НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Защитата на Лула да Силва апелира срещу решението на Върховния съд на Бразилия да му забрани участие в изборите

РИА Новости: Защитата на Лула да Силва апелира срещу решението на Върховния съд на Бразилия да му забрани участие в изборите

5 Септември 2018 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Защитата на бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви във вторник, че е подала предварително съдебно заявление във Федералния върховен съд на страната с цел допускане до участие на своя клиент в президентските избори пред тази година, предава РИА Новости.
Целта на адвокатите е да бъде отменено решението, прието в края на миналата седмица от Висшия избирателен съд, който забрани кандидатурата на Лула да Силва и не му позволява да представлява в качеството си на кандидат в хода на предизборната агитация своята бивша Работническа партия.
Основният аргумент на адвокатите на бившия президент е, че Бразилия е длъжна да спазва международните договори и решения, в това число препоръката на комисията на ООН по правата на човека, която призова властите в страната да осигурят политическите права на Лула да Силва, отбеляза бразилският телевизионен канал „Globo“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Бразилската работническа партия заяви, че „ще се бори с всички средства“ за кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва

AFP: Бразилската работническа партия заяви, че „ще се бори с всички средства“ за кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва

1 Септември 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Бразилската работническа партия заяви, че „ще се бори с всички средства“ за да осигури на бившия президента на страната Луис Инасио Лула да Силва правото да участва на изборите за държавен глава през октомври, след като съдът отмени номинацията на намиращия се в затвора политик, предава AFP.
„Ще обжалваме пред съда за признаването на правото на Лула да Силва да участва в изборите според закона и международните договори, ратифицирани от Бразилия“, съобщава партията в официално свое заявление.
„Ние ще защитим Лула да Силва на улиците, с народа“, пише в документа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Избирателният съд на Бразилия отхвърли кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва

AFP: Избирателният съд на Бразилия отхвърли кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва

1 Септември 2018 | 05:55 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Избирателният съд на Бразилия отхвърли кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва, съобщава AFP.
Мнозинството от съдиите в най-големия избирателен съд в Бразилия са решили да отменят кандидатурата на народния левит Луиз Инасио Лула да Силва за президентските избори през октомври.
Лула, на 72 г., водеше в допитванията преди изборите, макар, че се намира в затвора за корупция.
Въпреки драматичните събития , макар и съдиите да могат да преразгледат решението, бившият президент не може да се кандидатира за трети мандат.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бразилският избирателен съд ще реши в петък за президентската кандидатура на Луис Инасио Лула да Силва

AFP: Бразилският избирателен съд ще реши в петък за президентската кандидатура на Луис Инасио Лула да Силва

31 Август 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Висшият избирателен съд на Бразилия обяви, че в петък ще вземе решение относно възможността на намиращия се в затвора бивш президент Луис Инасио Лула да Силва да участва в президентските избори през октомври, заяви източник пред AFP.
Лула води убедително в анкетните проучвания, но беше лишен от свобода през април месец, след като беше осъден заради взимане на подкуп и е изправен пред опасността да му бъде отказано участие в изборите.
Той беше кандидатиран от бившата си Работническа партия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Луис Инасио Лула да Силва дърпа конците на бразилската политика от затвора

Anadolu Agency: Луис Инасио Лула да Силва дърпа конците на бразилската политика от затвора

18 Август 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Бразилия. В материал за турската информационна агенция Anadolu Agency бразилската журналистка Джоана Оливейра анализира бразилската политика, предстоящите избори за президент и намиращит се в затвора бивш държавен глава Луис Инасио Лула да Силва, който тя смята, че дърпа конците на бразилската политика. Агенция „Фокус“ представя превода на материала без редакторска намеса.


