НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Фокусът на здравната реформа трябва да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на клинични пътеки

Президентът Румен Радев: Фокусът на здравната реформа трябва да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на клинични пътеки

14 Октомври 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Фокусът на здравната реформа трябва да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на клинични пътеки. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан как ще коментира новата здравна реформа, държавният глава отговори: „Всички виждате, че здравеопазването ни е с тежка диагноза днес. Най-важното за мен е смисълът на тази реформа и къде трябва да бъде фокусът. А той трябва да бъде върху пациента. В момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие. Даже стигаме до парадоксална ситуация – нашите медици да търсят реализация навън и нашите пациенти също да търсят лечение навън. Ето тук трябва да се замислим и трябва така да бъде организиран този модел, че крайната му цел да бъде лекуването на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки.“
Радев обясни, че общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено. „И според мен в днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща. Помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а не да бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и подменяни теми от миналото, защото те ще продължават да ни разделят. И искам да бъда правилно разбран – това не означава в никакъв случай индулгенция за извършени престъпления, но ние трябва да се обединим около това да се спазват законите днес. Имаме също така обща задача, която не е по-маловажна – това е борбата с бедността, с растящите неравенства, с неграмотността. Защото те продължават да раждат разединение, корупция и престъпност и така да ни отдалечават от едно общо бъдеще“, каза президентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев представи вариантите за здравна реформа пред Комисията по здравеопазване (ОБЗОР)

Министър Кирил Ананиев представи вариантите за здравна реформа пред Комисията по здравеопазване (ОБЗОР)

11 Октомври 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Министър Кирил Ананиев представи вариантите за здравна реформа пред Комисията по здравеопазване. Здравният министър заяви, че представя два варианта за здравна реформа, но обясни, че няма да държи на тях, ако се намери по-добър модел. „Първият вариант е свързан със задължителното здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд между частни застрахователи. Това е моделът на така наречената цялостна или пълна демонополизация на Здравната каса. Въвеждането на форми на конкуренция между НЗОК и застрохователите, които трябва да отговарят на определени изисквания със закон. Това е двустълбовият модел - от едната страна е задължителното здравно осигуряване срещу 8% осигурителна вноска, от другата е допълнителното доброволно застраховане“, каза Ананиев. По думите му вторият вариант е свързан с преминаването от чисто солидарен осигурителен модел към персонализиран здравноосигурителен модел.
От страна на управляващите коментираха представители на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване доц. Лъчезар Иванов заяви, че прави чест на министъра и на правителството за това, че са имали доблестта да сложат проблемите на масата с цялостния им вид и съответно да се предложат варианти за реформа. Според него двата модела в здравеопазването не могат да бъдат реализирани без информационна система.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски коментира, че екипът на министър Ананиев започва едни разумни ходове. „Приветствам екипа на министър Ананиев като финансист и изобщо да поеме този тежък жезъл да прави реформа в една система, която вече 18 години буксува все повече и повече“, заяви д-р Поповски във връзка с втория вариант за реформа, който предлага преминаването от чисто солидарен осигурителен модел към персонализиран здравноосигурителен такъв.
Заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер заяви, че в предложенията за здравната реформа има непростимо смесване на принципите на осигуряване и застраховане „На второ място, има изместване на акцентите върху проблемите в системата. Има ли тук някой, който да се съмнява, че проблемът е в болничната сфера?“, попита д-р Джафер.
В рамките на заседанието на Комисията възникна спор между министър Кирил Ананиев и БСП.
Спорът започна след въпрос на д-р Джафер, която попита министър Ананиев дали очаква отпор срещу вариантите за реформата.
На това министър Кирил Ананиев отговори, че политическата съпротива срещу здравната реформа вече е факт. „Съпротивата може да бъде професионална, може да бъде и политическа. Политическата съпротива вече е факт. Имаме вот на недоверие на тази тема. Ще видим какви са мотивите на вота и ще се постараем да отговорим обаче професионално, а не политически“, каза той. Министър Ананиев обърна внимание на извънпарламентарните консултации на БСП по вота на недоверие.
От своя страна народният представител от ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване доц. Георги Йорданов заяви, че не е могъл да разбере министър Ананиев като упрек или като похвала визира извънпарламентарните консултации на БСП по вота на недоверие. По отношение на реформата, депутатът заяви, че ще си запази критичния анализ на предложените модели за по-късен етап. Министър Ананиев му отговори, че не е добър подход да се правят срещи и оттам да се ходи на пресконференции и да се хули нещо, което е неродено.
От Националната пациентска организация коментираха, че всяка реформа за събиране на повече средства от всички, така че когато се разболеем, да имаме финансова протекция, е добра за българските граждани. От Българския лекарски съюз пък добавиха, че в предложенията за здравна реформа сериозно място трябва да се отдели на продължаващото медицинско обучение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Екипът на министър Ананиев започва едни разумни ходове

