НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Продължават дейностите по проект „Да успеем всички заедно“, в който се включват две свищовски училища

Велико Търново: Продължават дейностите по проект „Да успеем всички заедно“, в който се включват две свищовски училища

14 Август 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Свищов. Продължават дейностите по проект „Да успеем всички заедно“, в който се включват две свищовски училища. Инициативите не спират и през летните месеци, в които обхванатите деца и младежи са ваканция, каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Стоян Парашкевов, директор Дирекция „Управление на проекти и европейски оси“ в Община Свищов. Школата, които са част от проекта са Средно училище „Цветан Радославов” и Основно училище „Филип Сакелариевич”. Основен партньор е сдружение Нова възможност” – град Плевен.
„През месец юни организирахме седем екскурзии и зелени училище за децата и младежите, а през месец юли – две. Това са различни типове и видове занимания с деца като се започне от летни лагери на морето – в Равда и Албена и се стигне до зелени училища в Трявна и Рибарица, на Балкана“, допълни Парашкевов. Той припомни и, че проектът се изпълнява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 година, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила. Стойността е 764 хиляди лева. Дейностите са общо 17, а продължителността на проекта е двугодишен. В рамките му вече бяха създадени 29 клуба за различни интереси. Работи се и с проблемите деца, както и с техните родители.
Луиза ТРАНЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С вечерна служба и литийно шествие започва храмовият празник на манастир „Покров Богородичен“ в Свищов

Велико Търново: С вечерна служба и литийно шествие започва храмовият празник на манастир „Покров Богородичен“ в Свищов

14 Август 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Свищов. С вечерна служба и литийно шествие започва храмовият празник на манастир „Покров Богородичен“ в Свищов. Официално той се отбелязва на Успение Богородично – 15 август, но дейностите, посветени на него, стартират тази вечер, каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново отец Христо Павлов, игумен. Службата ще започне в 17.00 часа. Веднага след нея ще има и литийно шествие, което ще се предвожда от чудотворната икона на Богородица, известна още като „иконата на Божията майка със счупения пръст“. „Ние изнасяме иконата от манастира и я пренасяме до аязмото, което се намира на около 150 – 200 метра от черквата. Тя се поставя на специална платформа, на която отпред и отзад, поклонниците, които идват да се включат в шествието, оставят дрехи на болни и здрави хора, за да оздравеят и съответно да не се разболяват“, обясни още отец Христо. Той допълни, до извора се извършва водосвет. След това, през цялата нощ срещу 15 август, лично кметът на Свищов Генчо Генчев и председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов приготвят курбан. Храната се раздава за здраве на Успение Богородично. Тогава се отслужва и специална празнична служба.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

14 Август 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Свищов. Активните дейности по проект „Да успеем всички заедно“, в който се включват няколко свищовски училища, не спират и през летните месеци. Във ваканционните дни малчуганите и младежите имаха възможност да се включат в редица инициативи, както в Свищов, така и в други населени места от страната. Повече за това как преминаха те ще научите в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново от Стоян Парашкевов, директор на Дирекция „Управление на проекти и европейски оси“ в Община Свищов.
И още - на 15 август манастирът „Покров Богородичен” в град Свищов ще отбележи храмовия си празник. Програмата ще започне от днес с вечерна служба и литийно шествие с чудотворната икона на Богородица, известна още като „иконата на Божията майка със счупения пръст“. Какво още ще се случи в светата обител разказва игуменът на манастира отец Христо Павлов.
В последните минути на предаването ще Ви запознаем и с последните успехи на футболистите от Общински футболен клуб „Академик“ – град Свищов.
Водещ на предаването днес е Луиза Транчева. Телефонът за връзка със студиото е 0885 303 375.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.