НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Янка Такева, СБУ: Тоталната забрана на мобилните телефони в учебния процес е грешка

Янка Такева, СБУ: Тоталната забрана на мобилните телефони в учебния процес е грешка

17 Август 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Тоталната забрана на мобилните телефони в учебния процес е грешка. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“.
Такева обясни, че в Закона за образованието са забранени телефони, смартфони и таблети по време на учебните часове. „Но когато те са необходими за индивидуална работа с учениците или по някакъв друг повод, разбира се, че се използват от учителите и учениците и това е много добър подход и много добра практика. Така че трябва да разделим въпроса на две – когато са необходими за учебния процес, ги използваме, а когато не са необходими, да стоят събрани в една кутия на катедрата и когато си тръгват учениците, отново да си ги взимат, така че да няма проблеми. Тоталната забрана в учебния процес на технологиите, с които разполагат учениците, е грешка. Така че да ме извинят колегите от КТ „Подкрепа“, които искат това. Трябва повече да се вслушват в учителите“, коментира тя.
Такева обясни, че сред основните приоритети, които трябва да си постави МОН, това са дигитализацията в образованието и финансирането за подобряване на материално-техническата и дидактическата база в училище с цел създаване на по-добри условия и подобряване на училищната среда. По думите ѝ средата е изключително важна при мотивацията за работа на учителите и учениците.
На въпрос ще бъде ли намалена тежестта на ученическите раници през новата учебна година, Такева отговори, че в тази посока се правят много добри политики. „Има желание въпросът да се реши, но това не може да стане с вълшебна пръчка. Нещата могат да се решат само ако учениците са много добре подготвени в целодневната организация на работа, оставят си раничките в гардеробчетата и ги носят само понеделник и петък“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Такева, СБУ: Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%

Янка Такева, СБУ: Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%

17 Август 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с увеличението на учителските заплати и предизвикателствата пред българските училища през предстоящата учебна година.
Такева посочи, че има подписан колективен трудов договор, където е фиксирано увеличение на заплатите на учителите с 20% от 1 януари 2019 г. „Разбира се, че правителството на премиера Бойко Борисов ще изпълни обещанието си до 2021 г. средната брутна работна заплата в средното образование да бъде 1500 лв. Това ще се отрази благоприятно за кадровото обезпечаване на системата“, обясни Такева.
По думите ѝ през миналата година в класните стаи са влезли 3500 млади учители. „А тази година поради увеличението на работните заплати, което е съществено – от 760 лв. минимална заплата през новата година ще стане 920 лв., очакваме поне още 3500 учители от университетите да влязат в българското училище и то не само в големите градове, но и в по-малките населени места. Защото кадровото обезпечаване на системата остава приоритет в образователната система“, посочи тя.
Такева посочи, че основен проблем е свързан с подобряване на контрола и финансирането в образователната система не само за увеличаване на работните заплати, но и за увеличаване на единния разходен стандарт за обезпечаване издръжката на учебните заведения. „Всички субекти в образователната система трябва да работят за повишаване статуса и авторитета на учителя и на образователните институции с цел по-добра предпоставка за по-добра мотивация на младите хора за учене. Защото когато няма авторитет, няма обществен престиж, то това се отразява и на самите ученици в училище. В образователната институция трябва се пристъпва в уважение и страхопочитание – така, както влизаме в църквата и в държавните институти“, коментира председателят на Синдиката на българските учители.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.