НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан се гордее с разбирателството и сътрудничеството, което има със съседите си

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан се гордее с разбирателството и сътрудничеството, което има със съседите си

28 Септември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Азербайджан се гордее от взаимното разбирателство и сътрудничество със съседите си по бреговете на Каспийско море. Това каза за предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“ посланикът на Азербайджан у нас Н. Пр. Наргиз Гурбанова във връзка с конвенцията за правния статут на Каспийско море, подписана на 12 август. Тя обясни, че това историческо събитие е плод на 20-годишни дипломатически усилия, така че в мирна зона като Каспийско море да се установят екологичните стандарти и изисквания и да се осигури гранична и морска сигурност за нациите по бреговете му.
„Тази конвенция осигурява 15 мили суверенна територия в морските води и 10 морски мили ексклузивна зона за риболов. Благодарение на конвенцията, в момента строителството на подводни газопроводи не изисква съгласието на всички страни от морето. Азербайджан и съседите му постигнаха взаимно съгласие и разбиране, както за статута на Каспийско море, така и за други аспекти, свързани с регионалното сътрудничество“, посочи Н. Пр. Наргиз Гурбанова. Тя изрази задоволство и от това, че вече са положени основите на бъдещо сътрудничество в полза на всички каспийски нации.
Посланикът на Азербайджан обърна внимание, че важен резултат от подписването на конвенцията за правния статут на Каспийско море е опазването на видовото разнообразие във водния басейн. „Каспийско море е регион на есетрови риби и популации, а това е много важно в контекста на известната конвенция за опазване на застрашените видове. Каспийско море е 11-о по големина дренажно море в света. В него има 48 млрд. барела петрол, 8,3 трилиона кубични метра газ. Беше много важно да постигнем общо разбиране за опазването на това наследство, както за Азербайджан, така и всички останали съседи“, допълни Н. Пр. Наргиз Гурбанова. Според нея приятелските нации по бреговете на Каспийско море са показали, че това сътрудничество се основава на нормите и принципите на териториалната неприкосновеност, суверенитет, и всичко това води до положителни резултати.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерини: Участниците в ядреното споразумение възнамеряват да създадат механизъм за разплащания с Техеран

Федерика Могерини: Участниците в ядреното споразумение възнамеряват да създадат механизъм за разплащания с Техеран

25 Септември 2018 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Участниците в ядреното споразумение с Иран възнамеряват да създадат специален механизъм за разплащания с Техеран в условията на възстановяването на американските санкции, заяви в понеделник Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, предава ТАСС.
„Подчертахме значението на създаване на специален механизъм за разплащания с Иран“, заяви тя, прочитайки изявлението след министерската среща на „петорката“ (Русия, Великобритания, Германия, Китай, Франция) с Иран. Могерини поясни, че на ниво страни от ЕС решението за създаване на такъв механизъм вече е взето, за да може останалите страни да се присъединят към него.
Първият дипломат на ЕС добави и че Иран напълно изпълнява задълженията си, приети съгласно условията на ядрената сделка.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Президентската администрация на Доналд Тръмп дестабилизира глобалния мир

Мохамад Джавад Зариф: Президентската администрация на Доналд Тръмп дестабилизира глобалния мир

22 Септември 2018 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е заплаха за сигурността в Близкия изток и в глобален мащаб, предава Reuters.
„Истина е, че има реална заплаха за региона и за международния мир и сигурност. Заплатата е администрацията на Тръмп и нейното чувство, че има право да дестабилизира света заедно с техните съучастници в региона“, заяви Зариф. САЩ трябва да започнат да се държат като нормална държава“, допълни той.
Междувременно източници от МВнР на Иран опровергаха думите на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, заявил, че представители на Техеран са молили за провеждане на среща с Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран подготвя план за поддръжка на националната икономика в условията на американските санкции

РИА Новости: Иран подготвя план за поддръжка на националната икономика в условията на американските санкции

