НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Станимир Божанов, Регионална дирекция по горите – Бургас: Съставени са 345 акта на обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина и недървесни горски продукти

Инж. Станимир Божанов, Регионална дирекция по горите – Бургас: Съставени са 345 акта на обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина и недървесни горски продукти

19 Септември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Бургас. От началото на годината до края на месец август са съставени 345 акта на обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина и недървесни горски продукти. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Станимир Божанов, директор на Регионална дирекция по горите – Бургас. По думите му преобладаващата част от актовете - 279, са по Закона за горите, малка част от тях - 49, са по Закона за рибарството и аквакултурите, а 17 акта са по Закона за лова и опазване на дивеча.
„Сред най-често срещаните нарушения са съхранението и транспортирането на дървесина, която не е маркирана с контролна горска марка и която е без превозен билет. Други често срещани нарушения са движението на товарни превозни средства, транспортиращи дървесина без налична GPS-система, както и липсата на система за постоянно видеонаблюдение на посочените обекти“, отбеляза също Божанов. Той добави, че към момента на територията на Област Бургас са изградени около 260 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина и недървесни горски продукти, в които се извършват ежедневни проверки.
„От началото на годината до края на месец август имаме отчетени 845 броя проверки на тези обекти, известни още като обекти по чл. 206 от Закона за горите“, допълни Божанов. По думите му по време на извършваните проверки се следи за наличие на превозни билети за постъпилата и експедирана дървесина, за това дали е налична производствена марка и дали тя е поставяна редовно на обработваемия материал.
„Освен това се следи за наличност на електронен дневник и неговото правилно попълване, както и съответствието на наличността по превозни билети и реалното количество дървесина в обекта“, посочи Божанов. Той добави, че най-новото изискване е свързано със системата за видеонаблюдение в обектите – следи се за нейната изправност и за съхраняването на видеозапис за календарния месец.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Станимир Божанов, Регионална дирекция по горите – Бургас: Цените на дървесината са по-високи спрямо миналата година

Инж. Станимир Божанов, Регионална дирекция по горите – Бургас: Цените на дървесината са по-високи спрямо миналата година

19 Септември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Бургас. Цените на дървесината са по-високи спрямо миналата година. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Станимир Божанов, директор на Регионална дирекция по горите – Бургас. По думите му увеличението е установено след извършени проверки в държавните горски стопанства и ловни стопанства, както и в общинските горски структури.
„Към момента цената на един пространствен кубически метър с ДДС възлиза на 40 лв. в най-отдалечените от областния център стопанства – тези в Странджа, и достига до 54 лв. в най-близките до Бургас стопанства“, посочи още Божанов. Той добави, че при общините, които продават за местното население дърва по утвърден ценоразпис, също се наблюдава скок в цената.
„При някои общини увеличението достига дори 25 %. Такива е, например, Община Средец“, каза също Божанов. Той добави, че през изминалата година Общината е продавала дървесината на цена от 40 лв. с ДДС, а през тази – за 50 лв. с ДДС. По думите му към този период от годината най-търсени от местното население са широколистните дъбови дърва за огрев.
„От строителната дървесина най-предпочитани са белият и черният бор, от иглолистните видове“, добави Божанов.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.