НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Здравният туризъм е изведен като приоритетен в Националната стратегия за устойчиво развитие на сектора за периода 2014-2030 г. (ОБЗОР)

Здравният туризъм е изведен като приоритетен в Националната стратегия за устойчиво развитие на сектора за периода 2014-2030 г. (ОБЗОР)

27 Септември 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Приключи вторият ден от Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Акцент бе развитието на здравния туризъм. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева заяви, че от Министерството са внесли в НС становище по казуса за това държавните болници приоритетно да ползват минерална вода. Тя коментира и темите за ваучерите за здравна превенция като обясни, че трябва да се извърви по-дълъг път. Зам.-министър Георгиева добави, че оттук нататък започва сложната процедура по съгласуване на идеята с Министерството на финансите. Тя обясни още, че в процес на създаване са 12 винено-кулинарни маршрута. Идеята е да се популяризира българската кухня, защото по думите й това е нещо, което привлича туристите.
От своя страна председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация Сийка Кацарова коментира, че Министерството на туризма адекватно защитават правото на конкурентоспособност на всички субекти на пазара. Относно ваучерите за здравна превенция Кацарова поясни, че те вече са успешен модел за увеличаване на притока от вътрешен туризъм в Унгария и Румъния. По думите й вчера е внесено писмо в Министерство на финансите, които в отговор дават метода, по който да се докаже, че има ефект и смисъл от тези ваучери, а следващата стъпка на БСБСПА по тази тема е разговор със синдикатите и работодателските организации.
Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов отбеляза, че последните години Министерство на туризма има добра ориентация относно напипване на точни неща, касаещи рекламата. Той допълни още, че Община Гоце Делчев подкрепя всички, които искат да инвестират в региона, защото по думите му без работа и без икономика, всичко отива на кино.
Началникът на отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма“ към Министерството на туризма Венелина Червенкова заяви, че България е разделена на 9 туристически района на база специфични характеристики като всеки район има обща и разширена специализация и здравният туризъм присъства в 7 от 9-те района. Червенкова припомни, че тази година е приета актуализирана национална стратегия за устойчиво развитие на туризма за периода 2014-2030 г., а здравният туризъм е изведен като приоритетен вид за сектора. По думите й разработването на балнео, медикъл/СПА и СПА дестинациите в България от страна на Министерство на туризма е част от ясната стратегия за развитието на страната ни като устойчива целогодишна дестинация.
Цветелин ДИМИТРОВОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Тодоров, Clientric: В новия уеб портал на БСБСПА ще има и възможност за търсене по 5 критерия

Виктор Тодоров, Clientric: В новия уеб портал на БСБСПА ще има и възможност за търсене по 5 критерия

27 Септември 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. В новия уеб портал на БСБСПА ще има и възможност за търсене по 5 критерия. Това каза Виктор Тодоров от фирмата, разработваща новия уеб портал на БСБСПА по време на Петият годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Целта на новия портал на БСБСПА е да осигури нова платформа на асоциацията. Заедно с колегите сме си поставили няколко основни цели – популяризиране на България като целогодишна медикъл/СПА и СПА дестинация, да запознаем българите и чуждестранни туристи с различни техники и терапии за лечение с минерална вода. Също така и да предоставим полезна информация за атракциите и забележителностите около СПА комплексите“, допълни той.
„Като характеристики новия уеб портал има модерна ангажираща визия, даваща възможност за бързо търсене и структуриране на съдържанието. Ще има възможност и за резервации от профила на хотела. Ще има и възможност за търсене по 5 критерия.
Предимствата а членовете на асоциацията са престиж, откриваемост, реклама и възможност за резервации“, уточни още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венелина Червенкова, Министерство на туризма: Здравният туризъм присъства в 7 от 9-те туристически райони на страната

Венелина Червенкова, Министерство на туризма: Здравният туризъм присъства в 7 от 9-те туристически райони на страната

27 Септември 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Здравният туризъм присъства в 7 от 9-те туристически райони на страната. Това каза Венелина Червенкова - началник отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма” по време на Петият годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерството на туризма разработи и влезе в сила на 9 август 2016 година Наредба за условия за сертифициране на медикъл СПА, СПА-уелнес терапевтични центрове. Тази наредба в момента доста успешно се прилага. 26 са балнео сертифицираните центрове, 74 СПА такива и 13 уелнес. В наредбата са заложени минимално задължителни изисквания по отношение изграждане, обслужване и предоставяне на услуги“, допълни тя.
Тя обясни, че България е разделена на 9 туристически района на база специфични характеристики. „Всеки район има обща и разширена специализация като здравният туризъм присъства в 7 от 9-те района в разширената специализация. Тази година е приета актуализирана национална стратегия за устойчиво развитие на туризма за периода 2014-2030 г. Здравният туризъм е изведен като приоритетен вид туризъм“, обясни тя. „Една от мерките вътре е партньорството с Министерството на здравеопазването, с Общините и другите заинтересовани страни за развитие на здравния туризъм. Подготвяме стратегия и план за действие за развитие на този вид туризъм в страната. Друг приоритет е партньорство с чуждестранни тур-оператори за включване на българските здравни курорти в техните специализирани каталози“, каза още Венелина Червенкова.
По думите и разработването на балнео и СПА дестинациите в България от страна на Министерство на туризма е част от ясната стратегия за развитието на страната ни като устойчива целогодишна дестинация.
Тя допълни още, че в Община Велинград за последните 2 години има ръст на реализирани нощувки с 25% от българи и със 7% от чужденци.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арън Уилтшир, ЕТОА: Ако искате България да влезе в по-големи пазари, можете да прескочите европейския и да отидете директно към китайския