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Екипът на министър Ананиев започва едни разумни ходове

11 Октомври 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Екипът на министър Ананиев започва едни разумни ходове. Това каза заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски по време на заседанието на Здравна комисия във връзка с реформата в здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приветствам екипа на министър Ананиев като финансист и изобщо да поеме този тежък жезъл да прави реформа в една система, която вече 18 години буксува все повече и повече“, заяви д-р Поповски във връзка с втория вариант за реформа, който предлага преминаването от чисто солидарен осигурителен модел към персонализиран здравноосигурителен такъв. Той отчете, че клиничните пътеки са тежко недофинансирани. „Ние трябва да си кажем едно към едно – това, което ние сме видели от Западна Европа, сме го побългарили на 50 %“, допълни още д-р Поповски. Според него, ако българският пациент не се научи да доплаща, той няма да спре да постъпва в болница за щяло и нещяло. Според него първият вариант, който е свързан със задължителното здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд между частни застрахователи, е хубав, но страната ни не е готова за него.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Маджаров, БЛС: В предложенията за здравна реформа сериозно място трябва да се отдели на продължаващото медицинско обучение

Д-р Иван Маджаров, БЛС: В предложенията за здравна реформа сериозно място трябва да се отдели на продължаващото медицинско обучение

11 Октомври 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. В предложенията за здравна реформа сериозно място трябва да се отдели на продължаващото медицинско обучение.Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на дебатите по здравната реформа в Здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще си позволя само да обърна внимание на нещо много важно, защото нашата организация е БЛС. В мерките, които се предлагат за реформиране на сектора, изключително сериозно място трябва да заеме съсловната организация като саморегулираща се професия. Сериозно място трябва да се отдели на продължаващото медицинско обучение, за да можем да гарантираме качеството на лечението. Ние сме готови да заемем своето място и в предстоящите дебати относно внедряването на новата система и в годините, когато трябва да гарантираме това качество на обучението и това качество на сертификация на лекарите“, каза още д-р Маждаров.
Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков допълни, че кадровата политика е важен елемент.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Станимир Хасърждиев: Всяка реформа за събиране на повече средства от всички, така че когато се разболеем, да имаме финансова протекция, е добра за българските граждани

Д-р Станимир Хасърждиев: Всяка реформа за събиране на повече средства от всички, така че когато се разболеем, да имаме финансова протекция, е добра за българските граждани

11 Октомври 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
София. Малко се спекулира с това какво искат българските граждани. Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация по време на дебатите по здравната реформа в Здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Има две много прости сметки, които ние знаем, и които бяха цитирани днес. Системата потребява 8% от БВП, а чрез публични фондове успяваме да осигурим едва половината от необходимите средства. От една страна плащаме осигуровки, от друга страна се налага, когато се лекуваме да доплащаме. В този ред на мисли всяка реформа, която се предлага, която да подобри това съотношение в посока да събираме повече средства от всички нас, за да можем, когато се разболеем да имаме финансова протекция, е добра за българските граждани. Кой е от двата модела ще ни предложи това, тепърва предстои да уточним. С този дебат си казахме истината и източникътна проблема“, заяви още Хасърждиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев за здравната реформа: Не е добър подход да се правят срещи и оттам да се ходи на пресконференции и да се хули нещо, което е неродено

Министър Кирил Ананиев за здравната реформа: Не е добър подход да се правят срещи и оттам да се ходи на пресконференции и да се хули нещо, което е неродено

11 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Не е добър подход да се правят срещи и оттам да се ходи направо на масата на пресконференции и да се хули нещо, което е неродено. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред Здравна комисия по повод казаното от доц. Георги Йорданов от БСП, че не разбира дали упреква или хвали БСП за извънпарламентарните консултации, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Доц. Йорданов, много се радвам, че водите разговори с всички заинтересовани страни. В това няма нищо лошо. По-хубаво, ако го водим заедно", каза министър Ананиев. "Това, което ми стана болно е, че толкова време работя върху тези материали, не съм излязъл след някаква среща да направя веднага пресконференция да кажа колко лошо е това, как не приемат нито единия, нито другия модел. Това не е коректно, разбирате ли?“, каза още Ананиев. По думите му, ако нещо, наистина не е добре, би било добре да му се обадят по телефона, да се съберат със съответната организация, да се каже какви са притесненията и да започне да се работи по това. „А не от срещата на масата на пресконференцията и да се хули веднага нещо, което е неродено. Това не е добрият подход. Иначе разбира се, че трябва да се срещате и вие с тези, с които аз се срещам“, каза още министър Ананиев на доц. Георги Йорданов от БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: Не можах да разбера министър Ананиев като упрек или като похвала визира извънпарламентарните консултации на БСП по вота на недоверие

