НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алсат М“: Група във "Фейсбук" е публикувала видеа с гласувалите в Австралия на референдума за името

„Алсат М“: Група във "Фейсбук" е публикувала видеа с гласувалите в Австралия на референдума за името

30 Септември 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. В социалната мрежа "Фейсбук" се появяват видеоклипове, които показват лицата на македонски изселници в Австралия, които са отишли да упражнят правото си на глас на референдума и те биват наричани предатели, съобщи македонският телевизионен канал “Алсат М.
Видеоклиповете бяха публикувани в група, озаглавена "Предатели", но поради нарушаване на поверителността на хората, които гласуваха, групата бе докладвана и блокирана и видеоклиповете бяха изтрити. Държавната избирателна комисия (ДИК) заявява, че е в постоянен контакт с дипломатическите и консулските мисии. Според тях обаче членовете на избирателните съвети имат правомощието да реагират само ако нещо се случи в избирателната секция. Но те ще обявят официалната позиция, когато имат официална информация за случилото се в съответната избирателна секция.
"Какво се случва извън избирателната секция, нито ДИК, нито секционната избирателна комисия имат правомощията да разглеждат като нарушение, проблем и т.н. Следвайки принципа на екстериториялност, правомощията са само вътре в избирателната секция и ние можем официално да говорим за само за тези данни ", каза Любка Гугучевска - говорител на Държавната избирателна комисия. В диаспората 2 564 гласоподаватели са заявили желание да гласуват в дипломатическите и консулски служби.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Слаба е избирателната  активност в съботния ден сред имащите право да гласуват предварително спрямо изборите през 2016 година

„Курир“ (Македония): Слаба е избирателната активност в съботния ден сред имащите право да гласуват предварително спрямо изборите през 2016 година

30 Септември 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Слаба е избирателната активност в съботния ден сред имащите право да гласуват предварително спрямо изборите през 2016 година, пише македонското електронно издание “Курир“.
Днешният ден доведе до ниска избирателна активност за онези, които днес имаха възможност да упражнят правото си на глас в референдума.
Македонската диаспора също е регистрирала значителен спад, както и затворниците и болни и трудноподвижни граждани.
Най-голямата разлика е диаспората - 17,200 граждани, които гласуваха на изборите през 2016 година, но в събота те не се появиха в избирателните секции. Сред болните и трудноподвижните хора разликата е около 6500 гласа.

2016 г.: Болни и трудноподвижни 8,000; Диаспора: 20 000 души; Затворници: 2 000 души.
Общо 30 000 са заявили участие в гласуването, от които 22 000 са гласували

През 2018 г.: Болни и и трудноподвижни 1 500; Диаспора: 2 800; Затворници: 1 700
Общо 5 500 са заявили участие в гласуваненет, от които около 3 000 са гласували.

Разликата на тези, които са гласували през 2016 г. и тези, които са гласували на референдума е огромна, т.е. днес са гласували само 13,7 на сто от тези, които са реализирали правото си на глас на изборите през 2016 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: ДИК съобщи данни за активността през днешния ден в чужбина и в другите места, където днес се гласува

МИА: ДИК съобщи данни за активността през днешния ден в чужбина и в другите места, където днес се гласува

29 Септември 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската Държавна избирателна комисия (ДИК )съобщи данни за активността през днешния ден в чужбина и в другите места, където днес се гласува – затвори, болници и по домовете, предава Македонската информационна агенция (МИА).
До 17 часа са гласували 985 македонски граждани в чужбина или 36.56% до 17 часа македонско време (18 часа българско), като в данните не са включени гласуващите в САЩ, Канада и Великобритания (общо пет избирателни секции), където гласуването продължава до 19 часа местно време.
До 17 часа гласувалите в затворите, където са били отворени 13 секции са общо 1 008, което представлява 64.99% избирателна активност.
Според данните от общинските избирателни комисии по домовете си са гласували 1 520 болни или трудноподвижни лица от записалите се 1 859, но това гласуване все още продължава, докато всички, заявили желание да гласуват успеят да упражнят правото си на глас.
До този момент в ДИК са постъпили три жалби за защита на личното избирателно право, но и трите са отхвърлени.
Данните от гласуването и избирателната активност към 19 часа местно време ДИК ще обяви в хода на утрешния ден.

Превод и редакция: Юлиян Марков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДИК на Македония: Досега гласуването минава без проблеми, отхвърлени са две жалби

ДИК на Македония: Досега гласуването минава без проблеми, отхвърлени са две жалби

29 Септември 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички места за гласуване в наказателно-поправителните институции са били отворени в 07:00 часа и гласуването ще продължи до 19:00 часа. Отворени са и изборните секции в дипломатическите и консулските представителства в чужбина и до този момент гласуването протича без проблеми, обяви по време на пресконференция говорителят на Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК) Люпка Гугучевска, предава Македонската информационна агенция (МИА).
„В своите домове правото си на глас ще упражнят 1 859 гласоподаватели. До ДИК бяха подадени десетки жалби от гласоподаватели, които са подали молби като болни и лица в неравностойно положение до общинските избирателни комисии, но молбите им не са били приети. От тях, ДИК прие осем и отхвърли две жалби“, поясни Гугучевска.
До този момент до ДИК са подадени и две жалби за защита на личното избирателно право, които също са били отхвърлени.
„Жалбите са от гласоподаватели, които не са били записани в извадките от Избирателния списък и са отхвърлени, защото на единия гласоподавател е отменено местоживеенето от МВР, а другият не е имал важни документи за лична идентификация“, добави говорителката на ДИК.
В 19:30 часа местно време ще има нова пресконференция на ДИК, уточни тя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Македония остава разделена в навечерието на референдума, но бойкотът ще надделее

Красимир Узунов: Македония остава разделена в навечерието на референдума, но бойкотът ще надделее

29 Септември 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Македония остава разделена в навечерието на референдума, но бойкотът ще надделее. Това прогнозира в обзорно-публицистичното предаване „Метроном“ президентът на Радиоверига и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов, специалист по въпросите за Балканите. От една страна, гражданските движения бойкотират с лозунги „Винаги Македония, никога Северна“, а от друга е евроатлантическата ориентация на коалиционното правителство на премиера Зоран Заев, уточни той. В районите с преобладаващо албанско население ще се пълнят кутиите за смяна на името, коментира Красимир Узунов, като уточни, че различният процент подкрепа в регионите с различно по състав население, ще повдигне въпроса за етническото гласуване в югозападната ни съседка. „Желанието и натискът от страна на ЕС не е понеже Македония е много важна. Единственият шанс тя да оцелее като държава е да получи евроинтеграция и то не на ценности, а само на територията. Никой не може да каже докога Македония ще продължи да съществува. Четенето на резултатите от референдума ще бъде на кой-както му е удобно, но ако трябва да бъдем реалисти – единственият шанс Македония да продължи да съществува като държава, е бърз евроинтеграционен процес, което не виждам като възможност. Скептик съм, че референдумът ще мине 900 хиляди гласа, за да бъде легитимен. На Македония ѝ предстоят тежки месеци“, обясни Красимир Узунов. Референдумът е с информационен характер, припомни той, като уточни, че какъвто и да е резултатът, правителството ще твърди, че по-голямата част от гражданите са „за“ промяна на името. От това ще последва гласуване в парламента и нови опити част от депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да припознаят проевропейска позиция, прогнозира Узунов. Според него каквото и да се реши в Македония, е важно предстоящото решение и на Гърция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): В Битоля ще гласуват 71 затворници и 26 болни лица

„21 ТВ“ (Македония): В Битоля ще гласуват 71 затворници и 26 болни лица

29 Септември 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Битоля. В Битоля е започнало безпроблемно гласуването на 71 затворници и 26 болни лица, които предварително са подали молби в Общинската избирателна комисия, предава скопският телевизионен канал „21 ТВ“.
Екип на телевизията е посетил сутринта офиса на ОИК, където е било доста раздвижено и избирателните екипи са се подготвяли да тръгнат по къщите на болните и лицата в неравностойно положение.
От ОИК информират, че 71 затворници, 26 болни лица и шест души от чужбина, са подали молби в Битоля за гласуване.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Press 24“: В Гевгели, Богданци и Валандово ще гласуват 114 болни и лица в неравностойно положение

„Press 24“: В Гевгели, Богданци и Валандово ще гласуват 114 болни и лица в неравностойно положение

29 Септември 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Гевгели. В общините Гевгели, Богданци и Валандово отговор на въпроса на референдума ще дадат общо 114 болни и лица в неравностойно положение, както и затоврниците от гевгелийския затвор, предава скопската електронна медия „Press 24“.
68 болни и лица в неравностойно положение са подали молби за гласуване в Гевгели където, според председателя на Общинската избирателна комисия Роберта Янчева, от сутринта се посещават домовете, а същевременно до избирателните екипи са доставят и изборните материали.
Във Валандово на референдума ще могат да гласуват 16, а в Богданци 30 болни и лица в неравностойно положение.
Единствено в община Дойран няма подадени молби за гласуване от болни и лица в неравностойно положение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на македонската ДИК, Оливер Дерковски: Комисията е подготвена за референдума, надяваме се на успешен ден

Председателят на македонската ДИК, Оливер Дерковски: Комисията е подготвена за референдума, надяваме се на успешен ден