Арън Уилтшир, ЕТОА: Ако искате България да влезе в по-големи пазари, можете да прескочите европейския и да отидете директно към китайския

27 Септември 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Ако искате България да влезе в по-големи пазари, можете да прескочите европейския и да отидете директно към китайския. Това каза ръководителят проекти в Европейска туристическа асоциация (ЕТОА) Арън Уилтшир по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В ЕТОА не са просто оператори и доставчици на услуги. Ние сме базирани в Брюксел и Лондон, а ключовият ни фокус е вътрешният туризъм и пазарът в Европа. Ангажирани сме в търговската част – връзките, лобирането пред Брюксел и работим за намаляване на данъците на различно национално ниво. Имаме над 1000 члена и ще отбележим 50-ата си годишнина догодина. Имаме и 4 члена на ЕТОА от България, които са представители на бизнеса“, обясни той.
По думите му ЕТОА има огромен набор от инструменти и опит като стойността на продуктите е 71 млрд. долара, а 12% от тях са насочени към бизнес с балнео и СПА услуги.
„Когато говорим за китайския пазар, 2018 година беше година на туризма ЕС-Китай. В китайския пазар има доста различни възможности, включително и такива за финансиране. Ако искате да влезете в по-големи пазари, можете да прескочите европейския и да отидете директно към китайския. Там ще бъде показано разбиране към вашия бизнес“, заяви още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Татяна Ангелова, БСБСПА: 60% от количеството на минералните води се намират в югозападния регион на България

Д-р Татяна Ангелова, БСБСПА: 60% от количеството на минералните води се намират в югозападния регион на България

27 Септември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. 60% от количеството на минералните води се намират в югозападния региона на България. Това каза председателят на Контролния съвет на БСБСПА и председател на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация д-р Татяна Ангелова по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България има огромно богатство от разнообразие на водите. Другото, което е важно е, че югозападния регион е с най-много минерални води – 60% от всички в страната. Тук са предимно слабо-минерализирани води. Тук могат да се правят активни лечения на хора с белодробни и други проблеми“, обясни тя.
„Причината да изберем региона на Гоце Делчев и Гърмен за Петия конгрес на съюза е: изключително интересен, екзотичен и не добре познат регион на българския пазар като балнеолечебна дестинация. Характерно за този регион е, че в горното течение на р. Места - в условията на високата планина, се намира най-известния ски курорт в страната и на Балканите - Банско. В близост до него, в разложкото поле, са разположени курортната местност Катарино с модерен СПА център и с. Баня, набиращ слава с минералната си вода и появилите се в последните години модерни балнео комплекси“, допълни тя. „Слизайки на юг, движейки се през китното дефиле, се озоваваме в региона на домакините на Петия конгрес на БСБСПА: общините Гоце Делчев и Гърмен, където именно благодарение на реката, се усеща влиянието на Беломорието. Сред тази прекрасна природа, заобиколен от планините Пирин и Родопи е разположен известният от дълбока древност - балнеолечебен курорт Огняново. Неслучайно в околностите се намират археологически находки от римско време, недвусмислено доказващи изграждането на инфраструктура, свързана с използването на минералните води за възстановяване на здравето“, каза още д-р. Ангелова. Тя заяви още, че трябва да умеем да рекламираме добре туристическия продукт.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сийка Кацарова, БСБСПА: Готви се оттегляне на поправката за това държавните болници приоритетно да ползват минерална вода

Сийка Кацарова, БСБСПА: Готви се оттегляне на поправката за това държавните болници приоритетно да ползват минерална вода

27 Септември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Готви се оттегляне на поправката на закона за това държавните болници приоритетно да ползват минерална вода. Това каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерството на туризма адекватно защитиха правото на конкурентоспособност във всички субекти на пазара. Имам информация от снощи, че вече се готви оттегляне на поправката в закона, която е в полза на частния интерес“, уточни тя.
„По темата за ваучерите за здравна превенция - те вече са успешен модел за увеличаване на притока от вътрешен туризъм в Унгария и Румъния. Вчера внесохме писмо в Министерство на финансите, които в отговора ни дават метода, по който да им докажем, че има ефект и смисъл от това. Следващата ни стъпка по тази тема е разговор със синдикатите и работодателските организации“, заяви още тя.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: Последните години Министерството на туризма имат добра ориентация относно напипване на точни неща, касаещи рекламата

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: Последните години Министерството на туризма имат добра ориентация относно напипване на точни неща, касаещи рекламата

