НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мъжът, прострелял полицай, отива в психиатрия

Мъжът, прострелял полицай, отива в психиатрия

21 Септември 2018 | 22:06 | Агенция "Фокус"
София. 21-годишният мъж, който простреля в лицето полицай от столичното Трето РПУ, ще бъде настанен за изследване в психиатрична болница в Ловеч. Това реши състав на Софийския градски съд, предаде бТВ. Младежът е обвинен в опит за убийство на полицая Георги Йовчев.
Пред съда трима експерти обясниха, че стрелецът страда от изключително тежка форма на параноидна шизофрения.
Задържаният обясни, че е стрелял по полицаите, за да защити майка си и себе си. Версията на жената е точно обратната – синът ѝ стрелял по нея, но уцелил полицая.
Тя посочи, че болестта на младия мъж се е отключила след онлайн агресия. До стрелбата се стигнало при опит момчето да бъде хоспитализирано.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийският градски съд ще гледа мярката за неотклонение на психично болния мъж, прострелял полицай

Софийският градски съд ще гледа мярката за неотклонение на психично болния мъж, прострелял полицай

21 Септември 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. 31 състав на Софийският градски съд ще гледа от 15.00 ч. мярката неотклонение на мъжа, прострелял полицай в бузата. Това съобщиха от пресцентъра на съда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Ще има проверка по случая с простреляния полицай в София на 18 септември

Главният прокурор Сотир Цацаров: Ще има проверка по случая с простреляния полицай в София на 18 септември

20 Септември 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Проверка на случая с простреляния полицай ще има. Това каза пред журналисти в парламента главният прокурор Сотир Цацаров за случая с 34-годишния полицай, който беше прострелян в главата от психично болен мъж в София на 18 септември, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По моя начална информация лицето е живяло известно време в чужбина. Това малко или много е дало отражение върху диагнозата“, посочи той. Попитан как ще коментира информацията, че в началото на август майката на психично болния мъж е подала сигнал, документиран в Районна прокуратура-София с удължен срок до октомври, че той трябва да се освидетелства главният прокурор посочи: „Не мога да отговоря, единственото, което мога да обещая е, че още утре може да имате резултати“. „В никакъв случай не отричам, че това, което казвате, е важно. Но да ви кажа нещо сега, означава да говоря неосведомено“, обясни Сотир Цацаров.
В отговор на въпрос ще се стигне ли и до искане за запориране на имущество на Миньо Стайков главният прокурор посочи: „Естествено, че ще се стигне“. „Срокът за това е законовоустановен“, допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 3305 въздушни и газови оръжия са регистрирани в областта

Кюстендил: 3305 въздушни и газови оръжия са регистрирани в областта

20 Септември 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 3305 въздушни и газови оръжия са регистрирани в област Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Юридическите и физически лица са длъжни в 14-дневен срок след придобиването на газово и сигнално оръжие, чиято кинетична енергия е над 24 джаула, да уведомят писмено началника на Районно управление на МВР по адреса на управление на юридическото лице или по постоянен адрес на физическото лице. Това е регламентирано в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, чл. 54. От началото на тази година са регистрирани 10 нарушения, за които са съставени актове на собствениците на оръжията. За тези нарушения законът предвижда глоба в размер на 500 лв. и/или имуществена санкция в размер на 1500 лв.
Венцеслав ИЛЧЕВОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: 2900 газови оръжия са регистрирани на територията на областта

Ст. комисар Николай Димов, ОДМВР – Смолян: 2900 газови оръжия са регистрирани на територията на областта

19 Септември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Смолян. 2900 газови оръжия са регистрирани на територията на област Смолян. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР – Смолян. Той поясни, че режимът за газовото оръжие е уведомителен, а не разрешителен, за разлика от този при огнестрелното оръжие. Това означава, че при придобиване на газов пистолет, той трябва да се регистрира в полицията, посочи ст. комисар Димов. „През последните две години в област Смолян няма инциденти с газово оръжие. Има изолирани случаи при злоупотреби на алкохол, при които е имало стреляне с газови пистолети на обществено място. Преди доста години имаше случаи на преправяне на газово оръжие в бойно, но няма регистрирани инциденти“ припомни ст. комисар Димов.
Той подчерта, че се налагат и санкции на притежателите на газово оръжие. Ако не се подаде заявление за регистриране на оръжието до седмица след закупуването му, глобата е 500 лв. Ако пистолетът се използва в нарушение на закона и няма данни за престъпление, санкцията отново е 500 лв. Директорът на полицията в Смолян добави, че при закупуване и регистрация на газовото оръжие не се изискват мотиви за необходимостта от притежанието му, но то се купува най-вече за лична самозащита. „Режимът за притежание на газови оръжия е сравнително либерален и контролът там е инцидентен. При огнестрелното оръжие се осъществява постоянен контрол. Има комисии, съхраняването му се извършва в специални каси и много други. При газовите оръжия още при регистрацията се провежда инструктаж от младши полицейски инспектор на собственика. Обяснява се, че се извършва нарушение ако то се носи по демонстративен начин и как трябва да се използва, но в област Смолян няма сериозни инциденти с такива оръжия. Все пак ако има сигнали от граждани, че се нарушават правата на някой или чрез изстрели човек се е изплашил е в тези случаи се налагат санкциите по закон“, каза още ст. комисар Димов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОДМВР-Пазарджик: Газовото оръжие подлежи на регистрация в 14-дневен срок след неговото закупуване

