НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Американски генерал заяви, че САЩ не се стремят към война с Иран

ТАСС: Американски генерал заяви, че САЩ не се стремят към война с Иран

5 Октомври 2018 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ не се стремят към започването на война с Иран и се надяват да разрешат възникналите разногласия с помощта на дипломацията и икономическия натиск, заяви по време на брифинг пред журналисти главата на Централното командване на Въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Вотел, предава ТАСС.
„Не, не мисля, че се стремим към започването на война с Иран. И не мисля че това е мястото, в което фокусираме своите усилия“, заяви той, отговаряйки на въпрос за това дали САЩ се намират на прага на военен конфликт с Техеран.
„Нашият основен подход е да решим въпроса с помощта на дипломатически методи и икономически натиск. И аз го поддържам. Не го разглеждам като пътя към война с Иран“, отбеляза американският генерал.
Вотел, обаче, подчерта че в случая е нужно американската войска да дава „бърз и силен отговор“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съединените щати се оттеглят от факултативния протокол към Виенската конвенция за задължителното уреждане на спорове

ТАСС: Съединените щати се оттеглят от факултативния протокол към Виенската конвенция за задължителното уреждане на спорове

3 Октомври 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати се оттеглят от факултативния протокол за задължителното уреждане на спорове в рамките на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година, предава TACC.
Това решение е взето на фона на палестинското дело в Международния съд на ООН срещу САЩ във връзка с преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Това бе обявено в сряда от съветника по националната сигурност Джон Болтън на редовен брифинг за журналисти.
"Президентът реши, че Съединените щати ще се оттеглят от Факултативния протокол за задължителното уреждане на спорове във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Това е свързано със случая [в Международния съд], открит от така наречената държава Палестина, в която Съединените щати са ответници". каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: САЩ се оттеглят от Договора за приятелство с Иран от времето на Иранската монархия

Washington Examiner: САЩ се оттеглят от Договора за приятелство с Иран от времето на Иранската монархия

3 Октомври 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп прекратява малко известен "договор за приятелство" между Съединените щати и Иран, съобщи в сряда държавният секретар Майк Помпео, цитиран от американското издание Washington Examiner.
"Това е решение, което честно е закъсняло с 39 години, каза държавният секретар на САЩ. Помпео предприе тази стъпка вследствие на спор в Международния съд, в който Иран се опита да убеди трибунала да нареди на Съединените щати да продължат да дават облекчения за санкциите по споразумението за ядрена енергия от 2015 г. Екипът на Тръмп отхвърли правомощията на съда по въпроса; теорията за случая с Иран разчита на съществуването на един стар договор за приятелство от десетилетия, който както подчерта Помпео е остарял.
"Иранците го пренебрегват за ужасно дълго време", каза той. - Трябваше да се оттеглим от него преди десетилетия.
Решението на съда в сряда беше във вреда за Съединените щати. Съдът призова Тръмп да премахне санкциите за "хуманитарни" стоки, както и за резервни части за въздухоплавателни средства, като заяви, че ограниченията биха могли да застрашат пътниците на гражданските самолети; САЩ считат иранските авиолинии за ключови логистични платформи на иранските терористични операции. Съдът отвори възможността за допълнителни констатации.
"Решението, постановено в настоящото производство, по никакъв начин не предрешава въпроса за юрисдикцията на Съда, за да се произнесе по съществото на делото", реши Съда, според CBS. "Това не засяга правото на правителствата на Ислямската република Иран и Съединените американски щати да представят аргументи "по същество или допустимост на делото".
Помпео твърди, че Съединените щати предоставят достатъчно хуманитарна помощ на иранския народ. "Казвайки това, решенията, които се взимат днес в Иран, са да се използват пари, за да се предизвика терор по целия свят", продължи той. "Това са долари, които иранското ръководство пропилява, може да осигури хуманитарна помощ на собствения си народ, но вместо това са избрали друг път".
Официалното оттегляне от договора би могло да попречи на друго решение от Международния съд. "Това бе полезно за нас да демонстрираме абсолютния абсурд на договора за приятелство между Съединените щати и Ислямска република Иран", каза Помпео.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Съдът на ООН отреди САЩ да отмени санкциите срещу Иран

Politico: Съдът на ООН отреди САЩ да отмени санкциите срещу Иран

3 Октомври 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Хага. Международният съд на ООН отреди в сряда САЩ да отменят санкциите си срещу Иран, които трябва да се разширят драстично в началото на следващия месец, пише европейската редакция на Politico.
Съдът, който в миналото бе игнориран и от САЩ, и от Иран, отреди в полза на Ислямската република, която твърди, че санкциите на САЩ нарушават договор между двете страни, подписан през 1955 година, когато Иран все още бе монархия и ключов съюзник на Вашингтон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция обвинява Иран в заговор за атентат близо до Париж

AFP: Франция обвинява Иран в заговор за атентат близо до Париж

3 Октомври 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция обвинява Иран в заговор за атентат близо до Париж, предава AFP.
Франция обвини иранското министерство на разузнаването, че стои зад таен заговор за атентат на опозиционна група в изгнание близо до френската столица. Това рискува да натовари и без това вече сложните връзки между Париж и Техеран.
Френското правителство обяви във вторник, че замразява активи, принадлежащи на двама подозирани ирански разузнавателни агенти, както и други, принадлежащи на иранското министерство на разузнаването и сигурността.
Решението на Франция да предприеме мерки за ответни действия и да заяви публично обвиненията беше взето три месеца след предполагаемия заговор за бомбардиране на среща на народните муджахидини в Иран (МЕК) в предградие на Париж.
"Този извънредно сериозен акт, планиран на нашата територия, не може да остане без отговор", заявиха вътрешният външният и икономическият министри на Франция в рядко съвместно изявление.
"При вземането на това решение Франция подчертава решимостта си да се бори срещу тероризма във всичките му форми, особено на собствената си територия".
Френски дипломатически източник каза пред агенцията, че силите за сигурност са стигнали до извода, че "ръководител на операциите в (иранското) разузнавателно министерство е заповядал атентата".
Иран незабавно отрече всяко участие, както направи през юли, когато МЕК го обвини, че е отговорен.
Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гашеми заяви в интервю за агенцията, че Техеран отхвърля френската жалба "напълно и енергично", но каза, че вратата за обсъждане е отворена.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Тереза Мей подкрепи ядрената сделка с Иран, а не Доналд Тръмп

Politico: Тереза Мей подкрепи ядрената сделка с Иран, а не Доналд Тръмп

27 Септември 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей подчерта, че Великобритания ще продължи да спазва ядрената сделка с Иран, с което влезе в пряко противоречие с американския президент Доналд Тръмп, който призова за изолирането на Техеран, пише европейската редакция на Politico.
Мей посочи пред световните лидери, че споразумението продължава да е „най-добрият начин за предотвратяване на това, Иран да разработи ядрено оръжие“, ако продължи да изпълнява задълженията си, но в същото време британският премиер похвали Тръмп за това, че е създал „историческа възможност за цялостно, удостоверяемо и необратимо ядрено разоръжаване“ чрез срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
Мей заяви също, че съвместните военни удари през април, когато Великобритания, САЩ и Франция поразиха обекти в Сирия, е изпратил „ясно послание“. Тя предупреди, че ще действа „бързо и съответствено“ ако в Сирия отново бъдат използвани химически оръжия.
Британският премиер не пропусна и да обвини Русия, този път в „безотговорна фабрикация“, във връзка със случая „Скрипал“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хасан Роухани заяви, че САЩ отново ще се присъединят към ядреното споразумение

