НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Турция: Краят на „Ерата на Лалето”; ядохме, пихме и пътувахме в Европа - дотук

Турция: Краят на „Ерата на Лалето”; ядохме, пихме и пътувахме в Европа - дотук

23 Август 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вестник „Джумхуриет” публикува в брой си от 23 август заслужаващ внимание анализ от своята журналистка и известен колумнист Аслъ Алтънташбаш.
Следва текстът на публикацията – без редакторска намеса:
„Братко, ядохме, пихме… Омари, вино; сметката на човек беше само по 20 евро!”. Това изречение (или друга подобна версия), предполагам, че и вие сте го чували. Буквално до вчера отиващите до гръцките острови в Егейско море турски граждани разправяха надълго и нашироко колко евтино е в Гърция; как са си гледали кефа; колко по-изгодна е почивката при комшиите, в сравнение с нашите курорти Бодрум, или Чешме.
Понеже това бяха златните години на Турция. Като се започне от средата на 2000-те години, та чак до 2016-та, в продължение на 10 години ние живяхме в „Ерата на Лалето”.
Докато Гърция беше в криза, у нас турската лира беше силна; икономиката ни беше добре смазана и направо звънтеше. Националният ни доход средно на глава от населението беше над 10 хиляди долара. Разменният курс на еврото се въртеше около 2 турски лири. Турската икономика се развиваше с невиждани в Европа темпове. Британското списание „Икономист” определяше Турция като „Истинският Китай в Европа”.
Тази „Ера на Лалето” не се отнасяше само за баровците, за важните клечки; важеше напълно за всеки един от нас. За пръв път обикновеният турски гражданин се сля и прегърна целия свят. Превърна се международен пътешественик.
През 90-те години на миналия век много малка прослойка от населението имаше възможност да пътува в Европа; от средата на 2000-те години всяко средностатистическо семейство можеше спокойно да ходи в Европа – като спести малко пари, или вземе някой дребен заем. С развитието на демокрацията в Турция се засили както нашата собствена увереност; така и се увеличиха нашите собствени пари и самочевствие. На всяко място в Европа имаше пътуващи турци.
Беше съвсем нормално когато обикаляте Прага, Флоренция, Рим, да чуете турска реч; да видите турски туристи, които си правят снимки за спомен, или пазаруващо турско семейство.
Разбира се, специално по отношение на Гърция, нещата се развиваха и от гледна точка на други, съвсем различни писти. От една страна, след дълги години на застой, в политиката имаше повей на приятелство. От друга страна – едно чувство на превъзходство над гръцкия народ, който бързо обедняваше… Така или иначе обаче, през последните години турците буквално заляха Гърция. На някои гръцки острови имаше толкова много турски туристи, че трябваше да се заврете в някое закътано място – за да не ви срещне и неприятно „засече” някой познат от Турция.
А как е сега? Къде, къде по-различно!... Подобно на кратката пролет в нашата демокрация; в момента и в областта на икономиката сме стигнали до края на „Ерата на Лалето”.
Едно евро вече струва 7 турски лири. Гърция бавно-бавно излиза от кризата, а ние с огромна скорост потъваме в нея. Преди една година близо един милион турски граждани ходеха на почивка в Гърция. Като се върнеха разказваха наляво и надясно колко привлекателни са цените при комшиите - чак до парите за въздуха и водата.
Сега обстановката е коренно различна. Не остана нито едно място в Гърция, където турците да ходят и после да разправят как са „яли и пили за 20 евро”; нито път самите ние имаме достатъчно евра за да ги харчим наляво и надясно. Това е ситуацията.
Когато избухна икономическата криза в Гърция, местното население вече нямаше възможност да си купува нито нова кола, нито нов мобилен телефон, нито нова къща. Дори и онези, които имаха някаква работа, използваха оскъдните си доходи да плащат като попове натрупаните дългови, или с мъка да покриват ежедневните си разходи. Народът обедняваше.
Страхувам се, че ако икономиката ни продължи да се свива с тези темпове, след една година картината и у нас ще бъде същата. Това може да очаква средната класа в Турция. Оставете ходенето на почивка в Гърция, дърдоренето „колко много и евтино сме яли и пили там...”. С тези темпове и тенденции няма да можем дори и да си покажем носа извън Одрин.
Не го казвам аз това; показват го цифрите.
1 ЕВРО = 7 ТУРСКИ ЛИРИ.
Край на „Ерата на Лалето”!

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Над 71% от германците са против оказването на финансова помощ на Турция

„Джумхуриет”: Над 71% от германците са против оказването на финансова помощ на Турция

23 Август 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Резултатите от проведена анкета в Германия показват, че над 71% от населението е против оказването на финансова помощ на Турция, пише вестник „Джумхуриет”. Темата стана актуална след призива за подобна германска помощ от лидера Социалдемократическа партия (СДП) Андреа Налес - коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел.
В периода 20-21 август е проведено социологическо проучване сред повече от 5 хиляди респонденти. Над 71% от тях са се обявили против оказването на финансова помощ на Турция, 22% са подкрепили предложението, а останалите 7% са без мнение по въпроса.
Вътре в самата СДП 42% от анкетираните също са против. Сред „зелените” отрицателното мнение е 53%; в Лявата партия – 67%; в ХСС на Ангела Меркел – 69%; в Свободната демократическа партия – 80%, а в Алтернатива за Германия – 94%.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW Türkçe: ЕС препоръча на Турция да се обърне към МВФ и да предприеме икономически мерки за спечелване на доверие

DW Türkçe: ЕС препоръча на Турция да се обърне към МВФ и да предприеме икономически мерки за спечелване на доверие

21 Август 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. На фона на дискусиите в Германия за евентуално оказване на финансова помощ на Турция, комисарят на ЕС по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер предложи Анкара да се обърне към МВФ, информира турско езичната версия на Дойче веле. Гюнтер Йотингер отхвърли също така всякакви внушения за възможна директна помощ за Турция от бюджета на ЕС. Според него, „правилният адрес” е МВФ, именно който е създаден за „постъпки при драматични развития и сериозни проблеми”.
Гюнтер Йотингер коментира и последните политически събития в Турция. „За съжаление, през последните години бяхме принудени да констатираме не напредък, а застой в пътя на Турция към ЕС. … За разлика от САЩ, ЕС се отнася доста „по-приятелски и справедливо” спрямо Турция; Брюксел не е налагал и санкции на Анкара. … За да бъде преодоляна икономическата криза в Турция, Анкара трябва да следва една правилна политика. В тази връзка много са важни мерките, които ще бъдат предприети от турското правителство за повторно спечелване на доверие. Става въпрос за гарантиране независимостта на Централната банка, промяна в лихвената политика, както и икономическите субсидии”, посочва още Гюнтер Йотингер, цитиран от DW Türkçe.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Валийството в Анкара: Двамата задържани си признаха за стрелбата по посолството на САЩ – оказаха се криминални рецидивисти

