НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, АБВ: Настояваме за ликвидирането на бордовете на директорите - те са хранилка

Румен Петков, АБВ: Настояваме за ликвидирането на бордовете на директорите - те са хранилка

16 Август 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме за ликвидирането на бордовете на директорите - те са хранилка. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следващият вторник на заседание на Изпълнителното бюро на партията ще приемем специална позиция, с която ще настояваме бордовете на директорите да бъдат закрити“, заяви Петков. По думите му че щетите, които те нанасят в държавен план сигурно надхвърлят много милиони годишно, освен това има и груби примери на конфликт на интереси.
Румен Петков заяви, че в бордове на директорите в енергетиката има 35 души, които годишно получават около 800 хил. лв. заплата. „Това е без леките коли, без секретарките. Те са щета за българската енергетика“, каза Петков.
Лидерът на АБВ обърна внимание на случая с председателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, която в същото време е и председател на управителния съвет на „Булгартрансгаз“. „Ще питам министъра колко пъти е присъствала на заседанията на тези бордове. Въобще какъв допир има до материята на дружеството. Разбирам, че в Хасково всички разбират от енергетика, но това не е повод ние да им плащаме“, каза Петков.
Той даде пример и с Илия Дуков, син на народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова. „Човекът има съвсем страничен бизнес, но също участва в ръководството на едно от дружествата", обясни председателят на АБВ. Петков обърна внимание и на Петър Илиев, който е изпълнителен директор на НЕК и председател на борда на БЕХ. „От една страна като председател на борда да формира политиката на държавното дружество и да контролира нейното изпълнение, от друга страна изпълнителен директор на дружеството, което трябва той да структурира“, поясни той. Петков допълни, че АБВ ще помоли юристите си да подготвят текст за носене на лична отговорност от ръководителите на такъв тип дружества, които са допуснали задлъжняване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Има сериозни смущения в управлението на енергийните ни дружества - Петьо и Петър управляват енергетиката срещу десетина хиляди лева месечно

Румен Петков, АБВ: Има сериозни смущения в управлението на енергийните ни дружества - Петьо и Петър управляват енергетиката срещу десетина хиляди лева месечно

9 Август 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Варна. Има сериозни смущения в управлението на енергийните ни дружества - Петьо и Петър управляват енергетиката срещу десетина хиляди лева месечно. Това каза на пресконференция във Варна лидерът на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Варна. „Имаме много сериозни смущения от начина, по който се управляват Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК) и някои от енергийните ни дружества“, заяви Петков. По думите му има брутален конфликт на интереси при Петър Илиев, който е изпълнителен директор на НЕК и председател на борда на директорите на БЕХ. „Т.е. БЕХ е собственик на НЕК и той като председател на борда ще формулира политиката на НЕК и след това ще я изпълнява като изпълнителен директор. Не гледам на никой в портмонето и на никой в чаршафите, но този човек взима минимум 6000-7000 лв. заплата от двете длъжности, които заема без допълнителното материално стимулиране“, коментира Петков.
Той даде и втори подобен пример с Петьо Иванов е изпълнителен директор на БЕХ и от вчера председател на борда на директорите на „Булгаргаз“. БЕХ е собственик на „Булгаргаз“ и аналогично Петьо Иванов ще взима взима решенията какво да прави „Булгаргаз“ и след това ще ги изпълнява и ще взима заплата от порядъка на 6000-7000 лв.
„Ако целта на това правителство е двама-трима души да ги направим милионери за половин мандат, трябва да е ясно. Министър-председателят е човек, който навремето подкрепи президента Първанов, който се противопостави по принцип на такъв тип бордове и на това един човек да бъде ангажиран в няколко борда и политически фигури да бъдат ангажирани в борда. Днес той трябва да покаже, че тогава той е заел принципна позиция и ще я реализира докрай и когато е на власт. Настояването ни към министър-председателя е това безочие, тази наглост да бъде прекратена. Настояването ни е в най-бърз срок да вземе мерки такъв тип политика да бъде преустановен“, заяви Румен Петков.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.