AFP: Хасан Роухани заяви, че САЩ отново ще се присъединят към ядреното споразумение

26 Септември 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Иран Хасан Роухани прогнозира, че САЩ в крайна сметка ще се върнат в ядреното споразумение, заявявайки че разговорите през тази седмица в ООН са разкрили изолацията на американския му колега Доналд Тръмп, предава AFP.
„САЩ все някога, рано или късно, ще се върнат. Това не може да продължава“, заяви Роухани по време на пресконференция.
Той отново повтори, че Иран ще остане в ядреното споразумение, докато страната му има полза от това.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Ислямска държава“ отправи заплахи за още нападения срещу Иран

AFP: „Ислямска държава“ отправи заплахи за още нападения срещу Иран

26 Септември 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Терористичната групировка „Ислямска държава“ заплаши да извърши още нападения в Иран, дни след като пое отговорност за смъртоносния терористичен акт по време на военен парад в град Ахваз, предава AFP.
Иран е „по-крехък дори от паяжина и с помощта на Господ, това което следва ще бъде по-лошо и по-горчиво“, зави групировката в изявление.
Иранските власти обвиниха за нападението „джихадистки сепаратисти“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Заседанието на Съвета за сигурност на ООН ще изолира САЩ още повече

Tehran Times: Заседанието на Съвета за сигурност на ООН ще изолира САЩ още повече

26 Септември 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи е на мнение, че заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което се провежда на 26 септември, ще изолира САЩ още повече, пише електронното издание на иранския вестник Tehran Times.
„Уверен съм, че заседанието в сряда ще премине против желанията на Господин Тръмп и това ще изолира САЩ още повече“, заяви Аракчи, часове преди началото на срещата.
Американският президент Доналд Тръмп се очаква да отправи нови обвинения срещу Иран, докато председателства сесията на Съвета за сигурност на ООН, която е посветена на неразпространението на оръжия за масово унищожение.
„Бяхме информирани, че всички европейски членове на Съвета за сигурност възнамеряват да подкрепят ядреното споразумение и да акцентират върху нуждата от запазване на ангажимента към неговото прилагане“, добави той.
Във вторник президентът на Иран Хасан Роухани заяви, по време на сесията на Общото събрание на ООН, че ако САЩ искат да се върнат в ядреното споразумение и да сътрудничат, трябва да знаят, че „ще бъде по-лесно да се върнат шест месеца назад, отколкото шест години“.
Посочвайки коментара на иранския президент, Аракчи заяви, че САЩ „трябва да си отбележат, че ако се завърнат в ядреното споразумение, този път Иран ще поставя условията и едно от тях ще бъде пълното прилагане на ангажиментите в споразумението“.
Разбира се, продължи дипломатът, няма перспективи това да се случи, тъй като САЩ не са достигнали нужната „зрялост“ все още.
Аракчи добави и че европейските държави сериозно разглеждат начини за продължаване на законната си търговия с Иран, без да трябва да се изправят пред последиците от американските санкции.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Иран зад атаката в Ахваз стоят „джихадистки сепаратисти“

AFP: Според Иран зад атаката в Ахваз стоят „джихадистки сепаратисти“

25 Септември 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министерството на на вътрешните работи на Иран обяви резултатите от разследването на терористичния атентат в столицата на провинция Хузестан – Ахваз. Съгласно заключението на следователите, отговорни за кървавото нападение по време на военния парад, са „джихадистки сепаратисти“, предава AFP.
„Бяха идентифицирани петимата членове на терористичен отряд, свързан с джихадистките сепаратистки групи, подкрепяни от арабски реакционни страни", се казва в изявление на министерството, цитирано от агенцията.
Припомня се, че при атаката, извършена по време на военен парад в столицата на провинция Хузестан, загинаха 29 души, включително жени, деца и членове на Иранската революционна гвардия.
В Иран са налице убеждения, че по-голямата част от държавите от Персийския залив подкрепят терористичната групировка „Ал Ахвазия“, която пое отговорност за атентата. „Ислямска държава“ също претендира, че стои зад атентата.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Продължаваме със санкциите, не искаме да сваляме режима, а очакваме промяна на поведението на Техеран

Джон Болтън: Продължаваме със санкциите, не искаме да сваляме режима, а очакваме промяна на поведението на Техеран

24 Септември 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън заяви в понеделник, че САЩ ще продължат да упражняват „максимален натиск“ над Иран, но подчерта, че Вашингтон не цели да свали режима в Техеран, предава AFP.
„Както съм казвал по-рано, администрацията не цели смяна на режима в Иран“, заяви Болтън пред журналистите.
„Наложихме много строги санкции на Иран, а идват и още и ние очакваме от Иран генерална промяна в неговото поведение“, обясни съветникът на американския президент Доналд Тръмп.
„И докато това се случи, ние ще продължим да упражняваме това, което президентът нарича максимален натиск“, подчерта той
Като частен гражданин, припомня „Франс прес“, Болтън се е изказвал за оказване на помощ на въоръжената опозиция в Иран, а наскоро и бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който понастоящем е личен адвокат на президента, се изказа в същия дух.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Аятолах Али Хаменей заяви, че нападналите военния парад са „финансирани“ от Саудитска Арабия и ОАЕ

AFP: Аятолах Али Хаменей заяви, че нападналите военния парад са „финансирани“ от Саудитска Арабия и ОАЕ

24 Септември 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Техеран. Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи заяви в понеделник, че нападателите, които убиха 25 човека и раниха още най-малко 50 на военен парад в иранския град Ахваз, са финансирани от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), предавa AFP.
„На базата на данните, този подъл акт е извършен от същите тези хора, които американците спасяват всеки път, когато изпаднат в беда и които са финансирани от саудитите и ОАЕ“, заяви Хаменеи, според съобщението, публикувано на официалния му уебсайт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Атентатът в Иран е отмъщение за политиката му в сирийския конфликт

„Московский комсомолец“: Атентатът в Иран е отмъщение за политиката му в сирийския конфликт