ДХА: Валийството в Анкара: Двамата задържани си признаха за стрелбата по посолството на САЩ – оказаха се криминални рецидивисти

20 Август 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Валийството в Анкара оповести, че двамата заподозрени за стрелбата тази сутрин срещу сградата на посолството на САЩ, са признали, че заедно са извършили нападението, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Двамата задържани – Ахмет Челиктен и Осман Гюндаш, са заловени с използвания от тях при стрелбата пистолет и автомобил с регистрационен № 06 BDP 502.
Единият от задържаните - Ахмет Челиктен, е роден през 1979 год. и адресно е регистриран в кв. Баглум в Анкара. Има криминални регистрации за неизпълнение на задължения по социално осигуряване и за нанасяне на телесна повреда по небрежност. Издирва се като беглец от затвора.
Другият задържан - Осман Гюндаш, е роден през 1980 год. и е адресно регистриран в кв. Чубук на Анкара. Също има криминални регистрации за нанасяне на телесна повреда по небрежност, наркотици, заплахи, кражба на автомобили, умишлено нанасяне на телесна повреда, заплаха за сигурността на движението по пътищата.
Продължава детайлното разследване на случая; изясняване връзките на заподозрените; уточняване на всички детайли по въоръженото нападение срещу дипломатическата мисия на САЩ, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гюнтер Йотингер: Не е работа на Германия да помага финансово на Турция

Гюнтер Йотингер: Не е работа на Германия да помага финансово на Турция

20 Август 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер отхвърли идеята Германия да помага на Турция да се измъкне от икономическите си проблеми, заявявайки, че това е отговорност на МВФ, предава .
„Това не е работа за Германия, а в случая на МВФ“, заяви Йотингер. „Фондът е създаден за това, а основната работа се пада на Анкара, а не на Берлин и не на Брюксел“.
По-рано председателят на ГСДП Андреа Налес предложи Германия да помогне на Турция, изтъквайки, че тя е партньор по НАТО. „В наш интерес е Турция да остане икономически стабилна“, уточни тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Двама души са арестувани във връзка със стрелбата край посолството на САЩ в Анкара

Daily Sabah: Двама души са арестувани във връзка със стрелбата край посолството на САЩ в Анкара

20 Август 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама заподозрени във връзка с откритата стрелба край посолството на САЩ в Анкара са арестувани, а превозното средство и оръжието, което те са използвали е открито, пише Daily Sabah.
„Издирването на заподозрените за нападението бе започнато скоро след нападението и доведе до ареста на двама души“, съобщава полицията. Задържаните са разпитани в полицейско управление в Анкара.
Нападението се е случило рано сутринта в понеделник, когато шест изстрела са произведени от движещо се превозно средство към главния вход на дипломатическата мисия.
Междувременно от МВнР на Турция обявиха, че са предприети марки за „осигуряването на сигурността на американското посолство в Анкара и на другите дипломатически мисии на САЩ и техния персонал по цялата страна“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турското външно министерство порица нападението на посолството на САЩ и оповести повишени мерки за сигурност за чуждите мисии в страната

ДХА: Турското външно министерство порица нападението на посолството на САЩ и оповести повишени мерки за сигурност за чуждите мисии в страната

20 Август 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на МВнР на Турция Хами Аксой заклейми нападението срещу сградата на посолството на САЩ в Анкара и увери, че се предприемат всички мерки за залавяне на извършителите и изясняване на всички обстоятелства по случая, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА) . По този повод се предприети допълнителни мерки за сигурност на посолството на САЩ и на всички останали дипломатически мисии в страната.
Нападението срещу американското посолство е станало тази сутрин към 05.00 часа. Стреляно е от бял автомобил в движение по централния булевард „Ататюрк”. На прицел е бил вход № 6 на посолството, чули са се 5-6 изстрела. Нападението е било срещу охранителната кабина, поне един от куршумите е улучил прозореца (стъклопакет). Като по чудо няма загинали или ранени. Установен е регистрационният номер на автомобила, който се издирва от много полицейски екипи в целя град.
Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик (бивш министър по европейските въпроси) определи случая като „една явна провокация” и даде гаранции „за сигурността на действащите в страната чуждестранни мисии”.
Говорителят на Президентството Ибрахим Калън оцени нападението срещу посолството на САЩ като „откровен опит за създаване на хаос в страната” и увери, че „Турция е една сигурна страна”.
Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу даде гаранции, че се действа активно за издирване и залавяне на извършителите на нападението.
Валийството в Анкара уточни, че към 05.30 ч. днес са били изстреляни 6 куршума срещу охранителната будка на посолството на САЩ. От тях има 3 попадения в металната врата и отсега със стъклопакет, посочва още ДХА.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC Türkçe: Днешна Турция наподобява на страните от Латинска Америка през 1980-те години – признание на бивш шеф в Световната банка

BBC Türkçe: Днешна Турция наподобява на страните от Латинска Америка през 1980-те години – признание на бивш шеф в Световната банка

20 Август 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Амстердам/Анкара. Бившият главен икономист на Световната банка (СБ) Сведер ван Винберген оприличи днешна Турция със страните от Латинска Америка през 80-те години на миналия век, пише турско езичната версия на BBC. Сегашният професор по международна икономика в Амстердамския университет е на мнение, че в крайна сметка и като последна възможност, Анкара все пак ще се обърне за помощ към МВФ.

Следва текстът на публикацията – с известни съкращения:

Обстановката в днешна Турция силно наподобява на ситуацията с популистките режими в Латинска Америка от 80-те години на миналия век. Тогава те – като последно спасение – все пак бяха принудени да се обърнат за помощ към МВФ.
Тогава, пак подобно на днешна Турция, в тези страни също имаше силна пропаганда и категорично отхвърляне на опцията за помощ от МВФ. В крайна сметка те бяха принудени да вдигнат белите знамена и да почукат на вратата на МВФ.