Въпреки, че има закон, който забранява на политици, чиито обвинения са били потвърдени от апелативен съд, да кандидатстват за публична длъжност, Работническата партия на Бразилия регистрира бившия президент Луис Инасио Лула да Силва като свой кандидат за президент на изборите през октомври.
Лула се намира в затвора от април месец насам, обвинен в корупция и пране на пари, но той продължава да управлява Работническата партия и дори определя ходовете на други политически организации.
Историята започна в сряда, само няколко часа след като Фернандо Хадад, бившият кмет на Сао Пауло и настоящ политически съратник на Лула, заедно с бившия президент Дилма Русеф и председателя на Работническата партия Глейс Хофман регистрираха Лула като официалния президентски кандидат на партията.
Главният прокурор Ракел Додж, която държи най-високия пост в публичното избирателно министерство, помоли Върховния избирателен трибунал да възрази срещу кандидатурата на Лула, но въпреки това той води в анкетите.
След това, трибуналът започна да оценява различни петиции, които да му помогнат да вземе решение. Въпреки, че най-вероятният изход е кандидатурата на Лула да бъде отхвърлена, крайното решение няма да бъде обявено чак до 17 септември.
Според законът за чисто минало, който беше приет при правителството на самия Лула, кандидати които са обявени за виновни от трибунал и след това са използвали законни способи да обжалват и отново са обявени за виновни, нямат право да се кандидатират за публична длъжност.
Но адвокатите на бившия президент поддържат тезата, че той има правото да се кандидатира за президент отново. Техният основен аргумент е, че Лула не е преминал през всички съдилища, което означава че неговата присъда все още може да бъде отменена от Върховния федерален трибунал.
Те оспорват и това, че регистрацията на Лула като кандидат му позволява да извършва политическа кампания и името му да присъства на бюлетината за гласуване, независимо от това, че кандидатурата му е оспорена от органа на изборното правосъдие.

Двигател на масите и политическият сценарий

От своята затворническа килия в централното управление на федералната полиция в южния град Куритиба, Лула превърна изпитанието около своята кандидатура в източник на популярност. Партийни членове и последователи наскоро организираха национален марш за освобождаване на Лула, в който хиляди души маршируваха пред Изборния трибунал в столицата Бразилия.
По време на марша, Фернандо Хадад прочете писмо, в което Лула адресира бразилския народ и заявява, че той е жертва на „съдебно преследване“.
„Страната трябва да разреши бъдещето си в стаичките за гласуване, а не чрез преврати. С моето име, което беше одобрено на конвенцията (на моята партия), изборният закон гарантира, че аз ще спра да бъдат кандидат, единствено ако умра, се откажа или съм изхвърлен от надпреварата от органа на изборното правосъдие. Нямам планове да умирам, не планирам да се откажа и ще се боря за своята регистрация до самия край“, пише Лула в писмото си.
Фактът е, че дори от затвора, бившият президент все още е начело не само на партията си, но и на целия политически сценарий в Бразилия.
Преди две седмици, той даде заповед да се премахне един от най-силните му регионални кандидати, Марилия Араес, внучка на традиционна политическа фамилия от североизточна Бразилия и кандидат за губернатор на щата Пернамбуко, за да получи подкрепа на Бразилската социалистическа партия, като начин да смачка президентската кандидатура на лявоцентристкия Чиро Гомес.
В същата седмица той сформира алианс с Бразилската комунистическа партия, след като убеди Мануела Д‘авила да се откаже от своята кампания и да го подкрепи.
В случай, че на Лула не бъде позволено да участва в изборите, Хадад ще бъде негов заместник, а Д‘авила ще бъде вицепрезидент. В този случай Работническата партия ще се стреми да им прехвърли голяма част от гласовете в полза на бившия президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва ще се регистрира като кандидат за президент от затвора

Reuters: Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва ще се регистрира като кандидат за президент от затвора

15 Август 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който се намира в затвора, в сряда ще бъде регистриран като кандидат в тазгодишните президентски избори, въпреки 12-годишната си присъда за корупция, предава Reuters.
Водачите на Работническата партия на Лула планират марш в Бразилия, с който да регистрират кандидатурата му само часове преди крайния срок, обявиха партийни представители.
Партията ще използва всички възможности за обжалване, за да удължи възможно най-дълго вземането на крайно решение за регистрацията на Лула и потвърдиха, че той е единственият им кандидат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бившият президент на Бразилия Дилма Русеф ще се кандидатира за сенатор

ТАСС: Бившият президент на Бразилия Дилма Русеф ще се кандидатира за сенатор

4 Август 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Сао Пауло. Бившият президент на Бразилия Дилма Русеф ще се кандидатира за сенатор, предава TACC.
Това е обявила самата тя на конгреса на Партията на трудещите се в бразилския град Сао Пауло .
„Ще се кандидатирам за сенатор от бразилския щат Минас Жериас , като ще разчитам на подкрепата и на други леви партии“
По-рано нейният предшественик Луис Инацио Лула да Силва обяви своята кандидатура за президент от затвора, където излежава присъда за корупция.
Общите избори в Бразилия – президентски, парламентарни и губернаторски, ще се проведат на 7 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Намиращият се в затвора бивш президент на Бразилия се кандидатира отново на поста

