НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

КЗК спира производството по сделката за ЧЕЗ

КЗК спира производството по сделката за ЧЕЗ

2 Януари 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
София. КЗК спира производството по сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България от „Инерком“. Това се посочва в решение на Комисията за защита на конкуренцията от 20 декември 2018 г. Според Комисията оценката на сделката е пряко свързана с произнасянето на Върховния административен съд относно законосъобразността на обжалвания административен акт, с който КЗК е забранила придобиването на българските активи на дружеството от „Инерком“. От Комисията заявяват, че наличието на висящ съдебен спор и с цел избягване на противоречието между съдебни и административни актове, определят невъзможността за произнасяне по сделката. С решението производството по сделката е спряно до окончателното приключване на съдебния спор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за предсрочен вот: Не виждам алтернатива, през май ще има европейски избори и ще видим кой колко струва и е силен

Премиерът Бойко Борисов за предсрочен вот: Не виждам алтернатива, през май ще има европейски избори и ще видим кой колко струва и е силен

14 Декември 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. Не виждам алтернатива, през май ще има европейски избори и ще видим кой колко струва и е силен. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Панорама” по БНТ. На въпрос готова ли е страната ни да взима трудни решения, след като премиерът е заявявал, че светът в момента е зле, Борисов коментира: „Много е лесно да оставиш само на една коалиция, ако щете, взимането на трудните решения. Има решения, които касаят за десетилетия”.
Относно темата за предсрочни парламентарни избори за следващата година, Борисов поясни: „50 млн. струват едни избори. По-добре да ги похарчим за нещо друго. Виждате, че досега около половин милиард сме дали за коледни и великденски бонуси, включително и за тази Коледа. След няколко месеца ще дойде Великден”. „През май ще има европейски избори и ще видим кой колко струва и колко е силен. Не виждам алтернатива. БСП много говори за алтернатива, но ако им се постави въпросът: "А с кой ще управлявате, след като „Обединените патриоти” са толкова лоши, каква ще е формата на управление, покажете си едно правителство в сянка да видим кои ще са министрите?" – ще ни улеснят много във взимането на решение, а и избирателите”, добави той. „Сега е хубаво, когато се говори за излишъци, за много пари във фискалния резерв, апетитите им стават големи. Да не забравяме, че само в рамките на две години те отиват на дефицит, похарчват парите и приключват”, каза още премиерът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Има очаквания за предсрочни избори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Има очаквания за предсрочни избори

9 Декември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Има очаквания за предсрочни избори. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова заяви в предаването "Неделя 150" по БНР. "Има очаквания и в хората, това показват и социологическите данни. Познавайки нравите на българския политически живот, смятам, че управляващата коалиция ще избере този момент, за да бъде в неин интерес. Има огромен вакуум в отношенията между институциите", заяви Йотова.
Във връзка с политиката към българите в чужбина, Йотова посочи, че България няма никаква идея каква да бъде политиката ѝ към нашите сънародници навън. "Нямаме отговор на въпроса искаме ли тези хора да се чувстват българи и ако да, то какво да правим за това", добави тя и уточни, че нейният екип е подготвил концепция за българска институция от типа на Британски съвет и Институт "Сервантес".
"Много харесвам всичко ново, което е в графата читалищна дейност, но в 21-и век това вече не е достатъчно. Често пъти ни казват в президентската институция, че нямаме правомощия. Всеки, който претендира да бъде част от институциите, трябва да има своите отговорности", подчерта Йотова. Според нея, ако ЕС продължи да функционира по същия начин, ще има много тежка съдба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов, ВМРО: Не ме е страх от предсрочни избори, но това е губене на време за държавата

Красимир Каракачанов, ВМРО: Не ме е страх от предсрочни избори, но това е губене на време за държавата

9 Декември 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Не ме е страх от предсрочни избори, но това е губене на време за държавата. Това каза лидерът на ВМРО, вицепримиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. "В политиката, особено когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш с партньорите, за да няма драми. Синята каска, обаче, вече я подарих на премиера Борисов. Който не е разбрал, че подобни крамоли са вредни, няма да разбере нищо и следващата година. Може ли в едно семейство да има скандали и комшиите да го уважават? Вместо да убеждаваме ГЕРБ, се разправяме със себе си", каза Красимир Каракачанов.
Той подчерта, че има достатъчно работа като министър на отбраната. "Единственият въпрос, по който се наложи компромис, са пенсиите. Ние смятахме, че минималната пенсия трябва да стане 300 лева", допълни министърът на отбраната. Той бе категоричен, че "няма драми в правителството и от друга страна - между нас и ГЕРБ. "Излишни приказки и спорове са кой ще бъде евродепутат и кой - не. В края на краищата хората ще оценят дали коалицията върши работа. Това е въпрос, който тепърва ще обсъждаме", добави Каракачанов. Той оцени Ангел Джамбазки като най-активния български евродепутат. "Той е подходящ кандидат, но трябва да решим заедно," каза Каракачанов.
По думите му има много ясни клаузи в договора за приятелство с Македония, но в Скопие трябва да престанат да фалшифицират историята. "От година и половина тази т.н. комисия на практика няма никакъв напредък. От българска страна има желание да се правят компромиси, което според мен е недопустимо, а от македонска стана има желание да се шикалкави. Например твърдят, че цар Самуил воювал и срещу България," каза Каракачанов и подчерта: "Не съжалявам за договора, беше крачка напред". Според него в Скопие трябва да се промени манталитетът и Македония не би трябвало да влиза в НАТО с този манталитет. "Като лидер на ВМРО, човек и историк и българин имам право на свое мнение и ще го защитавам", допълни Каракачанов.
Той коментира ситуацията в Керченския пролив и евентуално искане към България от страна на САЩ. "Няма искане към България за засилено военно присъствие в региона, има към Турция", коментира Каракачанов. Той допуска, че това е проверка на САЩ доколко Турция е реален партньор в НАТО. "Движението на външни за черноморските държави кораби може да става само в рамките на 21 дни. Към България няма искане за засилване на присъствието на чужди кораби в нашите пристанища НАТО присъства в Черно море в рамките на държавите членки Турция, България Румъния. Всички черноморски страни са заинтересовани от туризъм и газопроводи, а не от военни сблъсъци. От сблъсъка в Азовско море имат интерес и руският президент, и украинският президент по вътрешнополитически причини", допълни той.
Каракачанов добави във връзка с поддържането на руската военна техника, че няма откъде да се вземат 20-25 милиарда, за да се махне всичко руско. "Полските МИГ-29 са три пъти повече от нашите и са по-стари", подчерта Каракачанов. "България не е дефинирала ясно каква е нейната политика спрямо българите в чужбина, отбеляза Каракачанов на въпрос са бъдещето на Агенцията за българите в чужбина и предложението за нейното закриване. Не осигуриш ли възможност да учат български, Необходима е ясно разписана държавна политика. Има четири милиона българи в чужбина", напомни Каракачанов. Според него е необходимо специално министерство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЧЕЗ Разпределение приключи проекти, с които ще подобри електрозахранването на 100 000 домакинства в над 12 столични района (ОБЗОР)

