НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Wall Street Journal: Майк Пенс планира да обвини Китай в намеса във вътрешните работи на САЩ

The Wall Street Journal: Майк Пенс планира да обвини Китай в намеса във вътрешните работи на САЩ

4 Октомври 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският вицепрезидент Майкъл Пенс планира да обвини Китай, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на САЩ, което според него е много по-сериозно от намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., пише вестник The Wall Street Journal.
Изданието разполага с извадки от речта, която Пенс планира да произнесе пред Хъдсъновия институт във Вашингтон в четвъртък.
"Пекин мобилизира тайни агенти и организации, както и пропагандни издания, за да промени американската представа за политиката на Китай", цитира изданието речта на Пенс. "Както представител на високопоставеното ни разузнаване неотдавна ми каза, това, което прави Русия,е нищо в сравнение с това което прави Китай в нашата страна. "
Китайските власти, според Пенс, възнамеряват да "предприемат безпрецедентни усилия да повлияят на общественото мнение в Съединените щати" по време на междинните избори за Конгреса на САЩ през ноември тази година, както и през 2020 г., когато са следващите президентски избори в Съединените щати. "Китай иска друг президент в Америка", цитира вестникът Пенс.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Нарастващият търговски дефицит показва, че САЩ вредят сами на себе си

Global Times: Нарастващият търговски дефицит показва, че САЩ вредят сами на себе си

28 Септември 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Пекин. Нарастващият търговски дефицит показва, че САЩ вредят сами на себе си, пише китайското англоезично издание Global Times. Агенция "Фокус" публикува материала без редакторска намеса.
Данните, публикувани от американското министерство на търговията, показват, че поради спада на износа на хранителни продукти, индустриални стоки и автомобили, дефицитът на международната търговия на страната се е увеличил до 75,8 млрд. долара през август - рекорд за последните шест месеца. Медиите по целия свят смятат, че ескалиращата търговска война на президента на САЩ Доналд Тръмп дърпа надолу икономиката на САЩ.
По-големият дефицит кара радикалните политици на Вашингтон да се чувстват странно, пише изданието. Митата не спират нарастващия търговски дефицит и Белият дом изпитва по-голям натиск за своето неразбиране на характера и последиците от тези мита.
Хуо Джангуо, изследовател в Китайската академия за международно търговско и икономическо сътрудничество, заяви пред вестника, че един по-силен американски долар е допринесъл за около 30% от дефицита, а възстановяването на икономиката в САЩ е достигнало до 40%. Търговската война формира останалите 30%.
JPMorgan Chase & Co намали оценките за ръста на БВП за третото тримесечие след пускането на данните в четвъртък. Европейската централна банка също заяви, че САЩ ще загубят най-много, ако започне търговска война с други страни, оценявайки, че ръстът на САЩ ще бъде намален с повече от 2 процентни пункта.
Непрекъснато задълбочаващите се дефицити през юли и август служат като знак за отхвърляне на радикалната търговска политика на САЩ. Вашингтон очевидно очакваше, че Китай не може да понесе натиска на търговска война. Радваше се, че китайският фондов пазар потъва, вярвайки, че американската победа се вижда. Но американските експерти изобщо не познават Китай.
Китай вече беше подготвен за най-лошото. Китай върви към едно по-добро бъдеще. Сега САЩ са изправени пред предизвикателство. Вашингтон обеща на американския народ, че търговската война ще бъде огромна победа, но това не е реалистично.
Не мислим, че Вашингтон ще промени своята политика поради данни от два месеца. Ще отнеме повече време, повече признаци на икономически спад и по-противоположни възгледи за Белия дом, за да промени своето отношение. Но законите на икономиката са по-надеждни. Търговската война е война на износване, в която и двете страни губят. Китай плаща цената си, но САЩ плащат повече, пише изданието.
Вашингтон разбира погрешно характера на търговския дефицит. Администрацията на Тръмп не казва на хората истината за търговската война и подценява последствията.
Въпреки че Китай не желае търговска война, Пекин остава спокоен, когато се налага, и се опитва да сведе до минимум загубите. Отношението на Китай ще издържи на изпитанието на времето.

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай отхвърли твърденията на САЩ за кражба на технологии от американските компании

AFP: Китай отхвърли твърденията на САЩ за кражба на технологии от американските компании

28 Септември 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Китай Уанг И отхвърли твърденията на САЩ, че Пекин краде технологии от американските компании – обвинение, на база на което Вашингтон взе решение за налагане на допълнителни мита срещу азиатската държава, предава AFP.
„Искам да подчертая, че Китай не е копирал чуждестранни патенти, няма да копира чуждестранни патенти и няма да поиска от другите да копират патенти за Китай", категоричен бе първият дипломат на Пекин пред Съвета за външни отношения в Ню Йорк.
Уанг И води китайската делегация за 73-то Общо събрание на ООН, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп обвини Китай  в намеса в изборите без доказателства

The Guardian: Доналд Тръмп обвини Китай в намеса в изборите без доказателства

27 Септември 2018 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в намеса в междинните избори без доказателства, пише британският The Guardian.
Доналд Тръмп обвини Китай в намеса в американските избори през ноември, като използва председателството си в Съвета за сигурност на ООН, за да изненада своите колеги световни лидери.
Попитан за доказателство, президентът по-късно цитира реклама във вестник в Айова, ключов щат в кампанията за Конгреса, която китайското правителство е платило, лобирайки срещу търговската политика на САЩ.
Административните чиновници, които също изглежда са били хванати неподготвени, успяха да представят съвсем малко детайли и вместо това посочиха репресивните действия на китайското правителство за потушаване на вътрешното недоволство. Изненадващото твърдение създаде краткотрайна буря, временно отклоняваща вниманието от сесията на Съвета за сигурност на ООН , в която се подчерта изолацията на Тръмп в ООН за неговата политика спрямо Иран.
В началото на срещата в сряда - чиято цел бе да се обсъди разпространението на оръжия за масово унищожение - Тръмп заяви: "Китай се опитва да се намеси в предстоящите ни избори през 2018 г."
Американският президент не спомена Русия, която американските разузнавателни агенции твърдят, че сe е намесила в полза на Тръмп по време на президентските избори през 2016 г., и е смятана за основната външна заплаха за междинните избори през ноември 2018 г.
Тръмп отдавна е отхвърлил това заключение, а вместо това се е представил като жертва на намеса в изборите, но този път от Пекин.
"Те не искат аз или ние да спечелим, защото аз съм първият президент, който някога предизвиква Китай по отношение на търговията", каза Тръмп. "Ние не искаме те да се намесват в предстоящите ни избори."
Китайският външен министър Ван И отхвърли като "неоснователни“ обвиненията срещу Пекин.
"Китай винаги е следвал принципа на ненамеса", каза Ван И. "Ние не сме и няма да се намесваме във вътрешните работи на никоя страна. Ние отказваме да приемаме неоправдани обвинения срещу Китай. "
Попитан за доказателства на пресконференция в сряда вечерта, Тръмп каза: "Имаме доказателства. Ще се появят .
Притиснат още от журналистите, Тръмп посочи четиристранична реклама във вестник в Де Мойн, която открито се заплаща от държавния вестник China Daily, който твърди, че търговските политики, основаващи се на митата на Тръмп, биха навредили на фермерите, отглеждащи соя в Айова, затруднявайки износа на продукцията им в Китай.
В коментара в статията се казва, че земеделските стопани страдат поради "плода на безумието на президента".
"Те имат реклами, които са като статии," каза Тръмп, визирайки въпросната статия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Доналд Тръмп заяви, че „приятелството му със Си Дзинпин може да е приключило“

AFP: Доналд Тръмп заяви, че „приятелството му със Си Дзинпин може да е приключило“

27 Септември 2018 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Доналд Тръмп заяви, че „приятелството му със Си Дзинпин може да е приключило“, предава AFP.
Американският президент Доналд Тръмп призна, че приятелството му с китайския му колега Си Дзинпин може да е приключило в сряда, когат той обвини Пекин, че подкопава перспективите му на предстоящите избори.
С нарастващо напрежение между двете страни по редица въпроси, Тръмп заяви, че Китай иска той да претърпи избирателен неуспех като отмъщение за твърдата му линия в търговския спор с Китай.
След като обвини правителството в Пекин, че използва различни тактики, за да попречи на шансовете му за жизненоважните междинни избори през ноември, той каза, че отношенията му със Си може да са претърпели окончателен негативен обрат.
Тръмп е говорил многократно, откакто е встъпил в длъжност за приятелството си със Си Дзинпин, похвали китайския лидер за ролята му в оказването на натиск върху Северна Корея за ядрената ѝ програма.
Но по време на пресконференция в Ню Йорк той попитал как Си може да остане негов приятел, като се има предвид напрежението между двете страни. Тръмп посочи, че предпочита да бъде уважаван, отколкото харесван.
"Той може и да не е мой приятел вече, но мисля, че той вероятно ме уважава", каза президентът, подчертавайки, че американската икономика леко посреща влиянието на търговския спор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Китайската намеса в САЩ достигна неприемливо ниво

