НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Окръжният съд остави в ареста обвиняемия за четворното убийство в Каспичан

Шумен: Окръжният съд остави в ареста обвиняемия за четворното убийство в Каспичан

28 Септември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Шумен. Шуменският окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия за четворното убийство в Каспичан, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. „Там не мога да се върна“, каза в съдебната зала обвиняемият Петър Петров, запитан от съдия Нели Батанова каква мярка за неотклонение да му бъде наложена и иска ли да бъде пуснат. Той уточни, че няма къде да се върне, тъй като домът му е запечатан, а няма и средства за парична гаранция. Защитникът на Петров посочи, че обвиняемият е споделил с него, че изпитва страх от насилие от страна на съселяните си, ако се върне. Защитата на обвиняемия също поиска налагане на тази мярка, тъй като е в интерес на Петър, с оглед на неговата защита. Съдът уважи искането на Окръжната прокуратура в Шумен, като сподели аргументите на обвинението, че е налице обосновано предположение за авторството на четворното убийство, както и че има реална опасност Петър П. да се укрие и да извърши друго престъпление, тъй като умишленото убийство на повече от едно лице, извършено по особено мъчителен за четирите жертви начин и с особена жестокост, се наказва с лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Петър Петров е обвиняем за убийствата на 81-годишния Георги В., 70-годишната му съпруга Гуля В., 48-годишната им дъщеря им Славка и 46-годишния им син Веселин. Мярката „задържане под стража“ може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд във Варна. В случай на жалба е насрочено заседание на 9 октомври, в 10.00 часа. По късно прокурор Румен Рачев обясни, че обвиняемият признава вината си, като е дал лаконични обяснения. Петър Петров е бил осъждан за опит за убийство. През 1989 година в Смолян той опитал да убие домоуправител. Присъдата му била условна и вече е реабилитиран.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Окръжната прокуратура внесе искане за задържане под стража на обвиняемия за четворното убийство в Каспичан

Шумен: Окръжната прокуратура внесе искане за задържане под стража на обвиняемия за четворното убийство в Каспичан

28 Септември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Шумен. Окръжната прокуратура в Шумен внесе искане в Шуменския окръжен съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 63-годишния Петър П., който е обвиняем за четворното убийство на семейството в Каспичан. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Повдигнато му е обвинение за предумишлено убийство на повече от едно лице по особено мъчителен за убитите начин и с особена жестокост. Деянието се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Искането за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, Окръжната прокуратура в Шумен мотивира с обоснованото предположение, че 63-годишният Петър П. е извършителят на умишленото убийство на четири лица, както и с опасността той да извърши друго престъпление и да се укрие.
Жертвите на умишленото убийство в къщата на ул. „Раковски“ 3 в Каспичан са 81-годишният Георги В., 70-годишната му съпруга Гуля В., 48-годишната им дъщеря им Славка и 46-годишният им син Веселин. Обвиняемият Петър е син на брата на убития Георги и първи братовчед на неговите син и дъщеря.
Окръжната прокуратура в Шумен е назначила съдебно-медицинска експертиза на 63-годишния обвиняем. Оръжието на престъплението – брадва с 35-сантиметрова дръжка, с която той е нанесъл смъртоносни порезни и посечни рани на убитите, е иззета от къщата. Петър е обитавал втория етаж, а убитото семейство живеело на първия етаж.
Обвиненият в квалифицираното умишлено убийство е осъждан в Смолян за опит за убийство. Присъдата му е била условна и вече е реабилитиран за това престъпление, извършено още през 1989 г.
Мярката за неотклонение на Петър П. ще се гледа в Шуменския окръжен съд от 13.30 часа днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Окръжната прокуратура привлече като обвиняем задържаният за четворното убийство в Каспичан

Шумен: Окръжната прокуратура привлече като обвиняем задържаният за четворното убийство в Каспичан