ЧЕЗ Разпределение приключи проекти, с които ще подобри електрозахранването на 100 000 домакинства в над 12 столични района (ОБЗОР)

4 Декември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ Разпределение приключи проекти, с които ще подобри електрозахранването на 100 000 домакинства в над 12 столични района. Дружеството завърши два от най-значимите си за електрозахранването на града проекти за 2018 г. – подмяната на кабел 110 kV „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“. С инвестицията от 6.3 млн. лв. в двата обекта компанията ще предостави по-сигурно електрозахранване за голяма част от столицата през предстоящите коледни и новогодишни празници, по време на които традиционно се повишава консумацията на електроенергия и товарите по мрежата. На мястото на стария маслен кабел е поставен 3 км нов сух кабел с много по-сигурна изолация, а в подстанция „Витоша“ е извършена пълна подмяна на разпределителната уредба. С изпълнението на двата проекта ще се повиши надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев.
По време на официално пускане в експлоатация на новите съоръжения регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал, посочи, че е реализирането на двата проекта, освен огромен финансов ресурс, са вложени и много усилия на служителите на компанията. „Те денонощно работиха и следиха за успешното му изпълнение и създадоха необходимата организация за работа с цел по-бързото му завършване. Сега се радвам да съобщя, че в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници сигурността на електрозахранването в София е повишена многократно“, коментира той.
Според Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България, процедурата по подмяна на кабела е била изключително трудна за изпълнение, защото той преминава през силно урбанизирани площи в районите „Триадица“ и „Лозенец“. „Благодарни сме за търпението на гражданите в тези райони, защото временните неудобства, които ние се постарахме да сведем до минимум, ще доведат до спокойствие в дългосрочен план. Реконструкцията на подстанция „Витоша“ също беше сложен проект, поради мащабите на съоръженията. Над 100 000 домакинства и бизнес клиенти, както и за болници, транспорт и др. вече ще бъдат с по-надеждно електрозахранване. Благодаря на институциите за съдействието, което получихме по време на работата“, допълни още Холаковски.
На събитието присъства и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който обясни, че гарантирането на енергийната сигурност е един от най-водещите приоритети на правителството. Според него инвестиционната програма, която „ЧЕЗ Разпределение България“ реализира и целите, които си поставя за рехабилитация на системата с напрежение от 110 киловолта в столицата заслужава адмирации. „Ние от Министерството на енергетиката ви приветстваме за тези ваши цели. Паралелно, с това, което правите, вървите в крак с националните интереси, които ние реализираме в електроенергийната система на България. Само преди една седмица ние открихме един водещ нов проект между Бургас и Варна. Работим и за подобряване значително енергийните капацитети между България и Румъния“, обясни още зам.-министър Първанов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЧЕЗ Разпределение приключва значими за електрозахранването на столицата проекти

ЧЕЗ Разпределение приключва значими за електрозахранването на столицата проекти

4 Декември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ Разпределение приключва два от най-значимите си за електрозахранването на София проекти за 2018 г. – подмяната на кабел 110 kV „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ Разпределение. С инвестицията от 6.3 млн. лв. в двата обекта компанията ще предостави по-сигурно електрозахранване за голяма част от столицата през предстоящите коледни и новогодишни празници, по време на които традиционно се повишава консумацията на електроенергия и товарите по мрежата. На мястото на стария маслен кабел е поставен 3 км нов сух кабел с много по-сигурна изолация, а в подстанция „Витоша“ е извършена пълна подмяна на разпределителната уредба. С изпълнението на двата проекта ще се повиши надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев. „В реализирането на двата обекта, освен огромен финансов ресурс, са вложени много усилия на служители на компанията. Те денонощно работиха и следиха за успешното му изпълнение и създадоха необходимата организация за работа с цел по-бързото му завършване. Сега се радвам да съобщя, че в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници сигурността на електрозахранването в София е повишена многократно“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. „Подмяната на кабела беше изключително трудна за изпълнение, защото той преминава през силно урбанизирани площи в районите Триадица и Лозенец. Благодарни сме за търпението на гражданите в тези райони, защото временните неудобства, които ние се постарахме да сведем до минимум, ще доведат до спокойствие в дългосрочен план. Реконструкцията на подстанция „Витоша“ също беше сложен проект, поради мащабите на съоръженията. Над 100 000 домакинства и бизнес клиенти, както и за болници, транспорт и др. вече ще бъдат с по-надеждно електрозахранване. Благодаря на институциите за съдействието, което получихме по време на работата“, допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България. Ръководството на ЧЕЗ пусна в експлоатация новите съоръжения на официално събитие на 4 декември на територията на подстанция „Витоша“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока

Карел Крал, ЧЕЗ: Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока

4 Декември 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока. Това каза пред журналисти регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал по време на официално пускане в експлоатация на подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Цената на ток се определя от регулатора. Ценообразуването е на базата на инвестиционна програма, поддръжка, оперативни разходи. Регулаторът ще прецени, какво ще признае и какво няма да признае. Това няма никаква връзка със собствеността,“ каза той. „Не е вярно, че „Инерком“ е бил част от управлението на дружеството. Оперативното управление на ЧЕЗ винаги е било в ръцете на управителни съвети. Вярно е, че има подписан договор, но това не засяга оперативната дейност“, каза още Крал.
Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България обясни също, че прекъсването на електрозахранването отново не зависи от собственика на дружеството. „Аз мисля, че правим всичко възможно. Инвестиционната програма на дружеството през последните години надвишава над 100 млн. лева“, посочи той, като отхвърли твърдението, че „ЧЕЗ Разпределение за България“ като компания най-малко изпълнява заявената си инвестиционна програма.
„Последните години ние изпълняваме на най-високо ниво нашата инвестиционна програма. Изпълнили сме програмите за минали години, имаме проекти, както за 2019, така и за 2020 година. Част от проектите отново ще бъдат подмяна на 110-киловолтов кабел, работим по райони. Тази година имаме вече и мрежа от 180 електромери с дистанционно управление“, каза той. Според него нито един изпълнител не може да гарантира на 100% предотвратяването на аварии, инциденти и катастрофи.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Първанов: Гарантирането на енергийната сигурност е водещ приоритет на нашето правителството

Зам.-министър Красимир Първанов: Гарантирането на енергийната сигурност е водещ приоритет на нашето правителството