Белият дом: Китайската намеса в САЩ достигна неприемливо ниво

26 Септември 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Намесата на китайското правителство в американската политика, медии и бизнес е достигнала „неприемливо ниво“, заяви представител на Белия дом, предава AFP.
Представителят, който пожела анонимност, заяви пред журналисти, че Китай използва икономически, военни и информационни инструменти, за да разпространява влияние и да подкопава правителството на САЩ.
„Тези действия достигнаха неприемливо ниво“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай отговори на обвиненията на САЩ за намеса в изборите

РИА Новости: Китай отговори на обвиненията на САЩ за намеса в изборите

26 Септември 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай не се меси във вътрешните работи на другите страни и не приема безпочвените обвинения по свой адрес, заяви министърът на външните работи на Китай Ван И по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, предава РИА Новости.
„Не сме се месили и няма да се месим във вътрешните дела на други страни. Отказваме да приемаме подобни безпочвени обвинения по отношение на Китай. Също така призоваваме другите страни да уважават Устава на ООН и да не се месят във вътрешните работи на други държави“, заяви Ван И.
Той подчерта, че Китай винаги се е придържал към принципа на ненамеса във вътрешните работи на други страни. „Това е традиция на външната политика на Китай“, добави дипломатът.
По-рано през деня президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай ще направи опит да се намеси в предстоящите междинни избори за Конгрес през ноември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китайският външен министър Ван И: САЩ и Китай трябва да избегнат манталитета от Студената война

Китайският външен министър Ван И: САЩ и Китай трябва да избегнат манталитета от Студената война

26 Септември 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Китай Ван И предупреди във вторник, че САЩ и Китай не трябва да гледат един на друг с „манталитета от Студената война“, докато търговското напрежение между двете страни ескалира, пише американското електронно издание Politico.
Коментарът на външния министър, който е и член на Държавния съвет на страната, дойде по време на среща с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в кулоарите на продължаващото Общо събрание на ООН. Ван И предупреди, че и двете държави ще страдат, ако Пекин и Вашингтон се изправят един срещу друг.
„Китай и САЩ могат да се съревновават, но не трябва да използват манталитета на Студената война, когато се гледат, нито пък трябва да попадат в капана на играта с нулев резултат“, заяви той.
Дипломатът добави, че Китай се надява САЩ да направят компромис, за да може двете страни да се „възприемат правилно“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп обвини Китай, че иска да се меси в американските избори за Конгрес

Reuters: Доналд Тръмп обвини Китай, че иска да се меси в американските избори за Конгрес

26 Септември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай за това, че иска да се намеси в американските избори за Конгрес, насрочени за 6 ноември, заявявайки че Пекин не желае неговата Републиканска партия да се справи добре, заради позицията му относно търговията, предава Reuters.
„Китай се опитва да се намеси в предстоящите ни избори през ноември. И то срещу моята администрация“, заяви Тръмп по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Американският президент не представи никакви доказателства към обвиненията си. Китай не отговори веднага на коментарите на Тръмп, който беше председател на заседанието.
„Те не искат ние или аз да спечелим, защото съм първият президент, който се изправя срещу Китай заради търговията и ние печелим това сражение, печелим го на всяко ниво. Не искаме да се бъркат или месят в предстоящите ни избори“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Си Дзинпин: Световният протекционизъм принуждава Китай да разчита единствено на собствените си сили

Си Дзинпин: Световният протекционизъм принуждава Китай да разчита единствено на собствените си сили

26 Септември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Пекин. Председателят на Китай Си Дзинпин заяви, че глобалните тенденции към засилване на едностранната политика и протекционизма принуждават Пекин да разчита единствено на собствените си сили, предава ТАСС.
„На международната арена става все по-трудно да получиш съвременни и ключови технологии. Едностранността и протекционизма се засилват, което ни принуждава да продължим по пътя към възраждането, опирайки се на собствените си сили“, заяви Си в сряда по време на оглед на предприятие в град Цицикар.
„Китай е страна с население около 1,4 милиарда души и територия 9,6 млн. кв. км. В продоволствената сфера, в реалната икономика и производството трябва да разчитаме единствено на себе си“, резюмира китайският председател, цитиран от вестник „Женмин жибао“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ са арестували китайски гражданин по обвинения в шпионаж

AFP: САЩ са арестували китайски гражданин по обвинения в шпионаж

26 Септември 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Чикаго. САЩ са арестували китайски гражданин по обвинения в шпионаж, предава AFP.
Kитайски гражданин, който е влязъл в САЩ със студентска виза, а по-късно се включи в армейския резерв, беше арестуван във вторник в Чикаго и обвинен, че помага на Пекин да се опита да вербува американски учени и инженери.
Джи Чаочун е имал задачата да предостави на китайското разузнаване биографична информация за осем американски граждани - някои от които са контрагенти по отбраната.
27-годишният китаец, който за пръв път пристигна в Чикаго през 2013 г., за да учи електротехника със студентска виза, беше обвинен, че съзнателно действа като агент на чуждестранно правителство, без предварително уведомяване на американския главен прокурор.
Според съдебно клетвена декларация, Джи е работил под ръководството на "високопоставен разузнавателен служител" в китайското Министерство на държавната сигурност, който "обработва събирането на цивилни разузнавателни средства и отговаря за контраразузнаването и чуждестранното разузнаване, както и за политическата сигурност . "
Всичките осем души, за които се твърди, че са проучвани, са натурализирани американски граждани, родени в Тайван или Китай, според властите. Те понастоящем са работили или наскоро са се били оттеглили от кариера в науката и технологичната индустрия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ наложиха санкции на 12 руски компании

ТАСС: САЩ наложиха санкции на 12 руски компании

25 Септември 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на търговията на САЩ взе решение да въведе ограничения срещу 12 руски компании, които, от гледната точка на Вашингтон, действат в разрез с интересите на националната сигурност на Съединените щати. Съответстващото известие бе публикувано във вторник във Федералния регистър, но там не се посочва точната дата, на която ще влязат в сила рестрикциите, предава ТАСС.
В черните списъци на американското търговско ведомство попаднаха компаниите „Аерокомпозит“, „Дайвтехносървис“, Научно-производственото предприятие (НПП) „Гамма“, научно-изследователския институт „Вектор“, компания Nilco Group, Обнинското научно-производствено предприятие „Технология“, научно-производственото предприятие за подводни технологии „Океанос“, конструкторско бюро „Авиадвигатель“, група компании „Инфотекс“, компании „Сайрус Системс“, научно-производствената корпорация „Системьi прецизионного приборостроения“ и Воронежкия НИИ „Вега“. За всички тези организации сега ще действа т.нар. презумпция за отказ на продажба на американска продукция с двойно назначение за тях.
От гледна точка на Вашингтон, тези компании, както и свързаните с тях филиали в Иран и Беларус, „действат в разрез с интересите на националната сигурност и външнополитическите интереси на Съединените щати“. Конкретното се твърди, че научно-изследователския институт „Вектор“, НПП „Гамма“, компания „Сайрус Системс“ и група компании „Инфотекс“ предполагаемо са „способствали дейността на злонамерени руски субекти в киберпространството“.
Що се касае до компания „Дайвтехносървис“ и научно-производствени предприятия за подводни технологии „Океанос“, те са попаднали под санкциите за „доставка на оборудване и оказване на поддръжка на Военноморския флот (ВМФ) на Русия“. Останалите организации са присъединени към черния списък на американското Министерство на търговията „за поддръжка на руския военен аерокосмически отрасъл“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Съюзът търси предлог за налагането на нови санкции срещу Русия