29 Септември 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК) Оливер Дерковски заяви, че тя е подготвена за референдума на 30 септември и че се надява на успешен ден, тъй като, по думите му, засега няма никакви признаци или констатации, които да сочат обратното, предава скопското електронно издание „Стандард“.
„Гражданите са достатъчно информирани, че имат право да упражнят своя глас или да не го направят“, изтъкна той, посочвайки член 7 от Закона за референдуми.
През изминалата седмица са приключили обученията на общинските избирателни комисии и на избирателните екипи за референдума, а техните членове, посочи Дерковски, са били ясно информирани, че имат отговорна задача и че трябва да внимават в деня на гласуването, за да бъде всичко в ред и да бъде спазен законът.
„Не трябва да бъде нарушена нито една процедура, тъй като наказанията, които се предвиждат в Наказателния кодекс, ще бъде сурови. Надявам се, че нивото на култура и информираност сред нашите граждани и членове на избирателните екипи, като изборни органи, е на малко по-високо ниво“, изтъкна председателят на ДИК.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Започна гласуването в Атина

A1 On (Македония): Започна гласуването в Атина

29 Септември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Атина. В Бюрото за връзки на Република Македония в Атина, в 07:00 часа сутринта, е открита избирателна секция номер 5014, предава скопската електронна медия A1 On.
Общо 15 македонски граждани в Гърция, ще упражнят правото си на глас на референдума, предава кореспондент на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина.
В Солун, обаче, няма да има гласуван, тъй като не е покрит минимумът от 10 заявления за откриване на избирателна секция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): В събота за референдума гласуват диаспората, затворниците, болните и хората в неравностойно положение

„Нова ТВ“ (Македония): В събота за референдума гласуват диаспората, затворниците, болните и хората в неравностойно положение

29 Септември 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. В навечерието на референдума за името в Македония, насрочен за 30 септември, ще гласуват болните и лицата в неравностойно положение, затворниците и лицата под домашен арест, както и македонските граждани в чужбина, които са заявили желание за гласуване, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
В 69 от 80 общини, заявления за гласуване има от 1 859 болни и лица в неравностойно положение. Членове на избирателните комисии ще ги посетят по домовете им, където гражданите ще упражнят своето право на глас.
Гласуването в чужбина ще се проведе в 33 дипломатически и консулски представителства на Македония, а заявили за гласуване са общо 2 694 македонски граждани.
Гласуване ще се проведе в македонските представителства в Берн, Венеция, Любляна, Виена, Торонто, Лондон, Бон, Хага, Берлин, Мелбърн, Канбера, Брюксел, Стокхолм, Париж, Рим, Копенхаген, Вашингтон, Детройт, Прага, Абу Даби, Белград, Подгорица, Анкара, Атина, Букурещ, Истанбул и Будапеща.
В наказателно-поправителните институции в страната ще гласуват 1 558 затворници и лица, които са задържани.
Право на глас в референдума в неделя имат общо 1 806 335 гласоподаватели, записани в Избирателния списък. Според решението, взето от парламента на Македония, въпросът за референдума гласи: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО, с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“. Гласоподавателите ще трябва да оградят „За“ или „Против“ с химикалка със син цвят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Над 12 хиляди наблюдатели са ангажирани с референдума в неделя

„Алсат М“ (Македония): Над 12 хиляди наблюдатели са ангажирани с референдума в неделя

28 Септември 2018 | 23:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Над 12 хиляди наблюдатели са ангажирани с референдума в неделя, пише македонското електронно издание “Алсат М“.
102 избрани членове на избирателните съвети, които трябва да са част от екипите, които ще провеждат гласуването в диаспората през деня, ще бъдат на местата, където са разпределени.. В дипломатическите и консулските служби повече от две хиляди граждани ще използват правото на глас.
"Днес е приключено изпращането на лица, които трябва да проведат гласуването в диаспората, т.е. посолства и дипломатически консулски мисии на Македония. В крайна сметка ги изпращаме, за да можем да кажем, че целият процес е завършен ",заяви Адмир Шабани, говорител на Държавната избирателна комисия.
В събота ще бъдат извършени последни подготвителни дейности в избирателните секции, включително предаването на материалите за гласуване.
"Избирателните материали бяха внесени в петък във всички общински избирателни комисии, които впоследствие ще бъдат предадени на избирателните секции на следващия ден, един ден преди референдума, съгласно изискванията на Избирателния закон. Така че те ще бъдат предадени на избирателните секции ", добавя Шабани.
Гласуването ще бъде наблюдавано от 11 927 наблюдатели от страната и около 500 наблюдатели от чужбина.
В събота в болниците и затворите, които преди това са подали молба до ДИК, намиращите се там избиратели ще упражнят правото си на глас. Броят на пациентите, които могат да гласуват в събота, е 4,963. Също така имат право на глас 1558 затворници и лица, които са под домашен арест, както и седем разселени лица.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В Македония ще се проведе един референдум за две държави

Kathimerini: В Македония ще се проведе един референдум за две държави

28 Септември 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Атина. В Македония ще се проведе един референдум за две държави, пише електронното издание на гръцкият вестник Kathimerini. Агенция „Фокус“ публикува статията без редакторска намеса.
Ако избирателите от Бившата югославска република Македония одобрят споразумението от Преспa в референдума в неделя, тогава политическото напрежение, с което сега се сблъсква нашия съсед, веднага ще се премести в Гърция. Ако враговете на споразумението надделеят над и мнозинството или го отхвърли, или не се явят достатъчно избиратели, тогава гърците ще бъдат освободени от отговорността за това, което се случва по-нататък.
Последните проучвания показват, че мнозинството в БЮРМ смята, че компромисът с Гърция е ценен, тъй като ще позволи на страната им да се присъедини към Европейския съюз и НАТО. Не е ясно обаче дали възраженията на президента Георги Иванов за споразумението ще доведат до по-малко от 50% участие в гласуването - резултат, който главната опозиционна партия твърди, че ще е равносилен на отхвърляне на споразумението. Правителството на премиера Зоран Заев настоява, че резултатът ще зависи единствено от мнозинството от гласувалите, независимо от избирателната активност.
Съединените щати и Европейският съюз твърдо стоят зад споразумението, като го разглеждат като предпоставка за присъединяването на Бившата югославска република Македония към ЕС и НАТО. Русия, която заяви, че няма да подкрепи нито една страна на референдума, очевидно е против по-нататъшното разширяване на НАТО в региона. Всеки има своя геостратегическа причина за своята позиция. В Гърция, където анкетите показват мнозинство срещу споразумението, възраженията се основават повече на емоциите, в смисъл, че страната и нейната история са под заплаха и че няма място за компромис.
И така, правителството на СИРИЗА, което стартира със закани , че ще обърне Европа с главата надолу, насърчава постигането на споразумение, което обслужва стратегическите интереси на Запада (и вероятно може да отключи потенциала на Гърция в региона), докато Нова демокрация, която винаги е била в полза на алианса на Гърция със Запада, отхвърля сделката. Основната опозиционна партия посочва недостатъците на споразумението, без да обръща внимание на факта, че ако проблемът не бъде решен сега, тя ще трябва да поеме тази отговорност, когато става дума за власт. По-малките партии също са изправени пред екзистенциална дилема за начина, по който се справят с проблема.
Избирателите в Бивша югославска република Македония, с други думи, са ключът към развитието в тяхната страна и до голяма степен в Гърция. Ето защо много гърци инвестират в надеждата, че нашите съседи ще отхвърлят споразумението. Но как стигнахме до това нашето политическо развитие да зависи от чуждестранните избиратели?

Превод: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Шест хиляди полицейски служители ще бъдат ангажирани за референдума за името

„Независен“ (Македония): Шест хиляди полицейски служители ще бъдат ангажирани за референдума за името

28 Септември 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Над шест хиляди полицейски служители ще бъдат ангажирани за съблюдаване на реда при гласуването на референдума за името на Македония, съобщава електронното издание на скопския ежедневник „Независен“.
Към настоящия момент правоохранителните органи не са получили индикации, че неделният ден ще бъде белязан с инциденти. Очаква се гласуването да премине спокойно, но за всеки случай на място в 3800-те избирателни секции ще бъдат разпределени над шест хиляди полицейски служители. Ако в деня на референдума бъде преценено, на крак може да бъдат вдигнати и спецчастите на Министерството на вътрешните работи.
Към настоящия момент се предвижда във всяка секция да има по двама полицая, но в зависимост от ситуацията в неделя броят им може да бъде увеличаван или намаляван.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за промени в Конституцията, ако референдумът за името не бъде успешен

„Денешен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за промени в Конституцията, ако референдумът за името не бъде успешен