ОДМВР-Пазарджик: Газовото оръжие подлежи на регистрация в 14-дневен срок след неговото закупуване

19 Септември 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Газовото оръжие подлежи на регистрация в 14-дневен срок след неговото закупуване, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР-Пазарджик. По думите му закупуването на този вид оръжие може да стане от лица, навършили 18-годишна възраст. „В случай, че оръжието бъде закупено, но не се регистрира, бива отнемано от собственика му, а той се санкционира с акт. Добре е, когато се носи газов пистолет, да се носи и документ от покупката му, в който да е посочена марката, модела и серийния номер на пистолета, както и изрично да е упоменато, че оръжието е газ-сигнално. Така бихте спестили и на себе си и на полицейските служители в значителен обем възможните проблеми, ако при полицейска проверка намерят такова оръжие във“, уточни Стоянов.
Той припомни, че притежателите на газови пистолети могат да ги използват при самозащита, тъй като те не причиняват смърт. Газовото оръжие не се квалифицира като огнестрелно и затова може да се използва при самозащита - на собствения живот или имуществото. „Всеки гражданин има правота да защитава своя живот, здраве и собственост, когато бива нападнат в жилището си от крадци”, коментира Мирослав Стоянов. „Условието е обаче той да е уверен в себе си и във възможностите си да борави с оръжие. При всички останали случаи е добре незабавно да подаде сигнал на тел. 112 и да изчака полицейските сили да му окажат съдействие. Гражданите, които притежават огнестрелни оръжия, могат да ги използват като крайна мярка, когато са в условията на крайна необходимост, когато има заплаха за техния живот или този на близките им. Степента на използването на оръжието трябва да отговоря на степента на реалната заплаха за живота им. Добре е, ако все пак се наложи да се използва оръжие, да не се насочва директно в крадеца, а да се стреля настрани или нагоре с цел сплашване“, уточни Стоянов. Притежателите на газови пистолети могат да ги използват при самозащита, тъй като те не причиняват смърт. Газовото оръжие не е огнестрелно оръжие, затова може да се използва като самозащита на собствения живот или имуществото, каза още Стоянов.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

34-годишен полицай беше прострелян в главата от психично болен мъж в София (ОБЗОР)

34-годишен полицай беше прострелян в главата от психично болен мъж в София (ОБЗОР)

19 Септември 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
София. 34-годишен полицай беше прострелян в главата от психично болен мъж в София. Инцидентът се е случил около 11.30 ч., след като два патрула служители на „Охранителна полиция“ и екип на Териториална полиция на Трето РУ са отишли на адрес в кв. „Илинден“. Те са реагирали незабавно на сигнал, подаден в районното управление от майката на психично болен мъж. Когато тя отворила вратата на жилището, синът ѝ насочил газов пистолет към нея. Жената успяла да се отдръпне, но мъжът прострелял полицейския служител в областта на главата. Пострадалият незабавно е бил откаран в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". От лечебното заведение съобщиха, че той е в стабилно състояние и без опасност за живота.
Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов лично се осведоми за състоянието на ранения полицай. "Колегата е опитен служител със 10-годишен стаж в МВР, надявам се бързо да се възстанови", коментира главен комисар Младен Маринов. Той уточни че първите действия на служителите на реда са били насочени към неутрализиране на стрелеца, така че да не нарани други хора, както и за оказване на помощ на пострадалия. До момента е изяснено, че до преди месец мъжът е живял в чужбина – в страна от ЕС, където е отключил психически заболявания, но в България не е освидетелстван като психично болен.
На мястото на инцидента е извършен оглед, разследващи полицаи са разпитали свидетели и съседи. По случая е образувано досъдебно производство. Извършителят е задържан и предстои да му бъде направена съдебно-психиатрична експертиза.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

34-годишен полицай беше прострелян в главата от психично болен мъж в София (ОБЗОР)

34-годишен полицай беше прострелян в главата от психично болен мъж в София (ОБЗОР)

