НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Овладян е пожарът в ТЕЦ-Сливен, няма опасност от ново разгаряне на огъня

Овладян е пожарът в ТЕЦ-Сливен, няма опасност от ново разгаряне на огъня

26 Септември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Сливен. Слабо тлеят все още някои от балите със слама в ТЕЦ - Сливен, съобщиха от ОДМВР - Сливен. Пожарът обаче е овладян напълно още вчера и няма опасност от ново разгаряне на огъня в топлоцентралата.
Пожарът в ТЕЦ-Сливен избухна малко след 20.00 часа на 24 септември. Според пожарникарите причината е самозапалване на въглища и прехвърляне на искра върху складираната наблизо слама. Над 12 декара са пострадали от огъня. При инцидента няма пострадали хора и обгазени при гасенето пожарникари.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Овладени са пожарите в ТЕЦ - Сливен и на територията на завод „Динамо“ (ОБЗОР)

Овладени са пожарите в ТЕЦ - Сливен и на територията на завод „Динамо“ (ОБЗОР)

25 Септември 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Сливен. Овладени са пожарите в ТЕЦ - Сливен и на територията на завод „Динамо“. Това съобщи на брифинг комисар Владимир Демирев - директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен.
Седем пожарни автомобила на районните служби в Сливен, Нова Загора и Ямбол са гасили цяла нощ няколко огнища в индустриалната зона на град Сливен. „Пожарната обстановка на територията на цялата сливенска област на 24 септември е била изключително сложна. За едно денонощие пожарни екипи са ликвидирали 22 произшествия, сигналите за които са получени след 20.00 часа, като силният вятър е създал сериозни пречки на екипите за бързото им овладяване и е създал предпоставки за разгаряне и опасност огънят да се пренесе върху други обекти“, обясни комисар Демирев.
Той уточни, че в двора на ТЕЦ - Сливен са се запалили бали със слама, които бързо са се разгорели. „Най-вероятната причина е близостта на балите до складирани въглища, които са част от производствения процес в ТЕЦ-а. Според самата специфика на въглищата те имат способността да се самозапалват. Започнал е вчера такъв процес, при който служители на предприятието са разтиквали с гребла въглищата, като вследствие на силния вятър е прехвръкнал запален въглен към балите със слама“, обясни комисар Демирев. По думите му предстои да се направи обследване по случая, за да се провери дали е имало нарушения при съхранението на горимите материали.
„В завод „Динамо“ са горели общо четири обекта - три склада и леярски цех, като най-пострадал е единият от складовете с размери 12 на 30 метра, който е изгорял изцяло. В него са се съхранявали стари материали и машини. От втория склад са изгорели около 40 кв. м. от конструкцията, като няма значителни щети по складираните изделия. Пожарът в леярския цех е започнал от дървени материали в приземните етажи, като по въздухопровод се е пренесъл в подпокривното пространство, където е нанесъл щети на около 5 кв. м.“, обясни комисар Демирев. Той уточни, че останалите щети са около 11 декара сухи треви и отпадъци на територията най-вече на завод „Динамо“. По думите на директора на РДПБЗН най-вероятната причина са електрическите проводници, които са бил точно над мястото за изхвърляне на отпадъци и които вследствие на силния вятър са се запалили от получена искра.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира, че няма данни за умишлено предизвикване на пожарите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Нямаме данни за умисъл при пожарите в Сливен

Министър Младен Маринов: Нямаме данни за умисъл при пожарите в Сливен

25 Септември 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Към момента нямаме данни за умисъл при пожарите в Сливен. Това каза в Пазарджик министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Според Маринов силните ветрове най-вероятно са довели до късо съединение в електропреносната мрежа. „Там се опасяваме, че първо е пожарът е тръгнал от едно огнище и вследствие на вятъра се е разпространил във второ“, коментира Маринов.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прехвърлила се искра от самозапалили се въглища е причината за пожара в ТЕЦ - Сливен

Прехвърлила се искра от самозапалили се въглища е причината за пожара в ТЕЦ - Сливен

