НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивелина Романова, Регионален исторически музей – Добрич: Един от акцентите в експозицията на музея е Възрожденското училище, което представлява непълна възстановка на такова

Ивелина Романова, Регионален исторически музей – Добрич: Един от акцентите в експозицията на музея е Възрожденското училище, което представлява непълна възстановка на такова

20 Септември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Добрич. Един от акцентите в експозицията на Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич е Възрожденското училище, което представлява непълна възстановка на такова. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Ивелина Романова, специалист в музея. „Възрожденското училище е нашият учебен музей, където ние работим по различни образователни програми, предимно през учебния период. Но и през летния период имаме една такава програма „Лято в музея“. Опитваме се да бъдем много активни, много разчупени в това, което представяме и най-вече чрез тези образователни програми хората да могат да дойдат и да се докоснат до историята, но и да се забавляват“, каза Ивелина Романова. В този образователен център се работи по различни теми – от праисторията, през Възраждането. Използват се и другите обекти на РИМ – Добрич: Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Къща-музей „Йордан Йовков“, където се предлагат различни по вид занимания за децата – възстановки на обичаи и ритуали, свързан с народния календар, редене на пъзели, писане на печатна машина и много други форми. Посещава се Военното гробище в Добрич, което е най-голямото на Балканите от времето на Първата световна война.
В момента РИМ – Добрич работи по един трансдунавски проект, с участието на няколко европейски страни, за популяризиране на историческия период от времето на Първата световна война. „Опитваме се да научим младите хора да уважават историята и да се поучат от грешките на миналото. Всичките ни обекти са много интересни по своята същност и по това, което те представят. Опитали сме се да бъдем оригинални, да бъдем различни, да не бъдем скучни“, каза Ивелина Романова. И макар че в наши дни в българското училище няма часове по краснопис, във Възрожденското училище към РИМ – Добрич децата имат възможност да изучават калиграфия. По време на тези занимания децата научават повече за възрожденските ръкописи и за създаването на българската книжнина, имат възможност да пишат на пясък, с перо и мастило, научават какво е калем, как възрожденците са подостряли перата за писане, как са се изработвали старите печати. По думите на културолога Надежда Иванова, ръководител на заниманията по калиграфия, опознаването на духовното наследство възпитава подрастващите в респект към него и стремеж то да бъде опазвано.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Борисов, Общинско предприятие „Комуналстрой“-Добрич: Общината е извършила цялостно преасфалтиране на няколко улици и булеварди в града

Борислав Борисов, Общинско предприятие „Комуналстрой“-Добрич: Общината е извършила цялостно преасфалтиране на няколко улици и булеварди в града

20 Септември 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общината е извършила цялостно преасфалтиране на няколко улици и булеварди в Добрич. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Борислав Борисов, директор на Общинското предприятие „Комуналстрой“. Ул. „6 септември“ е реконструирана по проект с евросредства. Там са положени вертикална и хоризонтална сигнализация. С това ще бъде улеснен потокът на движение на автомобили към Северна индустриална зона. Бул. „3 март“ е цялостно ремонтиран от новото кръгово кръстовище до сградата на ВиК. Повече от 40 години този участък не е бил ремонтиран. Ул. „Стефан Стамболов“ също е цялостно преасфалтирана. Нейният ремонт е важен, по думите на специалиста, защото тя е естествена връзка между няколко жилищни квартала – „Дружба“, „Добротица“ и през ул. „Димитър Ковачев“ към ЖК „Балик“.
„Имаме амбицията и ул. „Димитър Ковачев“, която ремонтирахме частично, да бъде асфалтирана цялостно. Коментирали сме го с ръководството на Общината. Оказа се, че улицата е включена в един от лотовете по проекта за водния цикъл и там ще има изрязване от едната страна за полагане на нови тръби. Което отложи цялостното преасфалтиране, включително и по улиците „Орфей“ и „Теменуга“ към ЖК „Балик“, каза Борислав Борисов. Той призна, че Общината изпитва известни затруднения с поддръжката на светофарните уредби в града, които наброяват 21. Те са стари модели – лампови са. По проект, свързан с градската мобилност, по който се работи от две години с финансиране от държавния бюджет, на стойност около 500 000 лв., ще може да се извърши цялостна подмяна на светофарните уредби. Ще се използва ново, LED осветление и нов вид хардуер на светофарните секции. Ще се използва нов софтуер, което е важно за управлението им. Желанието е да се приложи евентуално така наречената „зелена вълна“, нещо което интересува гражданите. „На този етап не можем да го реализираме, тъй като имаме софтуер, който ни показва в обратна връзка реално дали работят светофарите. Проектът е много скъп, надявам се да бъде реализиран и по този начин действително ще облекчим движението по булевардите“, каза Борисов.
Той допълни, че тенденцията е светофарите да бъдат заменяни с кръгови кръстовища, особено по големите булеварди. Това е европейска практика, с която Общината се съобразява. Практиката показва, че тези кръстовища предполагат леки пътно-транспортни произшествия, но изискват големи инвестиции. За сравнение поддръжката на светофарните уредби е постоянна и изисква средства. Тенденция в града е намаляване на броя пешеходни пътеки. Според Борислав Борисов ако една пешеходна пътека нощем не е осветена, не би трябвало да я има. Желанието е да се търсят алтернативи за пешеходците като ползване на подлези например, за да се намали риска за всички участници в движението по пътищата.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

20 Септември 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Добрич. В това издание на съвместното предаване „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ на Радио „Фокус“ и Община Добрич отново ще отделим място на историята и на актуални теми, свързани с безопасността на движението по пътищата и началото на учебната година.
През този месец гражданите и гостите на Добрич имат възможност да разгледат уникална изложба, озаглавена „150 години подвиг и памет“, представена в зала „Възраждане“ в Художествената галерия. Експонирани са две светини – саби с револвер на двама воеводи – Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Специален гост на откриването бе д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, организирал изложбата. Ще ви представим неговата позиция и аргументи защо Добрич заслужава да бъде обявен за „Град на българската бойна слава“. Темата за безопасността по пътищата е актуална винаги. Този месец обаче тя е акцент и заради началото на учебната година.
Как Община град Добрич осъществява на практика идеята за безопасност на пътя и по отношение на водачи на моторни превозни средства, и по отношение на пешеходци, с грижа за всички участници в движението по пътищата, ще ни разкаже директорът на Общинското предприятие „Комуналстрой“ в Добрич Борислав Борисов.
Възрожденското училище в Добрич не е просто място в музея, където посетителите разглеждат витрини и поставените в тях артефакти, а пространство, където младите хора се срещат с миналото, образовайки се и забавлявайки се. За този модел на просвета ще ни разкаже Ивелина Романова, специалист в Регионалния исторически музей в Добрич.
Тези и още теми слушайте в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ от 14:00 до 15:00 часа, с водещ Жулиета Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.