МВнР на Русия: Съюзът търси предлог за налагането на нови санкции срещу Русия

25 Септември 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Европейският съюз търси предлог за налагането на нови санкции, заяви директорът на департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към Министерството на външните работи на Русия Владимир Ермаков, цитиран от РИА Новости.
Агенция „Ройтерс“ съобщи, че Брюксел планира да съгласува нов механизъм, който ще позволи по-бързото въвеждане на санкции срещу физически лица за използване на химически вещества. Инициативата излиза от Париж и е свързана с „използването на химически оръжия от Русия и Сирия“, уточнява медията.
„Това са техни вътрешни игрички, за това да говорим за някакво влияние на каквито и да е санкции... Искат да наложат санкции и ето,че започнаха да търсят различни предлози“, коментира Ермаков.
Той напомни, че в Сирия няма химически арсенали, което е потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Но даже и да се предположи, че са останали някакви запаси, правителството не би ги използвало, тъй като не е изгодно за него, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китайският външен министър заяви, че от конфронтацията със САЩ всички са губещи

Reuters: Китайският външен министър заяви, че от конфронтацията със САЩ всички са губещи

25 Септември 2018 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Конфронтацията между Китай и САЩ означава загуба за всички страни и разговори с Вашингтон не могат да се провеждат на фона на заплахи и натиск, заяви министърът на външните работи на Китай Ван И пред американски бизнес лидери, предава Reuters.
Срещайки се с представители на американско-китайския бизнес съвет и Националния комитет по американско-китайски отношения в Ню Йорк, Ван И заяви, че определени сили в САЩ отправят безпочвени обвинения срещу Китай относно търговията и сигурността, се казва в изявление на китайското външно министерство от вторник.
Тези обвинения срещу Китай отровиха атмосферата на китайско-американските отношения, добави първият дипломат на Пекин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ въвеждат мита в размер на 10 % върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара

ТАСС: САЩ въвеждат мита в размер на 10 % върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара

24 Септември 2018 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ въвеждат мита в размер на 10 % върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара от днес, предава TACC.
Президентът Доналд Тръмп възнамерява да пристъпи към третата фаза на ограничителните мерки и да въведе допълнителни мита в размер на 267 милиарда долара, ако Пекин предприеме ответни мерки. Митата, въведени в понеделник от 1 януари следващата година, ще нараснат до 25%, обявиха от Белия дом.
Тръмп заяви, че САЩ "от месеци" призовават Китай да "промени нечестните си търговски практики". "Изяснихме какви промени са необходими, дадохме на Китай възможността да се държи по-честно с нас", каза ръководителят на Белия дом.
Той вярва, че митата "имат огромен ефект" върху Китай. "Китай отдавна използва Съединените щати и аз повече няма да го позволя", каза Тръмп. Американският президент многократно посочва, че крайната цел на неговата политика е да се постигне свободна търговия без такси и субсидии и от двете страни.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Аxios: САЩ планират мащабна кампания срещу Китай в близките седмици

Аxios: САЩ планират мащабна кампания срещу Китай в близките седмици

24 Септември 2018 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ планират мащабна кампания срещу Китай в близките седмици, пише авторитетния интернет портал Axios, като се позовава на правителствени източници.
Според тях обвиненията срещу Пекин ще бъдат повдигнати от Белия дом, Министерствата на финансите, търговията и отбраната на страната. "Ние няма да позволим Русия да бъде единствен дразнител – според източника в Белия дом - [Те] ще бъдат Русия и Китай."
Американските власти планират да предоставят нова информация за "враждебните действия" на Китай срещу публичния и частния сектор на САЩ и да предприемат мерки в това отношение. Както беше отбелязано, администрацията на САЩ ще обвини Пекин в "злоумишлени действия" в киберпространството, намеса в изборите и кражба на интелектуална собственост.
Според портала правителството на САЩ "има тонове данни" в подкрепа на обвиненията. "Ние ще покажем, как Китай прониква в Съединените щати, и всичко, което правим, за да се противопоставим на това" - каза за портала източникът в Белия дом. "Инициативата идва от апарата за национална сигурност", каза той.
Въпреки това, според Axios не е ясно защо администрацията във Вашингтон взе това решение точно сега. Освен това, според източника, подобен ход е одобрен от президентът на САЩ Доналд Тръмп, който се отнася добре към китайския президент Си Цзинпин. Така, по-специално, на 5 септември Тръмп каза, че се отнася към него "с голямо уважение".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майкъл Помпео подчертава решимостта на Вашингтон да победи в търговската война  с Китай

ТАСС: Майкъл Помпео подчертава решимостта на Вашингтон да победи в търговската война с Китай

23 Септември 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати са решени да спечелят търговската война с Китай и не възнамеряват да се откажат от политиката си за налагане на мита. Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за Fox News, излъчено в неделя, цитиран от TACC.
"Търговска война на Китай срещу САЩ се води в продължение на много години и разликата е, че сегашната американска администрация сме решени да я спечелим", - каза Помпео, добавяйки, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да продължи да увеличава натиска върху Китай, докато не постигне желания резултат.
Държавният секретар отново заяви, че е "несправедливо отношението " към американските компании в Китай.
Помпео посочи, че САЩ ще "постигне резултати, които ще принудят Китай да действа като нормална държава - да се придържат към прозрачност, върховенство на закона, основните принципи на международната търговия, справедливост, реципрочност и да не крадат интелектуална собственост" "Всички тези неща президентът Тръмп ги е казал на колегата си [Си Цзинпин], към когото той се отнася много добре," – завърши Помпео.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Новите санкции на САЩ срещу Русия са насочени срещу оръжейните сделки на Москва

The Wall Street Journal: Новите санкции на САЩ срещу Русия са насочени срещу оръжейните сделки на Москва

23 Септември 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Водещото американско издание The Wall Street Journal публикува материал, в който привежда мнение на експерти, според които новите санкции на Вашингтон срещу Москва следва да се разглеждат като послание към страните да ограничат покупките на оръжия руско производство.
По-рано тази седмица управляващите в САЩ наложиха нова порция санкции на Русия, аргументирайки решението си с приетото миналата година законодателството, насочено срещу разузнавателните операции на Москва и отбранителната й индустрия.
Министерството на финансите наложи санкции на китайско военно изследователско звено и неговия директор за закупуване на реактивни бомби и ракети от Русия. Едновременно с това Държавният департамент на САЩ добави 33 руски разузнавателни и отбранителни агенти към списък от служители и охранителни компании.
Москва и Пекин осъдиха последния кръг от американски санкции. Говорител на китайското външно министерство заяви в петък, че санкциите „сериозно нарушават основните норми на международните отношения" и призовава Вашингтон да отмени ограниченията. Руският външен министър Сергей Лавров на свой ред нарече мерките „друга проява на нелоялна конкуренция".
Според представители на Вашингтон санкциите вероятно са предотвратили трансфер на оръжия на стойност няколко милиарда долара. В резултат от това съобщение се затвърди убеждението, че заплахата е реална, твърди Ричард Нефю, бивш служител, отговарящ за санкционната политика в Държавния департамент на САЩ, който сега е професор и старши научен сътрудник във Факултета по международни и обществени въпроси на Колумбийския университет.
Според Нефю последните санкции на Вашингтон следва да се тълкуват като предупреждение към Индия и Турция да не подписват оръжейни сделки с Русия.
Добавянето на 33 нови агенти и организации в списъка на санкционираните лица е от особена важност, твърди Джуди Лий, партньор на фирмата Gibson Dunn & Crutcher LLP, чиято практика е насочена към международната търговия, санкциите и контрола върху износа.
Списъкът не налага директно санкции. По-скоро, обяснява Лий, тя предупреждава онези, които планират мащабни сделки с Русия, че може да бъдат наказани. „Всеки, който има усещане за управление на риска, няма да иска да има нищо общо с тези хора", категорична е Лий.
Служителите в САЩ отказаха да кажат точно какво представлява „значителна сделка" според тях, но са категорични, че средствата по нея са само част от уравнението. „Има много фактори, които определят решението кога сделката е значима", подчертава източник на изданието, чието име и позиция не се уточнява от редакцията.
В ръководство на Държавния департамент, издадено през октомври 2017 г., се определя характерът и мащабът на дадена транзакция, и дали представлява заплаха интересите на САЩ в областта на националната сигурност и външната политика. Това са факторите, които определят дали една сделка е „значителна за САЩ“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Американските пристанища може да са големите губещи от една търговска война