Доц. Георги Йорданов, БСП: Не можах да разбера министър Ананиев като упрек или като похвала визира извънпарламентарните консултации на БСП по вота на недоверие

11 Октомври 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Не можах да разбера министър Ананиев като упрек или като похвала визира извънпарламентарните консултации на БСП по вота на недоверие. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване доц. Георги Йорданов по време на заседанието на Здравна комисия във връзка с реформата в здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Доц. Йорданов каза това във връзка с изказването на министър Кирил Ананиев, че една политическа сила е провела срещи и те са обсъдили едностранно предложенията за здравна реформа. По отношение на реформата, депутатът заяви, че ще си запази критичния анализ на предложените модели за по-късен етап.
„Първото, което искам да кажа, че приемането на тези нови модели изисква участието на още две категории. Това са българските граждани и българските до този момент доброволни здравни застрахователи“, каза доц. Йорданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Политическата съпротива срещу здравната реформа вече е факт

Министър Кирил Ананиев: Политическата съпротива срещу здравната реформа вече е факт

11 Октомври 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Политическата съпротива срещу здравната реформа вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред Здравна комисия в отговор на въпроса на д-р Нигяр Джафер от ДПС откъде очаква отпор по реформата, за срока, който си е дал и за съмненията дали ще има нераглементирани плащания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съпротивата може да бъде професионална, може да бъде и политическа. Политическата съпротива вече е факт. Имаме вот на недоверие на тази тема. Ще видим какви са мотивите на вота и ще се постараем да отговорим обаче професионално, а не политически. Професионална съпротива според мен може да дойде от тези участници в здравния процес, които имат притеснения, че промяната няма да им донесе необходимия ефект. Ето видяхте първите срещи с общинските болници, които проведе една политическа сила“, каза министър Ананиев за срещата на БСП с Националното сдружение на общинските болници.
„Колко ще продължи работата ни до приемането на съответните промени и самата промяна в модела? Нашето желание беше новият здравноосигурителен модел да влезе от 1 януари 2020 г. Това обаче не сме си го поставили като самоцел. Всичко зависи от разговорите, дебатите, които ще водим преди да постигнем една висока степен на убеденост на всички участници за модела, който трябва да внесем в правителството и в парламента“, заяви още министър Ананиев и заяви, че най-важно е националното съгласие.
По отношение на съмненията за нерагламентирано плащане, министър Ананиев заяви: „Не мога да ви убедя, че няма да се плащат пари под масата. Лошо е, когато тръгваме с такова съмнение. Щом ние тръгваме с такова съмнение, представяте ли си какво мисли българският гражданин. Нали за това вкарваме тези информационни системи и тези форми за контрол“, заяви още министър Ананиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: В предложенията за здравната реформа има непростимо смесване на принципите на осигуряване и застраховане

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: В предложенията за здравната реформа има непростимо смесване на принципите на осигуряване и застраховане

11 Октомври 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. В предложенията за здравната реформа има непростимо смесване на принципите на осигуряване и застраховане. Това каза народният представител от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джафер по време на заседанието на Здравна комисия във връзка с вариантите за реформата в здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На второ място, има изместване на акцентите върху проблемите в системата. Има ли тук някой, който да се съмнява, че проблемът е в болничната сфера?“, попита д-р Джафер. Тя отчете, че предложението за демонополизация на касата е положително.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: В здравната реформа предлагаме задължителна долна граница на застрохавателната премия

Министър Кирил Ананиев: В здравната реформа предлагаме задължителна долна граница на застрохавателната премия

