НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Ще подпомогнем възстановяването на църквата „Св. Йоан” в Несебър и Гробниците на света София

Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Ще подпомогнем възстановяването на църквата „Св. Йоан” в Несебър и Гробниците на света София

26 Септември 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ще подпомогнем възстановяването на църквата „Св. Йоан” в Несебър и Гробниците на света София. Това каза посланикът на САЩ Ерик Рубин при старта на изграждането на детска площадка на Епископската базилика на Филипопол, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Рубин добави, че едно от нещата, с които се гордее, е възможността да подпомага възстановяването на културното наследство на България. „През ноември ще имаме възможността да подпомогнем възстановяването на църквата „Св. Йоан” в Несебър”, добави посланикът. По думите му Американското посолство подкрепя и възстановяването на други културни обекти като Гробниците на света София. „Всички тези обекти напомнят за богатата и дълбока история и култура на страната ви”, каза още Ерик Рубин. „За нас, като приятели, е удоволствие да ви помогнем за възстановяването на това наследство”, добави американският посланик.
Рубин отправи специални поздрави към кмета и областното ръководство на Пловдив за волята им по отношение развитието на културното богатство на града.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Посланикът на САЩ Ерик Рубин и кметът Иван Тотев направиха първа копка на детска площадка на Епископската базилика на Филипопол

Пловдив: Посланикът на САЩ Ерик Рубин и кметът Иван Тотев направиха първа копка на детска площадка на Епископската базилика на Филипопол

26 Септември 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Посланикът на САЩ Ерик Рубин и пловдивският кмет Иван Тотев направиха първа копка на детска площадка на Епископската базилика на Филипопол, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Съоръжението, което ще бъде изградено в зоната край Голямата базилика е дарение от Електроразпределителното дружество в Пловдив. На копката присъстваха още Крис Матлън – председател на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ и председателят на УС на ЕВН България Робърт Дик. Посланикът отбеляза, че е много щастлив, че има възможност заедно с Фондация „Америка за България” да подкрепи този проект за възстановяването на една от най-ранните християнски Базилики в България. „Постиженията на Фондация „Америка за България” за 10-годишната им работа в България е нещо, с което се гордеем”, каза още Ерик Рубин. Той припомни, че Фондацията не работи само по този проект. Първият неин проект в Пловдив е Малката Базилика.
„За мен е привилегия да ви приветствам на това прекрасно място, трансформиращо се с всеки изминал ден”, каза кметът на Пловдив Иван Тотев. „От позиция на времето може да осъзнаем с какво се захванахме с воля, постоянство и тежки политически решения. Но резултатите са толкова впечатляващи, че си е заслужавало”, добави Тотев.
Община Пловдив и Фондация „Америка за България” са основни инвеститори в реставрацията на най-големия раннохристиянски храм, открит в България. Всеки поотделно допринася по над 8 млн. лева, за да бъде Базиликата на Филипопол съхранена за идните поколения и за да остане жива част от града. От началото на проекта през 2015 година досега стотици доброволци са помогнали за разкриването и съхранението на мозайките на Базиликата.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.