27 Септември 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. Окръжната прокуратура в Шумен привлече днес като обвиняем 63-годишния Петър П., съпричастен към четворното убийство в Каспичан. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Повдигнато му е обвинение за предумишлено убийство на повече от едно лице по особено мъчителен за убитите начин и с особена жестокост. Жертвите на умишленото убийство са 81-годишният Георги В., 70-годишната му съпруга Гуля В., 48-годишната им дъщеря им Славка и 46-годишният им син Веселин.
Обвиняемият, който е син на брата на убития 81-годишен Георги, е задържан с постановление на наблюдаващия делото прокурор в Окръжната прокуратура за срок до 72 часа. Преди изтичане на срока на предварителното задържане Окръжната прокуратура в Шумен ще внесе искане в Шуменския окръжен съд за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража.
Четворното убийство в Каспичан бе разкрито само за два часа под ръководството на прокуратурата. Както съобщихме вчера, сигналът е подаден от дъщерята на убитата Славка, която нямала връзка с майка си от 24 септември. След като била придружена от полицейски служители до дома на дядо си, са намерени две мъртви тела. Малко по-късно са открити и телата на възрастната двойка.
Обвиненият в квалифицирано умишлено убийство Петър е бил осъждан в Смолян за опит за убийство. Присъдата му е била условна и вече е реабилитиран за това престъпление, извършено още през 1989 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румен Рачев: Предстоят аутопсии на телата от четворно то убийство в Каспичан

Прокурор Румен Рачев: Предстоят аутопсии на телата от четворно то убийство в Каспичан

27 Септември 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Шумен. Предстоят аутопсии на телата от четворно то убийство в Каспичан. Това каза наблюдаващият прокурор Румен Рачев, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Рачев добави, че те ще бъдат извършени днес, ако се наложи ще продължат и утре. 64-годишният мъж, племенник на убития 81-годишен мъж, е задържан за 24 часа. "Задържан е вчера около 13.20 часа. Имаме 24 часа срок в който да го пуснем или да го оставим. Не смятаме да го пуснем", каза Рачев. Обвинението ще бъде за умишлено причиняване на смърт, като ще има поне две квалификации - за причиняване на смърт на повече от едно лица, и за причиняване на смърт по особено мъчителен да жертвите начин.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ботьо Ботев, криминалист: Извършителят на четворното убийство в Каспичан, най-вероятно има психични отклонения, защото дори не е предприел мерки за укриване на деянието

Ботьо Ботев, криминалист: Извършителят на четворното убийство в Каспичан, най-вероятно има психични отклонения, защото дори не е предприел мерки за укриване на деянието

27 Септември 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Моето лично мнение, на база на информацията, която тече, че извършителят на четворното убийство в Каспичан има психични отклонения. Той дори не е предприел мерки за да укрие своето деяние. Това каза криминалистът Ботьо Ботев в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия. Според него обществеността е пряко ангажирана с подобни случаи като убийството в Каспичан. „Да считаме, че може да се сложи полицай във всеки дом е нереално, и не житейски истински. Тук до известна роля играе настройката на обществеността и тя да бъде ангажирана с това. За такива негативни отношения, които възникват в обществото, трябва да бъдат уведомявани съответните служби“, обясни той. Ботев каза още, че разглеждайки този случай в Каспичан, е прекалено рано да се правят каквито и да е изводи за това, което се е случило. Според него съществено важно при един такъв тежък инцидент, да се направят първоначално няколко задължителни неща: оглед на местопроизшествието, защото от там ще се вземат конкретни насоки за това, което се е случило. „Ние можем да разсъждаваме за това, дали е станало инцидентно, дали убийството е планирано, дали извършителят има психопатни наклонности. Този случай е лесен за работа и той ще бъде решен съобразно всички изисквания на закона. Обществеността в лицето на служби, психиатри, местна власт трябва да се реагира на подобни негативни отношения“, обясни той. По думите му в предишни години също е имало подобни ситуации, но агресията през последното десетилетие се увеличава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

64-годишен мъж бе задържан за убийството на четирима души в Каспичан (ОБЗОР)

64-годишен мъж бе задържан за убийството на четирима души в Каспичан (ОБЗОР)