24 Септември 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Техеран. Атентатът в Иран е отмъщение за политиката му в сирийския конфликт, пише руският ежедневник “Московский Комсомолец“.
Отговорността за терористичната атака и смъртта на най-малко 29 души, буквално предизвика надпревара сред терористичните групировки, сякаш това е почетен банер. AFP съобщи, че бойците на“Ислямска държава“ са поели отговорност за терористичния акт. Според представителя на Ислямска революционна гвардия Рамезан Шариф участие в атентата е заявила свързаната със Саудитска Арабия групировка „Ал-Ахвазия". В допълнение, официален представител на иранските въоръжени сили, бригаден генерал Аболфазл Шекарчи, предполага, че нападателите са свързани със САЩ и израелското разузнаване "Мосад". Според други данни зад нападенията стоят бунтовници от радикалната ислямска група "Такфери", представители на сунитите, които смятат, че представителите на други клонове на исляма са неверници.
Иранският президент Хасан Роухани заяви, че "Америка иска по този начин да се сее хаос в страната, за да се върне (за осигуряване на военно присъствие -" MK ") в страната, но това са нереалистични фантазии, а те (американците -" МК ") никога няма да достигнат своята цел ".
Въпреки това, много експерти свързват атентата в Иран пряко с укрепването на влиянието на Иран в сирийския конфликт, което изобщо не устройва противниците на сегашния президент Башар Асад, по-специално в САЩ и Израел.
"Иран има достатъчно врагове, освен Западът, почти целият сунитски свят се противопоставя на Иран, толкова много арабски страни са недоволни от укрепването на позицията на Иран в Сирия, но разбира се тук е трудно да се каже до колко арабските държави са организирали всичко това. Но от друга страна, тъй като основните терористични организация са сунитски, така че е вероятно те да са организирали атаката, за да покажат, че няма просто ей така да предадат Сирия на Иран, "- коментира за изданието старши изследовател в Института по ориенталистика на Руската академия на науките Владимир Сажин.
Например Al Jazeera съобщава: "Изправени пред нарастващ натиск от страна на САЩ и Израел, Иран не само отказва да изтегли силите си, но също така се стреми да засили позициите си в Близкия изток. В Сирия крайната цел на Иран е да ограничи влиянието на САЩ в страната, да направи американското военно присъствие там по-скъпо. За тази цел Иран концентрира усилията си в района на Северна Сирия, където Техеран се стреми да промени ситуацията с помощта на Русия и Турция ".
В иранското външно министерство бяха призовани посланиците на Дания, Холандия и на Обединеното кралство във връзка с терористичния акт. Според Техеран тези страни крият на тяхна територия представители на терористични групи, участващи в нападението в Ахваз. "Неприемливо е Европейският съюз да вкарва в черен списък членовете на тези терористични групи, докато не извършат престъпления на европейска територия", заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Кашими. Той отбеляза, че посланиците са били предупредени, че терористите са на територията на техните държави и ги призова да бъдат незабавно арестувани. Дипломати обещаха да помогнат на Иран в търсенето на престъпниците.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иранската революционна гвардия заплаши със „смъртоносно и незабравимо“ отмъщение за атентата в Ахваз

Reuters: Иранската революционна гвардия заплаши със „смъртоносно и незабравимо“ отмъщение за атентата в Ахваз

23 Септември 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Ислямският революционен гвардейски корпус (или Революционната гвардия на Иран) обеща „смъртоносно и незабравимо“ отмъщение за терористичния атентат, извършен по време на военен парад в Ахваз, столицата на провинция Хузестан, в резултат на който по различни данни загинаха между 25 и 29 души, включително членове на елитния корпус, предава Reuters.
Нападението от събота, един от най-смъртоносните срещу гвардейския корпус, бе извършено в момент, в който САЩ и техните съюзници от Персийския залив се опитват да изолират Иран.
„Като вземем предвид пълните познания (на гвардейците) за центровете на разполагане на лидерите на престъпни терористични групировки... те ще бъдат изправени пред смъртоносно и незабравимо отмъщение в близко бъдеще", се казва в изявление на Революционната гвардия на Иран, разпространено от държавните медии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ осъдиха атентата в Ахваз, но призоваха Иран „да се вгледа в себе си“

AFP: САЩ осъдиха атентата в Ахваз, но призоваха Иран „да се вгледа в себе си“

23 Септември 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ осъдиха терористичния атентат в столицата на иранската провинция Хузестан, но същевременно призоваха Техеран да потърси причините за случилото си, като „се вгледа в себе си“, предава AFP.
„САЩ осъждат всякакви терористични нападения навсякъде. Винаги сме се придържали към тази позиция", увери Ники Хейли, специалният американски посланик в ООН.
Припомня се, че при атаката, извършена по време на военен парад в столицата на провинция Хузестан, загинаха 29 души, включително жени, деца и членове на Иранската революционна гвардия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: МВнР на Иран привика шарже д'афера на ОАЕ заради коментари за терористичния атентат в Ахваз

Tehran Times: МВнР на Иран привика шарже д'афера на ОАЕ заради коментари за терористичния атентат в Ахваз

23 Септември 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министерството на външните работи на Иран привика шарже д'афера на Обединените арабски емирства във връзка с коментари, направени по повод терористичния атентат в град Ахваз, съобщава англоезичният ежедневник Tehran Times, без обаче да разкрива допълнителни подробности по случая, включително и какво точно е било изявлението на дипломата.
Припомня се, че при атаката, извършена по време на военен парад в столицата на провинция Хузестан, загинаха 29 души, включително жени, деца и членове на Иранската революционна гвардия.
В Иран са налице убеждения, че по-голямата част от държавите от Персийския залив подкрепят терористичната групировка „Ал Ахвазия“, която пое отговорност за атентата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран е привикал представителя на ОАЕ в страната заради коментари за терористичния акт в Ахваз

Reuters: Иран е привикал представителя на ОАЕ в страната заради коментари за терористичния акт в Ахваз

23 Септември 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външното министерство на Иран в неделя е привикало временно изпълняващия длъжността посланик на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), заради направени коментари за терористичния акт в Ахваз, който отне живота на 29 души, предава Reuters, като се позовава на държавната телевизия на Иран „Press TV“.
Според телевизията, действията са предприети заради коментари, направени от неназован представител на ОАЕ, без да бъдат посочени подробности.
Някои висшестоящи официални лица на Иран, включително президента на страната Хасан Роухани, обвиниха държавите от Персийския залив в подкрепа на нападателите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хасан Роухани заяви, че САЩ искат да причинят несигурност в Иран, но няма да успеят

Reuters: Хасан Роухани заяви, че САЩ искат да причинят несигурност в Иран, но няма да успеят

23 Септември 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви в неделя, че САЩ искат да създадат несигурност в ислямската република, ден след като терористично нападение по време на военен парад отне живота на членове на елитната Революционна гвардия, предава Reuters.
Говорейки преди да отлети от Техеран, за да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Роухани обвини подкрепените от САЩ страни от Персийския залив за това, че предоставят финансова и военна подкрепа на антиправителствените етнически арабски групировки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Външното министерство на Иран привика посланиците на три страни от ЕС във връзка с терористичния акт в Ахваз

РИА Новости: Външното министерство на Иран привика посланиците на три страни от ЕС във връзка с терористичния акт в Ахваз

23 Септември 2018 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министерството на външните работи на Иран привика посланиците на Холандия, Дания и временно изпълняващия такава функция на Великобритания във връзка с терористичния акт по време на военен парад в Ахваз, съобщи иранската държавна агенция „IRNA“, цитирайки официалния представител на външното министерство на страната Бахрам Касеми, предава РИА Новости.
Представителите на трите държави са били информирани относно позицията на Иран, която смята че те укриват членове на терористични групировки, имащи участие в терористичния акт, в своите страни. По думите на Касеми Иран вече е предупредил техните правителства за това, че терористите все още се намират на териториите на страните им и призова за техния арест и осъждане.
„Неприемливо е, че Европейският съюз не вкарва в черния списък членове на тези терористични групировки, докато те не извършват престъпления на европейска територия“, добави той.
Касеми поясни, че разчита на решително осъждане на този терористичен акт от страна на Холандия и Дания, както и екстрадиция на виновниците в Иран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Държавният департамент на САЩ изрази подкрепата си за Иран, след терористичното нападение в Ахваз

Sputnik: Държавният департамент на САЩ изрази подкрепата си за Иран, след терористичното нападение в Ахваз