4 Декември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Гарантирането на енергийната сигурност е един от най-водещите приоритети на нашето правителството. Това каза зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов по време на официално пускане в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“ от „ЧЕЗ Разпределение за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Изключително ми е приятно днес за предоставената възможност да бъда с вас при въвеждането на експлоатация на толкова значителни съоръжения за повишаване качеството на електрозахранването в столицата. Гарантирането на енергийната сигурност, е един от най-водещите приоритети на нашето правителството. Знаете, че при Председателството на България в Съвета на ЕС енергетиката пак беше един от водещите приоритети“, посочи той.
Зам.-министърът на енергетиката каза, че инвестиционната програма, която „ЧЕЗ Разпределение за България“ реализира и целите, които си поставя за рехабилитация на системата с напрежение от 110 киловолта в столицата заслужава адмирации. „Ние от Министерството на енергетиката ви приветстваме за тези ваши цели. Паралелно, с това, което правите, вървите в крак с националните интереси, които ние реализираме в електроенергийната система на България. Само преди една седмица ние открихме един водещ нов проект между Бургас и Варна. Работим и за подобряване значително енергийните капацитети между България и Румъния“, обясни още зам.-министър Първанов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Холаковски, ЧЕЗ: Подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструирането на подстанция „Витоша“ ще се повишат качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 домакинства

Петър Холаковски, ЧЕЗ: Подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструирането на подстанция „Витоша“ ще се повишат качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 домакинства

4 Декември 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. С подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструирането на подстанция „Витоша“ ще се повиши качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 домакинства. Това каза изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ Петър Холаковски по време на официалното им пускане в експлоатация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този проект не беше лесен, защото кабелът минаваше през урбанизирани места и това доведе до недоволство на обществото, но ние се справихме. Във връзка с проектите ние подменихме 3 км кабел и промяна на подстанция на разпределително съоръжение. Този кабел ще подобри основно сигурността на захранване на 6 столични района – „Лозенец“, „Красно село“, „Студентски град“, „Витоша“ и „Изгрев“. Новата технология има по-голяма мощност и по-висок стандарт“, заяви Холаковски.
По думите му това не би се получило без сътрудничество от държавни институции. „Искам да благодаря на всички хора, които се включиха в този проект и на всички, които ни подкрепяха, на екипа на „ЧЕЗ Разпределение България“ и на всички служители на нашата група. Бих искал да пожелая на всички весели празници. Надявам се догодина пак да се видим“, коментира още изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Подмененият 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“ ще подсигурят голяма част от електрозахранването в София

Карел Крал, ЧЕЗ: Подмененият 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“ ще подсигурят голяма част от електрозахранването в София

4 Декември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“ са най-мащабният проект на „ЧЕЗ Разпределение България“ за 2018 г. Стойността на проекта надвишава 6 млн. лева и говорим за подмяна на стара технология с нова. Чрез него ще подсигурим голяма част от електрозахранването в София, домакинства, държавни институции, транспорт. Това каза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал по време на официалното им пускане в експлоатация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много се радвам, че този проект беше завършен преди зимния сезон и празниците. Този проект е поредният и той е част от цялостната програма за подмяна на инфраструктура“, заяви Крал. Той коментира, че потреблението в столицата нараства многократно и се надява, че с тези проекти, ще бъдат задоволени нуждите на потребителите и бизнеса.
„Преди седмица приключихме и проекта „София центрум“, който е на стойност над 2 млн. лв. Той е част от мащабната програма на „ЧЕЗ Разпределение България“ през 2018г. за Западна България, която е на стойност почти 100 млн. лв. През 2017 г. и 2018 г. инвестиционната програма на дружеството беше над 100 млн. лв.“, каза още Крал.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: „ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“

София: „ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“

4 Декември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. „ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дружеството приключи най-мащабните си и сложни за изпълнение проекти за 2018 г. По прогноза на компанията с реализацията на тези два проекта ще бъде подобрено електрозахранването на над 100 000 клиенти в 6 столични района, включително централна градска част, важни държавни и правителствени институции и ведомства. Вложените инвестиции са на стойност 6,3 млн. лв. Според ръководството на дружеството тези проекти са важни за София, защото са част от стратегическата инфраструктура на столицата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Инерком България“: Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ

„Инерком България“: Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ

3 Декември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ. Това се посочва в съобщение до медиите, изпратено от офиса на „Инерком България“ ЕАД. „Инерком“ и ЧЕЗ имат валиден договор. „Инерком“ полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора-получаване на регулаторно разрешение и е в очакване на одобрението му.
Сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции. „Инерком“ има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката.
Междувременно от справка на сайта на ВАС става ясно, че на 20 ноември 201 г., тричленен състав на Върховния административен съд е отменил решението на КЗК, с което отказва да одобри придобиването на българските активи на ЧЕЗ от „Инерком“. С мотива, че отказът е незаконосъобразен, върховните съдии са върнали преписката на Комисията. Тя обаче е обжалвала определението пред петчленен състав на Върховния административен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, ще спрем сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ

Корнелия Нинова, БСП: Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, ще спрем сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ

1 Декември 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, ще спрем сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на 4-тото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП, предаде репортер на Агенция Фокус“. „Идвам от срещата на колегите от леви партии във Вишеградската четворка-Полша, Унгария, Чехия и Словакия, плюс България и Хърватия. Там имах среща с евродепутати и им заявих категорично нашата позиция. Ако се проведат предсрочни избори и БСП ги спечели, предайте на Чешкото правителство, че ще заявим, че държавата ни иска да участва в процедурата за ЧЕЗ и ще направи всичко възможно да я купи", обясни Нинова. По думите й след нейното изказване, десните партии са я нападнали с аргументи, че тя иска да налага стари модели на управление. „Този спор си заслужава. ГЕРБ не е наш идеологически опонент, тези хора нямат идеология, те са във властта заради пари. Според мен десните извън парламента са наши идеологически опоненти", коментира Нинова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протестно автошествие срещу социалната несправедливост се проведе и тази вечер в града

Сливен: Протестно автошествие срещу социалната несправедливост се проведе и тази вечер в града

27 Ноември 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протестно автошествие срещу социалната несправедливост се проведе и тази вечер в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Автомобили на протестиращите отново тръгнаха от площад „Хаджи Димитър“ на обиколка по основните улици и булеварди. Отново десетки протестиращи се събраха за да изразят своята позиция за случващото се в страната и да настояват за оставка и реформи.
От 11 ноември протестите в града не са прекъсвали. Протестиращите са категорични, че няма да прекратят протестите, докато не бъдат постигнати техните искания. В петък протестът ще премине по различен начин. Тогава в града ще има шествие с тиквени фенери. Всеки желаещ може да донесе тиква или кратуна и да се включи в протеста, който ще премине по главната улица до кръстовище „Розова градина“ и обратно до централния градски площад.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: От 2 години по-ниска цена на горивата не е имало

