НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Никой не може да „заличи“ съществуването на Тайван, заяви президентът на страната преди заминаването си за САЩ

Reuters: Никой не може да „заличи“ съществуването на Тайван, заяви президентът на страната преди заминаването си за САЩ

12 Август 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Тайпе. Обещавайки, че „никой не може да заличи съществуването на Тайван“, президентът на страната Цай Ин-вен в неделя се отправи към САЩ и два от останалите си дипломатически съюзници, покрай натиска на Китай за ликвидиране на международните връзки на островната държава, предава Reuters.
Китай, който смята независимия и демократичен Тайван за свой собствен, засили кампанията си против островната държава, опитвайки се да установи китайско владение над нея. Пекин настоя чуждестранните компании да отбелязват Тайван като част от Китай на техните уебсайтове и полага усилия да изключва Тайван от колкото се може повече международни форуми.
Китай успя да намали и броят на държави, които припознават Тайван на само 18, след като Буркина Фасо и Доминиканската република размениха отношенията си с островната държава за такива с Пекин през тази година.
Говорейки преди полета си към Лос Анджелис, където ще прекара една нощ преди да посети Белиз и Парагвай, Цай Ин-вен говори с предизвикателен тон.
„Отивайки навън, целият свят може да види Тайван. Те могат да видят нашата страна, както и подкрепата ни за демокрация и свобода. Единствено трябва да сме твърди, за да не може никой да заличи съществуването на Тайван“, заяви Цай.
Тайванският президент, която твърди че желае да поддържа статуквото с Китай, ще търси начин да укрепи отношенията между Вашингтон и Тайпе и да заздрави подкрепата си преди местните избори в Тайван през ноември.
По време на посещението си в САЩ, Цай възнамерява да се срещне с Ед Ройс, председател на комисията по външни работи в американската Камара на представителите, според двама души запознати с плановете ѝ.
Тя ще се срещне и с бизнес представители, за да обсъди как Тайван може да привлече инвестиции от САЩ, добавиха те.
Вашингтон няма формални отношения с Тайван, но се явява най-силния съюзник и единствен доставчик на оръжия на островната държава.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Докато Тайван губи съюзници, Китай трябва да внимава за ходове на отчаянието

Global Times: Докато Тайван губи съюзници, Китай трябва да внимава за ходове на отчаянието

27 Май 2018 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Пекин. В последния удар за властите в Тайван, държавата от западна Африка Буркина Фасо скъса дипломатическите си отношения с островната държава и установи такива с Пекин два дни по-късно, оставяйки Тайван със само 18 съюзника по света, пише китайският вестник Global Times.
Тайван изгуби четири съюзника откакто президентът Цай Ин-вен беше избрана през 2016 година. Решенията на тези държави да прекратят отношенията си с островната държава са взети след преценка на силите на Китай и Тайван и бъдещето на тайванските власти.
Ако правителството на Цай продължава да отхвърля политиката на Китай за обединение, се очаква рано или късно техните останали съюзници да последват примера на напусналите и да прекъснат отношенията си с Тайван, избирайки „бързия влак“ на развитието на Китай. Денят, в който бройката съюзници на Тайван ще удари нула не е далеч.
Още държави са подканени да прекратят отношенията си с острова и да установят такива с Пекин.
В същото време Китай трябва да бъде бдителен срещу силите за независимост на Тайван, които предприемат финални ходове на отчаянието.
Изгубването на съюзници може да бъде използвано от силите за независимост за печелене на симпатии от тайванската публика.
Цай Ин-вен нападна Китай след напускането на Буркина Фасо, заявявайки че Пекин е „достигнал крайния предел на тайванското общество“ и че нейните власти „няма да толерират повече това“.
Бдителността на Китай трябва да бъде насочена и към помощта на САЩ в опитите на Тайван да се присъедини към международните организации.
Китай трябва да бъде готов да се справи с натиска от други големи сили.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доминиканската република скъса отношенията си с Тайван в полза на Китай

