НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мирослав Дачев, Български туристически съюз: Каним любителите на планината да дойдат на Черни връх на 26 август

Мирослав Дачев, Български туристически съюз: Каним любителите на планината да дойдат на Черни връх на 26 август

18 Август 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
София. Каня всички любители на планината да заповядат на 26 август на Черни връх. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мирослав Дачев от Българския туристически съюз. „Едно от най-важните ни мероприятия всяка година е Националният туристически събор. Той се провежда ежегодно, в последната неделя на август“, посочи той. „Разликата с миналата година е, че тази съорганизатори са „София- европейска столица на спорта 2018 година“ и Природен парк „Витоша““, коментира Мирослав Дачев. „На 26 август всички любители на планинския маратон да заповядат пред Билетния център на НДК в 9.00 часа. От там ще стартира планинският маратон до Черни връх. А маратонците, които смятат, че нямат толкова добра подготовка, да заповядат над хижа „Алеко“, на Голи връх, на планинския маратон от 11.00 часа“, призова той. „От 13.30 часа започва томбола за покорителите на Националното движение на десетте планински първенци в България. Всички туристи, които покорят десетте най-високи върха в България, получават приз и участват в томболата с награди“, поясни Мирослав Дачев. „В 14.30 часа по инициатива на Природен парк „Витоша“ и на неправителствена организация с архитекти ще открием първият нов заслон от последните 15 години в местността „Три кладенци““, обясни той. „А тези, които не могат да дойдат на Черни връх, да отидат в планината за ден- красиво е“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Дачев, Български туристически съюз: Настояваме туристическата маркировка да бъде двуезична

Мирослав Дачев, Български туристически съюз: Настояваме туристическата маркировка да бъде двуезична

18 Август 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме към Закона за туризма, който се изготвя от Министерството на туризма, да се приеме Наредба, която регламентира единни изисквания към парковете, дали са национални или природни, към Българския туристически съюз и към неправителствените организации, които печелят програми за екопътеки или пешеходни маршрути. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мирослав Дачев от Българския туристически съюз. „Единната маркировъчна система в цялата страна да може да бъде най-малко двуезична, на български и английски. За да може туристът, независимо дали от България или друга част на света, да стигне до желаната от него дестинация“, заяви той. „От Българския туристически съюз вече имаме готовност за наредбата, съгласували сме я със Бюрото на Европейската асоциация за пешеходен туризъм и имаме подкрепата им. Остава само да се надяваме на подкрепата на Министерството на туризма, които подготвят закона“, коментира Мирослав Дачев. „От 1991-1993 година през България преминават два европейски коридора, много преди страната да стане член на ЕС. Това са европейските маршрути от Единната европейска пешеходна мрежа към Европейската асоциация за пешеходен туризъм. Условно мога да ги нарека европейските пешеходни магистрали в България- Е3 („Ком“- Емине“), Е4 (Драгалевци- Витоша- Верила- Рила- Пирин- Славянка- Гоцев връх и продължава в Гърция) и Е8 (основно през Родопите). Имаме още 32 хил. км. туристически пътеки“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Дачев, Български туристически съюз: Трябва да търсим изравняване на условията в хижите и хотелите, но и да запазим духа на старото хижарство

Мирослав Дачев, Български туристически съюз: Трябва да търсим изравняване на условията в хижите и хотелите, но и да запазим духа на старото хижарство

18 Август 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да търсим изравняването на стандарта на битовите и хигиенни условия в хижите и хотелите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мирослав Дачев от Българския туристически съюз. „Стремежът ни е в част от хижите да запазим духа на старото хижарство, а в друга част да има осигурени удобства“, заяви той. „В последните няколко години виждам, че много млади хора отиват в туристическите хижи. Най-младото поколение иска по-добри условия и със основание“, коментира Мирослав Дачев. „Надяваме се подготвяният Закон за туризма и миналият на първо четене Закон за физическото възпитание и спорт да ни дадат възможност аргументирано да искаме средства от държавата. За да може в близките 5-10 години всички туристически обекти да бъдат приведени в условия, в които с радост да посрещаме туристите“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Дачев, Български туристически съюз: Все повече млади семейства искат да станат хижари

Мирослав Дачев, Български туристически съюз: Все повече млади семейства искат да станат хижари

18 Август 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. За наша радост има все повече млади семейства, които искат да станат хижари и да управляват такива туристически обекти. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мирослав Дачев от Българския туристически съюз. „В договора изискваме те да изготвят инвестиционна програма, която включва подобряване на условията в хижите. Да се направят хубави етажни санитарни възли и бани, а ако е възможно и в помещенията“, обясни той и допълни, че критичната точка в много от хижите са покривите. „Това се оказа много сполучлива форма за стопанисване. Преди 5 години отдадохме хижа „Мальовица“ в Национален парк „Рила“ на едно младо семейство, което направи чудеса. Подмени всички легла и подовата настилка. Направи съвременни етажни бани и тоалетни. Денонощно се осигурява топла вода на всички туристи, а хижата е доста високо в планината“, посочи Мирослав Дачев. „Не е лош и примерът с хижа „Добрила“ в Централен Балкан, която е на 1804 метра надморска височина. Единственият достъп до там е с високо проходими автомобили. Основният транспорт са коне и мулета, които са най-издръжливи. И там се направиха чудеса в подобряването на условията“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.