28 Септември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на най-голямата опозиционна партия в Македония – ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски увери, че водената от него политическа сила няма да гласува за промени в Конституцията, ако неделният референдум не бъде успешен, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Денешен“.
Мицковски бе категоричен, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ е принципна и се основава на Конституцията и законите.
„ВМРО-ДПМНЕ ще приеме принципна позиция въз основа на Конституцията и законите и ще покаже, че партиите трябва да се променят, за да можем да променим обществото, обществото и държавата, да се ръководят от законите и Конституцията, а не от партийните или политически елити“, подчерта лидерът на македонската опозиция.
В последния ден от кампанията, ВМРО-ДПМНЕ увери, че ще предотврати опитите за фалшифициране на резултатите от неделния референдум за името.
„Не ги оставяйте да ви сплашват със заплахи или да ви мамят с пари или някаква награда. Каквото и да ви казват (Зоран) Заев и на неговите сътрудници, достойнството няма цена“, бе посланието, което партията на Християн Мицковски отправи към гражданите на югозападната ни съседка в последния ден от кампанията преди гласуването за новото име на Македония.
Според генералния секретар на партията Игор Янушев, основания за съмнения, че управляващите може да се опитат да фалшифицират резултатите, се виждат в решението на парламента да се откаже от наблюдение на процеса, в поканата на премиера Зоран Заев към бизнесмените, както и в „информацията, която постъпва от терена“.
Съгласно думите на Янушев, че македонският народ е изправен пред историческо решение: или да се „самоизличи“ или да продължи „да се бори за това, за което са се борили поколенията преди нас“. В неделя, според ВМРО-ДПМНЕ, македонците ще избират между капитулацията на Заев и съхранението на собствения образ, чест и достойнство. Партията твърди, че премиерът е загатнал за корупция при гласуването, но „македонецът не се отказва от Македония за 100 евро“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): В Македония влезе в сила забраната за агитация за референдума за името

„Алсат-М“ (Македония): В Македония влезе в сила забраната за агитация за референдума за името

28 Септември 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. От полунощ местно време (1:00 часа българско време) в Македония влезе в сила забраната за агитация за предстоящия в неделя референдум за новото име на страната, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Държавната избирателна комисия (ДИК) започна разпространяването на материали за гласуването, включително бюлетини и печати на избирателните комисии. Те ще бъдат доставени най-късно до събота, т.е. един ден преди гласуването.
В избирателните списъци фигурират имената на общо 1 725 913 македонски граждани. За да бъде референдумът обявен за успешен, правото си на глас трябва да се упражнява от най-малко 862 957 гласоподаватели.
В събота гласуват специфични категории граждани като такива, намиращи се в болнични заведения или затвори. Броят на регистрираните болни е 4 693. Също така, право да гласуват имат 1 558 лишени от свобода, задържани или под домашен арест, както и седем разселени лица. Повече от 2 000 граждани подадоха молба за гласуване в диаспората.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW (Македония): Зоран Заев: Оптимистът на Балканите

DW (Македония): Зоран Заев: Оптимистът на Балканите

28 Септември 2018 | 06:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония е пред исторически крайъгълен камък, пише „AFP“, описвайки премиера на страната Зоран Заев. Ако не мине референдумът, бъдещето и на Македония, и на Заев ще бъдат под въпрос, коментират в македонската редакция на Deutsche Welle.
„Той разби режима, преживя кърваво нападение върху себе си и събра хвалби от цял свят за подписването на историческия договор с Гърция“, започва описване на портрета на Заев агенция „Франс Прес“.
„Но референдумът в неделя ще бъде истински тест за нарастващата репутация на македонския премиер Зоран Заев като човек на компромиси – и рядък оптимист – в регион на замръзнали конфликти.
43-годишният политик стана любимец на Запада поради ангажимента си за болезнен компромис с Гърция през юни, с който името на неговата страна ще се промени на Северна Македония.
Заев призова гласоподавателите да му дадат зелена светлина за приемане на договора в неделя, предупреждавайки че всичко освен мнозинство в полза на споразумението ще унищожи македонските мечти за евроатлантическо бъдеще. Това също така би могло да спусне завесата върху политическата кариера на Заев.
Бившият бизнесмен, чийто подем в политиката е подхранен от неговия неуморен оптимизъм, заяви че ще подаде оставка, ако договорът пропадне.
„Толкова силно съм убеден, че референдумът ще успее, че не разглеждам другите опции“, заяви Заев за „AFP“ през този месец.

Провинциален аутсайдер

Заев е роден през 1974 година в Източния град Струмица, което го прави аутсайдер в партията, чиито силни хора произхождат от Скопие.
„Аз лично никога не съм мислил, че ще успее, въпреки че винаги съм смятал, че партията не е справедлива към него и към други, които не са от Скопие“, заяви член на Изпълнителния комитет на СДСМ, който пожела анонимност.
Заев започва кариерата си в семейния бизнес, продавайки буркани с айвар – любима закуска на мнозина на Балканите. Влиза в политиката през 2003 година, успявайки да спечели три мандата като кмет на Струмица.
Но Заев стана международно известен през 2015 годна, когато започна да пуска подслушвани разговори, които разкриват масово подслушване от правителството на Никола Груевски, македонският силен човек, който управляваше правителство едно десетилетие.
Скандалът прекърши Груевски и хвърли Македония в политическа криза.
Върхът беше достигнат през април 2017 година, когато националистическа тълпа нахлу в парламента, протестирайки против коалицията на Заев с етническите албански партии.
Нападателите раниха десетки хора, включително и Зоран Заев, който беше заснет с разкървавено лице и разкъсана риза.
„Кървавият четвъртък“ беше крайъгълен камък за страната и за Заев, който накрая му позволи да поеме премиерската функция.

В една линия със съседите

От тогава той се опитва да внесе своята предприемчива енергия в политиката, постигайки договори със съседите и откривайки пътя на Македония към ЕС.
„Той е работохолик“, заяви Дейвид Стивънсън, политически консултант в Македония и бивш американски дипломат, описвайки как Заев е спал в партийното седалище в Скопие, няколко години преди да стане премиер.
„Той не е човек, който повечето хора биха сметнали за интелектуалец или академик, но мисля че е много тактичен и лукав и мисля, че отлично разчита хората“, заяви Стивънсън.
През август 2017 година Заев подписва договор за приятелство с България, още един съсед, който се разправя с Македония за идентичност, история и език.
Последва и голямата награда – спора за името с Гърция, един от няколкото нерешени конфликти, които спъваха напредъка на Западните Балкани.
Заев започна със серия жестове на добра воля, включително и отстраняване на името „Александър Велики“ от магистралата и летището в страната.
Последваха срещи и телефонни разговори с гръцкия му колега Алексис Ципрас, които кулминираха в юни с подписването на договора на брега на Преспанското езеро, на границата между двете страни.
„Наистина ми хареса подписването на договора в красивата Преспа и отварянето на шампанското… Това ще остане незабравим спомен“, казва Заев, некриейки своите емоции.
Докато македонските националисти определят договора като срамна отстъпка пред Атина, поддръжниците аплодират готовността на Заев да поеме отговорност.
Все пак, някои биха искали да допринесат повече в обещанието за борба против широко разпространената корупция.
Самият Заев е бил обвиняван, но освободен през май, за корупция във времето, когато беше кмет
Но сега, спорът за името има централно място.
Ако референдумът не успее, бъдещето и на Македония, и на Заев ще бъдат под въпрос“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Партиите в Македония с последни послания преди референдума

„Алсат-М“ (Македония): Партиите в Македония с последни послания преди референдума

27 Септември 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партиите в Македония съобщиха последните си послания преди референдума за името в неделя, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която не съобщи директно и конкретно своята позиция, призова гражданите да гласуват за запазване на идентичността и след това да продължат по пътя към Европейския съюз.
Междувременно, послания отправиха и партиите, които подкрепят референдума. Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, още веднъж призова албанския електорат да използва, както го нарече той, последният шанс за сигурно бъдеще.
„30 септември 2018 година повече няма да се повтори! 30 септември е последният шанс на нашето поколение да гарантираме сигурно бъдеще на нашите деца и поколенията след нас. На 30 септември се определя линията между миналото и бъдещето, между регресът и прогресът, между интеграцията и изолацията, между изтока и запада! 30 септември обединява албанците и македонците, турците и ромите, власите и сърбите, заедно с всички други, за да реализираме общата мечта за евроатлантическа Македония! На 30 септември няма губещи, има само победители“, заяви Ахмети.
Същият призив отправи и другият албански партньор в правителството.
„Всеки един от вас в неделя, когато се събуди, трябва да знае, че не само неговото бъдеще, но и това на семейството, нацията и държавата му, е в негови ръце. Какво решение ще вземе в този ден, дали ще отиде в избирателната секция и коя алтернатива ще огради на избирателната бюлетина. Едно За на 30 септември е ЗА за нашето бъдеще“, заяви председателят на движението БЕСА Африм Гаши.
Частта от движението БЕСА, което в опозиция, подчерта че с членството в евроатлантическите структури, ще бъде по-лесно да се изпълнят другите искания на албанците.
„Всички ние, заедно с нашите семейства, с нашите приятели, трябва да излезем на 30 септември и да гласуваме на референдума. Това, което е важно, е да се кажат на всички причините, поради които сме решени да гласуваме За на референдума като албанци, а не като проценти. Трябва да сме сигурни, че от момента, в който албанците влязат в тази структура, те ще могат да формулират своите искания за национални и граждански права“, заяви Билял Касами от опозиционната част на БЕСА.
„Алианс за албанците“ също призова да се гласува със „За“, добавяйки че заслугите за целия процес принадлежат на гражданите и политиците, които са политически съвестни и некорумпирани.
„Алианс за албанците взе политическото решение, че референдумът на 30 септември трябва да бъде масово подкрепен от цялото негово членство, призовавайки албанските гласоподаватели, които не са решили, без двоумение да подкрепят референдума още повече, защото един положителен референдум би открил много политически възможности за цялостно осъществяване на правата на албанците като държавотворен народ в Македония“, заяви Флакрон Беджети от „Алианс за албанците“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ с последен призив към македонците: Ще предотвратим опитите за фалшифициране на резултатите от референдума