15 Септември 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският вицепрезидент и ръководител на Организацията за бюджет и планиране Мохамед Багер Нобахт заяви, че Техеран е подготвил цялостна програма за подпомагане на иранската икономика в условията на санкции от страна на САЩ, предаде ИРНА, цитирана от РИА Новости.
Според Нобахт, програмата се състои от 12 подробни плана. По-специално, иранските органи съвместно с Централната банка на Иран са подготвили редица мерки за поддържане на валутния пазар. Друг план включва създаването на нови работни места всяка година.
Иран и "шесторката" на международните посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия) на 14 юли 2015 г. постигнаха историческо споразумение за уреждане на дългосрочните проблеми на иранската ядрена програма - приеха Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), изпълнението на който премахва въведените предишни икономически и финансови санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати и Европейския съюз, на Иран, но на 8 май тази година американският президент Доналд Тръмп изтегли едностранно САЩ и обяви въвеждането на нови много по-строги и всеобхватни санкции срещу Иран, ако не се съгласи да преговаря по нови условия, включващи както ядрената му програма, така и ракетната му програма, както и участието му в конфликтите в Близкия Изток.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Иран ще увеличи обогатяването си на уран, ако ЕС действа пасивно, заяви Мохамад Джавад Зариф

Daily Sabah: Иран ще увеличи обогатяването си на уран, ако ЕС действа пасивно, заяви Мохамад Джавад Зариф

15 Септември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заплаши, че страната му може да увеличи обогатяването си на уран, ако Европейският съюз продължи да действа пасивно в разгара на оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение, пише електронното издание на турския вестник Daily Sabah.
„Европейците и другите участници (в споразумението) трябва да действат, за да компенсират ефекта на американските санкции“, заяви Зариф пред германското списание „Der Spiegel“ в събота.
„Петролът и банките“ са били лакмусовият тест, според Зариф. Той предупреди, че Техеран може да действа, ако „балансът на даване и получаване бъде разрушен“.
Той поясни, че това не означава задължително, че Иран ще се оттегли от ядреното споразумение. Частично или намалено прилагане на споразумение е още една възможност, според Зариф.
Европейците трябва да решат дали са готови да подплатят с действия своите думи, добави иранският дипломат. Въпросът, според него, е дали Европа ще се предаде на американските искания.
Зариф отхвърли възможността за директни разговори с президента на САЩ Доналд Тръмп. Той заяви, че Иран ще обмисли разговори с Вашингтон единствено, ако той се върне в ядреното споразумение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Иран ще изпълнява ядреното споразумение, докато това отговаря на интересите му

Мохамад Джавад Зариф: Иран ще изпълнява ядреното споразумение, докато това отговаря на интересите му

15 Септември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му ще продължи да изпълнява условията по споразумението за ядрената си програма, но приоритет за запазването му е възможността да получава доходи от продажбата на петрол, предава ТАСС.
„Приоритет е Иран да може да продава петрол в разумни обеми и да получава печалба. Иран е готов и занапред да спазва споразумението, стига то да съвпада с интересите му. Този въпрос се намира на практическа плоскост, а не на емоционална“, заяви Зариф. Той допълни, че Иран има възможност да реагира, както в рамките на споразумението, така и извън него.
Според министъра „чл. 36 от споразумението позволява то да се изпълнява в съкратен обем, без да се излиза от него“. Същевременно той призова страните от Европа да проявят по-голяма активност за запазването на споразумението. „Европейците и другите страни, подписали споразумението, трябва да предприемат действия, за да компенсират влиянието на американските санкции“, смята той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ ще променят фундаментално икономическите връзки на Иран с всички страни по света

Майк Помпео: САЩ ще променят фундаментално икономическите връзки на Иран с всички страни по света

14 Септември 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Предстоящото влизане в сила на санкциите на САЩ срещу Техеран ще промени фундаментално за всички страни икономическото сътрудничество с Иран. Такова предупреждение направи в петък на кратка пресконференция, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от TACC.
Той се затрудни да изясни дали Вашингтон възнамерява да наложи наказателни мерки срещу ръководството на системата за плащане SWIFT, ако тя продължи да работи с Иран.
"Не съм запознат с конкретно решение за SWIFT", - каза ръководителят на американската дипломация.
"Но не се заблуждавайте – от 4 ноември ще бъде въведен коренно различен набор от правила, които ще важат за всички онези, които считат, че е необходимо да извършват икономически дейности с Ислямска република Иран", - каза Помпео.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: американски съд глоби със 105 милиона долара Иран за нападение с кола бомба от 1996 година