27 Септември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Последните години Министерството на туризма имат добра ориентация относно напипване на точни неща, касаещи рекламата. Това каза кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов по време на Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние можем да помогнем в рекламата със всички възможности, които имаме като Община. Можем да помогнем и чрез трансграничното сътрудничество, което имаме. В момента кандидатстваме по културни проекти чрез това трансгранично сътрудничество“, допълни той.
„Подкрепяме всички които искат да инвестират в региона. Без работа и без икономика всичко отива на кино. Поемаме част от техническите действия и процедури, които трябва да извърши Общината. Понякога се намесваме, за да ускорим определена инвестиция“, заяви още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: В процес на създаване са 12 винено-кулинарни маршрута

Зам.-министър Ирена Георгиева: В процес на създаване са 12 винено-кулинарни маршрута

27 Септември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. В процес на създаване са 12 винено-кулинарни маршрута. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Идеята е да се популяризира българската кухня, защото това е нещо, което привлича туристите“, уточни тя.
„Още през 2015-2016 година бяха финализирани културно-историческите маршрути. Идеята им беше да обединим обектите в маршрут, който да популяризираме чрез сайта на МТ, така че когато дори обикновения турист влезе на страницата, да може да види какви културно-исторически обекти може да намери“, допълни зам.-министър Георгиева.
„В момента сме в процес на разработване на проект за реклама на регионален туризъм. Смятам, че регионалният туризъм и развитието на регионите е много важна основа за промотирането на дестинация България. Това като резултат ще се види когато проектът приключи“, заяви още тя.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: За въвеждане на ваучери за здравна превенция трябва да извървим дълъг път

Зам.-министър Ирена Георгиева: За въвеждане на ваучери за здравна превенция трябва да извървим дълъг път

27 Септември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. По отношение на ваучерите за здравна превенция трябва да извървим по-дълъг път. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оттук нататък започва сложната процедура по съгласуване на идеята с Министерството на финансите и нашата задача като администрация е да обезпечим нейното добро и правилно осъществяване“, допълни тя. По думите ѝ работата на администрацията не е толкова бърза, така че предстои да се извърви дълъг път, така че да се запазят интересите на държавния бюджет и да се покаже, че няма привилегироване на част от индустрията. „Министерството на туризма ще изиграе своята роля на медиатор между администрациите и бизнеса“, уточни тя.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: Внесли сме становище в НС по отношение на предложението държавните болници приоритетно да ползват минерална вода

Зам.-министър Ирена Георгиева: Внесли сме становище в НС по отношение на предложението държавните болници приоритетно да ползват минерална вода

27 Септември 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Внесли сме становище в НС по отношение на предложението държавните болници приоритетно да ползват минерална вода. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше предложение държавните болници приоритетно да ползват минерална вода. Ние сме направили първите стъпки по това отношение и по този закон. Това се случи малко преди парламентарната ваканция и тази поправка беше внесена от Министерство на здравеопазването като беше влязла и в разпоредбите на Закона за околната среда. В последствие тази идея за това приоритетно ползване се прокрадна и е залегнала в Закона за здравето. Ние ще опонираме на това предложение, защото минералният ресурс е национално богатство и всички търговци трябва да го ползват равностойно“, заяви тя. По думите ѝ становището по казуса на Министерството на туризма е внесено в НС и ще бъде придвижено до всички комисии.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Започна вторият ден от Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм

Благоевград: Започна вторият ден от Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм

27 Септември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. В навечерието на Световния ден на туризма започна вторият ден от Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Партньори на конгреса са Министерство на туризма, Община Гърмен и Община Гоце Делчев. Тази година темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/СПА, таласо, СПА и уелнес туризъм” (Медикъл/СПА и СПА туризъм по поречието на р. Места).
Днес е Световният ден на туризма. По този повод председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация Сийка Кацарова поздрави всички гости на конгреса и пожела успешна и ползотворна работа.
Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева също поздрави по повод Световния ден на туризма. „Да си пожелаем да бъдем с висок дух“, заяви тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм се провежда в общините Гоце Делчев и Гърмен

Благоевград: Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм се провежда в общините Гоце Делчев и Гърмен

27 Септември 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм се провежда в общините Гоце Делчев и Гърмен. Това съобщиха от пресцентъра на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Партньори на конгреса са Министерство на туризма, Община Гърмен и Община Гоце Делчев. Сред официалните гости във форума, който се провежда в хотел UVA NESTUM Wine&SPA, са представители на Комисията по здравеопазване към 44-тото Народно събрание на Република България, министри, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и др. институции. Сред специалните гости и лектори на конгреса са членове на УС на Европейската СПА асоциация (ЕSPA), както и членовете на УС на БСБСПА, и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрия.
Тази година темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм” (Медикъл/СПА и СПА туризъм по поречието на р. Места).
Днес програмата на събитието предвижда пресконференция, посветена на науката, образованието и здравния туризъм, която ще започне в 10.00 часа, дискусия, представяне на български СПА продукти и трансгранични културно-исторически термални маршрути. Около 16.00 часа ще бъде представена интернет платформа за специализиран Медикъл/СПА и СПА туризъм. След това ще се състои специална културна програма за участниците, организирана от Община Гоце Делчев и Община Гърмен. Гала-вечерята и церемонията по връчване на Годишните награди на Български съюз по балнеология и СПА туризъм ще се състоят в 20.00 часа.
Петият конгрес на БСБСПА ще завърши с гала-вечеря и церемония по връчване на Годишните награди на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Медийни партньори на конгреса са: Българското национално Дарик радио, Информационна агенция "Фокус", в. "Труд", в. "19 минути", Travel&Hospitality Experts и сп. "Beauty woman".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разработването на балнео и СПА стратегията е основна задача на Министерството на туризма за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация (ОБЗОР)

