НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: В Генуа започва разрушаването на срутилия се през август миналата година мост

AFP: В Генуа започва разрушаването на срутилия се през август миналата година мост

8 Февруари 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Генуа. Експертите започват сложната задача да демонтират останките злополучния мост в Генуа в петък почти шест месеца след частичното му разрушаване по време на буря, при което загинаха 43 души и десетки други бяха ранени, предава AFP.
Хиляди тонowe стомана, бетон и асфалт вече са премахнати от голямото пътно съоръжение в северния италиански пристанищен град, за да стане по-лек, преди да започне операцията по пълното му разрушаване.
Четири мощни крика, разположени под моста от огромен кран, ще откачат и бавно ще свалят железобетонен блок са размери 36 на 18 метра с тегло над 900 тона от след 10:30 часа българско време.
Вагоните са същите като онези, които бяха използвани за изправяне на круизния лайнер „Коста Конкордия“край Тоскана през 2013 г., след като заседна и се наклони и потъна частично, като предизвика смъртта на 32 души.
Очаква се операцията за сваляне на огромната плоча от около 48 метра височина до нивото на земята да отнеме осем часа, като министър-председателят Джузепе Конте ще присъства на старта на операцията.
Новият мост се очаква да бъде построен и завършен до месец април 2020 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новият мост в Генуа ще бъде построен в рамките на една година

AFP: Новият мост в Генуа ще бъде построен в рамките на една година

15 Декември 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Генуа. Новият мост в Генуа ще бъде построен в рамките на една година, заяви кметът на града Марко Бучи, цитиран от AFP, след като започна разрушаване на срутилия се мост.
"Целта е да се завърши разрушаването достатъчно бързо, за да може строителството на новия мост да започне", каза Марко Бучи. "Целта е да започнат строителните работи до 31 март, което ще ни позволи да имаме мост за Коледа".
Секция от виадукт на магистрала А10 се срути в Генуа през август, като множество превозни средства бяха затрупани в развалините му. При инцидента загинаха 43-ма души и десетки бяха ранени.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Италия): Италиански антикорупционен шеф предупреждава: Възстановяването на моста в Генуа е подложено на риск заради инфилтриране на мафията

The Local (Италия): Италиански антикорупционен шеф предупреждава: Възстановяването на моста в Генуа е подложено на риск заради инфилтриране на мафията

11 Октомври 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Генуа. Ръководителят на Антикорупционната комисия в Италия (ANAC) Рафаеле Кантоне, е предупредил в сряда, че има потенциална опасност мафията да се намеси в реконструкцията на моста „Моранди“ в Генуа, съобщава местната редакция на европейското електронно издание The Local .
Съответното Кантоне е заявил на изслушванията по време на парламентарната дискусия за новия „Указ за Генуа“, с който ще се регулират възстановителните работи в района. Той е изразил безпокойство, че въпросният документ съдържа „безпрецедентни“ клаузи, които позволяват на новоизбрания комисар по реконструкцията на Генуа, Марко Бучи, да заобикаля италианското гражданско законодателство и „да действа с абсолютна и пълна свобода, като се съобразява единствено с принципите на ЕС и естествено с Конституцията “.
В частност, шефът на Антикорупционната комисия е изразил тревоги от факта, че Указът освобождава комисаря от задължението да се съобразява с разпоредбите на италианския кодекс „Антимафия“, а според него това представлява вече конкретен риск и сигнал, че мафията би могла „ да пусне пипалата си“ в работите по реконструкцията. Макар и мафията да няма силно влияние в региона на Лигурия, където се намира Генуа, тя се опитва да разшири територията на действията си, а строителството е един от секторите, за които се знае, че е „в нейната хватка“.
От редакцията припомнят, че виадуктът по магистрала „Моранди“ се срути на 14 август и отне живота на 43 души. Все още не са изяснени причините за бедствието. Мостът е строен през 60-те години на миналия век, време, когато италианската мафия яростно се е разпореждала именно в строителния сектор.
Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, който е и един от вицепремиерите в сегашното правителство на страната, е изразил напълно съгласието си с предупрежденията на Кантоне, но не е приел безпокойството му за извънредните правомощия, дадени на Бучи.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия ще преразгледа системата си за предоставяне на концесии след трагедията в Геноа