23 Септември 2018 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подкрепят иранския народ в неговата борба срещу радикалния ислямски тероризъм и осъждат всички терористични актове, заяви говорителят на държавния департамент на страната Хедър Науърт пред Sputnik в събота, след терористичната атака в югозападния ирански град Ахваз.
„Осведомени сме относно нападение на въоръжени мъже по време на ирански военен парад в Ахваз. Стоим редом с иранския народ срещу напастта, която представлява радикалния ислямски тероризъм и изразяваме симпатията си към тях в това ужасно време. САЩ осъждат всички актове на тероризъм и загубата на невинни животи“, заяви Науърт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От „Хизбула“ заявяват, че атентатът в Иран е отговор на победата в Сирия

ТАСС: От „Хизбула“ заявяват, че атентатът в Иран е отговор на победата в Сирия

23 Септември 2018 | 06:38 | Агенция "Фокус"
Бейрут. От „Хизбула“ заявяват, че атентатът в Иран е отговор на победата в Сирия в изявление, разпространено от телевизионния канал Al Manar,цитирано от TACC.
Престъпната терористичната атака на военния парад в Ахваз "е в отговор на победата постигната в Сирия, и отказа на Иран да се подчини на диктата на САЩ." Това се посочва в изявлението на шиитската партия "Хизбула.
От „Хизбула“ подчертават, че силите, които стоят зад организирането на терористичната атака в Ахваз, което доведе до жертви сред цивилното население , „целят да дестабилизират ситуацията в Иран ". Към същата цел, както се казва в документа, "се стремят Съединените щати, които наложиха едностранни санкции срещу Иран и се опитват да създадат икономическа блокада."
"Хизбула", чийто войници се бориха на страната на сирийската армия, е убедена, че терористичната атака в Ахваз "няма да повлияе на морала на иранците и техните въоръжени сили, както и политическия курс на Техеран за предоставяне на подкрепа на националноосвободителните движения, съпротивителните сили и на всички народи, които обичат свободата, на първо място палестинците. "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters:  Адвокатът на Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще постигнат свалянето на властта в Иран

Reuters: Адвокатът на Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще постигнат свалянето на властта в Иран

23 Септември 2018 | 06:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Адвокатът на Доналд Тръмп Рудолф Джулиани заяви, че САЩ ще постигнат свалянето на властта в Иран , предава Reuters.
Aдвокатът на президента на САЩ Доналд Тръмп Рудолф Джулиани твърди, че санкциите , наложени от Вашингтон срещу Техеран, работят и в крайна сметка ще доведат до революция, която ще доведе до свалянето от власт на сегашното иранско правителство. Той каза това, като говори в събота на форум на Организацията на иранско-американските общности, който се противопоставя на правителството в Техеран, съобщава агенцията.
"Аз не знам, когато ще ги свалим, "- каза Джулиани, говорейки за иранските власти." Това може да стане в след няколко дни, месеци или години", - заяви той. - "Но това ще се случи".
"Явно народа на Иран е изтърпял достатъчно", заяви адвокатът на американския президент. Според него американските санкции, наложени от Вашингтон, работят, което оказва негативно влияние върху икономическата ситуация в Иран. "Тези условия водят до успешна революция", добави той.
Агенцията отбелязва, че Джулиани говори по време на събитието като физическо лице, обаче, тя напомня , че той е един от най-близките съюзници на Тръмп. Думите на Джулиани са в противоречие с официалната позиция на администрацията на САЩ, от където по-рано заявиха, че въпреки налагането на строги санкции, Вашингтон не иска да сваля иранското правителство, според агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ООН е изразил съболезнования за жертвите на атентата в иранския град Ахваз

ТАСС: Генералният секретар на ООН е изразил съболезнования за жертвите на атентата в иранския град Ахваз

23 Септември 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш, изрази съболезнованията си във връзка с нападението на военен парад в иранския град Ахваз, при което загинаха 29 души според последните данни. Това се посочва в посланието на неговия официален представител Стефан Дюжарик, разпространено от пресслужбата на генералния секретар в събота, предава TACC.
"Генералният секретар осъжда днешната атака в град Ахваз в югозападната част на Иран, в резултат на което, според сведенията са загинали много хора, включително и деца Той изрази съболезнования на семействата на жертвите и на правителството и народа на Иран." - цитира Дюжарик пресслужбата на генералния секретар. Отбелязва се също така, че Гутериш желае бързо възстановяване на ранените.
Като се позовава на иранската агенция IRNA TACC съобщава, че иранското външно министерство е извикало посланиците на Великобритания, Дания и Холандия във връзка с терористичния акт, като иранската страна заявява, че е за нея е неприемливо, че правоохранителните органи в европейските страни не преследват „терористичните групи“, които според Иран са отговорни за атентата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Иран обвинява Израел и САЩ за терористичното нападение по време на военния парад в Ахваз

The Times of Israel: Иран обвинява Израел и САЩ за терористичното нападение по време на военния парад в Ахваз

22 Септември 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Техеран. Говорител на иранската армия в събота отправи обвинения към Израел и САЩ за терористичното нападение, което отне живота на поне 29 души и рани над 60 по време на военен парад в югозападния град Ахваз, пише израелското електронно издание The Times of Israel.
Броят на загиналите продължи да расте в събота и се очаква да нарасне още, тъй като някои от жертвите, включително жени и деца, са били критично ранени във въоръженото нападение.
Бригаден генерал Аболфазл Шекарчи заяви, пред държавната информационна агенция „IRNA“, че въоръжените мъже, които са открили огън по време на парада, отбелязващ годишнина от началото на войната между Иран и Ирак на Садам Хюсеин (1980-1988), „не са били от „Ислямска държава“ или други групировки, биещи се срещу ислямската система (на Иран)… но са свързани със САЩ и (израелската разузнавателна служба) Мосад“.
Шекарчи също така заяви, че „терористите са преминали през обучение в две страни от Персийския залив“.
Терористичната групировка „Ислямска държава“ по-рано през деня пое отговорност за смъртоносното нападение.
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф отправи обвинение към неназована чужда страна и нейните „американски господари“ за смъртоносния акт. Според него въоръжените мъже са били „терористи набрани, тренирани, въоръжени и платени от чуждестранен режим“.
„Иран ще отговори бързо и решително в защита на живота на иранските граждани“, заяви още той в пост в социалната мрежа „Туитър“ след нападението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани за The Washington Post: Иран спазва ядрените си ангажименти – въпреки Доналд Тръмп

Хасан Роухани за The Washington Post: Иран спазва ядрените си ангажименти – въпреки Доналд Тръмп

22 Септември 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани пише в писмо, публикувано в американския вестник The Washington Post, за ситуацията в отношенията между Иран и САЩ, както и за ядреното споразумение, от което Вашингтон се изтегли. Агенция „Фокус“ представя писмото без редакторска намеса.