Защото – очевидно е за всички – санкциите на Анкара срещу стоки от САЩ (високите допълнителни мита за внос на автомобили – първоначално от 60%, а след това - направо 120%), както и други подобни мерки, няма как да решат проблемите на Турция.

Има и нещо друго – самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган очевидно е доволен от търканията с президента на САЩ Доналд Тръмп. Понеже това остро противопоставяне работи в негов интерес. А именно - вниманието да се отклонява от икономиката и от другите сериозни проблеми на днешна Турция.
От тази гледна точка може да се каже, че пререканията с Доналд Тръмп нямат важно значение от гледна точка на икономическата криза в Турция. Всъщност, именно благодарение на политиката на Ердоган, днешната турска икономика е в това насипно и деликатно положение. Достатъчен е само дори един повей, някаква „закачка”отвъд океана, и тя направо се срива. Нагледно го показа Черният петък (10 август 2018-та – когато турската лира (т.л.) скочи до разменни нива от 7.50 т.л. за 1 $).

Какъв е изводът:

Предприеманите мерки са палиативи – могат временно да погасят огъня, но няма как да преобърнат тенденцията и вместо срив, т.л. трайно да покачи стойността си.
В интерес на истината, в началото на управлението на Ердоган, в началото на нашия век, след застоя в турската икономика от 2000-те години, настина имаше положителни тенденции. Когато Ердоган обаче напълно овладя цялата власт в страната, той напълно излезе от релси (буквално – „полудя”) и започна да счита всеки за свой враг. Да търси постоянно противници – зад граница и вътре в Турция.

Тази ситуация няма как да е благоприятна за чуждестранните инвеститори. Тя е точно такава, като бе обстановката в държавите с популистките режими в Латинска Америка от 80-те години на 20-ти век. Какво правеха те? Същото, което върши и режима в Турция днес. Финансира с външни дългове растежа на икономиката и в крайна сметка става причина за бягство на капиталите зад граница. А за да може да се задържат на повърхността, подобни режими прибягват към странни (най-меко казано) решения. Например, в Аржентина беше потегнато на пенсионните фондове. А това, което Ердоган най-вероятно ще направи, също прилича на подобен манталитет.

Още повече, че става въпрос и за една семейна империя. Зетят на Ердоган – Берат Албайрак, който стана министър на финансите и хазната (МВХ), което допълнително срина турската лира.

Какво трябва да се направи – в чисто икономически план:

Доста остри и непопулярни мерки в този турбулентен период, като се отчита опитът от кризите в Източна Азия (финансово-валутна криза от 1997-1998 год., засегнала в най-голяма степен Индонезия, Южна Корея и Тайланд, също - Хонконг, Малайзия, Лаос и Филипините), както и кризите в Латинска Америка (от 1980-те години).
Понеже Турция е длъжна отново да спечели доверието на инвеститорите.

За целта е необходимо в спешен порядък::

1. Възвръщане на доверието към Централната банка (ЦБ) и гарантиране на нейната пълна независимост.
2. Отстраняване на зетя от Берат Албайрак от МВХ и назначаване на негово място на независим и опитен икономически специалист. Шансът за това обаче очевидно е твърде малък.

Защото; ето я моментната снимка на турската икономика, която не може да бъде заметена под килима:

1. Безразборно взети външни кредити, които буквално се стопяват в гигантски и мегаломански строителни обекти. Създава се голям „балон за недвижими имоти”.
2. Това поражда условия за силно обезценяване на т.л., намаляване на темповете на растеж на производството, бум на инфлацията.
3. В резултат на високата инфлация, инвеститорите изтеглят парите си и ги изнасят извън Турция; вносните стоки стават все по-скъпи; създава се икономически порочен кръг, който може да бъде преодолян единствено чрез радикални икономически мерки.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел не вижда спешна необходимост да се помага финансово на Турция

Reuters: Ангела Меркел не вижда спешна необходимост да се помага финансово на Турция

20 Август 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел е заявила пред своята партия Християндемократически съюз (ХДС), че не вижда спешна нужда за финансова помощ на Турция, за да се облекчи нейната валутна криза, предава Reuters.
„Тя даде ясно да се разбере, че не вижда спешна необходимост в момента за специална помощ за Турция“, заяви генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер след среща на партията, на която е присъствала и Меркел.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Шокиращо предупреждение от Зигмар Габриел: Ако не й помогнем, Турция може да се обърне към ядреното оръжие

„Джумхуриет”: Шокиращо предупреждение от Зигмар Габриел: Ако не й помогнем, Турция може да се обърне към ядреното оръжие

20 Август 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Бившият външен министър на Германия Зигмар Габриел отправи шокиращо предупреждение към Запада във връзка с Турция, пише вестник „Джумхуриет”. Според него, „западните страни са длъжни да направят всичко, за да задържат в своята орбита Анкара.”. „Заради нашите собствени интереси, ние сме задължени да направим това. Според мен, САЩ извършват нещо, което не бива да се случва между съюзници. Прилагайки санкции, те тласкат към пропастта една стана, която и без друго е в затруднено положение от икономическа гледна точка. … Какво ще стане, ако Турция се отдалечи от НАТО? Страхувам се, че рано или късно, националистическите сили в Турция ще се обърнат към ядреното оръжие. За да могат подобно на Иран и Северна Корея да превърнат Турция в „бронирана и ненападаема””, обяснява още Зигмар Габриел, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Манипулациите срещу Турция са обречени на провал

Реджеп Таийп Ердоган: Манипулациите срещу Турция са обречени на провал

20 Август 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Силите, разчитащи, че ще успеят да разрушат Турция чрез манипулации на валутния пазар, много скоро ще осъзнаят, че плановете им са обречени на провал, се казва в обръщението на турския президент Реджеп Таийп Ердоган към народа по повод празника Курбан Байрам, предава „Анадолската агенция“.
Държавният глава подчерта, че атаките срещу турската икономика са толкова опасни, колкото и посегателствата срещу религиозните традиции и държавността на Турция.
„Опитват се да поставят Турция на колене и да я принудят да действа по чужди нареждания“, се казва по-нататък в обръщението.
В посланието се напомня, че скоро след Курбан Байрам турският народ ще отбележи 947-ата годишнина от победата в битката при Манцикерт през 1071 година. „От времената на победата на армията на турците-селджуци над Византийската империя, турският народ неедонкратно се е сблъсквал с предизвикателства и заплахи, но е успял да ги преодолее. Всяка нова атака срещу културата и държавността на Турция по същия начин ще бъде решително пресечена“, гласи посланието.
Акцентира се вниманието към предвидените тържества на 30 август във връзка с Деня на победата в Турция.
„В хода на осуетяването на опита за преврат на 15 юли 2016 година жителите на Турция демонстрираха решимост да защитят с цената на живота си хилядолетното наследство. Срещу Турция бяха използвани терористични организации и криминални структури, проникнали в държавните органи, а сега използват атаки на валутните пазари. Но всички тези нападения са обречени на провал. Главното е единството и сплотеността на Турция“, се отбелязва в документа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган по случай Курбан Байрам: Валутната криза цели да постави турския народ на колене и не е по-различна от атака срещу знамето на Турция или призива за молитва

