НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: На празника Успение Богородично ще се проведе тържествена служба в църквата в града, ще се помолим да се раждат повече деца в България

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: На празника Успение Богородично ще се проведе тържествена служба в църквата в града, ще се помолим да се раждат повече деца в България

14 Август 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Карлово. На празника Успение Богородично ще се проведе тържествена служба в църквата в града и ще се помолим да се раждат повече деца в България. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.
„На 15 август в 9.00 ч. на големия християнски празник Успение на Света Богородица в църквата със същия патрон – „Успение Богородично“, в Карлово, ще се проведе тържествена служба, на която заедно с карловци, заедно с лекарите от АГ отделението, с управата на болницата, с общинските съветници и с кметовете от общината ще почетем празника и ще се помолим за благополучието на всички карловци, семействата им и за всички майки от карловския регион и България. Ще се помолим за това да се раждат повече деца в България“, обясни д-р Кабаиванов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив:  Покривът на училище „Христо Проданов“ в Карлово ще бъде ремонтиран със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане

Пловдив: Покривът на училище „Христо Проданов“ в Карлово ще бъде ремонтиран със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане

14 Август 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Карлово. Покривът на училище „Христо Проданов“ в Карлово ще бъде ремонтиран това лято със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.
Силният вятър през месец януари тази година събори покрива на карловското училище, само няколко месеца, след като е бил правен основен ремонт там. Без покритие, на греди, остана част от столовата на училището. Ураганният вятър отнесе и покривът на болницата в града.
„Освежителни ремонти ще се правят и в други училища на Карлово, но със средства от делегираните им бюджети“, каза още кметът д-р Емил Кабаиванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Часът на Карлово” по Радио „Фокус”-Пловдив

Акценти в предаването „Часът на Карлово” по Радио „Фокус”-Пловдив

14 Август 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Карлово. В предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус”-Пловдив ще разберем как се развива казусът с АГ отделението към Карловската болница, което е заплашено от закриване. Вчера в града на Апостола се проведе масов митинг срещу това решение. По темата ще чуете интервютата с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и с директора на болницата д-р Христо Пелев.
Ще ви разкажем и за инициативата на доброволци от Френския корпус за солидарност, които дариха на детските градини в Карлово учебни и спортни материали. 180 френски младежи пристигнаха в града с 60 автомобила. Инициативата е част от петото издание на „Юръп рейд” в 10 европейски страни, посветена на благотворителността и културния обмен. Ще говорим с Цветина Захарлиева, директор на Младежкия информационен център в града.
Предаването „Часът на Карлово” се излъчва всеки вторник, от 15.00 до 16.00 часа. Водещ е Цветана Тончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Очаква се днес да излезе окончателно решение на НЗОК за АГ отделението на карловската болница

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Очаква се днес да излезе окончателно решение на НЗОК за АГ отделението на карловската болница

14 Август 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Карлово. Очаква се днес да излезе окончателно решението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за Акушеро-гинекологичното (АГ) отделение на болницата в Карлово. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той посочи, че вчера са били проведени разговори с новия директор на Касата д-р Дечо Дечев, в които той е обещал проблемът да се реши в рамките на днешния ден. „Казусът е лесен за решаване, но директорът на РЗОК-Пловдив Даниела Николова се заинати, въпреки, че не е права. Иска да чака решението на ВАС”, каза още кметът на Карлово и поясни, че съдът ще се произнесе най-рано в края на септември, а дотогава болницата е длъжна да плаща всички дейности по 12-те АГ пътеки. Междувременно Пловдивският административен съд спря изпълнението на заповедта на директора на РЗОК.
„Отделението си функционира и сега. Но ако ВАС потвърди решението на Пловдивския съд, тогава вероятно болницата ще я съди за пропуснати ползи”, добави д-р Емил Кабаиванов. Той уточни, че протестът не е бил направен, за да се стигне дотам, а защото тези решения на РЗОК-Пловдив са безумни.
Д-р Кабаиванов заяви също, че АГ отделението в Карловската болница работи и ще продължи да работи и няма да бъде закривано поне още 6 месеца при отрицателен развой на делата.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Ако искаме да имаме общинско здравеопазване, за 2019 г. за него трябват поне 25-30 млн. лв.

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Ако искаме да имаме общинско здравеопазване, за 2019 г. за него трябват поне 25-30 млн. лв.