Разработването на балнео и СПА стратегията е основна задача на Министерството на туризма за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация (ОБЗОР)

26 Септември 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Приключи първата част от Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм”.
По време на първата част от събитието беше обсъдена ролята и мястото на България в сектора на туризма. Бяха поставени важни проблеми за бизнеса и беше обсъдено бъдещето на страната ни в ефективното използване на минералната вода и минералните извори.
Събитието беше приветствано от председателя на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и lицепрезидент на Европейската СПА Асоциация Сийка Кацарова, която заяви, че трябва да покажем страната ни като лидер на Балканите в сферата на балнео и уелнес туризма. По думите й също така е важно да се даде възможност на българските граждани да избират места за рехабилитация, които са частни.
На конференцията присъства и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която заяви, че в страната ни има над 600 минерални източника с 1600 извора. По думите й този летен сезон очакваме 5% ръст в туризма спрямо миналата година. Тя допълни още, че заради потенциала на СПА туризма, от Министерство на туризма, с подкрепата на експерти, са разработили 7 балнео и СПА дестинации в страната. Те обхващат 58 населени места, като са поискани становищата по темата на 50 Общини. По думите й разработването на балнео и СПА стратегията е основна задача на МТ за превръщане на България в целогодишна дестинация за туризъм, а преимуществата му за икономиката са свързани с предоставяне на комплексна услуга, привличане на по-платежоспособни гости и откриване на нови работни места.
На събитието присъства и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Той заяви, че голямото разнообразие на минералните води дава възможност те да бъдат използвани за различни цели. По думите му политиката на МОСВ е за едно устойчиво управление на минералните води, а рационалното и ефективното им използване е важно.
Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов благодари на Министерството на туризма и Министерството на околната среда и водите за това, че във всяко отношение обръщат внимание за развитието на региона. Той заяви, че за Община Гоце Делчев туризмът е приоритет. По думите му регионът има добре развита икономика и инфраструктура, което благоприятства за развитието на туризма. Москов допълни още, че с колегите му от съседните Общини трябва да работят още по-активно и да създадат добър туристически продукт, защото региона разполага с уникални възможности.
Президентът на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа заяви, че целта на асоциацията е да убеди Европейската комисия да разглежда туристическия отрасъл като важен за предоставяне на медицински и рехабилитационни услуги.
Цветелин ДИМИТРОВ


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: За нашата Община туризмът е приоритет

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: За нашата Община туризмът е приоритет

26 Септември 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
София. За нашата Община туризмът е приоритет. Това каза кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов по време на Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Балканите са едно великолепно място за туризъм и бизнес. Има още извори, от които трябва да се търси възможност за реализацията им и да се създаде допълнителен поминък“, уточни той. „През 15 век тук се ражда град Неврокоп – дн. Гоце Делчев. Градът е с цялата инфраструктура, която може да обслужва туристите и с добра многопластова икономика. Има приемственост от икономиката преди 1989 година, която е модернизирана. Новият отрасъл е селският и СПА туризъм. Създадоха се добри условия с национално и европейско финансиране. Нашата община е 35 000 души, с добра връзка между населените места. Развита е здравната инфраструктура, има учебни заведения – 3 гимназии, 6 основни училища. Имаме и добре развита култура - тук е създаден първият ансамбъл в България – Неврокопския“, допълни той. „В последните години работим по редица проекти. Градът ни е от 39-те града в ОП „Региони в растеж“. В момента изпълняваме програма за 19 млн. лева, която касае образованието и туризма. Работим в добро сътрудничество и с нашите съседи от Гърция и Македония“, каза още Москов.
По думите му най-важното за напред е съсредоточаването на усилията в реализирането на проекти, които са на по-голяма стойност. „Трябва да използваме не само европейски фондове, но и национални и външни такива. За нашата Община туризма е приоритет. Желанието ни е съвместно с колегите от съседните Общини е да работим още по активно и да създадем добър туристически продукт, защото разполагаме с уникални възможности“, заяви той.
„Един от най-важните проблеми на Общината е липсата на квалифицирани кадри, които да работят в сферата на туризма. Необходимо е по-добро партньорство на бизнеса с образованието. Друг проблем е инфраструктурата. Пътищата са хубави, но смятаме, че е необходимо да се изгради скоростни отсечки по направлението Банско – Гоце Делчев, както и да се извърши разширение на пътя в посока Община Гърмен. Едно голямо предимство за Гоце Делчев е бившото военно летище, което има нужда от сериозна инвестиция, за да функционира. Това също би дало тласък за развитието на туризма в района“, коментира кметът на Гоце Делчев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Минка Капитанова, кмет на Гърмен: На територията на общината вече имаме развити магазини за туристите