Реджеп Таийп Ердоган по случай Курбан Байрам: Валутната криза цели да постави турския народ на колене и не е по-различна от атака срещу знамето на Турция или призива за молитва

20 Август 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. В понеделник турският президент Реджеп Таийп Ердоган пожела щастлив Курбан Байрам на турския народ и същевременно привлече вниманието към текущата валутна криза в страната, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
В предварително записано обръщения към турските граждани преди началото на четирите почивни дни във вторник, Ердоган изрази увереност, че валутната криза цели да постави „Турция и нейния народ на колене“ и посочи, че тази атака е равнозначна на нападение срещу турското знаме или призива за молитва. Държавният глава е категоричен, че страната има силата и способностите да преодолее трудния момент, пише вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet (Турция): Американското посолство в Турция потвърди, че е стреляно по сградата, няма жертви

Hurryiet (Турция): Американското посолство в Турция потвърди, че е стреляно по сградата, няма жертви

20 Август 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посолството на САЩ в Анкара е атакувано от неидентифициран нападател, който е стрелял няколко пъти от колата си на 20 август сутринта, уцелвайки стъкло и кабинката на охраната, но без да наранява никой, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Можем да потвърдим, че в посолството на САЩ сутринта е имало инцидент. Нямаме информация за ранени хора и в момента провеждаме разследване по случая“, заяви говорителят на американското дипломатическо представителство Дейвид Гейнър пред „Хюриет“.
„Благодарим на турската национална полиция за бързата й реакция“, добави той.
Частната телевизия CNN Turk съобщи, че инцидентът се е случил в около 05:00 и нападателите са избягали в бяла кола. Турската полиция също е започнала разследване на атаката и издирва извършителите, отбелязва вестникът.
От кабинета на губернатора на Анкара съобщиха, че срещу сградата са произведени шест изстрела, три от които в металната врата и стъкления панел на кабинката на охраната.
„Хюриет“ коментира, че инцидентът се случва в момент, в който отношенията между Анкара и Вашингтон се намират на безпрецедентно ниво във връзка с продължаващия арест на американския пастор Андрю Брънсън. САЩ наложиха санкции на Турция и обещаха да продължат с нови ограничителни мерки, ако християнският пастор не бъде освободен незабавно.
В миналото, припомня вестникът, посолството на САЩ в Анкара и Генералното консулство на страната в Истанбул са били мишена на многобройни атаки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Централните банки на Турция и Катар подписаха споразумение за размяна на валута

Daily Sabah: Централните банки на Турция и Катар подписаха споразумение за размяна на валута

20 Август 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централните банки на Катар и Турция подписаха споразумение за предоставяне на ликвидност и подкрепа за финансова стабилност, съобщиха от Централната банка на Катар, няколко дни, след като Доха обеща да подкрепи Анкара с $15 млрд., пише турското електронно издание Daily Sabah.
Споразумението, подписано от директорите на двете банки в петък, ще установи двустранна линия за обмяна на валута, се казва в съобщението на Катарската централна банка, публикувано на уебсайта й.
Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани посети Анкара в сряда в публична демонстрация на подкрепа за Турция, когато обеща да отдели $15 млрд. за директни инвестиции в страната, която в момента преживява криза в отношенията си със САЩ.
Отношенията между Анкара и Вашингтон деградираха сериозно през миналата седмица, след като САЩ наложиха санкции на вътрешния и правосъдния министър на Турция, които отказаха да освобдят американския пастор Андрю Брънсън, обвинен във връзки с терористични организации в страната. В допълнение към това, американският президент Доналд Тръмп увеличи митата върху турската стомана и алуминий. В отговор Турция увеличи тарифите върху редица американски стоки, включително алкохолни продукти, тютюн и автомобили, припомня изданието.
През юни 2017 г. шепа арабски държави, водени от Саудитска Арабия, рязко прекратиха дипломатическите си отношения с Катар и наложиха блокада на малката страна в Персийския залив и я обвиниха, че подкрепя тероризма, пояснява Daily Sabah.
Катарското правителство отхвърли обвинението, обявявайки блокадата за неоснователно нарушение на международното право. На фона на разрива, Турция подкрепи силно Катар, като увеличи износа на храна и други продукти, за да отговори на всеки недостиг.
Турция също поддържа военна база в Катар. Двете страни подписаха споразумение за военно сътрудничество през октомври 2014 г., което предвижда съвместни учения, сътрудничество във военното производство и разполагането на турски сили на територията на Катар.
Първата партида турски войници пристигна в столицата Доха на 4 октомври 2015 г., а турското знаме беше издигнато във военната база четири дни по-късно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Време е САЩ и Европа да се приспособят към реалността в Турция

New Europe: Време е САЩ и Европа да се приспособят към реалността в Турция

20 Август 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на неправителствената организация „Съвет за външни работи“, бивш директор на отдела за планиране на политиката към Държавния департамент на САЩ в периода 2001-2003 и бивш координатор на „Бъдещето на Афганистан“ Ричард. Н. Хаас коментира текущата криза в отношенията между САЩ и Турция пред брюкселското електронно издание New Europe. Материалът е представен без редакторска намеса.

Сега, когато Турция е в конфликт с бившия си съюзник, Съединените щати, валутната криза на страната се превърна в първостепенен политически проблем. Основният проблем е отказът на Турция да освободи американския пастор Андрю Брънсън, който е държан по обвинения в тероризъм, шпионаж и подривна работа за предполагаемата му роля в неуспешния преврат от юли 2016 г. срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството на САЩ има право да възразява срещу задържането на Бронсън. Но реакцията му беше непродуктивна. По-специално, налагането на допълнителни мита от САЩ върху вноса на турска стомана и алуминий би могло допълнително да подкопае доверието в икономиката на Турция и да предизвика по-широка криза, която би нанесла сериозни вреди на световната икономика. Освен това тарифите позволяват на Ердоган да обвинява за икономическите проблеми на страната си Америка, а не некомпетентността на собственото му правителство.