11 Октомври 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. В здравната реформа предлагаме задължителна долна граница на застрохавателната премия. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред Здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За 12-е лв. направихме анализ на доброволното застраховане, като имаме предвид неговия обем, обхват, разходи, където вноската, премията всъщност на този етап се движи някъде между 15 и 20 лв. Като имаме предвид, че става въпрос за 6 млн. български граждани и като ви казах какво е разпределението на сумата, че ще остане независимо, че те ще поемат най-тежките плащания, считаме, че този размер може да е 12 лв. Разбира се, ще водим разговори, той може да е друг размер, но тук правилото е, че ще има задължителна долна граница на застрохавателната премия“, допълни още министър Ананиев. „Сумата от 700 лв. цена на клинична пътека, сме определили като гранична стойност на базата на редица фактори. Това е една симулация, на базата на цените на клиничните пътеки, на базата на броя на преминалите болни, заболеваемост, социална допустимост, така че тази симулация може да вкараме и други елементи и тя да промени своята стойност. Това е база за започване на разговора“, каза още министър Ананиев. „Клиничните пътеки до 700 лв. са 84 % от тези, които финансира НЗОК. Може би някъде малко по-малко от 2 трети от разходите за болнична помощ. Останалите пътеки над 700 лв. са 14 % от тях. С ресурса, който ще съберат застрахователите от тези 12 лв., а те са 864 при тази симулация, някъде около 500 млн. лв. ще отидат за покриване на този здравен пакет, който функционира в момента“, коментира още министър Ананиев. „Националната здравноинформационна система, електронното търгово договаряне на лекарства и медицински изделия и големият проект, който е свързан със Спешната помощ, ще бъдат готови в момента, в който ще вкараме новия модел. Тези три инструмента ще ни помогнат много за взимане на правилните решения и в правилното управление на здравната система. Безспорно остойностяването на клиничните пътеки е изключително важно. Това се казва и от всички хора, които работят в системата. Що се отнася до контрола и прозрачността, до рисковете, свързани с фалирането на застрахователите, знаете, че при единия и другия модел има предвидено създаването на гаранционен фонд, който при случай на фалит на даден застраховател, ще поеме веднага пациентите и ще бъдат заплатени разходите на изпълнителите на медицинска помощ“, заяви министър Ананиев. Според него, за да може да получи един застрохавател правото да извършва задължително здравно застраховане, има редица изисквания, на които той трябва да отговаря и които са гаранция.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Лъчезар Иванов, ГЕРБ: Двата модела в здравеопазването не могат да бъдат реализирани без информационна система

Доц. Лъчезар Иванов, ГЕРБ: Двата модела в здравеопазването не могат да бъдат реализирани без информационна система

11 Октомври 2018 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Двата модела в здравеопазването не могат да бъдат реализирани без информационна система. Това каза доц. Лъчезар Иванов, народен представител от ПГ на ГЕРБ по време на заседанието на Здравна комисия във връзка с реформата в здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Прави чест на министъра и на нашето правителствo за това, че имаха доблестта да сложат проблемите на масата с цялостния им вид и съответно да се предложат варианти за реформа. Тази реформа няма да бъде административна или наложена от Министерство на здравеопазването, респективно от Министерски съвет, тъй като тя поне за мен не може да има политическа oкраска. В никакъв случай. Тя трябва да бъде такава, щото да не бъде за четири или десет години. Искаме реформата да бъде такава, щото да бъде за 25 години напред. За една реформа трябва всички системи и партии да седнат и да се договорят и независимо от предстоящи избори, промени политически, да следваме един път. Сферата на здравеопазването е консервативна система, която много внимателно и трудно се променя“, заяви още доц. Иванов. По думите му всички опити да се бърза, ще доведат до пълно фиаско.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Представям два варианта за здравна реформа, но няма да държа на тях, ако намерим по-добър модел

Министър Кирил Ананиев: Представям два варианта за здравна реформа, но няма да държа на тях, ако намерим по-добър модел

11 Октомври 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
София. Представям два варианта за здравна реформа, но няма да държа на тях, ако намерим по-добър модел. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред Здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На база на дискусиите, които ще продължат и в Здравна комисия и в тези комисии, които ги създадох да работят в продължение на месец и половина, ще видим дали сме тръгнали в правилната посока. Няма да държа на това, което съм предложил, ако намерим по-добър модел, с по-добър ефект“, посочи още министър Ананиев. „Първият вариант е свързан със задължителното здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд между частни застрахователи. Това е моделът на така наречената цялостна или пълна демонополизация на Здравната каса. Въвеждането на форми на конкуренция между НЗОК и застрохователите, които трябва да отговарят на определени изисквания със закон. Това е двустълбовият модел - от едната страна е задължителното здравно осигуряване срещу 8 % осигурителна вноска, от другата е допълнителното доброволно застраховане“, каза Ананиев. По думите му вторият вариант е свързан с преминаването от чисто солидарен осигурителен модел към персонализиран здравноосигурителен модел. „Тази промяна ще се извърши поетапно. От съвместно участие на НЗОК и застрахователите в дейностите до пълна и цялостна демонополизация на НЗОК. Стигаме до първия вариант, който ще бъде втори етап на този модел. Този вариант е базиран на съчетаване на три стълба. Първият задължителната отново 8-процентна осигурителна вноска, задължително здравно застраховане и доброволно здравно застраховане“, обясни още министър Ананиев. По думите му ще се изгради смесена система за финансиране с няколко нива за защита на гражданите. „С всичко останало вие сте запознати, видели сте го с презентацията, запознали сте се с изследванията на „Алфа рисърч“, поясни още министър Ананиев. Според него безспорно задължителната здравна информационна система е много важна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Всеки втори българин смята, че контролът в системата може да бъде подобрен, ако се възприеме задължителното здравно застраховане

