НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Бенчо Бенчев се завърна в 49-ото заседание на Общински съвет като независим

Бургас: Бенчо Бенчев се завърна в 49-ото заседание на Общински съвет като независим

30 Октомври 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бенчо Бенчев се завърна в 49-ото заседание на Общински съвет като независим, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Съветникът вече не заема заместник-председателското място, а избра място сред редовните съветници.
„Фокус“ припомня, че към момента срещу Бенчо Бенчев се водят две дела – за укриването на Димитър Желязков – Очите и за открити в дома му боеприпаси.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Бенчо Бенчев бе отлъчен от групата си в Общинския съвет, което доведе до разпадането ѝ, защото вече няма нужния минимум от 5 души

Бургас: Бенчо Бенчев бе отлъчен от групата си в Общинския съвет, което доведе до разпадането ѝ, защото вече няма нужния минимум от 5 души

25 Септември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бенчо Бенчев бе отлъчен от групата си в Общинския съвет, което доведе до разпадането ѝ, защото вече няма нужния минимум от 5 души. БСП отстрани Бенчев и като зам.-председател на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. Решението бе взето по време на заседанието на Общински съвет днес. Докладната записка беше внесена от Костантин Йорданов Луков – председател на Общински съвет. Докладната за отстраняването на Бенчо Бенчев като зам.-председател бе приета с 29 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържали се".
Бенчев остава в Общинския съвет като независим съветник. И днес както на предходната сесия той не се яви на заседанието на ОбС.
Общинският съветник от ПП НФСБ и ПП СЕК Георги Дражев обвини разпадналата се група на БСП в това, че не са изчакали да се докаже вината на Бенчев. „Вие не потърсихте истината от Съда. Ставал съм свидетел на стотици прекратени досъдебни производства от прокуратурата”, каза още Дражев.
Водачът на групата съветници на БСП – Евгений Мосинов отвърна, че личностните качества на Бенчев не са подлагани под съмнение и биха желали той да отстои своята теза в хода на едно наказателно производство.
„Грешките в политиката се санкционират със снемане на политическото доверие и така се прави във всички партии. Това може да се случи на мен и на всеки от нас. Дражев не трябваше да отделя 10 минути, за да се занимава с нашия вътрешнопартиен живот, ако иска може да дойде и да членува при нас”, заяви Мосинов.
„Фокус“ припомня, че бургаският бизнесмен Бенчо Бенчев бе задържан в Турция и обвинен за укриване на издирвания Димитър Желязков – Очите. След ареста БСП свали подкрепата си от Бенчев. След скандала с бургаския бизнесмен Бенчо Бенчев, който бе задържан в хотел в Турция заедно с издирвания, а след това обвинен в неговото укривателство.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Районният съд потвърди мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев

Бургас: Районният съд потвърди мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев

21 Август 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Бургас. Районен съд – Бургас потвърди взетата спрямо Бенчо Бенчев мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лв. след обжалване от защитата на обвиняемия. Това съобщиха от пресцентъра на Районен съд – Бургас. Съдебното производство протече по реда на чл. 61, ал. 3 от НПК, според който „Гаранцията, взета от органи на досъдебното производство, може да се обжалва от обвиняемия или неговия защитник пред съответния първоинстанционен съд в срока за представянето ѝ. Съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение, което е окончателно.
С постановление от 10 август 2018 г. Бенчо Б. е привлечен като обвиняем за лично укривателство и незаконно притежание на боеприпаси. Със същото постановление спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лв., платима в 15-дневен срок.
Районен съд – Бургас счете, че може да бъде направен извод за наличието на обосновано подозрение, че Бенчо Б. е съпричастен към извършване на престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. Касае се за повдигнати обвинения за престъпления с висока степен на обществена опасност.
Съдът, след като прегледа събраните до този момент доказателства по досъдебното производство, прие, че определената мярка за неотклонение като вид е подходяща и е взета с цел да попречи на обвиняемия да се укрие и да извърши престъпление. Според съдебната инстанция размерът от 50 000 лв. не се явява завишен. Тази мярка е сред най-леките мерки за неотклонение, предвидени в НПК. При извършване на преценка в тази връзка, Бургаската районна прокуратура очевидно е отчела, че лицето е неосъждано, с постоянен адрес на територията на Република България, където развива бизнес и има семейство. В акта на съдебната инстанция пише: „изложеното в съчетание с неговата възраст и наличните по досъдебното производство данни за влошеното му здравословно състояние, обосновават извода, че целите на мярката за неотклонение биха били изпълнени в достатъчна степен и посредством налагането на мярка за неотклонение „Гаранция“.
Относно размера на взетата мярка „Гаранция“, Районен съд – Бургас прие, че един от основните критерии, които имат значение за определяне размера на тази мярка е имущественото положение на обвиняемия. Според съдебната инстанция това представлява и механизъм, който ще възпре обвиняемия да се укрие и да върши други престъпления. При извършване на преценка в тази връзка, съдът взе предвид наличните по досъдебното производство доказателства относно материалното положение на обвиняемия.
С тези основни мотиви съдът потвърди взетата мярка за неотклонение, като остави без уважение жалбата от страна на обвиняемия и неговата защита. Определението е окончателно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бенчо Бенчев ще обжалва наложената му парична гаранция от 50 000 лв.