Минка Капитанова, кмет на Гърмен: На територията на общината вече имаме развити магазини за туристите

26 Септември 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
София. Вече на територията на общината имаме развити магазини за туристите. Това каза кметът на Община Гърмен Минка Капитанова по време на Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Община Гърмен има добро географско положение, уникални природи дадености, минерални извори и уникални хора. Съставена е от 16 населени места. Тук липсват големи промишлени предприятия, което е предпоставка за чист въздух. Селското стопанство е водещ отрасъл. Населението тук е много трудолюбиво. Много от хората се ориентират в това да предлагат на туристите екологично-чисти продукти, отгледани вкъщи“, допълни тя. По думите й промишлеността в региона е лека и ориентирана в шивашкото производство, дърводобивът и добив и обработка на каменен гнайс.
„Културно-исторически паметник тук е Античният римски град „Никополис ад Нестум“. Той е един от трите града, основани от Римския император Траян в чест на победата му над даките през 106 година и е наречен „Град на победата при Места“. Друг културно-исторически паметник е архитектурния резерват с. Ковачевица. Той е с изцяло автентична възрожденска архитектура. Село Лещен и праисторическото светилище „Градище“ до с. Долно Дряново също са сред културно-историческите богатства на региона“, обясни още тя.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тобиас Биленщайн, ръководител на проекта "Римските термални маршрути на Европа": Ако успеем веднъж да привлечем туристи, те могат да се върнат по всяко време

Тобиас Биленщайн, ръководител на проекта "Римските термални маршрути на Европа": Ако успеем веднъж да привлечем туристи, те могат да се върнат по всяко време

26 Септември 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Ако успеем веднъж да привлечем туристи, те могат да се върнат по всяко време. Това каза ръководителят на проект „Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа“ Тобиас Биленщайн по време на Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основната идея на нашия проект е да се направи мрежа от дестинации, където човек може да се радва на балнеологично лечение. Що се отнася до външни пазари като Китай – те харесват древни Римски центрове. Разгласяваме дори извън отрасъла. Например вчера в Кюстендил работих за разгласа на другите ни дестинации и е важно да се разглеждаме като част от една голяма европейска мрежа. Маркетингът е един непрекъснато процес и следва да се повтаря всяка година“, допълни той. „Друго, на което искам да наблегна е характера на нашите дестинации. В момента разглеждаме една мрежа и основното в нашия проект за Римски бани е, че следва да се разгледа основната компетентност на тези центрове, която е свързана със здравните услуги. Ако успеем веднъж да привлечем туристи, те могат да се върнат по всяко време“, заяви още той.
„Знаете ли, че круизове за увеселителни плавания се превръщат в конкуренция на хотелите за балнео и СПА туризъм? Корабите и други са растяща конкуренция за нас. Заради това следва да се наблегне върху древната традиция, Римското и успехите, на които тези дестинации са се радвали в миналото“, каза още експертът. По думите му в момента се разглеждат 2 основни области що се отнася до европейски дестинации. „Едната е дефинирането на марката – какво я прави различна. На второ място разглеждаме дали има някой, който управлява и координира марката и излъчването и. И още един важен елемент – страст за дестинацията. Важно е да споделяте страстта с евентуалните туристи“, допълни той.
Тобиас Биленщайн, ръководител на проекта "Римските термални маршрути на Европа", е експерт с над 20-годишен опит в областта на управлението на СПА дестинации и качество на СПА продукта на отделни хотели и центрове. Ръководител „Маркетинг и комуникации“ на EuropeSPA – системата за качество на Европейската СПА асоциация ЕСПА.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Франц Тервей, експерт в областта на здравното и социално осигуряване: През следващите 10-15 години 90% от икономиката на света ще се генерират извън ЕС

Д-р Франц Тервей, експерт в областта на здравното и социално осигуряване: През следващите 10-15 години 90% от икономиката на света ще се генерират извън ЕС

26 Септември 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. През следващите 10-15 години 90% от икономиката на света ще се генерират извън ЕС. Това каза експертът с 30-годишен стаж в германски и европейски здравноосигурителни пазари д-р Франц Тервей по време на Петия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато говорим за позициониране, трябва да започнем с това къде се намира България и къде трябва да стигне. Ще кажа, че Европа не е просто един клъстер от държави членки. Ние сме сериозен икономически регион, който се конкурира с други такива на планетата. През следващите 10-15 години 90% от икономиката на света ще се генерират извън ЕС. Във финансово отношение трябва да бъдем конкурентно способни и за това ЕС има за цел да укрепи европейския икономически паричен съюз, както и да се добавят социални аспекти в европейската политика“, заяви още той. По думите му в много случаи 90 - 100% от европейското законодателство действа и на национално ниво, но в други сектори, като например социалните, действа само на 20%. „Когато ЕК оказва влияние и намеса в дейностите означава, че трябва да сравним системите и така се стига до заключения коя държава е по-добра. Тази система за сравнителен анализ оказва влияние върху развитието на отраслите“, уточни той.
Д-р Франц Тервей e водещ немски специалист с над 30 годишен опит в областта на здравното и социално осигуряване. От 1981 до 2016 г. професионалната му дейност е в областта на немската система за социално осигуряване и Европейската платформа за социално осигуряване – Брюксел, Берлин, Франкфурт на Майн, Ерфурт. От 2017 г. е частен консултант по здравно и социално осигуряване в Германия и Европейския съюз.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: Очакваме над 5% ръст в туризма за летния сезон спрямо миналата година

