НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство (ОБЗОР)

Темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство (ОБЗОР)

25 Септември 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. Темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство, защото поставя в центъра правата на детето и отговорността на държавата при тяхното гарантирането. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на заключителната конференция по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на Правосъдието за деца“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Министър Цачева коментира, че в рамките на проекта са за работа с деца са обучени 112 съдии, прокурори, полицейски служители и социални работници в страната. Изградени са 12 „сини стаи“ за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни. Цачева посочи, че се е пристъпило и към синхронизиране на системата за правосъдие за деца у нас с европейските и международни стандарти.
Тя отбеляза още, че законодателната политика на България приема семейството като естествена среда, в която се отглежда и възпитава детето и припомни, че в тази връзка Министерството на правосъдието е изготвило промени в Наказателния кодекс, предвиждащи повишаване ефективността на превенцията и борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография и укрепване защитата на жертвите на тези престъпления. При изпълнението на проекта са изготвени и допълнения в Наказателно процесуалния кодекс, които предвиждат щадящ режим за изслушване на деца в досег със съдебната система.
„Най-голямото предизвикателство бе изготвения през 2016 г. проект на Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица. Организирано бе широкото му обществено обсъждане през януари т.г. и се работи по преодоляване на спорните моменти по отношение режима на малолетните деца и ситуирането на Националната служба за възпитателна подкрепа“, заяви министър Цачева. По думите й работата по законопроекта продължава до намиране на най-точните решения в краткосрочен план.
Посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен допълни, че децата са нашето бъдеще и ние трябва непрекъснато да работим за подобряването на правната рамка, за да защитим техните права. Тя акцентира върху необходимостта обученията на магистрати и експерти да продължат и в бъдеще, а работата на пилотните съдилища по проекта да се ползва като насока за останалите в страната.
По проекта са създадени специализирани съдебни състави в 5 пилотни съдилища - окръжните съдилища във Варна и Пловдив и районните съдилища във Варна, Пловдив и Козлодуй, в които работят голяма част от магистратите преминали през специализираното обучение. От ноември 2015 г. до сега те са разгледали общо над 5 200 граждански дела с участието на деца по повод развод по взаимно съгласие и по исков ред и недействителност на брака, изменение, ограничение или лишаване от родителски права, издръжка на дете, защита срещу домашно насилие, дела от Закона за закрила на детето – настаняване извън семейството. Разгледаните от тези специализирани съдебни състави наказателни дела с участието на деца жертви, свидетели или правонарушители, са над 1100.
От своя страна зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов коментира, че благодарение на финансовата помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проекта са изградени и оборудвани 12 помещения за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни по граждански и наказателни производства. По думите му председателите на окръжните и районните съдилища във Варна, Плевен, Козлодуй, Враца, Хасково, Смолян, Добрич, Разград, Силистра, Кърджали, Търговище и Ловеч са създали организация, така че сините стаи да се ползват, както от съда и прокуратурата, така и от полицейските органи и социални служби в съдебните им райони. Стоянов добави, че 26 деца са били изслушани в първите 4 „сини стаи“, които са открити между 2016 г. и началото на 2018 г. във Варна, Плевен, Козлодуй и Враца. От тях 18 са малолетни и 8 са непълнолетни. Зам.-министърът уточни, че децата са били изслушани в щадяща среда, близка до семейната, от обучен експерт, така че да бъдат предпазени от стреса, който биха изпитали в строгата атмосфера на съдебните сгради или полицейски управления и далеч от евентуален насилник или възрастен свидетел, от който биха могли да изпитват страх.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. пр. Мюриел Берсе Коен: Законодателната рамка в сферата на детското правосъдие трябва да се подобрява, Швейцария успя да помогне на България в това отношение

Н. пр. Мюриел Берсе Коен: Законодателната рамка в сферата на детското правосъдие трябва да се подобрява, Швейцария успя да помогне на България в това отношение