AFP: Американските пристанища може да са големите губещи от една търговска война

23 Септември 2018 | 05:18 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Американските пристанища се страхуват, че ще бъдат големите губещи от ескалиращата търговска война между Вашингтон и Пекин, пише AFP.
Тревогата е, че митата между двете икономически суперсили ще намалят пратките, влошавайки пристанищните приходи.
Кърт Нагъл, ръководител на Американската асоциация на пристанищните власти, нарече състоянието "притеснително", след последната размяна на заплахи тази седмица между Съединените щати и Китай.
"Общата сума на митата и международните ответни мерки засягат 10% от общата търговия в американските пристанища", или около 160 милиарда долара приходи, каза Нагъл.
Различните търговски войни досега са имали смесен ефект, като някои от пристанищата отбелязват рязък спад в някои продукти, докато други отчитат скок в дейността, предназначена да победи новите такси.
Гигантската американска икономика се поддържа от около 100 пристанища в страната, които управляват потока от стоки навътре от Тихия и Атлантическия океан, Мексиканския залив и Големите езера.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Русия е готова да финансира „Северен поток 2“, ако САЩ наложат санкции върху проекта

Sputnik: Русия е готова да финансира „Северен поток 2“, ако САЩ наложат санкции върху проекта

22 Септември 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин е дал индикации на германското правителство, че Москва е готова да финансира напълно газопровода „Северен поток 2“, в случай че САЩ наложат санкции върху проекта, според информация на германския вестник „Sueddeutsche Zeitung“, предава Sputnik.
Според вестника, по време на посещението си в германския град Месеберг през август, Путин е разкрил готовността си да финансира проекта, въпреки съпротивата на американското правителство. След това той се е срещнал с канцлера на Германия Ангела Меркел и газопровода е била една от главните теми в разговора им.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп неколкократно разкритикува проекта, както и Русия и Германия, които са двата най-сериозни застъпника за проекта в Европа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доналд Тръмп заплаши Китай с налагането на нови санкции

Sputnik: Доналд Тръмп заплаши Китай с налагането на нови санкции

22 Септември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Спрингфийлд. Говорейки по време на пореден митинг, този път в щата Мисури, президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди за разрастващата се митническа война с Китай и запита дали Пекин смеят да предизвикат Вашингтон с реципрочни мерки, в отговор на последните американски мита върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, предава Sputnik.
Тръмп, който беше на посещение в Спрингфийлд, Мисури, за да подкрепи Джош Хоули, кандидат на Републиканската партия за предстоящите избори през ноември, обеща „да се завърне“ с „още много“ действия срещу Китай, ако те отговорят на последните американски мита.
„Ние действаме срещу несправедливите търговски практики на Китай… Ние възстановихме Китай. Ние им дадохме такива богатства. И сега го променяме. Затова наложихме 25 процента мита върху вноса на стоки на стойност 50 милиарда долара. И тогава те казаха, „Ние ще направим същото нещо“. И аз им казах: „Това е добре. Ние имаме много повече патрони““, заяви Тръмп пред аплодиращата го публика, докато обсъждаше различни теми от дневния ред в държавата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Китай се отказва от плановете да провежда нови търговски консултации със САЩ

The Wall Street Journal: Китай се отказва от плановете да провежда нови търговски консултации със САЩ

22 Септември 2018 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китайското правителство заяви, че след обявените от Вашингтон допълнителни мита отказва да провежда нови консултации със САЩ по спорните въпроси в сферата на търговията, предава The Wall Street Journal.
По-рано се планираха срещи между вицепремиера на Китай Ло Хе и представители на САЩ във Вашингтон. Китайските власти са се отказали от тези планове заради въведените от САЩ нови мита върху китайската стока.
На 24 септември започват да действат нови мита на САЩ по отношение на китайски стоки на обща стойност от 200 милиарда долара.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ осъдиха „ужасните издевателства“ над уйгурите, държани в лагери в Китай

AFP: САЩ осъдиха „ужасните издевателства“ над уйгурите, държани в лагери в Китай

21 Септември 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в петък осъди „ужасните издевателства“ над мюсюлманите уйгури, които са задържани в китайски лагери за превъзпитание, предава AFP.
„Стотици хиляди, може би, милиони уйгури, са държани против волята си в т.нар. лагери за превъзпитание, където са принудени да търпят жестока политическа индоктринация и дръги ужасни издевателства“, заяви Помпео в рамките на реч за религиозната свобода по света.

Агенция „Фокус“ припомня:

На 12 септември т.г. The Guardian излезе с материал, че Държавният департамент на САЩ обяви, че е силно загрижен от „все по-тежките репресии“ срещу мюсюлманското малцинство в северозападния китайски Синдзян-уйгурски автономен регион, докато администрацията на президента Доналд Тръмп предполагаемо подготвя санкции срещу високопоставени китайски официални лица и компании, свързани с нарушения на човешките права.
Китайската кампания за „тежък удар“, която се провежда като контратерористична операция, е довела, както твърди изданието, до арестуването на повече от един милион души, основно етнически уйгури, казахи и други членове на малцинствата. Според The Guardian те са държани в тайни лагери.
„Дълбоко разтревожени сме от все по-тежките репресии, не само срещу уйгурите, но и срещу казахите и други мюсюлмани в този китайски регион“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт по време на пресконференция, повтаряйки опасенията, изразени през последните месеци от високопоставени официални лица във Вашингтон.
В края на август, припомня вестникът, група американски конгресмени поискаха от държавния секретар Майк Помпео и министъра на финансите Стивън Мнучин да наложат санкции на седем китайски официални лица, включително на председателя на клона на Китайската комунистическа партия в Синдзян-уйгурския автономен регион Чен Куангуо, който провежда репресиите. От Вашингтон са заявили пред „Ройтерс“, че ограничителните мерки все още се обсъждат.
Както отбелязва The Guardian, американското правителство обмисля да наложи санкции на китайските компании, които са замесени в изграждането на лагерите и системите за наблюдение на уйгурите.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Русия каза на САЩ, че си играе с огъня, а Китай предупреди с последствия заради военните санкции

Daily Sabah: Русия каза на САЩ, че си играе с огъня, а Китай предупреди с последствия заради военните санкции

21 Септември 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Москва/Пекин. Китай призова САЩ в петък да отмени санкциите, които наложи на китайска военна организация за това, че е купила изтребители и системи за ПВО от Русия, или ще „понесе последствията“, пише турското електронно издание Daily Sabah.
Говорителят на външното министерство Генг Шуанг заяви, че Пекин е представил протест на Вашингтон във връзка със санкциите, които предвиждат забрана за влизане в САЩ, блокиратна транзакциите през американската финансова система и блокират цялото имущество и дялове в недвижимо имущество, които се намират под юрисдикцията на САЩ, отбелязва изданието.
„Китай е силно раздразнен от безотговорното действие на САЩ“, заяви Генг пред репортерите. „Ние категорично призоваваме САЩ веднага да поправят грешките и да отменят така наречените санкции. Иначе, те ще трябва да понесат послествията“, заяви Генг, без да дава повече детайли.
Междувременно, Москва предупреди Вашингтон, че „си играе с огъня“.
„Ще бъде добре за тях да запомнят, че има такава концепция като глобална стабилност, която те безсмислено подкопават като повишават напрежението в руско-американските отношения“, заяви заместник-външния министър Сергей Рябков чрез съобщение.
„Да си играеш с огъня е глупаво и може да стане опасно“, добави той.
„Препоръчвам операторите на Вашингтон в санкционната машина поне малко да се запознаят с нашата история и да не я повтарят“, се казва още в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RT: „Оправете грешките, или ще понесете последствията“: Китай отговори на САЩ за военните санкции

RT: „Оправете грешките, или ще понесете последствията“: Китай отговори на САЩ за военните санкции