Бенчо Бенчев ще обжалва наложената му парична гаранция от 50 000 лв.

16 Август 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бенчо Бенчев ще обжалва мярката за неотклонение от 50 000 лв. Това потвърди за Радио „Фокус“-Бургас Ивайло Найденов, адвокат на зам.-председателя на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. „За мен това е да не казвам безумна гаранция. Какво означава това дали човек има възможности или няма, в крайна сметка трябва да е съобразена и с него - каква е опасността вероятността да се укрие или въобще да пречи на разследването“, каза още Найденов.
„Нормално е. Ще обжалваме, макар че все още умуваме и официално не сме пуснали жалба“, добави Найденов. Според него сумата е много висока и за по-тежки дела са били определяни много по-малки гаранции. „Гаранцията е нещо, което само да обезпечава процесуалното поведение на обвиняемия. В случая гаранцията е опредена по неясни за мен критерии“, допълни адвокатът на зам.-председателя на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев.
Деница ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бенчо Бенчев получи две обвинения, парична гаранция от 50 000 лв. и забрана да напуска страната (ОБЗОР)

Бенчо Бенчев получи две обвинения, парична гаранция от 50 000 лв. и забрана да напуска страната (ОБЗОР)

14 Август 2018 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Окръжната прокуратура повдигна две обвинения на зам.-председателя на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Едното е за лично укривателство на издирвания от Интерпол Димитър Желязков-Очите в Истанбул, за което законът предвижда „лишаване от свобода“ до 5 години. Според обвинението в периода от 2 до 4 август т.г. в Република Гърция и Република Турция обвиняемият Бенчев е спомогнал на Димитър Желязков да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, като го е транспортирал от Солун до Истанбул, както и му е предоставил стая в хотел, без да се е споразумял с Желязков, преди да е извършил това престъпление. Във връзка с това обвинение адвокатът на Бенчев Ивайло Найденов заяви, че по никакъв начин той не е извършил деянието - публично укривателство и според него ще излязат с един достоен акт до прекратяване на досъдебното производство. Найденов добави още, че се надява, че ще бъдат събрани всички възможни доказателства, за да се изчисти името на Бенчев. На въпроса дали ще може да докаже, че срещата на Бенчев с Димитър Желязков е нелепа случайност, той отговори, че това не означава, че е извършено престъпление. Според него, ако делото влезе в съда, ще се съберат достатъчно доказателства и ще се потвърдят думите му, че няма извършено престъпление от страна на зам.-председателя на общинския съвет в Бургас.
Второто повдигнато обвинение на Бенчев е за държане на боеприпаси, осъществено на 5 август в дома му. Според административния ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев предмет на обвинението са 57 броя бойни патрони, калибър 7.62 по 39 мм, за които е установено, че са държани без надлежно разрешение. Георги Чинев добави, че за това обвинение законът предвижда мярка „лишаване от свобода“ за време от 2 до 8 години
По думите на адвоката на Бенчо Бенчев няма доказателства за обвинението по чл. 339 от НК - държане на боеприпаси без разрешение. Най-малкото Бенчев е имал законно притежавано оръжие. Боеприпасите, за които се твърди са били двете оръжия, които имал и според него е нямало извършено престъпление. Найденов каза още, че по всяка вероятност Прокуратурата е преценила, че трябва да повдигне това обвинение, за да може да наложи и забрана за напускане на страната. Според защитата Бенчев не е опасен и Прокуратурата няма от какво да се притеснява. Той добави още, че обвиняемият не е нямал никакво намерение да се укрива и дори счита, че тази мярка е наложителна и задължителна.
Бенчо Бенчев е с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер от 50 000 лв., която е съобразена с имущественото му положение. Обвиняемият трябва да внесе гаранцията до 15 дни. Забраната да напуска пределите на страната без разрешение от съблюдаващите прокурори по закон може да бъде атакувана пред съда в 3-дневен срок.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Ивайло Найденов: Няма извършено престъпление от страна на Бенчо Бенчев, очаквам досъдебното производство да бъде прекратено