Daily Sabah: американски съд глоби със 105 милиона долара Иран за нападение с кола бомба от 1996 година

11 Септември 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Федералният съд във Вашингтон наложи глоба от 104,7 милиона долара за компенсиране на жертвите и техните семейства, пострадали от нападението с кола-бомба в Саудитска Арабия през 1996 г., отбелязва турският вестник Daily Sabah.
Главният федерален съдия Берил Хауел счита Иран и „Ислямски революционен гвардейски корпус“ за отговорни за експлозиите, убили 19 американски военни. По думите му, 15 други военнослужещи, които са били в комплекс „Хобар тауърс“, и 24 техни роднини може да получат компенсация за нападението, стрелбата и емоционалния стрес.
Адвокатът на ищците Пол Гастон заяви, че клиентите му „са много удовлетворени от решението и с нетърпение очакват събирането на средствата. Правилата на съда им дават някаква справедливост“.
Хауел отхвърли всякакви твърдения за наказателни нарушения, тъй като САЩ не позволяват предявяване на претенции за нападения, извършени преди 2008 г. Съдът е разпоредил компенсации съгласно специален закон на САЩ.
През юни 2001 година 13 членове на „Хизбула“ бяха обвинени от федералния съд в Александрия (щата Вирджиния) за тяхното участие в нападението.
През декември 2006 г. друг федерален съдия във Вашингтон разпореди Иран да плати 254,4 милиона долара на членовете на семействата на 17-мата американци, загинали в нападението. Решението бе взето също в полза на ищците.
През 2015 г. американското правителство създаде за американските граждани фонд за компенсиране на жертвите на държавно спонсорирания тероризъм. Иран бе определен от САЩ като такава през януари 1984 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф към администрацията на Доналд Тръмп: Вземете решение най-накрая

Мохамад Джавад Зариф към администрацията на Доналд Тръмп: Вземете решение най-накрая

9 Септември 2018 | 06:24 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф разкритикува президентската администрация на Доналд Тръмп за непоследователното ѝ поведение, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Иран не прави достатъчно, за да подкрепя Палестина, предава Sputnik.
Зариф написа съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което определи описанието на администрацията на Тръмп на регионалната роля на Иран, като „наистина комично“, посочвайки че докато обвинява Иран за това, че използва ресурсите си да финансира тероризъм в други държави, Белият дом сега твърди, че Иран не влага достатъчно пари във финансова помощ за Палестина, визирайки предишен „туит“ на Тръмп, в който обвинява Иран за „прахосване (на пари) върху тероризъм“.
Реакцията на първия дипломат на Техеран идва, след като неговият американски колега Майк Помпео разкритикува иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей в „Туитър“, след като Хаменей съобщи, че се е съгласил с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това, че палестинските проблеми „не трябва да бъдат пренебрегвани дори за секунда“.
Помпео обвини Иран за това, че са „морално корумпирани“, тъй като финансират тероризъм и даряват само малки суми пари на Агенцията за облекчение и работа към ООН, която работи в Палестина като организация за хуманитарна помощ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tasnim: Иран заплаши да излезе от ядреното споразумение, ако ЕС не изпълни ангажиментите си до 4 ноември

Tasnim: Иран заплаши да излезе от ядреното споразумение, ако ЕС не изпълни ангажиментите си до 4 ноември

5 Септември 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Заместник-външният министър на Иран Абас Арагчи постави краен срок на Европейския съюз до 4 ноември, за да предприеме мерки за запазване на ядреното споразумение със страната му, предава информационната агенция Tasnim.
„Казахме ясно на европейците, че ако Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) не защитава нашите национални интереси, по-конкретно продажбата на петрол, то ние ще се оттеглим от него“, предупреди Арабгчи, като допълни, че Брюксел има краен срок до 4 ноември. След това каквито и мерки да бъдат предприети, ще бъде твърде късно, алармира иранският дипломат.
„Стига да можем да продаваме петрол, ще бъде от наш интерес да останем в СВПД. Ако и след 4 ноември, когато САЩ ни наложат отново санкции, можем да продаваме петрол, тогава ще обмислим продължаване на работата по плана", поясни Абас Арагчи.
През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от споразумението за ядрената програма на Иран. На 6 август той подписа указ за налагане на санкции върху Техеран.
Останалите държави от СВПД, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, се обявиха против излизането на САЩ от споразумението. Европейският съюз въведе блокиращ механизъм за американските санкции срещу компаниите на страните от Общността, които оперират в Иран.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Европейските държави трябва да платят цената за ползите от ядреното споразумение с Иран