21 Септември 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай заплаши САЩ с „последствия“, ако не оттегли скорошния санкционен пакет във връзка с военното сътрудничество между Пекин и Москва, предава Russia Today.
Министерството на външните работи този път без заобикалки заяви, че Вашингтон незабавно трябва да изправи своите „грешки“, преди да е прекалено късно, или да си понесе последствията за решението.
„Ние решително призоваваме САЩ да изправят грешката и да отменят санкциите. Иначе, САЩ трябва да понесе последствията“, заяви говорителят на китайското МВнР Генг Шуанг, цитиран от китайските медии.
РТ припомня, че администрацията на Тръмп санкционира китайския Департамент за развитие на оборудването – водещото тяло за осъществяване на военни покупки – в четвъртък. Гневът на Вашингтон бе предизвикан от решението на Пекин да купи руски изтребители Су-35 и системи за ПВО С-400. САЩ подчертават, че Москва всъщност е „истинската цел“ на рестрикциите, отбелязва руската медия.
Действията на САЩ обаче няма да се отразят на китайско-руското стратегическо сътрудничество, което само ще се разширява за в бъдеще, отбеляза Генг.
Последните наказателни мерки изглежда не са нищо повече от инструмент, за придвижване на финансовите интереси на САЩ.
„Санкциите се използват като оръжие в нечестната конкуренция – перфектно си спомняме всичко това от ситуацията със „Северен поток 2“, заяви руският сенатор Константин Косачев, който е председател на сенатския комитет за международни отношения.
Наказателните мерки са част от свързаната с Китай „истерия“ заради постоянно растящата икономика на Китай, която скоро може да изпревари тази на САЩ, смята историкът и писател Джералд Хорн. В интервю пред RT, анализаторът заяви, че Вашингтон е получил добър съвет да прекрати агресивния си подход, за да избегне непредвидимите последици.
„Ако тази конкретна ескалация от страна на Вашингтон продължи, тогава не може да се предвиди какъв ще е крайният резултат“, обясни Хорн, като добави, че и Вашингтон, и Пекин ще понесат последствия.
Яростният отговор на Китай идва на фона на бушуваща търговска война, предизвикана от САЩ. Американският президент Доналд Тръмп реши да удари Пекин с нови мита, твърдейки, че има нечестна конкуренция и кражба на интелектуална собственост от страна на Китай. Ескалацията вече доведе до реципрочни мита върху стоки на стойност десетки милиарди долари и отвори спорове в Световната търговска организация, припомня руската медия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джак Ма, собственик и основател на Alibaba: Търговската война между Китай и САЩ ще продължи 20 години

Джак Ма, собственик и основател на Alibaba: Търговската война между Китай и САЩ ще продължи 20 години

21 Септември 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Пекин. Собственикът на Alibaba смята, че противоречията между двете главни икономики на планетата са много дълбоки и че бързото им разрешаване е невъзможно. Той е уверен, че те ще останат и след излизането на Доналд Тръмп от Белия Дом.
Най-богатият китаец, основател и собственик на Alibaba Group Holding Ltd. Джак Ма влезе в необичайна за него роля – на предсказател. Той смята, че търговската война между САЩ и Китай ще продължи две десетилетия, т.е. повече, отколкото всички си мислят. По мнението на Ма, нейните последствия ще се окажат значително по-силни и по-дълбоки, отколкото прогнозират икономистите, пише електронното издание на руското списание „Експерт“.
Джак Ма счита, че главната причина за въвеждането на мита от Вашингтон не се крие в търговията. В Белия Дом се възползват от митата, за да сдържат ръста на китайската икономика. Собственикът на Alibaba сравни текущата търговска война между Америка и Китай с подобен конфликт, който САЩ водят през 80-те години на миналия век с Япония, когато тя, както сега Китай, стана втора икономика на планетата и започна да заплашва доминацията на САЩ.
Разбира се, Доналд Тръмп няма никакво негативно отношение към китайците. Той е бил подтикнат към обявяването на търговска война на Пекин от обстоятелствата, Например, желанието да съкрати огромния дефицит на САЩ в търговията с „Поднебесната империя“. Залозите в тази война са високи – борбата е за лидерство в глобалната икономика.
Джак Ма смята, че Китай трябва да укрепи своята икономика, за да преживее този търговски конфликт и да пренесе търговските си отношения от Америка в Югоизточна Азия, Африка и други региони.
„В краткосрочна перспектива бизнесът в Китай, САЩ и Европа ще се окаже в опасност“, обясни той на среща с инвеститорите в Alibaba. „Тази работа (войната) ще продължи дълго. Тя няма краткосрочно решение“.
Ма призна, че Alibaba също понася големи загуби от търговската война, но той е уверен, че компанията не само ще издържи, но ще се върне на върха.
От друга страна, търговската война ще предостави безпрецедентни възможности на тези компании, които успеят да извлекат полза от нея. Джак Ма призова ръководството на страната и Комунистическата партия да разглеждат развилата се в момента ситуация не като криза, а като възможност за преразглеждане на политиката в сферата на икономиката. Китайската икономика, уверен е той, трябва да бъде по-открита.
Прогнозата за двадесетгодишна търговска война прозвуча броени часове, след като Пекин обяви ответни мерки на митата върху стоки на обща стойност 200 млрд. долара. Реакцията на китайците беше предсказуема – те също повишиха ставките, но върху стоки на по-малка стойност – 60 млрд.
Джак Ма е китайски патриот. Той предполага, че в отговор на новото повишение на ставките върху китайските стоки, Пекин трябва да прехвърли бизнеса от Америка в други региони и страни.
Собственикът на Alibaba е всепризнат авторитет в Китай и затова всички се вслушват в неговото мнение. След срещата на Ма с президента Тръмп през миналата година, той дори беше описван като посланик на Китай в САЩ. Между другото, на тази среща той обеща на събеседника си да създаде в Америка един милион работни места до 2021 година, но в четвъртък, 20 септември, той върна обещанието си назад. Ма, който обяви, че ще излезе от Alibaba през 2019 година, е уверен, че изпълнението на обещанието да създаде нови работни места не може да бъде изпълнено заради търговската война между САЩ и Китай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ наложи санкции на Китай за това, че купува руски самолети и С-400

Reuters: САЩ наложи санкции на Китай за това, че купува руски самолети и С-400

21 Септември 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ наложиха санкции на Китай за това, че Пекин купува изтребители и ракетни системи от Русия, което нарушава американския санкционен закон, приет във връзка с предполагаемата намеса на Русия в американските избори през 2016 година, предава Reuters.
В рядък изблик на гняв, Пекин поиска незабавна отмяна на санкциите.
Държавният департамент на САЩ съобщи, че незабавно ще наложи санкции на китайския Департамент за развитие на оборудването, военно отделение, отговорно за въоръжението и оборудването и неговия директор Ли Шангфу за осъществяване на „значителни транзакции“ с „Рособоронекспорт“, главният оръжеен износител на Русия, отбелязва британската агенция.
Ограничителните мерки са свързани със закупените през 2017 година от Китай 10 изтребителя Су-35 и зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-400 и свързано с тях оборудване през 2018 година, съобщиха от Държавния департамент.
Те блокират китайското ведомство и Ли да не могат да кандидатстват за лицензи за износ и да не могат да участват във финансовата система на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Новите санкции на САЩ срещу Русия са опит да изместят основния си конкурент от пазара

Кремъл: Новите санкции на САЩ срещу Русия са опит да изместят основния си конкурент от пазара

21 Септември 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи новите санкции на САЩ срещу Русия като враждебни действия, чиято цел е изтласкването на Москва от пазара, предава TACC.
„Тези действия са враждебни, да кажем така – неприятелски, непредсказуеми, и – разбира се, продължават на нанасят щети и в без това намиращите се в жалко състояние двустранни отношения“, подчерта Песков пред журналисти в Москва.
Според него, „тук може да се види факторът на недобросъвестната конкуренция, нечестната конкуренция“. Песков предполага, че санкциите са „опит с непазарни методи, методи, които влизат в разрез с нормите и принципите на международната търговия, да бъде изтласкан от пазара основният конкурент на американските производители“.
„Продукцията на руския военно-промишлен комплекс е не просто конкурентна, а най-често свръхконкурентна“, подчерта говорителят на руския държавен глава.
Песков обърна внимание, че въвеждането на новите ограничения свидетелстват за „продължаващата санкционна истерия на Вашингтон, която е твърде многостранна във въплъщенията си, за наше съжаление; която продължава да доминира сред нашите американски колеги, и която – разбира се, не дава възможност за трезва оценка на перспективите на развитие на двустранните отношения“.
Въведените в четвъртък мерки са „не просто нови санкции, те бяха обявени предварително“.
„Американските анонсират, след това обявяват за втори път, а след това вече въвеждат санкции, за да имат време на анализират заплахите и да минимализират рисковете, които несъмнено възникват с действията на Вашингтон“, категоричен бе Песков.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Нови американски санкции срещу Русия