Адвокат Ивайло Найденов: Няма извършено престъпление от страна на Бенчо Бенчев, очаквам досъдебното производство да бъде прекратено

14 Август 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Бургас. Няма извършено престъпление от страна на Бенчо Бенчев. Това каза пред журналисти Ивайло Найденов, адвокат на зам.-председателя на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, предаде репротер на Радио „Фокус“ - Бургас. Срещу Бенчев са повдигнати две обвинения - за укривателство и за боеприпаси без разрешение.
„За първото обвинение в медийното пространство достатъчно дълго беше обяснявано, че ще бъде повдигнато такова обвинение. Даже доколкото си спомням зам.-главният прокурор Гешев преди една седмица каза, че може би ще бъде повдигнато обвинение за лично укривателство. За обвинението по чл. 339 от НК - за държанен на боеприпаси без разрешение - не смятам, че има доказателства. Най-малкото г-н Бенчев има законно притежавано оръжие. Твърди се за едни боеприпаси. Това са боеприпасите за двете оръжия, които има и няма извършено престъпление. Но то е по-тежката квалификация. По всяка вероятност Прокуратурата е преценила, че това трябва да повдигне, за да може да наложи и забрана и са се мотивирали, че на базата на това обвинение налагат и забрана за напускане пределите на Република България. Аз не виждам г-н Бенчев с какво е опасен и какво трябва да притеснява и защо се притеснява Прокуратурата. Той няма и най-малко намерение да се укрива. Така че разчитам, че тази мярка е наложителна и задължителна в настоящия случай“, коментира Найденов.
„В крайна сметка смятам, че емоциите ще отминат, тъй като в момента на гърба на нашия защитен, нашия доверител се упражняват страшно много хора. Прокуратурата ще изясни какво се е случило“, каза още той.
„По никакъв начин той не е извършил деянието - публично укривателство и смятам, че ще излязат с един достоен акт. А то е именно до прекратяване на досъдебното производство. Нека да не слагаме каруцата пред коня, но лично аз се надявам, че ще бъдат събрани всички възможни доказателства, за да се изчисти името на нашия доверител“, добави Найденов.
На въпроса дали ще може да докаже, че срещата на Бенчев с Димитър Желязков е нелепа случайност той отговори, че срещата на хората не означава, че е извършено престъпление. „Ако делото влезе в съда, ще се съберат достатъчно доказателства и ще се убедите, че няма извършено престъпление от страна на г-н Бенчев“, заяви адвокат Ивайло Найденов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Прокуратурата повдигна две обвинения на Бенчо Бенчев, наложена му е парична гаранция от 50 000 лв.

Бургас: Прокуратурата повдигна две обвинения на Бенчо Бенчев, наложена му е парична гаранция от 50 000 лв.

14 Август 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. Районна прокуратура – Бургас предяви обвинение на Бенчо Бенчев за това, че в периода от 2 август до 4 август 2018 г. в Република Гърция и Република Турция, е спомогнал за това, обвиняемо лице да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление – престъпление по чл.294, ал.1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Бургас.
На Бенчо Бенчев е предявено обвинение и за това, че на 5 август 2018 г. в Бургас, държал боеприпаси без да има разрешително за това – престъпление по чл.339, ал.1 от НК.
На Бенчо Бенчев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер от 50 000 лв. Наложена му е и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата очаква общинския съветник Бенчо Бенчев, за да му повдигне обвинение

Прокуратурата очаква общинския съветник Бенчо Бенчев, за да му повдигне обвинение

14 Август 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Бургас. Окръжната прокуратура в Бургас очаква общинския съветник Бенчо Бенчев, за да му повдигне обвинение. Още на 8 август Бенчев бе призован от Окръжния следствен отдел в Бургас, за да бъде привлечен под наказателна отговорност за лично укривателство, но в същия ден той беше приет в болница в тежко състояние. Вчера Бенчев отложи с ден явяването си в Окръжния следствен отдел поради ангажименти на адвоката му.
Очаква се прокуратурата да му повдигне обвинение за лично укривателство на издирвания от Интерпол Димитър Желязков-Очите в Истанбул. Наказанието за това престъпление е до 5 години лишаване от свобода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.