НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Здравчо Тодоров, Регионална дирекция по горите – Кюстендил: Върховият корояд е вредителят с най-голямо стопанско значение за горските територии

Здравчо Тодоров, Регионална дирекция по горите – Кюстендил: Върховият корояд е вредителят с най-голямо стопанско значение за горските територии

18 Октомври 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Върховият корояд е вредителят с най-голямо стопанско значение за горските територии. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. По думите му действията на експертите са насочени към своевременното инвентаризиране на площите с повреди и извършване на необходимите лесозащитни мероприятия в тях. „Мероприятията се провеждат в зависимост от конкретната обстановка, действащата нормативна уредба и дадените указания. Във връзка със силното нападение на корояди в горите с бял бор се разпространяват и листовки с указания за собствениците на гори със съхнене, както и за лицата, преработващи и продаващи дървесина”, каза Здравчо Тодоров. За деветте месеца от началото на годината са подадени 1 602 сигнални листа за площи, засегнати от корояд. 18108 дка са засегнатите площи.
Инж. Тодоров съобщи също, че голяма част от жалбите, подавани в Регионална дирекция, по горите са свързани с повредени горски пътища. По думите му от началото на година са разгледани и проверени жалби, сигнали и заявления за извършвани незаконни дейности в горските територии за териториите на областите Кюстендил и Перник. Голяма част от тях са подадени за разрушени черни пътища, след извършвания извоз и транспортиране на добита дървесина. „Голямото количество повреди по горската пътна мрежа се обяснява с преовлажняването на горските пътища заради голямото количество валежи и относително високите температури през полугодието”, каза Здравчо Тодоров. По думите му до момента, повредите по пътищата се отстраняват своевременно. Останалите получени жалби и сигнали в по-голямата си част са за извършени неправомерни сечи във възстановени гори на физически лица и извършени незаконни сечи.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.