Мохамад Джавад Зариф: Европейските държави трябва да платят цената за ползите от ядреното споразумение с Иран

1 Септември 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Техеран. Европейските държави трябва да предприемат действия и да са готови да платят цената, за да се радват на ползите от ядреното споразумение с Иран, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в събота, цитиран от държавната агенция „IRNA“, предава Reuters.
„Време е европейските държави да действат в допълнение с изразяването на политическия си ангажимент. Тези мерки може и да са скъпи, но ако държавите желаят да се радват на ползите и ако вярват, че ядреното споразумение е международно постижение, те трябва да бъдат готови да запазят това постижение“, заяви Зариф.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Хасан Рухани обсъдиха поведението на САЩ на международната сцена

ТАСС: Владимир Путин и Хасан Рухани обсъдиха поведението на САЩ на международната сцена

13 Август 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Актау. Президентът на Руската федерация Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рухани са обсъдили действията на Вашингтон на международната сцена, ситуацията в Сирия и двустранните отношения по време на среща в рамките на Каспийската среща на върха на 12 август, съобщава ТАСС като се позова на думите на говорителя на руския държавен глава Дмитрий Песков.
"Бяха обсъдени ситуацията, свързана с действията на Вашингтон, двустранните отношения между Русия и Иран, засегнат бе и въпросът за Сирия - широк кръг от теми бяха на дневен ред", обясни Песков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Разделянето на Каспийско море е крупна победа за Русия

„Взгляд“ : Разделянето на Каспийско море е крупна победа за Русия

13 Август 2018 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Актау. Разделянето на Каспийско море е крупна победа за Русия, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Подписването на Конвенцията на Каспийско море - е голяма победа за Москва, тъй като Русия има възможност не само безопасно да разработва нефтените и газови находища на Каспийско море, но също така и да бъде в състояние да реализира плановете си за Близкия изток, пише изданието.
След разпадането на Съветския съюз петте държави започнаха да спорят за ресурсите , което възпрепятстваше развитието на нефтените и газовите находища. Това е много богат регион: каспийските резерви на природен газ и нефт се оценяват на 7 трилиона кубически метра и 20 милиарда барела съответно.
От всички тези ресурси и пари "някои от тези страни" се нуждаят особено много, тъй като икономиките им "не са в най-добро състояние". Споразумението ще отвори пътя за инвестиции в бъдещи инфраструктурни проекти - по-специално големите петролни и газови полета в Туркменистан, и връзката им с най-големите потребители на тези ресурси, които, разбира се, са на запад - в Европа.
Всичко това се случи на фона на оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран, която, разбира се, поставя в дневния ред въпроса за налагане на допълнителни санкции срещу тази страна. Русия наскоро се изправи пред по-строги санкции в новия пакет от санкции , отбелязва изданието.
Сега иранските и руските лидери могат да представят този договор на своите граждани и на други страни от Каспийския регион, като „съгласие на приятели", която има "важно икономическо, стратегическо и политическо значение" за региона и Близкия изток.
Решаващата победа на Русия, обаче е клаузата забраняваща разполагането на чужди войски в Каспийско море, което остава на разположението на войските на петте страни – Русия, Иран, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан.
"Каспийско море - основен стратегически елемент от гледна точка на петролни и газови ресурси, но също така и най-важният елемент по-амбициозната стратегия на Русия и отношенията си с Иран в региона",заключва изданието.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Прикаспийските страни потвърдиха намерението за защита на иранското ядрено споразумение

ТАСС: Прикаспийските страни потвърдиха намерението за защита на иранското ядрено споразумение