Бях изправен пред две опции на 8 май, когато президентът Тръмп обяви официалното излизане на САЩ от ядреното споразумение с Иран, формално познато като Съвместен подробен план за действие (JCPOA). Можех да отговоря реципрочно и да обявя излизането на Иран, което със сигурност щеше да хвърли региона в още по-голяма несигурност и нестабилност. Или можех да обмисля даването на кратък период към останалите участници за компенсация на вредните ефекти от решението на САЩ относно ценното споразумение, което беше постигнато след 12 години на трудни и интензивни преговори. Спазвайки нашата традиция за уважение към върховенството на закона и нормите на международното право, и желаейки да запазя мира и сигурността в региона, избрах второто.
САЩ очакваха моментално изтегляне на Иран, за да може бързо да изградят международен алианс срещу Иран и автоматично да въведат предишните санкции. Вместо това, нашите действия предотвратиха подобен ход. Разговорите с останалите участници в ядреното споразумение и тяхното препотвърждаване, че ще спазват поетите ангажименти, поставиха САЩ в самотна позиция. Подобна сериозна пропаст между САЩ и европейските им партньори, по отношение на един критичен външнополитически въпрос беше, уникална и безпрецедентна – което, бих казал, доказва че бяхме прави в нашия подход към ядрената сделка и нашата проактивна дипломация.
Настоящата външна политика на САЩ към Иран е изостанала от реалностите на място – в Иран, в региона и около света. Бих оспорил, че дори не е в крак с американските национални интереси. Захранвани от дезинформация и фалшиви анализи от терористични групировки и Израел, администрацията на САЩ е под илюзията, че възстановяването на санкции ще доведе до отстъпки от Иран. Иранците, обаче, са известни с близките си редици и оказването на твърда съпротива в лицето на външен натиск. САЩ, чрез своя проникващ санкционен режим, не успяха да принудят иранците да се предадат по време на периода преди ядреното споразумение. САЩ бяха тези, които промениха линията и се съгласиха на преговори.
В настоящите ни разговори с останалите участници в ядреното споразумение, ние наблегнахме на това, че опазването на дългосрочните интереси на иранския народ е от първостепенно значение. Ако тези интереси все още могат да бъдат гарантирани, въпреки излизането на САЩ от споразумението, ние ще останем в него. В противен случай ще потърсим различен курс на действие. Нашата логика е проста и директна: Или всички участници в сделката ще спечелят от нея, или никой няма да го направи. Мълчанието в лицето на открития американски тормоз върху други държави да прекратят икономическите си и търговски отношения с Иран, в крещящо нарушение на установените правила на международното право, е просто неприемливо и не е вариант за нас.
Предложението на Тръмп за директни разговори с Иран не е искрено или истинско. Как можем да бъдем убедени в откровеността му, докато неговият държавен секретар стигна до там, че да представи дълъг списък с открито обидни предварително условия за преговори? Дори по-лошо, как можем да се доверим на американското правителство, след като вече официално се отметна от международните си ангажименти, особено от Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН? Как може Иран, и другите, да се доверят на САЩ, докато те все още заплашват да накажат останалите страни за прилагането на същата резолюция, за която спонсорираха и гласуваха? Прибягването към санкции срещу Иран и иранския народ от страна на САЩ – включително и усложняването на достъпа до здравеопазване за обикновените хора или отказването им на безопасно пътуване в нови самолети, закупени от ирански авиопревозвачи – е напълно неоправдано и неприемливо. Предизвикани от омраза и търсене на отмъщение, претенциите за подкрепа на иранския народ от американското правителство са кухи, лицемерни и неубедителни.
Аз съм уверен, че правителството на САЩ ще трябва да промени курса си отново. Независимо от това, нашите разговори с търговските ни партньори вече са в ход, обещавайки светло бъдеще за нашите международни взаимодействия. Вече стана кристално ясно, че повечето държави в света се противопоставят на едностранчивостта на САЩ и ненавиждат да бъдат малтретирани. Дори ако в краткосрочен план сме изправени пред усложнения в икономическите си отношения, ние, заедно с партньорите ни, ще се опитаме да разрешим тези проблеми и тези дни ще преминат.
Отдадени сме на разговорите и диалога – затова поначало влязохме в преговорите за ядрения въпрос и в крайна сметка стигнахме до солидно и взаимноизгодно споразумение. Доказателството за добрите отношения от страна на всички участници в сделката, в частност САЩ, лежи в искреното и пълно съгласие на своите провизии. Документирано е, че по време на преговорите върху ядреното досие, нашият върховен лидер заяви, че искреността на другата страна ще открие пътя за по-нататъшни разговори върху въпроси от взаимен интерес. Неискреният подход на Вашингтон към прилагането на споразумението, от ден първи и през целия период до незаконния му край, е показателен за липсата на искреност в прилагането на международните му задължения.
Модерната история удостоверява факта, че Иран не е взимал участие в никаква външна агресия през последните 250 години. Въпреки това, той яростно се е съпротивлявал на външна агресия и намеса. Мирът е нашият арсенал и ние сме ангажирани да отговорим реципрочно на всеки истински и искрен жест и мярка. В това отношение сме решителни и постоянни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на загиналите в терористичната атака в Иран достигна до 29 души

AFP: Броят на загиналите в терористичната атака в Иран достигна до 29 души

22 Септември 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Ахваз. Двадесет и девет души са загиналите, след като в събота въоръжени мъже откриха стрелба по време на военен парад в югозападния ирански град Ахваз, според нова информация оповестена от държавната телевизия на страната, предава AFP.
„Тази терористична атака досега отне живота на 29 души, а други 57 са ранени“, заяви Моджтаба Золнур, член на иранската парламентарна комисия по национална сигурност и международна политика, по отношение на нападението в Ахваз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хасан Роухани обеща „съкрушителен отговор“ на терористичното нападение в Ахваз

AFP: Хасан Роухани обеща „съкрушителен отговор“ на терористичното нападение в Ахваз

22 Септември 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани обеща „съкрушителен отговор“ на терористичното нападение в събота по време на военен парад в град Ахваз, в който загинаха поне 29 души, предава AFP.
„Отговорът на Ислямска република Иран на дори най-малката заплаха ще бъде съкрушителен“, заяви Роухани в изявление на официалния си уебсайт. „Тези които дават подкрепа чрез разузнаване и пропаганда на тези терористи, трябва да отговарят за постъпките си“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Терористичната групировка „Ал Ахвазия“ проговори: Ние нападнахме военния парад, борим се за правата на арабите срещу КСИР и ВС на Иран

Терористичната групировка „Ал Ахвазия“ проговори: Ние нападнахме военния парад, борим се за правата на арабите срещу КСИР и ВС на Иран

22 Септември 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Терористичната групировка „Ал Ахвазия“ пое отговорността за терористичната атака по време на военен парад в югозападния ирански град Ахваз, съобщава полуофициалната агенция ISNA.
„Атаката срещу военни парад в Ахваз беше отговор за репресиите срещу ахвазките араби. Нямаме друг избор освен да се съпротивляваме. Групата „Ал Ахвазия“ осъществи днешната атака срещу Корпуса на стражите на ислямската революция“ (КСИР) и Върожените сили на Иран“, съобщи говорител на екстемистите в интервю пред иранска телевизия.
Той е подчертал, че операциите на терористичната групировка „Ал Ахвазия“ са насочени само срещу КСИР и се провеждат на места, където няма цивилни, а, уточнява ISNA, сред пострадалите в съботния атентат има и жени и деца.
Говорителят е настоял също, че основната цел на нападението е да бъде даден знак на иранските власти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Ислямска държава“ също пое отговорността за терористичния акт в Иран

Reuters: „Ислямска държава“ също пое отговорността за терористичния акт в Иран

22 Септември 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Ахваз. Терористичната групировка „Ислямска държава“ също пое отговорността за терористичния акт в югозападен Иран в събота, съобщи новинарската агенция на джихадистите Amaq, предава Reuters.
Съгласно информацията на Amaq, бойци на джихадистката групировка са провели атаката в Ахваз, но към твърдението не се прилагат доказателства.
По-рано Сепаратистката терористична групировка „Ал Ахваз“, както я наричат иранските медии, които твърдят, че тя е свързана със саудитските власти, пое отговорността за терористичното нападение по време на военния в събота сутринта в югозападния ирански град Ахваз.
Самата групировка нарича себе си „Патриотично арабско демократично движение в Ахваз“ и съобщи, че е осъществила атаката в социалните мрежи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Големи терористични актове в Иран (2007 – 2018)

РИА Новости: Големи терористични актове в Иран (2007 – 2018)

22 Септември 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Москва.Справка на РИА Новости за големите терористични актове в Иран в периода 2007 – 2018 година:

2018
На 22 септември по време на военен парад в град Ахваз в Иран няколко нападатели откриха огън, в резултат от което загинаха повече от 24 души, а още най-малко 50 са пострадали. Силите за сигурност ликвидираха двама стрелци и арестуваха другите двама

2017
На 7 юли група въоръжени лица извърши нападение срещу сградата на парламента в Техеран. Общо нападателите са били четирима, един от тях – самоубиец.
По-късно медиите съобщиха, че е нападнат и мавзолеят на имам Хомейни. Една жена от групата на нападателите е взривила жилетка с експлозиви. Силите за сигурност са арестували двама души.
В резултат от двата терористични акта загиват 17 души, а още 43 са ранени.

