НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Георг Георгиев: За България Република Корея е изключително перспективен партньор

Зам.-министър Георг Георгиев: За България Република Корея е изключително перспективен партньор

19 Септември 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Сеул. Република Корея за нас е близка приятелска страна и изключително перспективен партньор в Азия". Това заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на среща с първия заместник-министър на външните работи на Република Корея Чо Хюн, която се проведе в Сеул, съобщиха от пресцентъра на министерството.
По време на разговорите Георг Георгиев изрази желание за разширяване на търговско-икономическите връзки между двете страни. "Разчитаме на съдействието на южнокорейското правителство за насърчаване на инвестиционното сътрудничество в широк кръг от сфери", отбеляза българският заместник-министър.
По отношение на денуклеаризацията на Корейския полуостров Георг Георгиев заяви, че България се обявява за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия по дипломатически път. "Подкрепяме усилията на Република Корея за мирно решаване на ситуацията в региона и подобряване на междукорейските отношения", добави той.
Заместник-министър Георгиев изтъкна още, че българите са народ, който може би най-добре оценява смисъла на силата чрез обединение. Той допълни, че от тази гледна точка, отлично разбираме и подкрепяме усилията на президента Мун Дже-ин, неговата администрация и правителството водено от Ли Нак-йон за целенасочени преговори с КНДР за реализиране на мирния процес на корейския полуостров. "Това, което успяхте да постигнете в рамките само на няколко месеца е забележително и може да служи за пример как мирът е продукт на конструктивния диалог и способността да намираш какво те обединява, а не какво те разделя", подчерта Георг Георгиев.
Той отправи и покана към Чо Хюн да посети България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Георг Георгиев проведе разговор със съветникa по външна политика на министър-председателя на Република Корея

Зам.-министър Георг Георгиев проведе разговор със съветникa по външна политика на министър-председателя на Република Корея

19 Септември 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Сеул. През третия ден от работното си посещение в Сеул заместник-министър Георг Георгиев се срещна с Чу Джонг-юн, съветник по външна политика на министър-председателя на Република Корея. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. По време на срещата двамата обсъдиха сътрудничеството между Република България и Република Корея, развитието в политическия диалог и бъдещи проекти между двете държави.
„Като изключително позитивен знак приемаме, че първото международно посещение на корейския премиер след избирането му бе именно в България. Това е потвърждение за силната връзка и приятелство, които съществуват между двете държави“, подчерта пред Чу Джонг-юн заместник-министър Георгиев. Той добави, че приветства отличните отношения и доброто сътрудничество между двете страни. „Ще се радваме това сътрудничеството да се задълбочава и така, както и нашият премиер Борисов подчерта по време на срещата с корейския си колега, да намира отражение в реални проекти с висока добавена стойност и за двете страни“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Георг Георгиев разговаря в Сеул с ген. Винсент Брукс, главнокомандващ на Силите на ООН, САЩ и съвместното командване САЩ - Република Корея

Зам.-министър Георг Георгиев разговаря в Сеул с ген. Винсент Брукс, главнокомандващ на Силите на ООН, САЩ и съвместното командване САЩ - Република Корея

19 Септември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Сеул. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев се срещна вчера в Сеул с генерал Винсент Брукс, главнокомандващ на Силите на ООН, САЩ и съвместното командване САЩ - Република Корея. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Разговорът се състоя в особено специален за мирния процес на Корейския полуостров ден, когато започна третата за тази година среща на върха между лидерите на Република Корея и КНДР Мун Дже-ин и Ким Чен-ун.
Заместник-министър Георгиев и генерал Брукс обсъдиха състоянието на текущите дипломатически усилия за постигане на пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Георг Георгиев сподели и опита, който България има в дипломатическите си отношения с Република Корея и КНДР. Той допълни, че от 2015 г. между София и Сеул има установено всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство и се развива особено интензивен политически диалог.
България е и една от седемте страни-членки на ЕС, които имат собствено посолство в Пхенян.
Георг Георгиев изтъкна още, че през първата половина на т.г. успоредно с българското председателство на Съвета на ЕС, България е провела и местното ротационно председателство на ЕС в КНДР, като е представяла визията на Съюза за пълна, проверима и необратима денуклеаризация на Северна Корея в рамките на политиката на критична ангажираност с Пхенян. "Всичко това ни дава много прецизен поглед върху процесите от двете страни на демилитаризираната зона", каза българският заместник-министър.
От своя страна ген. Брукс даде висока оценка на усилията, които България полага за стриктно придържане към режима на санкции на ООН спрямо КНДР и играе ролята на стратегически партньор на САЩ в процесите, засягащи колективната сигурност, отбраната и борбата с глобалния тероризъм.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.