Зам.-министър Ирена Георгиева: Очакваме над 5% ръст в туризма за летния сезон спрямо миналата година

26 Септември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Очакваме над 5% ръст в туризма за летния сезон спрямо миналата година. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Удоволствие е днес да съм сред вас. Изключителните природни богатства у нас и минералните извори са основа за развитието на висококачествени туристически продукти. Страната ни е щедро надарена от природата и заема второ място в Европа след Исландия по запаси от минерални извори. Проучени са над 600 минерални източника с 1600 извора и общ денонощен дебит над 270 млн. литра“, допълни тя. „По оценка на независими експерти оценките на СПА туризма са на високо равнище. Отчитайки големия потенциал на този дял от туризма, от МТ с подкрепата на експерти, разработихме 7 балнео и СПА дестинации в цялата страна. Те обхващат 58 населени места. Поискани са становища по темата от 50 Общини, които са базара за създаване на тези дестинации като получихме одобрението на вече 30 от тях. Планираме през есента проекта да се финализира. След това дестинациите ще бъдат дигитализирани и качени на страницата на МТ. Те ще бъдат включени в кампаниите, с които представяме България по изложения. Надяваме се да достигнат до повече хора“, каза още тя. По думите ѝ разработването на балнео и СПА стратегията е основна задача на МТ за превръщане на България в целогодишна дестинация за туризъм, а преимуществата му за икономиката са свързани с предоставяне на комплексна услуга, привличане на по-платежоспособни гости и откриване на нови работни места. „В момента сертифицираните балнео и СПА центрове са 113. За първите 7 месеца на 2018 в страната ни са пребивавали 5.2 млн. чуждестранни туристи, което е близо 7% ръст спрямо 2017 година. А за юни и юли общия брой на туристически посещения на чужденци е 2.8 млн., което е с 3.6% повече от същия период за 2017 година въпреки дъждовното начало на месец юли. Над 5% ръст за туризма очакваме за летния сезон. Миналото лято имахме 5.3 млн. чуждестранни туристи, а сега очакваме да са повече. Аналогично растат и приходите ни от международен туризъм. Според последните данни БНБ те са над 2 млн. евро, което е ръст с 8.1% спрямо миналата година“, уточни още тя.
„Надявам се да имаме ползотворна работа, а данните да бъдат полезни за бъдещото развитие на сектора“, пожела зам.-министърът на туризма.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: Благодаря на Министерството на туризма и МОСВ за това, че във всяко отношение обръщат внимание за развитието на региона

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: Благодаря на Министерството на туризма и МОСВ за това, че във всяко отношение обръщат внимание за развитието на региона

26 Септември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Искам да благодаря на Министерството на туризма и на МОСВ за това, че във всяко отношение обръщат внимание за развитието на региона. Това каза кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За нас е голяма чест да бъдем домакини на този голям форум. Може да сме нова дестинация за туризъм, но сме качествена такава. Искам да се обърна към всички в сферата на туризма и да им благодаря за инициативността, иновациите“, заяви той. „Ние като общини се отнасяме с голямо разбиране, защото знаем, че развитието на туризма означава развитие на региона. Тук има уникална природа, уникални дадености и уникални трудолюбиви хора. Пожелавам успех на конгреса и да се надяваме, че ще бъде полезен за развитието на балнео и СПА туризма в страната ни“, каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тиери Дюбоа, Европейска СПА асоциация: Целта на ЕСПА е да убеди ЕК да разглежда нашия отрасъл като важен за предоставяне на медицински услуги

Тиери Дюбоа, Европейска СПА асоциация: Целта на ЕСПА е да убеди ЕК да разглежда нашия отрасъл като важен за предоставяне на медицински услуги

26 Септември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Целта на ЕСПА беше да се убеди ЕК и да разглежда нашия отрасъл като важен за предоставяне на медицински услуги. Това каза президентът на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е удоволствие да бъда сред вас днес в този красив СПА център. Балнеологията е много стар отрасъл, но в същото време е поле за иновации. Г-жа Кацарова, която дава награди за иновации в сектора ще се съгласи, че трябват още много иновативни услуги в сектора“, каза още той.
„Националните и междуанродни СПА асоциации са извънредно важни за нас. Целта на ЕСПА беше да убеди ЕК да разглежда нашия отрасъл като важен за предоставяне на медицински услуги. Ред европейски държави са приели това, но предстои още много път. Следва секторът да бъде признат на официално ниво в Европа. Наши представители действат като лобисти и убеждават политиците в правотата на нашата позиция. Надяваме се, че ще постигнем успех. През май 2019 година ще се състои в Хърватия нашият Европейски конгрес и ще приветстваме с удоволствие силна българска делегация. Пожелавам успешен конгрес“, допълни още Дюбоа.
Тиери Дюбоа, президент на Европейската СПА асоциация e роден на 13 декември 1949 г. в Ньои сюр Сен. Кавалер е на Ордена на почетния легион, както и президент на Националния съвет на термалните центрове. Вицепрезидент на Френската асоциация за термални изследвания и вицепрезидент на Френската термална и климатична асоциация.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сийка Кацарова, БСБСПА: Трябва да покажем, че България е лидер на Балканите в сферата на балнео и уелнес туризма