2010
На 15 декември боец-самоубиец извърши терористичен акт в град Чабахар, провинция Систан и Балучистан в югоизточен Иран. Загинаха десетки.
На 22 септември при взрив в град Махабад, провинция Западен Азербайджан, загиват 12 души, а още 80 са ранени. Терористичният акт е извършен отново на военен парад по случай началото на ирано-иракската война. Бомбата е скрита в голяма торба, която е занесена сред зрителите на мероприятието.
На 15 юли два мощни взрива прогърмяват в град Захедан, провинция Систан и Балучистан в югоизточен Иран, пред една от градските джамии. Взривите са осъществени от двама самоубийствени атентори, които са роднини на обесения в началото на юни с.г. от властите на Иран лидер на иранската бунтовническа групировка „Джундуллах“ („Воини на Аллах“) Абдулмалек Риги. Загиват 27 души, още около 200 получават наранявания.

2009
На 18 октомври в град Сарбаз, отново провинция Систан и Балучистан, самоубийствен атентатор се взривява в близост до автомобил, в който се намира командващият сухопътните войски на Иран генерал Нур Али Шуштари. Загиват 57 души, а наранявания получават 150. Сред загиналите е и командващият силите на КСИР (Корпуса на стражите на ислямската революция) за провинцията генерал Мохамед Задех, както и няколко офицери от формированието, старейшини на местни племена и случайни минувачи.
На 28 май в джамия Амира ал Моменин в град Захедан в югоизточен Иран самоубийствен атентатор се взривява, в резултат от което загиват 25 човека, а още 120 са ранени.

2008
На 12 април в резултат от взрив в културно-религиозния център в Ширяз (административния център на южната провинция Фарс) загиват 14 души, а още 202 получават наранявания. Техеран твърди, че взривът е осъществен от терористи.

2007
На 19 август на 40 километра от границата с Пакистан, на шосето Чахарбах – Ираншахр в провинция Систан и Балучистан, въоръжени бандити, имащи връзки с терористичната групировка „Джундалла“ на Абулмалек Риги, обстрелват осем преминаващи автомобили и хващат за заложници 12 души. След това заложниците са пренесени на територията на Пакистан, а на 20 август в хода на спецоперация на полицията на Пакистан са освободени.
На 15 февруари в град Захедан в югоизточен Иран зареден с взривни устройства лек автомобил избухва, когато край него преминава автобус, принадлежащ на сухопътните войски на КСИР. В резултат загиват 11 сътрудници на формированието, а още 31 са ранени. Отговорността за престъплението поема сунитската екстремистка групировка „Джундалла“, която има връзки с „Ал Кайда“. При провеждането на оперативно-следствени мероприятия са задържани петима извършители на терористичния акт, като един от тях е обесен на 19 февруари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: След терористичния акт в Иран, Путин потвърди готовността на Москва да се бори срещу тероризма заедно с Техеран

ТАСС: След терористичния акт в Иран, Путин потвърди готовността на Москва да се бори срещу тероризма заедно с Техеран

22 Септември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнованията си на своя ирански колега Хасан Роухани във връзка с терористичния акт на военен парад в град Ахваз и потвърди готовността да увеличи взаимодействието с Иран в борбата с тероризма. Текстът на телеграмата на руския лидер бе публикуван в събота на уебсайта на Кремъл, предава ТАСС.
„Уважаеми господин президент, приемете дълбоките ми съболезнования във връзка с трагичните последствия от нападението на терористите в град Ахваз ... Случилото се за пореден път напомня за необходимостта да се води безкомпромисна борба с тероризма във всичките му проявления. Бих искал да потвърдя готовността си за бъдещо разширяване на взаимодействието с иранските партньори в борбата с това зло“, се казва в телеграмата.
Освен това руският президент заяви, че съчувства на роднините и близките на загиналите и пожела скорошно възстановяване на ранените.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: По последна информация: 24 души са загинали в резултат от атентата в Иран

РИА Новости: По последна информация: 24 души са загинали в резултат от атентата в Иран

22 Септември 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Техеран. Броят на жертвите от терористичния акт на военния парад в Иран нарасна до 24 души, съобщи телевизионният канал Press TV в „Туитър“, предава РИА Новости.
По-рано бе известно за 11 загинали и 21 пострадали.
По данни на източник на агенция IRNA, още 53 човека са пострадали, като сред тях има жени и деца.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IRNA: Сунитска групировка пое отговорността за атентата в Иран

IRNA: Сунитска групировка пое отговорността за атентата в Иран

22 Септември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Ахваз. Сепаратистката терористична групировка „Ал Ахваз“, свързана със саудитските власти, пое отговорността за терористичното нападение по време на военен в събота сутринта в югозападния ирански град Ахваз, в резултат от което загинаха десетки и още много бяха ранени, съобщава официалната иранска агенция IRNA.
Групировката, която се нарича „Патриотично арабско демократично движение в Ахваз“ пое отговорността чрез съобщение в социалните медии, отбелязва агенцията.
„Групата проведе няколко саботажа в провинция Хузестан през последните години“, заяви високопоставен представител на местните сили за сигурност в иранската област.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Терористичен акт на военен парад в Иран – най-малко 24 загинали и 50 ранени (ОБЗОР)

Терористичен акт на военен парад в Иран – най-малко 24 загинали и 50 ранени (ОБЗОР)

22 Септември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
В 08:30 сутринта в събота започна военният парад в административния център на югозападната иранска провинция – град Ахваз, който се провежда по случай началото на „Свещената седмица на отбраната“, която отбелязва паметта на загиналите в рамките на военния конфликт между Ирак и Иран в периода 1980 - 1988 година. Различни части на Армията на Ислямската република, Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), полицията и доброволци провеждат паради в Техеран и други градове в страната в събота сутринта.
Половин час по късно иззад трибуната се открива огън от терористи, преоблечени като военни, в резултат от който са убити мирни зрители на мероприятието, представители на властите и, според информацията на една от иранските агенции, журналист.
Отговорността за атаката поеха от сепаратистката групировка "Ал Ахваз", за която иранските власти твърдят, че е свързана със саудитските власти. Организацията, която нарича себе си „Патриотично арабско демократично движение в Ахваз“ пое отговорността чрез съобщение в социалните медии, отбелязва агенцията.
Обстоятелствата засега остават неясни, като в материалите на различните местни агенции съществуват значителни разлики:

Първи за инцидента съобщиха от телевизионния канал Press TV.

