НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Нено Димов: В страната все ще не са постигнати заложените в законодателството изисквания за чистотата на въздуха

Министър Нено Димов: В страната все ще не са постигнати заложените в законодателството изисквания за чистотата на въздуха

21 Септември 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. В страната все ще не са постигнати заложените в законодателството изисквания за чистотата на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Постигането на нормите за подобряване на качеството на въздуха е предизвикателство пред почти всички държави в ЕС. Подобряването качеството на въздуха е приоритет на правителството, както и на Министерството на околната среда и водите, защото това е свързано пряко със здравето на населението“, каза още министър Димов.
Той посочи, че през последните години се наблюдава устойчива тенденция за намаляване замърсяването на въздуха с фини прахови частици, което е основен проблем както в София, така и в повечето големи градове. „Но като цяло в страната все още не са постигнати заложените в законодателството изисквания. Във връзка с това министерството е предприело редица мерки - готви се законопроект за промени, насочени към ограничаване на употребата на нискокачествени въглища за битово отопление, направени са законодателни промени за повишаването на качеството и ефективността на автомобилите, в процес на съгласуване са промени в Закона за местни данъци и такси, които целят да стимулират употребата на автомобили, които водят на по-ниски нива на замърсявания, предлага се въвеждането на екологичен компонент за определянето на данъци върху превозните средства, съгласно който автомобилите с по-висок евростандарт ще имат по-малко данъчни тежести, въведени са и допълнителни ограничения за изкупуване на катализатори чрез по-висок контрол и санкции, осигурен е финансов ресурс за общините с нарушено качество на въздух и др.“, каза още министър Димов. По думите му Министерството на околната среда и водите води политика за подобряване на качеството на въздуха, но е нужна помощ и на местно ниво.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.