НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Петрич е интересна туристическа дестинация, която все още не е напълно позната в България

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Петрич е интересна туристическа дестинация, която все още не е напълно позната в България

14 Август 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Петрич. Петрич е интересна туристическа дестинация, която все още не е напълно позната в България. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му Петрич е интересен като град, защото това е един от старите ни градове, една от котловините, в които още от дълбока древност се развива много интересна цивилизация. „Праистория, античност, средновековие, историята от новото време също е безкрайно интересна, защото това са земи, които са включени в българската народност, съгласно Цариградската конференция и Санстефанския договор, но в резултат на Берлинския договор остават в пределите на Османската империя. Това поражда различни културни, икономически и политически течения, които придават особена специфика на Петрич“, каза още д-р Иванов. Според него си струва човек да се запознае с начина, по който Петрич излиза от следвоенните години, и как привлича фондация „Рокфелер“ да инвестира в изграждането на нова болница. "След 1925 година Петрич има специфична култура от гледна точка на това, че е окръжен град и тук може би над 70 % от населението са били бежанци от сегашната Северна Гърция“, добави д-р Иванов. Според него това създава много интересен културен и политически елит. „Нека не забравяме, че дори в най-новата история, в Петрич са се родили много интересни хора като актрисата Катя Паскалева, балерината Вера Кирова и много други“, коментира д-р Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Античен град Хераклея Синтика и НПМ „Самуилова крепост“ бележат най-висока туристическа посещаемост в Община Петрич

Благоевград: Античен град Хераклея Синтика и НПМ „Самуилова крепост“ бележат най-висока туристическа посещаемост в Община Петрич

14 Август 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Петрич. Античен град Хераклея Синтика и Национален парк-музей (НПМ) „Самуилова крепост“ бележат най-висока туристическа посещаемост в Община Петрич. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му в зависимост от годините се сменят и предпочитанията на туристите. „Много често ние говорим ѝ за посетители, които изпитват траен интерес към Община Петрич и ако в една година са посетили или са обърнали внимание само на 1 – 2 от нашите обекти, то при следващия период се насочват към други такива. Като цяло лидер в интереса е Самуилова крепост, което е нормално, защото Самуил е част от нашата национална идентичност и история, затова за българите това е много съкровен обект“, каза още д-р Иванов.
Според него на второ място като интерес може да се постави Хераклея Синтика, защото там може да се види абсолютно запазен град, който е извън съвременния град Петрич. „Обекта е много добре запазен. Там може да бъде видян форум от III – IV век, а на територията на България няма къде другаде да се види подобно нещо. Още повече, че Хераклея Синтика, така както ѝ Петрич е кръстопът на влияние, без да говорим за етнос или държавни граници в миналото. Също така античния град представлява много специфичен синтез на различни култури“, отбеляза д-р Иванов. Той заяви, че градът има и много интересна, красива, но и сложна архитектура, която обаче е добре формулирана като част от градското пространство. „На практика площадното пространство на Хераклея Синтика, което ние сме разкрили в момента е около 2.5 дка, което е само ареята, само плочника, по който са се разхождали античните хора. Съвременния град Петрич е с по-малък център“, коментира Иванов. Той уточни, че къща „Ванга“ и спомена за пророчицата също привличат традиционен интерес.
„Обикновено тук имаме много силно посещение от граждани на руската федерация. Това е нормално предвид влиянието, което Ванга е имала приживе. Тази година успяхме да реновираме част от сградата, да създадем удобства за туристите, а това се възвръща като интерес от страна на туристите. Ще се отнася до централната зала, то плановете за нея са много големи“, подчерта д-р Иванов. Той припомни, че Община Петрич има спечелен проект по програмата за Трансгранично сътрудничество и предстои изграждането на нова музейна сграда в паркова среда, с много удобен паркинг до нея, което ще позволи една голяма част от материалната култура на Петрич да бъде експонирана, но и да има повече временни изложби, които са свързани с други области на културата или отваряне в бъдеще на един природонаучен отдел.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.