13 Август 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Карлово. Ако искаме да имаме общинско здравеопазване, за 2019 г. за него трябват поне 25-30 млн. лв. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той поясни, че един конкретен проблем, а именно запазването на АГ отделението на Общинската болница, е изкарало хората на протест, но голямото предизвикателство е дали ще има общинско здравеопазване. По думите му това трябва да бъде решено на ниво Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите. „Да го решим сега, докрая на годината, за да може да имаме следващата година по-голяма сигурност и стабилност за общинските болници. Без такава те са обречени на неясноти, нестабилност и като цяло това ще отрази негативно върху достъпността до здравеопазване на всички български граждани и то на най-уязвимите“, поясни д-р Кабаиванов.
Той посочи, че пред общинското здравеопазване и болниците, които съществуват в 70 общини, стоят важни въпроси като липсата на помощ от държавата. Кметът на Карлово коментира, че под помощ има предвид – подкрепа. „Каква подкрепа могат да бъдат отпусканите 6 млн. годишно от Министерство на здравеопазването за подкрепа на общинското здравеопазване? При положение, че тези болници осигуряват медицинска помощ първо и второ ниво на около 2,5 млн. български граждани, не е нормално Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите да стои безучастно и да казва, че щом болниците са общински, да си ги издържат общините. Да, но населението на България не се дели на общинско и държавно. Всички боледуват и имат нужда от здравна помощ. Надявам се на новия управител на НЗОК и на това министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев и на финансите г-н Владислав Горанов най-сетне да разберат, че без около поне 25-30 млн. лв. годишно субсидиране на общинските болници, общинското здравеопазване е обречено на загиване, а без него ще се разруши цялата система на здравеопазването в България. Колкото и проблемна да е тя, все пак в момента функционира“, коментира кметът на Карлово. Той поясни, че министърът на здравеопазването е поел ангажимент септември месец да отпусне още 4 млн. лв. към тези 6, за да станат 10.
Д-р Кабаиванов посочи, че общинските болници осигуряват най-бързата и евтината за хората и здравеопазването здравна грижа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово:  Искам да успокоя хората - ще продължат да се раждат потомци на Апостола в Карлово и то дълги години напред

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Искам да успокоя хората - ще продължат да се раждат потомци на Апостола в Карлово и то дълги години напред

13 Август 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Карлово. Искам да успокоя хората - ще продължат да се раждат потомци на Апостола в Карлово и то дълги години напред. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Според него е имало смисъл протестът на стотици жители на Карлово и съседни общини срещу закриването на АГ отделението в общинската болница. „Да не избързвам да кажа, че 100 % проблемът е решен, но вървим натам“, каза д-р Кабаиванов .
По думите му карловската болница обслужва не само жителите на Карловска община, които са около 60 хил., но и още 40-хилядно население от съседните общини. „Деца ще продължат да се раждат в АГ отделението. Първо, спечелихме на първа инстанция делото срещу отказа на директора на РЗОК – Пловдив да сключи договор по 12 АГ пътеки. Второ, защото д-р Дечо Дечев, новият управител на НЗОК, реагира още днес. Заедно с управителя на болницата намерихме решение, което да реши юридическия спор между Районната каса в Пловдив и Общинската болница“, каза д-р Кабаиванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стотици жители на Карлово и съседни общини протестираха срещу закриването на АГ отделението в общинската болница

Пловдив: Стотици жители на Карлово и съседни общини протестираха срещу закриването на АГ отделението в общинската болница