ТАСС: Намиращият се в затвора бивш президент на Бразилия се кандидатира отново на поста

4 Август 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Рио Де Жанейро. Бразилската лява Партия на труда издигна като кандидат-президент бившият държавен глава Луис Инасиу Лула да Силва, който в момента е в затвора, излежавайки присъда за корупция. Съответното решение е взето на партиен конгрес, предава ТАСС.
Напълно е възможно Висшият избирателен съд на Бразилия да откаже на Лула да Силва правото да участва на изборите. Според законодателството на страната хората, осъдени на втора инстанция не могат да претендират за избирателен пост. Ако той получи отказ, партията ще издигне бившия кмет на Сао Паулу Фернандо Адад.
В момента Лула да Силва излежава присъда от 12 години и един месец за корупция. Въпреки това, според социологическите проучвания, той е фаворит на предстоящите на 7 октомври президентски избори.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Работническата партия на бившия бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва сключи споразумение за неутралитет със Социалистическата партия

Reuters: Работническата партия на бившия бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва сключи споразумение за неутралитет със Социалистическата партия

2 Август 2018 | 05:52 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Работническата партия на намиращия се в затвора бивш президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва сключи споразумение за неутралитет със Социалистическата партия на Бразилия (СПБ), която ще прекрати съперничеството им в няколко щата преди предстоящите генерални избори в страната през месец октомври, предава Reuters.
От Работническата партия обявиха за постигнатото споразумение в изявление, направено в сряда вечерта, докато СПБ трябва все още трябва да ратифицира, по време на събранието си в неделя, ангажимент да не подкрепя нито един кандидат за президент, тъй като партията няма да излезе със свой такъв.
Споразумението идва като сериозен удар за лявоцентристкия президентски кандидат Чиро Гомес, който се намира на трето място в социологическите проучвания и се надяваше на подкрепа от СПБ, за да засили шансовете си за достигане до балотаж.
Работническата партия планира да номинира Луис Инасио Лула да Силва за свой кандидат за президент по време на своя конгрес в събота, въпреки че той не може да води предизборна кампания и почти сигурно ще му бъде попречено да участва, заради обвинения в корупция.
Лула, който е все още най-влиятелният политик в Бразилия, се очаква да посочи свой заместник в последната минута в средата на септември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Бразилският съдия Рожерио Фаврето преповтори решението си за освобождаване на Луис Инасио Лула да Силва

Reuters: Бразилският съдия Рожерио Фаврето преповтори решението си за освобождаване на Луис Инасио Лула да Силва

9 Юли 2018 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Бразилският апелативен съдия Рожерио Фаврето издаде трета заповед в неделя за освобождаването на бившия бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва от затвора, предава Reuters.
Не става ясно, обаче, дали местните власти могат да изпълнят ефективно решението за освобождаването на Лула да Силва, тъй като решението на Фаврето може да разпали конфликт на компетентност между местната и федералната власт.
По-рано в неделя, първо Рожерио Фаврето прие решение за освобождаване на бившия президент, след което бразилският федерален съдия Жоан Педро Жебран Нето издаде заповед за отмяна на освобождението на Лула да Силва, пояснявайки че „правораздавателните власти и федералната полиция на щата Парана са длъжни да се въздържат от вземането на каквито и да е решение, изменящи съдебно решение (за лишаването от свобода на Лула)“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Федерален съдия в Бразилия отмени решението за освобождаване на Луис Инасио Лула да Силва

РИА Новости: Федерален съдия в Бразилия отмени решението за освобождаване на Луис Инасио Лула да Силва

8 Юли 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Федералният съдия на Бразилия Жоан Педро Жебран Нето отмени в неделя решението на своите колеги от апелативния съд в Порто Алегри за освобождаване на бившия президент на страната Луис Инасио Лула да Силва, съобщава РИА Новости, като се позовава на информация на телевизионния канал „Globo“.
По-рано в неделя съдия Рожерио Фаврето подписа решение за освобождаването на 72-годишния бивш президент.
„Приемам определението, че правораздавателните власти и федералната полиция на щата Парана са длъжни да се въздържат от вземането на каквито и да е решения, изменящи съдебно решение (за лишаването от свобода на Лула)“, се казва в текста, подписан от Жебран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бразилски апелативен съд разпореди освобождаване на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва

AFP: Бразилски апелативен съд разпореди освобождаване на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва

8 Юли 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Бразилски апелативен съд издаде изненадващо решение, с което разпореди освобождаването на 72-годишния Луис Инасио Лула да Силва, предава AFP.
Бившият президент на латиноамериканската страна бе арестуван през април заради разследване за корупция, но сега се очаква да бъде освободен от затвора до няколко часа. Лула бе осъден за влизането във владение на апартамент с морски изглед, предложен му като подкуп от бразилска строителна компания.
От редакцията припомнят, че бившият държавен глава на Бразилия има стремежи за участие в предстоящите през октомври президентски избори в страната. Очаква се той да бъде сред кандидатите за поста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бразилския съд отхвърли последното обжалване от бившия бразилски президент

AFP: Бразилския съд отхвърли последното обжалване от бившия бразилски президент

18 Април 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Порто Алегре. Бразилски съд в Порто Алегре отхвърли последното обжалване от бившия президент на страната Луис Инацио Лула да Силва и така той продължава да излежава 12-годишната си присъда за корупция, предава AFP.
Съдът е обявил в социалната мрежа „Туитър“, че единодушно е отхвърлил обжалването, което е било от техническо естество. Така бившият президент ще може да обжалва присъдата си пред висшестоящ съд. Решението на съда обаче ще попречи на Лула да се кандидатира за предстоящите президентски избори, за които бе сочен като фаворит.
Срещу бившия президент се водят още няколко дела за корупция.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Осем души са ранени в Бразилия при безредиците след ареста на бившия президент на страната

РИА Новости: Осем души са ранени в Бразилия при безредиците след ареста на бившия президент на страната

8 Април 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Най-малко осем души са ранени при безредиците пред централата на полицията на Бразилия в град Куритиба след ареста на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва, предава РИА Новости.
Сред пострадалите има трима непълнолетни и един полицейски служител.
В събота вечерта бившият президент е докаран със самолет в Куритиба, където е започнал да излежава присъда. От летището с хеликоптер го водят до сградата на федералната полиция, където му е подготвена временна килия.
Край сградата се събира тълпа, протестираща срещу ареста. Хората са разгонени с шокови гранати и гумени куршуми.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Бившият бразилски президент е вече в затвора в Куритиба

AFP: Бившият бразилски президент е вече в затвора в Куритиба

8 Април 2018 | 06:23 | Агенция "Фокус"
Куритиба. Бившият бразилски президент Луис Инацио Лула да Силва е вече в затвора в Куритиба, щата Парана, предава AFP.
Той влиза в затвора за да започне да излежава присъдата от 12 години и един месец за корупция. Той е осъден за получаване на луксозен апартамент като подкуп от строителна компания. Лула е на 72 години и беше водещ кандидат на предстоящите президентски избори в Бразилия през октомври тази година. Той се опита да отложи изпълнението на присъдата с обжалване пред Върховния съд, което загуби. След това се барикадира в сградата на синдиката на металурзите в родния си град, която беше заобиколена от многобройни негови привърженици в опит да попречат на арестуването му. В крайна сметка той се предаде сам в събота. При пристигането му с хеликоптер на покрива на сградата на полицията в Куритиба избухнаха нови протести на негови привърженици, които се наложи да бъдат усмирявани със сълзотворен газ. Осем души са леко ранени, включително един ударен с гумен куршум, съобщават от полицията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Бившият бразилски президент Лула е арестуван

The Guardian: Бившият бразилски президент Лула е арестуван

8 Април 2018 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Сао Паулу. Бившият бразилски президент Лула е арестуван след протести на привържениците му, които се опитаха да осуетят ареста му, пише британският вестник The Guardian.
Той се намира в полицейски арест след като напусна сградата на синдиката на металурзите в родния му град , заобиколен от бодигардове, които му проправяха път през тълпата от привърженици
Очаква се да бъде трансфериран до град Куритиба в съседния щат Парана
Луис Инацио Лула да Силва беше осъден за корупция. Влизането му в затвора ще осуети възможността да спечели президентските избори тази година. Той изнесе реч пред привържениците си, като настоява за своята невинност и определя обвиненията като политически.
„Аз ще се подчиня на заповедта и всички вие ще станете Лула. Аз не съм над закона. Ако не вярвах в закона нямаше да създам политическа партия щях да започна революция.“, заявява той пред привържениците си.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Бившият бразилски президент решава да се предаде на полицията