Сийка Кацарова, БСБСПА: Трябва да покажем, че България е лидер на Балканите в сферата на балнео и уелнес туризма

26 Септември 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Трябва да покажем, че България е лидер на Балканите в сферата на балнео и уелнес туризма. Това каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация по време на Пети годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радвам се, че сме на това уникално място. Намираме се между 2 планини – Родопи и Пирин. Дестинацията е добре позната със своите лозя и минерални води. Днес ще открием есенния сезон. Специални благодарности към МТ, които за пета година подават ръка, както и към кметовете на Общините Гоце Делчев и Гърмен. Искам да благодаря и на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, както и на президента на Европейската СПА асоциация“, заяви тя.
„Основните акценти и целите, които си поставяме: да покажем, че България е лидер на Балканите в сферата на балнео и уелнес туризма. Имаме основни цели, които искаме да постигнем след този форум. Поставяме проблеми, които са важни за бизнеса. Балнео и СПА туризма са бъдещето на туризма в България. Ефективното използване на минералната вода и проблемите, които среща местната власт е първата тема, която ще поставим. Друга тема, която ще дискутираме е мястото на България в здравноосигурителния пазар“, допълни още тя. „Следваща важна тема е идеята за промотиране на ваучери за здравна превенция. Ако не започнем с вътрешния си туризъм и не дадем възможност на българските граждани да използват здравни осигуровки във вътрешния пазар, много ще ни бъде трудно да привличаме граждани от Европа. При една такава промяна, ръстът от вътрешен туризъм ще скочи с 15%“, уточни тя. „Трети основен проблем е свързан с маркетинга – дали е правилно насочена политиката ни. Имаме също така тема, свързана с НОИ, а именно през 2008 година беше прекратена практиката частни и медикъл хотели да са част от здравноосигурителния пазар. Добре е да се даде възможност на българските граждани да избират място за рехабилитация, което е частно“, каза още тя.
Сийка Кацарова е сред учредителите на Български съюз по балнеология и СПА туризъм /2006-та година/ и експерт в сферата на медикъл-спа и СПА туризма с над 20-годишен опит и активна работа в Българския туризъм.
Един от двигателите за налагането на България на Европейската СПА карта, тя е и първата българка, избрана на ръководен пост в Европейската СПА Асоциация – от 2016 г. е неин Вицепрезидент.
Нейни основни проекти /инициирани или с активно участие/ в ЕСПА са: Проектътът " Римските термални СПА дестинации на Европа - по Пътят на Римляните /създаден през 2016-та ; Награди за Иновации на Европейската СПА Асоциация /създаден през 2014-та/. Инициатор за създаването и Координатор на Меркетинг Комисията към ЕСПА /2009-та/.

Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Започна Петият годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм

Благоевград: Започна Петият годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм

26 Септември 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Започна Петият годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той се провежда в общините Гоце Делчев и Гърмен от 26 до 27 септември 2018 г. Партньори на конгреса са Министерство на туризма, Община Гърмен и Община Гоце Делчев. Сред официалните гости във форума, който започва в хотел UVA NESTUM Wine&SPA в Гоце Делчев, са представители на Комисията по здравеопазване към 44-тото Народно събрание на Република България, министри, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и др. институции. Сред специалните гости и лектори на конгреса ще бъдат членове на УС на Европейската СПА асоциация (ЕSPA), както и членовете на УС на БСБСПА, и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрия. Тази година темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм” (Медикъл/СПА и СПА туризъм по поречието на р. Места).
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм ще се проведе в община Гоце Делчев и община Гърмен

Благоевград: Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм ще се проведе в община Гоце Делчев и община Гърмен