12 Август 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Актау. Лидерите на прикаспийските държави потвърдиха намерението си да защитят ядреното споразумение с Иран, заяви президентът на страната Хасан Роухани, цитиран от ТАСС.
„Много е удовлетворяващо, че каспийските страни не преустановяват търговско-икономическото си сътрудничество и взаимодействие в съответствие с едностранните действия, които предприемат някои отделни страни“, заяви той.
„Каспийските държави открито защитават ядреното споразумение като ценен международен договор“, добави Роухани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нурсултан Назарбаев: Конвенцията за статута на Каспийско море показва стремежа на страните за сътрудничество

Нурсултан Назарбаев: Конвенцията за статута на Каспийско море показва стремежа на страните за сътрудничество

12 Август 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Актау. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев в неделя заяви, след края на петата среща на върха на страните с излаз на Каспийско море, че приемането на Конвенция за правния статут на морския басейн свидетелства за стремежа на страните в региона за тясно сътрудничество, предава ТАСС.
„Искам да отбележа, че приемането на Конвенция за правния статут на Каспийско море и подписването на редица документи – това е свидетелство за приятелските отношения между прикаспийските държави, както и нашият стремеж към тясно сътрудничество и координация в грижата за нашето общо море. Искрено благодаря на президентите, моите колеги, на всички страни, на специалната работна група за разработване на Конвенцията за правния статут на Каспийско море за това, че свършиха изключително много работа“, заяви Назарбаев.
Той отбеляза, че без някой от присъстващите участници, тази работа никога нямаше да постигне настоящия си успех.
„Уверен съм, че резултатите от срещата на върха в Актау ще направят достоен принос в напредъка на нашето многостранно сътрудничество в Каспийско море. За това вече са налични всички необходими условия, най-вече нашата обща добра воля. Пред нас стои сериозна практическа работа върху всички сектори. От своя страна Казахстан е готов за взаимодействие с всички каспийски съседи и ще продължи да развива конструктивни отношения базирани на откритост, равенство, взаимна изгода и доверие“, подчерта казахстанският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: Конвенцията за Каспийско море не установява разграничителните линии в самото море

Хасан Роухани: Конвенцията за Каспийско море не установява разграничителните линии в самото море

12 Август 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Актау. Конвенцията за правния статут на Каспийско море не установява окончателните разграничителни линии в самото море, заради което е необходимо да се продължат преговорите по този въпрос, заяви президентът на Иран Хасан Роухани, говорейки след края на петата среща на върха на прикаспийските държави в казахстанския град Актау, предава ТАСС.
„Преговорите върху споразумението, в частност областта на разграничаването и определянето на директните линии, трябва да бъде продължено, за да бъдат постигнати споразумения в съответните области чрез взаимно разбиране и конструктивно взаимодействие“, заяви той.
„Освен това, крайното приемане на конвенцията зависи от преминаването на законовите процедури за ратификации в прикаспийските страни“, добави Роухани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Каспийските държави подписаха конвенция за правния статут на Каспийско море

AFP: Каспийските държави подписаха конвенция за правния статут на Каспийско море

12 Август 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Актау. Лидерите на петте държави с излаз на Каспийско море подписаха знаково споразумение за правния статут на морския басейн в неделя в казахстанския град Актау, предава AFP.
Лидерите на Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан подписаха споразумение за статута на Каспийско море, което е оспорвано от времето на разпада на Съветския съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерите на каспийската „петорка“ започнаха заседанието на срещата в Актау

ТАСС: Лидерите на каспийската „петорка“ започнаха заседанието на срещата в Актау

12 Август 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Актау. Петата среща на върха на страните с излаз на Каспийско море започна своята работа в казахстанския град Актау, намиращ се на каспийския бряг, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.
Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, в рамките на официална церемония посрещна държавните глави на страните участници в срещата – иранския президент Хасан Роухани, президента на Азербайджан Илхам Алиев и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.
След церемонията по посрещането, държавните глави на страните от „каспийската петорка“, придружени от своите делегации, са влезнали в залата за заседания, където започва петата Каспийска среща на върха.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ призоваха Великобритания да се откажат от ядреното споразумение с Иран

Reuters: САЩ призоваха Великобритания да се откажат от ядреното споразумение с Иран

