НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Македонският академик Митко Манджуков в интервю за хърватски ежедневник: Македония ще бъде поделена между България и Албания или между Гърция и Сърбия

Македонският академик Митко Манджуков в интервю за хърватски ежедневник: Македония ще бъде поделена между България и Албания или между Гърция и Сърбия

22 Август 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на македонския вестник „Денешен" публикува откъси от интервюто на академик Митко Манджуков, член на Македонската академия за наука и изкуство (МАНУ), един от класиците на македонската литература и политически ангажиран интелектуалец, дадено за хърватския ежедневник Express. В него Манджуков предупреждава, че Македония се е превърнала в държава без суверенитет, която ще изчезне в следващите 10 или 20 г. и ще бъде поделена между България и Албания или между Сърбия и Гърция.

Коментирайки договора за името с Гърция, Маджуков заяви: „Настоящото „споразумение" е безусловна и непоправима капитулация. За нас срам, ние, македонците, трябва да се запитаме дали изобщо заслужаваме държава, дали сме достойни за това, знаем ли какво тя означава? Това е може би единственият случай в световната история, в който някой се отказва от името си, от правото си на съществуване, от своята история, от своя народ и диаспората. От държава с ограничен суверенитет, с този срамен договор, в допълнение с Тиранската платформа и в тясна връзка с договора за "добросъседство" с България, Македония се превърна в държава без суверенитет, която ще изчезне през следващите 10 или 20 години и ще бъде разделена между България и Албания или между Сърбия и Гърция. Езикът беше първият, който бе ударен, последният удар също ще бъде срещу него. Очевидно е, че нашите лингвисти има какво да обсъждат на техните симпозиуми".

Според Мандужков след това на дневен ред отново ще дойде законът за употребата на езиците. "Той ще върне старата пропаганда в Македония, когато цели градове и села бяха принудени да говорят на език, който въобще не бяха чували. За мен сегашното поведение на албанците е изненада. Става въпрос за езиков империализъм, когато чужди територии са били завладявани или гарантирани чрез пряко разпространение на езика. Македония не може да оцелее в условие на двуезичие, защото вторият официален език ще стане първи в международната комуникация, а първият ще бъде унищожен.

Един стар, каноничен език, четвъртият език, на който е било позволено да се разпространява християнството, ще бъде погребан покрай българския, но в гръцка градина. В един свой свидетелски текст преди смъртта си Блаже Коневски (македонски лингвист, основоположник и един от кодификаторите на книжовната норма в Република Македония - бел.р.) пише, че когато "балканските циници, вдъхновители на геноцида", успеят да унищожат македонския език, ще знаят, че са направили нещо голямо. Тогава му казах, че това ще бъде слабо утешение за нас".

По отношение на свободата на словото и цензурата в страната към настоящия момент, македонският академик подчерта: "С настоящото споразумение с Гърция и предишното с България, в историята на човечеството е въведена неотразима обща цензура. Македония ще бъде протекторат, а различни емисари ще идват да ни преглеждат учебниците и да ни дават уроци Това е същото като да пуснете някой да ви ровичка в главата. Нашите книги - доколкото може да се разбере - до голяма степен са предназначени за хвърляне в огъня... Когато ме приемаха в МАНУ, във встъпителна си реч казах: Ако ни изкарат от ковчег от Югославия, знаем къде ще ни закопаят, но ако ни изнесат от Македония, къде ще ни бъде гробът?"

Агенция „Фокус“ припомня:

Митко Манджуков (р. 1943 г. в Струмица) е едно от най-влиятетелни имена в балканската литература. Автор на редица романи, разкази, драми и есета, Манджуков е носител на няколко престижни награди за литература в Македония и Сърбия.
Основното и средното си образование Манджуков завършва в родния си град, след което продължава обучението си във Филоложкия факултет в Белград, където остава да живее и след дипломирането си. Именно там в началото на 1970-те години прави пробива си на литературната сцена. От 1970 г. е член на Съюза на писателите на Сърбия, а 1986 г. – на Дружеството на писателите на Македония. Същевременно той е член и на Дружеството на независимите писатели. През 2006 г. Маджуков се завръща в Македония. През 2007 г. става редовен член на Македонската академия за наука и изкуство (МАНУ). След влизането си в академията Манджуков се развива като политически ангажиран интелектуалец, чийто глас се зачита от обществото.
Манджуков е известен с критичната си позиция по отношение на албанското влияние на политката на Скопие, включително и на участието им в правителството на Зоран Заев. „Тиранската платформа“ на албанските партии в страната той определи като „заложена бомба“. По-късно отхвърли категорично и въвеждането на албанския език като официален в страната.
При възобновяването на преговорите с Гърция за името, македонският академик се противопостави яростно на идеята за участието им в дискусиите, като подчерта, че албанците нямат място в обсъжданията на въпроси, които засягат националните интереси на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.