„Телма“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ с последен призив към македонците: Ще предотвратим опитите за фалшифициране на резултатите от референдума

27 Септември 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ увери, че ще предотврати опитите за фалшифициране на резултатите от неделния референдум за името, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Не ги оставяйте да ви сплашват със заплахи или да ви мамят с пари или някаква награда. Каквото и да ви казват (Зоран) Заев и на неговите сътрудници, достойнството няма цена“, бе посланието, което партията на Християн Мицковски отправи към гражданите на югозападната ни съседка в последния ден от кампанията преди гласуването за новото име на Македония.
Според генералния секретар на партията Игор Янушев, основания за съмнения, че управляващите може да се опитат да фалшифицират резултатите, се виждат в решението на парламента да се откаже от наблюдение на процеса, в поканата на премиера Зоран Заев към бизнесмените, както и в „информацията, която постъпва от терена“.
Съгласно думите на Янушев, че македонският народ е изправен пред историческо решение: или да се „самоизличи“ или да продължи „да се бори за това, за което са се борили поколенията преди нас“. В неделя, според ВМРО-ДПМНЕ, македонците ще избират между капитулацията на Заев и съхранението на собствения образ, чест и достойнство. Партията твърди, че премиерът е загатнал за корупция при гласуването, но „македонецът не се отказва от Македония за 100 евро“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов от ООН: Република Македония е принудена да извърши юридическо и историческо самоубийство

Георги Иванов от ООН: Република Македония е принудена да извърши юридическо и историческо самоубийство

27 Септември 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Скопие/Ню Йорк. В рамките на обръщението си на 73-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк, държавният глава на Македония Георги Иванов припомни на гражданите на югозападната ни съседка, че гласуването на референдума е право, а не задължение, предава информационната агенция „Макфакс“.
„В тези няколко часа преди влизането в сила на забраната за агитация, искам да изпратя послание до моите съграждани - гласуването на референдум е Ваше право, а не задължение. Никой не може да бъде подведен под отговорност за гласуването, т.е. за отказа си да гласува за референдума", припомни Иванов. Той добави, че всеки гражданин има право самостоятелно да реши дали да излезе да гласува или да бойкотира вота.
Съгласно думите на Иванов, референдумът може да доведе до подчинено положение на Македония. „Не само името на държавата се променя, но се създава нова държава с ново име. Ние ще сме държава само по име, а не по същество", подчерта македонският президент от трибуната на ООН.
Иванов сподели, че като гражданин е решил да не гласува на 30 септември и изрази надеждите си, че гражданите на Македония ще вземат – съгласно думите му – „мъдро решение“.
Според него, поради блокадата от страна на Гърция, на Македония е отнето правото на просперитет. „Призовавам всички страни, които признават Република Македония под конституционното й име, да не променят решението си. Помогнете ни, като останете пазители на правото ни на самоопределение", бяха думите, с които Иванов се обърна към присъстващите.
Държавният глава на югозападната ни съседка сподели убеждението си, че мнозина ще осъдят речта му пред Общото събрание на ООН. „Може би, докато говоря, се пишат изявления, с които ще осъдят моята реч. Но истината освобождава. Единствената истина е, че ние сме македонци, а нашта държава е Република Македония“, бе заключението на Иванов.
От правото на самоопределение, подчерта македонският президент, произтича и правото на народа сам да избере своето име и името на държавата, която е избрал. „Все пак, с окончателното споразумение от Преспа, Гърция ни налага ново име и иска същото да се използва erga omnes – и за вътрешна, и за международна употреба. Предвидено е да променим Конституцията си, при което Гърция ще бъде тази, която ще одобрява промените в нея. Чрез това споразумение Гърция ще получи право на постоянен надзор за това как се наричаме, но и как Вие, страните-членки на ООН, ще се обръщате към нас. Гърция получава власт да преименува нашите институции, да цензурира съдържанието на учебниците на нашите деца, да възпрепятства правото на гражданите да изразяват своята македонска идентичност. Ще регулира начина, по който ще се нарича нашия, македонския език“, заяви още Иванов.
Президентът на балканската страна подчерта също, че по време на присъединяването на Република Македония към ООН правото на самоопределение е нарушено. Според него последвалите временни споразумения са приети, са да оправдаят това нарушение – точно както и Договора от Преспа. „Трябва да знаете, че текстът на това споразумение е изготвен без моето знание и без моето съгласие като президент на Република Македония. Споразумението нарушава разпоредба от Конституцията от основополагащо значение. Казано с други думи, на възелът, който започна да се заплита с Резолюции 817 и 845 и Временното споразумение, с Договора от Преспа стана въже за бесене. Република Македония сега трябва да извърши юридическо и историческо самоубийство, за да може законното изличаване на македонския народ да се тълкува като негова собствена воля. Чудя се какво говори това за световното лидерство и споделената отговорност на ООН?", бе въпросът, с който Иванов се обърна към присъстващите на Общото събрание на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: В Македония обикновено по традиция от последните 25 години се задават сложни въпроси на референдумите

Красимир Узунов: В Македония обикновено по традиция от последните 25 години се задават сложни въпроси на референдумите

27 Септември 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. В Македония обикновено по традиция от последните 25 години се задават сложни въпроси. Това каза президентът на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов в предаването „Нещо повече“ по БНР. „Когато беше референдумът за Независима Македония, се питаше: „Съгласни ли сте с Независима Македония с право на бъдещо членство в Съюз на югославските държави?“. Сега в момента: „Съгласни ли сте с членство в НАТО след ратифициране на Договора с Гърция?“. Тоест, македонският гласоподавател е доста объркан. Доколкото аз познавам народопсихологията на Македония, това води до едно усещане, че те се намират едва ли не на Великденския остров или на пъпа на света и без тях не може. В последните 25 години се обяснява, че всеки иска Македония, защото е много хубава, а не защото е пресечна точка на диагоналите на Балканите и с нея се борят всички балкански и световни влияния“, коментира Узунов. Според него от една страна води до главозамайване на македонските политици от настоящия политически елит на Македония, а от друга - създава една обратна тяга в настроенията на гласоподавателите. „От всички, които аз познавам в Македония, много малко от тях биха излезли първо на референдум, второ – биха подкрепили този вариант на смяна на името на Македония. Трябва да знаем, че то върви в комплект – веднъж ще сменим името на Македония, а като бонус ще получим двуезична държава“, каза още Красимир Узунов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: От трибуната на ООН: Президентът на Македония призова за бойкот на референдума за името

AFP: От трибуната на ООН: Президентът на Македония призова за бойкот на референдума за името

27 Септември 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Скопие/Ню Йорк. Държавният глава на Македония Георги Иванов призова гражданите на югозападната ни съседка да бойкотират референдума за името, заявявайки, че от страната се иска да извърши „историческо самоубийство", предава AFP.
„Гласуването на референдум е право, а не задължение", подчерта Иванов в реч пред Общото събрание на ООН. „На 30 септември няма да изляза и да гласувам и знам, че Вие, моите съграждани, ще вземете същото мъдро решение", допълни македонският президент от трибуната на ООН.
Македонците ще гласуват в неделя за новото име на страната им. Промяната, договорена през юни, е необходима за преодоляване на 27-годишния спор между Скопие и Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Правителството на Зоран Заев трудно може да стигне до подкрепа на референдума в Македония от 450 000 гласували, за да получи поне морална подкрепа

Красимир Узунов: Правителството на Зоран Заев трудно може да стигне до подкрепа на референдума в Македония от 450 000 гласували, за да получи поне морална подкрепа

27 Септември 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. Възможността за митинг преди референдума в Македония беше последната и тя беше използвана от македонското правителство. Настроенията в Македония са много противоположни и въпросителните винаги са повече отколкото от отговорите, когато става въпрос за този ъгъл на Балканите. Това каза президентът на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов в предаването „Нещо повече“ по БНР. „Как ще се стигне до 900 000 гласували и как от тях поне половината ще подкрепят референдума, за да има той легитимност, без да има задължителност. Външният министър Никола Димитров вече успя да каже, че независимо от резултата на референдума, договорът с Гърция ще бъде внесен за разглеждане в парламента. Още повече, след като беше обявен референдумът, Зоран Заев около месец по-късно каза, че той няма задължителен характер, а повече информационен“, коментира Узунов. По думите му от една страна се призовава за бойкот и гласуване против референдума от страна на президента Георги Иванов, а от друга – правителството на Заев с подкрепата на международна общност се опитва да накара хората да гласуват.
„Големият проблем е, че както половината т.нар. македонци, така и албанци ги няма в Македония. Тоест, албанската етническа общност според мен могат да извадят около 200 000 гласа. Въпросът е дали другите 200 000 гласа ще може да ги извади правителството на Зоран Заев, което направи година и няколко месеца управление и лично според мен трудно може да стигне до един резултат от 450 000 гласували или 900 000 излезли, за да получи поне морална подкрепа. Много е съмнителен вариантът, с който ще има 900 000 гласували и от тях под 450 000 да подкрепят предложенията със сложните въпроси“, каза още Красимир Узунов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В полунощ влиза в сила забраната за агитация за референдума в Македония

„Макфакс“ (Македония): В полунощ влиза в сила забраната за агитация за референдума в Македония