След това Fars News съобщи, че „двама терористи са открили огън по зрителите по време на военен парад в Югозападния ирански град Ахваз“
Мероприятията се провеждат по случай „Седмицата на свещената отбрана“, която отбелязва паметта на иранските жертви по време на 8-годишната война с Иран през 80-те, отбелязва агенцията.
Парадът в е започнал в 08:30 местно време (съвпада с българското), отбеляза агенцията и 30 минути по-късно двама нападатели са открили огън по мирните зрители на церемонията
Според информацията на медията, двамата терористи са опитали да атакуват военните командири и официалните лица на подиума, но са ранени от силите за сигурност.

Според излезлият малко по-късно материал за инцидента на полу-официалната агенция Tasnim: „въоръжени лица в събота сутринта откриха огън по време на военен парад в югозападния ирански град Ахваз, провинция Хузестан и по последните данни са успели да убият най-малко между 8 и 10 членове на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), както и да ранят много други“.
По данните на агенцията, става въпрос за терористи от организацията „Такфири“. „Според предварителната информация, между осем и десет членове на КСИР са убити, но други източници твърдят, че точният брой на жертвите все още не се знае“.
„Съгласно официалната информация, има още седем пострадали, а двамата терористи са убити при престрелка със силите за сигурност, а други двама мъже се издирват.“

Официалната държавна иранска агенция IRNA обаче в последствие информира за трима загинали и най-малко 20 пострадали терористична атака в Ахваз, като цитира думите на губернаторът на Хузестан Голам-Реза Шариати.
“Терористи, преоблечени като членове на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) и милиции Басиджи (доброволчески отряди) откриха огън към властите и хората от зад подиума по време на парада“, заяви той
Губернаторът уточни, че „никой от властите не е пострадал по време на инцидента, благодарение на бързата реакция на силите за сигурност“ и посочи, че в момента ситуацията е под контрол.
„Терористите са ликвидирани, двама от тях бяха убити, а още двама бяха арестувани. Един от задържаните терористи е контузен“, поясни още Шариати.
„Съобщава се, че сред пострадалите има жена и дете“, добави официалната агенция.

Малко по-късно Press TV излезе с разширен материал, в който отбеляза, че при трагедията са пострадали най-малко 20 души, включително жена и дете.
Медията цитира и говорителят на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Рамезан Шариф, който заяви, че нападателите са свързани с терористична групировка, зад която стои Саудитска Арабия.
„Лицата, които стреляха по хората и въоръжените сили по време на парада са свързани с групировката „Ал Ахвазия“, която е финансирана от Саудитска Арабия“, увери той.
Шариф посочи още, че стрелбата е безпрецедентна и групировката, която е подкрепяна също от Обединеното кралство, е нападала конвои на тези, които са посещавали бившата фронтова линия от войната между Иран и Ирак.
Телевизионният канал съобщи още, че гражданите, наблюдаващи мероприятието, първо са си помислили, че стрелбата идва от парада. „След като няколко човека бяха ранени, те осъзнаха, че това е терористична атака“, обяснява Press TV.
Атаката, коментира телевизията, идва след подкрепяна от САЩ кампания за предизвикване на бунтове в иранските градове, която се провали. В акция, известна като „Проект горещо лято“, американците са искали, както пише медията, да се възползват от недоволството в обществото, предизвикано от недостига на вода и прекъсванията на електрозахранването, които, на свой ред, дойдоха след продължителна суша в страната.

За най-много жертви съобщава полуофициалната ISNA, която твърди, че загиналите са най-малко 11 души, а още поне 30 са пострадали.
В материала се казва още, че двама от терористите са ликвидирани от силите за сигурност, докато други двама са арестувани.
„Стрелбата е продължила 10 минути и се е водила от парк в близост до мястото на провеждане на мероприятието. Нападателите са носили военни униформи“, информира ISNA.

По последната информация на Press TV, която бе публикувана на страницата на телевизионния канал в "Туитър", загиналите в резултат от нападението вече са 24 души, а източник на IRNA съобщава за най-малко 53 ранени.

Първата „полуофициална“ реакция дойде от министъра на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф, който написа на своя профил в социалната мрежа в „Туитър“:
„Ахваз бе атакуван от терористи, които са наети, обучени, въоръжени и платени от чуждестранен режим“.
„Иран смята, че отговорни за тези атаки са регионалните спонсори на тероризма и техните американски господари“, се казва в съобщението. „Иран ще отговори бързо и решително, за да защити живота на иранците“.

Сепаратистката терористична групировка „Ал Ахваз“, свързана със саудитските власти, пое отговорността за терористичното нападение по време на военен в събота сутринта в югозападния ирански град Ахваз, в резултат от което загинаха десетки и още много бяха ранени, съобщи IRNA.
Групировката, която се нарича „Патриотично арабско демократично движение в Ахваз“ пое отговорността чрез съобщение в социалните медии.
„Групата проведе няколко саботажа в провинция Хузестан през последните години“, заяви високопоставен представител на местните сили за сигурност в иранската област.


*Провинция Хузестан се намира в крайния югозапад на Иран. В този регион, известен в древността като Елам, има голямо сунистко арабско население и по време на ирано-иракската война армията на Саддам Хюсеин нанася главния си удар именно там, разчитайки на подкрепата на местното население. Преди 13 години групировката, която пое отговорността за нападението - "Ал Ахваз", или както тя сасмата се нарича - „Патриотично арабско демократично движение в Ахваз“, извършва редица саботажи и атентати в същата провинция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ISNA: Най малко 11 души, включително журналист, са убити при терористичното нападение в Ахваз, 30 са ранени

ISNA: Най малко 11 души, включително журналист, са убити при терористичното нападение в Ахваз, 30 са ранени

22 Септември 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Техеран. Най-малко 11 души, включително журналист, са убити и повече от 30 други са пострадали при терористичното нападение на военен парад в югозападния ирански град Ахваз в събота сутринта, предава иранската агенция ISNA.
Четирима терористи, свързани с групировката „Ал Ахвазия“ са започнали да стрелят по тълпата от зад подиума на парада в Ахваз.
Говорителят на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Рамезан Шариф заяви: „Атаката дойде от елементи от групировката „Ал Ахвазия“, която се финансира от Саудитска Арабия и имаше за цел да помрачи блясъка на парада на иранските въоръжени сили“.
„Хората също бяха поканени на церемонията и терористите нападнаха и зрителите, и въоръжените сили в смъртоносната атака“, добави той.
Двама терористи, както се съобщава, са ликвидирани от силите за сигурност, докато други двама са арестувани.
Стрелбата е продължила 10 минути и се е водила от парк в близост до мястото на провеждане на мероприятието. Нападателите са носили военни униформи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IRNA: Трима загинали и 20 ранени след терористична атака в Иран

