимото ... няма да ни направи надежден партньор в бъдещи международни споразумения ".
В първото си интервю от вестника след назначаването му Рааб заяви, че член 50 - механизмът за излизане, задействан от Обединеното кралство, призовава за търговско споразумение, както и за споразумението за оттегляне, което включва и сметка за развода от 39 милиарда паунда (44 милиарда евро).

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Тереза Мей определи твърдата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия като „немислима“

Evening Standard: Тереза Мей определи твърдата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия като „немислима“

21 Юли 2018 | 04:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей определя твърдата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия като „немислима“ и смята, че планът одобрен от правителството е правилното споразумение за Великобритания след напускането на Европейския съюз, пише лондонският вестник Evening Standard.
Министър-председателят отправи в понеделник в "Крайбрежната зала", в Белфаст, в която обяви, че публикуваната Бяла книга на правителството представлява "съгласуван пакет" за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз.
Тереза Мей каза, че планът ще защити изцяло Споразумението от Белфаст и ще гарантира, че няма да има граници, които да разделят Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.
Преговорите по Брекзит са достигнали до точка, в която Обединеното кралство и ЕС спорят това как да се избегне трудна граница.
В речта си премиерът каза, че Бялата книга предлага жизнеспособно решение, което удостоява Белфастското споразумение, отговаря на решението от референдума и е полезно за британската икономика.
Тя каза, че сега ЕС трябва да развие позицията си, за да продължи напред с преговорите.
Тереза Мей заяви, че "нашата работа не е да развием Брекзит на теория , а да го направим на практика".
Говорейки за отношенията на Обединеното кралство със Република Ирландия, министър-председателят каза, че никога няма да има трудна граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
"Всяко споразумение, което постигаме с ЕС, ще трябва да осигури свободното движение на стоки през границата", каза тя.
Британският премиер каза, че виждането за твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия сега е "почти немислимо".
"Незабележимата граница е основополагащ камък, върху който почива Споразумението Белфаст, което позволява справедливо и равно третиране на идентичността, етиката и стремежите на двете общности", каза тя.
"Всичко, което подкопава това условие, е нарушение на духа на Споразумението от Белфаст - споразумение, което сме се ангажирали да защитаваме във всичките му части и ЕС казва, че ще уважи".
"Това е правилната сделка за Обединеното кралство и аз вярвам, че това е основата за нови и силни отношения с ЕС", каза тя за предложеното от правителството споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent:  Европейските планове на Тереза Мей „умряха“ за осем минути в Брюксел

The Independent: Европейските планове на Тереза Мей „умряха“ за осем минути в Брюксел

21 Юли 2018 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейските планове на Тереза Мей „умряха“ за осем минути в Брюксел, пише британският вестник The Independent.
Преговорите за Брекзит винаги са били най-добре представяни като вид разговори, които се водят между особено дразнещо дете и негов уморен родител.
Това, че чрез изказване в Белфаст, малко над две години след референдума и с шест услени работа, Тереза Мей най-накрая даде конкретни предложения на ЕС, а Мишел Барние незабавно излезе от кабинета си в Брюксел, за да ги отхвърли е, разбира се, смешно. Не на последно място, тъй като предложенията, които са й отнели две години, за да се постигне „съгласие“ са само "съгласувани", в смисъл, че нейният министър за Брекзит и външният министър не са съгласни с тях и напуснаха правителството – така "разбирателството" се разпадна пред очите на публиката.
За речта си в Белфаст премиерът загадъчно забрави за фона, който традиционно я съпровождаше на всички речи за Брекзит, където заемаше гледката на чудесните флорентински църкви или прекрасните зали на Ланкастър и лондонското кметство.
Кой ли знаеше, че ще има сложни проблеми и трудности, когато една групичка от популисти обикаля страната, викайки "да си върнем контрола над нашите граници", да спечелим и веднага забрави за проблема с ирландската граница, която пази крехкия мир на острова.
Кой можеше да предвиди, че Великобритания, прекарала повечето от последните две години, заплашвайки да задържи задължението си от 40 милиарда щатски долара към ЕС, то същия ще има някои въпроси и ще постави под съмнение смешното ново предложение на Великобритания тя да събира мита в негова полза.
На Тереза Мей й отне две години, за да построи пясъчния си замък. На Мишел Барние, на пресконференцията в Брюксел му отне около осем минути, за да го развали.
Сега тя, когато се завърне след лятото, ще има шест седмици, за да построи нов.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Daily Express: Джейкъб Рийс-Мог осъди Брюксел за неодобрението на плана на правителството за споразумение след Брекзит

Daily Express: Джейкъб Рийс-Мог осъди Брюксел за неодобрението на плана на правителството за споразумение след Брекзит

21 Юли 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джейкъб Рийс-Мог осъди Брюксел за неодобрението на плана на правителството за споразумение след Брекзит и заяви: „Правилно си тръгваме!“, пише британският консервативен ежедневник Daily Express
Пресконференция в Брюксел на Мишел Барние предизвика обществено недоволство сред привържениците на „твърд“ Брекзит и ги накара да поискат от Тереза Мей да промени посоката и да възстанови червените си линии за ограничаване свободата на движение, невалидност на решенията на Съда на Европейските общности за Обединеното кралство и пълна независимост на Великобритания.
Тя е призована да приеме подобрена версия на търговската сделка, която Канада има с ЕС. Този вариант се подкрепя както от привържениците на напускането, така и от мнозина в Брюксел."
Планът на министър-председателя беше смятан за "щедро предложение" на ЕС и в резултат на това беше критикуван от привържениците на напускането за превръщането на Великобритания във "васална държава" на ЕС, принуждавайки я да приема закони от Брюксел.
Решението на Тереза Мей доведе до оставките на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и външния министър Борис Джонсън.
Сега отхвърлянето от страна на Мишел Барние означава, че спорният план дори няма благословията на Брюксел въпреки усилията на Тереза Май да намери работещ компромис с ЕС.
Говорейки след срещата на министрите от останалите 27 държави-членки на ЕС в Брюксел, Барние разясни, че ЕС няма да приеме плана на британския кабинет като преговорна позиция.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нова терористична атака в Лондон. 14 август 2018 г.
Нова терористична атака в Лондон. 14 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.