Все още е възможно турското правителство да намери начин да освободи Брънсън и американският президент Доналд Тръмп, който се стреми да демонстрира загриженост към евангелистите, които са основна част от неговата избирателна база, да анулира митата. Но дори и текущата криза да бъде решена, структурната криза в американско-турските отношения - и западно-турските отношения, като цяло - ще остане. Ние сме свидетели на постепенното, но постоянно деградиране на отношенията, които вече се водят съюз само на хартия. Въпреки че правителството на Тръмп е право да се изправи срещу Турция, то избра не само грешния отговор, но и грешния проблем.

Връзката между Турция и Запада отдавна се основава на два принципа, като нито един от тях вече не е на лице. Първият е, че Турция е част от Запада, което означава, че това е либерална демокрация. И все пак Турция не е нито либерална, нито демократична. В действителност тя е подчинена на еднопартийно управление в рамките на „Партията на справедливостта и развитието“ (ПСР), а властта се е концентрирала в ръцете на Ердоган, който е и лидер на ПСР.

Под ръководството на Ердоган баланса и контрола между властите са до голяма степен елиминирани от турската политическа система, а президентът контролира медиите, бюрокрацията и съдилищата. Същият неуспешен преврат, който Ердоган цитира като основание да затвори Брюнсън, също послужи като извинение за задържането на хиляди други. На този етап влизането на Турция на Ердоган в Европейския съюз изглежда невъзможно.

Вторият принцип, на който се основава "западния" статут на Турция, е общата външна политика. Турция наскоро купи над 100 съвременни изтребители F-35 от САЩ. Въпреки това през последните години Турция също подкрепи джихадистките групировки в Сирия, приближи се до Иран и сключи договор за закупуване на система за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.

Преди всичко, Турция и САЩ се намират на различни страни в Сирия. Докато сирийските кюрди са близки партньори на САЩ, те се считат за терористи от Турция поради връзките им с кюрдските групи в Турция, които исторически винаги са се борили за автономия, ако не и независимост. На този фон не е трудно да си представим, че американските и турските сили може да стигнат до удари.

Някои биха могли да кажат, че настоящото ниво на напрежението между САЩ и Турция не е нищо ново; двете страни отдавна имат своите различията. Турците не бяха доволни от решението на САЩ да изтеглят ракети със среден обсег от Турция, като част от сделката, която прекрати ядрената „Кубинска криза“ през 1962 г. Двете страни се сблъскаха многократно около турската намеса и последвалата окупация на Северен Кипър през 1974 г., както и заради подкрепата на САЩ за Гърция. Турция отказа да даде на американските военни сили достъп до военновъздушната база Инджирлик по време на войната в Ирак през 2003 г. И през последните години турското правителство бе разгневено от отказа на Америка да екстрадира ислямския проповедник Фетулах Гюлен, който Ердоган смята, че стои зад опита за преврат от 2016 г.

И все пак това, което виждаме днес, е нещо различно. Антисъветското лепило, което държеше двете страни близо по време на Студената война, отдавна е изчезнало. Това, което имаме сега, е безкраен брак, в който двете страни продължават да съжителстват под един покрив, въпреки че вече няма истинска връзка между тях.
Проблемът е, че договорът на НАТО не предвижда механизъм за развод. Турция може да се оттегли от алианса, но не може да бъде принудена да излезе. Като се има предвид тази реалност, САЩ и Европейският съюз трябва да поддържат двустранен подход към Турция.

Първо, политиците трябва да критикуват турската политика, когато е оправдано. Но те трябва също така да намалят зависимостта си от достъпа до турски бази като Инджирлик, да откажат на Турция достъп до модерен военен хардуер като F-35 и да преразгледат политиката за разполагане на ядрени оръжия в Турция. Освен това САЩ не трябва да екстрадират Гюлен, освен ако Турция не може да докаже участието му в преврата с доказателства, които ще минат в американски съд и ще изпълнят разпоредбите на договора за взаимна екстрадиция от 1981 г. САЩ също не трябва да изоставят кюрдите, предвид тяхната безценна роля в борбата срещу „Ислямска държава“.

Второ, САЩ и Европа трябва да изчакат, докато ерата на Ердоган приключи, а след това да се обърнат към новото ръководство на Турция с голямо предложение. Офертата трябва да бъде подкрепата на Запада в замяна на турския ангажимент към либералната демокрация и към външната политика, насочена към борбата с тероризма и сдържане на Русия.

Ердоган неотдавна предупреди в "Ню Йорк Таймс", че американско-турското партньорство "би могло да бъде застрашено" и че скоро Турция ще започне да търси нови приятели и съюзници, ако едностранчивостта и неуважението на САЩ не бъдат отменени. Всъщност партньорството вече беше застрашено, до голяма степен поради турските действия, а Ердоган вече беше започнал процес на търсене на нови приятели и съюзници. Време е САЩ и Европа да се приспособят към тази реалност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Неизвестни лица са обстрелвали сградата на американското посолство в Анкара

ТАСС: Неизвестни лица са обстрелвали сградата на американското посолство в Анкара

20 Август 2018 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Неизвестни лица са обстрелвали сградата на американското посолство в Анкара, съобщава телевизионният канал CNN Turk, цитиран от TACC.
Инцидентът е станал в пет часа местно време (съвпада с българското), като стрелбата е открита от автомобил. Никой не е пострадал. Извършителите са успели да избягат.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Западът се надяваше на демокрация в Турция. Реджеп Тайип Ердоган имаше други планове

The New York Times: Западът се надяваше на демокрация в Турция. Реджеп Тайип Ердоган имаше други планове