25 Септември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Сливен. Прехвърлила се искра от самозапалили се въглища е причината за пожара в ТЕЦ - Сливен. Това съобщи пред журналисти комисар Владимир Демирев, директор на РД „ПБЗН“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен. Огънят възникнал в куп въглища, използвани в ТЕЦ - Сливен. Специалистите от топлоцентралата започнали тяхното разчистване с гребла и най-вероятно при преместването искра от огъня се е прехвърлила върху съхраняваната наблизо слама. Балите са се използвали за гориво на една от пещите. Те са били складирани на площ от около 15 декара.
Сигналът за пожара в Топлофикация-Сливен е бил получен в 20.20 часа снощи. В 20.30 минути е бил получен друг сигнал, че горят отпадъци и сухи треви в складове на предприятията ЗММ и „Динамо“ в индустриалната зона на града. Там са горели стари метални части, опаковки, текстолитови плоскости, покривно покритие и обзавеждане. Изгорели са също около 11 декара отпадъци и сухи треви.
Целият състав на сливенската пожарна се е включил в гасенето на пожарите, като са получили помощ от Нова Загора, както и от Районна служба - Ямбол.
Пожарът в района на двата завода е напълно овладян, съобщи комисар Демирев. Балите със слама в ТЕЦ-Сливен ще тлеят още поне няколко дни. Ще бъде извършена за проверка за мерките са противопожарна безопасност в предприятието. ТЕЦ-Сливен работи. При инцидента няма пострадали хора.
През изминалото денонощие в Сливенско са били гасени 22 пожара. Реагиран е и един фалшив сигнал. Оказана е и помощ на жена в безпомощно състояние в сливенския квартал „Дружба“, където на пожарникарите се е наложило да проникнат през терасата на втория етаж, за да помогнат.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Радев, кмет на Сливен: Възникналите два пожара на територията на града са овладени и локализирани още в понеделник вечерта

Стефан Радев, кмет на Сливен: Възникналите два пожара на територията на града са овладени и локализирани още в понеделник вечерта

25 Септември 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Сливен. Възникналите два пожара в района на ТЕЦ – Сливен са овладени и локализирани и всички институции са ангажирани с ликвидирането на последиците. Това заяви кметът на община Сливен Стефан Радев, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. По негово разпореждане, е извършена проверка и е събрана информация за обстановката на територията на общината от кметовете на населените места.
От отдел„Сигурност и управление при кризи“ съобщават, че в резултат на ураганния вятър, който на пориви достигаше скорост от над 40 м/сек (над 140 км/час), по уличните платна има големи количества паднали листа, прекършени клонки и суховършия. Голямо дърво е съборено пред блок 11 на кв. Дружба. Получени са сигнали за пречупени големи клони по улиците „Александър Екзарх” „Никола Фурнаджиев, „Бургаско шосе” и други. Аварийни екипи на общинското предприятие „Озеленяване” работят по отстраняването им. Необходимо е по-голямо внимание при движението поради паднали ограждения на строителни обекти, указателни знаци и табели. Това е информация след извършен оглед по основните булеварди, квартали, подходи към обещественозначимите заведения (болнииц, училища и др.), поясни инж. Снежана Кънева – началник отдел „Сигурност и управление при кризи“.
Електрозахранването беше прекъснато в Индустриалната зона на Сливен, няма населени места без ток. Вода няма само в селата Селиминово и Чинтулово. Аварийни екипи работят за отстраняването на проблема. На всеки получен сигнал се реагира своевременно. Поддържа се постоянен обмен на информация и с инфраструктурните дружества за нормализиране на обстановката, допълни още инж. Кънева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Продължават гасителните действия в ТЕЦ - Сливен

Гл. комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Продължават гасителните действия в ТЕЦ - Сливен

25 Септември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Продължават гасителните действия в ТЕЦ - Сливен. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия.
„Продължаваме да отработвам пожара в Сливен. По-скоро го наблюдаваме. Не е необходимо да се загаси непременно. По-безопасно е да се наблюдава и днес бавно и внимателно нещата да станат. Проблем е вятърът там - имаше пориви над 100 км/ч.
По думите му складираното сено в района на ТЕЦ-Сливен представлява потенциална опасност, но за причините и предпоставките за възникването на огъня може да се говори след окончателното му погасяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Огън бушува в района на ТЕЦ в града

Сливен: Огън бушува в района на ТЕЦ в града

24 Септември 2018 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Сливен. Огън бушува в района на ТЕЦ - Сливен, предаде репортер на Радио "Фокус" - Сливен. Според говорителя на на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска в района на топлоцентралата са се запалили бали със слама. На мястото на пожара са екипи на пожарната. Огънят се разгаря заради заради силния вятър, който духа в града.
Днес сливенските пожарникари са се отзовали на осем сигнала за пожари, предимно сухи треви и стърнища. Няма постъпили сигнали заради поражения от силния вятър.

Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.