Премиерът Бойко Борисов: От 2 години по-ниска цена на горивата не е имало

25 Ноември 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Факт е, че от 2 години по-ниска цена на горивата не е имало. Това каза премиерът Бойко Борисов за продължаващите протести срещу високите цени на горивата пред журналисти в Брюксел след заседанието за Брекзит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера протестите бяха много малки. Всички бяха сигурно 1/10 от тези на срещата на Предприемачи ГЕРБ в Поморие“, посочи той. В отговор на въпрос дали са обсъждани протестите у нас с лидери на други страни, в които също има протести, премиерът каза: „Не, вътрешните проблеми на всяка страна са си нейна собствена грижа“. „Никое правителство не е обичано от всички в Европа“, коментира Бойко Борисов. „Това, че всеки може да протестира е висша степен на демокрация. Не трябва да затварят улиците, защото се пречи на другите, които не са съгласни с тях“, каза още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Около 30 протестиращи тръгнаха на пешеходно шествие от катедралата към Аспаруховия мост

Варна: Около 30 протестиращи тръгнаха на пешеходно шествие от катедралата към Аспаруховия мост

25 Ноември 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Около 30 протестиращи се отправиха на пешеходно шествие от катедралата към Аспаруховия мост във Варна, предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. В момента те се движат по едното пътно платно на бул. “Христо Ботев”, но движението не е блокирано. Пешеходното шествие е предвождано от протестиращи с десетина автомобила.
И днес излезлите да изразят недоволството си настояват за оставка на правителството, по-високи доходи и преборване с картела на застрахователите в страната.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Възстановено е движението по АМ „Хемус“  и по път I- 2  след принудителното затваряне на пътя от протестиращи

Шумен: Възстановено е движението по АМ „Хемус“ и по път I- 2 след принудителното затваряне на пътя от протестиращи

25 Ноември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. Възстановено е движението по АМ „Хемус“ и по път I- 2 след принудителното затваряне на пътя от протестиращи. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Шумен. От областната дирекция призовават водачите на автомобили, които са попаднали в тапа на магистралата да не предприемат рисковани маневри и изпреварвания, докато движението не се нормализира напълно. Близо час и половина беше блокиран пътят към София, и към Варна. Голяма част от пътуващите преди затворения участък бяха пренасочени и преминаха по алтернативен маршрут.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Мирен поход на граждани срещу промените в Закона за вероизповеданията се проведе в центъра на града

Добрич: Мирен поход на граждани срещу промените в Закона за вероизповеданията се проведе в центъра на града

25 Ноември 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Добрич. Мирен поход на граждани срещу промените в Закона за вероизповеданията се проведе в центъра на Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. Протестиращите се събраха пред паметника на светите братя Кирил и Методий и оттам преминаха по площад „Свобода“ до крайна точка сградата на Областна администрация. Някои от протестиращите носеха цветни балони, други бяха издигнали лозунги: „Законопроектът за вероизповеданията е дискриминационен за по-малките вероизповедания“, „Демокрация, не диктатура и тоталитаризъм, ненамеса във вярата“, „Законопроектът е заплаха за нашите граждански права и свободи“, „Законопроектът е предпоставка за насаждане на междурелигиозна омраза“ и др. Протестиращите настояват законопроектът за вероизповеданията да бъде оттеглен.
Гражданите, представители на 6 евангелски църкви в района, считат че законопроектът е противоконституционен и подронва устоите на демокрацията. Това заяви пастор Николай Марков. Той посочи, че със своите дипломи по богословие, придобити в чужбина, може да проповядва в целия свят. Проповядвал е в Непал, Филипините, Кения, Танзания. „Обаче се оказа така, че в България не мога да проповядвам. И тук вероизповеданията можем да сме малцинство, обаче в Щатите, Западна Европа повечето страни са протестантски. Всички евангелски църкви сме против този закон за вероизповеданията. Всъщност това не е закон за вероизповеданията, а против вероизповеданията. Защото по-малките от тях се дискриминират. Потърпевши ще бъдат десетки, да не казвам стотици хиляди евангелско вярващи. Потърпевши ще бъдат също католиците и арменската църква“, каза пастор Николай Марков и допълни, че е абсурд изискването за определена численост, за да бъде регистрирано вероизповедание.
„Затова излизаме на мирен протест и се молим Бог да вразуми законотворците този законопроект изобщо да не влиза на второ чете“, каза още пастор Николай Марков. Тази позиция бе представена публично пред събралото се множество от около 30-40 души пред сградата на Областна управа в Добрич. Преди изявлението прозвуча химнът на Република България.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Част от участниците в автошествието в областния град успяха да достигнат до село Железница, където блокираха движението по главен път Е-79

Благоевград: Част от участниците в автошествието в областния град успяха да достигнат до село Железница, където блокираха движението по главен път Е-79

25 Ноември 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Част от участниците в автошествието в Благоевград успяха да достигнат до село Железница, където блокираха движението по главен път Е-79, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Образували са се колони от леки и товарни автомобили. Колите, в които има майки с деца, биват допускани от протестиращите да преминат. На място вече пристига полиция, която ще се опита да овладее ситуацията.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протестно шествие от близо 50 автомобила се е насочило от ул. „Транспортна“ към бензиностанция на изхода на града за пътя към Варна

Бургас: Протестно шествие от близо 50 автомобила се е насочило от ул. „Транспортна“ към бензиностанция на изхода на града за пътя към Варна

25 Ноември 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протестно шествие от близо 50 автомобила се е насочило от ул. „Транспортна“ към бензиностанция на изхода на Бургас към пътя за Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Все още намеренията на протестиращите не са ясни. Възможно е да блокират пътя за Варна или да протестират пред Община Бургас в 14.00 часа. На кръговото кръстовище на изхода на Бургас за Варна се е образувало задръстване.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Затруднено е движението по второкласен път 19 Симитли – Гоце Делчев при Разлог заради протест против увеличението на цената на питейната вода

Благоевград: Затруднено е движението по второкласен път 19 Симитли – Гоце Делчев при Разлог заради протест против увеличението на цената на питейната вода

25 Ноември 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Разлог. Затруднено е движението по второкласен път 19 Симитли – Гоце Делчев в района на Разлогзаради протест против увеличението на цената на питейната вода, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Първоначално протестиращите имаха намерение да се проведе автошествие, но към момента те се придвижват пеша от комплекс „Реденката“ в посока прохода Предел. Едното платно за движение е блокирано. Полицейското присъствие е засилено.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Дълга колона от чакащи автомобили се образува при п. в. "Нови пазар" на магистрала "Хемус", в посока от Варна

Шумен: Дълга колона от чакащи автомобили се образува при п. в. "Нови пазар" на магистрала "Хемус", в посока от Варна

25 Ноември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Шумен. Започва да се образува дълга колона от чакащи автомобили в посока от Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Има много ТИР-ове, както и леки коли. Хората са излезли и чакат на пътя. Част от тях подкрепят протеста, но изразяват несъгласие с блокадата на пътя.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Около 70 са автомобилите, които са блокирали автомагистрала "Хемус" на пътен възел "Нови пазар"

Шумен: Около 70 са автомобилите, които са блокирали автомагистрала "Хемус" на пътен възел "Нови пазар"