26 Септември 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Балнеолечение и СПА туризъм с Беломорски полъх в съчетание с богато културно-историческо наследство по поречието на р. Места, очакват участниците в най-значимата национална среща на България в областта на СПА туризма - Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Това съобщиха от Българския съюз по балнеология и спа туризъм. След броени дни се открива Петият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), който ще се проведе в община Гоце Делчев и община Гърмен до 27 септември 2018 г. Партньори на конгреса са Министерство на туризма, Община Гърмен и Община Гоце Делчев. Сред официалните гости във форума, който ще бъде открит в хотел UVA NESTUM Wine&SPA, са представители на Комисията по здравеопазване към 44-ото Народно събрание на Република България, министри, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и др. институции. Сред специалните гости и лектори на конгреса ще бъдат членове на УС на Европейската СПА асоциация (ЕSPA), както и членовете на УС на БСБСПА, и на съюза от цялата страна,собственици и мениджъри от българската СПА индустрия. Тази година темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм” (Медикъл/СПА и СПА туризъм по поречието на р. Места). Програмата на форума неслучайно предизвиква голям интерес сред участниците и членовете на съюза, които пристигат от цялата страна в една красива и все по-популярна дестинация с богато древно наследство, чиста природа, минерални води и уникален климат. Някои от най-известните европейски експерти и членове на Европейската СПА асоциация (ESPA), заедно с българските им колеги, ще представят основните доклади и презентации на конгреса. Участниците в конгреса ще се запознаят с едно от най-ценните богатства на град Гоце Делчев и региона - многообразното културно-историческо наследство, към което през последните години проявяват нарастващ интерес все повече български и чуждестранни туристи. Градът, споменат за пръв път през XV в. под името Неврокоп, е исторически утвърден икономически и културен център на района. Данните от многобройните археологически проучвания свидетелстват, че долината на Средна Места е населявана още от древността. Многобройни са останките от материалната култура от праисторическата, античната, средновековната и възрожденската епоха. Голяма част от
откритите материални свидетелства за богатата история и култура на общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово се съхранени в Общински исторически музей – Гоце Делчев.
Районът е известен с културно-историческите резервати: с. Ковачевица и с. Лещен – архитектурни шедьоври, изключителни постижения на българския строителен гений през Възраждането. Един от забележителните туристически обекти в региона е националният археологически резерват „Никополис ад Нестум” при с. Гърмен - римски, късноантичен и средновековен град, основан в началото на II в. сл. Хр., консервиран и социализиран по проект на община Гърмен. Галина Миленкова, и.д.директор на Общински исторически музей - Гоце Делчев: „Музейните експозиции са разположени в емблематична за град Гоце Делчев сграда, национален паметник на културата, ремонтирана и обновена за нуждите на съвременния културен туризъм по проект на общината. Изключително стойностни археологически артефакти, ценна нумизматична сбирка, уникална колекция от традиционни народни облекла и домашни тъкани от деветте етнографски микрорайона в областта, от традиционни занаятчийски изделия, богат снимков и документален материал за значими исторически събития и личности, са част от културните ценности, които музеят показва и пази.
Особено внимание заслужават и три от църквите в град Гоце Делчев, художествени паметници на културата: църква „Събор на св. архангели Михаил и Гавраил“ (1811 г.) - най-старият християнски храм в града; църква „Успение на Пресвета Богородица“ (1838 г.); църква „Св. св. Кирил и Методий “ (1907 г.). Част от атмосферата на града са къщата на Рифат бей, ансамблите от следосвобожденски сгради в старата централна част. Интерес представляват и обектите в околностите на града: манастирът „Св. Богородица – Живоприемни източник” (1888 г.), възрожденският архитектурен ансамбъл в с. Делчево и останките от късноантичната и средновековна крепост Момина кула. Удоволствие е за нас като домакини, да представим част от богатото културно-историческо наследство на град Гоце Делчев и региона на участниците и гостите на Петия годишен конгрес на БСБСПА, който вярваме, че ще допринесе за утвърждаването на региона като успешна туристическа дестинация.”
Д-р Татяна Ангелова, председател на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация, експерт към БСБСПА: „Причината да изберем региона на Гоце Делчев и Гърмен за Петия конгрес на съюза е: изключително интересен, екзотичен и не добре познат регион на българския пазар като балнеолечебна дестинация. Характерно за този регион е, че в горното течение на р. Места - в условията на високата планина, се намира най-известния ски курорт в страната и на Балканите - Банско. В близост до него, в разложкото поле, са разположени курортната местност Катарино с модерен СПА център и с. Баня, набиращ слава с минералната си вода и появилите се в последните години модерни балнео комплекси. Тук трябва да отбележим и балнеокурортно селище Елешница.
Слизайки на юг, движейки се през китното дефиле, се озоваваме в региона на домакините на Петия конгрес на БСБСПА: общините Гоце Делчев и Гърмен, където именно благодарение на реката, се усеща влиянието на Беломорието. Сред тази прекрасна природа, заобиколен от планините Пирин и Родопа е разположен известният от дълбока древност - балнеолечебен курорт Огняново. Не случайно в околностите се намират археологически находки от римско време, недвусмислено доказващи изграждането на инфраструктура, свързана с използването на минералните води за възстановяване на здравето. Водата е слабоминерализирана, с обща минерализация около 270 мг/л и температура - 40⁰С, съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони, ниски концентрации на радон и сероводород, и богата на метасилициева киселина. Тя може широко да се прилага, както за заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, вертеброгенна патология, така и при заболявания на храносмилателната и пикочо-отделителна системи, метаболитни и сърдечно-съдови болести. Съчетанието между балнеолечение и специфичен и благоприятен климат – много слънчеви дни, малко валежи и ниска влажност на въздуха, е от съществено значение за пациентите с хронични белодробни заболявания, бронхиална астма и др.”
Петият конгрес на БСБСПА ще завърши с гала-вечеря и церемония по връчване на Годишните награди на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Медийни партньори на конгреса са: Българското национално Дарик радио, Информационна агенция Фокус, в. Труд, в. 19 минути, Travel&Hospitality Experts и сп. Beauty woman.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.