19 Август 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Преди едно десетилетие в Западните столици, новият върховен лидер на Турция Реджеп Тайип Ердоган, даваше признаци на възможна светлина за демокрацията за един регион пълен с религиозни конфликти, пише журналистът Питър Гудман в анализ за американския вестник The New York Times, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
Турция беше решителен съюзник в НАТО, заграждайки Европа от избухливия Близък Изток. Докато Ердоган търсеше начин да осигури място за своята страна в редиците на Европейския съюз, той се представи като умерен и модернизиращ мюсюлмански лидер в епохата след 11 септември. Той подхранваше усещанията, че Турция се превръща в либерално общество, управлявано от толерантността и върховенството на закона.
Но това беше преди Ердоган да започне да натрупва върховна власт и преди бруталното му нападение над несъгласните с него, след проваления опит за преврат преди две години. Това беше преди Турция да се спусне във финансова криза предизвикана немалко и заради неговите авторитарни наклонности и нестандартно управление на икономиката. Каквото и да е останало от представата, че Ердоган е либерализираща сила, беше изцяло изтрито.
За Запада турският президент се превърна от надежда – доказателство, че ислямът и демокрацията мога да съжителстват мирно – в още един автократ, чийто популизъм, надутост и презрение за финансовите книги доведоха до бедствие.
Регионални експерти спорят, че визията за турския лидер като агент на либералния прогрес, винаги са били фантастични. Ердоган – който изкара като министър-председател на Турция 11 години, преди да се превърне в неин президент през 2014 година – изкова своята политическа кариера с ислямското намерение да промени структурите на държавно наложения секуларизъм в Турция. Неговите ранни демократични реформи и отстояване на гражданския контрол върху армията бяха предимно за спечелването на покана в Европейския блок, в същото време позволявайки на мюсюлманските маси на Турция да практикуват религията си освободени от държавна намеса.
„За нас, демокрацията е средство за изпълнение на цели“, заяви някога Ердоган.
Историята е пълна с примери на Западни нации – особено Съединените щати – проектиращи своите стремежи и цели върху чуждестранни лидери, които имат собствени цели.
В своите усилия да предотврати падането на Китай под контрола на комунисти, Вашингтон подкрепя китайския националистки генерал Чан Кайшъ, представяйки го като смел герой, дори когато е малтретирал противниците си и е печелил на гърба на американската подкрепа. Във Виетнам, Афганистан и навсякъде другаде, САЩ представяха фигури с недостатъци като същински „Джордж Вашингтоновци“, преди да ги отпишат като корумпирани тирани.
„Колкото и да фантазираме за това, че нещата могат да се променят и да бъде постигнат либерален прогрес, най-вероятно се отнесохме с тези визии за Турция“, заяви Филип Робинс, професор по близкоизточна политика в Оксфордския университет.
Въпреки това дори в Турция, Европейският съюз упражни силно влияние като средство за повдигане на обществото. Той изравни търговските си интереси – достъпът до обширния европейски пазар – с императива за демократизация. За да спечели европейската благосклонност, Турция отмени прословути държавни съдилища по сигурността, изравни човешките права и се отказа от смъртното наказание.
„Това е процес, който ще промени възприятието на живота в турското общество“, заяви тогавашният председател на Истанбулската търговска камара Мурат Ялчънташ през 2005 година. „Това е механизъм, който ще ни интегрира в свободомислието и модерния свят“.
Ако това някога е било така, сега изглежда като изгубена възможност.
Европа никога не се е чувствала комфортно с признанието на преобладаващо мюсюлманска нация, която е дом на повече от 70 милиона души. Постоянните отпори, изпъстрени с антимюсюлмански настроения, се оказаха оскърбителни за Турция, особено когато България и Румъния успяха да се присъединят към Европейския блок, въпреки репутацията им за необуздава корупция.
В последните години Ердоган се оттегли от пътя на реформите, докато в същото време сформира нови съюзи, особено с Русия и нейният лидер Владимир Путин. Той затвори журналисти, завзе активите на своите политически опоненти и смачка инакомислещите, в същото време получавайки пълен контрол над лостовете на турската власт. Той управлява икономиката като протекционистична мрежа, обсипвайки с кредити компаниите управлявани от неговите приближени, докато в същото време добива икономически растеж чрез дългове.
Неговите харчове подобриха живота на работническата класа в Турция, която съставя политическата основа на Ердоган, изграждайки болници, училища, пътища и друга инфраструктура. Но той подхранваше строителния бум с предоставянето на правителствени кредити и гаранции, които окуражиха частните компании да трупат притеснителни дългове.
По-голяма част от заемането се извършва в американски долари. След като турската валута в момента е в свободно падане, тези дългове се умножиха. Това постави турския корпоративен сектор в некомфортната близост до обявяване на несъстоятелност, което потенциално може да доведе до пълна икономическа катастрофа.
Опасностите вече се натрупваха, когато глобалната икономическа криза изгря през 2008 година, предизвиквайки най-големите световни централни банки да отприщят безпрецедентна вълна на евтини кредити. Та намалиха лихвените проценти до нула, докато купуваха облигации, за да направят евтините пари достъпни.
Какъвто и натиск да е почувствал Ердоган, да уважи традиционните граници на аритметиката, той вече беше изчезнал. Парите бяха на практика безплатни, давайки му фактически безкрайни припаси от пари, които да налива в изгражданите на монументи на своята сила.
Беше изградено ново истанбулско летище. Високи апартаментни сгради запълниха хоризонта. Къртачът се превърна в национален химн.
„Това беше лесният начин да се напомпа икономиката“, твърди Джейкъб Ф. Киркегаард, старши член на Института Питърсън за международна икономика във Вашингтон. „Той взе парите и ги използва за собствени политически цели“.
И все пак подхранвайки икономиката със заети чуждестранни пари, Ердоган ефективно овладя контрола върху съдбата на Турция срещи финансисти, които отговаряха не пред него, а пред глобалния пазар.
Когато Федералният резерв и други централни банки започнаха да повишават лихвите през последните години, инвестициите започнаха да навлизат по-бавно в развиващите се пазари, докато в същото време се връщаха в САЩ. Това предизвика проблеми от Мексико през Малайзия, до Турция.
Масовият отлив на пари от Турция заличи почти половината от стойността на турската лира през последната година. Това повиши цените на вносните стоки, принуждавайки турците да плащат повече за храна и гориво.
„Това е класически случай на популизъм“, заяви Киркегаард. „Той може да ти донесе растеж в един момент, но после идва крайната сметка. И когато тя дойде, популистите стават по-авторитарни и репресивни“.
Проблемите на Турция бяха влошени от други проблеми, които поне отчасти са повлияни и от решенията, взети в Западните столици.
Докато войната в съседна Сирия се движеше към катастрофа и докато администрацията на Барак Обама реши да стои предимно настрани, милиони бежанци се насочиха към Турция. Европа се барикадира срещу този наплив, оставяйки Турция да се бори с криза. Мигрантите се съревноваваха с по-неспособните турци за работни места, докато натежаваха над турския сектор на услуги.
Покрай нестабилността Ердоган остави вратите си отворени за публични разходи, ускорявайки растежа и повишавайки дълговата опасност.
„Очевидно динамиката в Сирия оказа влияние върху турската икономика“, заяви Селва Демиралп, икономист, която е работила за Федералния резерв във Вашингтон и сега преподава в Университета Коч в Истанбул. „Ръстът в безработицата постави повече натиск върху Ердоган да прокара своя дневен ред за икономическия растеж и своя популизъм“.
В същото време САЩ подкрепяха кюрдските сили в Сирия, които поставяха под натиск Ислямска държава. Ердоган дълго време разглежда сирийските кюрди в Сирия като продължение на тези в югоизточна Турция, които той вижда като смъртна заплаха за националната сигурност.
Докато войната в Сирия продължаваше, крехкото примирие между турските и кюрдски сили пропадна, давайки път на нови бойни действия. Ердоган съчета подновяването на бойните действия с опита за преврат през 2016 година като стимул за интензивни репресии върху своите опоненти – истински, въображаеми и други.
Неговият най-скорошен враг е президентът Тръмп, чието удвояване на митата върху турските стомана и алуминий бяха наложени като наказание за отказа на Ердоган да освободи задържания американски свещеник Андрю Брънсън. Според турския президент свещеникът е помогнал на проваления опит за преврат. Вашингтон твърди, че това е нелепост.
Действията на Тръмп изпратиха турската лира в падение, докато подадоха на Ердоган полезен инструмент: Това е явното доказателство, че враговете на Турция са виновни за икономическите ѝ проблеми.
Независимо от политическата оптика, кризата на Турция е в голямата си част домашно отгледан проблем. Авторитаризмът на Ердоган унищожи доверието в турските институции, особено в централната банка, най-ключовият орган за спиране на икономическото падение.
През юни турските частни компании притежаваха дългове в чуждестранна валута достигайки до 220 милиарда долара, според правителствени цифри, или грубо една четвърт от общата икономика. Убеждавайки международните инвеститори да удължат тези дългове и да пощадят компаниите от банкрут изисква централната банка да повиши лихвените проценти. Но Ердоган отказа да го направи, твърдейки – противно на базовата икономика – че инфлацията е причинена от високи лихвени проценти.
Неговият отказ да повиши лихвите отразява рационалните притеснения. Подобен ход ще задуши икономическия ръст и най-вероятно ще вкара Турция в рецесия. Но задържането на този курс най-вероятно ще възлезе на по-бавен и по-заобиколен път към същата дестинация, докато инвеститорите бягат от Турция и захвърлят лирата. Този път все пак може да завърши пред прага на Международния валутен фонд с молба за спасителна програма.
Ако ситуацията стигне до там, Ердоган ще се върне на едно познато място, с неговите национални богатства вързани отново за отношенията с Европа и САЩ, макар и не по начина, на който той се надяваше някога.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хаберлер”: Белград официално подкрепи Анкара: Никога няма да се включим в коалиция, действаща против Турция