25 Ноември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращи граждани са затворили принудително движението по път I-2 и автомагистрала ”Хемус“ на пътен възел "Нови пазар". Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Шумен. Около 70 са автомобилите, които са блокирали пътя към София и към Варна. Движението се осъществява по алтернативен маршрут. Молим пътуващите в двете посоки да запазят спокойствие и да спазват инструкциите на полицейските служители, които се грижат за тяхната безопасност на пътя. Да не предприемат рисковани изпреварвания по алтернативните маршрути до нормализиране на движението.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Над 100 автомобила участват в протестно шествие из Благоевград срещу социалната несправедливост в България, полицията не допусна участниците да излязат извън града

Благоевград: Над 100 автомобила участват в протестно шествие из Благоевград срещу социалната несправедливост в България, полицията не допусна участниците да излязат извън града

25 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Над 100 автомобила участват в протестно шествие в Благоевград срещу социалната несправедливост в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Към момента колоната от автомобили се намира в близост до един от изходите на града в посока квартал „Струмско“ и главен път Е-79, където пътят е блокиран от екипи на полицията и жандармерията, за да не се допусне шествието да излезе извън пределите на областния център. В целия град полицейското присъствие е изключително засилено.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Около 50 души се събраха на протест в града срещу високите цени на горивата

Бургас: Около 50 души се събраха на протест в града срещу високите цени на горивата

25 Ноември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протест срещу високите цени на горивата се провежда в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Въпреки че протестиращите бяха много по-малко от предните протести, те отново се събраха на паркинга на хипермаркета при един от входовете на града, за да изразят недоволството си спрямо повишените цени. На място се забеляза засилено полицейско присъствие, което продължава и сега. В момента протестиращите се намират на бензиностанция на изхода на Бургас в посока София. Шофьорите зареждат умишлено гориво за суми от 0.50 лв. и 1 лев.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Протестиращите шуменци затвориха движението при п. в. "Нови пазар" на магистрала "Хемус"

Шумен: Протестиращите шуменци затвориха движението при п. в. "Нови пазар" на магистрала "Хемус"

25 Ноември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Шумен. Протестиращите шуменци затвориха движението при п. в. "Нови пазар" на магистрала "Хемус", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Хора има и в участъка по стария път за Варна над магистралата. Вече започват да се образуват колони от чакащи автомобили. Протестиращите освиркаха водачи, които останаха недоволни от блокадата.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Мирен протест и автошествие ще се проведат във Велико Търново

Велико Търново: Мирен протест и автошествие ще се проведат във Велико Търново

25 Ноември 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Протестен митинг и автошествие ще се проведат във Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново един от участниците Емилия Павлова. Тя посочи, че ще има силно присъствие на жители на Горна Оряховица, очаква се да се включат протестиращи и от съседни населени места. Протестните действия под мотото „Не на ниския стандарт на живот в България“ ще започнат от 18.00 ч. За сборен пункт е определен паркингът пред Руската църква в града в района на кръговото кръстовище на главен път София – Варна. Създадена е организация за паркирането на автомобили, които ще се включат в автошествието от 20.00 ч. То стартира от цирковата площадка в града, след което участниците в него ще се включат в кръстовището с кръгово движение по ул. „Никола Габровски“ в посока ул. „Козлуджа“ през западен пътен възел. Автошествието ще премине по бул. „България“ през централните улици „Васил Левски“, „Независимост“, „Стефан Стамболов“, „Велчо Джамджията“ и „ Иван Вазов“ като крайната точка е площад „Цар Асен I”.
Емилия Павлова, подчерта, че протестът е мирен и всеки, който желае да изрази гражданската си позиция, може да участва в него. „Целта ни е управляващите, правителството да ни чуят. По друг начин няма да стигне до тях, хората се чувстват ощетени, омерзени в собствената си държава. Доходите – пенсии, заплати, са ниски, а същевременно цените в магазинната верига се качват двойно и тройно“, посочи тя.
Тя допълни, че политически агитации и провокации няма да бъдат толерирани.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Над 100 автомобила са се събрали в Гоце Делчев на протест срещу социалната несправедливост в България

Благоевград: Над 100 автомобила са се събрали в Гоце Делчев на протест срещу социалната несправедливост в България

25 Ноември 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Гоце Делче. Над 100 автомобила са се събрали в Гоце Делчев на протест срещу социалната несправедливост в България. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Георги Темелков, представител на инициативен комитет на протестиращите. По думите му предстои обиколка на града, след което протестиращите ще се насочат към село Господинци. Намерението им е с пресичане на пешеходна пътека да блокират главния път към Благоевград. Темелков уточни, че протеста ще продължи до 17.30 – 18.00 часа. Той коментира още, че по данни от протестиращи в Петрич към момента градът е блокиран от засилено полицейско присъствие, за да не се допусне протестът да излезе извън пределите на Петрич и да се стигне до затваряне на ГКПП „Кулата“.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протестиращи затвориха пътен възел „Петолъчката“ на главен път София – Бургас и подстъпите към автомагистрала „Тракия“

Сливен: Протестиращи затвориха пътен възел „Петолъчката“ на главен път София – Бургас и подстъпите към автомагистрала „Тракия“

25 Ноември 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протестиращите в Сливен затвориха пътен възел „Петолъчката“ на главен път София – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Стотици автомобили преминаха по главните улици на Сливен и след това се отправиха към „Петолъчката“. Затворени са подстъпите към автомагистрала „Тракия“, пътят „Петолъчката“ – Котел – Омуртаг и пътят София – Бургас.
Полицията осигурява охрана на реда, самите протестиращи са излъчили свои представители, облечени със светлоотразителни жилетки, които също следят за мирното протичане на протестните действия и пазят от провокации.
Очаква се към сливенските протестиращи да се присъединят и недоволни от системата от Бургас и Ямбол.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Около 50 автомобила тръгнаха на протестно шествие в града срещу социалната несправедливост в България

Благоевград: Около 50 автомобила тръгнаха на протестно шествие в града срещу социалната несправедливост в България

25 Ноември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Около 50 автомобила тръгнаха на протестно шествие в Благоевград срещу социалната несправедливост в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Те се движат изключително бавно, като са под конвой от полицейски коли. За момента не е ясно коя ще бъде крайната точка на протестиращите. Движението в централна градска част е затруднено. В целия град полицейското присъствие е засилено.
Протест се организира и от жители на Разлог и Банско, със сборен пункт при комплекс „Реденката“ на пътя Симитли – Гоце Делчев. Своето недоволство срещу цялостната социална обстановка в България ще покажат и жители на Петрич, които имат намерение за трета поредна неделя да блокират ГКПП „Кулата“, както и хора от Гоце Делчев, които ще проведат шествие из града, след което ще се отправят по пътя към село Господинци.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Нормализирано е движението през пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус"

Шумен: Нормализирано е движението през пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус"