Министър Кирил Ананиев: Всеки втори българин смята, че контролът в системата може да бъде подобрен, ако се възприеме задължителното здравно застраховане

11 Октомври 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Всеки втори българин смята, че контролът в системата може да бъде подобрен, ако се възприеме задължителното здравно застраховане. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред Здравна комисия, където представи концепция за развитие на здравното осигуряване в Република България и за секторни реформи в системата на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Ананиев уточни, че според анкета 70 % от българите смятат, че системата, която в момента функционира е социално несправедлива и не създава равен достъп до здравеопазването. „82 % казват, че заради лошия контрол тази система не работи добре. Всеки втори българин казва, че този контрол може да бъде подобрен, когато в системата влезе втория стълб – задължителното здравно застраховане“, коментира Ананиев. „Третото нещо, което отбелязаха българските граждани, които бяха анкетирани, е, че са готови да дадат допълнително средства, но искат да знаят какво ще получат“, коментира здравният министър. Министър Ананиев обясни, че това не се прави за да се вкарат пари в системата, а за да се създадат условия тези пари да подобрят качеството на българското здравеопазване и да дадат достойно възнаграждение на хората, които се грижат за нашите пациенти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната здравна комисия ще обсъди двата модела за бъдещо развитие на здравеопазването

Парламентарната здравна комисия ще обсъди двата модела за бъдещо развитие на здравеопазването

11 Октомври 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по здравеопазване ще обсъди концепцията за развитие на здравното осигуряване и за секторни реформи в системата на здравния министър Кирил Ананиев. Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията. На 29 юни депутатите му възложиха до 30 септември да представи концепцията си за здравното осигуряване и за реформи. Министерството на здравеопазването предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие на сектора.
При първия модел НЗОК ще финансира лечение на пациентите до 700 лева, а всичко над тази сума ще се поема от застрахователни фондове. Предлага се въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане. Другият модел предвижда демонополизация на НЗОК. Промяната ще въведе заместващо осигуряване, не в един национален фонд, а там, където избере пациентът. При евентуален фалит на избрания застраховател НЗОК ще поема разходите за осигуряване на пациентите.
ПГ на БСП готви вот на недоверие към кабинета на тема „Здравеопазване“. Опозицията провежда извънпарламентарни консултации. Очаква се левицата да внесе мотивите си за вота в началото на следващата седмица.
Заседанието на здравната комисия ще бъде от 15.30 часа в зала 130.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси в парламентарната енергийна комисия. Заседанието ще се проведе в зала „Запад“ на Народното събрание от 14.00 часа.
Депутатите ще изслушат министъра на икономиката Емил Караниколов в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Заседанието ѝ ще бъде от 16.00 часа в зала 456.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Генчо Начев: Реформата в здравеопазването трябва да започне след реалното остойностяване на медицинските услуги

Проф. Генчо Начев: Реформата в здравеопазването трябва да започне след реалното остойностяване на медицинските услуги

28 Септември 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. И съсловието е недоволно от сегашното състояние на здравеопазването. Мисля, че нещата са доста прости – първо, никой не може да докаже много или малко са парите в момента. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. „Всеки казва, че всяка година се увеличават парите и не стигат. Което значи, че не се използват ефективно, но никой не може да каже с доказателство достатъчни ли са и или не. За да стане това, трябва да има реално остойностяване на медицинските услуги. Такова нещо досега няма. Затова смятам, че каквато и реформа да се почне, тя трябва да се почне след реалното остойностяване на медицинските услуги“, коментира проф. Начев.
„Тогава, виждайки базата 8% задължително осигуряване, казваме, че обемът на парите е такъв, необходимостта такава, а останалите пари трябва да се добавят по някакъв начин към услугите за здравеопазване. Сега знаем какво плаща Касата, което в много случаи е под себестойността на тази услуга. Ще лъсне реалността. Не казвам, че са ни необходими повече или по-малко пари, казвам, че тогава ще знаем каква е реалността“, подчерта той. По думите му на базата на тази реалност и знаейки какви са възможностите на държавата, ще се реши какво да се прави. „Пак с обществено обсъждане, но да се реши какво да се прави на базата на факти“, добави още проф. Генчо Начев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Бойко Пенков: Предлаганият нов модел в здравеопазването за споделено плащане ще спести около 30 млн. лв.

