НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Може би преговорите с двете американски централи ще започнат през есента

Министър Теменужка Петкова: Може би преговорите с двете американски централи ще започнат през есента

17 Август 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Трудно ми е да прогнозирам кога ще започнат преговорите с двете американски централи, може би съвсем скоро, през есента. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като участва в събранието по случай националното честване на Деня на миньора, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще работим за това да бъде постигната такава договореност, която да удовлетворява и двете страни. Да им позволим да работят и да гарантираме енергийната си сигурност“, заяви тя. „Предоставихме икономическите си анализи на двете американски централи. Те поискаха срок до края на юни, за да разгледат методиката, да се запознаят с подхода, който е приложен“, припомни Теменужка Петкова и уточни, че централите са представили становище в Министерството на финансите. Попитана ясно ли е дали са изплатени инвестициите в двете централи тя коментира: „Това е въпрос на методика и на подход. Именно по тях ще преговаряме“. В отговор на въпрос има ли анализ дали затварянето на тези две централи ще се отрази върху Държавното въгледобивно дружество Петкова посочи: „Двете американски централи са основна базова мощност за българската електроенергетика. Без нея тя трудно би могла да се справи, особено в зимния период“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Teменужка Петкова: Надявам се да се върви към преговори с американските централи, след като се запознаят с методологията ни за невъзобновяемите разходи

Министър Teменужка Петкова: Надявам се да се върви към преговори с американските централи, след като се запознаят с методологията ни за невъзобновяемите разходи

18 Април 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. От нашите икономически и правни консултанти беше подготвена методология, която е съгласувана с ЕК по отношение изчисляването на размера на невъзобновяемите разходи. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова за договорите с американските централи Марица Изток 1 и Марица Изток 3 след откриването на конференцията „Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течни горива и възможности за сектора“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предоставена е на двете американски централи. Очакваме те да се запознаят с методологията и да направят своите анализи. Надявам се след един такъв процес да се върви към стартиране на преговорите“, посочи тя. „Ние сме говорили многократно по темата за договорите с американските централи. Българският бизнес също е информиран и на всички е ясно какви са мерките на правителството“, коментира енергийният министър.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.