НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Здравчо Тодоров, Регионална дирекция по горите – Кюстендил: Върховият корояд е вредителят с най-голямо стопанско значение за горските територии

Здравчо Тодоров, Регионална дирекция по горите – Кюстендил: Върховият корояд е вредителят с най-голямо стопанско значение за горските територии

18 Октомври 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Върховият корояд е вредителят с най-голямо стопанско значение за горските територии. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. По думите му действията на експертите са насочени към своевременното инвентаризиране на площите с повреди и извършване на необходимите лесозащитни мероприятия в тях. „Мероприятията се провеждат в зависимост от конкретната обстановка, действащата нормативна уредба и дадените указания. Във връзка със силното нападение на корояди в горите с бял бор се разпространяват и листовки с указания за собствениците на гори със съхнене, както и за лицата, преработващи и продаващи дървесина”, каза Здравчо Тодоров. За деветте месеца от началото на годината са подадени 1 602 сигнални листа за площи, засегнати от корояд. 18108 дка са засегнатите площи.
Инж. Тодоров съобщи също, че голяма част от жалбите, подавани в Регионална дирекция, по горите са свързани с повредени горски пътища. По думите му от началото на година са разгледани и проверени жалби, сигнали и заявления за извършвани незаконни дейности в горските територии за териториите на областите Кюстендил и Перник. Голяма част от тях са подадени за разрушени черни пътища, след извършвания извоз и транспортиране на добита дървесина. „Голямото количество повреди по горската пътна мрежа се обяснява с преовлажняването на горските пътища заради голямото количество валежи и относително високите температури през полугодието”, каза Здравчо Тодоров. По думите му до момента, повредите по пътищата се отстраняват своевременно. Останалите получени жалби и сигнали в по-голямата си част са за извършени неправомерни сечи във възстановени гори на физически лица и извършени незаконни сечи.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.