НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Овладян е пожарът в ТЕЦ-Сливен, няма опасност от ново разгаряне на огъня

Овладян е пожарът в ТЕЦ-Сливен, няма опасност от ново разгаряне на огъня

26 Септември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Сливен. Слабо тлеят все още някои от балите със слама в ТЕЦ - Сливен, съобщиха от ОДМВР - Сливен. Пожарът обаче е овладян напълно още вчера и няма опасност от ново разгаряне на огъня в топлоцентралата.
Пожарът в ТЕЦ-Сливен избухна малко след 20.00 часа на 24 септември. Според пожарникарите причината е самозапалване на въглища и прехвърляне на искра върху складираната наблизо слама. Над 12 декара са пострадали от огъня. При инцидента няма пострадали хора и обгазени при гасенето пожарникари.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Овладени са пожарите в ТЕЦ - Сливен и на територията на завод „Динамо“ (ОБЗОР)

Овладени са пожарите в ТЕЦ - Сливен и на територията на завод „Динамо“ (ОБЗОР)

25 Септември 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Сливен. Овладени са пожарите в ТЕЦ - Сливен и на територията на завод „Динамо“. Това съобщи на брифинг комисар Владимир Демирев - директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен.
Седем пожарни автомобила на районните служби в Сливен, Нова Загора и Ямбол са гасили цяла нощ няколко огнища в индустриалната зона на град Сливен. „Пожарната обстановка на територията на цялата сливенска област на 24 септември е била изключително сложна. За едно денонощие пожарни екипи са ликвидирали 22 произшествия, сигналите за които са получени след 20.00 часа, като силният вятър е създал сериозни пречки на екипите за бързото им овладяване и е създал предпоставки за разгаряне и опасност огънят да се пренесе върху други обекти“, обясни комисар Демирев.
Той уточни, че в двора на ТЕЦ - Сливен са се запалили бали със слама, които бързо са се разгорели. „Най-вероятната причина е близостта на балите до складирани въглища, които са част от производствения процес в ТЕЦ-а. Според самата специфика на въглищата те имат способността да се самозапалват. Започнал е вчера такъв процес, при който служители на предприятието са разтиквали с гребла въглищата, като вследствие на силния вятър е прехвръкнал запален въглен към балите със слама“, обясни комисар Демирев. По думите му предстои да се направи обследване по случая, за да се провери дали е имало нарушения при съхранението на горимите материали.
„В завод „Динамо“ са горели общо четири обекта - три склада и леярски цех, като най-пострадал е единият от складовете с размери 12 на 30 метра, който е изгорял изцяло. В него са се съхранявали стари материали и машини. От втория склад са изгорели около 40 кв. м. от конструкцията, като няма значителни щети по складираните изделия. Пожарът в леярския цех е започнал от дървени материали в приземните етажи, като по въздухопровод се е пренесъл в подпокривното пространство, където е нанесъл щети на около 5 кв. м.“, обясни комисар Демирев. Той уточни, че останалите щети са около 11 декара сухи треви и отпадъци на територията най-вече на завод „Динамо“. По думите на директора на РДПБЗН най-вероятната причина са електрическите проводници, които са бил точно над мястото за изхвърляне на отпадъци и които вследствие на силния вятър са се запалили от получена искра.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира, че няма данни за умишлено предизвикване на пожарите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Нямаме данни за умисъл при пожарите в Сливен

Министър Младен Маринов: Нямаме данни за умисъл при пожарите в Сливен

25 Септември 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Към момента нямаме данни за умисъл при пожарите в Сливен. Това каза в Пазарджик министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Според Маринов силните ветрове най-вероятно са довели до късо съединение в електропреносната мрежа. „Там се опасяваме, че първо е пожарът е тръгнал от едно огнище и вследствие на вятъра се е разпространил във второ“, коментира Маринов.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прехвърлила се искра от самозапалили се въглища е причината за пожара в ТЕЦ - Сливен

Прехвърлила се искра от самозапалили се въглища е причината за пожара в ТЕЦ - Сливен