„Коммерсантъ“: Нови американски санкции срещу Русия

21 Септември 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък подписа нова изпълнителна заповед за налагане на санкции срещу Русия, пише руският вестник „Коммерсантъ“.
Документът предоставя право на министъра на финансите и държавния секретар да приемат финансови и визови мерки против частни лица и компании, а също забранява и на американските финансови институции да влизат в делови отношения с лица, намиращи се в санкционния списък. Няколко часа по-късно, последва реакция от Държавния департамент на САЩ: черен списък с лица и структури, които „действат в интересите на отбранителния и разузнавателния сектор на Русия“, беше попълнен с 33 имена и названия. Всяко лице, което „съзнателно участва в значителни бизнес операции“ с тях, също ще попадне под ударите на американските санкции.
Доналд Тръмп подписа документ, който се казва „Изпълнителна заповед упълномощаваща прилагането на определени санкции, заложени в указа за Противопоставяне на противниците на Америка чрез санкции“. Както подчертаха във финансовото министерство на САЩ, заповедта е била издадена съгласно изискванията на този закон, приет в Конгреса през януари, както и приетия през 2014 година „Указ за подкрепа на свободата на Украйна“.
В изпълнителната заповед не се споменават компании или физически лица, към които могат да бъдат приложени санкционни мерки. Новата заповед предоставя единствено на финансовия министър и държавния секретар правото да определят какви точно ограничителни мерки ще бъдат предприети по отношение на участниците във вече съществуващия списък.
Така новият документ забранява на „всякакви американски финансови институции“ да предоставят на физически лица, намиращи се в списъка, кредити или заеми, превишаващи 10 милиона долара на година.
В указа на президента Тръмп за пореден път се потвърждава, че всякакво недвижимо имущество на лицата в списъка или приноса към такова имущество на територията на САЩ, може да бъде блокирано. Граждани на САЩ нямат право да инвестират или купуват „значителни обеми активи или облигации“ от лица, намиращи се в черния списък.
В допълнение, новата заповед предвижда Експортно-импортната банка на САЩ да отказва да предоставя нови кредити, гаранции и застраховки по сделки, в които участват лица в черния списък. На американските държави агенции и департаменти също е забранено без одобрение от администрацията да отпускат нови лицензи за износ на стоки и технологии.
Американският държавен глава също така разпореди всички представители на САЩ в „международните финансови институции“ да предприемат необходимите мерки, за да гарантират че лицата в санкционния списък няма да получат никакви нови кредити и заеми.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ въведоха санкции срещу 33 руски длъжностни лица, свързани с ВПК на страната

ТАСС: САЩ въведоха санкции срещу 33 руски длъжностни лица, свързани с ВПК на страната

20 Септември 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ добавиха в своя черен списък още 33 руски длъжностни лица, свързани с военно-промишления комплекс (ВПК) на Русия, заяви в телефонен разговор с журналисти представител на американската администрация от висок ранг, предава ТАСС.
Държавният секретар Майк Помпео е „добавил (в черни списък) 33 лица“, които „действат в интересите на военния и разузнавателния сектори на Русия“ в рамките на Закона CAATSA („За противодействие на противниците на Америка посредством санкции“), отбеляза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп подписа указ за затягане на прилагането на санкционния режим срещу Русия

ТАСС: Доналд Тръмп подписа указ за затягане на прилагането на санкционния режим срещу Русия

20 Септември 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ, целящ да затегне прилагането на санкционния режим на Вашингтон по отношение на Русия, като текстът на този документ бе разпространен от пресслужбата на Белия Дом в четвъртък, предава ТАСС.
Както следва от указа, не става дума за въвеждане на допълнителни ограничителни мерки срещу Русия, отбелязва руската агенция.
„Подписаният от мен изпълнителен указ ще затегне прилагането на тези санкции посредством предоставянето на допълнителни пълномощия ... на министъра на финансите (на САЩ Стивън Мнучин), за да може той да предприема определени действия по отношение на тези санкции, както и чрез предаваме на министерствата и ведомствата (на федералното правителство) разпореждания да предприемат всички нужни мерки в пределите на техните пълномощия, за да осигурят пълното прилагане на тези санкции“, се казва в текста на посланието от името на Тръмп. То е изпратено на председателя на Палатата на представителите в Конгреса Пол Райън и председателя на Сената, който по конституция е вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Администрацията на Доналд Тръмп ще повдигне въпроса за правата на човека в диалога с Китай

Майк Помпео: Администрацията на Доналд Тръмп ще повдигне въпроса за правата на човека в диалога с Китай

20 Септември 2018 | 06:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп напомня при всеки възможен случай на властите в Китай за необходимостта да бъдат спазвани правата на човека, в това число и последователите на религиозни култове, които не са доминиращи в страната, заяви в сряда в интервю за телевизионния канал „Fox News“ държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предава ТАСС.
Той е бил запитан какви са реалните нива на натиск върху Пекин от Вашингтон по този въпрос. „За Китай може много да се говори в много контексти, тъй като тази тема представя множество възможности, но едновременно и множество предизвикателства. Вие споменахте едно от тези предизвикателства“, призна държавният секретар.
„Това ръководство (КНР) все още е непрозрачно и крайно централизирано, което се отнася ужасно с интелектуалната собственост и религиозните малцинства. Във всеки от тези случаи ние действаме по същия начин, както и в търговията – стараем се да действаме честно и взаимноизгодно“, добави Помпео.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ се отказаха от въвеждането на санкции срещу „Северен поток-2“

РИА Новости: САЩ се отказаха от въвеждането на санкции срещу „Северен поток-2“

19 Септември 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Германските власти „неуместно“ разхищават средства за изграждането на газопровода „Северен поток-2“, а САЩ не планират въвеждането на санкции срещу компаниите, участващи в проекта. Това подчерта американският президент Доналд Тръмп след срещата с полския си колега Анджей Дуда, предава РИА Новости.
„Не планираме подобни действия. Просто сме на мнение, че – за голямо съжаление, от година на година германският народ плаща милиарди и милиарди повече за енергийни ресурси от Русия. Мога да ви уверя, че това не се харесва на германците“, подчерта държавният глава на САЩ.
По-рано след преговори с руския си колега Александър Новак в Москва министърът на икономиката на САЩ Рик Пери предупреди, че Вашингтон може да наложи санкции срещу руския експортен проект „Северен поток-2“.
„Ние сме срещу „Северен поток-2“, изпълнението на който може да доведе до ситуация, в която две трети от вноса в Европа да бъде руски газ. Това създава уязвимост. Това е тънка ситуация, като гърло на бутилка, ако не нещо не върви както трябва“, алармира американският министър.
На брифинга след срещата Пери потвърди възможността за нови санкции срещу проекта и като цяло срещу руския енергиен сектор. „Моят отговор е „да“ – и на първата, и на втората част на въпроса“, бяха думите му в отговор на въпрос дали са реални ограниченията срещу „Северен поток-2“ и тези срещу руския енергиен сектор.
САЩ се придържат към позицията, че проектът нарушава конкуренцията на европейския пазар, припомни Пери, а като пример подчерта, че САЩ подкрепят строителството на друг газопровод, по който в Европа да бъде доставян газ от територията на Азербайджан.
Пери призова Русия „да заеме позиция на отговорен производител“ и да не допуска „наличието на енергийни ресурси да окаже силно влияние на пазара на природен газ и петрол“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Няма да има санкции срещу компаниите от проекта „Северен поток-2“

Доналд Тръмп: Няма да има санкции срещу компаниите от проекта „Северен поток-2“

19 Септември 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че неговата страна няма да въвежда санкции против компаниите, които участват в изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Той обяви това на 18 септември по време на срещата си със своя полски колега Анджей Дуда в Белия дом, предава Regnum.
По време на съвместната пресконференция между двамата президенти журналистите попитаха Тръмп дали САЩ ще въведат санкции против тези компании, в това число и на европейските, които участват в изграждането на „Северен поток-2“
„Нямаме намерение да правим това. Ние просто смятаме, че е голямо нещастие това, че ежегодно народът на Германия плаща милиарди долари за своята енергия на Русия“, заяви Тръмп.
По-рано президентът на САЩ заяви, че е съвършено неуместна ситуацията, при която Германия плаща на Русия „милиарди долари“ за строителството на газопровода „Северен поток-2“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Новите мита за китайския внос ще доведат до закриването на 94 хиляди работни места в САЩ

Washington Examiner: Новите мита за китайския внос ще доведат до закриването на 94 хиляди работни места в САЩ