Reuters: Италия ще преразгледа системата си за предоставяне на концесии след трагедията в Геноа

27 Август 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на транспорта на Италия Данило Тонинели заяви, че страната ще преразгледа системата си за предоставяне на концесии, за да определи да национализира някои от тях или да преразгледа споразуменията, предава Reuters.
„Това правителство ще направи всичко по силите си напълно да преразгледа системата на концесиите и задълженията по договорите“, заяви Тонинели по време на изслушване пред комисията по транспорта на парламента.
„Правителството ще прецени според случая, ако обществените интереси могат да бъдат по-добре обслужени с национализация или предоговаряне на настоящите договори, за да не бъдат толкова в полза на концесионерите“, допълни министърът.
Той говори пред парламента и за срутилия се мост в Генуа на 14 август, убил 43 души.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Италия): След трагедията на моста „Моранди“ – отпуснати са 500 милиона евро на Генуа

The Local (Италия): След трагедията на моста „Моранди“ – отпуснати са 500 милиона евро на Генуа

23 Август 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Рим. Компанията, отговорна за поддръжката на магистралата край пристанищния град Генуа, отпусна 500 милиона евро за града, съобщава електронното издание The Local в италианската си редакция.
Autostrade per l'Italia разпространи официално съобщение, в което обяви сумата като компенсация за трагичния инцидент от миналата седмица, когато при срутването на моста „Моранди“ загинаха 43-ма души.
Компанията, която управлява почти половината от магистралите в Италия, е подложена на огромен натиск след бедствието от 14 август. Ключови фигури в популисткото правителство на Италия обвиниха фирмата за колапса на моста поради липса на адекватна поддръжка. Правителството в Рим се закани да отмени доходоносните договори на компанията.
В изявлението Autostrade per l'Italia обяви, че ръководството й е одобрило първия набор от инициативи, които ще включват „първоначално финансиране на стойност 500 млн. евро" за подпомагане на града и възстановяване на срутения виадукт.
Обещанието за финансиране бе направено за първи път в събота 18 август на пресконференция, проведена от главния изпълнителен директор на компанията Джовани Кастелучи, който увери, че парите ще бъдат налични до понеделник.
Същевременно той увери, че ще бъде създаден фонд на стойност „милиони“ за семействата на жертвите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Срутването на моста в Генуа показа недостатъците на съвременна Италия

CNN: Срутването на моста в Генуа показа недостатъците на съвременна Италия

22 Август 2018 | 06:58 | Агенция "Фокус"
Генуа. Срутването на моста в Генуа показа недостатъците на съвременна Италия, пише на своята страница телевизионният канал CNN.
След катастрофата бе започнато разследване на убийство поради небрежност. Но моста, както и на повечето пътища и магистрали в Италия, спешно се нуждаеше от ремонт. И не защото е бил построен преди много десетилетия. Има мостове, които стоят от епохата на от древния Рим до днес.
Мостът Моранди в Генуа никога не е бил напълно реновиран, въпреки факта, че очевидно спешно се е нуждаел ремонт.
Матео Салвини италианският вицепремиер и голям критик на Европейския съюз, след трагедията на своя профил в социалната мрежа“Туитър“ обяви: "Ако има препятствия в Европа, които ни пречат на изразходването на пари за сигурността на училищата, в които учат децата ни или магистралите, по които пътуват нашите работници, ние ще поставяме безопасността на италианците като приоритет над всичко и всички. "
Но истината е, че въпреки че са предоставени публични средства за модернизация и изграждане на нови пътища, те никога не са били използвани. Парите са тук, но не знаем какво да правим с тях. Италия е под средния показател за неусвояване на европейски средства, предназначени за подпомагане на инфраструктурни проекти "
Виновникът за такова развитие е до голяма степен политиката. Новоизбраното правителство може да промени ключовите инфраструктурни планове, одобрени от предишния кабинет, поради "промяната на приоритетите" или натиска на различни лобисти, пише CNN.
Прекомерната бюрокрация е още една от пречките, които пречат на изпълнението на инфраструктурни проекти в Италия и мафията също . Корупцията в обществените услуги и участието на престъпни групи в публичните търгове забавят модернизирането на крехката италианска обществена инфраструктура. Ще отнеме много време, за да се установят виновните за трагедията в Генуа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: Германски министър увери, че мостовете в страната са безопасни