25 Ноември 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Шумен. Пътен възел „Белокопитово“ беше принудително затворен от протестиращи граждани за кратко с около 70 автомобила. Движението вече е нормализирано. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Шумен. На място са полицейски екипи, които следят за недопускане на нарушения на обществения ред. Припомняме, че принудителното затваряне на пътища от Републиканската пътна мрежа е административно нарушение съгласно Закона за движение по пътищата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Протестиращи блокираха за десет минути движението при пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус", шествието се отправя към пътен възел "Нови пазар"

Шумен: Протестиращи блокираха за десет минути движението при пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус", шествието се отправя към пътен възел "Нови пазар"

25 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Шумен. Протестиращи от Шумен блокираха за десет минути движението при пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Автошествието се отправя към пътен възел "Нови пазар". Многобройни полицейски патрули са разположени различни места по автомагистралата.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Автошествието от протестиращи се отправя към пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус"

Шумен: Автошествието от протестиращи се отправя към пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус"

25 Ноември 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Шумен. Автошествието от протестиращи в Шумен се отправя към пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Очаква се там към тях да се присъединят протестиращи от Разград и Търговище. Вероятно хората ще блокират движението на магистралата.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Няма предпоставка за предсрочни избори в страната, въпреки протестите

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Няма предпоставка за предсрочни избори в страната, въпреки протестите

25 Ноември 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма предпоставка за предсрочни избори в страната, въпреки протестите. Това каза председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов преди среща с членове и симпатизанти на политическата сила във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той посочи, че перспективата за предсрочни избори е виждане на опозицията в лицето на БСП и президента Румен Радев, които координират действията си, както и на една немалка част от хората, създали условия за блокиране на пътната инфраструктура. „Те ограничиха правото на движение на хората, които се прибираха от работа, или хората, които отиваха на работа, или пък тези, които се прибираха със своите семейства“, отбеляза още Цветанов.
Във връзка с протестите зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че правителството има управленска програма, която е представена още през март 2017 година по време на предсрочните избори и се изпълнява стриктно. „Няма никакви разминавания по тези акценти. И също така мога да кажа, че минималната работна заплата за догодина става 560 лева и в края на мандата трябва да достигне 650 лева“, заяви Цветан Цветанов. Той допълни, че когато се дискутира темата за размера на минималната работна заплата, синдикатите настояват за по-високи доходи, а работодателите не искат увеличение. „Ние, обаче, постигаме консенсус и баланс и изпълняваме ангажимента си, и продължаваме да увеличаваме минималната работна заплата“, каза още председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Той допълни, че управляващото мнозинство е на мнение, че работодателите трябва да повишават доходите на работещите във всяка една сфера.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Около 15 автомобила са се събрали на паркинга пред ЮЗУ „Неофит Рилски“, откъдето се очаква да тръгне протестно шествие срещу социалната несправедливост

Благоевград: Около 15 автомобила са се събрали на паркинга пред ЮЗУ „Неофит Рилски“, откъдето се очаква да тръгне протестно шествие срещу социалната несправедливост

25 Ноември 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Около 15 автомобила вече са се събрали на паркинга пред Югозападен университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ в Благоевград, откъдето се очаква да тръгне протестно шествие срещу социалната несправедливост в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. На моторните превозни средства са поставени различни плакати. Към този момент обстановката е спокойна. Засега не е ясно какъв ще бъде маршрутът на шествието и дали въобще ще се проведе такова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 30 души се събраха пред Общината, за да протестират срещу социалната несправедливост в страната

Пловдив: Около 30 души се събраха пред Общината, за да протестират срещу социалната несправедливост в страната

25 Ноември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 30 души се събраха пред Общината в Пловдив, за да протестират срещу социалната несправедливост в страната, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Полицейските служители, които пристигнаха на площада пред Общината, се оказаха повече от протестиращите. По отношение на малкия брой на присъстващите на пешеходния протест в Пловдив един от организаторите коментира, че хората са обезверени. "Младите хора, които желаят и могат да постигнат промяна, не са тук, в Пловдив. Те са в чужбина. Останалите - как да ги събудим?", посочи той. Друг от протестиращите заяви, че докато всички се примиряват със статуквото, нищо няма да се промени към добро. Още един от протестиращите се отбеляза, че малкият брой събрали се хора на пешеходния протест го кара да се срамува, че е жител на Пловдив. "Всеки иска промяна, но чака друг да му свърши работата, друг да я постигне. Възмутен съм!", коментира той.
Пешеходният протест потегли по Главната улица, като шествието ще премине и по пешеходния мост.
Пешеходният протест бе планиран за 11.00 часа пред сградата на Общината, но шествието започна чак след като се събраха около 30 души.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Жители на града се събират за пореден протест

Шумен: Жители на града се събират за пореден протест

25 Ноември 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Шумен. Жители на Шумен се събират за пореден протест, предаде репортер на Радио Фокус - "Шумен". Паркингът на мултифункционалната зала "Арена Шумен" започва да се пълни с автомобили. На много от колите са поставени трибагреници. Звучат патриотични песни. Предходната неделя хората се събираха на същото място до 12.00 часа, след което потеглиха към пътен възел Белокопитово и блокираха за два часа авто магистрала "Хемус".
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Пореден протест срещу социалната несправедливост в България организират жители на община Петрич

Благоевград: Пореден протест срещу социалната несправедливост в България организират жители на община Петрич

25 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Петрич. Пореден протест срещу социалната несправедливост в България, високите цени на горивата, застраховките и данъците организират жители на община Петрич. Събитието се организира в една от социалните мрежи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. За сборен пункт е определен паркингът на голям магазин за хранителни стоки в града, откъдето ще тръгне автошествие, като се очаква крайната точка отново да бъде ГКПП „Кулата – Промахон“.
„Фокус“ припомня:
Това е третата поредна неделя, в която жители на града излизат на протест, заедно с хора от община Сандански. Първият се проведе на 11 ноември, когато се стигна до блокада на ГКПП „Кулата“, която продължи от 14.00 до 20.00 часа. На 18 ноември също имаше голям протест и блокада на границата, но служители на полицията и жандармерията успяха бързо да овладеят ситуацията и не се стигна до дълго затваряне на пункта.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължават протестите във Варна и Добрич срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост

Продължават протестите във Варна и Добрич срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост

25 Ноември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Продължават протестите във Варна и Добрич срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Във Варна сборният пункт на протестиращите отново ще е пред Катедралния храм, а началото на протеста е обявено за 14.00 часа. В Добрич е предвиден мирен поход в центъра на града час по-рано – в 13.00 часа. Вчера там протестното автошествие премина през основни булеварди в най-натоварените часове за трафика в съботния ден – от 11.00 до 13.00 часа. С надути клаксони и развети български знамена автоколоната, предвождана от полицейски патрул и около десетина мотоциклета, премина по маршрута „Гонките“ (бившите „Вторични суровини“), бул. „Добруджа“, бул. „25 септември“, района край Пожарната, бул. „Русия“, бул. „25 септември“, бул. „3 март“, и обратно. Във Варна също имаше протестиращи, но броят им бе значително по-малък в сравнение с други дни.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жители на община Гоце Делчев излизат на пореден протест срещу социалната обстановка в България