13 Август 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Карлово. Стотици жители на Карлово и съседни общини протестираха срещу закриването на АГ отделението в общинската болница. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
„В момента ние протестираме срещу неправомерните и злонамерни действия на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Пловдив, която без правно основание отказа да подпише договор за 12 акушеро-гинекологични пътеки. Тези дванадесет пътеки са не само за 50-те хиляди жители на Карловска община, но и за жителите на Сопотска, част от Пирдопска, Хисарска и Павелбанска община. Районът е около сто хиляди. Неподписването на този договор лишава болницата от месечни приходи от около 70 хил. лв. и още по-важно, лишава сто хилядно население от помощ по тези 12 пътеки“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който оглави справедливия протест на гражданите. Той съобщи, че Болницата в Карлово е оспорила заповедта на РЗОК за спиране на клиничните пътеки и Пловдивският административен е спрял изпълнението й. От юридическа гледна точка, след като заповедта на директора не действа, АГ отделението работи и ще продължи да работи. „Ние ще продължим да се борим“, каза още кметът и покани новия управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечев, да посети РЗОК – Пловдив и да дойде в Карлово, за да види как работят, а министъра на финансите и министъра на здравеопазването, да направят сметки, как с 6 мил лв годишно, подпомагат 70 общински болници в България. „Целта на общинското здравеопазване не е да се конкурира с частното, с университетските и окръжните болници. Целта на общинското здравеопазване е да осигури бърза, най-ефективна, най-евтина и най-близка до хората здравна помощ….Общинското здравеопазване е здравеопазване, което трябва да поеме първо и второ ниво на компетентност, допълни д-р Кабаиванов. „Болницата в Карлово е създадена с дарение на братята Евлогий и Христо Георгиеви, като градска, общинска болница, принадлежаща на целия град и тя ще остане да функционира като такава… Ние сме корави хора, битката ще я водим до край. Ще я спечелим, защото става въпрос за здравеопазване, за нужди на хората“, каза в заключение кметът и изрази подкрепата към протеста, която са изказали новия председател на БЛС д-р Маджаров, кметове от цяла България, лекари, управители на общински болници.
„Няма да позволя да не се раждат бебета в Карлово. Ще направя всичко възможно, за да запазя тази дейност в карловската болница. Това решение на РЗОК е абсолютно противозаконно. И ще го оспорвам, докато съм управител на общинската болница.“, това заяви управителят на болницата д-р Христо Пелев. Той цитира чл. 260 от договора между Българския лекарски съюз и НЗОК, според който един анестезиолог, плюс още половин щат, могат да извършват дейността в АГ отделение. В общинската болница има 4 анестезиолога, един на цял щат и трима на половин. Той благодари за подкрепата на общината, на кмета, на председателя и на целия Общинския съвет, на цялото гражданство.
На протеста присъства председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Тотев, който заяви: „Изразявам категоричната подкрепа на Управителния съвет на сдружението към справедливите искания на лекарите от АГ отделението и управителя на болницата. Чест прави на всички вас, че общинското ръководство стои начело на тази борба. В Конституцията е записано, че от всички права на хората, само за правото на здравеопазване е поставено условието достъпно. Това е причината всички ние днес да се съберем тук и да протестираме справедливо“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на Карлово и съседни общини ще протестират срещу закриването на Акушеро-гинекологичното отделение на болницата

Пловдив: Жителите на Карлово и съседни общини ще протестират срещу закриването на Акушеро-гинекологичното отделение на болницата

13 Август 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на Карлово и съседни общини ще протестират днес срещу закриването на Акушеро-гинекологичното отделение на болницата в града. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив зам.-кметът на Карлово Антон Минев. Община Карлово застава твърдо зад протестиращите. „Има заповед на РЗОК в Пловдив от миналия месец, с която тя закрива АГ отделението в Карлово под претекст, че в болницата няма достатъчно анестезиолози”, посочи Минев. Той обясни още, че по Наредба на МЗ, за да бъде сертифицирана болницата за второ ниво, е необходимо да има двама анастезиолози, а те в момента са четирима. Един е на цял щат, а други трима са на половин щат и идват от други болници. Затова според тях това не е повод да бъде закрито отделението. По думите на Минев, АГ отделението в Карлово обслужва общо 7 общини – Карлово, Пирдоп, Антон, Сопот, Хисар, Калояново и отчасти и Павел баня. Някои от населените места са отделени на 90 -100 км от другите възможни родилни отделение София и Пловдив. „Това означава, че се увеличава рискът от смъртни случаи, ако родилка изпадне в спешна ситуация. Само в Карлово населените места са 27. Средно годишно в болницата се раждат около 450 - 500 деца.
От общината се надяват протеста днес да има успех и да има реакция от отговорните органи. В противен случай протестите ще продължат. Междувременно болницата е завела иск в съда срещу решението на Здравната каса, но делото е насрочено за месец октомври. „Дотогава отделението ще продължи да работи. Но ако решението на съда не е в тяхна полза тези три месеца няма да бъдат финансирани – издръжка и консумативи, които не са малко пари”, каза Минев. Протестът днес е от 10.30 часа в двора на болницата.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.