Fox News: Германски министър увери, че мостовете в страната са безопасни

20 Август 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският министър на транспорта Андреас Шейер заяви, че страната има процедури за проверка на безопасността на мостовете, на които може да се разчита, предава Fox News.
Министърът заяви, че скорошното срутване на моста в Генуа, при което загинаха 43 души е повод за размисъл, но и че не е притеснен „когато използва магистралите в Европа“. Министерството на транспорта на Германия съобщи, че е отделило 1,37 милиарда евро за поддръжка на мостовете тази година и че до 2022 г. ще увеличи тази сума до 1,63 млрд.
В Германия има 40 хил. моста, отговорността за които се пада на федералното правителство.
Шейер уточни, че Германия е на второ място след Швейцария на света по отношение на контрола на сигурността на мостовете. Той допълни, че се правят проверки на всеки шест месеца, както и по-големи изпитания всяка трета година.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Около 840 моста във Франция са пред риск от срутване

Sky News: Около 840 моста във Франция са пред риск от срутване

20 Август 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Париж. Около 840 моста във Франция са пред риск от срутване, показва проверка, поръчана от френското правителство, съобщава телевизионният канал Sky Mews
Проверката показва, че около 840 моста или 7% от общо 12-те хиляди съоръжения, които се поддържат от държавата са пред риск от срутвне и може да бъдат затворени през следващите години.
Имената на мостовете не са споменати в доклада.
Липсата на финансиране е една от причините, но и "недостатъчният технически персонал", който да ги поддържа, показва доклада от проверката, който бе представен на министъра на транспорта миналия месец и е публикуван от вестник Journal du Dimanche.
Одитът не разглежда хиляди френски мостове, поддържани от частни компании или местните власти.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: В Германия ще въведат нова система за контрол над състоянието на мостовете

Regnum: В Германия ще въведат нова система за контрол над състоянието на мостовете

19 Август 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският министър на транспорта Андреас Шойнер заяви, че в страната ще се въведе нова система за контрол на техническото състояние на мостовете, след срутването на моста в северния италиански град Генуа, предава Regnum.
Според министъра „усъвършенстваният индекс за контрол над мостовете“ ще бъде представен на ведомството още към края на тази година. Основното ударение в него ще попадне върху състоянието на носещите конструкции на мостовете и проверката на максималното допустимо натоварване върху тях.
При това Шойнер подчерта, че германските автомобилисти не трябва да се боят от това, че в Германия може да се повтори трагедия като тази в Генуа, защото страната по строгост на мерките за съблюдаването на техническото състояние на мостовете, се намира на второ място на света след Швейцария.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Операцията по издирване на оцелели след срутването на моста в Генуа и приключила

Reuters: Операцията по издирване на оцелели след срутването на моста в Генуа и приключила

19 Август 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Генуа. Операцията по издирването на изчезналите след срутването на моста в италианския пристанищен град Генуа е приключила след откриването на последните три тела. Официалният окончателен брой на загиналите в трагедията е 43 души, предава Reuters.
Местните власти съобщават, че девет души все още се намират в болница, като четирима са в критично състояние. Въпреки че всички смятани за изчезнали да са открити, пожарната съобщава, че работата продължава в случай, че някой, който не е обявен за изчезнал, все още се намира под отломките.
Същевременно разследването продължава с установяването на причините за инцидента.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Жертвите на срутването на магистралния мост в Генуа достигнаха до 43

РИА Новости: Жертвите на срутването на магистралния мост в Генуа достигнаха до 43