27 Септември 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. В полунощ местно време (1:00 часа българско време) в Македония влиза в сила забраната за агитация за референдума за името, който ще се проведе в неделя, 30 септември, припомня информационната агенция „Макфакс“.
Забраната „влиза в сила 48 часа преди деня на гласуването, т.е. на 28 септември 2018 г. (петък) и завършва със затварянето на избирателните секции в 19:00 часа (местно време) на 30 септември 2018 година. През това време всички форми на публична пропаганда, свързани с референдума, трябва да бъдат прекратени“, предупредиха компетентните органи в югозападната ни съседка.
Според решението, взето от Събранието на Република Македония, въпросът за референдума гласи: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?"
Референдумът за името ще бъде консултативен, което означава, че за признаването му са необходими по-малък брой гласове в сравнение с допитване, чиито резултати са обвързващи. За да бъде успешен са необходими гласовете на половината от общия брой избиратели в Македония, или малко над 900 хиляди, и половината от тях да гласуват „за“ договора с Гърция. Имената на общо 1,806,336 души са включени в избирателните списъци, съставени до 10 септември.
Референдумът ще бъде следен от около десет хиляди македонски и почти 500 чуждестранни наблюдатели.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис, лидер на „Нова демокрация“: Искаме избори, за да може народът да се произнесе за споразумението за името на Македония

Кириакос Мицотакис, лидер на „Нова демокрация“: Искаме избори, за да може народът да се произнесе за споразумението за името на Македония

27 Септември 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на опозиционната „Нова демокрация“ Никос Мицотакис подчерта още веднъж, че партията му ще настоява за организирането на нови избори в страната, за да може гръцките граждани да се произнесат за споразумението за името на Македония, предава скопската електронна медия .
Мицотакис бе категоричен, че „Нова демокрация“ няма да ратифицира договора, постигнат между Атина и Скопие през юни тази година. Лидерът на опозицията още веднъж разкритикува управляващите за това, което той определи като „отстъпване на македонския език и идентичност“.
„Ципрас наблюдава равнодушно как скопяните буквално празнуват македонския език и македонската националност, които той им е дал. Той сключи сделка с коалиционния си партньор („Независими гърци“ с лидер Панос Каменос – бел.р.), който на думи не е съгласен с договора, но на практика го подкрепя. И той говори с него не за разрешаване на националния въпрос, а за това как да намери формула и двамата да останат на власт за още известно време“, изрази увереност Мицотакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: В Крушево е създадена първата република на Балканите и втората в Европа, сега ще докараме Европа в Крушево

Зоран Заев: В Крушево е създадена първата република на Балканите и втората в Европа, сега ще докараме Европа в Крушево

27 Септември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Дойде време да докараме Европа в Крушево, в Македония“, заяви премиерът Зоран Заев на митинг от кампанията „Излез За европейска Македония“ в Крушево, пише електронното издание на вестник „Денешен“.
Заев посочи, че референдумът на 30 септември ще покаже ясно в коя посока трябва да се движи Македония.
„На 30 септември взимаме историческо решение. Нашият народ и по-рано е взимал исторически решения. Тук, в Крушево, на Илинден е създадена първата република на Балканите и втората в Европа. Крушево донесе и девиза да се обединим в нашата различност. Хайде да покажем на Европа, че Македония е Европа“, заяви премиерът.
„Нашата генерация има честта да напише модерната история и за нея да учат нашите деца и внуци“, посочи той.
„Разбира се, нашият народ трябва да постигне това, което желае най-много – да бъдем членка на НАТО и Европейския съюз. Не ни е лесно, защото ще трябва да поставим географски определител на името, но получаваме вековно признание на нашия народ и език. Това отваря портите, за да имаме по-достоен живот и да го живеем тук. Убеден съм, че онова, което постигнахме с Договора с Гърция е окончателно постигане на онова, което са искали нашите предци. С него получаваме наше парче земя, което е признато от целия свят и никой повече няма да ни унижава с БЮРМ и подобни“, подчерта Заев.
Той посочи още, че за Северна Македония няма план „Б“ и призова ако има такъв, някой да каже какъв е.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA (Македония): Етническите албанци ще решат изхода от референдума в Македония

VOA (Македония): Етническите албанци ще решат изхода от референдума в Македония

26 Септември 2018 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Етническите албанци ще решат изхода от референдума в Македония, съобщава македонската редакция на радио The Voice of America.
В кратката си история за независима държава Македония никога преди не е била изправена пред голямо предизвикателство. Страната трябва или да промени името си, или да отхвърли споразумението с Гърция.
Македонците на 30 септември ще гласуват в необвързващ референдум за промяна на името на страната в Северна Македония.
Ако референдумът бъде успешен, ще даде възможност на страната да се присъедини към НАТО, въпреки силната опозиция на Русия.
Около 25% от македонските граждани са етнически албанци, които изцяло подкрепят македонско-гръцкото споразумение и чиито гласове ще бъдат решаващи за референдума. Крайният резултат от гласуването може да зависи от тях.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски,  МКД: Разделено е обществото в Македония по въпроса за предстоящия на 30-ти септември референдум, както и по договора с Гърция за името

Александър Дамовски, МКД: Разделено е обществото в Македония по въпроса за предстоящия на 30-ти септември референдум, както и по договора с Гърция за името

26 Септември 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. Разделено е обществото в Македония по въпроса за предстоящия на 30-ти септември референдум, както и по договора с Гърция за името, каза за Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски.
„Очевидно е, че властта се примирява с преценката, че референдумът няма да има цензус и започват спекулации, вариации и тълкувания на експерти от едната и от другата страна - „за“ и „против“, които се изразяват основно в тезите: дали 400 000 гласа „за“ са достатъчни или не за успешен референдум. И тук стигаме до интересна ситуация, според която не е валидно това, което пише в Конституцията или в Закона за референдум, т.е. за успешен референдум е необходимо мнозинство от гласоподавателите, а то е да излязат и гласуват 900 000 избиратели. Валидно за успешността на референдума е от тези 900 000 да имаме обикновено мнозинство от 400 000 гласували „за“ или „против“, уточни Александър Дамовски.
Според него ако референдумът е неуспешен или има мнозинство от гласовете „против“, това би означавало оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, но и неуспехът да се убедят 900 000 избиратели да гласуват независимо как е също негов провал и би трябвало да повлече след себе си същите последици. Но може да се очаква, допълни анализаторът, че от понеделник борбата за договора и за името ще се премести в институциите и правителството трябва да убеди в подкрепа две трети от парламентарното мнозинство, с каквото за момента не разполага.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Започна гласуването за референдума за македонските избирателни секции в чужбина

„Телма“ (Македония): Започна гласуването за референдума за македонските избирателни секции в чужбина

26 Септември 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна гласуването за референдума в Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК), където се пълни първата кутия за гласуване, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Право на глас имат 104 члена в избирателките екипи, които ще проведат гласуването в дипломатическите и консулските представителства на Македония в чужбина.
Македонските граждани от диаспората ще могат да гласуват на 29 септември, ден по-рано от централното гласуване за референдума в Македония, припомня телевизията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Зоран Заев не трябва да ядосва гърците, за да бъде изградена ос Атина – Скопие на Балканите

Kathimerini (Гърция): Зоран Заев не трябва да ядосва гърците, за да бъде изградена ос Атина – Скопие на Балканите

26 Септември 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Атина. Решаващият референдум за името в неделия в Македония е втората стъпка от процеса за нормализация на двустранните отношения между Атина и Скопие. Това може да се окаже изгодно и за двете страни, стига двете страни да направят правилните ходове. В края на краищата и Македония, и Гърция имат интерес да изградят ос на сътрудничество в сърцето на Балканския полуостров, пише в редакционен материал на гръцкия вестник Kathimerini, представен без редакторска намеса.
След подписването на Договора за името през юни и ако той бъде ратифициран от Македония, ще стигнем до третата стъпка – промяната на македонската Конституция.
Но, за да бъде завършен цялостно процесът и да бъдат приложени всички аспекти от споразумението, включително приемането на Скопие в НАТО, трябва да бъде изпълнена и четвъртата част: Договорът трябва да бъде одобрен от гръцкия парламент. За да се случи това обаче ще бъдат нужни усилията на много различни фактори, включително на македонския премиер Зоран Заев, чието поведение в последно време не е в помощ на тези, които искат Гърция да ратифицира сделката.
Заев, лидер на страна, която потенциално може да е много близък партньор и съюзник на Гърция, трябва да знае, че неговите постоянни погрешни позовавания на „единствената Македония“ не допринасят за това, което трябва да бъде дългосрочната стратегическа цел на неговото правителство. Той много добре знае, че географския регион Македония е разделен основно между Гърция (50%), Македония (40%) и България (10%).
Приемането на тази реалност е основа за допълващо се, а не антагонистично съвместно съществуване с Гърция, което може да е от огромна полза за неговата страна. Установяването на оста Атина – Скопие не само ще има стабилизиращ ефект върху традиционно променливия Балкански полуостров, но и ще повиши геополитическия и икономическия статут на Македония, която няма излаз на море.
В момента приоритетната цел на Заев е да убеди съгражданите си да одобрят споразумението на предстоящия референдум и това е разбираемо. Но той също трябва да има предвид още два параметъра: Първо, договорът трябва да бъде ратифициран и от гръцкия парламент и, второ, - което авторът вярва, че е дори по-важно – че двата народа ще трябва да съжителстват и да си сътрудничат на основата на това споразумение.
Ако той иска да разсее напрежението и да добие стратегически ползи от договора, премиера Заев трябва да внимава много да не отчужди гръцкия народ. Поддавайки се на това, което в своята всъщност е националистическа риторика, той прави несполучлив ход в грешната посока.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Али Ахмети, председател на ДСИ: Договорът за името и Законът за езиците ще влязат в сила заедно