26 Септември 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Каспичан. Четири тела бяха открити в частен имот в Каспичан. Малко след 9.00 часа в сряда 28-годишна жена от село Мадара е потърсила съдействие от служители на участък „Полиция“ – Каспичан, тъй като от два дни нямала връзка с майка си. След подадения от нея сигнал, тя и двама полицейски служители се отправили към дома. При отварянето на входната врата са открити две тела. За случая веднага е уведомен административния ръководител на Окръжна прокуратура. При продължилия оглед на място са установени още двама починали. Жертвите са възрастно семейство на 81 и 70 години, и техните син и дъщеря - на 46 години и на 48 години. В присъствието на съдебен лекар по телата им са открити наранявания, причинени най-вероятно с нож или брадва. Множество процесуално-следствени действия са извършени в присъствието на директора на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим, административния ръководител на Окръжна прокуратура - Шумен Маргарита Георгиева и дежурен прокурор. Изяснено е, че между семейството и техен съсед имало роднински спорове. Със съдействието на „Специализираните полицейски сили“ при ОДМВР-Шумен е проникнато в съседен имот, където е задържан 64-годишен мъж. Намерени са следи, съотносими към извършеното престъпление. Работата по образуваното досъдебното производство продължава под надзор на прокурор от окръжната прокуратура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Продължава работата по случая с четворното убийство в Каспичан

Шумен: Продължава работата по случая с четворното убийство в Каспичан

26 Септември 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Каспичан. Продължава работата по случая с четворното убийство в Каспичан, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. На брифинг с участието на ст. комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР - Шумен, административният ръководител на Окръжна прокуратура Шумен – Маргарита Георгиева, наблюдаващият прокурор – Румен Рачев, стана ясно, че продължават процесуално-следствените действия, под надзора на Окръжна прокуратура- Шумен. Освен огледите на адреса на местопроизшествието, ул. „Раковски“ №3 в Каспичан, е извършен оглед и на съседния адрес, където живее племенникът на убития 81-годишен мъж, който е съпричастен към четворното убийство. Предстоят още огледи и в съседната сграда на ул. „Раковски“,№5, където е живял убитият син на семейството, мъжът на 46- години.
„Касае се за тежко криминално престъпление. При оглед на адреса на местопроизшествието, ул. „Раковски“ №3 са били открити четирите трупа, както и следи от евентуалния извършител на престъплението. По четирите трупа са установени явни следи от насилие- въздействие с нож и брадва, в областта на главите на четирите тела“, каза прокурор Маргарита Георгиева. Тя посочи, че според съдебния лекар давността на смъртта по труповете е между 2-ро и 3-то денонощие. Данните сочат особена жестокост при извършване на деянието. Няма данни заподозреният за убийството 64-годишният мъж да е бил на психично лечение или да има констатирано заболяване. Няма криминални прояви. Има данни, че е употребявал и злоупотребявал с алкохол, както и данни за характерова особеност на личността- неконтактен, агресивен, некомуникиращ почти с никого, дори и със собствения си син, заяви Маргарита Георгиева. „Дълго време той е живял извън област Шумен, но се е прибрал преди няколко години, за да гледа болния си баща, който впоследствие е починал. Свидетелски показания на съседи, роднини и близки, сочат че е малтретирал физически приживе баща си“, заяви още Маргарита Георгиева.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативна прокуратура-Варна: Четворното убийство в Каспичан е било разкрито за два часа

Апелативна прокуратура-Варна: Четворното убийство в Каспичан е било разкрито за два часа