Зам.-министър Бойко Пенков: Предлаганият нов модел в здравеопазването за споделено плащане ще спести около 30 млн. лв.

27 Септември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Предлаганият нов модел в здравеопазването за споделено плащане ще спести около 30 млн. лв. Това каза пред журналисти заместник-министърът по здравеопазването Бойко Пенков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Когато се приеме една пълна демонополизация, се плаща една вноска, но тя ще бъде различна в зависимост от предложенията на различните застрахователи. Говорим за конкурентен принцип, за възможност за личен избор на човек какво да включи в своята застрахователна полица. Например Бойко Пенков е на 60 г. има нужда от кардиолог и би избрал нещо, което може да струва малко по-скъпо и да доплати, но ще знае, че е застрахован за това, което има нужда“, обясни Пенков и допълни, че това е вариант за пълна демонополизация. „Тогава извън общия пакет, който трябва да има всеки, ще може да има и допълнителни услуги“, каза още той.
Зам.-министър Бойко Пенков посочи, че във вариант Б, предложен от министър Ананиев, има споделено доплащане. „В рамките на 70 лв. е то при болничен епизод. Това изчислено на годишна база за всички болнични посещения прави разход от около 60-70 млн. лв. И така ще се спестят към 30 млн. лв., тъй като за това доплащане в момента се дават 90 млн. лв. - за 10-те дни, които престояваме в болница. Така че ще излезе по-евтино“, обясни зам.-министърът.
Пенков посочи, че българският пациент няма да бъде ощетен. „Това, което предлага министър Ананиев, е мобилизиране на допълнителен ресурс през здравно застраховане, тъй като с повечето събрани средства ще се гарантира по-добро качество на услугата в болниците, както и допълнителна извънболнична помощ, която да обгрижи човекът отвсякъде“, обясни той.
Пенков посочи, че във Франция има подобен модел. „Там има социален фонд и допълнителен фонд, към който 95% от французите са си направили застрахова. Те ходят с две пластмаси и на практика не плащат нищо. Подобна на този модел е и новата идея. Много либерален е този модел и хората се чувстват щастливи“, коментира зам.-министърът.
Цветилена СИМЕОНВОА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: В основата на промяната, която предлагаме в здравните осигуровки, има конкуренция и силен контрол

Министър Кирил Ананиев: В основата на промяната, която предлагаме в здравните осигуровки, има конкуренция и силен контрол

27 Септември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. В основата на промяната, която предлагаме в здравните осигуровки, има конкуренция и силен контрол. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в сутрешния блок по БНТ. "За конкуренцията, вече разбрахте, ще влязат застрахователите и гражданите. По отношение на контрола - той е нов тип и е свързан. Всички участници в процеса ще имат своята контролна функция. Това са НЗОК, пациента и застрахователното дружество - това на една страна. На второ място застава националната здравна информационна система, която ще бъде готова с влизането на новия модел и тя ще проследява лечението на гражданите. Ние ще знаем във всеки един момента пациентът къде се лекува, с какво се лекува, и какви са резултатите по тази дейност", обясни Ананиев. Според него тази платформа ще работи за обществени поръчки, за набавяне на лекарства, медицински изделия и подобряване на качество на лечение. По думите му, така се прави крачка за търсене на баланса между потребностите и възможностите, с които държавата разполага. Той каза, че въпросът най-вече е в начина на използване на ресурсите.
„Застрахователите и болниците се борят за пациентите, защото искат да предоставят по-добро качество на услугата, която предлагат. Те искат по-съвременно лечение, нови апаратури на по-ниски цени“, каза Ананиев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: От предложените два модела за бъдеще на здравеопазването за мен приоритет остава вторият - плавен преход към пълната демонополизация на НЗОК

Министър Кирил Ананиев: От предложените два модела за бъдеще на здравеопазването за мен приоритет остава вторият - плавен преход към пълната демонополизация на НЗОК