IRNA: Трима загинали и 20 ранени след терористична атака в Иран

22 Септември 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Ахваз. Трима души загинаха, а още най-малко 20 други пострадаха в събота сутринта след терористична атака в Ахваз, административният център на иранската провинция Хузестан, намираща се в югозападната част на страната, заяви високопоставено местно официално лице пред държавната агенция IRNA.
“Терористи, преоблечени като членове на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) и милиции Басиджи (доброволчески отряди) откриха огън към властите и хората зад подиума по време на парада“, заяви губернаторът на Хузестан Голам-Реза Шариати.
Той уточни, че „никой от властите не е пострадал по време на инцидента, благодарение на бързата реакция на силите за сигурност“ и посочи, че в момента ситуацията е под контрол.
„Терористите са ликвидирани, двама от тях бяха убити, а още двама бяха арестувани. Един от задържаните терористи е контузен“, поясни още губернаторът,
Стрелбата се случи по време на парад на военни части, проведен по случай началото на „Седмицата на свещената отбрана“, която се провежда в цялата страна по случай 38-ата годишнина от нашествието на Ирак в Иран и началото на продължилата осем години кървава война.
Съобщава се, че сред пострадалите има жена и дете.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press TV: Няколко души загинаха при терористичен акт на военен парад в Иран

Press TV: Няколко души загинаха при терористичен акт на военен парад в Иран

22 Септември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Ахваз. Най-малко 20 души, включително жена и дете, са пострадли при терористична атака по време на военен парад в югозападния ирански град Ахваз в събота сутринта, предаде официалната иранска агенция IRNA, предава телевизионният канал Press TV.
Неизвестен нападател откри огън от зад сцената по време на парад, отбелязващ нашествието на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин в Иран, което доведе до 8-годишна война между двете страни от 1980 до 1988 година.
Говорителят на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Рамезан Шариф заяви, че нападателите са свързани с терористична групировка, зад която стои Саудитска Арабия.
„Лицата, които стреляха по хората и въоръжените сили по време на парада са свързани с групировката „Ал Ахвазия“, която е финансирана от Саудитска Арабия“, заяви той.
Шариф посочи още, че стрелбата е безпрецедентна и групировката, която е подкрепяна също от Обединеното кралство, е нападала конвои на тези, които са посещавали бившата фронтова линия от войната между Иран и Ирак.
„Бе съобщено, че четирима или петима елементи от терористичния инцидент са ликвидирани от силите за сигурност“, съобщи IRNA.
Агенция Fars news информира, че гражданите, наблюдаващи мероприятието, първо са си помислили, че стрелбата идва от парада. „След като няколко човека бяха ранени, те осъзнаха, че това е терористична атака“, обяснява държавната агенция.
Подобни паради се провеждат и в други градове из цялата територия на Иран, включително Техеран, където президентът Хасан Роухани заяви, че американският му колега Доналд Тръмп ще сподели съдбата на Саддам и ще бъде победен от Ислямската република.
Атаката, коментира Press TV, идва след подкрепяна от САЩ кампания за предизвикване на бунтове в иранските градове, която се провали. В акция, известна като „Проект горещо лято“, американците са искали, както пише медията, да се възползват от недоволството в обществото, предизвикано от недостига на вода и прекъсванията на електрозахранването, които, на свой ред, дойдоха след продължителна суша в страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tasnim: Най-малко осем членове на КСИР са убити при терористичния акт в Иран

Tasnim: Най-малко осем членове на КСИР са убити при терористичния акт в Иран

22 Септември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Ахваз. Въоръжени лица в събота сутринта откриха огън по време на военен парад в югозападния ирански град Ахваз, провинция Хузестан и по последните данни са успели да убият най-малко между 8 и 10 членове на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), както и да ранят много други, предава иранската агенция Tasnim.
Мероприятието се провежда по случай началото на „Седмицата на свещената отбрана“, която отбелязва паметта на загиналите по време на ирано-иракския конфликт през 80-те години на XX век, отбелязва медията.
По данните на Tasnim, става въпрос за терористи от организацията „Такфири“. Според предварителната информация, между осем и десет членове на КСИР са убити, но други източници твърдят, че точният брой на жертвите все още не се знае.
Съгласно официалната информация, има още седем пострадали, а двамата терористи са убити при престрелка със силите за сигурност, а други двама мъже се издирват.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fars news: Терористи откриха огън по зрителите на военен парад в Югозападен Иран

Fars news: Терористи откриха огън по зрителите на военен парад в Югозападен Иран

22 Септември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Техеран. Двама терористи са открили огън по зрителите по време на военен парад в Югозападния ирански град Ахваз, в провинция Хузестан, в събота, предава иранската агенция Fars News.
Различни части на Армията на Ислямската република, Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), полицията и доброволци провеждат паради в Техеран и други градове в страната в събота сутринта.
Мероприятията се провеждат по случай „Седмицата на свещената отбрана“, която отбелязва паметта на иранските жертви по време на 8-годишната война с Иран през 80-те, отбелязва агенцията.
Парадът в Аваз е започнал в 08:30 местно време (съвпада с българското) и 30 минути по-късно двама нападатели са открили огън по мирните зрители на церемонията, пише Fars News.
Двамата терористи са опитали да атакуват военните командири и официалните лица на подиума, но са ранени от силите за сигурност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: Доналд Тръмп ще сподели съдбата на Саддам Хюсеин

Хасан Роухани: Доналд Тръмп ще сподели съдбата на Саддам Хюсеин

22 Септември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че Ислямската република ще победи президента на САЩ, също, както го е направила с бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин, предава иранският телевизионен канал Press TV.
Роухани направи този коментар по време на военен парад в Техеран в събота, на който се отбелязва началото на седмицата в памет на осемгодишната война между Иран и Ирак, отбелязва медията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Терористичен акт на военен парад в Иран

РИА Новости: Терористичен акт на военен парад в Иран

22 Септември 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Техеран. Няколко човека са загинали в резултат от терористичен акт по време на военен парад в южноиранския град Ахваз, съобщава Press TV, предава РИА Новости.
По неговите данни, неизвестни са открили огън по време на парада. Загинали са няколко човека, като точният им брой не се уточнявва.
Съобщава се също за няколко ранени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Иран дори не обмисля разговори с „наивната“ администрация на Доналд Тръмп

Tehran Times: Иран дори не обмисля разговори с „наивната“ администрация на Доналд Тръмп

17 Септември 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Техеран. Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми заяви в понеделник, че Иран дори не обмисля да води разговори със САЩ и настоя, че преговори с „наивната“ администрация на американския президент Доналд Тръмп изобщо не е в дневния ред на Техеран, пише електронното издание Tehran Times.
„Предвид наивния и нецивилизован акт на настоящата американска администрация и конкретно излизането й от Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма, както и цялостната й политика срещу Иран, ние изобщо не мислим да преговаряме със САЩ, да не говорим за техните предварителни условия“, заяви Касеми на пресконференция.
„Този въпрос не е в нашия дневен ред. Така че няма какво да обсъждаме предварителните условия. Както отбелязах, не мислим за разговори със САЩ“, настоя говорителят на иранското външно ведомство.
Касеми бе категоричен, че Техеран няма да обсъжда отбранителните си способности.
„Нашите военни политики са правилни. Тези политики са от полза за региона и ние няма да обсъждаме нищо, свързано с нашите отбранителни способности“, настоя той.
Изданието припомня, че на пресконференция в Белия Дом на 30 юли Тръмп заяви, че е готов да се преговаря с Иран, „когато поискат“ и без „предварителни условия“.
Но, няколко часа след изявлението на американския държавен глава, държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви 12 условия в интервю пред CNBC, които бяха отхвърлени от Техеран.
Tehran Times отбелязва още, че на 13 август лидерът на Ислямската революция аятолах Али Хаменеи заяви, че няма да има война между Иран и САЩ, но няма да има и преговори със сегашната американска администрация. По неговите думи, преговорите с Белия дом са невъзможни. „Дори да преговаряме със САЩ, това никога не може да се случи със сегашната американска администрация“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.