Али Ахмети, председател на ДСИ: Договорът за името и Законът за езиците ще влязат в сила заедно

26 Септември 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Етническата албанска партия Демократически съюз за интеграция (ДСИ) проведе във вторник вечерта централния си митинг за предстоящия референдум за името на 30 септември на площад „Скендербег“ в Скопие, пише македонският „Фокус“.
Лидерът на ДСИ Али Ахмети произнесе реч, в която отбеляза, че приоритетите на партията са НАТО и Европейският съюз, а приоритет над приоритетите е прилагането на Рамковия договор (Охридския рамков договор от 2001 година, с който бе сложен край на въоръжения конфликт в Македония. Той предвижда увеличаване на правата на етническите албанци и добавяне на албанския език към официалните езици в страната – бел. Агенция „Фокус“ ).
„Приближаваме се към финализирането на този договор, особено с последния акт за употреба на езиците, който е последната част от него. Очакваме заедно решението за Преспанския договор, председателят на парламента да подпише две основни решения – Закона за езиците и Преспанския договор, за да бъдат те публикувани в Държавен вестник и да влязат в сила“, заяви Ахмети.
Според него, 30 септември е неповторим исторически момент, защото се взима решение за европейското бъдеще на страната.
„На 30 септември ще поставим крайъгълния камък на европейското бъдеще на страната. Ние взехме важни и смели решения, за да направим нашия народ горд пред този исторически ден за нас.... На 30 септември нямаме друга алтернатива освен НАТО и ЕС“, подчерта политикът.
В рамките на митинга се изказа и председателят на македонския парламент Талат Джафери, който констатира, че македонците стават свидетели на невиждана дипломатическа активност и многобройни послания в подкрепа на договора между Гърция и Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Аристидис Фокас напуска Съюза на центристите заради позицията й за Македония

Kathimerini (Гърция): Аристидис Фокас напуска Съюза на центристите заради позицията й за Македония

26 Септември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Атина. Депутатът Аристидис Фокас обяви, че напуска партията на Василис Левентис "Съюза на центристите" и я оставя с петима депутати в 300-местния парламент на Гърция, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
В писмо, изпратено в сряда до председателя на парламента, депутатът от Солун изрази несъгласие с политическата позиция, която заема партията.
Във вторник Фокас обяви, че остава независим член на парламента и ще продължи да се бори за „гръцкото“ в Македония.
Други трима депутати вече напуснаха Съюза на центристите. Според последни изследвания на общественото мнение, ако изборите бяха днес, тази формация нямаше да влезе в един новоизбран парламент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Македония: Хората казват думата си като гласуват

Външният министър на Македония: Хората казват думата си като гласуват

25 Септември 2018 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Струмица. „Хората казват думата си като гласуват“, заяви в Струмица македонският външен министър Никола Димитров, цитиран от македонския вестник "Нова Македония".
Хората казват думата си, като гласуват. Демокрацията означава гласуване. И ако от 2005 г. насам говорим все за референдум, референдум, референдум, ето остават още няколко дни до 30 септември. Само тези, които кажат за или против ще участват в решението за бъдещето на Македония, каза тази вечер министърът на външните работи Николай Димитров от трибуната в Струмица.
В обръщение към присъстващите граждани той обясни генезиса на спора за името с Гърция и при това подчерта, че споразумението с южната съседка е неизбежно, защото „няма начин да накарате Гърция да ви обича и да подпише договор, без който тя може“.
"Живеехме дълго време с мисълта, че ще намерим начин да се присъединим към НАТО и ЕС. Няма начин да принудим (Гърция) да ни иска, ако не сме приятели. Не може да тъпчем все на едно и също място, защото те могат и без нас и затова, когато казваме, че искаме в ЕС и НАТО в действителност това означава, че трябва да убедим първо съседите, че е и в техен интерес е да бъдем там, каза Димитров.
Димитров добави, че битката дали сме македонци не се води 2400 години назад в древността, а в системата на европейските ценности, където самоопределението не е спорно и е скандално някой да спори, ако кажете, че сте македонец. Той подчерта, че македонският език е потвърден в Споразумението от Преспа и е равен на всички останали езици.
„Македонството не се защитава с фасадна политика, а ще се защити, ако си оправим държавата, ако бъдем по-богати и по-успешни и децата ни остават тук и да си изнасяме продуктите, а не да изнасяме младост, каза Димитров.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: При липса на цензус отговорност за Договора с Гърция ще носи парламента

Талат Джафери: При липса на цензус отговорност за Договора с Гърция ще носи парламента

25 Септември 2018 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. При липса на цензус отговорност за Договора с Гърция ще носи парламентът, заяви председателят на македонския парламент Талат Джафери, цитиран от македонския телевизионен канал 21.TV.
"Ако няма цензус(при бойкот на референдума – бел.ред.), това не е краят на света за държавните институции. Държавните институции функционират на базата на избори и се променят чрез избори. Така че парламентът е носител на този процес ", заяви Талат Джафери, председател на Събранието на Република Македония.
Същото казва и анализаторът Насер Зибери. Той припомни, че референдумът е консултативен и че законовата валидност се дава от парламента, а политическите последици се поемат от партиите.
"Законът за референдумите ясно определя какво е успешен референдум. Така че трябва да участват необходимият брой избиратели, който се споменава в закона. Но Събранието в решението за обявяване на референдума, каза, че референдумът ще бъде консултативен. И днес, още веднъж министърът на външните работи заяви, че въпросът за организирането и провеждането на референдума, не е ключов съществен правен елемент за валидността на Договора, т.е. независимо от резултата. Правната валидност на споразумението ще бъде определена само в парламента, когато става дума за конституционни промени. Политическите последици са нещо друго. Политическите последици се поемат от правителството в зависимост от това дали е успешен референдумът", каза анализаторът пред телевизионния канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Решават тези, които гласуват, а негласувалите не се броят

Зоран Заев: Решават тези, които гласуват, а негласувалите не се броят

25 Септември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев заяви във вторник на пресконференция в правителствената централа, че ако мнозинството от гласовете на референдума са против споразумението с Гърция, тогава то няма да бъде приложено, предава македонският „Фокус“.
Както заяви Заев, мнозинството от гражданите ще дадат насоката, която правителството, институциите и парламента ще следват.
„Решават тези, които гласуват. Тези, които не гласуват не се броят. Вярвам, че гласуването на гражданите и тяхното решение, е посоката, по която ще се движат политическите събития в Македония. Нашите решения са безполезни, ако гражданите не ги подкрепят и не гласуват. Те имат последният избор. Референдумът, като идея, произхожда от ВМРО-ДПМНЕ. Съгласихме се с ВМРО-ДПМНЕ за почти всичко и ще постъпим така. Аз ще изляза на 30-и и ще гласувам „за“. Другите лидери също трябва да изкажат своята позиция“, заяви Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Независимо от избирателната активност, договора влиза в парламента, няма да се правят промени в преамбюла на Конституцията, а само на четири члена

Никола Димитров: Независимо от избирателната активност, договора влиза в парламента, няма да се правят промени в преамбюла на Конституцията, а само на четири члена

24 Септември 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Независимо каква ще е избирателната активност на референдума, договорът с Гърция ще отиде в парламента, заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров като уточни, че най-важното е мнозинството от избирателите да са гласували „за“ промяна на името, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Освен това Димитров съобщи, че конституционните промени все още не са написани и че те ще бъдат формулирани от народното събрание. Той посочи, че ще бъдат внесени изменения в 4 члена от Основния закон:
Към името на Македония ще бъде добавен географски показател, а ще има и допълнение, с което ще се осигури твърда гаранция за непроменливостта на границите.
Премахва се термина малцинство и се заменя с диаспора, но преамбюла на Конституцията в частта за АСНОМ и Крушевската република няма да бъде променян.
За да се приемат промените са нужни гласовете на две трети от депутатите (80).
Димитров още веднъж повтори, че въпреки промяната на името, идентичността и езика остават македонски. Гражданството, посочи той, е македонско (гражданин на Република Северна Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Според анкета за предстоящия референдум, 50,25% ще гласуват ЗА договора с Гърция

„ТВ 21“ (Македония): Според анкета за предстоящия референдум, 50,25% ще гласуват ЗА договора с Гърция

24 Септември 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопският телевизионен канал „ТВ 21“ проведе анкета за нагласите преди предстоящия в неделя, 30 септември, референдум за името в Македония и според резултатите от проучването 50,25% от респондентите са заявили, че ще гласуват ЗА на допитването, докато 19,96% ще бойкотират, 18,45% са отбелязали, че няма да гласуват, а само 11,34% са изявили намерение да гласуват ПРОТИВ.
Проучването на общественото мнение е проведено на уебсайта на телевизията в периода между 13 и 24 септември 2018 година и в него са взели участие 3136 души.
В анализа на резултатите от анкетата на медията се отбелязва, че резултатите са очаквани, с оглед на това, че никой не провежда кампания преди референдума, в която да призовава да се гласува „против“, докато най-активна е кампанията за гласуване в полза на споразумението за името, както и тази за бойкотиране на референдума.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Конституционните промени не са написани и още не е преговаряно за тях