Reuters: Доминиканската република скъса отношенията си с Тайван в полза на Китай

1 Май 2018 | 05:56 | Агенция "Фокус"
Пекин. Доминиканската република скъса отношенията си с Тайван след близо 80 години и смени предаността си към Китай, обявиха от Пекин във вторник, предава Reuters.
Това е още един дипломатически удар за островната държава.
Новината, че Доминиканската република се е съгласила да установи дипломатически отношения с Китай за сметка на Тайван породи строго осъждане от страна на тайванския външен министър Джоузеф У.
Той обяви, че Китай е предложил финансов стимул, за да привлече подкрепата на Доминиканската република.
Тайван вече поддържа дипломатически отношения само с 19 държави, повечето от тях бедни държави в Централна Америка и Тихия океан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай предупреждава за повече действия след военните учения до Тайван

Reuters: Китай предупреждава за повече действия след военните учения до Тайван

25 Април 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Пекин. Серия от китайски военни учения близо до Тайван се направиха с цел да изпратят съобщение до островната държава и Китай ще предприеме допълнителни стъпки, ако силите за независимост на Тайван продължават да действат по свое усмотрение, заяви правителствен говорител в сряда, цитиран от Reuters.
През последната година Китай увеличи военните си учения около демократичен Тайван, включително използвайки летящи бомбардировачи и други военни летателни апарати около островната държава. Миналата седмица Китай се задълба в чувствителния Тайвански пролив с ново военно учение.
Китай претендира за Тайван като своя територия и враждебността му към острова се увеличи от избора на президента Цай Ин-вен от про-независимата Демократическа прогресивна партия през 2016 г.
Китай изпраща увеличаващи се резки сигнали към Тайван, дори след като Цай обеща да поддържа статуквото и мира.
Покрай увеличаващото се напрежение с Китай, министърът на отбраната на Тайван заяви във вторник, че страната ще симулира отблъскването на нахлуваща сила, спешни ремонти на важна въздушна база и използването на цивилно-оперирани дронове като част от военни тренировки започващи следващата седмица.


Превод и редакция: Йонислав Дочев


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай и Япония рестартират отношенията си

AFP: Китай и Япония рестартират отношенията си

16 Април 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Токио. Съперниците в Азия Китай и Япония поставиха „нова начална точка“ на отношенията си, предава AFP.
Двете страни декларират желание за близко сътрудничество. Китайският външен министър Ван И и японският му колега Таро Коно се срещнаха в Токио. На срещата Ван И казва: Двамата се намираме на нова стартова точка. Надявам се, че ние ще работим за бъдещото развитие на двата народа създавайки едно ново бъдеще на двустранно сътрудничество“.
Токио се бори да остане „в час“ с бързото развитие и поредицата от срещи по севернокорейската ядрена програма, в която Китай се очертава водещ участник.
Япония бърза да организира тристранна среща между японския премиер Шиндзо Абе, китайския премиер Ли Къцян и южнокорейския президент Мун Дже-ин. Планира се и двустранна среща между Шиндзо Абе и китайския президент Си Дзинпин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Доналд Тръмп е посъветван лошо за сближаването с Тайван

Global Times (Китай): Доналд Тръмп е посъветван лошо за сближаването с Тайван

15 Април 2018 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Пекин. Доналд Тръмп е посъветван лошо за сближаването с Тайван, пише китайското англоезично издание Global Times.
Американският президент подписа на 23 март закон, разрешаващ пътуванията на американски служители на всички нива до Тайван, а на 7 април Държавният департамент одобри търговски лиценз, който разрешава на американските производители да продадат на Тайван технологии за строителство на подводници, което ще подобри отбранителните способности на островната държава.
Въпросът с отношенията между САЩ и Тайван винаги е бил чувствителна тема в американско-китайските отношения. Темата Тайван много често се използва като средство за влияние върху тези отношения. Политиката на бившият американски президент Барак Обама за сближаване с Китай не се харесваше на някои стратегически кръгове в САЩ, С идването на Доналд Тръмп на власт Китай е обявен за основен противник според неговата стратегия за национална сигурност.
Изданието отбелязва, че политиката на „един Китай“ стои в основата на китайско-американските отношения. Действията на Доналд Тръмп нарушават основните принципи, които са одобрени и от двете страни при установяването на дипломатически отношения – САЩ трябва да скъсат дипломатически отношения с Тайван, да се анулира договорът за взаимна защита и да се изтеглят американските войски от Тайван Тези действия могат да поставят под въпрос бъдещето на отношенията Китай – САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.