27 Септември 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Моите предпочитания са насочени повече към втория вариант. Той предвижда преходен период към пълната демонополизация на НЗОК. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в сутрешния блок на БНТ.
„Разбира се и двата варианта имат своите предимства“, каза той. Според него системата на здравеопазването е доста консервативна и има нужда от бавен преход към новия модел на финансиране. Той обясни, че изборът на новия модел е широко заложен в обществеността и той ще продължи да бъде коментиран и обсъждан. „Имаме уникалния шанс да обсъдим, кое е най-доброто за българското общество“, обясни Ананиев. На въпрос дали промените в модела не са твърде първични и нямат яснота по детайлите, той отговори, че не разбира въпроса. „Ние вчера представихме основните принципи, правила, отношения и резултати, които очакваме и тяхното измерване. Основните думи на предложенията за реформата са качествен контрол, конкурентност между НЗОК и застрахователни дружества, модернизация на българското здравеопазване и премахване на нерегламентирани плащания“, каза той. Ананиев посочи, че е нямало възражения от институциите за моделите, които е предложил.
По думите му хората, които са запознати с процеса на финансиране на здравната система са запознати, че много от клиничните пътеки за момента са недооценени и имат нужда от преостойностяване. Според него с новия ресурс, който ще влезе в системата, ще е възможно да се погрижат за тези пътеки. „Те ще помогнат за закупуване на нова технология, за развитие на рехабилитацията и продължителното лечение. Много ползи, които ще бъдат полезни на българските граждани“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на здравеопазването предлага два нови модела на здравно осигуряване (ОБЗОР)

Министерството на здравеопазването предлага два нови модела на здравно осигуряване (ОБЗОР)

27 Септември 2018 | 05:21 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването за момента предлага два алтернативни модела за развитие на здравеопазването. Това стана ясно по време на Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването. Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев промяната в здравно-осигурителния модел е належаща. Според него в момента в България има солидарен задължителен осигурителен фонд. Той се изразява със задължителна осигурителна вноска от 8% върху доходите, персонални вноски, съхранявани в неперсонализирани сметки. По думите му държавата заплаща за определени групи от населението, а сумата идва от НЗОК изцяло за сметка на солидарно-осигурителния фонд. Това прави сегашната ни здравна система сравнително лесна за управление. Нейният недостатък е най-вече в нарастването на изразходваните публични средства и ниската удовлетвореност на пациентите от ефекта на лечението. Здравният министър постави двата нови модела на публично обсъждане пред представители на парламентарни и извънпарламентарни политически партии, съсловни, пациентски и научни организации, ресорните комисии към парламента и обществеността. Целта на срещата беше да се отчетат техните плюсовете и минусите, и да избере решение, което ще работи в полза на гражданите. Министър Ананиев посочи първия вариант за бъдеща реформа в здравното министерство. Той предвижда НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска. В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане. Според Ананиев това ще облекчи пациентите. Вторият вариант, предложен от здравния министър, предвижда пълна демонополизация на НЗОК. Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата. Според Ананиев демонополизацията на здравния фонд дава възможност за съревнование и конкурентност. Това е философия на промяна, която се нарича заместващо осигуряване - не в един национален фонд, в който се осигуряват всички, а в заместващи - ти да избереш къде. При евентуален фалит на застрахователя НЗОК поема разходите за осигуряване на пациентите. Според Ананиев този модел гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите.
По време на Националната кръгла маса в дискусията се включи и заместник министър-председателят по икономическа и демографска политика Валери Симеонов. Според него основното, което трябва да се постигне в здравния сектор, е да се подобри качеството на здравеопазването и да се повиши удовлетвореността на пациентите. Вицепремиерът припомни, че коалиционното правителство е заложило в програмата си промяна на здравно-осигурителния модел, реформа в здравеопазването и демонополизация на здравната каса. Той каза, че ще продължава да насочва усилия в това да засили и прецизира контрола върху изразходваните средства.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на здравеопазването предлага два нови модела за здравно осигуряване (ОБЗОР)

Министерството на здравеопазването предлага два нови модела за здравно осигуряване (ОБЗОР)