Никола Димитров: Конституционните промени не са написани и още не е преговаряно за тях

24 Септември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви, че промените в Конституцията на страната не са написани и не е преговаряно за тях и че те трябва да бъдат формулирани от македонския парламент с мнозинство от две трети, обществен дебат и обсъждане в комисиите, предава държавната Македонска информационна агенция (МИА).
Димитров обясни, че поправките в Основния закон са работа и задача на парламента, който после трябва да ги приеме с най-малко 80 гласа „за“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любчо Георгиевски: Няма да имаме шанса за по-добър Договор с Гърция

Любчо Георгиевски: Няма да имаме шанса за по-добър Договор с Гърция

23 Септември 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Няма да имаме шанса за по-добър Договор с Гърция“, заяви бившият македонски министър-председател Любчо Георгиевски в интервю пред македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
На въпроса защо е важно гражданите да излязат и да гласуват с „Да“ на референдума той отговаря:
„Не трябва да забравяме, че ако се провали референдума ние ще останем БЮРМ (Бивша югославска република Македония), защото, първо, не вярвам, че вече ще има смели македонски политици, които ще влязат в тази битка, а смятам, че и международната общност тотално ще се охлади по този въпрос, така че наистина мисля, че това е шанс и той трябва да бъде използван. Не трябва на проблема да се гледа партийно, затова и аз се съгласих да намеря списък на хора, които имат разпознаваемо ВМРО-ДПМНЕ минало, история, надявам се, че и мен ме разпознават като ВМРО-ДПМНЕ от предишното време. Да призовем и част от тези избиратели, които са както на ВМРО-ДПМНЕ, така и на други политически партии, че това е един наднационален въпрос и аз, когато съм говорил по този въпрос в миналото винаги така съм постъпвал - това е задача, която цяла Македония трябва съвместно да разреши.
На въпроса, дали той самият ще гласува на референдума, Георгиевски отговаря категорично:
Да, да, ще гласувам. Искам да ви напомня, че аз съм политикът, който пръв отвори този въпрос храбро по начина, по който Зоран Заев решава днес. Ще ви напомня, че още през 2000 г., когато бях министър-председател, имаше опит с тогавашния гръцки премиер Костас Симитис да изберем между Северна и Горна Македония, за да се реши проблема. За щастие това беше само за международна употреба, не трябваше да бъде за вътрешна употреба и не мога да не спомена, че главните опоненти бяха тогавашното ръководство на СДСМ и журналистите, които бяха около тогавашното ръководство на СДСМ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Мицковски, ако нямаш план за бойкот, подкрепи присъединяването на Македония към НАТО и ЕС

СДСМ: Мицковски, ако нямаш план за бойкот, подкрепи присъединяването на Македония към НАТО и ЕС

23 Септември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият СДМС на премиера Зоран Заев реагира на изявлението на председателя на опозиционната ВМРП-ДПМНЕ Християн Мицковски, направено в рамките на обръщението му към участниците в протестното шествие в Охрид, отбелязва скопският телевизионен канал ТВ 21.
„Ако Мицковски няма план за бойкот, то има ли план за европейско бъдеще на Македония? Сега Македония диша свободно и има един единствен план, стратегически план за влизането в НАТО и Европейския съюз, за сигурно и стабилно бъдеще. Вярваме, че ВМРО-ДПМНЕ има същия план. Хайде, Мицковски, подкрепи плана за влизане на Македония в НАТО и ЕС със защитена и призната македонска идентичност.
Подкрепи и се включи към огромното мнозинство граждани, които искат Македония да успее. На 30 септември няма да има избори, този ден не е за битка между партии, а за важно решение за македонското бъдеще. Ако искаше, СДСМ още утре ще победи Мицковски на избори, но се въпросът е за бъдещето“, се казва в съобщение от партията на Заев, цитирано от скопската медия.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ от протестния марш в Охрид: Договорът с Гърция е против националните интереси и държавата, трябва да бъде отхвърлен

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ от протестния марш в Охрид: Договорът с Гърция е против националните интереси и държавата, трябва да бъде отхвърлен

23 Септември 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Охрид. Договорът за промяна на името е в ущърб на Македония и трябва да бъде отхвърлен. Той е против македонските национални интереси, срещу македонската държава; той е „зараза“, вкарана в здрав организъм, която ни задушава и тепърва ще ни дърпа надолу, ако не се противопоставим. Това бе призивът, който председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски отправи към участниците в протестното шествие, което партията организира в Охрид, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Пред симпатизанти и поддръжници на ВМРО-ДПМНЕ Мицковски припомни някои исторически моменти, в които международната общност е обещавала добро бъдеще за страната, ако бъдат приети отстъпки като временното наименование на страната, смяна на знамето, Конституцията, Рамковия договор, териториалната реорганизация…
„Приехме всичко, което искаха от нас, през 90-те години, през 2001 г. и 2004 г. Сега… е време да променим подхода си и да не приемем това, което ни се предлага, защото е срещу нашите интереси, срещу това, което нашите предци ни оставиха. Тъй като това е споразумение да променим себе си“, подчерта лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Мицковски отправи предупреждение към гражданите на страната, че ако приемат това, което сега им, се предлага, ще „загубим националната идентичност и същевременно ще даде спирачка в ръцете на Гърция да блокира европейския път на Македония, когато иска и както иска“.
„И ако това мине, години по-късно ще настъпи момент, в който Гърция отново ще постави нови условия и тогава ще бъдем с променена идентичност, история и образование. Ако референдумът даде зелена светлина на споразумението с Гърция, на практика се включва червена светлина за референдума от 1991 г.“, допълни Мицковски, като същевременно подчерта тяхната противоположност в съдържанието: първият е за създаване самостоятелна, независима, суверенна Македония, а този на 30 септември за тъкмо обратното - промяна на името, идентичността и загубата на онази Македония от 1991 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Кампанията за референдума в Македония става по-интензивна преди началото на последната седмица до гласуването

„Фактор“ (Македония): Кампанията за референдума в Македония става по-интензивна преди началото на последната седмица до гласуването

23 Септември 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната изборна комисия (ДИК) на Македония продължава с подготовката за предстоящия референдум за името на 30 септември, а публичната агитация става все по-интензивна сред гражданите на място, но и в социалните мрежи, предава скопското електронно издание „Фактор“.
Сред гражданите са и депутатите от правителствената коалиция, която е „За“ въпроса в референдума, както и опозиционните партии на албанците, които подкрепят допитването. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще проведе протестен марш, а събрание имат и поддръжниците на решението за бойкотиране на референдума.
Подкрепа за референдума ежедневно идва и от европейските лидери. Коалицията „Излез ЗА европейска Македония“ ще има гражданско събиране в Струмица, на което обръщение ще направи премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, след което ще има трибуни и във Велес и Гевгели. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще проведе протестен марш в Охрид. Мероприятия в Скопие в неделя следобед имат и поддръжниците на бойкотирането на референдума.
Кампанията завършва в четвъртък на 27 септември в полунощ, а дотогава вносителят на референдума, в случая парламентът на Македония, ще има право да определи представител и негов заместник, които да следят работата на изборните органи от обявяването на референдума до провеждането му и обявяването на крайните резултати.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Македония се намира на кръстопът с наближаващия референдум за името

Kathimerini: Македония се намира на кръстопът с наближаващия референдум за името

23 Септември 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът в Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ), насрочен за следващата неделя, върху договора ѝ за името с Гърция се вижда като кардинален за бъдещето на страната и участието на НАТО и Европейския съюз в Западните Балкани, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Сериозните залози подканиха голям списък от Западни лидери да призоват гласоподавателите в балканската държава да одобрят споразумението, според което БЮРМ ще се казва „Северна Македония“.
Във видео обръщение в социалната мрежа „Фейсбук“, насочено към гражданите на БЮРМ, в събота президентът на Франция Еманюел Макрон описа сделката като ключова за бъдещето на страната. „Силно го подкрепям и твърдо вярвам, че това споразумение е добро за вас, за региона и за Европа“, бяха думите на френския държавен глава.
Споразумението, подписано край северното гръцко езеро Преспа на 17 юни постановява, че БРЮМ трябва да промени и своята конституция, като я изчисти от всичко, което се вижда като израз на иредентистки амбиции към северната провинция на Гърция, Македония.
„Трябва да изберете и да решите дали подкрепяте промяна на конституцията или не“, добави Макрон.
Западните сили се стремят към ограничаване на влиянието на Русия в региона и НАТО вече отправи покана към Скопие да се присъедини към алианса, стига договорът за името да бъде ратифициран.
Френският посланик в БЮРМ Кристиан Тимоние постави въпроса безцеремонно в петък, заявявайки че „изборът е между Северна Македония и Северна Корея“.
Москва яростно се противопоставя на разширението на влиянието на НАТО на Балканите и САЩ вече обвиниха Русия, че се меси в БЮРМ с цел да наклони вота против споразумението.
Главното опасение на Западните лидери е разпространението, през последните месеци, на фалшиви новини и влиянието, което Русия има върху балканската държава.
Премиерът на БЮРМ Зоран Заев трябва да се конкурира и с опозицията срещу споразумението от страна на ВМРО-ДПМНЕ, която, обаче, призова поддръжниците си да гласуват със съвестта си, вместо да им заповяда да гласуват срещу договора.
Друга пречка за споразумението е диаспората на БЮРМ, която е предимно против него. Въпреки това, само 3 500 души са се регистрирали за референдума и тяхното влияние в него се очаква да бъде незначително.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Али Ахмети: На 30 септември колкото повече излезем, толкова по-силни ще бъдем