18 Август 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Генуа. Броят на загиналите при срутването на магистрален мост в италианския пристанищен град Генуа достигна до 43 души, предава РИА Новости , като се позовава на данни от телевизионния канал RaiNews24.
Последната жертва е 36-годишен мъж от Румъния. По-рано през деня спасителите съобщиха, че са успели да излекат от руините четирима души, включително дете. Така в списъка на изчезналите след инцидента не останаха други имена. По данни на местните власти, към настоящия момент в болници са настанени деветима пострадали, осем от които са в тежко състояние.
В събота, 18 август, в Италия бе обявен ден на национален траур в памет на загиналите при произшествието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Държавното погребение на жертвите от срутването на моста в Генуа започна

AFP: Държавното погребение на жертвите от срутването на моста в Генуа започна

18 Август 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Генуа. Държавното погребение на загиналите в резултат от срутването на моста в Генуа във вторник започна в събота, докато спасителните екипи продължават да намират още тела на жертви, предава AFP.
Службата е бойкотирана от повече от половината от семействата, загубили близките си при срутването на моста Моранди.
Броят на жертвите се увеличи в събота до 42 души, след като екипи на противопожарната служба откриха първо кола с три тела в нея, а след това и още един труп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Броят на жертвите от срутването на моста в Генуа нарасна до 42 души

ТАСС: Броят на жертвите от срутването на моста в Генуа нарасна до 42 души

18 Август 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Генуа. Спасителите са намерили още едно тяло под развалините на частично срутилия се мост в близост до италианския град Генуа и с него броят на жертвите от трагедията нарасна до 42 души, предава ТАСС, като се позовава на информация от телевизионния канал Rai News 24.
По-рано в събота, след като спасителите намериха кола с телата на трима души, бе съобщено за 41 жертви.
По цяла Италия 18 август е обявен за ден на национален траур.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Броят на жертвите от срутването на моста в Генуа нарасна до 41 души

ТАСС: Броят на жертвите от срутването на моста в Генуа нарасна до 41 души

18 Август 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Генуа. Броят на жертвите от падането на моста в Генуа нарасна до 41 души, съобщи в събота агенция ANSA, предава ТАСС.
По-рано се знаеше, че в резултат от срутването, случило се във вторник, са загинали 38 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорт: Трагедията в Генуа отложи старта на Дженоа и Сампдория

Спорт: Трагедията в Генуа отложи старта на Дженоа и Сампдория

17 Август 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Генуа. След трагедията в Генуа, свързана с рухването на моста Моранди, Италианската футболна федерация прие да отмени срещите на двата генуезки отбора в първия кръг на Серия „А“ - Сампдория - Фиорентина и Милан - Дженоа. Двата местни клуба се обърнаха към отговорните органи и поискаха отмяна в знак на съпричастност към близките на загиналите от фаталния 14 август. Все още не е ясна датата, на която ще се изиграят отложените срещи.
Според последни данни на италианската полиция денонощно продължава спасителната акция по издирването на оцелели под отломките. В района е обявено извънредно положение за 12 месеца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС отхвърли твърденията на Матео Салвини, че срутеният мост в Генуа е причинен от разходните правила

The Guardian: ЕС отхвърли твърденията на Матео Салвини, че срутеният мост в Генуа е причинен от разходните правила

