НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Янка Такева, СБУ: Тоталната забрана на мобилните телефони в учебния процес е грешка

Янка Такева, СБУ: Тоталната забрана на мобилните телефони в учебния процес е грешка

17 Август 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Тоталната забрана на мобилните телефони в учебния процес е грешка. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“.
Такева обясни, че в Закона за образованието са забранени телефони, смартфони и таблети по време на учебните часове. „Но когато те са необходими за индивидуална работа с учениците или по някакъв друг повод, разбира се, че се използват от учителите и учениците и това е много добър подход и много добра практика. Така че трябва да разделим въпроса на две – когато са необходими за учебния процес, ги използваме, а когато не са необходими, да стоят събрани в една кутия на катедрата и когато си тръгват учениците, отново да си ги взимат, така че да няма проблеми. Тоталната забрана в учебния процес на технологиите, с които разполагат учениците, е грешка. Така че да ме извинят колегите от КТ „Подкрепа“, които искат това. Трябва повече да се вслушват в учителите“, коментира тя.
Такева обясни, че сред основните приоритети, които трябва да си постави МОН, това са дигитализацията в образованието и финансирането за подобряване на материално-техническата и дидактическата база в училище с цел създаване на по-добри условия и подобряване на училищната среда. По думите ѝ средата е изключително важна при мотивацията за работа на учителите и учениците.
На въпрос ще бъде ли намалена тежестта на ученическите раници през новата учебна година, Такева отговори, че в тази посока се правят много добри политики. „Има желание въпросът да се реши, но това не може да стане с вълшебна пръчка. Нещата могат да се решат само ако учениците са много добре подготвени в целодневната организация на работа, оставят си раничките в гардеробчетата и ги носят само понеделник и петък“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Такева, СБУ: За предстоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура

Янка Такева, СБУ: За предстоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура

17 Август 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. За предстоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предизвикателствата пред българските училища през предстоящата учебна година.
Такева посочи, че най-голям дефицит традиционно се наблюдава сред учителите по природо-математическите дисциплини, математика и информатика. По думите ѝ липсват също и учители по чуждоезиково обучение и по начална и предучилищна педагогика. „Но от тази година имаме дефицит на учители по изобразително изкуство, по музика и по физкултура. Това е нещо ново за тази учебна година и затова много се надяваме специалистите - не само тези, които излизат от университета, но и тези, които са с педагогическа способност и работят в други сфери, да предпочетат образованието“, коментира тя.
Такева посочи, че едно от основните предизвикателства пред предстоящата учебна година е квалификацията на учителите, която да подпомага изпълнението на политиките за подобряване на организационно-педагогическата дейност. „Тя ще подпомогне и подобряването на политиките за повишаване качеството на учебно-възпитателния процес чрез подобряване компетенциите на учителите във всички посоки, свързани с новите изисквания и предизвикателства пред образователната система“, коментира председателят на Синдиката на българските учители. Като друго предизвикателство Такева посочи развиването на политики за задържането на децата в училище, особено от рисковите групи семейства.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Такева, СБУ: Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%

Янка Такева, СБУ: Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%

17 Август 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с увеличението на учителските заплати и предизвикателствата пред българските училища през предстоящата учебна година.
Такева посочи, че има подписан колективен трудов договор, където е фиксирано увеличение на заплатите на учителите с 20% от 1 януари 2019 г. „Разбира се, че правителството на премиера Бойко Борисов ще изпълни обещанието си до 2021 г. средната брутна работна заплата в средното образование да бъде 1500 лв. Това ще се отрази благоприятно за кадровото обезпечаване на системата“, обясни Такева.
По думите ѝ през миналата година в класните стаи са влезли 3500 млади учители. „А тази година поради увеличението на работните заплати, което е съществено – от 760 лв. минимална заплата през новата година ще стане 920 лв., очакваме поне още 3500 учители от университетите да влязат в българското училище и то не само в големите градове, но и в по-малките населени места. Защото кадровото обезпечаване на системата остава приоритет в образователната система“, посочи тя.
Такева посочи, че основен проблем е свързан с подобряване на контрола и финансирането в образователната система не само за увеличаване на работните заплати, но и за увеличаване на единния разходен стандарт за обезпечаване издръжката на учебните заведения. „Всички субекти в образователната система трябва да работят за повишаване статуса и авторитета на учителя и на образователните институции с цел по-добра предпоставка за по-добра мотивация на младите хора за учене. Защото когато няма авторитет, няма обществен престиж, то това се отразява и на самите ученици в училище. В образователната институция трябва се пристъпва в уважение и страхопочитание – така, както влизаме в църквата и в държавните институти“, коментира председателят на Синдиката на българските учители.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.