18 Септември 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новите тарифи за вноса от Китай, които администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, ще доведат до закриването на повече от 94 хил. работни места в страната. Това показва актуалната оценка на данъчна фондация, направена след въвеждането на новите тарифи в размер на 200 млрд. щатски долара, пише американското издание Washington Examiner в поредна статия, посветена на търговската война между Вашингтон и Пекин.
Анализът на фондацията показва, че тарифите ще доведат до леко свиване на икономиката на САЩ и понижаване на заплатите. Фондацията стига до заключението, че щетите от митата са съизмерими с намаляване на данъците.
Въздействието би било още по-голямо, ако Вашингтон спази обещанието си за допълнителни мита върху вноса на китайски стоки в размер на 267 млрд. долара. При подобен сценарий „БВП ще падне с допълнителни 0,38% (94 млрд. долара), което ще доведе до 0,24% по-ниски заплати и 292,648 на по-малко еквиваленти на пълно работно време работни места", пишат анализаторите Ерика Йорк и Кайл Померлеу.
Данъчната фондация отбелязва, че тарифите обикновено намаляват икономическата продукция, като налагат по-високи цени на потребителски продукти. Те биват прехвърлени на производители и потребители под формата на по-високи цени. Нещо повече – новите мита ще увеличат разходите за суровини и ще намалят производството на частния сектор, като по този начин ще бъдат редуцирани доходите както за работодателите, така и за работниците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай въвежда мита за вноса на американски стоки на стойност 60 милиарда долара

AFP: Китай въвежда мита за вноса на американски стоки на стойност 60 милиарда долара

18 Септември 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай обяви въвеждането на допълнителни мита за внос на американски стоки на стойност 60 млрд. долара в отговор на решението на администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да наложи тарифи за вноса от азиатската страна на стойност 200 млрд. долара, предава AFP.
„Ако САЩ настояват за допълнително повишаване на тарифите, Китай ще реагира по съответния начин", се казва в изявление на Министерството на финансите в Пекин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китай: Увеличаването на митата внесе неопределеност в консултациите между Пекин и Вашингтон

Китай: Увеличаването на митата внесе неопределеност в консултациите между Пекин и Вашингтон

18 Септември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Пекин. Решението на САЩ да увеличат вносните мита за китайски стоки внася неопределеност в двустранните търговски консултации, се казва в съобщение от Министерството на търговията на Китай, предава РИА Новости.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник обяви, че увеличава с 10% митата върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, като решението ще влезе в сила на 24 септември, а от 1 януари митата ще нараснат до 25%. Американският държавен глава не изключи и трети етап на повишаване на ставките – върху стоки на стойност около 267 милиарда долара, ако Китй продължи да предприема ответни мерки.
„Силната привързаност на американската страна към повишаването на митата внесе нова неопределеност в двустранните консултации“, се казва в заявилението.
Търговското ведомство на Китай изрази надежда, че американската страна ще осъзнае възможните негативни последствия от такива действия и със своевременни „убедителни мерки ще внесе корекции в своето поведение“.
РИА припомня, че миналата седмица официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Ген Шуан заяви, че китайската страна е получила покана от САЩ за провеждане на нов рунд от преговори по търговските противоречия и приветства този ход от страна на Вашингтон. В същото време вестник The Wall Street Journal, като се позова на източници, запознати със ситуацията, съобщи, че Китай може да се откаже от участие в новия кръг от търговските преговори със САЩ, ако американците въведат допълнителни мита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китайският министър на търговията съобщи, че едностранните действия е протекционизмът на САЩ ще навредят на глобалната икономика

Reuters: Китайският министър на търговията съобщи, че едностранните действия е протекционизмът на САЩ ще навредят на глобалната икономика

18 Септември 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министърът на търговията на Китай Жон Шан заяви, че едностранните действия и протекционизма на САЩ ще навредят едновременно на интересите и на САЩ, и на Китай и ще навредят на глобалната икономика, предава Reuters.
Министърът заяви, че в търговската война няма победители и че сътрудничеството е единственият правила избор.
Той допълни, че Китай ще ускори откриването си за чуждестранните компании, а също така ще създаде по-добра бизнес-среда за тях.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай обяви, че въведените от САЩ мита няма да дадат ефект

ТАСС: Китай обяви, че въведените от САЩ мита няма да дадат ефект

18 Септември 2018 | 06:30 | Агенция "Фокус"
Пекин. Заместник-председателят на китайската комисия по регулирането на пазара на ценни книжа Фан Синхай заяви, че въвеждането на митата от САЩ върху внасяните от КНР стоки няма да даде резултат, предава ТАСС.
Той уточни, че Китай разполага с достатъчно инструменти за парично-кредитна политика, че да се справи с негативните последствия от подобни мерки. Междувременно чиновникът изрази надежда, че САЩ и Китай ще успеят да се договорят и че тяхната двустранна политика я очаква добро бъдеще.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че въвежда 10% мито върху внасяни от Китай стоки на сумата от 200 милиарда долара.
Очаква се днес вицепремиерът на Китай Лю Хе да свика извънредно правителствено съвещание по въпроса.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обяви мита от 10% върху вносни стоки от Китай на обща сума 200 милиарда долара

AFP: Доналд Тръмп обяви мита от 10% върху вносни стоки от Китай на обща сума 200 милиарда долара

18 Септември 2018 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви 10% мита върху китайски вносни стоки в размер на 200 милиарда долара и предупреди Пекин, че какъвто и да е отговор ще доведе до удвояване на ответните търговски мерки на Вашингтон, предава AFP.
„Новите мита влизат в сила на 24 септември“, пише в официално заявление на Тръмп.
„Допълнително, ако Китай предприеме ответни мерки срещу нашите фермери или другите индустрии, ние веднага ще преминем на следващата фази, при която ще наложим мита върху допълнителни 267 милиарда долара китайски внос“, допълни той.
Президентът допълни, че митата целят промяна в търговската политика на Китай и че той представлява „смъртна опасност за дългосрочното здраве и просперитет на икономиката на САЩ“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: Германия не се нуждае от американския газ

Das Handelsblatt: Германия не се нуждае от американския газ

17 Септември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия няма да купува втечнен природен газ от САЩ, защото не е изгоден за страната от икономическа гледна точка и няма да гарантира икономическата й сигурност, обясняват в редакцията на изданието Das Handelsblatt.
Първо, ФРГ не разполага с необходимата инфраструктура за доставянето на американския газ, а строителството на необходимия терминал едва ли ще бъде рентабилно, категорично е изданието.
Отбелязва се, че към 2050 г. Германия планира да се откаже изцяло от използването на въглеродни източници на енергия и поради тази причина инвестициите в нова газова инфраструктура при съществуващия далеч по-евтин проект за „Северен поток-2“ са твърде „съмнителни и малко вероятни“, коментират в редакцията.
Das Handelsblatt припомня, че Русия осигурява едва шест процента от енергийните нужди на Германия, което говори за отсъствието на каквато и да била зависимост на страната от руските доставки – нещо, за което тръбят във Вашингтон.
Берлин едва ли ще рискува да загуби енергийната си сигурност, като замени Русия със САЩ, която води политика за „Америка на първо място“ и участва в търговски войни, е заключението на авторите на статията.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Украйна оцениха възможните щети от „Северен поток 2“

РИА Новости: В Украйна оцениха възможните щети от „Северен поток 2“

15 Септември 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Директорът на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Кобелев заяви, че реализацията на проекта „Северен поток 2“ ще бъде тежък удар за икономиката на страната, предава РИА Новости.
„Ако говорим за обема, това са три милиарда долара на година. Към момента това са доходите, които получаваме за транзитния газ през Украйна. Ако „Северен поток 2“ започне сега, например, то след две години проектът може да бъде завършен и когато това се случи, всички изчисления показват, че няма да има преминаващ газ през Украйна“, заяви Кобелев.
Той поясни, че тези щети ще съставляват приблизително три процента от БВП на страната. „За нас това ще бъде огромна загуба“, добави той.
По думите на Кобелев, след завършването на газопровода, част от транзита на синьото гориво ще се осъществява през „Турски поток“, а останалата част ще бъде през „Северен поток 2“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия и Германия потвърдиха значимостта на проекта „Северен поток 2“

Сергей Лавров: Русия и Германия потвърдиха значимостта на проекта „Северен поток 2“

14 Септември 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Русия и Германия са потвърдили значимостта на проекта „Северен поток 2“ като важно направление от енергийното сътрудничество, заяви в петък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на пресконференция след разговорите с германския си колега Хайко Маас, предава ТАСС.
„По същество обсъдихме комплексни въпроси, свързани с енергийното сътрудничество. Потвърдихме подкрепата за проекта „Северен поток 2“, който има комерсиален характер и чието осъществяване реално ще укрепи енергийната сигурност на европейския континент“, заяви Лавров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ангела Меркел обясни значението на „Северен поток 2“ за Германия пред лидерите на Балтийските държави