17 Август 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Рим. Брюксел отхвърли твърденията на популисткото правителство на Италия, че правилата за разходи на Европейския съюз са попречили на страната да изхарчи достатъчно пари, за да осигури безопасността на инфраструктурата си, два дена след като срутване на мост в Генуа отне живота на поне 39 души, пише британският вестник The Guardian.
Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който е и вицепремиер, директно посочи с пръст Брюксел като причина за катастрофата, въпреки че по-широкото внимание беше обърнато на компанията, отговаряща за моста.
„Разходите, които спасяват животи, работни места и правото на здраве, не трябва да бъдат част от строги изчисления и правила, наложени от Европа“, заяви той в сряда. В четвъртък той засили нападките си, заявявайки че Италия трябва да е свободна да харчи публични пари без „безумието“ на ограниченията на ЕС.
Отговаряйки на последния коментар, еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер написа в социалната мрежа „Туитър“: „Много е човешко да се търси някой, който да бъде обвинен, когато един ужасяващ инцидент се случи… все пак, добре е да се гледат и фактите“.
Приемайки подобна твърдя линия, комисарски говорител заяви: „Мисля, че дойде времето да изясним няколко неща. Страните-членки са свободни да задават специфични политически приоритети, например за развитието и поддръжката на инфраструктурата. Всъщност, ЕС е насърчил инвестициите в инфраструктурата на Италия“.
Италия ще е получила 2.5 милиарда евро европейски фондове за пътища и железопътен транспорт за целия бюджетен период 2014-20, заявиха от комисията, добавяйки че наскоро е бил одобрен инвестиционен план на стойност 8.5 милиарда евро за италианските магистрали.
През май доклад на ЕС върху Италия призова правителството да изразходва повече в няколко сектора, включително инфраструктурата. Разходите за сгради и поддръжки на италиански пътища са паднали с 62 процента между 2007 и 2015 година, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Комисията също така заяви, че Италия многократно се е възползвала от готовността на Брюксел да облекчи бюджетните си правила. Докато договорът от Маастрихт изисква от правителствата да ограничават заемите си до 60 процента, дългът на италианското правителство е в размер на 132 процента, след като направи забележителен ръст по време на икономическата криза.
Луиджи Скациери, специалист в отношенията между ЕС и Италия към Центъра за европейска реформа, заяви че коментарите на Салвини очевидно са се „опитали да прехвърлят всякакъв вид отговорност“, но вътрешният министър може да удари на камък с италианските избиратели, уморени от строгите мерки и ограничения.
„Комисията подхожда към това като технически проблем. Салвини изразява по-широка политическа позиция, която ще резонира много повече сред италианците“, заяви Скациери.
„Това очевидно е опростен аргумент и при това грешен, но хората ще видят че от 2010 година насам имаме съкращаване на разходите в толкова много сектори и това е заради ограниченията, които имахме, заради еврото. Салвини, най-вероятно, може да направи доста добра сделка за политически капитал от това. Тези, които са под риск, са „Пет звезди“, защото в миналото те са осмивали идеята, че някой определен мост е опасен и те имат дългостояща опозиция към инфраструктурните проекти“, коментира специалистът.
Италия щ потърси повече гъвкавост от комисията за дефицитното правило на ЕС, когато предаде своя проектобюджет за 2019 година през октомври.
Скациери смята, че конфликтът няма да бъде изтласкан твърде напред, в надеждите да се осигурят отстъпки от Брюксел. „Идеята е да се скалъпи някакъв вид конфронтация, защото те имат нужда от това политически във вътрешните си работи“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия започна разследване срещу компанията, поддържаща срутилия се мост в Генуа

Reuters: Италия започна разследване срещу компанията, поддържаща срутилия се мост в Генуа

16 Август 2018 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Генуа. Правителството на Италия в четвъртък започна разследване на компанията „Autostrade per l’Italia“, отговаряща за поддръжката на магистралата, на която се срути мост в Генуа, който отне живота на поне 38 души, предава Reuters.
В изявление, от министерството на транспорта обявиха, че са дали срок от 15 дена на компанията да представи доказателства, че до момента на срутването е покрила всички договорни задължения за осигуряването на правилното и безопасно функциониране на моста и избягването на инциденти.
От министерството допълниха, че ще изискват от компанията да започнат незабавно изграждането на моста на собствени разноски и в кратък срок на изпълнение. От компанията ще бъде изискано да се платят разноските за възстановяване на сградите и района, които пострадаха от срутването.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италианската полиция заяви, че загиналите след срутването на моста в Генуа са 38

Reuters: Италианската полиция заяви, че загиналите след срутването на моста в Генуа са 38

16 Август 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Генуа. Италианската полиция съобщи, че 38 души са загинали след срутването на моста в Генуа тази седмица, поправяйки предишното си обявление за 39 жертви, предава Reuters.
Италианските спасителни екипи търсят оцелели от вторник сред отломките на бетонен мост по магистрала А10, свързваща Генуа с Южна Франция, при срутването на когото десетки автомобили паднаха върху корито на река, железопътна линия и два склада.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.