Washington Post: Бившият бразилски президент решава да се предаде на полицията

7 Април 2018 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Сао Пауло. Бившият бразилски президент Луис Инацио Лула да Силва решава да се предаде на полицията за излежаване на 12-годишната присъда за корупция, пише Washington Post.
„Ще се подчиня на заповедта“, казва Лула да Силва на привържениците си в събота, един ден след като властите наредиха арестуването му. „По този начин, те ще знаят, че мен не ме страх. Аз не бягам. Ще докажа своята невинност“, продължава той.
Моментът представлява пълен обрат за Лула, някога знаменосец на лявото и водещ кандидат за предстоящите президентски избори. Той беше носен на ръце от привържениците си, които скандираха името му и го затрупаха с цветя.
„Ако моето престъпление е , че изпратих бедните, черните в университетите, дадох възможност на бедните хора да ядат месо, да имат собствени коли и собствени жилища, то аз ще продължа да бъда престъпник в тази страна, защото аз ще направя повече“, казва бившия бразилски президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Федералната полиция на Бразилия е отложила за днес ареста на бившия президент

ТАСС: Федералната полиция на Бразилия е отложила за днес ареста на бившия президент

7 Април 2018 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Сао Пауло. Федералната полиция на Бразилия е отложила за днес ареста на бившия президент на страната Луис Инацио Лула да Силва, като продължават преговорите с адвокатите му, предава бразилския телевизионен канал Globo, цитиран от TACC.
По данни на телевизионния канал правоохранителните органи продължават преговорите с адвокатите на бившия държавен глава , за да ги убедят довереникът им да се предаде доброволно. Лула да Силва се опитва да отстои правото си да присъства на заупокойна служба за починалата му съпругата Летиция, която ще се проведе в сградата на Синдиката на металурзите, където бившият президент се намира и в момента, обграден от привърженици.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Изтече крайния срок за бившия бразилски президент да се предаде на властите

AFP: Изтече крайния срок за бившия бразилски президент да се предаде на властите

6 Април 2018 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Рио де Жанейро. Изтече крайния срок за бившия бразилски президент Луис Инацио Лула да Силва да се предаде на властите, за да влезе в затвора за изпълнение на 12-годишната присъда за корупция, предава AFP.
Властите бяха определили краен срок петък 17:00 часа местно време (23:00 часа българско време) на Лула да се предаде доброволно след като Върховният съд не разреши отлагане на наказанието до пълно изчерпване на всички възможности за обжалване. Засега бившият президент остава в сградата на профсъюза на металурзите в родния му град Сао Бернардо до Кампо, обградена от негови привърженици.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Folha de Sao Paolo (Бразилия): Съдът нареди ареста на бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва

Folha de Sao Paolo (Бразилия): Съдът нареди ареста на бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва

6 Април 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Съдът в Бразилия нареди ареста на бившия президент на страната Луис Инасио Лула да Силва. Според решението на съдия Сергио Моро бившият ръководител на страната има срок да се предаде на полицията до 17:00 часа следобед местно време, пише Folha de Sao Paolo.
Адвокатът на бившия президент Хосе Роберто Батокио заяви, че решението за ареста е незаконно, защото клиентът му все още обжалва присъдата. Самият Лула да Силва няма планове да се предаде на властите като акт на „пасивна съпротива“ и заяви, че ги очаква в Сао Пауло в сградата на профсъюза на работниците в стоманодобивния сектор, където започва неговата политическа кариера.
Лула да Силва е обвинен в корупция в особено големи мащаби, докато е бил държавен глава. Той е осъден на 12 години и един месец затвор.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Бразилският върховен съд отхвърли отлагането на изпълнението на присъдата на бившия бразилски президент

АFP: Бразилският върховен съд отхвърли отлагането на изпълнението на присъдата на бившия бразилски президент

5 Април 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Бразилският върховен съд отхвърли отлагането на изпълнението на присъдата на бившия бразилски президент Луиз Инацио Лула да Силва, предава AFP.
Решението на върховния съд с шест срещу пет гласа може да преобърне нагласите за предстоящите президентски избори в страната, където Лула да Силва води в предизборните допитвания. Възможно е в следващите дни бившият президент и настоящ кандидат да бъде арестуван и изпратен в затвора, където да излежи 12-годишна присъда за корупция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.