Али Ахмети: На 30 септември колкото повече излезем, толкова по-силни ще бъдем

23 Септември 2018 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Куманово. На 30 септември колкото повече излезем, толкова по-силни ще бъдем,заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети пред привърженици в Куманово, цитиран от Макфакс“.
Демократичният съюз за интеграция проведе в събота среща с гражданите в Куманово, като отбеляза важността на гласуването на 30 септември, което също е историческа дата за Македония, тъй като никога досега тази страна не се е доближавала до членство в НАТО.
Лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че на 30 септември се гласува за стабилност, мир и сигурност като основна предпоставка за икономическо развитие и напредък.
"Няма икономика, няма инвестиции без устойчив мир и сигурност. На 30 септември гласуването е за по-добри междуетнически отношения, на 30 септември ще се гласува за бъдните поколения, тъй като План Б не съществува, единствената алтернатива е този проект да бъде гласуван на 30 септември и да бъде успешен. На 30 септември се гласува за концепция, да бъдем със западна или източна концепция или философия. Колкото повече излезем на 30 септември, толкова по-силни ще бъдем, няма връщане назад, онези, които мислят, че има връщане назад, само сънуват да вървят напред ", каза лидерът на ДСИ Али Ахмети.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Никога повече БЮРМ (Бивша югославска република Македония)!

Зоран Заев: Никога повече БЮРМ (Бивша югославска република Македония)!

23 Септември 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Радовиш. "Никога повече БЮРМ (Бивша югославска република Македония)!", заяви македонският премиер Зоран Заев на митинг в Радовиш, цитиран от македонското електронно издание “Фокус“.
„И накрая никой в света няма да спори, няма да ни обижда и няма да ни унижава. Никога повече БЮРМ. Вече сме македонци с македонски народ, македонски език, подчерта премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев на трибуната на Коалиция "Изходи за европейска Македония", която се проведе на площад в Радовиш.
Той добави, че все още има дебат дали самоличността е застрашена. Каза, че лъжите са приключили.
"Те не знаят какво още да измислят. Някои говорят за северномакедонци. Лъжи. В член 7, точка 2 се казва, че македонската идентичност се потвърждава от езика, културата, нашите граници, нашата територия, нашата национална уникалност и всички атрибути – македонци пише в члена, касаещ гражданството. Това е македонски език - същият македонски език, на който Ацо Караманов е написал поезия, и е дал живота си за Македония", подчертава Заев.
Според него голяма лъжа е, че Заев е скрил конституционните промени. Той каза, че никой няма право да предлага конституционни промени, с изключение на парламента след референдума.
"И какви конституционни промени ще се предложат - пише ясно като дневна светлина в договора с Гърция. Конституционните промени ще бъдат направени с едно изменение, като се добави географска детерминанта. Същевременно ще засилят държавотворният характер на решенията от Прохор Пчински, където се казва, че това е борба за независима суверенна Македония, за свобода и демокрация. В същото време те ще подчертаят европейския начин, по който да се грижим за нашата диаспора, както е написано в конституцията на всички държави-членки на ЕС. И ще укрепи това, което означава да защитим териториалната цялост на Македония, но и липсата на стремежи към други страни, т.е. да се защитят границите им и тяхното уважение. Това ще се промени в Конституцията", обясни премиерът Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Няма разкол във ВМРО-ДПМНЕ

Християн Мицковски: Няма разкол във ВМРО-ДПМНЕ

22 Септември 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няма разкол във ВМРО-ДПМНЕ, заяви лидерът на партията Християн Мицковски, цитиран от македонското електронно издание “Сител“.
„Всички загрижени коментатори, които мислят, че има някакво разделение или някакво недоразумение във ВМРО-ДПМНЕ, лъжат. Мога да ги разочаровам, не само няма разкол, но партията е единна и ще продължава да следва своята политическа линия занапред, заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
В коментар за позицията на някои негови съпартийци, че не е добре да има бойкот на референдума на 30 септември, Мицковски в интервю за телевизия Канал 5 посочва, че това е принципна, искрена и честна позиция, повтаряйки призива към членството и гражданите да решат според собственото си убеждение.
"Заместник-председателят на партията Митко Янчев, бившият старши партиен чиновник Никола Тодоров ... излязоха със собствената си позиция. Аз не много отдавна в една емисия казах, че партийната позиция е едно голямо множество от мнения и в него има много индивидуални позиции, така че нашето голямо множество обхваща всички онези граждани, които на 30 септември ще постъпят по начин, по който преценят,“ продължи Мицковски.
Той посочи, че в Закона за референдумите ясно се казва какво е успешен и какво е неуспешен референдум като заяви, че кампанията се води „катастрофално с напълно погрешни и манипулативни призиви“.
Запитан дали очаква други 28 депутати да последват примера на 20-те, които са заявили, че няма да гласува за конституционни промени, Мицковски каза, че очаква на 30 септември гражданите, независимо дали са депутати, артисти, домакини, лекари, адвокати , инженери ... македонци, албанци, роми, турци, власи, да упражнят елементарното демократично право да решат как ще постъпят, дали ще излязат или ще решат да се въздържат.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Мицкосвки потвърди, че личната му позиция ще бъде известна на 30 септември.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Дали посещението на чуждестранни политици и лидери в Македония носят позитивен или негативен ефект върху референдума?

„Алсат-М“ (Македония): Дали посещението на чуждестранни политици и лидери в Македония носят позитивен или негативен ефект върху референдума?

22 Септември 2018 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Експертите по политически въпроси са разделени относно темата за влиянието на интензивните посещения на международния фактор за подкрепа на референдума за името в Македония, пишат в редакцията на излъчващия на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Според професор Лазар Лазаров, силните западни послания убеждават гражданите масово да подкрепят референдума.
Но, Марко Трошановски от Института за демокрация „Социетас цивилис“ не изключва възможността интензивните посещения да имат контра-ефект сред гражданите.
Висшестоящите американски и европейски официални лица, които посетиха Македония, изразиха и загриженост относно влиянието на Русия върху референдума, припомнят от редакцията на телевизията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Сергей Лавров заяви, че Русия не се намесва в референдума в Македония, за разлика от западните лидери

„Макфакс“: Сергей Лавров заяви, че Русия не се намесва в референдума в Македония, за разлика от западните лидери

21 Септември 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия не агитира за нито една от възможностите на насрочения на 30 септември референдум за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Настоявам да видите в социалните мрежи, интернет, медиите какво казва Русия за референдума за името. Ние не казваме нещо, което би могло да се тълкува като възбуда при гласуването на един или друг начин“, заяви Лавров по време на пресконференция с президента на Република Сръбска Милорад Додик, в отговор на въпрос дали Русия засяга ситуацията на Балканите.
Министърът на външните работи в същото време привлече вниманието към броя на гостите от Запада, които посетиха Македония този месец.
„Това са лидери на редица европейски страни, представители на ръководството на САЩ“, посочи той и заключи, че западни официални представители в своите изяви в Скопие не се страхуват да застанат на страната на референдума в полза на договора за името.
„Ако това не е намеса във вътрешните работи, тогава не знам какво може да се нарече намеса“ добави Лавров.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Урсула фон дер Лайен сравни референдума за името с обединението на Източна и Западна Германия

„Телма“ (Македония): Урсула фон дер Лайен сравни референдума за името с обединението на Източна и Западна Германия

20 Септември 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че референдумът за името ще бъде успешен. В рамките на посещението си в Скопие тя подчерта, че страната има „уникален шанс“ и призова гражданите й да го използват, предава македонската телевизия „Телма“, като уточнява, че тя е сравнила референдума с обединението на Източна и Западна Германия.
Телевизионният канал припомня, че Фон дер Лайен е четвъртият германски министър, който е на посещение в Македония в последните дни. В Скопие тя се срещна с колегата си Радмила Шекеринска. Проведени бяха преговори между делегации на двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Министърът на отбраната на ФРГ пристига на посещение в Македония

„Канал 5“ (Македония): Министърът на отбраната на ФРГ пристига на посещение в Македония

20 Септември 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайерн ще пристигне в четвъртък на посещение в Македония, предава скопската телевизия „Канал 5“.
В Скопие германският министър ще разговаря с македонската си колега Радмила Шекеринска, а срещата им ще бъде последвана от преговори между делегациите на двете страни.
Урсула фон дер Лайен и Шекеринска ще участват в панелна дискусия, организирана от фондация „Конрад Аденауер“ на тема „Ролята на гражданското общество в процеса на интеграция в НАТО и ЕС".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Министърът на отбраната на ФРГ пристига на посещение в Македония

„Канал 5“ (Македония): Министърът на отбраната на ФРГ пристига на посещение в Македония

19 Септември 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайерн ще пристигне в четвъртък на посещение в Македония, предава скопската телевизия „Канал 5“.
В Скопие германският министър ще разговаря с македонската си колега Радмила Шекеринска, а срещата им ще бъде последвана от преговори между делегациите на двете страни.
Урсула фон дер Лайен и Шекеринска ще участват в панелна дискусия, организирана от фондация „Конрад Аденауер“ на тема „Ролята на гражданското общество в процеса на интеграция в НАТО и ЕС".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.