12 Август 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. В неделя САЩ призоваха Великобритания да се откажат от подкрепата си за ядреното споразумение с Иран и вместо това да се присъединят към Вашингтон в противопоставянето на глобалната заплаха, която представлява Техеран, предава Reuters.
Посланикът на САЩ във Великобритания Уди Джонсън критикува Техеран за това, че финансира „прокси войни и подривни дейности“ вместо да инвестира в икономиката си. Според него Иран трябва да направи осезаеми и постоянни промени, за да започне да се държи като нормална държава.
„Дотогава, Америка ще повишава натиска и ние желаем Великобритания на наша страна“, написа Джонсън в британския вестник „Sunday Telegraph“.
„Време е да продължим напред и да изоставим проваленото споразумение от 2015 година. Молим глобална Великобритания да използва значителната си дипломатическа сила и влияние и да се присъедини към нас, докато водим организирани глобални усилия към едно искрено обхватно споразумение“, пише Джонсън.
Запитани за статията на Джонсън, от британското външно министерство направиха препратка към коментарите на министъра за Близкия изток Алистър Бърт, който през миналата седмица отхвърли варианта Великобритания да се присъедини към САЩ.
Бърт заяви, че споразумението е важна част от регионалната сигурност и че заедно с ЕС, правителството се опитва да защити британските компании от американските санкции, когато се занимава с Иран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Актау се открива петата Каспийска среща на върха

ТАСС: В Актау се открива петата Каспийска среща на върха

12 Август 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Актау. Казахстанският град Актау приема участниците на петата Каспийска среща на върха, чието начало е в 13:00 часа местно време (11:00 часа българско време), предава ТАСС.
Домакинът на срещата, президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, пристигна в града по-рано, за да се увери в готовността за провеждане на срещата. Лидерите на другите страни от каспийската „петорка“ – Русия, Туркменистан, Иран и Азербайджан – пристигнаха в Актау в неделя сутринта.
Новата сграда на „Асамблеята на народа на Казахстан“, намираща се в северната част на града, беше избрана за главното място за провеждане на срещата.
Журналистите нямат съмнение в подписването на Конвенция за правния статут на Каспийско море, но съществуват въпроси, касаещи части от нея. На първо място стои въпросът как ще бъдат адресирани споровете около очертаването на морското дъно в южната част на Каспийско море, претенции към което имат Иран, Туркменистан и Азербайджан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: „Не може и да става на въпрос“ за американски военни бази в Каспийско море, заяви външният министър на Казахстан

Sputnik: „Не може и да става на въпрос“ за американски военни бази в Каспийско море, заяви външният министър на Казахстан

12 Август 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Актау. „Не може и да става на въпрос“ за установяването на американски военни бази в Каспийско море, заяви министърът на външните работи на Казахстан Кайрат Абдрахманов пред Sputnik.
„Някои представители на руските медии и експертни общности нямат ясно схващане за реалните факти относно превозването на американски невоенни стоки през Казахстан… Става въпрос за търговско железопътно транспортиране на несмъртоносни товари през Казахстан, за да се продължат операциите за подкрепа на афганистанското правителство, което е нужно на цялата международна общност… Естествено, не може да става на въпрос за каквито и да е военни бази в Каспийско море“, заяви Абдрахманов.
Външният министър добави, че маршрутът преминава през територията на още няколко държави и същият товар се пренася през руска, казахстанска и узбекистанска територия в периода 2010 – 2015 година.
„Всички правила и условия (в американско-казахстанското споразумение) са същите като споразумението, което беше в сила между Русия и САЩ. Това няма нищо общо с установяването на американски военни бази или такива на която и да е друга държава в Каспийско море“, заяви министърът.
Интересите на всички държави с излаз на Каспийско море ще бъдат взети на предвид по време на конвенцията за законния статут на морския басейн, включително и правата за поставяне на тръбопроводи и използването на природни ресурси, поясни той.
„Конвенцията има предвид интересите на всички страни по отношение на суверенните им права за използването на природните ресурси, както и поставянето на подводни кабели и тръбопроводи“, заяви Абдрахманов.
В неделя лидерите на страните с излаз на Каспийско море – Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан – ще се срещнат в северозападния казахстански град Актау, за да подпишат споразумение за Каспийско море.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.