25 Септември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Сливен. Прехвърлила се искра от самозапалили се въглища е причината за пожара в ТЕЦ - Сливен. Това съобщи пред журналисти комисар Владимир Демирев, директор на РД „ПБЗН“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен. Огънят възникнал в куп въглища, използвани в ТЕЦ - Сливен. Специалистите от топлоцентралата започнали тяхното разчистване с гребла и най-вероятно при преместването искра от огъня се е прехвърлила върху съхраняваната наблизо слама. Балите са се използвали за гориво на една от пещите. Те са били складирани на площ от около 15 декара.
Сигналът за пожара в Топлофикация-Сливен е бил получен в 20.20 часа снощи. В 20.30 минути е бил получен друг сигнал, че горят отпадъци и сухи треви в складове на предприятията ЗММ и „Динамо“ в индустриалната зона на града. Там са горели стари метални части, опаковки, текстолитови плоскости, покривно покритие и обзавеждане. Изгорели са също около 11 декара отпадъци и сухи треви.
Целият състав на сливенската пожарна се е включил в гасенето на пожарите, като са получили помощ от Нова Загора, както и от Районна служба - Ямбол.
Пожарът в района на двата завода е напълно овладян, съобщи комисар Демирев. Балите със слама в ТЕЦ-Сливен ще тлеят още поне няколко дни. Ще бъде извършена за проверка за мерките са противопожарна безопасност в предприятието. ТЕЦ-Сливен работи. При инцидента няма пострадали хора.
През изминалото денонощие в Сливенско са били гасени 22 пожара. Реагиран е и един фалшив сигнал. Оказана е и помощ на жена в безпомощно състояние в сливенския квартал „Дружба“, където на пожарникарите се е наложило да проникнат през терасата на втория етаж, за да помогнат.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Продължават гасителните действия в ТЕЦ - Сливен

Гл. комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Продължават гасителните действия в ТЕЦ - Сливен

25 Септември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Продължават гасителните действия в ТЕЦ - Сливен. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия.
„Продължаваме да отработвам пожара в Сливен. По-скоро го наблюдаваме. Не е необходимо да се загаси непременно. По-безопасно е да се наблюдава и днес бавно и внимателно нещата да станат. Проблем е вятърът там - имаше пориви над 100 км/ч.
По думите му складираното сено в района на ТЕЦ-Сливен представлява потенциална опасност, но за причините и предпоставките за възникването на огъня може да се говори след окончателното му погасяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Овладени са двата пожара в двора на ТЕЦ - Сливен и в района на завод „Динамо“

Сливен: Овладени са двата пожара в двора на ТЕЦ - Сливен и в района на завод „Динамо“

25 Септември 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Сливен. Екипи на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, МВР, „В и К” и военнослужещи овладяха разпространението на два пожара в Сливен, предизвикани в неделя вечерта заради инцидентни усложнения от силния вятър, съобщиха от областна администрация Сливен. Пожарите са избухнали на територията на предприятията „Топлофикация” и „Динамо” в града. Сигналите са получени около 19.00 часа. Създадена е незабавна организация за действие и координация между участниците в спасителните действия, каза Божурски. Дейността на екипите е била затруднена от пулсиращия вятър. Въпреки това, към полунощ, разпространението на пожарите е овладяно. Гасенето е продължило с оглед безопасността.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Огън бушува в района на ТЕЦ в града

Сливен: Огън бушува в района на ТЕЦ в града

24 Септември 2018 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Сливен. Огън бушува в района на ТЕЦ - Сливен, предаде репортер на Радио "Фокус" - Сливен. Според говорителя на на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска в района на топлоцентралата са се запалили бали със слама. На мястото на пожара са екипи на пожарната. Огънят се разгаря заради заради силния вятър, който духа в града.
Днес сливенските пожарникари са се отзовали на осем сигнала за пожари, предимно сухи треви и стърнища. Няма постъпили сигнали заради поражения от силния вятър.

Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.