„Хаберлер”: Белград официално подкрепи Анкара: Никога няма да се включим в коалиция, действаща против Турция

19 Август 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Белград/Анкара. Турция, която не се пречупва пред натиска на САЩ, получи още една важна подкрепа, съобщава електронното издание „Хаберлер”.
Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви, че „Белград никога няма да заеме място в рамките на коалиция, която ще работи срещу Турция.”. Ивица Дачич даде съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Белград. От своя страна Мевлют Чавушоглу повтори досегашната позиция на Анкара по кризата в отношенията със САЩ. А именно, че „Вашингтон не иска да разреши проблемите, а Турция никога няма да се огъне на какъвто и да е икономически натиск.”.
Информацията по темата е тиражирана във всички централни турски медии.
Формално Мевлют Чавушоглу е в Белград по повод първия елиминационен футболен мач от европейските турнири между турския „Бешикташ” и сръбския „Партизан” – Белград.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джумхуриет”: „Процедурният” конгрес на управляващата партия в Турция – никакво послание към ЕС

Джумхуриет”: „Процедурният” конгрес на управляващата партия в Турция – никакво послание към ЕС

19 Август 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. С преминаването към нова система на управление с президентски кабинет, като „законова необходимост” вчера бе проведен първият конгрес на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), който премина в „процедурна” обстановка, пише вестник „Джумхуриет”.
Това бе най-бързият конгрес в цялата история на ПСР и протече по-малко и от 5 часа. Всички процедури във връзка с кандидатурите бяха максимално съкратени, за печелене на време изборите на централно ръководство и партийни органи бяха извършени едновременно с една листа. След приключване на конгреса новият/стар генерален председател на ПСР Реджеп Тайип Ердоган не изчака дори и законовият срок за възражения, като моментално свика на първо заседание новоизбрания Централен изпълнителен и ръководен комитет (ЦИРК), за да определи бъдещия оперативен орган – Централния комитет (ЦК) на партията.
На делегатите бе прожектиран 16-минутен „опознавателен” филм за успехите на ПСР в деня на 17-та годишнина от нейното създаване. Бившият председател на Меджлиса Бюлент Арънч буквално изригна, че за нега във филма няма дори и един кадър. Понеже Бюлент Арънч е един от тримата основни учредители на ПСР.
В салона дори отсъстваше и вторият от основните учредители – бившият 11-ти турски президент Абдуллах Гюл. За разлика от предишни конгреси, той дори не изпрати и поздравителен адрес.
Освен това, на фона на кризата в отношенията със САЩ, в Турция е актуален въпросът дали след продължителен застой Анкара не протяга отново ръка на ЕС. Всъщност една от най-интригуващите теми на конгреса на ПСР бе точно тази. Ердоган обаче не отправи никакво послание, което да даде отговор в това отношение, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган е преизбран за председател на „Партията на справедливостта и развитието“

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган е преизбран за председател на „Партията на справедливостта и развитието“

18 Август 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган бе преизбран на поста председател на управляващата в страната „Партия на справедливостта и развитието“, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Кандидатурата на Ердоган бе единствена – той получи подкрепата на 1380 от делегатите, участващи в VI Конгрес на „Партията на справедливостта и развитието“.
Ердоган бе преизбран на поста за шести път, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция няма да се предаде на онези, които се опитват да я превърнат в стратегическа цел

Реджеп Тайип Ердоган: Турция няма да се предаде на онези, които се опитват да я превърнат в стратегическа цел