РИА Новости: Ангела Меркел обясни значението на „Северен поток 2“ за Германия пред лидерите на Балтийските държави

14 Септември 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Вилнюс. Проектът „Северен поток 2“ е важен и значим за Берлин, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на обща пресконференция с президента на Литва Далия Грибаускайте и министър-председателите на трите Балтийски страни, предава РИА Новости.
„Признавам, че съм запозната с критичните мнения на Балтийските страни. В Германия енергийната политика е диверсифицирана. Внасяме газ от Норвегия, Холандия и Русия. Изправени сме пред проблеми при осъществяването на договорките за климата и нашата нужда от газ всъщност ще нараства“, заяви Меркел.
Въпреки това, тя подчерта, че Украйна трябва да остане транзитна страна за газ.
„Радвам се, че комисар (Марош) Шевчович ще вземе участие в преговорите с Русия и се надявам, че това ще се случи в бъдеще. Ако ние имаме проект „Северен поток“, то тогава е възможно да реализираме и проекта „Северен поток 2“, поясни германският канцлер.
По думите на Меркел, тя се надява, че проектът за турски газопровод също ще се изпълни.
От своя страна, Грибаускайте заяви, че позицията на Вилнюс остава същата. „Ние оценяваме този проект като геополитически, а не като търговски или енергиен проект. Нашето виждане се основава, за съжаление, на не особено голям опит. Ние знаем какво означава да зависиш от един източник на енергия, от Русия“, отбеляза литовският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Все още не постигнато сътрудничество с Германия за Сирия

Сергей Лавров: Все още не постигнато сътрудничество с Германия за Сирия

14 Септември 2018 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия все още не е успяла да постигне конструктивно сътрудничество с Германия по въпроса за разрешаване на сирийската криза. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в навечерието на визитата си в Берлин и планираната среща с германския му колега Хайко Маас, отбелязват в редакцията на „Российская газета“.
„За съжаление, досега такова сътрудничество с Германия не е постигнато. Позицията на Германия по този въпрос не надхвърля общите подходи, които позволяват реално съдействие за Сирия и сирийците в контролираните от правителството територии – а сега това са 4/5 от страната – заслужаващи доверие за политически процес“, обясни първият дипломат на Москва.
Съгласно думите му, строгите финансови и икономически санкции срещу Сирия остават в сила, което възпрепятства нормалната икономическа активност и създаването на благоприятни условия за постепенното връщане на сирийците в родните им населени места. В тази връзка Лавров подчерта, че Москва има готовност да сътрудничи с различни партньори, заинтересовани от скорошния мир в Сирия.
„Ликвидирането на огнищата на терористите на сирийска земя приключва. Страната се връща към мира и политическото уреждане. На дневен ред е възстановяването на разрушената инфраструктура, икономическата активност, връщането в родината на милионите бежанци и вътрешно разселените лица“, обобщи руският дипломат.
Лавров пристига на посещение в Берлин, където ще проведе преговори с германския си колега Хайко Маас. В дневния ред на обсъжданията между двамата са включени теми като споразумението за ядрената програма на Иран, ситуацията в Сирия и Украйна, а също и отношенията между Берлин и Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров пристига на посещение в Берлин, предвидени са преговори с германския му колега

ТАСС: Сергей Лавров пристига на посещение в Берлин, предвидени са преговори с германския му колега

14 Септември 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Берлин. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пристига на посещение в Берлин, където ще проведе преговори с германския си колега Хайко Маас, предава TACC.
В дневния ред на обсъжданията между двамата дипломати са включени теми като споразумението за ядрената програма на Иран, ситуацията в Сирия и Украйна, а също и отношенията между Берлин и Москва.
Лавров и Маас ще присъстват на церемонията по закриването на Руско-германската година на регионалните и общинските партньорства. Очаква се също така Лавров да вземе участие в заседанието на съвместния форум на тема „Интеграционните процеси в Евразия, перспективите за общо икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ заплашиха със санкции „Северен поток-2“ с надежда за сътрудничество с Русия

ТАСС: САЩ заплашиха със санкции „Северен поток-2“ с надежда за сътрудничество с Русия

13 Септември 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ може да наложат санкции срещу руския експортен проект „Северен поток-2“. Това заяви министърът на икономиката на САЩ Рик Пери след преговорите с руския си колега Александър Новак в Москва. При това двамата министри изразиха надежда за сътрудничество между двете страни в областта на енергетиката и са постигнали съгласие да възобновят диалога, предава TACC.
Преговорите между Новак и Пери бе проведена в сградата на Министерството на външните работи на Руската федерация и завърши с брифинг за пресата. Още преди началото на разговорите обаче Пери предупреди, че САЩ са обезпокоени от отношенията между двете страни.
„Ние сме срещу „Северен поток-2“, изпълнението на който може да доведе до ситуация, в която две трети от вноса в Европа да бъде руски газ. Това създава уязвимост. Това е тънка ситуация, като гърло на бутилка, ако не нещо не върви както трябва“, алармира американският министър.
На брифинга след срещата Пери потвърди възможността за нови санкции срещу проекта и като цяло срещу руския енергиен сектор. „Моят отговор е „да“ – и на първата, и на втората част на въпроса“, бяха думите му в отговор на въпрос дали са реални ограниченията срещу „Северен поток-2“ и тези срещу руския енергиен сектор.

Позицията на САЩ

САЩ се придържат към позицията, че проектът нарушава конкуренцията на европейския пазар, припомни Пери, а като пример подчерта, че САЩ подкрепят строителството на друг газапровод, по който в Европа да бъде доставян газ от територията на Азербайджан.
Пери призова Русия „да заеме позиция на отговорен производител“ и да не допуска „наличието на енергийни ресурси да окаже силно влияние на пазара на природен газ и петрол“.

Позицията на Русия

За разлика от Пери, Александър Новак определи като основен резултат от преговорите възможността за сътрудничество между двете държави в сферата на енергетиката и дори призова САЩ за съвместни инвестиции в технологии и енергийна ефективност с участието на Руския фонд за преки инвестиции.
„С моя колега обсъдихме направленията на сътрудничеството, мисля, че за нашите икономики това е важен отрасъл. Договорихме и занапред да водим диалог и да поддържаме диалог“, съобщи Новак.
„Да, имаме разногласия. Но диалогът е много важен и за двете страни, особено с оглед на факта, че сме лидери в добива на газ. Аз съм оптимистичен. Диалогът ни ще бъде продуктивен“, отговори на свой ред Пери.
Новак отговори и за заплахата от санкции, като заяви, че подобни думи „предизвикват загриженост“. При това той отбеляза, че Русия е напълно уверена в своята конкурентноспособност за доставките на газ в Европа. „Не се притесняваме от конкуренцията с втечнения природен газ на САЩ, няма да предприемем никакви мерки, насочени към това такъв да не бъде доставян в Европа“, увери Новак.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американският енергиен министър и руският му колега ще разговарят за „Северен поток-2“

ТАСС: Американският енергиен министър и руският му колега ще разговарят за „Северен поток-2“

13 Септември 2018 | 00:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Предмет на посещението на министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери в Москва в четвъртък ще бъдат газопроводът „Северен поток-2“, киберсигурността и ядреният потенциал на Руската федерация, съобщава ТАСС, като се позовава на думите на прессекретаря на оглавяваното от Пери ведомство Шейлин Хайнс.
Рик Пери пристига в Москва по покана на енергийния министър на Русия Александър Новак.
„В рамките на своето посещение министър Пери планира да обсъди с руските си колеги редица теми, в това число и категоричното несъгласие на американското правителство със „Северен поток-2“, кибератаките , насочени срещу електрически мрежи, както и безопасността и сигурността на руския ядрен арсенал“, заяви Шейлин Хайнс.
„Неразпространението на ядрено оръжие и международната ядрена сигурност са ключови теми, които влизат в отговорностите на министъра, поддържането на открит диалог с Русия е изключително необходимо за постигането на тези цели ", каза тя.
„Икономическата сигурност в света е неразривно свързана с енергийната сигурност, която от своя страна зависи в голяма степен от двамата водещи доставчици на природен газ и петрол - Съединените американски щати и Русия. Министърът се надява на уважителен и честен диалог за променящата се ситуация на световния енергиен пазар, в условия , в които САЩ се превръщат във водещ износител на енергийни ресурси в света", добави Хайнс.
В Москва Пери ще проведе разговори и с представители на неправителствени организации. Предвидена е и среща с руския министър на финансите на Антон Силуанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.