26 Септември 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Шумен. Четворно убийство на ул. „Раковски“ 3 в град Каспичан е било разкрито за два часа под ръководството на Окръжната прокуратура в Шумен. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна. В 09.00 часа сигнал в полицията за съдействие е подала млада жена от село Мадара, която нямала връзка с майка си от два дни. Полицейски служители придружили жената до ул. „Раковски“ 3 в Каспичан. В къщата служителите на реда намерили две тела.
Незабавно са били предприети процесуално-следствени действия под ръководството на окръжния прокурор на Шумен и дежурния прокурор в Окръжната прокуратура и с участието на директора на ОДМВР-Шумен. При огледа на местопроизшествието са намерени още две тела.
Убитите са брат и сестра на 46 и 48 години. Братът работел като строител в чужбина, а жената е медицинска сестра във Варна. Убити са и техните възрастни родители на 81 и 70 години, а убийството е извършено на 24 септември тази година.
В стая на втория етаж във фамилната къща е открит 63-годишният първи братовчед на убитите П., който е съпричастен към четворното убийство. В задържането му са участвали специализирани полицейски сили, които са разбили вратата на помещението, в което той се е заключил.
Предполага се, че и четирите убийства са извършени с брадва, според смъртоносните порезни и посечни наранявания по телата на семейството. Брадвата е намерена и иззета от местопроизшествието.
Образувано е досъдебно производство за убийство на повече от едно лице по особено мъчителен начин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: 64-годишен мъж от Каспичан е задържан като заподозрян в извършване на тежко криминално престъпление

МВР: 64-годишен мъж от Каспичан е задържан като заподозрян в извършване на тежко криминално престъпление

26 Септември 2018 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Каспичан. 64-годишен мъж от Каспичан е задържан като заподозрян в извършване на тежко криминално престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Малко след 9.00 часа днес 28-годишна жена от село Мадара е потърсила съдействие от служители на участък „Полиция“ – Каспичан, тъй като от два дни нямала връзка с майка си. След подадения от нея сигнал, тя и двама полицейски служители се отправили към дома. При отварянето на входната врата са открити две тела. За случая веднага е уведомен административния ръководител на Окръжна прокуратура. При продължилия оглед на място са установени още двама починали. Жертвите са възрастно семейство на 81 и 70 години, и техните син и дъщеря, на 46 години и на 48 години. В присъствието на съдебен лекар по телата им са открити наранявания, причинени най-вероятно с нож или брадва.
Множество процесуално-следствени действия са извършени в присъствието на директора на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим, административния ръководител на Окръжна прокуратура - Шумен Маргарита Георгиева и дежурен прокурор. Изяснено е, че между семейството и техен съсед имало роднински спорове. Със съдействието на „Специализираните полицейски сили“ при ОДМВР Шумен е проникнато в съседен имот, където е задържан 64-годишен, намерени са следи, съотносими към извършеното престъпление. Работата по образуваното досъдебното производство продължава под надзор на прокурор от окръжната прокуратура.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Извънредният брифинг във връзка с убийството в Каспичан ще се проведе на мястото на престъплението

Шумен: Извънредният брифинг във връзка с убийството в Каспичан ще се проведе на мястото на престъплението

26 Септември 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Каспичан. Извънредният брифинг във връзка с убийството в Каспичан ще се проведе на мястото на престъплението. Това съобщиха от ОДМВР - Шумен. Брифингът ще се състои в град Каспичан на ул. "Раковска" 3. Ще присъстват административният ръководител на Окръжна прокуратура Шумен – Маргарита Георгиева, наблюдаващият прокурор – Румен Рачев и старши комисар Ялчън Расим – директор на ОДМВР - Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Четири тела са открити в частен имот в Каспичан

Шумен: Четири тела са открити в частен имот в Каспичан

26 Септември 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Каспичан. Четири тела са открити в частен имот в Каспичан. Това потвърди за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Започнато е досъдебно производство. Според първоначалната версия става въпрос за убийство. На мястото на инцидента е окръжният прокурор на Шумен и следователи, които извършват оглед.
Мариела РУСЕВА

Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В Районното управление в града ще се проведе извънреден брифинг във връзка с извършено тежко криминално престъпление в град Каспичан

Шумен: В Районното управление в града ще се проведе извънреден брифинг във връзка с извършено тежко криминално престъпление в град Каспичан

26 Септември 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Шумен. В 16.00 часа в РУ - Шумен ще се проведе извънреден брифинг във връзка с извършено тежко криминално престъпление в град Каспичан. Това съобщиха от ОДМВР - Шумен. Ще присъстват окръжният прокурор Маргарита Георгиева и ст. комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР - Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.