Благоевград: Жители на община Гоце Делчев излизат на пореден протест срещу социалната обстановка в България

25 Ноември 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Жители на община Гоце Делчев излизат на пореден протест срещу социалната обстановка в България. Събитието се организира в една от социалната мрежи, а за сборен пункт е определен пътят пред КАТ – Гоце Делчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Протестът ще започне в 12.00 часа. Очаква се той да премине под формата на автошествие, в което отново да се включат стотици автомобили. За крайна точка е определено село Господинци.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жители на общините Разлог и Банско организират протест на пътя Симитли – Гоце Делчев

Благоевград: Жители на общините Разлог и Банско организират протест на пътя Симитли – Гоце Делчев

25 Ноември 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Жители на общините Разлог и Банско организират протест на пътя Симитли – Гоце Делчев. Те се организират чрез социалните мрежи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Официално протестът е обявен за 12.00 часа, а сборният пункт е в района на комплекс „Реденката“ край Разлог. Организаторите са обявили, че провеждат протеста срещу непрестанното увеличение на данъците и на цените на водата, горивата и застраховката „Гражданска отговорност“. Освен това те искат да заявят и подкрепата си към децата в неравностойно положение и техните майки.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Два протеста ще се проведат в града

Сливен: Два протеста ще се проведат в града

25 Ноември 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Сливен. Два протеста ще се проведат в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Единият ще започне в 10.00 часа от площад „Хаджи Димитър“. Протестът под надслов „Един народ срещу системата“ се провежда ежедневно по улиците на града. Автошествие ще премине през основните булеварди в Сливен, а след това автомобилите ще се насочат към пътен възел „Петолъчката“, където ще се обединят с протестиращи от Ямбол.
Вторият протест е насрочен за 11.00 часа, а за сборен пункт е определен паркингът на Дамарския мост.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Пореден протест срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост ще се проведе в града под формата на автошествие

Благоевград: Пореден протест срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост ще се проведе в града под формата на автошествие

25 Ноември 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пореден протест срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост ще се проведе в Благоевград под формата на автошествие. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин председателят на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ в Благоевград Александър Стамболийски. Той посочи, че се очаква много гражданин от областния център и региона да се включат в събитието, което ще започне в 11.30 часа, а сборен пункт ще бъде паркинга на Югозападен университет „Неофит Рилски“. Той добави, че автошествието ще премине по централните улици на Благоевград, стигайки до Симитли. Стамболийски добави, че няма предвидено затваряне на главен път Е-79, подчертавайки, че все пак всичко е възможно да се случи

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жители на Карлово и Сопот излизат на протест срещу социалната несправедливост и цените на горивата, очаква се да блокират движението по подбалканския път София-Бургас

Пловдив: Жители на Карлово и Сопот излизат на протест срещу социалната несправедливост и цените на горивата, очаква се да блокират движението по подбалканския път София-Бургас

25 Ноември 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жители на Карлово и Сопот излизат на пореден протест срещу социалната несправедливост и високите цени на горивата в страната. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организатори на протеста. Протестиращите се събират в 12.00 часа пред Спортната зала в Сопот. Очаква се те да блокират движението по подбалканския път София-Бургас за неопределен период от време, след което да преминат в автошествие до бензиностанциите в Карлово.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пешеходен протест срещу ниския стандарт на живот и сегашното управление ще се проведе в града

Пловдив: Пешеходен протест срещу ниския стандарт на живот и сегашното управление ще се проведе в града

25 Ноември 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пешеходен протест срещу ниския стандарт на живот и сегашното управление ще се проведе в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организатори на протеста. Протестиращите се събират в 11.00 часа на пл. „Стефан Стамболов“, пред сградата на Общината. Организаторите определят предстоящите си действия като „протест срещу социалното убийство на България“. Очаква се събралите се жители на града да преминат с шествие по Главната улица.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестите в страната продължават и през неделния ден

Протестите в страната продължават и през неделния ден

25 Ноември 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Протестите в страната продължават и през неделния ден. Гражданите на Шумен ще изразят недоволството си и днес. Очаква се към тях да се присъединят протестиращи и от Търговище и Разград. Пореден протест организират и жители на Карлово и Сопот. Недоволстващите ще блокират движението по подбалканския път София-Бургас за неопределен период от време, след което ще проведат автошествие до бензиностанциите в Карлово. Протест ще има и във Велико Търново. В него ще участват и жители на Горна Оряховица и съседните населени места. Протестните действия са под надслов „Не на ниския стандарт на живот в България“. Сборен пункт е паркингът пред Руската църква във Велико Търново, в района на кръгово кръстовище на главен път София – Варна. Автошествие ще премине през целия град, крайната му точка ще бъде площад „Цар Асен I“. В Благоевград ще се проведе автошествие срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост. Сборният пункт ще бъде паркингът на Югозападен университет „Неофит Рилски“, като автошествието ще премине по централните улици и ще стигне до Симитли. Засега не е предвидено затваряне на главен път Е-79. За трета поредна неделя ще протестират жителите на Петрич. Те недоволстват срещу социалната несправедливост, високите цени на горивата, застраховките и данъците. Автошествие ще тръгне към ГКПП „Кулата – Промахон“. Жителите на Разлог и Банско ще организират протест на пътя Симитли – Гоце Делчев. Те ще протестират срещу непрестанното поскъпване на битови услуги като вода, гориво, данъци и гражданска отговорност. Протестно автошествие ще има и в Гоце Делчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димчо Станев е новият изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България“

Димчо Станев е новият изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България“

14 Ноември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. От 1 ноември 2018 г. Председател на Управителния съвет и Изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България“ АД е Димчо Станев. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. Той е магистър – инженер „Електроника и автоматика“ и магистър „Банки и финансов мениджмънт“ от Технически университет – София. Има 18-годишен опит във финансовата сфера в областта на системния анализ, ръководство на организацията на банкови дейности, управление на бизнес процеси и процедури, проекти и клонове на голяма международна банка. Професионалният му опит е свързан и с ръководството на продажби, глобално бизнес обслужване и управление на клоновата мрежа на лизингова компания.
Димчо Станев става част от екипа на ЧЕЗ Груп в България през ноември 2012 г., когато заема позицията Директор „Обслужване на клиенти“ в „ЧЕЗ България“ ЕАД.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Инерком България": Твърдението на Елена Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста - сделката с ЧЕЗ следва законовите изисквания и общоприетите европейски практики

"Инерком България": Твърдението на Елена Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста - сделката с ЧЕЗ следва законовите изисквания и общоприетите европейски практики