26 Септември 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването за момента предлага два алтернативни модела за развитие на здравеопазването. Това стана ясно по време на Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването. Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев промяната в здравно-осигурителния модел е належаща. Според него в момента в България има солидарен задължителен осигурителен фонд. Той се изразява със задължителна осигурителна вноска от 8% върху доходите, персонални вноски, съхранявани в неперсонализирани сметки. По думите му държавата заплаща за определени групи от населението, а сумата идва от НЗОК изцяло за сметка на солидарно-осигурителния фонд. Това прави сегашната ни здравна система сравнително лесна за управление. Нейният недостатък е най-вече в нарастването на изразходваните публични средства и ниската удовлетвореност на пациентите от ефекта на лечението. Здравният министър постави двата нови модела на публично обсъждане пред представители на парламентарни и извънпарламентарни политически партии, съсловни, пациентски и научни организации, ресорните комисии към парламента и обществеността. Целта на срещата беше да се отчетат техните плюсовете и минусите, и да избере решение, което ще работи в полза на гражданите. Министър Ананиев посочи първия вариант за бъдеща реформа в здравното министерство. Той предвижда НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска. В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане. Според Ананиев това ще облекчи пациентите. Вторият вариант, предложен от здравния министър, предвижда пълна демонополизация на НЗОК. Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата. Според Ананиев демонополизацията на здравния фонд дава възможност за съревнование и конкурентност. Това е философия на промяна, която се нарича заместващо осигуряване - не в един национален фонд, в който се осигуряват всички, а в заместващи - ти да избереш къде. При евентуален фалит на застрахователя НЗОК поема разходите за осигуряване на пациентите. Според Ананиев този модел гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите.
По време на Националната кръгла маса в дискусията се включи и заместник министър-председателят по икономическа и демографска политика Валери Симеонов. Според него основното, което трябва да се постигне в здравния сектор, е да се подобри качеството на здравеопазването и да се повиши удовлетвореността на пациентите. Вицепремиерът припомни, че коалиционното правителство е заложило в програмата си промяна на здравно-осигурителния модел, реформа в здравеопазването и демонополизация на здравната каса. Той каза, че ще продължава да насочва усилия в това да засили и прецизира контрола върху изразходваните средства.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: При новите модели на здравната система се предвижда пациентите да могат да изберат своя осигурител, дали това да е НЗОК или застраховател

Министър Кирил Ананиев: При новите модели на здравната система се предвижда пациентите да могат да изберат своя осигурител, дали това да е НЗОК или застраховател

26 Септември 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. При новите модели на здравната система се предвижда пациентите да могат да изберат своя осигурител, дали това да е НЗОК или застраховател. При фалит на застрахователя НЗОК поема разходите за осигуряване на пациентите. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Съгласен съм, че трябва да имаме поглед напред за 10 -15 години, а не за близките 2-3. За да направим този поглед, трябва да прегледаме характеристиките на новите модели“, каза той. Според него в момента в България има солидарен задължителен осигурителен фонд. Той се изразява със задължителна осигурителна вноска от 8% върху доходите, персонални вноски, съхранявани в неперсонализирани сметки. По думите му държавата заплаща за определени групи от населението, сумата се заплаща от НЗОК изцяло за сметка на солидарно-осигурителния фонд. "Това е система сравнително лесна за управление“, обясни Ананиев. Като недостатък на сегашната система, той посочи, че нарастват изразходваните публични средства, а е ниска удовлетвореността на пациентите от ефекта на лечението. Според него предимствата в двата нови модела за здравната система са: Пациентите сами да избират как да се осигуряват - дали към НЗОК, или от застраховател, като при фалит на застрахователя НЗОК поема разходите за осигуряване на пациентите. "Пациентите могат сами да избират своя осигурител", каза още той.
Даяна ДЮЛГРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Министерството на здравеопазването предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването

Министър Кирил Ананиев: Министерството на здравеопазването предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването

26 Септември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването за момента предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той изтъкна, че промяната в здравно-осигурителния модел е належаща. "Новият модел, който изберем, трябва да работи за българските пациенти“, посочи той. Министър Ананиев каза, че е необходимо да се достигне до висока степен на съгласие и след това да се предприемат мерки е законодателството. Здравният министър постави двата нови модела на публично обсъждане пред парламентарни и извънпарламентарни политически сили, съсловни, пациентски и научни организации, ресорните комисии към парламента и обществеността. “Надявам се заедно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не започват тепърва дебати, а да сме убедени, че избраният модел ще работи за хората“, коментира министър Ананиев.
Едно от предложенията за бъдещата реформа в здравното министерство е НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска. "В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане. Според нас това ще облекчи пациентите", посочи Ананиев.
Другият вариант, предложен от министър Кирил Ананиев, предвижда пълна демонополизация на НЗОК. „Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата“, каза той. По думите му демонополизацията на здравния фонд дава възможност за съревнование и конкурентност. "Това е философия на промяна, която се нарича заместващо осигуряване - не в един национален фонд, в който се осигуряват всички, а в заместващи - ти да избереш къде", каза Ананиев.
"Готови сме на конструктивен разговор, нови предложения и критика в името на българския народ“, обясни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В НДК ще се проведе Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването

В НДК ще се проведе Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването

26 Септември 2018 | 07:41 | Агенция "Фокус"
София. От 11.30 часа днес в Националния дворец на културата, Зала 3, ще се проведе Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.