18 Август 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи нови предупреждения срещу страните, които заплашват Анкара с нови санкции, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
„Някои заплашват с икономика, със санкциите, с валутните курсове, интересите и инфлацията. Виждаме вашата игра и ще я оспорим", подчерта Ердоган в рамките на VI Конгрес на „Партията на справедливостта и развитието“, който се провежда в столицата.
„Турция не е и няма да се предаде на онези, които се опитват да я превърнат в стратегическа цел", отбеляза Ердоган, визирайки САЩ, без да ги назовава директно.
Двустранните отношения между Вашингтон и Анкара се изостриха, след като САЩ наложиха санкции на двама министри от турския кабинет след отказа за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън.
На 10 август президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе нови стъпки срещу Анкара, като удвои митатата за внос на алуминий и стомана от Турция. В отговор Анкара също увеличи тарифите за американски импортни стоки, включително върху алкохол, тютюневи изделия и автомобили.
Ердоган бе категоричен, че Турция никога няма да се преклони пред онези, които „са наложили свой собствен ред, като са експлоатирали света".
„Партия на справедливостта и развитието“ обикновено провежда своя конгрес веднъж на всеки три години. Последният бе през септември 2015 г.
През май 2017 г. партията проведе извънреден конгрес след историческото одобрение за редица конституционни промени. На конгреса президентът Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран за ръководител на партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган обвини САЩ в „опит за икономически и политически преврат” в Турция

„Джумхуриет”: Ердоган обвини САЩ в „опит за икономически и политически преврат” в Турция

18 Август 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори на 6-ия редовен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и заяви, че „САЩ (без да споменава името, но се подразбира) са се опитали да извършат икономически и политически преврат в Турция”, пише вестник „Джумхуриет”. „Няма да се предадем пред онези, които ни казват, че сме стратегически ортаци; а всъщност се опитват да ни превърнат в тяхна стратегическа цел.”.
Междувременно заместник генералният председател на ПСР Мустафа Аташ посочи, че след речта на Ердоган „ще има ясно послание към целия свят”, но отказа подробности. „Засега нека да срия сюрприза, но ще бъде отправено послание към целия свят. Ще касае не само за един човек, а ще бъде за повече от един човек.”, обяснява Мустафа Аташ, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NTV: Нови предсрочни избори в Турция – този път местният вот се изтегля  от март 2019-та за през октомври-ноември т.г.

NTV: Нови предсрочни избори в Турция – този път местният вот се изтегля от март 2019-та за през октомври-ноември т.г.

18 Август 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) сериозно обмисля предсрочни местни избори още през тази година, информира телевизионният канал NTV. В навечерието на днешния 6-ти конгрес на ПСР, зам.-генералният председател на партията Ерол Коя гостува в предаване на живо в NTV. На въпроса дали местните избори могат да бъдат изтеглени на по-ранна дата от март 2019 година, отговорът му бе лаконичен и ясен: „Трябва да се проведат през октомври – ноември, или по-точно в периода септември – октомври – ноември тази година”.
Междувременно генералният председател на ПСР и президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган в момента изнася своята реч пред конгреса. На влизане в Спортната зала в Анкара Ердоган се обърна към многобройните привърженици на партията и директно заяви, че целта на ПСР на местните избори е да спечели кметските места във всичките 81 областни центрова, за да може да „достигне до сърцата, съдбата и добруването на цялото 81-милионно турско население”.
Ердоган не пропусна да засегне и валутната криза и срива на турската лира, като повтори лозунга и обвинението си към САЩ: „Ако те имат долари, ние имаме нашия Аллах.”. Турският президент обеща конгресът на ПСР да „изпрати днес едно ново послание към целия свят.”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Не успяха и няма да успеят да съкрушат Турция

Реджеп Таийп Ердоган: Не успяха и няма да успеят да съкрушат Турция

18 Август 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Противниците на Турция използват икономически лостове за натиск над Анкара, но страната няма намерение да променя курса си, заяви президентът Реджеп Таийп Ердоган при пристигането си на конгреса на оглавяваната от него управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в Анкара, предава „Анадолската агенция“.
По думите на Ердоган, те не са успели и няма да успеят да съкрушат Турция.
„Определени сили днес заплашват Турция с икономически натиск и падане на курса на националната валута. Но никой няма да успее да спре развитието на Турция и да предотврати достигането на нейните цели“, отбеляза турският лидер.
Ердоган отбеляза, че Анкара няма да позволи формирането на зони, контролирани от терористи на своите южни граници.
Задачата на конгреса на ПСР, преминаващ под надслова „Нацията е единна, целта е една“ е да внесе изменения в Устава си в съответствие с промяната на формата на държавно управление в Турция. На конгреса са поканени делегации от много страни по света.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турската управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ провежда 6-ия си редовен конгрес

Yeni Safak: Турската управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ провежда 6-ия си редовен конгрес

18 Август 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) ще проведе 6-ия си редовен конгрес в събота в Анкара, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
Изданието пише, че партията ще промени вътрешните си правила в съответствие с новата президентска система в Турция. Според тях, членовете на президентския кабинет ще влязат в състава на Централния борд за изпълнение и решения (ЦБИР), който ще има правомощия да разформирова местни организации на партията.
Общо 1457 делегати ще гласуват за нов ЦБИР, съставен от 50 члена.
Говорителят на ПСР Махир Юнал по-рано заяви, че най-малко половината членове на ЦБИР ще бъдат променени на 6-ия конгрес.
На конгреса са поканени 52 държавни глави, както и високопоставени представители на чуждестранни дипломатически мисии.
ПСР провежда подобни мероприятия веднъж на всеки три години. Последният беше през септември 2015 година.
През май 2017 година ПСР проведе извънреден конгрес след историческото одобрение на редица конституционни промени през април. В хода на мероприятието президентът Реджеп Таийп Ердоган бе преизбран като председател на партията.
„Йени Шафак“ припомня, че след основаването на партията през 2001 година, ПСР спечели две трети от местата в парламента на изборите през ноември 2002 година, с което стана първата партия, която спечели мнозинство от повече от десет години. Докато беше премиер, Ердоган изведе ПСР до победи на парламентарните избори през 2007 и 2011 година, всеки път с по-голям дял от гласовете. Фракцията се представи добре и на местните избори през 2004, 2009 и 2014 година, като си осигури 18 от 30 кметски поста в по-големите градове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.