18 Септември 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
София. 34-годишен полицай беше прострелян в главата от психично болен мъж в София. Инцидентът се е случил около 11.30 ч., след като два патрула служители на „Охранителна полиция“ и екип на Териториална полиция на Трето РУ са отишли на адрес в кв. „Илинден“. Те са реагирали незабавно на сигнал, подаден в районното управление от майката на психично болен мъж. Когато тя отворила вратата на жилището, синът ѝ насочил газов пистолет към нея. Жената успяла да се отдръпне, но мъжът прострелял полицейския служител в областта на главата. Пострадалият незабавно е бил откаран в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". От лечебното заведение съобщиха, че той е в стабилно състояние и без опасност за живота.
Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов лично се осведоми за състоянието на ранения полицай. "Колегата е опитен служител със 10-годишен стаж в МВР, надявам се бързо да се възстанови", коментира главен комисар Младен Маринов. Той уточни че първите действия на служителите на реда са били насочени към неутрализиране на стрелеца, така че да не нарани други хора, както и за оказване на помощ на пострадалия. До момента е изяснено, че до преди месец мъжът е живял в чужбина – в страна от ЕС, където е отключил психически заболявания, но в България не е освидетелстван като психично болен.
На мястото на инцидента е извършен оглед, разследващи полицаи са разпитали свидетели и съседи. По случая е образувано досъдебно производство. Извършителят е задържан и предстои да му бъде направена съдебно-психиатрична експертиза.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Младен Маринов лично се осведоми за състоянието на ранения полицай

Главният секретар на МВР Младен Маринов лично се осведоми за състоянието на ранения полицай

18 Септември 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Главният секретар на МВР Младен Маринов лично се осведоми за състоянието на ранения полицай, съобщиха от пресцентъра на МВР. 34-годишният служител на реда е настанен за лечение в „Пирогов“. "Раненият колега е опитен служител със 10-годишен стаж в МВР, надявам се бързо да се възстанови", коментира главен комисар Младен Маринов. Той уточни, че след пристигането на полицейските екипи, майката на психичноболния мъж е отворила вратата, мъжът е стрелял вероятно със самоделен пистолет. Първите действия са били насочени към неутрализиране на стрелеца, така че да не нарани други хора, както и оказване на помощ на пострадалия служител. По думите на ст. комисар Ивайло Иванов – директор на СДВР, на адреса е имало седем служители. Те са реагирали незабавно на сигнала, подаден от майката. Изяснено е, че до преди месец мъжът е живял в чужбина – в страна от ЕС. На мястото на инцидента е извършен оглед, разследващи полицаи разпитват свидетели и съседи. По случая е образувано досъдебно производство. Извършителят е задържан, в полицията са майката и още един роднина, които в момента се разпитват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": Състоянието на простреляния полицай е стабилно

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": Състоянието на простреляния полицай е стабилно

18 Септември 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Състоянието на 34-годишния полицай, който беше прострелян по-рано през деня, е стабилно. Това обяви на брифинг изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД проф. Асен Балтов, съобщиха от лечебното заведение. "Има огнестрелно нараняване в областта на лицето. Състоянието за момента е стабилно, извън опасност за живота е. Бяха предприети спешни реанимационни действия, беше направен скенер по спешност, за да се види какво е състоянието му. Няма засегнати кости", обясни проф. Балтов. По думите му това е огнестрелно нараняване, което изисква допълнително наблюдение, допълнителни хирургични интервенции и обработки, заради което пострадалият ще остане за лечение в "Пирогов".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Изясняват се обстоятелствата около инцидента с прострелян полицай в столицата

МВР: Изясняват се обстоятелствата около инцидента с прострелян полицай в столицата

18 Септември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Столичен полицай е ранен при изпълнение на служебните задължения, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 11.30 часа е получен сигнал за пострадал полицай. Според първоначалната информация, два патрула служители на „Охранителна полиция“ и екип на Териториална полиция на Трето РУ са отишли на адрес в кв. „Илинден“. Те реагирали незабавно на сигнал, подаден в районното управление от майката на психично болен. Когато тя отворила вратата на жилището, синът й насочил пистолет към нея. Жената успяла да се отдръпне, но синът й прострелял полицейския служител в областта на главата. Пострадалият незабавно е откаран в болница. Психичноболният е задържан. Изясняването на всички обстоятелства по случая продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Полицай от 3-то Районно полицейско управление е прострелян в главата

София: Полицай от 3-то Районно полицейско управление е прострелян в главата

18 Септември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Полицай от Трето Районно полицейско управление в София е прострелян в главата, съобщава Нова телевизия. По непотвърдена информация, служителят на реда се е отзовал на сигнал, получен в полицията и след като пристигнал на адреса, бил прострелян. Извършителят е задържан, а раненият полицай е настанен в "Пирогов".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.