25 Септември 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Законодателната рамка в сферата на детското правосъдие трябва да се подобрява, Швейцария успя да помогне на България в това отношение. Това каза посланикът на Швейцария у нас н. пр. Мюриел Берсе Коен по време на заключителната конференция по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Убедена съм че детското правосъдие е въпрос близо до сърцето на всеки от нас, защото децата са нашето бъдеще. Обществата ни започват да осъзнават правата на децата, както и това да се подобрява законодателната рамка, за да могат тези права да се изпълняват. Швейцария успя на помогне да България в тази посока“, коментира н.пр. Коен и припомни, че специализираните екипи по проекта са се формирали в пет пилотни съдилища в България, създадени са 12 „сини“ стаи, а над 200 магистрати, полицейски служители и социални работници са били обучени според международното правосъдие. Посланикът на Швейцария у нас допълни, че по време на изпълнението на проекта е направен и анализ на пропуските на българското законодателство по отношение на европейските стандарти. „Проектът имаше за цел да гарантира, че децата, които са в досег със съдебната система, се третират в съответствие с най-високите европейски стандарти. Предстои много работа, за да направим постигнатото устойчиво. Приемането на Закон за детското правосъдие ще доведе до реформи е тази сфера. Необходимо е подобряване на координацията между институтите, защитаващи правата на децата. Трябва да има единна система за събиране на данни. Такава разработихме в рамките на проекта. Ако има желание да се подобрят условията за най-уязвимите - децата, тогава ще можем да постигнем успех в сферата на детското правосъдие“, каза още н. пр. Мюриел Берсе Коен.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Целите на проекта, свързан с детското правосъдие, поставят в центъра правата на детето и отговорността на държавата при гарантирането им

Министър Цецка Цачева: Целите на проекта, свързан с детското правосъдие, поставят в центъра правата на детето и отговорността на държавата при гарантирането им

25 Септември 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Целите на проекта, свързан с детското правосъдие, поставят в центъра правата на детето и отговорността на държавата при гарантирането им. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на заключителната конференция по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изказвам огромна благодарност на партньорите ни Конфедерация Швейцария, на посолството на Швейцария в България за ценната помощ, която ни бе оказа за този важен за правителството и държавата проект. Поставените цели на проекта са стратегически. Те поставят в центъра детето с правата му и оттам отговорностите, които държавата трябва да има по отношение на гарантирането на тези права“, коментира министърът.
Сред изпълнените и основните цели на проекта, Цачева посочи правната рамка на системата за правосъдие за деца у нас, за да може да е в съответствие с европейските и международни стандарти. „Законодателната политика на България приема семейството като естествена среда, в която се отглежда и възпитава детето“, заяви тя и допълни, че това е свързано с различни политики в сферата на образованието, спорта и т.н. „Ние като изпълнител по този проект отговаряме за законодателната рамка, за да могат тези политики да се преведени в изпълнение“, коментира министър Цачева.
Тя поясни, че до момента са извършени промени в Наказателния кодекс, визиращи сексуалното насилие и порнографията с деца, както и промени в Наказателно процесуалния кодекс, който предвижда щадящ режим при дете в съдебната система и изслушването му в различни качества. Сред целите на проекта правосъдният министър открои и подобряването на капацитета на съдии и прокурори, полицейски служители, социални работници психолози и надграждането на експертизата им.
„Убедена съм, че от тази съвместна работа излизаме с едни много добри резултати. Обогатени с опита и практиката на нашите партньори в сферата на младежкото правосъдие“, каза още Цачева.
Агенция „Фокус“ припомня: Проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“ започва през 2012 година с бюджет от 860 000 швейцарски франка, от които 85% е швейцарското съфинансиране, проектът цели да гарантира отношението към всички деца - нарушители, жертви или свидетели на престъпление в съответствие с международните стандарти за щадящо децата правосъдие. Философията на усилията за реформирането на младежкото правосъдие е, че на децата-нарушители на закона трябва да бъде даден втори шанс, което е добро както за тях, така и за обществото. Проектът е изпълняван от Министерството на правосъдието в партньорство с Международния институт за правата на детето – Швейцария и швейцарски магистрати. Специализирани състави за младежко правосъдие, създадени по проекта, действат в пет съдилища в страната. 12 „сини“ стаи, специални помещения за разпити на деца - жертви или свидетели на правосъдие, както и млади правонарушители бяха изградени във Варна, Враца, Добрич, Разград, Смолян, Хасково, Ловеч, Търговище, Силистра, Плевен, Кърджали и Козлодуй. Повече от 200 съдии, полицаи и социални работници преминаха обучение по международните стандарти за младежко правосъдие. Наръчник - отпечатан и наличен онлайн, дава насоки по казуси от младежкото правосъдие.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.