7 Ноември 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Сделката между ЧЕЗ а.с. и "Инерком" следва законовите изисквания и е в съответствие с общоприетите европейски практики. Това се посочва в позиция на "Инерком", разпространена до медиите. "Във връзка с публично изказване на г-жа Елена Йончева, депутат и говорител от БСП, по повод избор на представители на "Инерком" в надзорните органи на Групата ЧЕЗ в България изразяваме категорично несъгласие с подхода търговски дружества и бизнес организации да бъдат въвличани като инструмент за водене на политически кампании", заявяват от "Инерком". От дружеството допълват, че не са политически обвързани и не се ползват с политически протекции. "Твърдението на г-жа Йончева не отговаря на истината и е извадено от контекста. Предлаганата смяна на част от членовете на надзорните съвети на публичните компании ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България е под условие сделката да получи необходимите разрешения, които са предпоставки за нейното финализиране. Сделката между ЧЕЗ а.с. и "Инерком" следва законовите изисквания и е в съответствие с общоприетите европейски практики за подобни сделки", се посочва в позицията. "Инерком" е група от компании, които отдавна работят на българския пазар, спазват законите, уважават българските и европейските институции и възразява имената на предложените от нас членове в надзорни органи да бъдат използвани недобросъвестно за постигане на каквито и да е било политически или други цели. Поднасянето на информацията е манипулативно и цели да направи внушения, да нагнети напрежение и да създаде чувство за несигурност. Към настоящия момент държавата не притежава акции от капитала на дружествата от групата на ЧЕЗ в България и няма законови основания да предлага членове на надзорните органи", заявяват още от дружеството. "В правото проява на съмнения и възражения срещу сделка е въпрос на интереси. Общественият интерес по отношение на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ е защитен от законите и държавните институции, които ги прилагат. Компетентни да се произнасят по сделката са само определените по закон български институции, като направят това в интерес на всички заинтересовани страни, и най-вече на българските граждани. Инвеститорите трябва да бъдат уважани, защото те са основата на българската икономика и осигуряват благосъстоянието на гражданите. За стабилно икономическо развитие се изисква предвидима и спокойна среда, в която върховенство има Закона", посочват още от "Инерком".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алице Хоракова, говорител на ЧЕЗ а.с.: Дружеството изпълнява задълженията си съгласно действащия договор за продажба на дяловете с "Инерком"

Алице Хоракова, говорител на ЧЕЗ а.с.: Дружеството изпълнява задълженията си съгласно действащия договор за продажба на дяловете с "Инерком"

7 Ноември 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ изпълнява своите задължения съгласно действащия договор за продажба на дяловете с "Инерком". Това се посочва в позиция на говорителя на ЧЕЗ а.с. Алице Хоракова, изпратена до Агенция "Фокус". "Една от точките в него е изпълнение на законовите изисквания, свързани със свикване на Извънредно общо събрание в края на ноември и избор на нови членове на надзорния съвет, представляващи "Инерком", в случай, че сделката бъде финализирана. Самото финализиране на сделката е при изпълнение на всички предварителни условия“, уточнява Алице Хоракова. В позицията се посочва още, че условията включват получаване на разрешение от КЗК и КЕВР и заплащане на договорената сума.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Скандално е, че Гинка Върбакова и екипът й влизат в управлението на ЧЕЗ

Елена Йончева, БСП: Скандално е, че Гинка Върбакова и екипът й влизат в управлението на ЧЕЗ

6 Ноември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Скандално е, че Гинка Върбакова и екипът й влизат в управлението на ЧЕЗ. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Стана известно, че Гинка Върбакова и част от нейния екип влизат в управлението на "ЧЕЗ България". Това може да стане на извънредно общо събрание на "ЧЕЗ България", което се предвижда на 27 ноември. Това е скандално“, коментира Йончева. Тя припомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на Гинка Върбакова придобиването на ЧЕЗ. „Премиерът Бойко Борисов още в края на месец март, правителството му, ни уверяваше, че държавата е поискала да участва в сделката. Самата г-жа Върбакова каза: „Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката“. За това питам Гинка Върбакова ли е държавата в този случай? Кой предложи на ЧЕЗ г-жа Гинка Върбакова, както и нейният екип? Бойко Борисов ли препоръча Гинка Върбакова и нейният екип да влязат в ръководството на ЧЕЗ?“, попита още Йончева. По думите й зад гърба на българите, докато правителството се тресе от поредния скандал - Гинка Върбакова и нейният екип влизат в управлението на ЧЕЗ. „През 2009 г. по предложение на правителството в управлението на "ЧЕЗ България" влиза Митко – Каратиста. Това става на 14 октомври 2010 г. Тогава на журналистически въпрос към ЧЕЗ защо Митко – Каратиста влиза в управлението на ЧЕЗ, говорителят на дружеството отговаря това: „Български гражданин, който добре познава социалната и политическа среда в България“, коментира Йончева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“ уточнява, че по думите на говорителката на ЧЕЗ в Прага - Алице Хоракова, става ясно, че изискване, съгласно подписания договор между продавача и купувача е Гинка Върбакова и екипът й да влизат в надзора на ЧЕЗ в случай на успешно приключване на сделката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЗК отказа да образува производство по уведомлението на „Инерком България“ ЕАД за придобиване на ЧЕЗ

КЗК отказа да образува производство по уведомлението на „Инерком България“ ЕАД за придобиване на ЧЕЗ

18 Октомври 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията за защита на конкуренцията отказа да образува производство по постъпилото на 21 септември уведомление от „Инерком България“ ЕАД за придобиване на контрол върху предприятия от групата на „ЧЕЗ“. Това съобщиха от КЗК.
С уведомлението към Комисията е отправено искане безусловно да разреши осъществяването на планираната концентрация, тъй като не се очаква концентрацията да породи хоризонтални или нехоризонтални ефекти, които биха могли да окажат неблагоприятно въздействие върху конкуренцията и няма да доведе до установяването на предприятие с господстващо положение. В тази връзка от „Инерком България“ твърдят, че през месец август 2018 г. е извършена структурна промяна в групата на „Инерком“ и същата вече не включва производители на електрическа енергия.
Мотивите за отказ за образуване на производство, съгласно издаденото на 18 октомври разпореждане на председателя на КЗК са, че Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла с Решение № 805/19.07.2018 г.
Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган.
ОТ КЗК посочват, че следва да се има предвид и разпоредбата на чл. 130, ал. 2 от АПК, съгласно която никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда. В противен случай административният орган ще изземе за решаване въпрос, който вече е предоставен на преценката на съда.
Наред с горното, новите обстоятелства, на които се позовава „Инерком България“, имат значение за разрешаване на спора, повдигнат пред съда, доколкото представляват факти, взети предвид от антимонополния орган при извършване на икономическия и правен анализ в обжалваното решение, чиято проверка за законосъобразност е предмет на образуваното и неприключило пред ВАС съдебно производство.
Разпореждането подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му. КЗК изпрати писмо до уведомителя „Инерком България“ ЕАД, чрез упълномощения му представител, за отказа за образуване на производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.